-
Ο χρήστης nass έγραψε:
.... Αν τώρα μιλάμε ότι λείπουν 5000 για κάλυψη τεκμηρίων διαβίωσης, ε, το να τα καλύψεις από ανάλωση κεφαλαίου του έτους 2002 δεν είναι τόσο τραγικά δύσκολο.Προφανώς βέβαια το 'ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΩ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ', δεν είναι πάντοτε (και για πάντα) τόσο ... 'έξυπνο' !
-
Mε ρωταει ενας φιλος που μενει μονιμα στο εξωτερικο κ επειδη ειμαι ασχετος με το θεμα ,απευθυνομαι σε οποον γνωριζει .
Εχει αλλαξει κατι στο τροπο φορολογησης μονιμων κατοικων του εξωτερικου με εοσοδημα στην Ελλαδα απο ενοικια .
Ευχαριστω εκ των προτερων. -
Ο χρήστης otso έγραψε:
παιδια καλησπεραεγκατεστησα το eFN της NeXTECH που ειναι το ιδιο που δινει το περιοδικο RAM
μου αρεσει που κανω διαφορα σεναρια και βλεπω αμεσως ποσο φορολογουμαι.
το ερωτημα ειναι κατα ποσο ειναι αξιοπιστο?
το εχει εγκαταστησει κανεις?
εχουν ακουστει παραπονα? αν παιρνετε το περιοδικο.
ευχαριστω.ξερει κανεις κατι για το απο πανω?
ακομα μια ερωτηση
στο Ε9 ειχα βαλει για κατι χωραφια τα στρ που ειχα δει στα συμβολαια
κατοπιν ειδα σε μια προσπαθεια αναδασμου που μαλλον δεν θα γινει λογω χρηματων οτι
ειναι μεγαλυτερα , οχι παρα πολυ αλλα παντως μεγαλυτερα
μπορω να αλλαξω το Ε9? και να τα δηλωσω?
και γιατι ολο αυτο?
γιατι καποιοι σκεφτηκαν οτι φετος πρεπει να γινει η δηλωση ΟΣΔΕ βασει Ε9 και οχι βασει δορυφορικων χαρτων
και εβλεπα να μου κοβουν τα χωραφια στο χαρτη , και βεβαια και τις επιδοτησεις.
αυτο συνεβη επειδη εγιναν μεταγραφες απο παλια συμβολαια που ελεγαν , αγρος 10 στρ. η οσο ειναι. -
Με τις αποδείξεις τι γίνεται;
τις προσθέτουμε στο τεκμήριο; -
Ο χρήστης pgs έγραψε:
Επισυνάπτεις και μια κατάσταση από καθαρά φορολογηθέντα εισοδήματα προηγούμενων ετών και πόση ανάλωση κάνεις. Κάτι σαν:
Εισόδημα 2003 10000 Ανάλωση το 2012 5000
Εισόδημα 2004 20000 Ανάλωση το 2012 10000
Εισόδημα 2005 25000 Ανάλωση το 2012 5000Όταν λες μια κατάσταση εννοεις ενα απλο χαρτι που θα γραφει αυτα που λες;
Ναι.
Δεν είναι και τόσο απλό πάντως το θέμα της 'Ανάλωσης κεφαλαίου προηγουμένων ετών', εδικά αν πρόκειται να δικαιολογηθεί κάποια σοβαρή αγορά (πχ: ακινήτου).
Υπάρχει τυποποιημένο έντυπο με 2 πίνακες :
ΠΙΝΑΚΑΣ Α: ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ, με στήλες: Οικον. ετος/ Δηλωθέντα Εισοδήματα/Πώληση περιουσιακών στοιχείων /Αφορολόγητα/Αλλες Κατηγορίες/Σύνολο (όλα αθροιζόμενα). Καταχώρηση ανά γραμμή και τελευταία γραμμή με ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ
ΠΙΝΑΚΑΣ Β: ΜΕΙΟΝ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΑΡ2.-5, με στήλες : Οικον. Ετος/Τεκμαρτή Δαπάνη ΙΧ (κάποιες χρονιές υπήρχε, άλλες όχι)/Αγορές ΙΧ-ακινήτων-Ανέγερση Οικοδομών/Αλλες κατηγορίες/ Ελάχιστο ποσό διαβίωσης/Σύνολο (όλα αθροιζόμενα). Καταχώρηση ανά γραμμή και τελευταία γραμμή με ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ.
Στο τέλος γίνεται ένα πινακάκι:
Δηλωθέντα εισοδήματα (ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ του ΠΙΝΑΚΑ Α) : ΧΧΧΧ
Μείον Δαπάνες (ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ του ΠΙΝΑΚΑ Β): ΧΧΧ
Υπόλοιπο (η διαφορά τους): ΥΥΥΥ (καταχώρηση στον 787, ώστε να καλύψει τον αντίστοιχο Κωδικό που μας ενδιαφέρει).Ακόμη, χρειάζεται να γνωρίζεις τι ίσχυε για κάθε Οικονομικό έτος, αφού κάθε τόσο αλλάζουν (αφορολόγητα-τεκμήρια κλπ), ώστε να βγούν σωστά τα επι μέρους σύνολα.
Επίσης, μόνο για την τελευταία 10ετία καλύπτεσαι με το παραπάνω έντυπο, που στηρίζεται στα Ε1 που είχες καταθέσει και τα εκκαθαριστικά σου σημειώματα ανά οικον. έτος. Αν δεν καλύπτεσαι απο τη 10ετία, χρειάζεται να απευθυνθείς στην ΔΟΥ σου για να 'βεβαιώσεις' τυχόν επιπλέον 'έσοδα' που υπήρχαν και δήλωνες πρίν το οικον. έτος 2002.Σπουδαίο πράγμα πάντως, το σωστό προσωπικό φορολογικό αρχείο που πρέπει να έχουμε, αλλά και να κατανοήσουμε ότι η πλήρης δήλωση εισοδημάτων, ακόμα και απο τόκους καταθέσεων, είναι πολύ πιθανό κάποια μέρα να απαιτηθεί.
Και μπορεί να σε καλύψει ή να σε 'στείλει' αδιάβαστο!Εdit: Μην ζητήσετε περισσότερες εξηγήσεις, καθόσον τον πίνακα μου τον συνέταξε φοροτεχνικός, αφού (λόγω αγοράς ακινήτου) δεν είχα καμμιά όρεξη να κάνω λάθος και να δίνω εξηγήσεις στη ΔΟΥ, τη στιγμή που εδώ και 30 χρόνια δηλώνω τα πάντα όλα , και ήμουν πλήρως καλυμμένος για το κεφάλαιο που ανάλωσα .
Τεκμαρτό εισόδημα: υπολογίζω γύρω στα 9.000 ευρώ
Πραγματικό: 3.000 ευρώ
Άρα πόση 'ανάλωση κεφαλαίου' πρεπει να γράψω;
Φοβερά περίπλοκο μου φαινεται. Φοβάμαι μην πάω για μαλλι και βγω κουρεμενος.Εεεεε, 6000 Ή για να είσαι σίγουρος, ας πούμε 7000.
Πήγαινε στο 2002. Βρες το καθαρό φορολογηθέν εισόδημά σου, δηλ. αν αφαιρεθούν οι δαπάνες τεκμαρτές ή πραγματικές. Αν είναι > 7000 (που φαντάζομαι θα είναι) τότε φτιάχνεις μια κατάσταση που να το δείχνει αυτό.
Παράδειγμα:
Μικτό εισόδημα: 30000
Ασφαλιστικές εισφορές: 5000
Ιατρικές δαπάνες: 2000
Τόκοι δανείου 1ης κατοικίας: 6000
Αρα, εφ΄όσον όλα τα παραπάνω αφαιρούνταν (τότε) από το μικτό εισόδημα, φορολογήθηκες για: 17000 (θα το λέει και το εκκαθαριστικό σου εκείνης της χρονιάς)
Τεκμήριο αυτοκινήτου: 10000 (τότε ίσχυε αυτό αν θυμάμαι καλά, δηλ. αφαιρούνται από το εισόδημα τα τεκμήρια διαβίωσης)
Οπότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις για ανάλωση κεφαλαίου: 7000Αν δεν σου φτάνουν, κάνε το ίδιο για το 2003, 2004 κτλ. (συνεχόμενες χρονιές)
Η ανάλωση κεφαλαίου στην περίπτωσή σου έχει πραγματικό νόημα, είναι αυτό που λέμε 'τρώω από τα έτοιμα'. Αυτό που την κάνει δύσκολη είναι η ιστορία με τα τεκμήρια, που είναι ασαφής (και κακώς δεν είχα περιλάβει στην πρώτη μου απάντηση, ευτυχώς διευκρίνησε ο dbekos αν και αυτός ρε παιδί μου σε τρομοκράτησε )
-
Θα' θελα μια επιβεβαιωση μονο.
Λογω ιδιοτητος κανω χειρογραφη δηλωση.Στο σπιτι κραταω μονο τις αποδειξεις δαπανων του Κ.Α. 049...Ολα τα αλλα δικαιολογητικα τα επισυναπτω μαζι με τη δηλωση...Σωστα; -
Μας ηρθε το ΕΤΑΚ. Για το ετος 2009. Κανονικα το 2010 και 2011 δεν επρεπε να περιμενουμε?
-
ρε παίδες μια αφελής ερώτηση γιατί με πρήξανε...
εγώ που έκανα ηλεκτρονική δήλωση τα τελευταία χρόνια και έχω κωδικούς πρόσβασης, υποχρεούμαι να πάω στην αρμόδια ΔΟΥ για να πάρω κλειδάριθμο; Μου είπαν ότι δεν μπόρεσαν να μουν με τους κωδικούς όπως πέρυσι και αναγκάστηκαν να πάνε στην ΔΟΥ. Αν ειναι, να τρέξω τώρα για να μην πηγαίνω τελευταία στιγμή. -
Ο χρήστης nEK έγραψε:
Μας ηρθε το ΕΤΑΚ. Για το ετος 2009. Κανονικα το 2010 και 2011 δεν επρεπε να περιμενουμε?θα σου 'ρθουν και αυτά.
-
Ο χρήστης spyros.s έγραψε:
ρε παίδες μια αφελής ερώτηση γιατί με πρήξανε...
εγώ που έκανα ηλεκτρονική δήλωση τα τελευταία χρόνια και έχω κωδικούς πρόσβασης, υποχρεούμαι να πάω στην αρμόδια ΔΟΥ για να πάρω κλειδάριθμο; Μου είπαν ότι δεν μπόρεσαν να μουν με τους κωδικούς όπως πέρυσι και αναγκάστηκαν να πάνε στην ΔΟΥ. Αν ειναι, να τρέξω τώρα για να μην πηγαίνω τελευταία στιγμή.δοκίμασε να μπεις στον λογαριασμό σου.
εγώ που τον έχω από το 09 μια χαρά μπαίνω.
κοινώς μαλακίες σου λένε... -
Είχαν πει ότι αν δεν πάρεις κλειδάριθμο δεν θα μπορείς να μπεις από Ιούνιο ή Σεπτέμβριο του 2012, δεν είμαι σίγουρος.
Πήγα ένα πρωί, πήρα, τέλος της ιστορίας. -
Καλά τα λέει ο nass. Απλά οι παλιοί κωδικοί πήραν παράταση.
-
Ωχ αμαν αμαν! το 2009 ειναι ~10€. Να περιμενω αντιστοιχα και τα νεοτερα έτη ή εχει αλλάξει κάτι?
Οσο για το κλειδαριθμο, οσοι εχουν παλιους κωδικους ισχυουν μέχρι Σεπτεβριο ή Δεκεμβριο.
Οι νεοι χρειάζονται κλειδάριθμο. -
Ο χρήστης famas έγραψε:
Καλά τα λέει ο nass. Απλά οι παλιοί κωδικοί πήραν παράταση.Μέχρι τέλος του 12.
Το θέμα είναι ότι φέτος μπορούν να κάνουν δήλωση ηλεκτρονικά. Αυτό ρωτάει ο φίλος στην ουσία.
-
άρα κανονικά θα μπορώ να μπω για φέτος αλλά ο κλειδάριθμος θα είναι απαραίτητος του χρόνου...
μάλλον θα κάνω ότι ο nass να τελειώνω τώρα που γυρίζει
ευχαριστώ παίδες -
Μη με αναγκαζετε να παω στην ΔΟΥ...Δεν εχω καμια ορεξη να τους δω....
Ο χρήστης DAP έγραψε:
Λογω ιδιοτητος κανω χειρογραφη δηλωση.Στο σπιτι κραταω μονο τις αποδειξεις δαπανων του Κ.Α. 049...Ολα τα αλλα δικαιολογητικα τα επισυναπτω μαζι με τη δηλωση...Σωστα; -
Ο χρήστης DAP έγραψε:
Μη με αναγκαζετε να παω στην ΔΟΥ...Δεν εχω καμια ορεξη να τους δω....Θα' θελα μια επιβεβαιωση μονο.
Λογω ιδιοτητος κανω χειρογραφη δηλωση.Στο σπιτι κραταω μονο τις αποδειξεις δαπανων του Κ.Α. 049...Ολα τα αλλα δικαιολογητικα τα επισυναπτω μαζι με τη δηλωση...Σωστα;Ξέφυγε στο χαμό... Σωστά.
-
Ο χρήστης StavrosG έγραψε:
Μη με αναγκαζετε να παω στην ΔΟΥ...Δεν εχω καμια ορεξη να τους δω....
Λογω ιδιοτητος κανω χειρογραφη δηλωση.Στο σπιτι κραταω μονο τις αποδειξεις δαπανων του Κ.Α. 049...Ολα τα αλλα δικαιολογητικα τα επισυναπτω μαζι με τη δηλωση...Σωστα;Ξέφυγε στο χαμό... Σωστά.
Ευχαριστωωωωωω.
-
Να προσθεσω και εγω μια γνωση μια και ολο ερωτησεις ειμαι.
Αν και μαλλον ειναι αχρηστη καθως μαλλον δεν υπαρχουν κατα κυριο επαγγελμα αγροτες στο παρον φορουμ.
Ας υπαρχει στην βιβλιοθηκη γνωσεων του φορουμ μιας και μπορει να εμφανιστει σε τυχον ψαξιμο στο γκουγκλ.Οι κατα κυριον επαγγελμα αγροτες για να μην πληρωσουν εισφορα υπερ ΕΛΓΑ 2% , που πληρωνουν οι εχοντες
και γεωργικα εισοδηματα πρεπει.
Στην σελιδα 2 στο 339 να συμπληρωσουν 1500 η 3000 . -
και συνεχειζω με ερωτησεις
α)εχω υποβαλει την φετινη δηλωση στην ΔΟΥ αυτοπροσοπως .
μπορω να γραφτω στο ηλεκτρονικο και να παρω κλειδαριθμο?
ναι? η οχι?
β) μπορω να τροποποιησω την δηλωση του Ε9 που ειναι απο το 2003? μεσω του εταξις?
ναι? η οχι?
γ) θελω απο μερικα χωραφια να μεγαλωσω λιγο την εκταση , θα τους πειραξει? και θα θελουν και δικαιολογιτικα?
ναι? η οχι?ξερω οτι οι κατ εξοχην αρμοδιοι να απαντησουν πνιγονται αυτη την εποχη
οποτε αν τυχον απαντησει κανεις τον ευχαριστω ιδιαιτερα.
TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος