-
Εντάξει ρε Σπυρέτο, δεν έγινε και τίποτα.
Αν επιθυμεί ο Hunter να επιβάλλει κυρώσεις, ας το κάνει!
-
Ο χρήστης Pai Mei έγραψε:
Εντάξει ρε Σπυρέτο, δεν έγινε και τίποτα.Αν επιθυμεί ο Hunter να επιβάλλει κυρώσεις, ας το κάνει!
Πέντε μέρες κράτηση.
Προσθέτω και μία άλλη κατηγορία μάλιστα στίς ερωτήσεις.
Φιλοσοφικές ερωτήσεις (που δέν έχουνε μία σωστή απάντηση) είναι δεκτές,μέ τόν όρο ότι η πρώτη απάντηση που θα δίνετε,θα θεωρείται η σωστή.(τί είναι η ζωή,απο που προερχόμαστε,που πάμε,κ.λ.π. )
-
Ο χρήστης Pai Mei έγραψε:
Εντάξει ρε Σπυρέτο, δεν έγινε και τίποτα.Αν επιθυμεί ο Hunter να επιβάλλει κυρώσεις, ας το κάνει!
Θα μας βάλει να καθαρίζουμε καλλιόπες ρε
Ποιος έχει σειρά για ερώτηση? -
ο Pai Mei έγραψε:
Nα βάλω μία;
Ποιά συγκλονιστική ιδέα είχε το 1953 ένας φοιτητής ονόματι Miller, πώς προσπάθησε πειραματικά να την επαληθεύσει και ποιά ήταν τα αποτελέσματα του πειράματος;
-
Λοιπόν ο Miller προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα πώς από τα ανόργανα στοιχεία περάσαμε στα έμβια οντα.
Το πείραμα του ήταν το εξής.
Τοποθέτησε σε ένα θάλαμο αμμωνία, μεθάνιο, υδρογόνο και νερό. Στην συνέχεια ο θάλαμος βρέθηκε υπο την επίδραση ηλεκτρικών φορτιών. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργιά οργανικών ενώσεων και κάποιων αμινοξέων που αποτελούν το υλικό που 'δημιουργεί' την ζωή
Αυτά εν ολιγοιςEDIT Βρήκα και ένα καλό link ψάχνοντας στο google για το όλο θέμα που ονομάζεται Aβιογέννεση
http://ourworld.compuserve.com/homepage ... biogen.htmΒρήκα και ερώτηση....περιμένω το τελικό OK από τον Pai Mei...
-
Λοιπόν επειδή είμαι απολύτως σίγουρος για την απάντηση προχωρώ σε ερώτηση...
Πότε, πώς και από ποιόν έγινε η πρώτη μέτρηση του μεγέθους της γήινης σφαίρας?
-
Από τον Ερατοσθένη (276-194πΧ). Μέτρησε το βάθος στο οποίο φτάνει το φως του ήλιου σε δύο πηγάδια σε δύο διαφορετικές πόλεις της Αιγύπτου (Αλεξάνδρεια και Συήνη), την ίδια ώρα και μέρα, και υπολόγισε έτσι τη γωνιακή απόστασή τους σε μοίρες. Ξέροντας την επίγεια απόστασή τους σε στάδια, και με την (όχι απόλυτα σωστή) παραδοχή ότι οι δύο πόλεις βρίσκονταν στον ίδιο μεσημβρινό, μπόρεσε να υπολογίσει την περίμετρο της γης. Λέγεται ότι η τιμή που βρήκε ήταν περίπου 39000km, δηλαδή πολύ κοντά στην πραγματική.
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης, είναι ότι το έκανε αυτό με πολύ περιορισμένα μέσα και κυρίως ότι είχε την έμπνευση να το κάνει σε μια εποχή που ο κόσμος δεν είχε ακόμα κατασταλλάξει στο ότι η γη δεν είναι επίπεδη. Κατά την άποψή μου από τα πιο ενδιαφέροντα πειράματα της ιστορίας.
Και μια σχετική ερώτηση από μένα: Ποιος και πώς απέδειξε για πρώτη φορά *πειραματικά *την περιστροφή της γης;
-
Ο χρήστης catalyst έγραψε:
Από τον Ερατοσθένη (276-194πΧ). Μέτρησε το βάθος στο οποίο φτάνει το φως του ήλιου σε δύο πηγάδια σε δύο διαφορετικές πόλεις της Αιγύπτου (Αλεξάνδρεια και Συήνη), την ίδια ώρα και μέρα, και υπολόγισε έτσι τη γωνιακή απόστασή τους σε μοίρες. Ξέροντας την επίγεια απόστασή τους σε στάδια, και με την (όχι απόλυτα σωστή) παραδοχή ότι οι δύο πόλεις βρίσκονταν στον ίδιο μεσημβρινό, μπόρεσε να υπολογίσει την περίμετρο της γης. Λέγεται ότι η τιμή που βρήκε ήταν περίπου 39000km, δηλαδή πολύ κοντά στην πραγματική.Το ενδιαφέρον της υπόθεσης, είναι ότι το έκανε αυτό με πολύ περιορισμένα μέσα και κυρίως ότι είχε την έμπνευση να το κάνει σε μια εποχή που ο κόσμος δεν είχε ακόμα κατασταλλάξει στο ότι η γη δεν είναι επίπεδη. Κατά την άποψή μου από τα πιο ενδιαφέροντα πειράματα της ιστορίας.
Και μια σχετική ερώτηση από μένα: Ποιος και πώς απέδειξε για πρώτη φορά *πειραματικά *την περιστροφή της γης;
Σωστά αλλά δεν έγινε ακριβώς έτσι. Να προσθέσω μερικά στοιχεία. Η μέτρηση του Ερατοσθένη βασίστηκε στην παραδοχή οτι η Αλεξάνδρεια και η Συήνη βρισκόταν στον ίδιο μεσημβρινό είχαν δλδ το ίδιο γεωγραφικό μήκος. Στην πραγματικότητα υπάρχει μια μικρή διαφορά κάτι που έπαιξε τον ρόλο του στην ακρίβεια της μέτρησης. Ο Ερατοσθένης γνώριζε την ώρα και την ημέρα που ο ήλιος καθρεφτιζόταν στο νερό ενός πηγαδιού στην Συήνη ( δλδ ήταν στο ζενίθ ). Το καλοκαίρι του 220 π.Χ. μέτρησε στην Αλεξάνδρεια την ηλιακή ζενίθεια απόσταση με την βοήθεια γνώμονα την οποία προσδίορισε στο 1/50 του κύκλου.Λόγω την άπειρης απόστασης Ήλιου-Γης οι ακτίνες είναι παράλληλες επομένως η γεωκεντρική ακτίνα που σχηματίζει η κατακόρυφος στην Αλεξάνδρεια με την κατακόρυφο στην Συήνη είναι ίδια και ίση με το 1/50 του κύκλου. Το μήκος τόξου Αλεξάνδρειας-Συήνης ήταν γνωστό ( 5000 στάδια) στον Ερατοσθένη ( πιθανώς από τα ταξίδια των καμήλων, ζώο τα οποία έχουν εξαιρετικά σταθερό βηματισμό και διανύουν περίπου 100 στάδια την ημέρα ). Έτσι υπολόγισε σε 700 στάδια το μήκος τόξου μια μοίρας μεσημβρινού. Επειδή οι υπολογισμοί από ότι φαίνεται έγιναν με βάση το Ελληνικό στάδιο ( 185μ ) ο υπολογισμός μας οδηγεί οτι ο Ερατοσθένης αντιστοίχισε την γήινη ακτίνα σε 7420 χλμ αντί της πραγματικής των 6370χλμ δλδ 16% μεγαλύτερη από το πραγματικό. Η τιμή της περιμέτρου επομένως προσδιορίστηκε στα 46000000μέτρα έναντι των 40000000μέτρων που είναι στην πραγματικότητα.
Θα επανέλθω με σχήμα αργότερα -
Πως λέγεται στα αγγλικά η περιοχή που ανήκει πολιτικά, διοικητικά κλπ.σε μια χώρα, αλλά δεν συνορεύει με αυτή; Ο όρος δεν αναφέρεται σε νησιά που ανήκουν σε μια χώρα αλλά δεν συνορεύουν με αυτή, όπως για πχ. oι Γαλλικές αποικίες.
Για παράδειγμα το Kaliningrad ανήκει στη Ρωσία, αλλά δεν συνορεύει με αυτή. Συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία, ενώ βρέχεται από την Βαλτική θάλασσα. Αποτελεί όμως έδαφος της Ρωσίας. Πως είναι ο αγγλικός όρος που περιγράφει τι αποτελεί το Kaliningrad σε σχέση με την 'μητρική' χώρα Ρωσία;
Προσοχή, δεν αναφέρομαι σε χώρες που είναι «περικυκλωμένες» από μια άλλη χώρα, όπως για π.χ. το Σαν Μαρίνο που είναι «περικυκλωμένο» από την Ιταλία, ή το Λεσότο (Lesotho) που είναι «περικυκλωμένο» από την Νότια Αφρική.
Jacob
-
Η περίπτωση του Kalingrad λέγεται exclave της Ρωσσίας.
Υπάρχουν και τα enclaves, αλλά δεν κατάλαβα ποιά ακριβώς είναι η διαφορά τους...
-
Ο χρήστης Theofaman έγραψε:
Κάτι έχει να κάνει με τα pc. Είχε κάνει μια πρόβλεψη/εκτίμη... 'Η υπολογιστική ισχύς θα διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες', νομίζω.
Αν κρίνω από τις εξελίξεις, ο Moore ήταν απαισιόδοξος και άσχετος!
Αλλά ο νόμος του ήταν 'σε ισχύ' μέχρι πρόσφατα (3-4 χρόνια; ) και κράτησε κάμποσα χρόνια (καμιά 20ετία; ).Σωστός αν και δεν είπες ότι ήταν πρόεδρος της Intel
Ο νόμος διατυπώθηκε το 1969 και όντως ίσχυε μέχρι πριν λίγα χρόνια καθώς η υπολογιστική ισχύς πλέον αναπτύσσεται με μικρότερους ρυθμούς. Οπότε μάλλον για αισιόδοξο τον βρίσκω Για 30 χρόνια όμως έπεσε μέσα!
Βάζεις ερώτησηΒαριέμαι να το ψάξω στο Google, αλλά αν θυμάμαι καλά δέν αναφερόταν στην υπολογιστική ισχύ (που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια) αλλά στον αριθμό τρανζίστορ που θα περιέχονται στα ολοκληρωμένα κυκλώματα.
Επίσης αν θυμάμαι καλά μερικά χρόνια αργότερα o Moore επαναδιατύπωσε τον νόμο του για να συμβαδίζει με τις εξελίξεις.
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Κάτι έχει να κάνει με τα pc. Είχε κάνει μια πρόβλεψη/εκτίμη... 'Η υπολογιστική ισχύς θα διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες', νομίζω.
Αν κρίνω από τις εξελίξεις, ο Moore ήταν απαισιόδοξος και άσχετος!
Αλλά ο νόμος του ήταν 'σε ισχύ' μέχρι πρόσφατα (3-4 χρόνια; ) και κράτησε κάμποσα χρόνια (καμιά 20ετία; ).Σωστός αν και δεν είπες ότι ήταν πρόεδρος της Intel
Ο νόμος διατυπώθηκε το 1969 και όντως ίσχυε μέχρι πριν λίγα χρόνια καθώς η υπολογιστική ισχύς πλέον αναπτύσσεται με μικρότερους ρυθμούς. Οπότε μάλλον για αισιόδοξο τον βρίσκω Για 30 χρόνια όμως έπεσε μέσα!
Βάζεις ερώτησηΒαριέμαι να το ψάξω στο Google, αλλά αν θυμάμαι καλά δέν αναφερόταν στην υπολογιστική ισχύ (που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια) αλλά στον αριθμό τρανζίστορ που θα περιέχονται στα ολοκληρωμένα κυκλώματα.
Επίσης αν θυμάμαι καλά μερικά χρόνια αργότερα o Moore επαναδιατύπωσε τον νόμο του για να συμβαδίζει με τις εξελίξεις.
Ναι ακριβώς. Αναφερόταν στον αριθμο των τρανζιστορ στον ιδιο χωρο ενος ολοκληρομενου κυκλωματος. Απλα δεν ηθελα να το εξειδικευσω
Για την επαναδιατυπωση δεν γνωριζω κατι. -
Νομίζω, ο Leon Foucault ο οποίος όταν κρέμασε ένα εκκρεμές στο θόλο του Πάνθεου του Παρισιού και το άφησε να αιωρείται, παρατήρησε ότι το επίπεδο των αιωρήσεων του φαινόταν να στρέφεται από ανατολικά προς τα δυτικά. Επειδή όμως, το επίπεδο αιωρήσεων παραμένει αμετάβλητο, ο Φουκό έβγαλε το συμπέρασμα ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονα της από δυτικά προς τα ανατολικά. (Ας είναι καλά ο Έκο με το ομώνυμο βιβλίο του).
http://en.wikipedia.org/wiki/Foucault's_pendulum
Αν η απάντηση είναι σωστή, η επόμενη ερώτηση είναι η εξής:
Τι είναι το σφάλμα αμοιβαιότητας και γιατί τα τελευταία χρόνια δεν μας απασχολεί και τόσο πολύ;
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Νομίζω, ο Leon Foucault ο οποίος όταν κρέμασε ένα εκκρεμές στο θόλο του Πάνθεου του Παρισιού και το άφησε να αιωρείται, παρατήρησε ότι το επίπεδο των αιωρήσεων του φαινόταν να στρέφεται από ανατολικά προς τα δυτικά. Επειδή όμως, το επίπεδο αιωρήσεων παραμένει αμετάβλητο, ο Φουκό έβγαλε το συμπέρασμα ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονα της από δυτικά προς τα ανατολικά.
-
Σωστή η απάντηση για το Kaliningrad. Θα μπορούσες να μην απαντήσεις αμέσως για να έχω την εντύπωση πως έκανα μια δύσκολη ερώτηση
Η διαφορά inclave, exclave το απόγευμα που θα έχω χρόνο. Επίσης δεν ξέρω (ειλικρινά αυτό, όχι ως κουίζ) πως μεταφράζονται οι όροι αυτοί στα ελληνικά.
Jacob
-
Κυριε Κυνηγε με το μπαρντον και συγνωμην που κανω καταχρηση της καλωσυνης σας.
Αν εχω ερωτησεις να βαλω αλλα δεν ξερω τις απαντησεις αυτων που βαζουν,ποτε θα μπω ? Στις 31 Σεπτεμβρη ?
Και αν κατα διαβολικη συμπτωση ξερω μια,αλλα αλλος πιο επιμελης χρηστης που μπαινει πιο συχνα μου παρει τη μπουκια απο το στομα, εγω ποτε θα σας κανω τη τιμη να συναναστραφω μαζι σας ? Στις 31 Νοεμβρη ?
Ταυτα και μενω
και απαντηση περιμενωΑντρεα εχω αυτοκολλητα του Ακροπολις.Στο λεω για να σταθμισεις τι θα απαντησεις.
-
Ο χρήστης DAP έγραψε:
Κυριε Κυνηγε με το μπαρντον και συγνωμην που κανω καταχρηση της καλωσυνης σας.
Αν εχω ερωτησεις να βαλω αλλα δεν ξερω τις απαντησεις αυτων που βαζουν,ποτε θα μπω ? Στις 31 Σεπτεμβρη ?
Και αν κατα διαβολικη συμπτωση ξερω μια,αλλα αλλος πιο επιμελης χρηστης που μπαινει πιο συχνα μου παρει τη μπουκια απο το στομα, εγω ποτε θα σας κανω τη τιμη να συναναστραφω μαζι σας ? Στις 31 Νοεμβρη ?
Ταυτα και μενω
και απαντηση περιμενωΑντρεα εχω αυτοκολλητα του Ακροπολις.Στο λεω για να σταθμισεις τι θα απαντησεις.
Βρε μπαρμπα-DAP,καί άμα βάλει ο καθένας μας απο μία ερώτηση,χωρίς να απαντηθούν οι προηγούμενες,τότε δέν θα είναι κουίζ,αλλά συλλογή ερωτήσεων αναπάντητων
(αυτοκολλητάκια φρέσκα-φρέσκα Ακροπολικά έ;
κράτα μου ένα,καί μέχρι και στο Δημόσιο θα σε διορίσω ) -
Τι έγινε ρε παιδιά; Σας έβαλα πολύ δύσκολα; Να το πάρει το ποτάμι;
-
Επειδή δεν έχω ερώτηση, μπορώ να απαντήσω στον κύριο Λάππα και να θέσει μετά μια ερώτηση αντί εμού ο κύριος DAP?
Αν δεν κάνω λάθος, το σφάλμα αμοιβαιότητας είναι όρος της φωτογραφίας. Η αρχή είναι ότι για να πετύχουμε μια συγκεκριμένη εκφώτιση του φιλμ χρειαζόμαστε Χ ένταση φωτός (την οποία ρυθμίζουμε με το διάφραγμα) και Υ διάρκεια εκφώτισης, (την οποία ρυθμίζουμε με την ταχύτητα του κλείστρου). Την ίδια εκφώτιση του φιλμ μπορούμε να την πετύχουμε με 2Χ ένταση και 0.5Υ διάρκεια, όπως επίσης με 4Χ ένταση και 0.25Υ διάρκεια, ή 0.5Χ ένταση και 2Υ διάρκεια. Δηλαδή, μπορούμε να πετύχουμε την ίδια εκφώτιση, βάζοντας ισοδύναμους συνδυασμούς ταχύτητας και διαφράγματος. Αυτό ονομάζεται αμοιβαιότητα. Η αναλογικότητα αυτή διαταράσσεται όταν έχουμε πολύ μεγάλη διάρκεια εκφώτισης, λόγω των χημικών φαινομένων που συμβαίνουν στο φιλμ. Η διαταραχή αυτή ονομάζεται 'σφάλμα αμοιβαιότητας'. Υποθέτω ότι ο λόγος που δε μας απασχολεί και πολύ πλέον είναι γιατί οι περισσσότεροι χρήστες έχουν εγκαταλείψει το φιλμ για χάρη της ψηφιακής τεχνολογίας (αν και πιστεύω ότι αυτοί που ήταν εξαρχής τόσο ψαγμένοι ώστε να τους απασχολεί το σφάλμα αμοιβαιότητας, δεν έχουν εγκαταλείψει ακόμα το φιλμ).
Ας κάνει ο κος DAP τώρα την ερώτηση αντί για μένα.
-
Επειδή δεν έχω ερώτηση, μπορώ να απαντήσω στον κύριο Λάππα και να θέσει μετά μια ερώτηση αντί εμού ο κύριος DAP?(.........................................................)
Ας κάνει ο κος DAP τώρα την ερώτηση αντί για μένα.
Aφεριμ λεβεντη και ιδου εγω.
Κατα τη διαρκεια του Β' Παγκοσμιου πολεμου ο Πειραιας βομβαρδιστηκε τουλαχιστον 4 φορες.( τοσες θυμαμαι )
Μια απο ολες ηταν απο τους συμμαχους μας. Ποτε ?
Quiz γενικών γνώσεων