-
Φιλε Bayern7, ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου. Η ερωτηση μου ομως διαφερει, γνωριζω οτι θα εχω φορο τον πρωτο χρονο λογο της αγορας, το θεμα μου ειναι το αν θα με κυνηγησουν για το ποθεν εσχες.
-
Δεν θα σε κυνηγήσουνε, απλά θα σε φορολογήσουνε για το ποσό που αγόρασες το αυτοκίνητο. Δεν τους νοιάζει πού βρήκες τα λεφτά.
-
Και οι αποδείξεις χρειάζονται μόνο αν είσαι μισθωτός. Οπότε μάλλον φορολογείσαι για 3000 τεκμήριο που υπάρχεις (διαβίωσης) και 3000 για τα λεφτά που βρήκες για το αυτοκίνητο =6000. Ξεχωριστά βέβαια θα πληρώνεις και σήμα αυτοκινήτου κάθε χρόνο.
EDIT: ξέχασα να προσθέσω και το τεκμήριο του αυτοκινήτου όσο είναι ανάλογα με τα κυβικά του και τους μήνες κατοχής ανά έτος.
-
Σας ευχαριστω πολυ!
Οπως μου τα λεγαν οι 'σχετικοι-ασχετοι' θα μου εβγαινε φορος 3000 και με ειχαν φρικαρει λιγο.
Θα περασω απο εναν λογιστη μεσοβδομαδα για να ειμαι απολυτα σιγουρος αλλα τουλαχιστον τωρα εκανα την 'ψακτικη' μου και ειμαι προιδεασμενος!Να ειστε καλα ολοι, και παλι ευχαριστω!
-
Το συμβόλαιο πλέον είναι άυλο και γίνεται ηλεκτρονικά, η έντυπη μορφή είναι εντελώς προαιρετική. Γιατί δεν πας σε κάποιον λογιστή ;
-
Καλυτερα σε εναν καλο δικηγορο/συμβολαιογραφο για να εισαι σιγουρος, παρα να γινει καμια στραβη και να τρεχεις. Αποψη μου..
Η ΔΕΗ φυσικα και παει στο ονομα αυτου που θα στο νοικιασει, αλλιως ετοιμασου για μεγαλα φεσια. Ενεργειακο πιστοποιητικο εχω την εντυπωση πως χρειαζεσαι. Χαρτοσημο, οσο θυμαμαι, αφου ειναι μαγαζι, τοτε παει σε αυτον που νοικιαζει, οχι σε σενα. Μονο στα σπιτια γινετε το αντιθετο. Επισης το τι θα ζητησεις για ενοικιο, ειναι θεμα καθαρα δικο σου, βλεπεις τι αναγκες εχεις, τα εξοδα (εφορια, χαρατσι), τις τιμες στη περιοχη και αποφασιζεις. Οσο για την αυξηση, και παλι αυτο ειναι δικο σου θεμα. Δε γνωριζω αν υπαρχει νομιμη αυξηση καθε χρονο. Παντως, ολα πρεπει να γραφονται στο συμβολαιο.
-
Το συμβόλαιο φυσικά και ΔΕΝ είναι άυλο - μπορεί να περιέχει όρους που δεν αφορούν το κράτος και την εφορία. Η εφορία, μέσω Taxis net, ζητά ηλεκτρονικά κάποια στοιχεία. Αυτό αντικατεστησε την κατάθεση συμβολαίων που έπρεπε να κάνεις παλιά στην εφορία.
Θέλεις οπωσδήποτε ενεργειακό πιστοποιητικό, ενοίκια ζητάς όσα θέλεις εσύ. Δικός σου είναι άλλωστε ο χώρος. Το χαρτόσημο βαραίνει τον ενοικιαστή. Όπως πολύ σωστά ειπώθηκε και παραπάνω, όλοι οι λογαριασμοί στο όνομα του ενοικιαστή, αλλιώς κινδυνεύεις να μπλέξεις.
Οι δικηγόροι πλέον ζητάνε γύρω στα 100-150€ για απλά συμβόλαια. Θεωρώ πως για τέτοιες δουλειές θα πρέπει να έχεις ένα δικηγόρο για παν ενδεχόμενο. Εκτός εάν νοικιάζεις το χώρο σε κάποιον πολύ δικό σου άνθρωπο.
-
Ο χρήστης pgs έγραψε:
Υποθέτω ότι σ' αυτό το θέμα ίσως ταιριάζει:
έχω στην ιδιοκτησία μου επαγγελματικό χώρο που τον δούλευα μέχρι πριν λίγο καιρό, πλέον έχω κάνει διακοπή επαγγέλματος, άνεργος.
Θα τον νοικιάσω σε κάποιον, αλλά δεν ξέρω από συμβόλαια κα ιτα σχετικά. Πώς θα φτιάξω το συμβόλαιο; Και τι θα περιέχει από όρους;
Υπάρχουν έτοιμα που απλά τα προσαρμόζεις;Πόσα ενοίκια πρέπει να ζητήσω αν το νοικιάσει; Δύο; Το ένα είναι η εγγύηση και το άλλο είναι το ενοίκιο;
Η τιμή πώς αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο;
Το ρολόι της ΔΕΗ; Παραμένει στο όνομα μου ή πηγαίνει στου ενοικιαστή;
Το χαρτόσημο πάει μισό - μισό;
Πρέπει να βγάλω ενεργειακό πιστοποιητικό;Πρέπει να προσέξω κάτι άλλο;
Το ρολόϊ της ΔΕΗ το γυρίζεις αμέσως στο όνομα του ενοικιαστή, μη σου φύγει και σου αφήσει απλήρωτο ρεύμα και τρέχεις μετά.
-
Ο χρήστης P@ulet@ έγραψε:
Το συμβόλαιο φυσικά και ΔΕΝ είναι άυλο - μπορεί να περιέχει όρους που δεν αφορούν το κράτος και την εφορία. Η εφορία, μέσω Taxis net, ζητά ηλεκτρονικά κάποια στοιχεία. Αυτό αντικατεστησε την κατάθεση συμβολαίων που έπρεπε να κάνεις παλιά στην εφορία.Θέλεις οπωσδήποτε ενεργειακό πιστοποιητικό, ενοίκια ζητάς όσα θέλεις εσύ. Δικός σου είναι άλλωστε ο χώρος. Το χαρτόσημο βαραίνει τον ενοικιαστή. Όπως πολύ σωστά ειπώθηκε και παραπάνω, όλοι οι λογαριασμοί στο όνομα του ενοικιαστή, αλλιώς κινδυνεύεις να μπλέξεις.
Οι δικηγόροι πλέον ζητάνε γύρω στα 100-150€ για απλά συμβόλαια. Θεωρώ πως για τέτοιες δουλειές θα πρέπει να έχεις ένα δικηγόρο για παν ενδεχόμενο. Εκτός εάν νοικιάζεις το χώρο σε κάποιον πολύ δικό σου άνθρωπο.
+1 σε όλα
Άσε τους λογιστές καταμέρους γιατί ιδίως σε επαγγελματικές μισθώσεις ένα σωστό συμβόλαιο θα σε γλιτώσει από πολλά τρεξίματα. ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ συμβόλαιο σε δικηγόρο τα 100€ δεν είναι τίποτα από το να πληρώνεις επισκευές όταν φύγει ο ενοικιαστής ιδίως αν δεν πάει καλά. Εξαρτάται τι ακριβώς επιχείρηση θα ανοίξει ένα ενοίκιο είναι ίσως και το απολύτως τίποτα για εγγύηση.
-
Δικηγόρο. Τι να τον κάνεις τον συμβόλαιογράφο; θα το νοικιάσεις, δεν θα το πουλήσεις το ακίνητο την εγγύηση την επιστρέφεις, αν στο άφησε όπως το βρήκε και, φυσικά, δεν έχει αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς. Απλές δουλειές που με λίγα, αναλογικά με αυτά που θα πάρεις, χρηματα θα στις τακτοποιησει ο δικηγόρος και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
Ο δικηγόρος θα σου φτιάξει ένα συμφωνητικό, το οποίο θα το υπογράψεις εσύ και ο ενοικιαστής σε 3 αντίτυπα. 1 για εσένα, 1 για τον ενοικιαστή και 1 για τον δικηγόρο σου. Θα μπεις στο taxis net με τους κωδικούς σου για να δηλώσεις τα στοιχεία του συμβολαίου που σου ζητάει η εφορία (σε αυτό περιλαμβανεται και το ενεργειακό πιστοποιητικό - κόστος έκδοσης κοντά στα 100€, με ισχύ για 10 χρόνια - βαρύνει ο ιδιοκτήτης το κόστος ) . Και είσαι έτοιμος από εφορία. Η δήλωση στο taxis net πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του ερχόμενου μήνα από την ημερομηνια υπογραφής του συμφωνητικου.
-
Ο χρήστης pgs έγραψε:
Ιατρείο θ' ανοίξει, 400 ευρώ θα του το δώσω.Δικηγόρο ή συμβολαιογράφο;
Την εγγύηση την επιστρέφω στον ενοικιαστή όταν ξενοικιάσει;
Πολλά πρέπει να γράψεις στο συμβόλαιο και ο δικηγόρος θα σου πει. Η εγγύηση είναι γι'αυτό που λέει η λέξη είναι λεφτά που σου δίνει ο ενοικιαστής σαν εγγύηση ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Αν τα τηρήσει την επιστρέφεις αν όχι κρατάς χρήματα από εκεί. 400€ δεν είναι τίποτα καλύτερα να ζητήσεις 2 ενοίκια.
-
Ναι, βέβαια εξαρτάται και τι ιατρείο είναι. Πχ αν είναι οδοντίατρος θα χρειαστεί να βάλει ειδικές μονωσεις στους τοίχους για την ακτινοβολία από τις ακτινογραφίες θα χρειαστεί να τραβήξει εξτρά παροχές για νερά και αποχετεύσεις και δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Αν φύγει θα πρέπει (πιστεύω έτσι θα συμφωνήσετε) να στο παραδώσει στην κατάσταση που το παρέλαβε. Αν δεν το κάνει θα πρέπει να έχεις αρκετά χρήματα του (από την εγγύηση) να πληρώσεις τις επισκευές. Το ίδιο και με τα κοινόχρηστα πχ Απλά θυμίσου ότι τα χρήματα αυτά δεν είναι δικά σου είναι του ενοικιαστή εσύ απλά τα κρατάς και αν δεν γίνει κάτι παράξενο πρέπει να τα επιστρέψεις ή να τα κλείσεις σε ενοίκια, το λέω γιατί πολλοί ακούω αρχίζουν τις δικαιολογίες όταν πρόκειται να τα επιστρέψουν. Σε κάθε περίπτωση ένας δικηγόρος θα σε συμβουλέψει σωστότερα
-
Δηλαδή σε μίσθωμα ενός διαμερίσματος σε φοιτητή λέτε ότι για το συμβόλαιο θα πρέπει να έχω απευθυνθεί σε δικηγόρο; επιπροσθέτως δεν καλύπτομαι από το taxisnet αλλά θα πρέπει να μου υπογράψει και σε χειρόγραφο συμβόλαιο; θεωρούσα πως εφόσον το έχει αποδεκτει μέσω taxisnet έχει αντίστοιχη ισχύ..
-
εκανα τροποποιητικη στις 2/7 ,μου ειπαν οτι θα εκκαθαρισθει σε καμια 10 μερες,και πριν λιγο που μπηκα μεσα δεν εχει εκκαθαρισθει ακομα.Αυριο δεν ειναι η πρωτη δοση για τον φορο εισοδηματος?
-
Ο χρήστης pgs έγραψε:
Αύριο λήγει, αν καθυστερήσεις πληρώνεις πρόστιμο.αφου δεν εχει εκκαθαρισθει ακομα,πως θα πληρωσω? δεν ξερω το ποσο για να πληρωσω.
-
Εμένα πάντως με πήρε τηλέφωνο ο Χαρδούβελης και με ευχαρίστησε
-
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
Αύριο λήγει, αν καθυστερήσεις πληρώνεις πρόστιμο.
αφου δεν εχει εκκαθαρισθει ακομα,πως θα πληρωσω? δεν ξερω το ποσο για να πληρωσω.
ήμουν ίδια περίπτωση με εσένα και σήμερα εμφανίστηκε στην προσωποποιημένη πληροφόρηση η εκκαθάριση σύμφωνα με την τροποποιητική οπότε τσέκαρε πάλι (στο εκκαθαριστικό όταν μπαίνεις από το ε1 εξακολουθεί να λέει για τις 10 ημέρες, εκεί μάλλον δεν θα γίνει αλλαγή)
-
ξαναμπηκα,τιποτα.και αυριο ειναι η τελευταια μερα.
-
Τι φρούτο είναι αυτό με τον ακατάσχετο λογαριασμό;
-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
Τι φρούτο είναι αυτό με τον ακατάσχετο λογαριασμό;Δηλώνεις ένα τραπεζικό λογαριασμό που θες να προστατεύσεις από την ολοκληρωτική κατάσχεση των χρημάτων που υπάρχουν σε αυτόν. Άπαξ και τον δηλώσεις ως ακατάσχετο προστατεύονται οι καταθέσεις έως 1.500 €, τα υπόλοιπα άνω αυτού του ποσού αν έχεις χρέη κατάσχονται νομιμότατα.
Αν έχεις πολλούς λογαριασμούς δηλώνεις το λογαριασμό μισθοδοσίας ως ακατάσχετο.more
αλλά επειδή η ηλεκτρονική σύνδεση κράτους τραπεζών λειτουργεί μόνο όταν στα 'παίρνουν' και όχι όταν χρειαστείς προστασία ή διευκόλυνση γραφειοκρατική(βλέπε δήλωση τόκων), θα πρέπει να πας στην τράπεζα ακόμα και αν τον δηλώσεις ηλεκτρονικά στη γεν. γραμματεία.
TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος