-
Θεωρητικά μπορούν να το κάνουν, αλλά πρακτικά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Καταρχάς, όταν δίνεις τις αποδείξεις, τους δίνεις και κατάλογο αυτών, με ονομασία καταστήματος, ΑΦΜ, ποσό, κατηγορία αποδείξεως κτλ. Τον ίδιο κατάλογο κρατάς και στο σπίτι. Προφανώς, δε γίνεται να αλλάξουν τον κατάλογο αυτό, εφόσον υπάρχει ως αντίγραφο. Μπορούν μόνο να ισχυριστούν ότι 'έκλεψες' βάζοντας φανταστικές αποδείξεις στον κατάλογο. Οι αποδείξεις αυτές όμως υπάρχουν στις ταμειακές των καταστημάτων, οπότε δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν κόπηκαν ποτέ, παρά μόνο ότι φαντάστηκες τις αποδείξεις αυτές. Έτσι, άντε και το έκανε ο υπάλληλος σε 1-2 άτομα. Πώς θα το κάνει συστηματικά χωρίς να τον πάρουν χαμπάρι και χωρίς να τον οδηγήσουν στα δικαστήρια;
Ευχαριστώ.
-
Όχι, δε δίνεις κατάλογο με τις αποδείξεις. Μόνο ένα ποσό συμπληρώνεις στον 049, οπότε και από τη στιγμή που ο φάκελος παραδίδεται σφραγισμένος χωρίς να ελεγθεί το περιεχόμενο, το σενάριο αυτό είναι απολύτως εφικτό.
-
Οταν τους δίνεις τις αποδείξεις δεν υποχρεούσαι να τους δώσεις τη λίστα που λες παρά μόνο συνολικό ποσό. Φυσικά οποιοσδήποτε σώφρων φορολογούμενος την έχει τη λίστα αλλά ποιά 'νομική' αξία έχει απέναντι στη μαρτυρία του λειτουργού του Δημοσίου που θα πει 'εγώ μόνο Χ ποσό βρήκα στο φάκελλο και όχι Υ > Χ φυσικά που λέει ο φορολογούμενος'
Είναι όντως πρόβλημα (ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μεγάλη πιθανότητα που δίνουμε στο ενδεχόμενο να γίνει απάτη σε βάρος μας είτε οργανωμένα από τη ΔΟΥ είτε από μεμονωμένους υπαλλήλους του (που χρησιμοποιούν τις κλεμμένες αποδείξεις για δικούς τους σκοπούς ) αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση...). Η μόνη λύση που σκέφτομαι είναι να βγουν φωτοτυπία όλες οι αποδείξεις ή, τουλάχιστον, να γίνει σαφές στον υπάλληλο ότι έχουν βγει φωτοτυπία όλες οι αποδείξεις... -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Η μόνη λύση που σκέφτομαι είναι να βγουν φωτοτυπία όλες οι αποδείξειςΕμείς αυτό κάναμε, τουλάχιστον για τα μεγάλα ποσά, όσες είναι από ηλεκτρικές συσκευές (για την εγγύηση) και τα ιατρικά έξοδα. Γενικώς όλο το μέτρο -έτσι όπως έχει εφαρμοστεί- μπάζει από παντού.
-
Συγνώμη, σε ηλεκτρονική υποβολή (αλλά και σε προσωπική υποβολή) πρέπει να του πας τις αποδείξεις? Ο λογιστής μου μου είπε ότι μένουν σπίτι και μόνο αν σε φωνάξουν τις πας....
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Συγνώμη, σε ηλεκτρονική υποβολή (αλλά και σε προσωπική υποβολή) πρέπει να του πας τις αποδείξεις? Ο λογιστής μου μου είπε ότι μένουν σπίτι και μόνο αν σε φωνάξουν τις πας....Τις κρατάς για 5 χρόνια...
Ευχαριστώ.
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Συγνώμη, σε ηλεκτρονική υποβολή (αλλά και σε προσωπική υποβολή) πρέπει να του πας τις αποδείξεις? Ο λογιστής μου μου είπε ότι μένουν σπίτι και μόνο αν σε φωνάξουν τις πας....Αυτό λέμε και μεις, αν σε φωνάξουν να τις πας...
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Συγνώμη, σε ηλεκτρονική υποβολή (αλλά και σε προσωπική υποβολή) πρέπει να του πας τις αποδείξεις? Ο λογιστής μου μου είπε ότι μένουν σπίτι και μόνο αν σε φωνάξουν τις πας....Ηλεκτρονική υποβολή : τις φυλάς στο σπίτι
Αυτοπροσόπως στη ΔΟΥ ή ΕΛΤΑ: παραδίδεις το φάκελο εκεί. -
Αν έχεις επιστροφή > €1500 ΘΑ σε φωνάξουν και θα σου ζητήσουν να τις παραδώσεις
Αν οι αποδείξεις δεν ταιριάζουν με το προφιλ που έχουν στο κεφάλι τους (πχ. εισόδημα 10000 αποδείξεις 10000 λες και δεν έχεις δικαίωμα για 1 χρόνο να 'τρως από τα έτοιμα' προκειμένου να κάνεις κάποιες αγορές που είχες προγραμματίσει) πιθανότατα θα σε φωνάξουν και θα σου ζητήσουν να τις παραδώσεις.
Αν δεν έχεις κάνει ηλεκτρονική υποβολή τότε ήδη τις έχεις παραδώσει στη ΔΟΥ.
Αρα είναι πολύ πιθανό οι αποδείξεις να φύγουν από τον έλεγχο του φορολογούμενου και να περάσουν στον έλεγχο της ΔΟΥ ή του τυχαίου υπαλλήλου της Αρα ...τα φωτοαντίγραφα να 'ναι καλά (957 αποδείξεις φωτοαντίγραφα... έλεος )pipinos1976 η παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων δεν είναι 5 χρόνια, βασικά είναι όσο πει η κυβέρνηση και κάθε χρόνο παίρνει παράταση (πχ. νομίζω ότι του 2000 ακόμα 'παίζουν' έλεγχοι κτλ., ο StavrosG ίσως ξέρει καλύτερα). Θα έλεγα τουλάχιστον 10 χρόνια...
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Αρα ...τα φωτοαντίγραφα να 'ναι καλά (957 αποδείξεις φωτοαντίγραφα... έλεος )Σκανάρισμα 'στου γκουμπιούτερ'.
-
Ναι προφανώς... Το ίδιο είναι. Εγώ που τις 957 αποδείξεις τις έχω ταξινομήσει με Α/Α και τις έχω συρράψει σε 20άδες, θα πρέπει να χαλάσω 48 'πακέτα' για να τις βγάλω φωτοαντίγραφο στο πολυμηχάνημα
-
αμα τις σκανάρεις να τις δώσεις και σε μας
-
3 δηλωσεις υποβληθηκαν ηλεκτρονικη την ιδια ημερα:
Του αδερφου μου, χρεωστικη. Το εκκαθαριστικό ήρθε σε 1 βδομαδα
Η δικη μου, μηδενικη. Το εκκαθαριστικό ηρθε σε 10 μέρες.
Του πατέρα μου, πιστωτικη. Το εκκαθαριστικο ακόμα ερχεται. -
Σε πολλούς δεν έχει έρθει το εκκαθαριστικό, αλλά τα χρήματα έχουν πιστωθεί....
-
Έκανα μία ερώτηση τώρα σε ένα φίλο λογιστή. Έχετε δίκιο, ο κατάλογος αποδείξεων ήταν πλεονασμός και τον βάλαμε στη δήλωση για βοηθητικό στοιχείο καθώς δεν ήταν απαραίτητος. Ο χρόνος που κρατάμε τις αποδείξεις όμως είναι όντως 5 χρόνια, όπως είχαν δηλώσει από την Κυβέρνηση. Στην πράξη τώρα, δεν ξέρω τι γίνεται, αλλά αυτό είχαν ζητήσει.
Για τα εκκαθαριστικά, ας το αφήσουμε καλύτερα. Το δικό μου με επιστροφή 800-900€ έκανε 8-9 μήνες να έρθει το 2009, οπότε...
Ευχαριστώ.
-
Ο νόμος λέει 5ετία.
Αλλά όπως έχουμε ξαναπεί εδώ, το ΥπΟικ αρέσκεται να νομοθετεί με ΠΟΛυγραφημένες διαταγές, οπότε από τα τέλη του 2005 και κάθε χρόνο την ίδια εποχή, η προθεσμία κλεισίματος των εκκρεμών χρήσεων παρατείνεται κατά ένα έτος, οπότε φέτος φτάσαμε αισίως στη δεκαετία για τη χρήση 2000 (και οι αποθήκες μας γεμάτες).
Εγώ εδώ και 2 χρόνια περίπου, όταν με ρωτάνε πόσο να κρατήσουν τα στοιχεία της χρονιάς, τους λέω 15 χρόνια για να είμαι καλυμμένος (μην τυχόν και τα πετάξει κανείς και βρεθούμε εκτεθειμένοι δηλαδή...)
Κατά περιόδους, νευριάζουν από τη σαβούρα που έχει μαζευτεί στις αποθήκες τους οπότε έρχονται με άγριες διαθέσεις ('τι να πετάξω;') οπότε ενημερώνω για την πιο παλιά ανοιχτή χρήση και όλα καλά -
Έστω ότι κάποιος έχει:
- πραγματικό φορολογητέο εισόδημα 12.500 €
- έχει πληρώσει δόσεις (συνολικά για το έτος) για αγορά αυτοκινήτου 3.000 €.
Οι δόσεις για αγορά αυτοκινήτου θεωρούνται τεκμαρτή δαπάνη και αυξάνουν το φορολογητέο εισόδημα;
Σε γνωστό μου με το παραπάνω σενάριο, του ανέφεραι η λογίστρια ότι θα πληρώσει επιπλεόν φόρο (περίπου 300 €) για τις δόσεις του αυτοκινήτου. Ισχύει πράγματι αυτό και με ποιά λογική;;;; -
Για να μην πληρώσει επιπλέον φόρο θα πρέπει τεκμήριο αυτοκινήτου + τεκμήριο απόκτησης περιουσίας (= πόσα πλήρωσε μέσα στο 2010 για προκαταβολή, δόσεις κτλ.) + προσωπικό τεκμήριο (νομίζω €3000) + τυχόν άλλα τεκμήρια (αεροπλάνα, πισίνες ) < 12500. Αν είναι παραπάνω θα πληρώσει φόρο επί της διαφοράς.
Οι δόσεις δικαίως θεωρούνται τεκμαρτή δαπάνη, αν έβγαλε 1000 και πλήρωσε 3000 τότε ή δεν έβγαλε 1000 ή έφαγε από αποταμιεύσεις, στην οποία περίπτωση πρέπει να κάνει 'ανάλωση κεφαλαίου που έχει ήδη φορολογηθεί' (κωδικός 787-788) για να δικαιολογήσει τη διαφορά.
-
Ο χρήστης koslyr έγραψε:
Έστω ότι κάποιος έχει:- πραγματικό φορολογητέο εισόδημα 12.500 €
- έχει πληρώσει δόσεις (συνολικά για το έτος) για αγορά αυτοκινήτου 3.000 €.
Οι δόσεις για αγορά αυτοκινήτου θεωρούνται τεκμαρτή δαπάνη και αυξάνουν το φορολογητέο εισόδημα;
Σε γνωστό μου με το παραπάνω σενάριο, του ανέφεραι η λογίστρια ότι θα πληρώσει επιπλεόν φόρο (περίπου 300 €) για τις δόσεις του αυτοκινήτου. Ισχύει πράγματι αυτό και με ποιά λογική;;;;Με αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψει 300€ φόρος. Υπάρχουν κι άλλα που δεν σου λέει ο γνωστός σου (ή δεν του είπε η λογίστρια)...
-
TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος