-
Από τεχνικές οδηγίες της Νεστλέ για εσπρέσο: ο καφές πρέπει να βγαίνει από την μηχανή συνεχώς και να κυλάει σαν ουρά ποντικιού. Όχι πιο σιγά, δηλαδή να στάζει και όχι να τον πετάει έξω με πίεση.
Όταν βάζεις τον καφέ στην μηχανή, πρέπει να τον συμπιέζεις δυνατά.
-
Ερώτηση 1η: Για 2πλο εσπρέσσο μια απλή εσπρεσομηχανή (όχι nespresso κλπ) μπορεί να καταλάβει τη δόση ή απλά σε μεγαλύτερη δόση καφέ αφήνουμε περισσότερη ώρα να τρέξει νερό;
Ερώτηση 2η: Όταν σβήσει το λαμπάκι (ότι δηλαδή έγινε ο καφές) απομακρύνουμε αμέσως το φλυτζάνι ή αφήνουμε να στάξει ότι έχει μείνει στο ματσούκι από πάνω; (για espresso αναφέρομαι) -
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Ερώτηση 1η: Για 2πλο εσπρέσσο μια απλή εσπρεσομηχανή (όχι nespresso κλπ) μπορεί να καταλάβει τη δόση ή απλά σε μεγαλύτερη δόση καφέ αφήνουμε περισσότερη ώρα να τρέξει νερό;
Ερώτηση 2η: Όταν σβήσει το λαμπάκι (ότι δηλαδή έγινε ο καφές) απομακρύνουμε αμέσως το φλυτζάνι ή αφήνουμε να στάξει ότι έχει μείνει στο ματσούκι από πάνω; (για espresso αναφέρομαι)- Οχι. Τουλάχιστον στην κατηγορία τιμής της δικιάς μου. Αφήνεις να τρέξει όσο θέλεις.
- Αν μιλάμε για κλασικό εσπρέσο (όχι lungo κλπ) τότε καλύτερα είναι να παίρνεις αμέσως το φλυτζάνι, για να μην σου 'νερώνει' το αποτέλεσμα. Τελικά όμως, δεν έχει και τόση σημασία, εκτός αν φτιάχνεις εσπρέσο με πολύ λίγο νερό (ristretto).
Εγώ πίνω πάντα lungo κι όταν θέλω ακόμη περισσότερο, τότε και διπλό και μακρύ (doppio lungo). Σαφώς και δεν έχει την χάρη του κλασικού, αλλά ούτε εγώ έχω και το ...καλύτερο στομάχι του κόσμου!
-
Τι είσαι ρε μεγάλε; Barista...;
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις...
Και μια τελευταία ερώτηση... Τους τελευταίους 6 μήνες έχω ψιλοκολήσει με τον espresso (πριν πιάσω δουλειά έπινα και 2 τη μέρα). Είναι τυχαίο που κάποιες (αρκετές) φορές τα νεύρα μου χτυπάνε κόφτη ή έχει να κάνει με τον καφέ...; -
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
- Αν μιλάμε για κλασικό εσπρέσο (όχι lungo κλπ) τότε καλύτερα είναι να παίρνεις αμέσως το φλυτζάνι, για να μην σου 'νερώνει' το αποτέλεσμα. Τελικά όμως, δεν έχει και τόση σημασία, εκτός αν φτιάχνεις εσπρέσο με πολύ λίγο νερό (ristretto).
Εγώ πίνω πάντα lungo κι όταν θέλω ακόμη περισσότερο, τότε και διπλό και μακρύ (doppio lungo). Σαφώς και δεν έχει την χάρη του κλασικού, αλλά ούτε εγώ έχω και το ...καλύτερο στομάχι του κόσμου!
To αποτέλεσμα δεν νερώνεται, αλλά 'καφεϊνώνεται'. Εννοώ δηλαδή ότι γίνεται πιο ελαφρύ σε γεύση, αλλά θα περιέχει περισσότερη καφεΐνη.
Ο lungo περιέχει περισσότερη καφεΐνη απο τον normale, που περιέχει περισσότερη καφεΐνη από τον ristretto. -
Α, αυτό με την καφεϊνη δεν το ήξερα! Ωραία, κάνω πολύ καλά που πίνω lungo (είμαι μεγάλο...junkie! ).
H καφεϊνη σαφώς και μπορεί να πειράξει στα νεύρα, αλλά λειτουργεί καταπραϋντικά σε διάφορους πόνους. Εμένα μου είναι απαραίτητη θα έλεγα, αλλιώς έχω πονοκέφαλο. Είχα συχνά πονοκεφάλους, μέχρι που καθιέρωσα τουλάχιστον έναν καφέ την ημέρα. Έκτοτε...μια χαρά! -
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
leonp αυτό λέω, να φτιάχνει το αφρόγαλα και να πετάει μετά το καφέ χωρίς να πα δίπλα το ποτήρι. η C9 το κάνει η C5 μάλλον όχι
τέσπα όχι οτι κάνει κάποια διαφορά, αφού μάλλον γίνεται phase out η 5 και entry level είναι οι ΕΝΑ.
η Krups 8050 είναι η ΕΝΑ με άλλο design και μάλλον χωρίς μεταβλητό ύψος στα ακροφύσια. είμαι μεταξύ ΕΝΑ 5 και 8050(άμα τη βρω Ελλάδα σε τιμή έως 550)koutsan να πας Μιντιαμαρκτ, είναι απο τα λίγα μέρη που μπορεί να βρεις καλά πράγματα οχι μεηνστρημ και ορισμενες φορες σε λογικές τιμές.
Τώρα κατάλαβα τι ρώταγες...Τότε λοιπόν η απάντηση είναι όχι, μετακινείς το φλυτζάνι 10 πόντους αριστερότερα αφού φτιάξεις το αφρόγαλα για να πέσει ο καφές...Ούτε εγώ δε βαριέμαι να το κάνω αυτό
-
Ο χρήστης PeterPan έγραψε:
Τώρα τελευταία ανακάλυψα στο νοσοκομείο πως στο ισόγειο υπάρχει μια καφετιέρα υπεραυτόματη που παρασκευάζει μόνη της, δωρεάν, για το προσωπικό, καφέδες λάττε, καπουτσίνο, εσπρέσσο, μαύρους, κτλ. Πατάς αν θέλεις έξτρα δόση καφέ, έξτρα ζάχαρη, έξτρα γάλα, και σου τον φτιάχνει... Το μηχάνημα είναι μισό μέτρο ύψος, ίσως και κάτι παραπάνω... Μπορώ να πω πως το λάττε του είναι καλό για αυτοματοποιημένο καφέ...Είχα πετύχει ένα μηχάνημα σε ένα ξενοδοχείο στην ιταλία που είχα μείνει και με 80 λεπτά έβγαζε cappuccino με σοκολάτα και λίγο γάλα. Θα είχα χαλάσει και κανα 20 ευρω εκείνες τις 5-6 μέρες που είχα μείνει
ΜΗΝ ΠΑΡΕΤΕ ΠΟΤΕ IZZY !!! Δεν κάνει αφρόγαλα για κανένα λόγο... Ο ατμός της είναι για να κάνει μπουρμπουλίθρες στο γάλα, τίποτα παραπάνω...
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Τώρα κατάλαβα τι ρώταγες...Τότε λοιπόν η απάντηση είναι όχι, μετακινείς το φλυτζάνι 10 πόντους αριστερότερα αφού φτιάξεις το αφρόγαλα για να πέσει ο καφές...Ούτε εγώ δε βαριέμαι να το κάνω αυτό
είναι θεμα αυτοματοποίησης της διαδικασίας, σαν το dual printing ένα πράγμα..
btw απο που και ως που μιλάς σαν ο βασιλιάς της βαρεμάρας?!
θα είχα ήδη αυτοανακηρυχθεί να δεν βαριόμουν...λοιπόν δείτε
http://www.bosch-hausgeraete.de/?29=9&25=11096
http://www.pixmania.gr/gr/gr/1710/224/x ... eresn.html
και πείτε μου αν μόνο εγώ βλέπω μια Jura ENA σε παραλλαγές. -
Ο χρήστης ddl449 έγραψε:
Τώρα τελευταία ανακάλυψα στο νοσοκομείο πως στο ισόγειο υπάρχει μια καφετιέρα υπεραυτόματη που παρασκευάζει μόνη της, δωρεάν, για το προσωπικό, καφέδες λάττε, καπουτσίνο, εσπρέσσο, μαύρους, κτλ. Πατάς αν θέλεις έξτρα δόση καφέ, έξτρα ζάχαρη, έξτρα γάλα, και σου τον φτιάχνει... Το μηχάνημα είναι μισό μέτρο ύψος, ίσως και κάτι παραπάνω... Μπορώ να πω πως το λάττε του είναι καλό για αυτοματοποιημένο καφέ...
Είχα πετύχει ένα μηχάνημα σε ένα ξενοδοχείο στην ιταλία που είχα μείνει και με 80 λεπτά έβγαζε cappuccino με σοκολάτα και λίγο γάλα. Θα είχα χαλάσει και κανα 20 ευρω εκείνες τις 5-6 μέρες που είχα μείνει
ΜΗΝ ΠΑΡΕΤΕ ΠΟΤΕ IZZY !!! Δεν κάνει αφρόγαλα για κανένα λόγο... Ο ατμός της είναι για να κάνει μπουρμπουλίθρες στο γάλα, τίποτα παραπάνω...
Δικιο εχεις . Κανει ομως πολυ καλο εσπρεσσο ,σε αντιθεση με την KRUPS που κανει αφρογαλα αλλα δεν κανει εσπρεσσο κ με δεδομενο οτι η οικογενεια δεν πινει γαλα ,ειδικα εγω ουτε να το μυρισω, μια χαρα μας εκατσε
-
Χαζή ερώτηση: το αφρόγαλα πρέπει να γίνεται με το ακροφύσιο; Εγώ το φτιάχνω με φραπεδιέρα πάγκου γιατί το ακροφύσιο είναι λίγο μπελάς και θέλει μετά και καθάρισμα γιατί κολλάει το γάλα.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Χαζή ερώτηση: το αφρόγαλα πρέπει να γίνεται με το ακροφύσιο; Εγώ το φτιάχνω με φραπεδιέρα πάγκου γιατί το ακροφύσιο είναι λίγο μπελάς και θέλει μετά και καθάρισμα γιατί κολλάει το γάλα.Και εγω το φτιαχνω στην φραπεδιερα, και μετα το βαζω στο φουρνο μικροκυμματων για να ζεσταθει, μπορω να πω οτι ειναι καλυτερο απο αυτο που φτιαχνει το ακροφυσιο. ( Εχω KRUPS και βαριεμαι το καθαρισμα μετα )
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Χαζή ερώτηση: το αφρόγαλα πρέπει να γίνεται με το ακροφύσιο; Εγώ το φτιάχνω με φραπεδιέρα πάγκου γιατί το ακροφύσιο είναι λίγο μπελάς και θέλει μετά και καθάρισμα γιατί κολλάει το γάλα.Ζεστό ρόφημα σημαίνει ζεστό αφρόγαλα. Στα ζεστά καλύτερο είναι το πλήρες γάλα για πιο πηχτή κρέμα
Κρύο ρόφημα σημαίνει κρύο αφρόγαλα. Καλύτερο το 1,5%.Μια φορά στο τραίνο έκανα το λάθος να ζητήσω καπουτσίνο... Ξεπερνάω το γεγονός ότι το έκαναν με μερίδες και δε μιλάω. Μετά βάζει γάλα εβαπορέ, συμπληρώνει νερό και το χτυπάει στη φραπεδιέρα. Κατόπιν το ζεσταίνει στο ακροφύσιο!!!
-3€ παρακαλώ(Μπορεί και παραπάνω δε θυμάμαι)
-Να σου δώσω 10€ για να πιεις εσύ αυτήν την αηδεία;; Θα στο πληρώσω, αλλά κάνε μου τώρα ένα φραπεδάκι... -
Μπορώ να ζεσταίνω το γάλα στο μπρίκι και να το χτυπάω αμέσως μετά ή θα φάω αποβολή κ. καθηγητά;
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Μπορώ να ζεσταίνω το γάλα στο μπρίκι και να το χτυπάω αμέσως μετά ή θα φάω αποβολή κ. καθηγητά;Αύριο με τον κηδεμόνα σου...
edit: είπαμε, κρύο γάλα σε ΕΙΔΙΚΗ γαλατιέρα inox 18/10, φουσκομένο κατάλληλα στον ατμό
-
Μετά φόβου Θεού, θα γράψω τη συνταγή 'μου' για εσπρέσσο φρέντο.
Φτιάχνουμε ένα εσπρεσσάκο.
Τον βάζουμε σε ψηλό ποτήρι με τη ζάχαρη που θέλουμε.
Τον χτυπάμε με τη φραπεδιέρα καλά για να διαλυθεί η ζάχαρη (και να κάνει και αφρούλη).
Προσθέτουμε 7-8 παγάκια και ανακατεύουμε με το καλαμάκι για λίγη ώρα.
Άριστα 10'. ( ) -
Ο χρήστης apopol έγραψε:
Χαζή ερώτηση: το αφρόγαλα πρέπει να γίνεται με το ακροφύσιο; Εγώ το φτιάχνω με φραπεδιέρα πάγκου γιατί το ακροφύσιο είναι λίγο μπελάς και θέλει μετά και καθάρισμα γιατί κολλάει το γάλα.
Και εγω το φτιαχνω στην φραπεδιερα, και μετα το βαζω στο φουρνο μικροκυμματων για να ζεσταθει, μπορω να πω οτι ειναι καλυτερο απο αυτο που φτιαχνει το ακροφυσιο. ( Εχω KRUPS και βαριεμαι το καθαρισμα μετα )
Συνεχισε να δουλευεις το ακροφυσιο με νερακι κ γινεται αυτοκαθαριζομενο
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Μετά φόβου Θεού, θα γράψω τη συνταγή 'μου' για εσπρέσσο φρέντο.Φτιάχνουμε ένα εσπρεσσάκο.
Τον βάζουμε σε ψηλό ποτήρι με τη ζάχαρη που θέλουμε.
Τον χτυπάμε με τη φραπεδιέρα καλά για να διαλυθεί η ζάχαρη (και να κάνει και αφρούλη).
Προσθέτουμε 7-8 παγάκια και ανακατεύουμε με το καλαμάκι για λίγη ώρα.
Άριστα 10'. ( )Εδώ παιδί μου μπορείς να κάνεις ότι σου αρέσει. Δεν υπάρχει ακόμα συνταγή για freddo. Θεωρητικά γίνεται με ένα διπλό espresso lungo. Προσθέτεις ότι γλυκαντικό θέλεις(γλυκόζη,υγρή ζάχαρη, κανονική ζάχαρη) και το κρυώνεις όπως θέλεις(μέσα στο μπρίκι, μετά στο ποτήρι, με ολόκληρο ή τριμμένο πάγο).
Γενικότερα κάνεις ότι γουστάρεις. Δε θα σε μαλώσει κανείς -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Μπορώ να ζεσταίνω το γάλα στο μπρίκι και να το χτυπάω αμέσως μετά ή θα φάω αποβολή κ. καθηγητά;Αν το ζεστανεις δεν θα πηξει ποτε!
-
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
Δικιο εχεις . Κανει ομως πολυ καλο εσπρεσσο ,σε αντιθεση με την KRUPS που κανει αφρογαλα αλλα δεν κανει εσπρεσσο κ με δεδομενο οτι η οικογενεια δεν πινει γαλα ,ειδικα εγω ουτε να το μυρισω, μια χαρα μας εκατσεΠάρε μια IZZY για εσπρέσσο να πάρω και εγώ μία krups για ατμό και μια χαρούλα. Έχω και μία καφετιέρα γαλλικού, ε πρέπει να πάρω και μία φραπεδιέρα για το κρύο αφρόγαλα ε; Και μετά θα βάλω μία πινακίδα έξω από το σπίτι μου 'σπιτική καφετέρια'
Μάνο, απλά μην χτυπάς πολύ τον εσπρέσσο, 5 δεύτερα το πολύ (εγώ τουλάχιστον αυτό κάνω σε δυνατή φραπεδιέρα) γιατί μετά θα γίνει φραπέ (θα έχει μόνο γεύση αφρού βασικά) και για να γίνει πάλι νορμάλ (καφές και από πάνω αφρός) θέλει μερικά λεπτά.
Περί καφέ και καφετιέρων (κυρίως Espresso!)