Navigation

    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    Περί καφέ και καφετιέρων (κυρίως Espresso!)
    1. Home
    2. Αντίλογος
    3. Περί καφέ και καφετιέρων (κυρίως Espresso!)
    • 1
    • 2
    • 9
    • 10
    • 11
    • 12
    • 13
    • 240
    • 241
    • 11 / 241
    Αντίλογος
    11
    4801
    21088
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • L
      leonp last edited by

      Από τεχνικές οδηγίες της Νεστλέ για εσπρέσο: ο καφές πρέπει να βγαίνει από την μηχανή συνεχώς και να κυλάει σαν ουρά ποντικιού. Όχι πιο σιγά, δηλαδή να στάζει και όχι να τον πετάει έξω με πίεση.

      Όταν βάζεις τον καφέ στην μηχανή, πρέπει να τον συμπιέζεις δυνατά.

      1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • E
        eddie_147 last edited by

        Ερώτηση 1η: Για 2πλο εσπρέσσο μια απλή εσπρεσομηχανή (όχι nespresso κλπ) μπορεί να καταλάβει τη δόση ή απλά σε μεγαλύτερη δόση καφέ αφήνουμε περισσότερη ώρα να τρέξει νερό;
        Ερώτηση 2η: Όταν σβήσει το λαμπάκι (ότι δηλαδή έγινε ο καφές) απομακρύνουμε αμέσως το φλυτζάνι ή αφήνουμε να στάξει ότι έχει μείνει στο ματσούκι από πάνω; (για espresso αναφέρομαι)

        1 Reply Last reply Reply Quote 0
        • H
          highfidelity last edited by

          Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
          Ερώτηση 1η: Για 2πλο εσπρέσσο μια απλή εσπρεσομηχανή (όχι nespresso κλπ) μπορεί να καταλάβει τη δόση ή απλά σε μεγαλύτερη δόση καφέ αφήνουμε περισσότερη ώρα να τρέξει νερό;
          Ερώτηση 2η: Όταν σβήσει το λαμπάκι (ότι δηλαδή έγινε ο καφές) απομακρύνουμε αμέσως το φλυτζάνι ή αφήνουμε να στάξει ότι έχει μείνει στο ματσούκι από πάνω; (για espresso αναφέρομαι)

          1. Οχι. Τουλάχιστον στην κατηγορία τιμής της δικιάς μου. Αφήνεις να τρέξει όσο θέλεις.
          2. Αν μιλάμε για κλασικό εσπρέσο (όχι lungo κλπ) τότε καλύτερα είναι να παίρνεις αμέσως το φλυτζάνι, για να μην σου 'νερώνει' το αποτέλεσμα. Τελικά όμως, δεν έχει και τόση σημασία, εκτός αν φτιάχνεις εσπρέσο με πολύ λίγο νερό (ristretto).

          Εγώ πίνω πάντα lungo κι όταν θέλω ακόμη περισσότερο, τότε και διπλό και μακρύ (doppio lungo). Σαφώς και δεν έχει την χάρη του κλασικού, αλλά ούτε εγώ έχω και το ...καλύτερο στομάχι του κόσμου!

          1 Reply Last reply Reply Quote 0
          • E
            eddie_147 last edited by

            Τι είσαι ρε μεγάλε; Barista...;

            Ευχαριστώ για τις απαντήσεις...
            Και μια τελευταία ερώτηση... Τους τελευταίους 6 μήνες έχω ψιλοκολήσει με τον espresso (πριν πιάσω δουλειά έπινα και 2 τη μέρα). Είναι τυχαίο που κάποιες (αρκετές) φορές τα νεύρα μου χτυπάνε κόφτη ή έχει να κάνει με τον καφέ...;

            1 Reply Last reply Reply Quote 0
            • K
              kyr80 last edited by

              Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:

              1. Αν μιλάμε για κλασικό εσπρέσο (όχι lungo κλπ) τότε καλύτερα είναι να παίρνεις αμέσως το φλυτζάνι, για να μην σου 'νερώνει' το αποτέλεσμα. Τελικά όμως, δεν έχει και τόση σημασία, εκτός αν φτιάχνεις εσπρέσο με πολύ λίγο νερό (ristretto).

              Εγώ πίνω πάντα lungo κι όταν θέλω ακόμη περισσότερο, τότε και διπλό και μακρύ (doppio lungo). Σαφώς και δεν έχει την χάρη του κλασικού, αλλά ούτε εγώ έχω και το ...καλύτερο στομάχι του κόσμου!

              To αποτέλεσμα δεν νερώνεται, αλλά 'καφεϊνώνεται'. Εννοώ δηλαδή ότι γίνεται πιο ελαφρύ σε γεύση, αλλά θα περιέχει περισσότερη καφεΐνη.
              Ο lungo περιέχει περισσότερη καφεΐνη απο τον normale, που περιέχει περισσότερη καφεΐνη από τον ristretto.

              1 Reply Last reply Reply Quote 0
              • H
                highfidelity last edited by

                Α, αυτό με την καφεϊνη δεν το ήξερα! Ωραία, κάνω πολύ καλά που πίνω lungo (είμαι μεγάλο...junkie! ).
                H καφεϊνη σαφώς και μπορεί να πειράξει στα νεύρα, αλλά λειτουργεί καταπραϋντικά σε διάφορους πόνους. Εμένα μου είναι απαραίτητη θα έλεγα, αλλιώς έχω πονοκέφαλο. Είχα συχνά πονοκεφάλους, μέχρι που καθιέρωσα τουλάχιστον έναν καφέ την ημέρα. Έκτοτε...μια χαρά!

                1 Reply Last reply Reply Quote 0
                • K
                  koutsan last edited by

                  Ο χρήστης wannabe έγραψε:
                  leonp αυτό λέω, να φτιάχνει το αφρόγαλα και να πετάει μετά το καφέ χωρίς να πα δίπλα το ποτήρι. η C9 το κάνει η C5 μάλλον όχι
                  τέσπα όχι οτι κάνει κάποια διαφορά, αφού μάλλον γίνεται phase out η 5 και entry level είναι οι ΕΝΑ.
                  η Krups 8050 είναι η ΕΝΑ με άλλο design και μάλλον χωρίς μεταβλητό ύψος στα ακροφύσια. είμαι μεταξύ ΕΝΑ 5 και 8050(άμα τη βρω Ελλάδα σε τιμή έως 550)

                  koutsan να πας Μιντιαμαρκτ, είναι απο τα λίγα μέρη που μπορεί να βρεις καλά πράγματα οχι μεηνστρημ και ορισμενες φορες σε λογικές τιμές.

                  Τώρα κατάλαβα τι ρώταγες...Τότε λοιπόν η απάντηση είναι όχι, μετακινείς το φλυτζάνι 10 πόντους αριστερότερα αφού φτιάξεις το αφρόγαλα για να πέσει ο καφές...Ούτε εγώ δε βαριέμαι να το κάνω αυτό

                  1 Reply Last reply Reply Quote 0
                  • D
                    ddl449 last edited by

                    Ο χρήστης PeterPan έγραψε:
                    Τώρα τελευταία ανακάλυψα στο νοσοκομείο πως στο ισόγειο υπάρχει μια καφετιέρα υπεραυτόματη που παρασκευάζει μόνη της, δωρεάν, για το προσωπικό, καφέδες λάττε, καπουτσίνο, εσπρέσσο, μαύρους, κτλ. Πατάς αν θέλεις έξτρα δόση καφέ, έξτρα ζάχαρη, έξτρα γάλα, και σου τον φτιάχνει... Το μηχάνημα είναι μισό μέτρο ύψος, ίσως και κάτι παραπάνω... Μπορώ να πω πως το λάττε του είναι καλό για αυτοματοποιημένο καφέ...

                    Είχα πετύχει ένα μηχάνημα σε ένα ξενοδοχείο στην ιταλία που είχα μείνει και με 80 λεπτά έβγαζε cappuccino με σοκολάτα και λίγο γάλα. Θα είχα χαλάσει και κανα 20 ευρω εκείνες τις 5-6 μέρες που είχα μείνει

                    ΜΗΝ ΠΑΡΕΤΕ ΠΟΤΕ IZZY !!! Δεν κάνει αφρόγαλα για κανένα λόγο... Ο ατμός της είναι για να κάνει μπουρμπουλίθρες στο γάλα, τίποτα παραπάνω...

                    1 Reply Last reply Reply Quote 0
                    • W
                      wannabe last edited by

                      Ο χρήστης koutsan έγραψε:

                      Τώρα κατάλαβα τι ρώταγες...Τότε λοιπόν η απάντηση είναι όχι, μετακινείς το φλυτζάνι 10 πόντους αριστερότερα αφού φτιάξεις το αφρόγαλα για να πέσει ο καφές...Ούτε εγώ δε βαριέμαι να το κάνω αυτό

                      είναι θεμα αυτοματοποίησης της διαδικασίας, σαν το dual printing ένα πράγμα..
                      btw απο που και ως που μιλάς σαν ο βασιλιάς της βαρεμάρας?!
                      θα είχα ήδη αυτοανακηρυχθεί να δεν βαριόμουν...

                      λοιπόν δείτε
                      http://www.bosch-hausgeraete.de/?29=9&25=11096
                      http://www.pixmania.gr/gr/gr/1710/224/x ... eresn.html
                      και πείτε μου αν μόνο εγώ βλέπω μια Jura ENA σε παραλλαγές.

                      1 Reply Last reply Reply Quote 0
                      • G
                        giorgos123 last edited by

                        Ο χρήστης ddl449 έγραψε:

                        Τώρα τελευταία ανακάλυψα στο νοσοκομείο πως στο ισόγειο υπάρχει μια καφετιέρα υπεραυτόματη που παρασκευάζει μόνη της, δωρεάν, για το προσωπικό, καφέδες λάττε, καπουτσίνο, εσπρέσσο, μαύρους, κτλ. Πατάς αν θέλεις έξτρα δόση καφέ, έξτρα ζάχαρη, έξτρα γάλα, και σου τον φτιάχνει... Το μηχάνημα είναι μισό μέτρο ύψος, ίσως και κάτι παραπάνω... Μπορώ να πω πως το λάττε του είναι καλό για αυτοματοποιημένο καφέ...

                        Είχα πετύχει ένα μηχάνημα σε ένα ξενοδοχείο στην ιταλία που είχα μείνει και με 80 λεπτά έβγαζε cappuccino με σοκολάτα και λίγο γάλα. Θα είχα χαλάσει και κανα 20 ευρω εκείνες τις 5-6 μέρες που είχα μείνει

                        ΜΗΝ ΠΑΡΕΤΕ ΠΟΤΕ IZZY !!! Δεν κάνει αφρόγαλα για κανένα λόγο... Ο ατμός της είναι για να κάνει μπουρμπουλίθρες στο γάλα, τίποτα παραπάνω...

                        Δικιο εχεις . Κανει ομως πολυ καλο εσπρεσσο ,σε αντιθεση με την KRUPS που κανει αφρογαλα αλλα δεν κανει εσπρεσσο κ με δεδομενο οτι η οικογενεια δεν πινει γαλα ,ειδικα εγω ουτε να το μυρισω, μια χαρα μας εκατσε

                        1 Reply Last reply Reply Quote 0
                        • M
                          manosk last edited by

                          Χαζή ερώτηση: το αφρόγαλα πρέπει να γίνεται με το ακροφύσιο; Εγώ το φτιάχνω με φραπεδιέρα πάγκου γιατί το ακροφύσιο είναι λίγο μπελάς και θέλει μετά και καθάρισμα γιατί κολλάει το γάλα.

                          1 Reply Last reply Reply Quote 0
                          • A
                            apopol last edited by

                            Ο χρήστης manosk έγραψε:
                            Χαζή ερώτηση: το αφρόγαλα πρέπει να γίνεται με το ακροφύσιο; Εγώ το φτιάχνω με φραπεδιέρα πάγκου γιατί το ακροφύσιο είναι λίγο μπελάς και θέλει μετά και καθάρισμα γιατί κολλάει το γάλα.

                            Και εγω το φτιαχνω στην φραπεδιερα, και μετα το βαζω στο φουρνο μικροκυμματων για να ζεσταθει, μπορω να πω οτι ειναι καλυτερο απο αυτο που φτιαχνει το ακροφυσιο. ( Εχω KRUPS και βαριεμαι το καθαρισμα μετα )

                            1 Reply Last reply Reply Quote 0
                            • K
                              kyr80 last edited by

                              Ο χρήστης manosk έγραψε:
                              Χαζή ερώτηση: το αφρόγαλα πρέπει να γίνεται με το ακροφύσιο; Εγώ το φτιάχνω με φραπεδιέρα πάγκου γιατί το ακροφύσιο είναι λίγο μπελάς και θέλει μετά και καθάρισμα γιατί κολλάει το γάλα.

                              Ζεστό ρόφημα σημαίνει ζεστό αφρόγαλα. Στα ζεστά καλύτερο είναι το πλήρες γάλα για πιο πηχτή κρέμα
                              Κρύο ρόφημα σημαίνει κρύο αφρόγαλα. Καλύτερο το 1,5%.

                              Μια φορά στο τραίνο έκανα το λάθος να ζητήσω καπουτσίνο... Ξεπερνάω το γεγονός ότι το έκαναν με μερίδες και δε μιλάω. Μετά βάζει γάλα εβαπορέ, συμπληρώνει νερό και το χτυπάει στη φραπεδιέρα. Κατόπιν το ζεσταίνει στο ακροφύσιο!!!
                              -3€ παρακαλώ(Μπορεί και παραπάνω δε θυμάμαι)
                              -Να σου δώσω 10€ για να πιεις εσύ αυτήν την αηδεία;; Θα στο πληρώσω, αλλά κάνε μου τώρα ένα φραπεδάκι...

                              1 Reply Last reply Reply Quote 0
                              • M
                                manosk last edited by

                                Μπορώ να ζεσταίνω το γάλα στο μπρίκι και να το χτυπάω αμέσως μετά ή θα φάω αποβολή κ. καθηγητά;

                                1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                • K
                                  kyr80 last edited by

                                  Ο χρήστης manosk έγραψε:
                                  Μπορώ να ζεσταίνω το γάλα στο μπρίκι και να το χτυπάω αμέσως μετά ή θα φάω αποβολή κ. καθηγητά;

                                  Αύριο με τον κηδεμόνα σου...

                                  edit: είπαμε, κρύο γάλα σε ΕΙΔΙΚΗ γαλατιέρα inox 18/10, φουσκομένο κατάλληλα στον ατμό

                                  1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                  • M
                                    manosk last edited by

                                    Μετά φόβου Θεού, θα γράψω τη συνταγή 'μου' για εσπρέσσο φρέντο.

                                    Φτιάχνουμε ένα εσπρεσσάκο.
                                    Τον βάζουμε σε ψηλό ποτήρι με τη ζάχαρη που θέλουμε.
                                    Τον χτυπάμε με τη φραπεδιέρα καλά για να διαλυθεί η ζάχαρη (και να κάνει και αφρούλη).
                                    Προσθέτουμε 7-8 παγάκια και ανακατεύουμε με το καλαμάκι για λίγη ώρα.
                                    Άριστα 10'. ( )

                                    1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                    • G
                                      giorgos123 last edited by

                                      Ο χρήστης apopol έγραψε:

                                      Χαζή ερώτηση: το αφρόγαλα πρέπει να γίνεται με το ακροφύσιο; Εγώ το φτιάχνω με φραπεδιέρα πάγκου γιατί το ακροφύσιο είναι λίγο μπελάς και θέλει μετά και καθάρισμα γιατί κολλάει το γάλα.

                                      Και εγω το φτιαχνω στην φραπεδιερα, και μετα το βαζω στο φουρνο μικροκυμματων για να ζεσταθει, μπορω να πω οτι ειναι καλυτερο απο αυτο που φτιαχνει το ακροφυσιο. ( Εχω KRUPS και βαριεμαι το καθαρισμα μετα )

                                      Συνεχισε να δουλευεις το ακροφυσιο με νερακι κ γινεται αυτοκαθαριζομενο

                                      1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                      • K
                                        kyr80 last edited by

                                        Ο χρήστης manosk έγραψε:
                                        Μετά φόβου Θεού, θα γράψω τη συνταγή 'μου' για εσπρέσσο φρέντο.

                                        Φτιάχνουμε ένα εσπρεσσάκο.
                                        Τον βάζουμε σε ψηλό ποτήρι με τη ζάχαρη που θέλουμε.
                                        Τον χτυπάμε με τη φραπεδιέρα καλά για να διαλυθεί η ζάχαρη (και να κάνει και αφρούλη).
                                        Προσθέτουμε 7-8 παγάκια και ανακατεύουμε με το καλαμάκι για λίγη ώρα.
                                        Άριστα 10'. ( )

                                        Εδώ παιδί μου μπορείς να κάνεις ότι σου αρέσει. Δεν υπάρχει ακόμα συνταγή για freddo. Θεωρητικά γίνεται με ένα διπλό espresso lungo. Προσθέτεις ότι γλυκαντικό θέλεις(γλυκόζη,υγρή ζάχαρη, κανονική ζάχαρη) και το κρυώνεις όπως θέλεις(μέσα στο μπρίκι, μετά στο ποτήρι, με ολόκληρο ή τριμμένο πάγο).
                                        Γενικότερα κάνεις ότι γουστάρεις. Δε θα σε μαλώσει κανείς

                                        1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                        • A
                                          apopol last edited by

                                          Ο χρήστης manosk έγραψε:
                                          Μπορώ να ζεσταίνω το γάλα στο μπρίκι και να το χτυπάω αμέσως μετά ή θα φάω αποβολή κ. καθηγητά;

                                          Αν το ζεστανεις δεν θα πηξει ποτε!

                                          1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                          • D
                                            ddl449 last edited by

                                            Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
                                            Δικιο εχεις . Κανει ομως πολυ καλο εσπρεσσο ,σε αντιθεση με την KRUPS που κανει αφρογαλα αλλα δεν κανει εσπρεσσο κ με δεδομενο οτι η οικογενεια δεν πινει γαλα ,ειδικα εγω ουτε να το μυρισω, μια χαρα μας εκατσε

                                            Πάρε μια IZZY για εσπρέσσο να πάρω και εγώ μία krups για ατμό και μια χαρούλα. Έχω και μία καφετιέρα γαλλικού, ε πρέπει να πάρω και μία φραπεδιέρα για το κρύο αφρόγαλα ε; Και μετά θα βάλω μία πινακίδα έξω από το σπίτι μου 'σπιτική καφετέρια'

                                            Μάνο, απλά μην χτυπάς πολύ τον εσπρέσσο, 5 δεύτερα το πολύ (εγώ τουλάχιστον αυτό κάνω σε δυνατή φραπεδιέρα) γιατί μετά θα γίνει φραπέ (θα έχει μόνο γεύση αφρού βασικά) και για να γίνει πάλι νορμάλ (καφές και από πάνω αφρός) θέλει μερικά λεπτά.

                                            1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                            • First post
                                              Last post
                                            • 1
                                            • 2
                                            • 9
                                            • 10
                                            • 11
                                            • 12
                                            • 13
                                            • 240
                                            • 241
                                            • 11 / 241
                                            • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
                                              • ΕΛΛΑΔΑ
                                              • ΚΟΣΜΟΣ
                                              • ΕΚΘΕΣΕΙΣ
                                              • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 4Τ
                                              • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
                                            • ΔΟΚΙΜΕΣ
                                              • TEST
                                              • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
                                              • ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ
                                              • ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ
                                              • ΔΟΚΙΜΕΣ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ
                                              • ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
                                              • ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ
                                            • VIDEO
                                              • 4TTV
                                              • ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ
                                              • ΑΓΩΝΕΣ
                                              • CANDID CAMERA
                                            • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
                                              • ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
                                              • ΛΕΞΙΚΟ
                                            • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
                                              • ΔΟΚΙΜΕΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
                                              • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
                                            • ΑΓΩΝΕΣ
                                              • FORMULA 1
                                              • WRC
                                              • ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ
                                              • ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
                                            • ΤΙΜΕΣ
                                            • 4T CLASSIC
                                              • ΜΟΝΤΕΛΑ
                                              • ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
                                              • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
                                              • ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
                                              • ΑΓΩΝΕΣ/ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
                                            • ΑΓΟΡΑ
                                              • ΠΩΛΗΣΕΙΣ
                                              • ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
                                              • ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ
                                            • 2ΤΡΟΧΟΙ
                                              • ΟΔΗΓΟΥΜΕ
                                              • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
                                              • ΑΓΩΝΕΣ
                                              • CLASSIC
                                            • ΑΡΧΕΙΟ ΤΕΥΧΩΝ
                                            • MENU
                                            • ΤΙΜΕΣ
                                            • 4ΤΡΟΧΟΙ
                                            • ΣΥΓΚΡΙΣΗ
                                            • ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
                                            • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
                                            • ΟΔΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
                                            • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
                                            • ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
                                            • ΚΟΚ

                                            logo footer

                                            coty











                                            • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
                                            • ΑΓΩΝΕΣ
                                            • ΔΟΚΙΜΕΣ
                                            • CLASSIC
                                            • ΤΙΜΕΣ
                                            • VIDEO
                                            • FORUM
                                            4T FORUM
                                            4T LIBRARY
                                            • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
                                            • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ FORUM
                                            • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
                                            • ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ 4TROXOI.GR
                                            Powered by nxcode.gr