-
Ο χρήστης Montecarlo έγραψε:
Εγω διατηρω λογαριασμό στην Αγγλία από τα φοιτητικά μου χρόνια με γυρω στα 500-600 λιρόνια μέσα... χρήσιμα για αγορές που και που από το internet.Είχα 800 λίρες σ' έναν λογαριασμό, αλλά η ίδια η τράπεζα μου τον έκλεισε κ μου έστειλε τα λ7 σε ευρώ στο σπίτι γιατί, λέει, δεν την συνέφερε να κρατάει τόσο μικρό λογαριασμό χωρίς ιδιαίτερη κίνηση.
Ευτυχώς, γιατί μετά η λίρα έπεσε πολύ. -
Πήραμε και φέτος πάλι το περιοδικό με το DVD για τον Φόρο 2010 και τα αποτελέσματα επιστροφής φόρου είναι πολύ καλά......ξανά......
ΥΓ: 'Οσα μου πήρατε ρε κουφάλες με την έκτακτη εισφορά (εισοδήματος και αυτοκινήτου) θα τα πάρω πίσω, με τόκο!!!
-
Ο χρήστης PuntoLord έγραψε:
Πήραμε και φέτος πάλι το περιοδικό με το DVD για τον Φόρο 2010 και τα αποτελέσματα επιστροφής φόρου είναι πολύ καλά......ξανά......ΥΓ: 'Οσα μου πήρατε ρε κουφάλες με την έκτακτη εισφορά (εισοδήματος και αυτοκινήτου) θα τα πάρω πίσω, με τόκο!!!
Ποιο περιοδικο?
Τι ακτιβος κανει αυτος ο 'φορος 2010'? -
Με τα μάτια ενός λογιστή:
Θέμα : «Φορολόγηση με λογιστικό τρόπο των ταξιτζήδων ή να μείνουμε στα ίδια ; »
Με την ευκαιρία των γενικών αλλαγών στη φορολόγηση όλων ανεξαιρέτως των ελευθέρων επαγγελματιών μια που τέλος πάντων έστω και με καθυστέρηση 25 ετών (!) το Υπουργείο Οικονομικών “είδε” ότι δεν πάει άλλο … με τα δηλούμενα εισοδήματα πολλών κλάδων της κατηγορίας αυτής, το άρθρο αυτό θα καταδείξει γιατί η καθ’ όλα συμπαθής τάξη των “ταξιτζήδων” θα πρέπει να αλλάξει νοοτροπία βασικά και στάση στο ζήτημα της φορολογίας της.
Κατ’ αρχήν έτσι όπως διατυπώθηκαν και παρουσιάστηκαν τα αιτήματα τους, κρύβουν από μόνα τους ότι το μέχρι σήμερα ισχύον φορολογικό καθεστώς τους βόλεψε μια χαρά ή περίπου καλά.
Αναλυτικότερα έχουμε :
α) Ειπώθηκε και γράφτηκε ότι ο τεκμαρτός υπολογισμός των κερδών είναι καλός και δίκαιος και εν πάση περιπτώσει ας δώσουμε και “κάτι πάρα πάνω” σε φόρο αρκεί να μην αλλάξει και γίνει Λογιστικός (!) γιατί θα έχουμε και έξοδα για το Λογιστή (!).
β) Τι θα γίνει με τη σύλληψη της ακριβούς φορολογητέας ύλης μέσω των ταμειακών μηχανών όταν έχουμε να κάνουμε με ιδιοκτήτη και οδηγό και πως θα γίνεται ο διαχωρισμός εσόδων – εξόδων και,
γ) Πως θα κρατάει και ο οδηγός βιβλία εσόδων – εξόδων κλπ όταν δεν είναι δηλωμένος ως ελεύθερος επαγγελματίας. (Αυτό βέβαια δεν είναι σωστό γιατί δεν θα κρατάει ο οδηγός ξεχωριστά βιβλία).
Δεν είναι σωστό κύριοι, ούτε πρέπον, ούτε δίκαιο, ούτε σε τελευταία ανάλυση αναλογικό όπως το Σύνταγμα ορίζει. Έχουμε μέχρι τώρα τη “πληγή» των ιδιοκτητών Φορτηγών αυτοκινήτων, η οποία και αυτή τώρα πάει να κλείσει, μην συνεχίσουμε με την τεκμαρτή ιστορία των ταξί. Τέρμα μια και καλή, λογιστικός υπολογισμός των κερδών (αν υπάρχουν) και φορολογία με τη κλίμακα, όπως όλοι μας.
Στην ισχύουσα Φορολογική Νομοθεσία κάπου υπάρχει και η “κοινωνία” όταν πρόκειται για δύο, χωρίς κατ’ ανάγκη να είναι Εταιρεία. Με ένα Συμφωνητικό που γράφονται και συμφωνούνται οι όροι συνεργασίας, λύνονται τα πάντα, ναι τα πάντα, και τα εισπρακτικά ζητήματα και τα φορολογικά.
Τι πάει να πει “τεκμαρτός υπολογισμός” ή Φ.Π.Α. κατά αποκοπή σε ετήσια βάση σύμφωνα με τους κατοίκους όπως η εγκύκλιος (ΠΟΛ 1019/05-02-2007) ορίζει; Τεκμαίρω = φανερώνω με τεκμήρια – αποδεικνύω γράφει το λεξικό. Υπάρχει πιο τεκμηριωμένο στοιχείο από το πραγματικό όπως η απόδειξη που το μηχανάκι θα κόβει ;
Παραθέτουμε ένα παράδειγμα για να γίνουμε κατανοητοί σε αυτά που γράφουμε.- Έστω Ιδιοκτήτης Ταξί που το δουλεύει οκτώ (8) ώρες. Άλλες οκτώ (8) ώρες το δουλεύει και ο οδηγός.
- Ας υποθέσουμε ότι οι ετήσιες εισπράξεις ανέρχονται συνολικά στα 50.000 Ευρώ.
- Ας δεχθούμε ότι τα έξοδα επισκευής – συντήρησης – ασφάλισης ανέρχονται σε 6.000 ετησίως και τα καύσιμα στα 7.000 ετησίως.
Τα λογιστικά βιβλία είναι έσοδα – έξοδα και ως “Κοινωνία” όπως προαναφέραμε λειτουργούν και ενημερώνονται με διπλό τρόπο (όπως αποφασιστεί) δηλαδή : α) Με διακεκριμένες στήλες στα έσοδα (ιδιοκτήτη – οδηγού) και β) δια της απλής μεθόδου των τριών στα έξοδα. Είναι ευνόητο και καθαρό ότι για κάθε μίσθωση θα εκδίδεται ανελλιπώς το αντίτιμο από τη ταμειακή μηχανή, θέλει δεν θέλει ο πελάτης και για κάθε μορφή εξόδου θα λαμβάνεται το τιμολόγιο γιατί και το έξοδο θα καταχωρείται και η έκπτωση του Φ.Π.Α. από τις εισροές – εκροές θα υπολογίζεται.
Από εκεί και πέρα όλα τα φορολογικά ζητήματα παρουσιάζονται και είναι λυμένα και το σπουδαιότερο αληθινά (πραγματικά).
Το παράδειγμα με αριθμούς έχει και ως κάτωθι :
ΕΣΟΔΑ ΤΑΞΙ 2010
Έσοδα Ιδιοκτήτη (από μηχανάκι) : 30.000 60%
Έσοδα οδηγού (από μηχανάκι) : 20.000 40%
Καθαρά προ Φ.Π.Α. 50.000 100%ΕΞΟΔΑ ΤΑΞΙ 2010
Καύσιμα : 7.000
Επισκευές, συντηρήσεις : 5.000
Ασφάλιστρα κλπ : 1.000 13.000 (καθαρά προ Φ.Π.Α.)
Κέρδη για φορολογία 37.000 Ευρώ-
Για Φορολογία Εισοδήματος Ιδιοκτήτη 37.000 Χ 60% = 22.200 €
-
Για Φορολογία Εισοδήματος Οδηγού 37.000 Χ 40% = 14.800 €
Για Εκκαθάριση Φ.Π.Α. έτους 2010 έχουμε :α) Ιδιοκτήτης : Έσοδα 30.000 Χ 9 % = 2.700
Μείον έξοδα (13.000 Χ 60%) 7.800 Χ 19% = -1.482
1.218 € Φ.Π.Α. προς απόδοσηβ) Οδηγός : Έσοδα 20.000 Χ 9% = 1.800
Μείον έξοδα (13.000 Χ 40%) 5.200 Χ 19% = - 988
812 € ΦΠΑ προς απόδοση
Επισημαίνουμε ότι τα έσοδα των ταξί υπάγονται στο συντελεστή 9% γιατί πρόκειται για μεταφορά προσώπων, ενώ τα έξοδα όλα υπολογίζονται στο συντελεστή 19% (καύσιμα – συνεργεία και όλα τα υπόλοιπα).
Εδώ πρέπει επίσης να τονιστεί ότι για κάθε δαπάνη επισκευής ή συντηρήσεως ή καυσίμου θα είναι απαραίτητη η λήψη του τιμολογίου από το συνεργείο ή το πρατήριο καυσίμων γιατί αλλιώς θα υπάρχει απώλεια του Φ.Π.Α. και απώλεια του εξόδου.
Όλα τα ζητήματα τακτοποιούνται και ρυθμίζονται όπως : α) Από ποιόν και πότε θα καταβάλλεται ο Φ.Π.Α. ο οποίος σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχει και πιστωτικό υπόλοιπο ή β) Ποιος θα έχει την υπευθυνότητα έναντι του Ελληνικού Δημοσίου κλπ.
Μήπως παίρνοντας μολύβι και χαρτί και ρωτώντας κάποιους ειδικούς στα θέματα αυτά, βγει κάτι καλύτερο από τη σημερινή άρνηση ;
Η δίκαιη φορολογική αντιμετώπιση και στη περίπτωση αυτή της συμπαθούς καθ’ όλα επαγγελματικής τάξης των “ταξιτζήδων” πρέπει να είναι το πρώτο ζητούμενο ή κάνουμε λάθος ; -
Ο χρήστης nEK έγραψε:
Ποιο περιοδικο?
Τι ακτιβος κανει αυτος ο 'φορος 2010'?Ψάξε στα περιοδικά Η/Υ και θα βρεις.....
-
RAM νομίζω..;;
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Η γυναίκα μου εργάζεται στην Αθήνα κι εγώ στην Αλεξανδρούπολη. Αναγκαστικά διατηρούμε 2 σπίτια, ένα ιδιόκτητο στην Αθήνα και ένα που νοικιάζουμε στην Αλεξανδρούπολη.
Θεωρούνται και τα δύο κύρια κατοικία; Γιατί στην πράξη είναι. Πώς να τα δηλώσω στο Ε1;
Το βασικό είναι να δηλώσω το ενοίκιο στον κωδικό 811 του πίνακα 7 'Ποσά που αφαιρούνται' για να γλυτώσω το κατιτίς (γλυτώνω νομίζω το 20% και μέχρι 240 ευρώ από το φόρο), έτσι δεν είναι;
Αλλά τι να δηλώσω στον πίνακα 5 'προσδιορισμός ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης'.
Μόνο το ιδιόκτητο σαν κύρια, και τα δύο με το ιδιόκτητο σαν κύρια και το άλλο σαν πρώτη δευτερεύουσα, το αντίθετο ή κάτι άλλο;;Επί τη ευκαιρία οι κωδικοί 419, 420 για ενοίκιο στον πίνακα 6 'Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία, ποσά που μειώνουν τη δαπάνη' τι ακριβώς κάνουν, πώς προσμετρώνται;
Το ξαναρωτάω μια και δεν άκουσα καμία άποψη....
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Η γυναίκα μου εργάζεται στην Αθήνα κι εγώ στην Αλεξανδρούπολη. Αναγκαστικά διατηρούμε 2 σπίτια, ένα ιδιόκτητο στην Αθήνα και ένα που νοικιάζουμε στην Αλεξανδρούπολη.
Θεωρούνται και τα δύο κύρια κατοικία; Γιατί στην πράξη είναι. Πώς να τα δηλώσω στο Ε1;
Το βασικό είναι να δηλώσω το ενοίκιο στον κωδικό 811 του πίνακα 7 'Ποσά που αφαιρούνται' για να γλυτώσω το κατιτίς (γλυτώνω νομίζω το 20% και μέχρι 240 ευρώ από το φόρο), έτσι δεν είναι;
Αλλά τι να δηλώσω στον πίνακα 5 'προσδιορισμός ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης'.
Μόνο το ιδιόκτητο σαν κύρια, και τα δύο με το ιδιόκτητο σαν κύρια και το άλλο σαν πρώτη δευτερεύουσα, το αντίθετο ή κάτι άλλο;;Επί τη ευκαιρία οι κωδικοί 419, 420 για ενοίκιο στον πίνακα 6 'Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία, ποσά που μειώνουν τη δαπάνη' τι ακριβώς κάνουν, πώς προσμετρώνται;
Το ξαναρωτάω μια και δεν άκουσα καμία άποψη....
Καταρχάς πέρσι δήλωνες τα ίδια; Προσωπικά, θα δήλωνα σαν κύρια κατοικία το σπίτι στην Αλεξ/λη, ώστε όπως λες κι εσύ να εκπέσεις μέρος του ενοικίου από το φόρο και το σπίτι στην Αθήνα ως δευτερεύουσα κατοικία. Κι αυτά ακριβώς θα συμπληρώσεις στον πιν.5 Στο α) το σπίτι στην Αλεξ/λη και στο β) πρώτη 2ουσα μη εξοχική το σπίτι στην Αθήνα...με την προυπόθεση να μην ξεφύγουμε στα μέτρα
Για το 419-420, μπορεί να νοικιάζεις καμιά αποθήκη απλά σαν χώρο και προφανώς ψάχνουν διασταύρωση εδώ... -
Το 2009 πλήρωσα εισφορές δύο φορές... μία τον Ιούλιο ως ελεύθερος επαγγελματίας για όλο το υπολειπόμενο 2009 και κάθε μήνα από τον Οκτώβριο και μετά ως μισθωτός. Έχω αιτηθεί από το ΤΣΜΕΔΕ την επιστροφή των εισφορών που είχα προκαταβάλει ως ελεύθερος επαγγελματίας και με ενημέρωσαν ότι θα μου επιστραφούν κανα χρόνο μετά.
Πλέον διαθέτω όμως δύο βεβαιώσεις εισφορών. Φαντάζομαι λοιπόν ότι θα πρέπει να τις υποβάλλω και τις δύο στην εφορία, σωστά; Πρακτικά δε θα κερδίσω κάτι αφού λόγω 3 μόνο μηνών εργασίας ούτως ή άλλως πρέπει να μου επιστραφεί όλη η προκαταβολή φόρου.
Του χρόνου όμως που θα μου επιστραφούν οι κρατήσεις θα πρέπει να τις δηλώσω στην εφορία ως εισόδημα; Υπάρχει περίπτωση να φορολογηθώ για την επιστροφή των κρατήσεων (Αφού πλέον δε θα είμαι στο αφορολόγητο); -
Ποιο το νόημα να βάλεις τις βεβαιώσεις των εισφορών εφόσον είσαι κάτω από το αφορολόγητο ; Δεν θα τις αναφέρεις καθόλου...
Δεν (θα) είναι εισόδημα την επόμενη χρονιά: είναι ποσά αχρεωστήτως καταβληθέντα που σου επεστράφησαν...Δεν έπρεπε να τα είχες πληρώσει τότε και απλά σου επιστρέφονται, φυσικά και δεν είναι εισόδημα. -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Ποιο το νόημα να βάλεις τις βεβαιώσεις των εισφορών εφόσον είσαι κάτω από το αφορολόγητο ; Δεν θα τις αναφέρεις καθόλου...
Δεν (θα) είναι εισόδημα την επόμενη χρονιά: είναι ποσά αχρεωστήτως καταβληθέντα που σου επεστράφησαν...Δεν έπρεπε να τα είχες πληρώσει τότε και απλά σου επιστρέφονται, φυσικά και δεν είναι εισόδημα.Οκ, ευχαριστώ πολύ!!!
Φανταζόμουν ότι είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν...
-
Συμβολαια υγειας θα μετρανε στο αφορολόγητο;Εχει ακουσει κανεις τιποτα;
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Συμβολαια υγειας θα μετρανε στο αφορολόγητο;Εχει ακουσει κανεις τιποτα;Υποθέτω όχι αφού αυτά μετράνε σε ξεχωριστό κωδικό.
-
Μηπως ξερετε τις νεες ημερομηνιες καταθεσης δηλωσεων μιας και το βιβλιαρακι και η ιστοσελιδα του υπουργειου δεν τις αναφερει.
- Γραφουν σαν πρωτη μερα καταθεσης την 1η Μαρτιου και μεις λαβαμε το εντυπο στις 9.
-
Νομίζω είναι 12 Απριλίου, αλλιώς είμαι εκπρόθεσμος καθώς έπρεπε να την υποβάλλω 1η Μαρτίου.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Νομίζω είναι 12 Απριλίου, αλλιώς είμαι εκπρόθεσμος καθώς έπρεπε να την υποβάλλω 1η Μαρτίου.Έτσι είναι. Αντι για 1 Μαρτίου πήγε για 12 Απριλίου. Από την απόφαση αναβολής :
*- Για τους φορολογούμενους με εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων, από κινητές αξίες, από συμμετοχή σε Ε.Π.Ε. με έγκριση ισολογισμού μέσα στο 2009, καθώς και επαγγελματίες που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα με βιβλία Α’ – Β’ κατηγορίας ή χωρίς βιβλία, κύριοι ή κάτοχοι Ε.Ι.Χ. ή ημιφορτηγού Ι.Χ. κλπ., εφόσον δεν απαλλάσσονται για την τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης ή τους βαρύνει το τεκμήριο αγοράς τους και όσοι δεν έχουν εισοδήματα (άρ. 62, ν. 2238/1994), που η προθεσμία λήγει την 1η Μαρτίου 2010, η υποβολή δηλώσεων παρατείνεται ως τις 12 Απριλίου 2010 και θα ολοκληρωθεί εντός 11 εργάσιμων ημερών, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου του φορολογουμένου (με αρχή για το ψηφίο 1 την 12η Απριλίου 2010).
- Για τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (παρ. 2, άρ. 101, ν. 2238/1994), που η προθεσμία λήγει την 10η Μαρτίου 2010, η υποβολή δηλώσεων παρατείνεται ως τις 12 Απριλίου 2010.*
-
ΠΟΛΛΛΛΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩ
-
Είπα και γω!!!
Και γω χτες ελαβα το εντυπο και περιμενα να δηλωσω μεχρι τις 11 του μήνα? -
Από το taxisnet πάντως δήλωση δε μπορεί να υποβληθεί ακόμα...
-
Παιδιά έκανα μια βλακεία στο βιβλίο εσόδων-εξόδων (είμαι ελεύθερος επαγγελματίας). Πέρασα τέσσερις αποδείξεις εξόδων (ΔΕΗ, ΟΤΕ) του 2010 στα έξοδα του 2009!!!
Πώς διορθώνεται;
TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος