-
Το λάστιχο είναι κομμάτι ΚΑΙ της ανάρτησης.
-
δε μου φαίνεται παράξενο που δε δίνω να καταλάβεις ακριβώς τι θέλω να πω, αλλά το μυαλό μου είναι τόσο ζουλιγμένο που με το ζορη γραφο...
-
Εγώ πιστεύω ότι άλλο είναι άνεση και άλλο οδική συμπεριφορά. Το αμάξι έχει top οδική συμπεριφορά, απλά λόγω τις σκληρότητας των λάστιχων, μερικές απότομες αλλαγές στο οδόστρωμα μπορεί να γίνονται πιο έντονα αισθητές στο εσωτερικό. Αυτός βεβαίως δεν έχει καμια σχέση με την οδική συμπεριφορά που παραμένει κορυφαία.
Επίσης, εγώ προσωπικά το θεωρώ πολύ πιο σημαντικό το ότι αυτό το λάστιχο θα με σώσει όταν θα κλατάρει και ας μην απορροφά ίσως ορισμένες ανωμαλίες όπως θα έπρεπε...
-
Φυσικά. Πχ ένα accent με απλές ΚΥΒ περνάει τις ανωμαλίες του δρόμου πολύ πιο ομαλά από το astra με μαμίσιες αναρτήσεις. Εντούτοις στην οδική συμπεριφορά (στρίψιμο, φρένα, αίσθηση) είναι πολύ πίσω.
Αν κάποιος ψάχνει για άνετο αυτοκίνητο, μάλλον θα έπρεπε να κοιτάξει πρώτα προς Mercedes παρά προς τη BMW.
-
Εγω παντως ανεση και οδικη συμπεριφορα τα θεωρω σχεδον ιδια, απλα η οδικη συμπεριφορα ειναι γενικοτερη εννοια (δλδ περιλαμβανει εκτος απο το damping, και το balance, κατευθυντικοτητα κτλ). Γι αυτο πολλες φορες αναφερεται ο συνδυασμος ανεσης-οδικης συμπεριφορας ενος μοντελου, οχι γιατι ρυθμισεις αναρτησης για το ενα απαραιτητα φερνουν συμβιβασμους στο αλλο. Με μια πληρως ενεργητικη αναρτηση δε φερνουν! Μια μια παθητικη -pathetically the norm εν ετει 2006- απλα για μια δεδομενη ταλαντωση υπαρχει μια βελτιστη σκληροτητα αναρτησης, που δινει την καλυτερη ανεση και καλυτερη οδικη συμπεριφορα ταυτοχρονα.
Αν καποιος αμφιβαλλει ας οδηγησει γρηγορα σε δρομο με ανωμαλιες! Απλα στην ελλαδα, ειδικα τη νοτια με τα πολλα ασβεστολιθικα εδαφη, ο δρομος ειναι συνηθως ισιος, με μερικες ΛΑΚΟΥΒΑΡΕΣ, τις οποιες απλα αποφευγεις. Ουτε αναποδα/εναλλασσομενα καμπερ, ουτε κυματοειδεις ανωμαλιες εχουμε, ουτε πολλες μικροανωμαλιες. ΕΚΕΙ φαινεται η αναρτηση, στην ελλαδα οταν λεμε για καλο στησιμο εννοουμε συνηθως ρυθμισιμοτητα στο εμπρος/πισω μερος του αυτοκινητου και περιορισμενες κλισεις, για σιγουρια. Δεν οδηγαμε γρηγορα αν βλεπουμε λακουβες, ειναι μεγαλες. Το βλεπουμε λιγο γερμανικα το τι κανει καλη οδικη συμπεριφορα
'Kαλα, στην υπολοιπη ευρωπη δηλαδη εχουν χειροτερους δρομους?' θα πει κανεις. Οχι βεβαια, απλα αν θες να ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ και να αποφυγεις την αστυνομευση, εκει καταληγεις! Στην αγγλια πχ τα b-roads.
Συμπερασμα μου για την 3αρα: καλοστημενη ειναι, με πιο 1)ελαφρια και 2)μαλακα (ενδοτικα) λαστιχα θα ηταν καλυτερη και σε ανεση και σε οδικη συμπεριφορα. Για την ανεση φταινε και το 1) και το 2), για την οδικη συμπεριφορα μονο το 1).
-
Ο χρήστης popol@ros έγραψε:
ΟΧΙ υποτιθεται, ΕΧΕΙ σπορτιφ στησιμο......
αλλα απο οτι φαινεται δεν εχετε καταλαβει την διαφορα μεταξυ στησιματος και ελαστικων......
με αλλα λογια τα λογια σου
**Είναι όντως τέτοιο χάλι η ανάρτηση της BMW με τα runflat??? **ειναι ΑΚΥΡΑ.....
Η απάντησή μου είναι το παρακάτω quote που γράφτηκε πιό πάνω απο τον Krusenstern:
Το λάστιχο είναι κομμάτι ΚΑΙ της ανάρτησης.
-
δεν συμφωνω αλλα τεσπα......
-
Φυσικά και το λάστιχο (και το βάρος του) είναι κομμάτι της ανάρτησης.
Κατα την διάρκεια εξέλιξης ενός μοντέλου πέρνανε πολλές ώρες σε πίστες
δοκιμάζοντας πολλά διαφορετικά ελαστικά ώστε να δούν πιο ταιριάζει καλύτερα
στο χαρακτήρα του αυτοκινήτου και στα χαρακτηριστικά της ανάρτησης.Από προσωπική εμπειρία μπορώ να πώ οτι η επιλογή του ελαστικού είναι ένα
πολύ κρίσιμο σημείο στην εξέλιξη του αυτοκινήτου. Ακόμα και μετά την
έναρξη πωλήσεων έρχονται εταιρίες ελαστικών με δικές τους μετρήσεις
σε πίστα για να πείσουν την καταλληλότητα κάποιον ελαστικών για κάποιο
μοντέλο..... -
Ο χρήστης popol@ros έγραψε:
δεν συμφωνω αλλα τεσπα......Εχεις ακούσει για το 'μη φερόμενο βάρος'???
Και δεν είναι φυσικά μόνο θέμα βάρους,είναι θέμα πλάτους πέλματος,προφίλ ελαστικού,σκληρότητας προφίλ οι οποίοι είναι παράγοντες που ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου-σχεδιαστής της ανάρτησης λαμβάνει σοβαρά υπόψιν κατά το σχεδιασμό της ανάρτησης.
Ετσι και στην περίπτωση της BMW Ε90,εφόσον επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν runflat ελαστικά,έπρεπε να αλλάξουν και τις ρυθμίσεις της ανάρτησης (ίσως και τα silent blocks) προκειμένου να επιτευχθεί και η πολυπόθητη ποιότητα κύλισης-άνεση ανάρτησης,μιας και μιλάμε για μια κατηγορία αυτοκινήτου που τέτοιες παραλείψεις δεν συγχωρούνται... -
Οι κρυφοί mercedaκηδες σαν τον τύπο που έστειλε το αρχικό post αν πράγματι κάνανε το λάθος και πήρανε μπέμπα να την πουλήσουνε σε κάνα τύπο που να μασάει από αυτοκίνητα και αυτοί να βάλουνε κανένα καναπέ στη μερσεντέ για να κάθεται η συμβία και η πεθερά. Ρε αμα θέλετε να μπαίνετε σε μπέμπες να βάζετε ζώνη οσφύος και ναχετε πιεί και δραμαμίνη αφρατοκ...δες
-
manosbmw
κατ' αρχήν καλώς όρισες.
Κατά δεύτερον....ηρέμησε πριν τσουβαλιάσεις! -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
manosbmw
κατ' αρχήν καλώς όρισες.
Κατά δεύτερον....ηρέμησε πριν τσουβαλιάσεις!προφανώς έχει BMW...
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
manosbmw
κατ' αρχήν καλώς όρισες.
Κατά δεύτερον....ηρέμησε πριν τσουβαλιάσεις!προφανώς έχει BMW...
οτι και να είχε φαντάζομαι οτι θα έδειχνε τον ίδιο φανατισμό Σάββα!
-
ειμαι έλλην (μπεμβεδάκιας) το καυχώμαι
-
Με γειά σου και χαρά σου!
Αλλά δεν χρειάζεται να φανατίζεσε ούτε να υποτιμάς τους άλλους!
-
Ο χρήστης manosbmw έγραψε:
ειμαι έλλην (μπεμβεδάκιας) το καυχώμαιΜπράβο σου...
Καυχιέσαι και για την ειρωνία σου?
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
ειμαι έλλην (μπεμβεδάκιας) το καυχώμαι
Μπράβο σου...
Καυχιέσαι και για την ειρωνία σου?
Μεγάλε να κάνουμε και λίγο πλακίτσα. Φυσικά και δεν διεκδικώ το αλάθητο και δεν θέλω να προσβάλλω κανένα αλλά το βλέπω και λιγάκι παναθηναικός-ολυμπιακός
-
Σε πήραμε και εμείς από τα μούτρα...αλλά δεν είναι ΟΣΦΠ-ΠΑΟ τα αυτοκίνητα φίλε!...Λαμαρινες είναι...
-
Θ'αρχίσουν οι εγκάθετοι να γράφουν για -16...
-
-
-18 κάνει;
Η άθλια οδική συμπεριφορα της νέας 3αρας.Φταίνε τα λάστιχα;