-
http://www.gsis.gr/on_line_ypiresies/po ... lites.html
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Ξέρει κανείς πώς καταχωρείς στα βιβλία σου και στη δήλωση ΦΠΑ τριμήνου κάτι που αγόρασες με ενδοκοινοτικό τιμολόγιο (από Κύπρο στη συγκεκριμένη περίπτωση) χωρίς να χρεωθείς ΦΠΑ? Αν δηλαδή αντί να πληρώσεις 15% που είναι για Κύπρο και μετά να το αφαιρέσεις απ' το ποσό που έχεις να αποδόσεις στην εφορία, έχοντας τσεκάρει με το ΑΦΜ σου δε σε χρεώσουν ΦΠΑΣτην Περιοδική ΦΠΑ η αγορά θα περαστει και στις εκροες και στις εισροες:
(301-306) (αξία)
(331-336) (ΦΠΑ) του πίνακα Βα
(351-356) ((αξία)
(371-376) (ΦΠΑ) του πίνακα Ββ.οποτε αυτοεξουδετερώνεται ο ΦΠΑ και δεν στον μεταβάλει.
-
Ο χρήστης corsair έγραψε:
Ξέρει κανείς πώς καταχωρείς στα βιβλία σου και στη δήλωση ΦΠΑ τριμήνου κάτι που αγόρασες με ενδοκοινοτικό τιμολόγιο (από Κύπρο στη συγκεκριμένη περίπτωση) χωρίς να χρεωθείς ΦΠΑ? Αν δηλαδή αντί να πληρώσεις 15% που είναι για Κύπρο και μετά να το αφαιρέσεις απ' το ποσό που έχεις να αποδόσεις στην εφορία, έχοντας τσεκάρει με το ΑΦΜ σου δε σε χρεώσουν ΦΠΑ
Στην Περιοδική ΦΠΑ η αγορά θα περαστει και στις εκροες και στις εισροες:
(301-306) (αξία)
(351-356) ((αξία)
(371-376) (ΦΠΑ) του πίνακα Ββ.οποτε αυτοεξουδετερώνεται ο ΦΠΑ και δεν στον μεταβάλει.
Επίσης, στον 341 (συνολικές ενδοκοινοτικές αποκτήσεις), και πρέπει να συμπληρωθεί και ανακεφαλαιωτικός πίνακας ενδοκοινοτικών αποκτήσεων (Φ5)
-
Ο χρήστης StavrosG έγραψε:
Επίσης, στον 341 (συνολικές ενδοκοινοτικές αποκτήσεις), και πρέπει να συμπληρωθεί και ανακεφαλαιωτικός πίνακας ενδοκοινοτικών αποκτήσεων (Φ5)
indeed sir
-
Ξέρει κανείς πώς καταχωρείς στα βιβλία σου και στη δήλωση ΦΠΑ τριμήνου κάτι που αγόρασες με ενδοκοινοτικό τιμολόγιο (από Κύπρο στη συγκεκριμένη περίπτωση) χωρίς να χρεωθείς ΦΠΑ? Αν δηλαδή αντί να πληρώσεις 15% που είναι για Κύπρο και μετά να το αφαιρέσεις απ' το ποσό που έχεις να αποδόσεις στην εφορία, έχοντας τσεκάρει με το ΑΦΜ σου δε σε χρεώσουν ΦΠΑ
(301-306) (αξία)
(351-356) ((αξία)
indeed sir
Ευχαριστώ!
(& mjacob που δεν τον έκανα quote) -
Σχετικό με του αποπάνω: πρόκειται μέσα στην επόμενη χρονιά να κόψω μερικά δελτία παροχής υπηρεσιών σε μία εταιρεία εντός ΕΕ. Τι πρέπει να κάνω ?
- Να πάω στη ΔΟΥ να τους πω ότι κάνω ενδοκοινοτικές συναλλαγές ?
- Οντως πρέπει να στείλω στους ξένους το λευκό φύλο από το μπλοκάκι ? Ντρέπομαι ρε παιδιά, είναι ξεφτίλα η φάση Ή μπορώ να το γράψω σε ένα φύλο χαρτί 'Invoice' κτλ. ?
- Με το ΦΠΑ τι γίνεται, ποιοί κωδικοί με αφορούν ?
(Ξέρω ότι κανονικά αυτά θα μου τα έλεγε 'ο λογιστής μου' αλλά εδώ και 17 χρόνια, αφού ο τότε 'λογιστής μου' με είχε βάλει επί 3 χρόνια να φορολογούμαι, παρότι μηχανικός, με έσοδα-έξοδα, αποφάσισα να μην ξανασχοληθώ και έκτοτε τα κάνω όλα μόνος μου (και πιο προχωρημένα στυλ pro-rata κτλ.) Ελπίζω να μη χρειάζεται να αλλάξει αυτό τώρα στα γεράματα )
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
2. Οντως πρέπει να στείλω στους ξένους το λευκό φύλο από το μπλοκάκι ? Ντρέπομαι ρε παιδιά, είναι ξεφτίλα η φάση Ή μπορώ να το γράψω σε ένα φύλο χαρτί 'Invoice' κτλ. ?Για τους ξένους, οποιοδήποτε χαρτί που γράφει invoice και έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία (κάποιο α/α, ημερομηνίες, ποσά κλπ) είναι μια χαρά φορολογικό στοιχείο. Προφανώς στέλνεται και με mail, δεν έχει ανάγκη για hardcopy. Τρυπήματα, σφραγίδες κλπ ούτε που τα έχουν ακουστά
Η παροχή υπηρεσιών είναι πράξη λήπτη, κι έτσι αυτός πρέπει να κάνει την ιστορία με τη χρεοπίστωση του ΦΠΑ. Όχι εσύ. Εσύ δηλώνεις ότι απαλλάσσεται από ΦΠΑ και τελειώνει εκεί η υπόθεση.
Στη δήλωση ΦΠΑ κάπου έχει κουτάκι με τα ποσά που απαλλάσσονται από ΦΠΑ.
Στην απόδειξη που θα του στείλεις [ ] καλό είναι να του γράψεις εμφανώς : Subject to reverse charge in the country of receipt.
Το ΑΦΜ σου θα πρέπει να είναι δηλωμένο στο VIES (νομίζω στην ελλάδα πρέπει να κάνουμε κάποια απλή διαδικασία γι' αυτό ) για να μπορέσει να κάνει τη χρεοπίστωση (reverse charge).
A, στο ΑΦΜ σου, καλό είναι να βάλεις και ένα GR μπροστα.
-
A, απαλλάσσεται από ΦΠΑ ? Επειδή είναι ενδοκοινοτική συναλλαγή ? Πως έτσι ? Αν αγοράσω κάτι σε μια χώρα της ΕΕ δεν μου επιστρέφεται ο ΦΠΑ (όπως αν ήμουν εκτός ΕΕ)
Για το VIES νομίζω πρέπει να πάω στην εφορία...
'EL' όχι 'GR'
-
Ενδοκοινοτική παροχή υπηρεσιών Όχι αγαθών.
Ο χρήστης nass έγραψε:
'EL' όχι 'GR'Ρώτα όμως τον αγοραστή αν χρειάζεται τπτ επιπλέον χαρτιά από εσένα και την εφορία σου.
Ας πούμε οι ελληνικές εταιρείες θέλουν σφραγισμένο 'πιστοποιητικό αποφυγής διπλής φορολόγησης' για κάθε έτος που 'αγοράζουν υπηρεσία' από κάποιον κοινοτικό.
Έξω, την πρώτη φορά που αιτήσαι για κάτι τέτοιο, παίρνει κάποιο χρόνο να γίνει το set up του φακέλου σου από την εφορία. Εδώ δεν θέλω να ξέρω τι γίνεται -
Πήρα σήμερα το εκκαθαριστικό μισθοδοσίας. 14810€ καθαρό, παρακράτηση 817€. Η κλίμακα μου βγάζει 1205€ φόρο. Δηλαδή πληρώνω κοντά ένα 400ράκι
-
Εκτός αν έχεις μειώσεις (παιδί, ασφάλεια, γιατρούς, ενοίκιο κλπ) ή αυξήσεις (υψηλά τεκμήρια ή δεν έχεις αρκετές αποδείξεις)...
Ο κάθε φορολογούμενος έχει τεκμήριο διαβίωσης 3000 και το ζεύγος 5000.
Τα παιδιά του ζεύγους έχουν κι αυτά τεκμήριο διαβίωσης που προστίθεται στο 5000 οπότε το αυξάνει ή περιλαμβάνονται κι αυτά στις 5000;;; -
όχι, τα παιδιά δεν προσαυξάνουν το τεκμήριο διαβίωσης.
-
όχι, τα παιδιά δεν προσαυξάνουν το τεκμήριο διαβίωσης.Πως του ξέφυγε του Βενιζέλου αυτό?
-
(301-306) (αξία)
(351-356) ((αξία)
indeed sir
Ευχαριστώ!
(& mjacob που δεν τον έκανα quote)Πέρασα σήμερα απ' την εφορία και λέω 'δεν τους ζητάω να μου δώσουν και μια Φ5, να ρωτήσω και αν μπορώ να την συμπληρώσω on-line και πότε πρέπει'. Με ρώτησαν πότε έκανα την αγορά και τι ποσό ήταν, τους απάντησα ότι ήταν Ιανουάριο και το ποσό ήταν κάπου 270 ευρώ (χωρίς το ΦΠΑ, που δεν το χρεώθηκα), και μου λέει 'Ααααα, τότε έχει και πρόστιμο. 50 ευρώ! Κάθε μήνα είναι οι ανακεφαλαιωτικοί πίνακες ενδοκοινοτικών'. 'Καλά', λέω, '50 ευρώ επειδή δεν το γνώριζα, δεν έχω ξαναυποβάλει, και θεώρησα αυτονόητο ότι αφού αφορά ΦΠΑ θα πάει μαζί με την περιοδική δήλωση ΦΠΑ?'... 'Τι να κάνουμε, τόσο είναι.'
Αλλά what else is new?... Όσο και να θες να πας με το νόμο και να είσαι εντάξει στις υποχρεώσεις σου, με τον ΚΒΣ όλο και κάτι θα βρουν να στα πάρουν.
Έτσι μου έρχεται να το 'χάσω' το Invoice και να μην το περάσω πουθενά, αντί να τους σκάσω 50 ευρώ που καθυστέρησα να συμπληρώσω 'Φ5'.
-
Θεωρητικα Nidosan κανουνε διασταυρωσεις, οπότε και να το χάσεις εσυ, θα το βρουνε αυτοι για σένα καποια στιγμή. Μήπως αν το υπέβαλλες, απλά με λάθος καταχωρημένο μήνα*... δεν ξέρω... πιθανώς η λαμογιά που σκέφτηκα να είναι μαλακία... θεωρώ παντως πως ισως ειναι καλύτερα απο το να μην υποβάλλεις καθόλου. Τυπικά η ασφαλής γραμμή ειναι να πληρώσεις το πρόστιμο και την επόμενη φορά περισσότερο προσοχή.
*αθωο λαθάκιΔυστηχώς το φορολογικό σύστημα ειναι δαιδαλώδες.... με συνέπεια να υποπέφτουμε σε λάθη η και παραλείψεις ακομα και μεις που ασχολούμαστε καθημερινά.
-
Όχι, μην το «χάσεις». Ο,τι μπαίνει στο VIES δεν ξεχνιέται, και εφόσον θα το δηλώσει ο άλλος αντισυμβαλλόμενος θα φαίνεται εκκρεμότητα στο δικό σου ΑΦΜ, θα εμφανιστεί μετά από χρόνια και θα τρέχεις τότε.
-
Έστω ότι αγόρασα τόνερ για τον εκτυπωτή μου στη δουλειά και έκοψα τιμολόγιο.
Ξέρει κανείς, μετά βεβαιότητος, αν αυτή η αγορά πρέπει να μπει στην περιοδική ΦΠΑ στους κωδ. 353&373 (εισροές και πράξεις λήπτη) ή στους 357&377 (γενικά φορολογητέα έξοδα-δαπάνες);
Από τις οδηγίες της ΓΓΠΣ αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να δηλωθεί ή στο ένα ή στο άλλο..
https://www1.gsis.gr/taxisnet/vat/prote ... v2011#f353
και https://www1.gsis.gr/taxisnet/vat/prote ... v2011#f357 -
Ο χρήστης ArrowsFA1 έγραψε:
Έστω ότι αγόρασα τόνερ για τον εκτυπωτή μου στη δουλειά και έκοψα τιμολόγιο.Ξέρει κανείς, μετά βεβαιότητος, αν αυτή η αγορά πρέπει να μπει στην περιοδική ΦΠΑ στους κωδ. 353&373 (εισροές και πράξεις λήπτη) ή στους 357&377 (γενικά φορολογητέα έξοδα-δαπάνες);
Από τις οδηγίες της ΓΓΠΣ αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να δηλωθεί ή στο ένα ή στο άλλο..
https://www1.gsis.gr/taxisnet/vat/prote ... v2011#f353
και https://www1.gsis.gr/taxisnet/vat/prote ... v2011#f357Νομίζω στο γενικά, γιατί το άλλο αφορά αγορές με σκοπό την μετέπειτα πώληση...
-
Πέρασα σήμερα απ' την εφορία και λέω 'δεν τους ζητάω να μου δώσουν και μια Φ5, να ρωτήσω και αν μπορώ να την συμπληρώσω on-line και πότε πρέπει'. Με ρώτησαν πότε έκανα την αγορά και τι ποσό ήταν, τους απάντησα ότι ήταν Ιανουάριο και το ποσό ήταν κάπου 270 ευρώ (χωρίς το ΦΠΑ, που δεν το χρεώθηκα), και μου λέει 'Ααααα, τότε έχει και πρόστιμο. 50 ευρώ! Κάθε μήνα είναι οι ανακεφαλαιωτικοί πίνακες ενδοκοινοτικών'. 'Καλά', λέω, '50 ευρώ επειδή δεν το γνώριζα, δεν έχω ξαναυποβάλει, και θεώρησα αυτονόητο ότι αφού αφορά ΦΠΑ θα πάει μαζί με την περιοδική δήλωση ΦΠΑ?'... 'Τι να κάνουμε, τόσο είναι.'Αλλά what else is new?... Όσο και να θες να πας με το νόμο και να είσαι εντάξει στις υποχρεώσεις σου, με τον ΚΒΣ όλο και κάτι θα βρουν να στα πάρουν.
Έτσι μου έρχεται να το 'χάσω' το Invoice και να μην το περάσω πουθενά, αντί να τους σκάσω 50 ευρώ που καθυστέρησα να συμπληρώσω 'Φ5'.
Θεωρητικα Nidosan κανουνε διασταυρωσεις, οπότε και να το χάσεις εσυ, θα το βρουνε αυτοι για σένα καποια στιγμή. Μήπως αν το υπέβαλλες, απλά με λάθος καταχωρημένο μήνα*... δεν ξέρω... πιθανώς η λαμογιά που σκέφτηκα να είναι μαλακία... θεωρώ παντως πως ισως ειναι καλύτερα απο το να μην υποβάλλεις καθόλου. Τυπικά η ασφαλής γραμμή ειναι να πληρώσεις το πρόστιμο και την επόμενη φορά περισσότερο προσοχή.
*αθωο λαθάκιΔυστηχώς το φορολογικό σύστημα ειναι δαιδαλώδες.... με συνέπεια να υποπέφτουμε σε λάθη η και παραλείψεις ακομα και μεις που ασχολούμαστε καθημερινά.
Όχι, μην το «χάσεις». Ο,τι μπαίνει στο VIES δεν ξεχνιέται, και εφόσον θα το δηλώσει ο άλλος αντισυμβαλλόμενος θα φαίνεται εκκρεμότητα στο δικό σου ΑΦΜ, θα εμφανιστεί μετά από χρόνια και θα τρέχεις τότε.
corsair, η πλάκα είναι ότι πρόκειται για ένα σκληρό δίσκο SSD made by.... Corsair!
Στο Φ5 δε βλέπω να λέει ημερομηνία αγοράς αγαθών, δηλαδή μπορείς να περάσεις στο ίδιο Φ5 εξοπλισμό που πήρες π.χ. και το Φεβρουάριο και το Μάρτιο.... Τι πειράζει, αφού ανά 3μηνο είναι το ΦΠΑ μου, και ούτε χρωστάω ούτε ζητάω επιστροφή....?! Δεν ξέρω βέβαια πόσο ηλίθιος είναι ο τρόπος που διασταυρώνονται κι αν πάει αυστηρά με το μήνα....
(Σταύρο, ξέρεις? ) -
Δε ξέρω οι άλλες χώρες ανα τι περίοδο καταχωρούν τις συναλλαγές στο VIES, οπότε δε λέω τίποτα.
TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος