-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Ελπίζω να είναι το καλοριφέρ γιατί διαφορετικά πάμε σε πολύ σοβαρή ζημιά. Κράτα μας ενήμερους για το αποτέλεσμα της διερεύνησης.Να παρακαλάει να ΜΗΝ είναι το καλοριφέρ Μανώλη γιατί εκτός του ότι το κόστος επισκευής δεν είναι μικρό απ την άλλη έχει αρκετό 'παλούκι' η επισκευή,βγάλσιμο όλο τα ταμπλώ έξω
Εγώ θα παρακούλα να ήταν φλάντζα,αν και αρκετές είναι οι φορές που χάνει η αντλία νερού και δε φαίνετε γιατί η διαροή είναι μικρή και το εξατμίζει,αν όμως έχει κάποιος πρόσβαση οπτικά στην αντλία στο κάτω μέρος της δείχνει σημάδια διαροής αντιψυκτικού. -
Μα από ότι μας έχει πει ο φίλος μας δεν είναι διαρροή ούτε φλάντζα αφού έχουν ελεγχθεί και αλλαχτεί. Τα μόνα που μένουν είναι τα δυο προαναφερόμενα με το καλοριφέρ να είναι η καλύτερη επιλογή. Αν είναι το ψυγείο του καλοριφέρ ή κάποια σωλήνωση τα πράγματα είναι πολύ απλά και δεν απαιτείται πάντα να βγει το ταμπλό!!!
Υπάρχουν βέβαια και πρόσθετα που μπαίνουν στο σύστημα ψύξης που διαθέτουν ρινίσματα αλουμινίου και κλείνουν μικρορωγμές με αμελητέο κόστος, αλλά δεν είναι ουσιαστική και οριστική επισκευή.
Ας μην προτρέχουμε όμως. Ας το κοιτάξει και τα λέμε μετά. -
αυτό είναι το δύσκολο δεν μπορώ να το κοιτάξω.γιατί για να κοιταχτεί πρέπει να μείνει το αμάξι μέσα μέρες και δεν παίζει αυτό με τίποτα τώρα.
συν ότι είμαι επαρχία και πρέπει να έρθω αθηνα στο μηχανικό μου.οποτε το αφήνουμε -
Προτινομενος χρονος αλλαγης παραφλου?
Δυο χρονια ειναι καλα η να το μειωσω στον ενα? -
Το μανουάλι τι λέει? Γιατί εμένα λέει κάθε 3 χρόνια.
-
Καθε 4 αλλα ειναι πολλα, η Mitsu μπορει να θελει το αυτοκινητο μου να αντεξει πολυ λιγοτερο απο οτι εγω, με αυτα τα διαστηματα.
Η ερωτηση μου ειναι στα δυο η στον ενα.
Οσο πιο συντομα τοσο καλυτερα το ξερω, αλλα ποιο ειναι εκεινο το σημειο οπου πραγματι κανω καλο και οχι υπερβολη? -
2 χρόνια είναι εντάξει. Αν θέλεις μοίρασε το στη μέση: κάθε 18 μήνες.
Κατά τη γνώμη μου, το σημαντικό είναι να διαλέξεις το σωστό υγρό, δεν είναι όλα ίδια! Το καλοκαίρι που άλλαξα αντιψυκτικό, το έψαξα λίγο. Κατ'αρχάς έπρεπε να βρω ένα που να κάνει για κινητήρα+ψυγείο αλουμινίου (δεν κάνουν όλα). Τελικά κατέληξα στο συμπυκνωμένο Aral Antifreeze Extra. Ήταν και φτηνό αλλά είχε και τα κατάλληλα πρόσθετα σε 'γενναία' περιεκτικότητα.
edit: Αν είσαι ψείρας (όπως εγώ... ), κατά την αλλαγή καθάρισε το κύκλωμα με ένα τέτοιο: http://www.trade-wind.gr/index.php?co=p ... rod_id=231
-
Kαι πάλι επανέρχομαι στην καυτή ερώτηση. Τι λέει το μανουάλι ?
Σαφώς και τα αντιψυκτικά είναι διαφόρων τύπων, και προσδιορίζονται βασικά από το χρώμα τους. Τα αλουμινένια μπλοκ θέλουν άλλο υγρό απ΄ τα χυτοσιδηρά. -
εγω προτιμησα το valeo protective 100 απο λαμπριανιδη φυσικα
αλλαγες καθε χρονο για μενα σιγα 15 ευρω εχουν 2-3 λιτρα σιμπικνομενου παραφλου -
Τελικά είναι κακό να βάζουμε στο ψυγείο σκέτο απιονισμένο νεράκι; Ίσως μαζί με λίγη ισοπροπυλική αλκοόλη ως αντιψυκτικό;
-
Kατά βάση το αντιψυκτικό αποτελείται από απιονισμένο νερό και μιά διαλυμένη γλυκόλη, είτε αιθυλενογλυκόλη είτε προπυλενογλυκόλη η οποία είναι λίγο βαρύτερη.
Παλαιότερα, αλλά ακόμη και σήμερα, πολύ το βάζουν έτσι αλλά νομίζω δεν αξίζει πλέον.
Τα έτοιμα έχουν και πρόσθετα τα οποία συνήθως έχουν κάποια λιπαντική δράση για τα μέταλλα της αντλίας νερού και την ανάπτυξη αιωρημάτων.Το τόπικ έχει σαν θέμα το πόσο συχνά πρέπει να το αλλάζουμε.
Η απάντηση είναι μία και μόνη. Όποτε λέει το μανουάλι.
Και γιατί να μην το αλλάζω συχνότερα, λέει κάποιος. Δεν ξέρω τι θα κερδίσει, αν θα κερδίσει, αλλά ξέρω τι θα χάσει.Α. Την ώρα του
Β. Την ηρεμία του. Όσο πιο συχνά του βάζει χέρι τόσο να ανησυχεί αν έγινε σωστά η αντικατάστασή του και η εξαέρωση του κυκλώματος. Ξέρω και περίπτωση που ξέχασαν να του βάλουν την τάπα. Την βρήκε μετά από μήνες στην ποδιά, αφού πρώτα είχε αγοράσει άλλη.
Γ. Τα χρήματά του (λίγα)
Δ. Την άνεσή του αν το κάνει μόνος του -
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Kατά βάση το αντιψυκτικό αποτελείται από απιονισμένο νερό και μιά διαλυμένη γλυκόλη, είτε αιθυλενογλυκόλη είτε προπυλενογλυκόλη η οποία είναι λίγο βαρύτερη.Μήπως ξέρεις σε τί αναλογία;
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Η απάντηση είναι μία και μόνη. Όποτε λέει το μανουάλι.Αυτο δεν ειναι κατ΄αναγκη σωστο.
Το ιδιο ισχυει και για τις βαλβολινες πχ που μερικα manual δεν προβλεπουν ποτε αλλαγη.
Απο τη στιγμη που η αυτοκινητοβιομηχανια εχει θεσει ενα μεγιστο οριο ζωης ενος αυτοκινητου, δε σημαινει οτι χρειαζεται να ακολουθω το manual αν θελω να το παρατεινω.
Κοινη λογικη χρειαζεται και οχι τυφλη υπακοη. -
Προς micmic
Η αναλογία δεν είναι σταθερή αλλά εξαρτάται από 2 παράγοντες την αλκοόλη που θα χρησιμοποιήσεις ώς αντιψυκτικό, και την ελάχιστη εξωτερική θερμοκρασία που θες να έχεις προστασία. Οι θερμοκρασίες αυτές είναι απλά εγκυκλοπαιδικές για την Ελλάδα μας αλλά μπορεί να είναι κρίσιμες π.χ. για την Σιβηρία. Οι εκάστοτε αυτές αναλογίες αναγράφονται στα δοχεία των αδιάλυτων αλκοολών.
Τα έτοιμα παραφλού, ήτοι διαλύματα αλκοόλης με απιονισμένο νερό και κάποια πρόσθετα, έχουν σταθερή αναλογία και άρα σταθερή κάλυψη σε εύρος θερμοκρασίας, συνήθως το -18 Κελσίου για την παγοποίηση. Η φυσική ερμηνεία του φαινομένου είναι ότι το καθαρό νερό έχει θερμοκρασίες βρασμού και παγοποίησης τους 100 και 0 Κελσίου αντίστοιχα υπό ατμ. πίεση. Αν προστεθεί και άλλο υλικό μέσα του τότε τα όρια αυτά ανεβαίνουν στον βρασμό και κατεβαίνουν στην τήξη.
Για να σε πάω σε πιο βαθιά νερά, σε **πολύ ακραίες **αγωνιστικές καταστάσεις χρησιμοποιείται η ελάχιστη αλκοόλη που μπορεί να μπει για να είναι ελαφρύτερο το νερό και να καταναλίσκει μικρότερη ενέργεια η αντλία, αλλά παράλληλα δίνεται τεράστια σημασία στο όριο βρασμού του διαλύματος και όχι παγοποίησης.Εν κατακλείδι μην ασχολείσαι άλλο με πράγματα που δεν αξίζουν.
Προς g47
Αν είναι έτσι τότε ο κάθε κατασκευαστής ώφειλε για να είναι σωστός να μας διαλευκάνει γιατί ορίζει αυτό το περιθώριο και σε ποιές περιπτώσεις δεν το τηρούμε. -
Ο χρήστης micmic έγραψε:
Kατά βάση το αντιψυκτικό αποτελείται από απιονισμένο νερό και μιά διαλυμένη γλυκόλη, είτε αιθυλενογλυκόλη είτε προπυλενογλυκόλη η οποία είναι λίγο βαρύτερη.
Μήπως ξέρεις σε τί αναλογία;
Να βάζεις πάντα 50% από καλή μάρκα αντιπηκτικού για προστασία από οξείδωση του συστήματος ψύξης ακόμα κι αν δεν πέφτει κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία.
Τελικά είναι κακό να βάζουμε στο ψυγείο σκέτο απιονισμένο νεράκι; Ίσως μαζί με λίγη ισοπροπυλική αλκοόλη ως αντιψυκτικό;
Έβαζαν πολύ παλιά και χρειαζόταν να συμπληρώνεις τακτικά.
Κι όταν ζεσταινόταν το νερό στους 80 βαθμούς έσκαζαν τα κολάρα.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Μήπως ξέρεις σε τί αναλογία;
Να βάζεις πάντα 50% από καλή μάρκα αντιπηκτικού για προστασία από οξείδωση του συστήματος ψύξης ακόμα κι αν δεν πέφτει κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία.
+1
θέλει τουλάχιστον 33% (έτσι ξέρω για την αιθυλενογλυκόλη) για προστασία από την οξείδωση. Στα φτηνιάρικα έτοιμα του εμπορίου είναι πολύ λιγότερο. Βάζεις 50% - όχι παραπάνω - και είσαι άνετος, γνωρίζοντας πως μπορείς να συμπληρώσεις και λίγο νερό. Από την άλλη λένε πως όσο περισσότερο το νερό τόσο καλύτερη η ψυκτική ικανότητα, οπότε αναλόγως μεταξύ 33% και 50%. -
Πριν 8; μηνες αλλαξα παραφλου γιατι αλλαχθηκε και το ψυγειο.Το υγρο ηταν πρασινο αλλα βλεπω οτι τωρα εχει χασει τελειως το χρωμα του,εχει γινει διαφανο,φανταστητε τι καλη ποιοτητα ηταν .Μεσα στην εβδομαδα θα αλλαξω λαδια οποτε θα πω απο περιεργεια στον μαστορα να ελενξει μεχρι ποσους βαθμους μπορει να αντεξει το παραφλου χωρις να παγωσει και μετα θα το αλλαξω.
-
Ποιά είναι η ελάχιστη εξωτ. θερμοκρασία που έχεις συναντήσει ποτέ στις περιοχές που κινείσαι?
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Το υγρο ηταν πρασινο αλλα βλεπω οτι τωρα εχει χασει τελειως το χρωμα του,εχει γινει διαφανο,φανταστητε τι καλη ποιοτητα ητανΔεν πειράζει που φαίνεται διάφανο, αν το βγάλεις θα δεις ότι πάλι είναι πράσινο.
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Ποιά είναι η ελάχιστη εξωτ. θερμοκρασία που έχεις συναντήσει ποτέ στις περιοχές που κινείσαι?-15 ειχε προπερσυ οταν εριξε το πολυ χιονι στο χωριο(πολυ κοντα στο Μαιναλο).Εχω συναντησει και -17 οταν περυσι τον χειμωνα πηγα Βουλγαρια και ειχε παγωσει ακομα και το υγρο για τα τζαμια(εριξα σχετο το σαπουνι για να καθαριζουν τα τζαμια).
Παραφλού στο ψυγείο