-
1 δις ευρώ απο τις επιστροφές
-
Ο χρήστης coyote έγραψε:
επιταγή ήρθε ή χαρτί? γιατί επιταγή την μονόγραφε κι αντε γεια. Επίσσης μπορεί να παει με διαβατήριο και όχι με ΑΤΕπιταγη... αλλα οταν ειδαν τη ταυτοτητα που ηταν αλλη, απο αυτην που ειχε δηλωμενη στο μητρωο της εφοριας... αρνηθικαν.....??? την οπισθογραφηση.... τι να πω????
-
Aν σου κάνει μια εξουσιοδότηση και να πας να την πάρεις εσύ;
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Aν σου κάνει μια εξουσιοδότηση και να πας να την πάρεις εσύ;ΚΕΠ κ.λ.π. ισως δεν ξερω ειμαι και σε αλλη χωρα!!!! ... αλλα ετσι και το να παει στην εφορεια και να αλλαξει το Μητρωο δεν ειναι και τοσο φοβερο ασε που καποια στιγμη πρεπει να γινει..... απλα βολτες σε υπηρεσιες ανευ λογου.... τελος παντων..... (σε μια αλλη χωρα που ξερω... π.χ. οταν θα αλλζες ταυτοτητα θα ενημερονωτανε αμμεσα ολα τα στοιχεια σου στο κρατος...)
-
Ο χρήστης 224.v έγραψε:
(σε μια αλλη χωρα που ξερω... π.χ. οταν θα αλλζες ταυτοτητα θα ενημερονωτανε αμμεσα ολα τα στοιχεια σου στο κρατος...)Σε αυτη που ξερουμε ολοι μας αυτα ειναι scifi
-
Ο χρήστης 224.v έγραψε:
Aν σου κάνει μια εξουσιοδότηση και να πας να την πάρεις εσύ;
ΚΕΠ κ.λ.π. ισως δεν ξερω ειμαι και σε αλλη χωρα!!!! ... αλλα ετσι και το να παει στην εφορεια και να αλλαξει το Μητρωο δεν ειναι και τοσο φοβερο ασε που καποια στιγμη πρεπει να γινει..... απλα βολτες σε υπηρεσιες ανευ λογου.... τελος παντων..... (σε μια αλλη χωρα που ξερω... π.χ. οταν θα αλλζες ταυτοτητα θα ενημερονωτανε αμμεσα ολα τα στοιχεια σου στο κρατος...)
Καλά, εδώ έστελνες με τη φορολογική δήλωση τη νέα ταυτότητα, ενημέρωναν τα στοιχεία στην βάση των φορολογικών δηλώσεων, αλλά στο μητρώο έμενε η παλιά. Να πας στο μητρώο λέει, δεν στέλνουμε τη νέα ταυτότητα στο διπλανό τμήμα εμείς...
-
Αν έτυχε και ξεχάστηκε κανείς, το σύστημα για παραλαβή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ηλεκτρονικά είναι ακόμα ανοιχτό και παραλαμβάνει δηλώσεις εμπρόθεσμα. Λογικά θα κλείσει αύριο τα ξημερώματα πάντως.
-
Ο χρήστης StavrosG έγραψε:
Αν έτυχε και ξεχάστηκε κανείς, το σύστημα για παραλαβή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ηλεκτρονικά είναι ακόμα ανοιχτό και παραλαμβάνει δηλώσεις εμπρόθεσμα. Λογικά θα κλείσει αύριο τα ξημερώματα πάντως.Ποσο καιρο κανουν να περαστουν αλλαγες στα στοιχεια του φορολογουμενου στο συστημα? Εχουν γινει εδω και ενα μηνα, κι ακομα τιποτα...
-
Τι είδους αλλαγές;
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Αν εξοφλήσεις το φόρο χωρίς δόσεις, υπάρχει κάποια έκπτωση;?
-
1.5% νομίζω
-
Φίλος ετοιμάζεται να ανοίξει βιβλία για να δουλεύει ως προγραμματιστής με μπλοκάκι γιατί υπό αυτές τις προϋποθέσεις κατάφερε να βρει δουλειά part-time σε μια εταιρία. Μου έστειλε τις παρακάτω ερωτήσεις – αν μπορεί κάποιος που τα ξέρει να βοηθήσει (χωρίς να φάει πολύ χρόνο) θα το εκτιμούσα.
-
Χρεωνω ΦΠΑ 23% και μου κρατανε το 20% της αμοιβης ως προκαταβολη φορου, σωστα; Το ΦΠΑ μου το πληρωνουν μαζι με τον κανονικο μισθο η καθε τριμηνο, πριν το καταθεσω;
-
Τι μπορω να περναω στα εξοδα μου; Κατι μου ελεγε ο λογιστης του πατερα μου για τεκμαρτο μισθωμα γραφειου, παγια και μη παγια και με μπερδεψε τελειως! Πχ πες οτι πηρα ενα σκληρο δισκο για να κανω μπακαπ, το περναω στα εξοδα του μηνα και αφαιρω ολο το ΦΠΑ του απο το ΦΠΑ του τριμηνου που πρεπει να πληρωσω; Η λιγο καθε μηνα; Tι αλλα; Κινητο, σταθερο, πως μπαινουν στα εξοδα και τι γινεται με το ΦΠΑ; Με τη βενζινη μου;
-
Τι εντυπα πρεπει να συμπληρωνω, εκτος απο αυτο του ΦΠΑ, και καθε ποτε; Κατι συγκεντρωτικες καταστασεις πελατων που μου ειχαν πει παλια ισχυουν; Κατι εψιλον ταδε;
-
Γενικα, μηπως εχεις ιδεα που ακριβως τα λεει ολα αυτα στο ιντερνετ μη κανω καμια βλακεια; Ο αλλος μου ζητουσε 75 ευρω το τριμηνο να μου φτιαχνει αυτος τα βιβλια και να μου περναει εσοδα εξοδα κ πραγματικα δε μου περισσευουν, αν δεν ειναι κατι τοσο πολυπλοκο προτιμω να τα κανω εγω
Το πρωτο ΟΚ, για τα αλλα δεν ειμαι σίγουρος ότι μπορώ να τον καλύψω - αλλά και μόνο το τελευταίο να ξέρει κάποιος φανταζομαι θα βοηθούσε...
-
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Φίλος ετοιμάζεται να ανοίξει βιβλία για να δουλεύει ως προγραμματιστής με μπλοκάκι γιατί υπό αυτές τις προϋποθέσεις κατάφερε να βρει δουλειά part-time σε μια εταιρία. Μου έστειλε τις παρακάτω ερωτήσεις – αν μπορεί κάποιος που τα ξέρει να βοηθήσει (χωρίς να φάει πολύ χρόνο) θα το εκτιμούσα.- Χρεωνω ΦΠΑ 23% και μου κρατανε το 20% της αμοιβης ως προκαταβολη φορου, σωστα; Το ΦΠΑ μου το πληρωνουν μαζι με τον κανονικο μισθο η καθε τριμηνο, πριν το καταθεσω;
Βασικά δεν υπάρχει η έννοια μισθός. Το ΦΠΑ θα πρέπει να του το δίνουν μαζί με την αμοιβή του. Οπότε κάθε τρίμηνο το καταθέτει. Τώρα εάν κόψει 31/3 και δεν τον πληρώσουν μέχρι τις 20/4, θα πρέπει να το καταθέσει από την τσέπη. Οπότε για να είναι on the safe side, καλό θα είναι να τον πληρώνουν πάντα πρίν τις 20 του κάθε επόμενου μήνα από τον μήνα που 'έκοψε'.
- Τι μπορω να περναω στα εξοδα μου; Κατι μου ελεγε ο λογιστης του πατερα μου για τεκμαρτο μισθωμα γραφειου, παγια και μη παγια και με μπερδεψε τελειως! Πχ πες οτι πηρα ενα σκληρο δισκο για να κανω μπακαπ, το περναω στα εξοδα του μηνα και αφαιρω ολο το ΦΠΑ του απο το ΦΠΑ του τριμηνου που πρεπει να πληρωσω; Η λιγο καθε μηνα; Tι αλλα; Κινητο, σταθερο, πως μπαινουν στα εξοδα και τι γινεται με το ΦΠΑ; Με τη βενζινη μου;
Οτιδήποτε χρησιμοποιεί για την διεκπεραίωση της εργασίας του. Βενζίνες, κινητά, κ.λπ. μπαίνουν με κάποιο συντελεστή % και στο τέλος της χρονιάς κάνεις 'φορολογική αναμόρφωση' (του στύλ χρέωσα 1.000 ευρώ βενζίνες αλλά τελικά θα μου αφαιρέσεται ώς έξοδα μόνο το 30%) αλλά ποτέ δεν είσαι σίγουρος. Γενικά ο νόμος είνια πολύ ασαφής σε αυτά τα θέματα, οπότε καλό είναι να βρεί έναν λογιστή που γνωρίζει. Αλλιώς πολύ διάβασμα και τύχη.....
ΦΠΑ φεύγει όλος ανά τρίμηνο, αλλά από μερικά έξοδα (π.χ. βενζίνες), δεν λογίζεται...- Τι εντυπα πρεπει να συμπληρωνω, εκτος απο αυτο του ΦΠΑ, και καθε ποτε; Κατι συγκεντρωτικες καταστασεις πελατων που μου ειχαν πει παλια ισχυουν; Κατι εψιλον ταδε;
Περιοδική ΦΠΑ (ανά τρίμηνο), Εκκαθαριστική ΦΠΑ (ετήσια), Κατάσταση Πελατών-Προμηθευτών (ετήσια) και μετά τα γνωστά Ε1, Ε3, κ.λπ.
Εάν κάνει ενδοκοινοτικές συναλλαγές (δεν νομίζω έτσι όπως το περιγράφεις) υπάρχουν και κάτι άλλα.
Επίσης χρειάζεται και να συμπληρώνει το βιβλίο εσόδων-εξόδων- Γενικα, μηπως εχεις ιδεα που ακριβως τα λεει ολα αυτα στο ιντερνετ μη κανω καμια βλακεια; Ο αλλος μου ζητουσε 75 ευρω το τριμηνο να μου φτιαχνει αυτος τα βιβλια και να μου περναει εσοδα εξοδα κ πραγματικα δε μου περισσευουν, αν δεν ειναι κατι τοσο πολυπλοκο προτιμω να τα κανω εγω
Δεν είναι πολύπλοκο, εκτός εάν θέλεις να περνάς διάφορα πράγματα. Ίσως αξιζει να πάει σε 1 λογιστή για 1 τρίμηνο και να κάνει διάφορες αγορές, βενζίνες, κ.λπ. για να δεί πώς τα περνάει στο βιβλίο ο λογιστής και στην συνέχεια να πάει σε έναν άλλο στο τέλος του χρόνου για να του φτιάξει τις άλλες δηλώσεις.
Γενικά 75 το μήνα μου φαίνεται ακριβή τιμή. Εάν κόβει 3-4 δελτία τον τρίμηνοκαι κάνει 20-30 αγορές συνολικά, μιλάμε για το πολύ 1 ώρα απασχόληση για να τα περάσει στα βιβλία και να κάνει τις διάφορε δηλώσεις.
Επίσης με 75 ευρώ τον μήνα, θα πληρώνει στον λογιστή 900 ευρώ τον χρόνο (που έστω τα δηλώνει ώς έξοδα και αυτά). Τέτοιο ποσό κατά την αποψή μου το δίνεις μόνο όταν έχεις πάρα πολλά στοιχεία να περάσεις (τιμολόγια κλπ), ώστε τα συνολικά σου έσοδα θα σου διασφαλίζουν μια φοροαπαλλαγή που θα υπερκαλύπτει τα έξοδα του λογιστή.Τι θέλω να πώ;
Έστω έσοδα 20.000 ευρώ τον χρόνο. Εάν έχεις έξοδα π.χ. 2.000 ευρώ θα γλυτώσεις κάπου (εντελώς χονδρικά) 400 ευρώ φόρο. Εάν έχεις έξοδα 4.000 ευρώ, θα γλυτώσεις (πάλι εντελώς χονδρικά) 9.000 ευρώ. Εάν υπολογίσεις την αμοιβή του λογιστή στις 2 περιπτώσεις (έστω 1.000 ευρώ ο λογιστής) στην πρώτη περίπτωση έχει έξοδα 3.000 ευρώ και γλυτώνεις 600 ευρώ φόρου. Όμως έχεις ήδη δώσει 900 από την τσέπη σου στον δικηγόρο άρα είσαι -300 στο τελικό ταμείο σου.
Στην δεύτερη πάς στα 5.000 ευρώ έξοδα, γλυτώνεις από τον φόρο 1.000 ευρώ αλλά είσαι στο +100 γιατί τα 900 τα έδωσες στον λογιστή.Άρα εάν ΔΕΝ έχεις πολλά έξοδα, τότε εάν μιλάμε για τέτοιες αμοιβές λογιστή:
- 'Η βάζεις λογιστή και 'έχεις το κεφάλι σου ήσυχο' (πράγμα που δεν ισχύει πάντοτε καθώς έχω γνωρίσει πολλούς λογιστές που είναι άσχετοι και ακολουθούν τυφλοσούρτη και άντε γειά), αλλά δεν κερδίζει κάτι και ουσιαστικά χάνεις λεφτά.
- Ή μαθαίνεις να τα κάνεις μόνος σου (με ότι ρίσκο αυτό συνεπάγεται) και κερδίζεις αρκετά από φοροαπαλλαγή.
- Ή δεν βάζεις καθόλου έξοδα και σου έρχεται τα ίδια με τον λογιστή (και ίσως λιγότερα), και δεν έχεις κανένα ρίσκο.
Εάν η αμοιβή ήταν κανα 400άρι τον ΧΡΟΝΟ, θα έλεγα βούρ....
-
Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου skous.
Σχετικά με αυτό:
Οτιδήποτε χρησιμοποιεί για την διεκπεραίωση της εργασίας του. Βενζίνες, κινητά, κ.λπ. μπαίνουν με κάποιο συντελεστή % και στο τέλος της χρονιάς κάνεις 'φορολογική αναμόρφωση' (του στύλ χρέωσα 1.000 ευρώ βενζίνες αλλά τελικά θα μου αφαιρέσεται ώς έξοδα μόνο το 30%) αλλά ποτέ δεν είσαι σίγουρος. Γενικά ο νόμος είνια πολύ ασαφής σε αυτά τα θέματα, οπότε καλό είναι να βρεί έναν λογιστή που γνωρίζει. Αλλιώς πολύ διάβασμα και τύχη.....
ΦΠΑ φεύγει όλος ανά τρίμηνο, αλλά από μερικά έξοδα (π.χ. βενζίνες), δεν λογίζεται...Εννοείς ότι π.χ. στο παράδειγμα που έδωσε ή ξέρω γω αν πάρει ένα νέο PC ή κινητό συμψιφίζεται ο ΦΠΑ που θα πληρώσει με αυτόν που του πλήρωσε ο εργοδότης ('πελάτης') του το ίδιο τρίμηνο, και πληρώνει τη διαφορά, αλλά δε γίνεται το ίδιο και με βενζίνες και κάποια άλλα 'ειδικά' έξοδα, ε?... (ποια είναι αυτά λογικά θα το αναφέρει ο ΚΒΣ)
Αυτό που λες για τους λογιστές είναι μεγάλη αλήθεια, δυστυχώς - είναι να βρεις έναν καλό, γιατί μερικοί τα κάνουν σαλάτα...
-
- Τι μπορω να περναω στα εξοδα μου; Κατι μου ελεγε ο λογιστης του πατερα μου για τεκμαρτο μισθωμα γραφειου, παγια και μη παγια και με μπερδεψε τελειως! Πχ πες οτι πηρα ενα σκληρο δισκο για να κανω μπακαπ, το περναω στα εξοδα του μηνα και αφαιρω ολο το ΦΠΑ του απο το ΦΠΑ του τριμηνου που πρεπει να πληρωσω; Η λιγο καθε μηνα; Tι αλλα; Κινητο, σταθερο, πως μπαινουν στα εξοδα και τι γινεται με το ΦΠΑ; Με τη βενζινη μου;
Έδρα θα δηλώσει το σπίτι του;
ενοίκιο; -> απαιτεί συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη, κανονικά μισθωτήριο επαγγελματικής στέγης -> έχει περίεργες απαιτήσεις
γονέων; -> κάποια δήλωση δωρεάν παραχώρησης χώρου
ιδιόκτητο -> δεν απαιτεί τπτ
σε κάθε περίπτωση που έδρα είναι και χώρος διαβίωσης, ότι έξοδα έχουν να κάνουν με την έδρα δηλώνονται το πολύ κατά κάποιο ποσοστό. Δεν είναι αυστηρά ορισμένο, είναι στο χέρι του έφορου το τι θα αποδεχτεί ή όχι. Προσωπική εκτίμηση, δεν αξίζει τον κόπο να δηλώνει τπτ από αυτά σαν έξοδα.ΤΟ αυτό ισχύει και για το κινητό, και για τη βενζίνη. Δεν αναγνωρίζονται εξ ολοκλήρου σαν επαγγελματικά έξοδα, αν ποτέ του κάνουν έλεγχο θα κρέμεται απ' τα @@ του έφορου.
Έξοδα καθαρά επαγγελματικά (υπολογιστές, δίσκοι κλπ κλπ) αν υπερβαίνουν κάποιο ποσό (κάτι τύπου 300€ αλλά δεν θυμάμαι) δεν μπαίνουν εξ ολοκλήρου σαν έξοδα, αλλά με κάποιο ετήσιο συντελεστή απόσβεσης (μεταξύ 20κάτι και 30κάτι). Κάθε είδος εξόδου έχει διαφορετικούς συντελεστές. Οι αποσβέσεις πρέπει να γράφονται και στο βιβλίο, στις τελευταίες σελίδες. Το ΦΠΑ αφαιρείται όλο όπως γράφτηκε.
[edit: δλδ αγόρασες κάτι που κάνει 1000€. Φέτος θα αφαιρέσεις 300 σαν έξοδα, του χρόνου 300 και του παραχρόνου 400]Το ΦΠΑ συμψηφίζεται μεταξύ αυτού πάνω σε ποσά που εισέπραξες (ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσεις) και σε ποσά που πλήρωσες (ΦΠΑ που πρέπει να σου επιστραφεί, υποχρεωτικά έκδοση τιμολογίου)
-
Οτιδήποτε χρησιμοποιεί για την καθημερινή του εργασία μπορεί να περαστεί ως έξοδο. Ιδιαιτερότητες:
-
Εξοδα πάνω από €1000 καθαρή αξία χωρίς ΦΠΑ πρέπει να μπουν σαν πάγια και να αποσβένονται σε πχ. 3 ή 5 χρόνια. Αν πχ. πάρει ένα καινούργιο υπολογιστή €2000 + €460 ΦΠΑ τότε θα περνάει στα έξοδά του €666 το χρόνο διότι θεωρείται ότι αποσβένει τον υπολογιστή σε πχ. 3 χρόνια (για τα έπιπλα αυτό είναι συνήθως 5 χρόνια, είναι στην κρίση του φορολογούμενου να το βάλει και του εφόρου να το απορρίψει ) Αλλά όλο τον ΦΠΑ των €460 τον αποδίδει στο κράτος στο κανονικό του τρίμηνο (συμψηφιζόμενο φυσικά με τον ΦΠΑ των αγορών του)
-
Κάποια έξοδα που δεν αφορούν αποκλειστικά την εργασία μπαίνουν με ένα ποσοστό διότι θεωρείται ότι κατά αυτό το ποσοστό τα χρησιμοποιείς επαγγελματικά. Αυτά είναι τα του αυτοκινήτου (βενζίνες, service, λάστιχα, τα πάντα...) που δέχονται 35%-80% (ανάλογα), κινητό, ΔΕΗ-ΟΤΕ κτλ. αν η έδρα είναι στο σπίτι του ελεύθερου επαγγελματία. Σε αυτά τα έξοδα δεν αποδίδεται ΦΠΑ, μπαίνει όλος στα έξοδα μαζί με την καθαρή αξία.
Κατά την άποψή μου λογιστής δε χρειάζεται, μετά από τα πρώτα 2 χρόνια που η ηλίθια λογίστρια με έβαλε να φορολογούμαι με έσοδα-έξοδα και όχι ως μηχανικός με συντελεστή πήρα το πράμα πάνω μου, σιγά τ΄αυγά. Σίγουρα €75 είναι τρελλό ποσό, ίσως να τα πληρώσει για 1 τρίμηνο να δει πως συμπληρώνονται τα βιβλία κτλ. και μετά bye-bye...
-
-
Περί αποσβέσεων παγίων για ελευθέριο επάγγελμα (διαφορετικό από την επιχείρηση):
ΑΡΘΡΟ 12
Για τα είδη τα οποία αποτελούν πάγια στοιχεία ασκούμενης δραστηριότητας, η οποία εντάσσεται στις υπηρεσίες ελευθέριων επαγγελμάτων, οι κατώτεροι και οι ανώτεροι συντελεστές απόσβεσης ορίζονται ως ακολούθως:
β)Για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ηλεκτρονικά συγκροτήματα και λογισμικό (SOFTWARE) των ηλεκτρονικών υπολογιστών κατώτερος είκοσι τέσσερα τοις εκατό (24%) και ανώτερος τριάντα τοις εκατό (30%).Για την αξία διαβάζω το εξής:
- Πάγια περιουσιακά στοιχεία, των οποίων η αξία κτήσης εκάστου είναι μέχρι εξακόσια (600) ευρώ, δύνανται να αποσβένονται εξ' ολοκλήρου μέσα στη χρήση κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν ή τέθηκαν σε λειτουργία.
(Με την παρ. 6 του άρθρου 9 του 3296 άλλαξε το ποσό και η παράγραφος 1 του Αρθρου 31 του Κώδικα Φορολογίας έχει ώς εξής :Πάγια στοιχεία των οποίων η αξία κτήσης του καθενός είναι μέχρι χίλια διακόσια (1.200) ευρώ, μπορούν να αποσβεσθούν εξ ολοκλήρου μέσα στη χρήση κατά την οποία αυτά χρησιμοποιήθηκαν ή τέθηκαν σε λειτουργία)
από εδώ: http://www.taxnews.info/pd299-2003/
- Πάγια περιουσιακά στοιχεία, των οποίων η αξία κτήσης εκάστου είναι μέχρι εξακόσια (600) ευρώ, δύνανται να αποσβένονται εξ' ολοκλήρου μέσα στη χρήση κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν ή τέθηκαν σε λειτουργία.
-
Ευχαριστώ mjacob, I stand corrected then για τα 666 (ευτυχώς ) το σωστό νούμερο θα ήταν €500 (25%).
Για τα €1200 δεν είμαι σίγουρος αν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ γιαυτό έγραψα €1000 για να είμαστε σίγουροι (αν και πέρισι ένα τιμολόγιο καθαρής αξίας €1008 το πέρασα σε μία χρήση) -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Ευχαριστώ mjacob, I stand corrected then για τα 666 (ευτυχώς ) το σωστό νούμερο θα ήταν €500 (25%).
Για τα €1200 δεν είμαι σίγουρος αν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ γιαυτό έγραψα €1000 για να είμαστε σίγουροι (αν και πέρισι ένα τιμολόγιο καθαρής αξίας €1008 το πέρασα σε μία χρήση)Λοιπόν (επειδή κι εγώ έχω καιρό να τα πιάσω περί του ελευθέριου επαγγέλματος [γιατί πάντα αυτό μου θυμίζει το 'πουτάνα' δεν ξέρω ]
Ενώ το Π.Δ. 299/2003 ΦΕΚ. 255/14.11.2003 τεύχος Α'). Καθορισμός Αποσβέσεων Παγίων.
γράφει για τα ελευθέρια ότι:Επομένως οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεούνται να αποσβένουν τα εν λόγω πάγια τμηματικά και δεν έχουν τη δυνατότητα, όπως οι επιχειρήσεις, να επιλέξουν την εφάπαξ απόσβεσή τους μέσα στη διαχειριστική χρήση κατά την οποία τέθηκαν σε λειτουργία για πρώτη φορά.
βγήκε ο 3522/06 που στο Άρθρο 4 παράγραφος 9:
Στην περίπτωση β΄ του άρθρου 12 του π.δ. 299/2003
(ΦΕΚ 255 A΄) προστίθεται εδάφιο, ως εξής:
«Η απόσβεση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του
λογισμικού (SOFTWARE) μπορεί να γίνεται και εφάπαξ
κατά τη χρήση εντός της οποίας τίθενται σε λειτουρ−
γία.»Οπότε και οι ελ.επ. μπορούν να αποσβέσουν το 100%
-
Επειδή παίζει (παγίως αποσβενόμενη ) η συζήτηση του 'τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε' aka γιατί δεν ανοίγουν επιχειρήσεις στην ελλάδα, νομίζω πως πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο κυκεώνας ρυθμίσεων, υπορυθμίσεων, συντελεστών, παρασυντελεστών, που αλλάζουν κάθε τρεις και λίγο, παρά αυτή καθαυτή η φορολογία και οι κρατήσεις.
Τουλάχιστον μιλώντας για τα δικά 'μας' επαγγέλματα [Η/Υ].
Η σύγκριση της απλότητας του αντίστοιχου νομοθετικού πλαισίου με τπτ Αγγλία (ή και Κύπρο), είναι απελπιστική
TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος