-
@nidosan
Έχει τεκμαρτό εισόδημα 6.600-> 3000 +3600 (εφόσον το 1400ρι είναι μέχρι 5ετία, 2520 αν είναι 5-10 έτη και 1800 αν είναι πάνω από 10), άρα χρειάζεται 660 ευρώ αποδείξεις για να είναι αφορολόγητη (6.600*10%)
Αν το αυτοκίνητο είναι πάνω από 5ετία έχει τεκμαρτό εισόδημα 5.520 και δε χρειάζεται τίποτα καθώς με εισόδημα έως 6.000 ευρώ είσαι αφορολόγητος χωρίς να χρειάζεσαι καθόλου αποδείξεις. Επίσης στη 2η περίπτωση δεν υποχρεούται καν σε υποβολή δήλωσης δεδομένου ότι σύμφωνα με το άρθρο 61 του Ν. 2238/1994 'Εξαιρείται (από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης) το φυσικό πρόσωπο, που αποκτά αποκλειστικά ετήσιο εισόδημα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 16 μέχρι έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ'. Αλλά αν υποβάλλει θα ισχύει το αφορολόγητο ποσό των 6.000 (χωρίς αποδείξεις). -
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Σε ευχαριστώ κ πάλι.
Στο παράδειγμα των 18Κ , του αναλογεί φόρος 1200 ευρώ , ΟΚ. Με αποδείξεις 8000 μειώνεται ο φόρος του κατά 500 ευρώ άρα πρέπει να πληρώσει 700. Ως μισθωτός όμως του έχει γίνει παρακράτηση 1000 ευρώ. Αυτά τα 300 δεν θα του επιστραφούν ;
Δε γνωρίζω
-
Επιστρέφονται κανονικά. Αν μηδενιστεί ο φόρος δεν 'επιστρέφονται' το υπόλοιπο της έκπτωσης φόρου.
Είναι όπως σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις που βάζουμε δαπάνες που μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα ή το ποσό του φόρου. Αν μας έχει παρακρατηθεί περισσότερο, μας επιστρέφεται η διαφορά. -
Μιας και πλησιαζουμε στα τελη της χρονιας (θα ηθελα να) προτεινω να αρχισουμε να βλεπουμε σιγα σιγα και να 'κατηγοριοποιουμε' τις αποδειξεις μας, αφ'ενος να δουμε σε ποιο υψος φτανουν και αφεδυο να μην εχουμε και αυτο το μπελα οταν θα ερθει η μοιραια εκεινη στιγμη της συμπληρωσης της δηλωσης μας.
Μηπως εχει βγαλει καποιος απο σας κανενα πινακακι η κατι αναλογο για βοηθεια;
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
@nidosan
Έχει τεκμαρτό εισόδημα 6.600-> 3000 +3600 (εφόσον το 1400ρι είναι μέχρι 5ετία, 2520 αν είναι 5-10 έτη και 1800 αν είναι πάνω από 10), άρα χρειάζεται 660 ευρώ αποδείξεις για να είναι αφορολόγητη (6.600*10%)
Αν το αυτοκίνητο είναι πάνω από 5ετία έχει τεκμαρτό εισόδημα 5.520 και δε χρειάζεται τίποτα καθώς με εισόδημα έως 6.000 ευρώ είσαι αφορολόγητος χωρίς να χρειάζεσαι καθόλου αποδείξεις. Επίσης στη 2η περίπτωση δεν υποχρεούται καν σε υποβολή δήλωσης δεδομένου ότι σύμφωνα με το άρθρο 61 του Ν. 2238/1994 'Εξαιρείται (από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης) το φυσικό πρόσωπο, που αποκτά αποκλειστικά ετήσιο εισόδημα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 16 μέχρι έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ'. Αλλά αν υποβάλλει θα ισχύει το αφορολόγητο ποσό των 6.000 (χωρίς αποδείξεις).Γιάννη σ'ευχαριστώ.
Έχω κάποιες ερωτήσεις πάνω σ'αυτά. Το αυτοκίνητο το έχει πάρει Μάρτιο ή Απρίλιο 2005, οπότε έχει κλείσει 5ετία. Τα τεκμήρια των αυτοκινήτων δεν είναι (για τα 5 πρώτα χρόνια) 3000 ευρώ για μέχρι 1200 κ.εκ. και μετά 300 ευρώ για κάθε 100 κ.εκ? (με βάση [url=http://www.4troxoi.gr/default.php?pname=Article&cat_id=3&art_id=11120αυτό[/url] το λέω - δεν ξέρω αν ισχύει κάτι διαφορετικό). Δηλαδή για ένα νέο 1400άρι 3000 + (2χ300) = 3600 ευρώ και για κάποιο που έχει κλείσει 5ετία 3600 -20% = 2880 ευρώ?... Το 2520 τι είναι?
Επίσης, το τεκμήριο ξεκινάει από τις 3000, και προστίθεται σε όλα? Αν η κοπελιά μένει με τους γονείς και δεν έχει τίποτα άλλο στο όνομά της παρά ένα αμάξι, ισχύει?
Και αν δεν έχει εισόδημα, πώς μπορεί να δηλώσει Χ έξοδα (με τις αντίστοιχες αποδείξεις)?
-
@DAP
Εγώ τις έχω όλες περασμένες στο taxfriend.gr απ' όπου μπορείς μετά να δεις και στατιστικά ανά κατηγορία εξόδου, ανά είδος, ανα μήνα καθώς και να κάνεις αναζήτηση με ημερομηνίες κλπ. Επίσης μπορείς να κατεβάσεις και ένα αρχείο excel με όλα τα στοιχεία που έχεις περασμένα στο site και έτσι να τα έχεις και σε excel στο PC σου.
Υπάρχουν και άλλα sites αλλά και προγραμματάκια που έχουν βγει επί τούτου. -
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Γιάννη σ'ευχαριστώ.
Έχω κάποιες ερωτήσεις πάνω σ'αυτά. Το αυτοκίνητο το έχει πάρει Μάρτιο ή Απρίλιο 2005, οπότε έχει κλείσει 5ετία. Τα τεκμήρια των αυτοκινήτων δεν είναι (για τα 5 πρώτα χρόνια) 3000 ευρώ για μέχρι 1200 κ.εκ. και μετά 300 ευρώ για κάθε 100 κ.εκ? (με βάση [url=http://www.4troxoi.gr/default.php?pname=Article&cat_id=3&art_id=11120αυτό[/url] το λέω - δεν ξέρω αν ισχύει κάτι διαφορετικό). Δηλαδή για ένα νέο 1400άρι 3000 + (2χ300) = 3600 ευρώ και για κάποιο που έχει κλείσει 5ετία 3600 -20% = 2880 ευρώ?... Το 2520 τι είναι?
Επίσης, το τεκμήριο ξεκινάει από τις 3000, και προστίθεται σε όλα? Αν η κοπελιά μένει με τους γονείς και δεν έχει τίποτα άλλο στο όνομά της παρά ένα αμάξι, ισχύει?
Και αν δεν έχει εισόδημα, πώς μπορεί να δηλώσει Χ έξοδα (με τις αντίστοιχες αποδείξεις)?
Είναι -30% άρα 3.600*0,7=2.520
Το 3.000 ισχύει για όλους και προστίθεται σε όλα τα άλλα (5.000 για ζευγάρι). Από εκεί ξεκινάμε πάντα.
Ε καλά τότε ας δηλώσει εισόδημα 1000 ευρώ Βλέπεις το άτοπο, έτσι ;
Αν δηλ. δηλώσεις εισόδημα 0 και φορολογηθείς τεκμαρτά για 10.000 σύμφωνα με το συλλογισμό σου δεν θα 'μπορείς' να προσκομίσεις 1000 ευρώ αποδείξεις γιατί υποτίθεται ότι έχεις 0 εισόδημα αλλά αν έχεις εισόδημα 3.000 και φορολογηθείς τεκμαρτά πάλι για 10.000 εκεί θα μπορείς να βάλεις αποδείξεις -
@nidosan
Αν το αυτοκίνητο είναι πάνω από 5ετία έχει τεκμαρτό εισόδημα 5.520 και δε χρειάζεται τίποτα καθώς με εισόδημα έως 6.000 ευρώ είσαι αφορολόγητος χωρίς να χρειάζεσαι καθόλου αποδείξεις. Επίσης στη 2η περίπτωση δεν υποχρεούται καν σε υποβολή δήλωσης δεδομένου ότι σύμφωνα με το άρθρο 61 του Ν. 2238/1994 'Εξαιρείται (από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης) το φυσικό πρόσωπο, που αποκτά αποκλειστικά ετήσιο εισόδημα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 16 μέχρι έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ'. Αλλά αν υποβάλλει θα ισχύει το αφορολόγητο ποσό των 6.000 (χωρίς αποδείξεις).Γιάννη σ'ευχαριστώ.
Μπορεί να μειώσει το τριχίλιαρο εφόσον επικαλεστεί οτι μένει με τους γονείς της, αλλά η διαφορά θα πάει ως αντικειμενική δαπάνη στους γονείς. Ίσως και να συμφέρει καλύτερα έτσι (αναφορικά με το πόσες αποδείξεις πρέπει να συγκεντρωθούν απ'την οικογένεια).
-
@DAP
Εγώ τις έχω όλες περασμένες στο taxfriend.gr απ' όπου μπορείς μετά να δεις και στατιστικά ανά κατηγορία εξόδου, ανά είδος, ανα μήνα καθώς και να κάνεις αναζήτηση με ημερομηνίες κλπ. Επίσης μπορείς να κατεβάσεις και ένα αρχείο excel με όλα τα στοιχεία που έχεις περασμένα στο site και έτσι να τα έχεις και σε excel στο PC σου.
Υπάρχουν και άλλα sites αλλά και προγραμματάκια που έχουν βγει επί τούτου.Ευχαριστωωωωω
-
@DAP
Υπάρχουν και άλλα sites αλλά και προγραμματάκια που έχουν βγει επί τούτου.Ερώτηση για το taxfriend.gr: το πεδίο 'Αριθμός Απόδειξης' αναφέρεται σε κάποια πληροφορία πάνω στην εκάστοτε απόδειξη ή σε προσωπική αρίθμηση για ευκολότερο ευρετηριασμό;
-
Ο χρήστης lokatzis έγραψε:
@DAP
Υπάρχουν και άλλα sites αλλά και προγραμματάκια που έχουν βγει επί τούτου.Ερώτηση για το taxfriend.gr: το πεδίο 'Αριθμός Απόδειξης' αναφέρεται σε κάποια πληροφορία πάνω στην εκάστοτε απόδειξη ή σε προσωπική αρίθμηση για ευκολότερο ευρετηριασμό; Υποθέτω το 2ο, σωστά;
Στην πληροφορία που θες εσύ, μπορείς πχ να βάλεις το όνομα στου σκύλου σου, την ημερομηνία που ήρθε περίοδος στην γκόμενά σου αυτό το μήνα κλπ κλπ
Εγώ βάζω μια '-' δεδομένου ότι (νομίζω ότι) είναι υποχρεωτικό να συμπληρωθεί το πεδίο για να γίνει η καταγραφή. -
Ο χρήστης lokatzis έγραψε:
@DAP
Υπάρχουν και άλλα sites αλλά και προγραμματάκια που έχουν βγει επί τούτου.Ερώτηση για το taxfriend.gr: το πεδίο 'Αριθμός Απόδειξης' αναφέρεται σε κάποια πληροφορία πάνω στην εκάστοτε απόδειξη ή σε προσωπική αρίθμηση για ευκολότερο ευρετηριασμό;
Η καθε αποδειξει αυξοντα αριθμο.... μονο που δεν ειναι ευκολο παντα να καταλαβεις ποιος ειναι πανω στην αποδειξη αλλοτε ειναι Α/Α....,η δεν λεει τιποτα... κ.λ.π. παντως αν εχεις λιγο πολυ συγκεκριμενα μαγαζια που χρησιμοποιεις τοτε ειναι ευκολο να το καταλαβεις (τους ρωτας κιολας!!!). Εγω τελειωσα την καταγραφη για τους 6 πρωτους μηνες.. και εχω ενα συνολο 13000 ευρω για τρια ατομα, και 3-4 αυτοκινητα (βενζινες..κ.λ.π) εμαθα απ'εξω σχεδον τα ΑΦΜ των Σ/Μ, και των βενζιναδων.... παντως εχει καποια σημασια να δεις που πανε τα λεφτα.... στην περιπτωση μας ειναι φαγητα εξω.... και βενζινες...
-
Γιάννη σ'ευχαριστώ.
Έχω κάποιες ερωτήσεις πάνω σ'αυτά. Το αυτοκίνητο το έχει πάρει Μάρτιο ή Απρίλιο 2005, οπότε έχει κλείσει 5ετία. Τα τεκμήρια των αυτοκινήτων δεν είναι (για τα 5 πρώτα χρόνια) 3000 ευρώ για μέχρι 1200 κ.εκ. και μετά 300 ευρώ για κάθε 100 κ.εκ? (με βάση αυτό το λέω - δεν ξέρω αν ισχύει κάτι διαφορετικό). Δηλαδή για ένα νέο 1400άρι 3000 + (2χ300) = 3600 ευρώ και για κάποιο που έχει κλείσει 5ετία 3600 -20% = 2880 ευρώ?... Το 2520 τι είναι?
Είναι -30% άρα 3.600*0,7=2.520
Το 3.000 ισχύει για όλους και προστίθεται σε όλα τα άλλα (5.000 για ζευγάρι). Από εκεί ξεκινάμε πάντα.
Ε καλά τότε ας δηλώσει εισόδημα 1000 ευρώ Βλέπεις το άτοπο, έτσι ;
Αν δηλ. δηλώσεις εισόδημα 0 και φορολογηθείς τεκμαρτά για 10.000 σύμφωνα με το συλλογισμό σου δεν θα 'μπορείς' να προσκομίσεις 1000 ευρώ αποδείξεις γιατί υποτίθεται ότι έχεις 0 εισόδημα αλλά αν έχεις εισόδημα 3.000 και φορολογηθείς τεκμαρτά πάλι για 10.000 εκεί θα μπορείς να βάλεις αποδείξειςΜπορεί να μειώσει το τριχίλιαρο εφόσον επικαλεστεί οτι μένει με τους γονείς της, αλλά η διαφορά θα πάει ως αντικειμενική δαπάνη στους γονείς. Ίσως και να συμφέρει καλύτερα έτσι (αναφορικά με το πόσες αποδείξεις πρέπει να συγκεντρωθούν απ'την οικογένεια).
Ευχαριστώ και τους δύο.
Οπότε το -20% που λέει το link (και μερικά άλλα περί τεκμηρίων αυτ/των που βρήκα) δεν ισχύει, αλλά είναι 30% αν έχει κλείσει κάποια στιγμή μέσα στο 2010 την 5ετία? Η πάει με το μήνα που την έκλεισε (π.χ. αν ήταν Απρίλιος, από Απρίλιο ως Δεκέμβριο να υπολογίζεται το -30%)?
Σχετικά με το συλλογισμό μου.... Αν είναι άνεργη από το 2009, θα φορολογηθεί για το 2010 τεκμαρτά για 3000 συν όσο 'πιάνει' το τεκμήριο του αυτ/του της, έτσι? Το 10.000 πώς μπαίνει μέσα στην 'εξίσωση'? Τι φόρο θα πρέπει να πληρώσει τελικά?
Αποδείξεις κρατάει πάντα, έχει μαζέψει από καφέ, ρούχα και τέτοια, απ΄ ότι λέει, χωρίς να έχει καθίσει να τις αθροίσει, πάνω από κανένα 500άρικο....
Μπορεί να δηλώσει ότι της έδωσαν οι γονείς της π.χ. 2000 (ή όσο 'πρέπει') κι από εκει βγαίνουν τα έξοδά της? Στην ουσία αυτό γίνεται....
-
Από τη στιγμή που καταλήγουμε ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το εισόδημα βγαίνει κάτω από 6000 με τις αντικειμενικές δαπάνες, δεν χρειάζεται να γίνει καν δήλωση, οπότε και να προσκομισθούν αποδείξεις.
Αυτό που προσωπικά δε γνωρίζω είναι ποιο ποσό θα υπολογιστεί ως αντικειμενική δαπάνη για το αυτοκίνητο, που κλείνει 5ετία μέσα στο έτος, αν και η αίσθηση μου είναι πως για τον υπολογισμό της παλαιότητας υπολογίζονται ολόκληρα τα έτη, άσχετα του πότε μέσα σε αυτό αποκτήθηκε, οπότε από το 2005 ως το 2009 είναι 5 έτη και για το 2010 θα υπολογιστεί μειωμένη η δαπάνη.
-
Από τη στιγμή που καταλήγουμε ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το εισόδημα βγαίνει κάτω από 6000 με τις αντικειμενικές δαπάνες, δεν χρειάζεται να γίνει καν δήλωση, οπότε και να προσκομισθούν αποδείξεις.
Ακόμα δεν έχω καταλάβει ακριβώς πώς δουλεύει η λογική του συστήματος.....
Αν είναι άνεργη και βγαίνει, ας πούμε, 5500 με τις 'αντικειμενικές δαπάνες', το κράτος θεωρεί ότι έβγαλε τόσα (μαύρα, αφού δε δήλωσε έσοδα), ξόδεψε τόσα, αλλά αφού είναι κάτω απ΄τις 6000 όλα ΟΚ?!....
Αν βγαίνει με τις 'αντικειμενικές δαπάνες' 6500 (λόγω του ότι το αμάξι δεν έχει κλείσει ακόμα 5ετία) τι γίνεται? Θεωρούν ότι έβγαλε 6500 'μαύρα' (τα οποία δε δήλωσε, αλλά ξόδεψε...) και τη σκίζουν?... Τι πρέπει να 'δικαιολογήσει' σε αυτή την περίπτωση?
Γενικά, αν δεν έχει έσοδα το 2010, τι πρέπει να κάνει με όσα της 'χρεώνουν' βάση 'αντικειμενικών δαπανών' για να είναι ΟΚ?
-
Αφού κάτω από τις 12000 είναι έτσι και αλλιώς αφορολόγητα, ποιό είναι ακριβώς το ζήτημα ?
-
Ακόμα δεν έχω καταλάβει ακριβώς πώς δουλεύει η λογική του συστήματος.....
Αν είναι άνεργη και βγαίνει, ας πούμε, 5500 με τις 'αντικειμενικές δαπάνες', το κράτος θεωρεί ότι έβγαλε τόσα (μαύρα, αφού δε δήλωσε έσοδα), ξόδεψε τόσα, αλλά αφού είναι κάτω απ΄τις 6000 όλα ΟΚ?!....
Αν βγαίνει με τις 'αντικειμενικές δαπάνες' 6500 (λόγω του ότι το αμάξι δεν έχει κλείσει ακόμα 5ετία) τι γίνεται? Θεωρούν ότι έβγαλε 6500 'μαύρα' (τα οποία δε δήλωσε, αλλά ξόδεψε...) και τη σκίζουν?... Τι πρέπει να 'δικαιολογήσει' σε αυτή την περίπτωση?/
Ναι, και ναι.
Γενικά, αν δεν έχει έσοδα το 2010, τι πρέπει να κάνει με όσα της 'χρεώνουν' βάση 'αντικειμενικών δαπανών' για να είναι ΟΚ?
Αναμένεται εκτενέστατη επεξηγηματική εγκύκλιος από το Υπουργείο με παραδείγματα για πρακτικά όλες τις περιπτώσεις, αλλά μέχρι να βγει, αυτό που προκύπτει από τα ως τώρα γνωστά είναι οτι συγκεντρώνεις αποδείξεις δαπανών που αντιστοιχούν στο αντικειμενικό εισόδημα. Αν είναι μέχρι 12000 αρκεί αυτό. Αν είναι παραπάνω, επικαλείσαι ανάλωση κεφαλαίου από προηγούμενα έτη, αν υπάρχει, ώστε να μην πληρώσεις φόρο.
Αφού κάτω από τις 12000 είναι έτσι και αλλιώς αφορολόγητα, ποιό είναι ακριβώς το ζήτημα ?
Το ζήτημα είναι ότι ακόμα κι αν είναι κάτω από 12000, πρέπει να μαζέψεις αποδείξεις.
Αν δεν μαζέψεις αποδείξεις φορολογείσαι με 10% του ποσού των αποδείξεων που δεν έφερες.π.χ. στην παραπάνω περίπτωση, με 6600 αντικειμενικό εισόδημα, θα έπρεπε να έχει 660€ αποδείξεις. Αν δεν βάλει καθόλου θα πληρώσει φόρο 660 * 10% = 66€. (Όχι εισόδημα* 10%, ποσό αποδείξεων που απαιτούνται * 10%, το ξανακοίταξα μόλις).
-
Ο χρήστης StavrosG έγραψε:
Αναμένεται εκτενέστατη επεξηγηματική εγκύκλιος από το Υπουργείο με παραδείγματα για πρακτικά όλες τις περιπτώσεις, αλλά μέχρι να βγει, αυτό που προκύπτει από τα ως τώρα γνωστά είναι οτι συγκεντρώνεις αποδείξεις δαπανών που αντιστοιχούν στο αντικειμενικό εισόδημα. Αν είναι μέχρι 12000 αρκεί αυτό. Αν είναι παραπάνω, επικαλείσαι ανάλωση κεφαλαίου από προηγούμενα έτη, αν υπάρχει, ώστε να μην πληρώσεις φόρο.
Δεν είναι απαραίτητο να επικαλεστείς ανάλωση, μπορείς να 'αυξήσεις' το αφορολόγητό σου προσκομίζοντας έξτρα αποδείξεις. Πχ Έχεις δηλώσει 0 και τεκμαρτό σου βγάζει 14.000 ευρώ. Αν προσκομίσεις 5.400 ευρώ αποδείξεις είσαι αφορολόγητος (για 12.000 αφορολόγητο θες 1200 ευρώ αποδείξεις + 600 (για τα άλλα 2 χιλιάρικα ως τα 14) =1800. Πας και άλλα 3600 αποδείξεις και τσιμπάς 3600*0.1=360 έκπτωση φόρου, όσο δηλ. είναι ο φόρος σου και βγαίνεις αφορολόγητος.
-
Σωστό και αυτό
-
Ο χρήστης StavrosG έγραψε:
Το ζήτημα είναι ότι ακόμα κι αν είναι κάτω από 12000, πρέπει να μαζέψεις αποδείξεις.
Αν δεν μαζέψεις αποδείξεις φορολογείσαι με 10% του ποσού των αποδείξεων που δεν έφερες.π.χ. στην παραπάνω περίπτωση, με 6600 αντικειμενικό εισόδημα, θα έπρεπε να έχει 660€ αποδείξεις.
Αν δεν βάλει καθόλου θα πληρώσει φόρο 660 * 10% = 66€. (Όχι εισόδημα* 10%, ποσό αποδείξεων που απαιτούνται * 10%, το ξανακοίταξα μόλις).Έχω μπερδευτεί τελείως....
Σύμφωνα με το παραπάνω, απατούνται αποδείξεις ίσες με το 1/10 των 'τεκμαρτού εισοδήματος' (660 ευρώ για τεκμαρτό 6600 ευρώ). Σωστά μέχρι εδώ?Αν το τεκμαρτό είναι 6600 (επειδή έχει ένα 1400άρι στο όνομά της) και το πραγματικό είναι ΜΗΔΕΝ, τι πρέπει να κάνει? Να δηλώσει ότι της έδωσε κάποιος 6600? Αλλιώς?...
Δεν είναι απαραίτητο να επικαλεστείς ανάλωση, μπορείς να 'αυξήσεις' το αφορολόγητό σου προσκομίζοντας έξτρα αποδείξεις. Πχ Έχεις δηλώσει 0 και τεκμαρτό σου βγάζει 14.000 ευρώ. Αν προσκομίσεις 5.400 ευρώ αποδείξεις .......
Αν έχεις δηλώσει 0 έσοδα, πώς μπορείς να προσκομίσεις αποδείξεις και να μην επικαλεστείς ανάλωση κεφαλαίου?! Δε θα πρόκειται περί αποδείξεων για έξοδα που είχες από 'μαύρα' έσοδα?.....
TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος