-
Ο χρήστης Tzakos έγραψε:
Εγώ τίς πέρασα.+1. Μια χαρά μετράνε.
-
Ο χρήστης Thomas_C200K έγραψε:
Υπαρχει μια απορια λογω συγχυσεως οι αποδειξεις απο τα βενζιναδικα περνανε κανονικα ναι ή οχι? Ευχαριστω εκ των προτερωνΠερνάνε ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ!
-
Βαλατε ολες τις αποδειξεις που μαζεψατε η το 1/4 του εισοδηματος που λενε;
-
το 25% μόνο!
δεν έχω όφελος, δεν χρειάζεται να ξέρει η εφορία πόσα χαλάω.
-
Όσες αποδείξεις απαιτούνται.
Δεν βάζω όσες αποδείξεις έχω γιατί δεν ξέρω αν αύριο βάλουν κάποιο φόρο υπερβολικής κατανάλωσης.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Εμένα όμως γιατί κανένας δε μου λέει πώς αποφασίζεται ποια ακίνητα θα μπουν στο αφορολόγητο όριο και πως αυτό κατανέμεται ανάμεσα στους συζύγους σχετικά με το ΕΤΑΚ 2009;;Γιατί έχουν περάσει 3 χρόνια και δεν θυμόμαστε τίποτα
Ήδη το ΕΤΑΚ του 2008 ήταν ένα μπάχαλο και είχαν ανακύψει διάφορα θέματα για την κατανομή του (μεταξύ συζύγων κλπ) το 2009 εφαρμόστηκε αλλιώς, είχε βγει και σχετική εγκύκλιος, οπότε άντε να θυμάμαι τώρα τι και και πως...Βρες την εγκύκλιο, μήπως βγάλεις άκρη...Να βρήκα αυτό με γρήγορο ψάξιμο
*1. Το ΕΤΑΚ του 2009 θα υπολογιστεί με τα νέα αφορολόγητα ποσά τα οποία ισχύουν για τη συνολική αξία των κατοικιών που έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι και έχουν διαμορφωθεί ως εξής:
α. 100.000 ευρώ για τους άγαμους. Το ίδιο ποσό ισχύει και για διαζευγμένους ή χήρους, εφόσον δεν βαρύνονται με προστατευόμενα τέκνα.
β. 200.000 για τους έγγαμους χωρίς παιδιά ή με ένα ή δύο παιδιά. Το ποσό των 200.000 ευρώ επιμερίζεται αναλογικά μεταξύ των κατοικιών των ιδιοκτητών που αναγράφονται στην ίδια δήλωση ΕΤΑΚ. Το ίδιο ποσό ισχύει για διαζευγμένους ή χήρους που βαρύνονται με προστατευόμενα τέκνα.
γ. 230.000 για τις οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά.- Απαλλαγή από το ΕΤΑΚ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση χορηγείται και σε φυσικά πρόσωπα που κατοικούν στην αλλοδαπή.
- Η φοροαπαλλαγή χορηγείται ανεξάρτητα από:
α. Το είδος του εμπραγμάτου δικαιώματος (πλήρης ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία).
β. Το αν το ακίνητο είναι ημιτελές ή έχει οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό (π.χ. διατηρητέο)
γ. Το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κατοικίας- Η φοροαπαλλαγή χορηγείται μόνο για την κατοικία και όχι για το οικόπεδό της.
- Δεν χορηγείται επίσης σε βοηθητικούς χώρους κατοικίας (π.χ. αποθήκες, θέσεις στάθμευσης κ.λπ.).
Ποιο ακριβώς είναι το δικό σου πρόβλημα ;
-
Ευχαριστω κυριοι για τις απαντησεις σας Απλα υπηρξε μια συγχηση με εναν που κανει τον πολύξερο και ελεγε οτι οι αποδειξεις απο τα βενζιναδικα δεν περνανε . Με τετοια ποσα στα φουλαρισματα αμαρτια ειναι να πανε χαμενες οι αποδειξεις
-
Ο χρήστης Thomas_C200K έγραψε:
....Με τετοια ποσα στα φουλαρισματα αμαρτια ειναι να πανε χαμενες οι αποδειξεις....Κατάθεση σε τράπεζα ειναι αυτά τα ποσά!
Sent from my Neo V using Tapatalk
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
[i]1. Το ΕΤΑΚ του 2009 θα υπολογιστεί με τα νέα αφορολόγητα ποσά τα οποία ισχύουν για τη συνολική αξία των κατοικιών που έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι και έχουν διαμορφωθεί ως εξής:
β. 200.000 για τους έγγαμους χωρίς παιδιά ή με ένα ή δύο παιδιά. Το ποσό των 200.000 ευρώ επιμερίζεται αναλογικά μεταξύ των κατοικιών των ιδιοκτητών που αναγράφονται στην ίδια δήλωση ΕΤΑΚ. Το ίδιο ποσό ισχύει για διαζευγμένους ή χήρους που βαρύνονται με προστατευόμενα τέκνα.
3. Η φοροαπαλλαγή χορηγείται ανεξάρτητα από:
α. Το είδος του εμπραγμάτου δικαιώματος (πλήρης ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία).
γ. Το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κατοικίας
5. Δεν χορηγείται επίσης σε βοηθητικούς χώρους κατοικίας (π.χ. αποθήκες, θέσεις στάθμευσης κ.λπ.).
Ποιο ακριβώς είναι το δικό σου πρόβλημα ;Ενώ έχουμε σχεδόν ίδιας συνολικής αξίας πράματα η απαλλαγή μοιράζεται 50.000 σε μένα και 150.000 στη γυναίκα μου και προσπαθώ να καταλάβω γιατί τρώω τέτοιο ρίξιμο!
Από το χαρτί κατάλαβα ότι το οικόπεδό μου δεν απαλλάσσεται. Και όπως λες πιο πάνω μόνο οι κατοικίες μετράνε για απαλλαγή. Οπότε ξαφνικά η περιουσία μου που δικαιούται απαλλαγής έχει αξία το 29% του συνολικού του ζεύγους που δικαιούται απαλλαγής οπότε η σύζυγος 71% και κονομάει την περισσότερη απαλλαγή. Αλλά δεν έχω ούτε καν 29% αλλά ~24.8% άρα παίζει και κάτι άλλο που δεν υπολογίζεται και που με ρίχνει περισσότερο.
Μήπως από ένα ακίνητο με βοηθητικούς χώρους αφαιρείται η αξία αυτών (αν και αυτοί δεν εμφανίζονται ξεχωριστά σαν αξία οπότε δεν ξέρω πώς έχουν υπολογιστεί). Αν οι βοηθητικοί έχουν την μισή αξία πάλι δεν μου βγαίνει.
Το ότι έχω μόνο ψιλή κυριότητα λέει ότι δεν παίζει ρόλο. Μήπως όμως αν και στην κατάσταση η αξία εμφανίζεται ολόκληρη στους υπολογισμούς μετράει μόνο η αξία του ακινήτου που μου αναλογεί σαν ποσοστό ανάλογα με την ηλικία του επικαρπωτή;
Βάζοντας και αυτό (για επικαρπωτή πάνω από 80 ετών 80ή90%) με 80% πλέον φτάνει αρκετά κοντά.
Μήπως επειδή μένουμε στης συζυγου αυτό το ακίνητο ή μέρος αυτού απαλλάσσεται εκτός συναγωνισμού πρώτο και μετά τα υπόλοιπα;
Βασικά να περνάει η ώρα και να παίζω με το excel αλλά έχω την περιέργεια να καταλάβω τι έχει παιχτεί. -
Εχει κανεις εκτυπωσει το εντυπο με τις 'ρυθμισμενες' δοσεις?
Να το τυπωσω ασπρομαυρα, λετε να υπαρχει πρόβλημα? -
Ο χρήστης nEK έγραψε:
Εχει κανεις εκτυπωσει το εντυπο με τις 'ρυθμισμενες' δοσεις?
Να το τυπωσω ασπρομαυρα, λετε να υπαρχει πρόβλημα?Νομίζω πως δεν παίζει ρόλο αν είναι ασπρόμαυρο ή έγχρωμο. Αυτό που ενδιαφέρει είναι η ταυτότητα πληρωμής όπως αναγράφεται στο συγκεκριμένο κομμάτι. Αν δεν βιάζεσαι, αύριο θα πάω για την πρώτη δόση οπότε θα ενημερώσω για τα καθέκαστα.
-
Γιατί να βγεις από το σπίτι σου; Internet banking κι είσαι εντάξει. Το ίδιο ακριβώς κάνουν στη τράπεζα/ελτά.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
το 25% μόνο!δεν έχω όφελος, δεν χρειάζεται να ξέρει η εφορία πόσα χαλάω.
Σωστά, και βέβαια μετά αν θες να κάνεις 'ανάλωση κεφαλαίου περασμένων ετών' για να δικαιολογήσεις κάποια αγορά δε μπορείς να δηλώσεις ότι σου είχαν μείνει περισσότερα απ΄όσα είχες δηλώσει ότι ξόδεψες.
-
Κάτι άσχετο:
Αν δουλεύεις με δελτίο παροχής υπηρεσιών και κάνεις μια σύμβαση έργου με κάποιον πελάτη, πρέπει να την καταθέσεις στην εφορία? Γενικά τι είδους συμβάσεις κλπ πρέπει να καταθέτεις? -
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
το 25% μόνο!
Σωστά, και βέβαια μετά αν θες να κάνεις 'ανάλωση κεφαλαίου περασμένων ετών' για να δικαιολογήσεις κάποια αγορά δε μπορείς να δηλώσεις ότι σου είχαν μείνει περισσότερα απ΄όσα είχες δηλώσει ότι ξόδεψες.
Μωρε βρες τα λεφτα και παρε και την αποφαση να αγορασεις με τετοιες συνθηκες και τοτε ψαχνεις για δικαιολογια....
-
Ο χρήστης DAP έγραψε:
το 25% μόνο!
Μωρε βρες τα λεφτα και παρε και την αποφαση να αγορασεις με τετοιες συνθηκες και τοτε ψαχνεις για δικαιολογια....
Σωστό κι αυτό!...
Για το παραπάνω που ρώτησα έχει υπόψη του κανείς τι παίζει?
-
Έρχεται φορολογικό σύστημα αλα... ΗΠΑ – Τι θα ισχύσει
Ο βασικός κάνονας του νέου μοντέλου φορολογίας, στα αμερικανικά πρότυπα, που προωθεί το οικονομικό επιτελείο θα είναι «έσοδα μείον έξοδα».Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα προβλέπει πως από τα συνολικά εισοδήματα κάθε φορολογούμενου θα αφαιρούνται όλες οι δαπάνες, με εξαίρεση όσες αφορούν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και την αποπληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ.
Το «καθαρό» ποσό που θα προκύπτει θα φορολογείται με συντελεστές από 25% έως 45%. Επειδή όμως, το φορολογητέο εισόδημα μετά την αφαίρεση των δαπανών θα είναι χαμηλότερο, αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης, που σήμερα ξεκινούν από το 10% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.
Στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν πως με το νέο σύστημα, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2013, οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δηλώνουν πλέον κατά πολύ υψηλότερα εισοδήματα, καθώς οι φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν εκ νέου το «κυνήγι» των αποδείξεων, ώστε να γλιτώσουν φόρους.
Παράλληλα, και για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος, η εφαρμογή του θα συνδυαστεί με την ηλεκτρονική... παρακολούθηση της έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα δοθούν κίνητρα (π.χ. επιστροφή ποσών) για τη χρησιμοποίηση της κάρτας αποδείξεων, πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.
Επίσης θα γίνει διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε ακόμη και τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδονται μέσω συναλλαγών με μετρητά να καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο.
Επί της ουσίας ως «αφορολόγητο» όριο εισοδήματος θα αναγνωρίζεται το συνολικό ύψος των δαπανών του κάθε φορολογούμενου, εκτός όσων αφορούν σε αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Οι δαπάνες θα... εκπίπτουν 100% από τα συνολικά εισοδήματα, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κ.ά.
Στο νέο σύστημα υπόψη θα λαμβάνονται όλες οι δαπάνες, που βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου χρησιμοποιούνται σήμερα για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ (δαπάνες για αγορές καταναλωτικών αγαθών και παροχή υπηρεσιών, δαπάνες για διόδια, ασφάλιστρα αυτοκινήτων κ.ά.) αλλά και όσες παρέχουν μειώσεις φόρου σε ποσοστό 10%, όπως ενοίκια, νοσήλια, έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ.
Πέρα από τα όσα ξοδεύει κανείς για την αγορά περιουσιακών στοιχείων, δεν θα λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου και οι δαπάνες για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τηλεφωνίας και εισιτηρίων.
Το «καθαρό» ποσό που θα μένει μετά την αφαίρεση όλων των παραπάνω δαπανών από τα δηλούμενα εισοδήματα θα υπόκειται σε φόρο με νέα κλίμακα, στην οποία ο κατώτατος συντελεστής φόρου θα ανέρχεται σε 25% και ο ανώτατος πιθανότατα θα φτάνει στο 45%.
-
πάλι πειράματα ...έλεος...
-
Με το σύστημα αυτό, όμως, δεν φορολογείσαι για όσα καταναλώνεις. Άρα σε συμφέρει τα μάλλα να παίρνεις απόδειξη
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Κάτι άσχετο:
Αν δουλεύεις με δελτίο παροχής υπηρεσιών και κάνεις μια σύμβαση έργου με κάποιον πελάτη, πρέπει να την καταθέσεις στην εφορία? Γενικά τι είδους συμβάσεις κλπ πρέπει να καταθέτεις?Η σύμβαση πρέπει να κατατεθεί από έναν από τους συμβαλλόμενους. Όλες οι συμβάσεις-συμφωνητικά που δημιουργούν εισόδημα πρέπει να κατατίθενται.
TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος