-
Και όσο παλιώνουν και αυξάνονται τα χιλιόμετρα τους τρώνε όλο και περισσότερα Μανώλη δυστυχώς. Άραγε μήπως είναι ποιο καλά τελικά το leasing (έτσι γράφεται; ) αντί της κανονικής αγοράς;
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ Ελβετία το αμάξι μου (χιλιάρι Ίμπιζα) έχει κατανάλωση 8,5 λίτρα / 100 χμ. Με Ελληνική 95άρα φυσικά.
ΓΥΡΝΩΝΤΑΣ από Ελβετία έχει 6,25!!! Με Ελβετική 95άρα φυσικά.Το υψόμετρο στον τόπο αναχώρησης ειναι ίδιο με του προορισμού, ενώ η διαδρομή ΟΛΟΙΔΙΑ, και το φορτίο ΙΔΙΟ, όπως και ο οδηγός, ο ρυθμός οδήγησης, και η κίνηση στο δρόμο!!!
Οπότε Η ΜΟΝΗ διαφορά είναι το καύσιμο!!!
Άρα ο Ελβετός ξοδεύει 27% λιγότερο καύσιμο για την ίδια διαδρομή. Αν εμείς το αγοράζουμε 1.00 ευρώ το λίτρο, και ο Ελβετός 1.25 ευρώ το λίτρο, εσείς ποιος λέτε πως έχει φτηνότερο καύσιμο;;;;
2+ lt/100km (27% στην προκειμένη περίπτωση) είναι τεράστια διαφορά για να οφείλεται στην 'σούπερ-ποιότητα' της Ελβετικής βενζίνης 95 RON. Kάτι άλλο παίζει.
Επίσης, δε νομίζω ότι στην Ελβετία κάνουν π.χ. 0-100 σε 2 δευτερόλεπτα λιγότερο απ' ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη με το ίδιο αμάξι, λόγω καλύτερης βενζίνης, έτσι δεν είναι?....
Παρεμπιπτόντως, περί τα 8.5 lt/100km καίει και το δικό μου (2000cc, 1100kg + 2 άτομα + αποσκευές) σε ταξίδι χωρίς να προσέχω ιδιαίτερα, είτε του βάζω 95άρα, είτε 100άρα. Θα περίμενα από 1000άρι να καίει σαφώς λιγότερο - εκτός κι αν το πας με το γκάζι στο πάτωμα....
Για το πρώτο, πές μου τι μπορεί να φταίει!!
Τα έχω ψάξει όλα, και είναι στοιχεία που μέτρησα σε 3 διαφορετικά ταξίδια, όταν το αμάξι ήταν 1 μηνός - 1500 χμ, 18 μηνών - 20.000 χμ και 2,5 ετών, 45.000 χμ. Δε νομίζω να μου διαφεύγει κάτι, αλλά αν έχεις κάτι υπόψιν πες το!!Για το δεύτερο μην τρελλαθούμε, πες μου ΠΟΥ στο καλό διάβασες να λέω για επιδόσεις!!! (για να μετράω το 0-100 σε χιλιάρι Ίμπιζα πρέπει να είμαι ψυχοπαθής ή βαριεστημένος...)
Το χιλιάρι ΣΑΦΩΣ και πάει ΜΟΝΙΜΩΣ (πόλης σε κίνηση συμπεριλαμβανομένης!!!) με το γκάζι στο πάτωμα!!! Ναι, ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ αργό!!!
Υπ'όψιν πως με ελληνική 95άρα βενζίνα το 1400άρι Γκολφ4 που είχε η μάνα μου έκαιγε μονίμως λιγότερο!!! (βέβαια το Γκολφ ήθελε βενζίνα 91/95 ενώ το Ίμπιζα 95/98...) Οπότε αν το αμάξι σου ΔΕΝ είναι τόσο ευαίσθητο στην κακή βενζίνα (που προφανώς το Ίμπιζα είναι...) δεν βλέπω γιατί να είναι παράλογη η κατανάλωσή σου...
Τώρα το Πάσχα ερχόμενος Ελλάδα με Μερσεντές C240 Station αυτόματη και ταχύτητες 130-170 είδα δεκάρια στην κατανάλωση (95άρα βενζίνη - απαλούτσικο πόδι).Α, και μην το ξεχάσω!! Με 100άρα ΕΚΟ έκαψε περί τα 11!!!! Νόμιζα πως τρύπησε το τεπόζιτο!!! Πάντως μια αύξηση της ισχύος την ένιωσα, αλλά μια φορά και πάλι τέρμα γκάζι ήθελε...
Απλά το αβγό δεν προλάβαινε να βράσει τόσο που να γίνει πασχαλινό... έμενε μελάτο!!! -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Μέσα στην πόλη άρχισα να χρησιμοποιώ τα ποδαράκια μου και ποδήλατο. Κάθησα και υπολόγησα οτι μέχρι τώρα( 185.000 χλμ και 7.5 χρόνια) έχω δώσει 18.500e για βενζίνες και συντήρηση( 10 λεπτά το χιλιόμετρο και λίγα βάζω).
Από εδώ και πέρα θα αγοράσω ένα play station και θα κάθομαι στα αυγά μου, ευτυχώς πρόλαβα και έκανα αρκετά ταξιδάκια όσο ήταν καιρός.Από το 2000 έχω δώσει (τώρα κάθισα και τα υπολόγισα) ~41.000 ευρώ για τα αυτοκίνητα μαζί με την αξία αγοράς των αυτοκινήτων. Αν τα πουλήσω σήμερα θα πάρω το πολύ 18.000, άρα 'χασούρα' 23.000 αυρώ ή κοντά 8 εκ. δρχ. σε 6 χρόνια, ήτοι ~3.800
-
Δεν είπα ότι θέλω ν' απαλλαγώ από το αυτοκίνητο, αλλά ότι έχει γίνει πολύ ακριβή η συντήρησή του, τουλάχιστον σε σχέση με το εισόδημα του Έλληνα. Αν ο μέσος μισθός ήταν στα επίπεδα του Γάλλου ή του Βέλγου, τότε θα ξυνίζαμε μεν για το κόστος (ως γνήσιοι Έλληνες), αλλά πρακτικά δεν θα ήταν τόσο μεγάλο το πρόβλημα. Τα δύο αυτοκίνητα τα χρειάζομαι γιατί υπάρχουν δύο εργαζόμενοι στο σπίτι, αυτό που θα μπορούσα να κάνω θα ήταν να πάρω δυο αμάξια πόλης με ελάχιστη κατανάλωση και συντήρηση, όμως πώς θα έκανα τις βόλτες εκτός; Αναρωτιέμαι απλώς πώς θα τα βόλευα αν πλήρωνα νοίκι και είχα 2-3 μεγάλα παιδιά...
-
Ο χρήστης GeorgeTabs έγραψε:
ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ Ελβετία το αμάξι μου (χιλιάρι Ίμπιζα) έχει κατανάλωση 8,5 λίτρα / 100 χμ. Με Ελληνική 95άρα φυσικά.
ΓΥΡΝΩΝΤΑΣ από Ελβετία έχει 6,25!!! Με Ελβετική 95άρα φυσικά.Το υψόμετρο στον τόπο αναχώρησης ειναι ίδιο με του προορισμού, ενώ η διαδρομή ΟΛΟΙΔΙΑ, και το φορτίο ΙΔΙΟ, όπως και ο οδηγός, ο ρυθμός οδήγησης, και η κίνηση στο δρόμο!!!
Οπότε Η ΜΟΝΗ διαφορά είναι το καύσιμο!!!
Άρα ο Ελβετός ξοδεύει 27% λιγότερο καύσιμο για την ίδια διαδρομή. Αν εμείς το αγοράζουμε 1.00 ευρώ το λίτρο, και ο Ελβετός 1.25 ευρώ το λίτρο, εσείς ποιος λέτε πως έχει φτηνότερο καύσιμο;;;;
2+ lt/100km (27% στην προκειμένη περίπτωση) είναι τεράστια διαφορά για να οφείλεται στην 'σούπερ-ποιότητα' της Ελβετικής βενζίνης 95 RON. Kάτι άλλο παίζει.
Επίσης, δε νομίζω ότι στην Ελβετία κάνουν π.χ. 0-100 σε 2 δευτερόλεπτα λιγότερο απ' ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη με το ίδιο αμάξι, λόγω καλύτερης βενζίνης, έτσι δεν είναι?....
Παρεμπιπτόντως, περί τα 8.5 lt/100km καίει και το δικό μου (2000cc, 1100kg + 2 άτομα + αποσκευές) σε ταξίδι χωρίς να προσέχω ιδιαίτερα, είτε του βάζω 95άρα, είτε 100άρα. Θα περίμενα από 1000άρι να καίει σαφώς λιγότερο - εκτός κι αν το πας με το γκάζι στο πάτωμα....
Για το πρώτο, πές μου τι μπορεί να φταίει!!
Τα έχω ψάξει όλα, και είναι στοιχεία που μέτρησα σε 3 διαφορετικά ταξίδια, όταν το αμάξι ήταν 1 μηνός - 1500 χμ, 18 μηνών - 20.000 χμ και 2,5 ετών, 45.000 χμ. Δε νομίζω να μου διαφεύγει κάτι, αλλά αν έχεις κάτι υπόψιν πες το!!...
Το χιλιάρι ΣΑΦΩΣ και πάει ΜΟΝΙΜΩΣ (πόλης σε κίνηση συμπεριλαμβανομένης!!!) με το γκάζι στο πάτωμα!!! Ναι, ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ αργό!!!
Γιώργο,
Αυτό που εικάζω ότι είναι το πρόβλημα (διότι με τίποτα δεν πιστεύω ότι η Ελβετική 95άρα δίνει περί το 30% μεγαλύτερη αυτονομία) είναι ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεις τα 'πειράματά' σου.
Φουλάρεις βενζίνη στην Ελλάδα και φεύγεις για Ελβετία. Μέχρι που σε πάει αυτή η βενζίνη? Αθήνα-Γενεύη, π.χ. είναι οδικώς πάνω από 2500 χιλιόμετρα. Αν δεν κουβαλάς ολόκληρο βυτίο με Ελληνική βενζίνη μαζί σου, θέλεις κάμποσους ανεφοδιασμούς στο δρόμο σου με άλλες βενζίνες μέχρι να φτάσεις. Άρα την κατανάλωση με την Ελληνική 95άρα τη μετράς στο πρώτο κομμάτι της διαδρομής.
Αντίστοιχα όταν φουλάρεις στην Ελβετία και φεύγεις για Ελλάδα. Μετράς κατανάλωση με την Ελβετική 95άρα στο πρώτο κομμάτι ΑΛΛΗΣ διαδρομής.
Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι ο τρόπος οδήγησης, η κίνηση στο δρόμο, η θερμοκρασία, η υγρασία, το φορτίο, η φορά του ανέμου, κλπ είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ιδια (που δεν είναι) δε μπορείς να βγάλεις έτσι σωστό συμπέρασμα.
Δεν το πάω πιο πέρα, ας μας πουν και οι άλλοι τι πιστεύουν.
Για το δεύτερο μην τρελλαθούμε, πες μου ΠΟΥ στο καλό διάβασες να λέω για επιδόσεις!!! (για να μετράω το 0-100 σε χιλιάρι Ίμπιζα πρέπει να είμαι ψυχοπαθής ή βαριεστημένος...)
Πουθενά δεν έγραψα ότι εσύ μίλησες για επιδόσεις. Αλλά κάνω την εξής σκέψη: Aν ισχύει το συμπέρασμά σου και με 27% λιγότερη βενζίνη (όταν βάζεις Ελβετική 95άρα αντί 'Ελληνικής') το Ibiza σου έχει την ίδια απόδοση (στην ουσία παράγει το ίδιο έργο στον ίδιο χρόνο), τότε με την ίδια ποσότητα βενζίνης (=το γκάζι στο πάτωμα) δε θα είναι, λογικά, σαφώς ταχύτερο με την 'καλή' 95άρα βενζίνη? Δε μπορεί και να παράγει το ίδιο έργο με πολύ λιγότερη βενζίνη, και το ίδιο με την ίδια ποσότητα. Και δε μιλάμε για διαφορές της τάξεως του 5%, σχεδόν 30% έγραψες!
Παρεμπιπτόντως, με τι συμπίεση δουλεύει? Και ποιά θεωρείς εσύ ότι είναι η διαφορά μεταξύ μιας ΚΑΛΗΣ Ελληνικής 95άρας και μιας Ελβετικής όσον αφορά τη σύνθεση κλπ?...
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Αναρωτιέμαι, στην Ανατολική Ευρώπη με μισθούς της τάξης των 200-300e ,πώς τα βγάζουν πέρα;Οι τιμές είναι πολύ πιο χαμήλες. Υπάρχει παραοικονομία.
-
Ο χρήστης Pathos έγραψε:
Αναρωτιέμαι, στην Ανατολική Ευρώπη με μισθούς της τάξης των 200-300e ,πώς τα βγάζουν πέρα;
Οι τιμές είναι πολύ πιο χαμήλες. Υπάρχει παραοικονομία.
Στέγαση, υγεία και παιδία είναι πραγματικά δωρεάν και όχι «δωρεάν» όπως εδώ ( για το εδώ αφορά τα δυο τελευταία φυσικά)!!!!!!!!
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι είναι καλά τα λεφτά που παίρνουν κάθε άλλο μάλιστα. -
Ο χρήστης GeorgeTabs έγραψε:
Όμως τα 185.000 χμ σε 6 χρόνια (μέσος όρος 85χμ τη μέρα) δε βγαίνουν με ποδήλατο (εκτός αν είσαι ο Άρμστρογκ, οπότε βγάζω το καπέλο!! )...
Φυσικά αν τα μειώσεις με ποδήλατο έχεις οικονομικό ώφελος, αλλά το μέγιστο είναι στην φυσική σου κατάσταση (αν και με το πρωινό νέφος ίσως είναι και χειρότερο από κάπνισμα...)George βλέπω ότι έκανες ένα συνδιασμό του δικού μου Post και του Μάνου. Τα χιλιόμετρα που δεν μπορώ να αποφύγω λόγω δουλειάς είναι 140 τη βδομάδα. Από εκεί και πέρα θα πέσει μαχαίρι και ποδήλατο. Δεν έχω σκοπό να ταίζω τους βενζινάδες και το σαθρό κράτος.
Αναφερόμενος στην ανατολική Ευρώπη είχα στο μυαλό μου περισσότερο το κόστος της βενζίνη που λογικά τώρα θα είναι παρόμοιο με το δικό μας.
Έχω ζήσει στη Βουλγαρία λίγο καιρό αλλά τότε η βενζίνη κόστιζε τα μισά σε σχέση με εμάς. Το χειμώνα ζεσταινόμασταν με ρεύμα (ηλεκρικά σώματα) αφού ελέω Κοζλοντούι ήταν πάμθηνο. -
Καλο το ποδηλατο αλλα μονο για μικρες αποστασεις και με την προυποθεση οτι δεν κυκλοφορεις με κουτσουμι... Και το λεει αυτο καποιος που στο παρελθον εκανε παρα πολυ ποδηλατο (οχι στην Αθηνα).
Απο εκει και περα, νομιζω οτι ιδανικο μεσο ειναι ενα μηχανακι 200-400κκ, το οποιο καιει ελαχιστα, και μηδενιζει τις αποστασεις...
Εχω μαλιστα αρχισει και το σκεφτομαι...
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Απο εκει και περα, νομιζω οτι ιδανικο μεσο ειναι ενα μηχανακι 200-400κκ, το οποιο καιει ελαχιστα, και μηδενιζει τις αποστασεις...
Εχω μαλιστα αρχισει και το σκεφτομαι...
Suzuki Burgman 400cc...το συνιστώ ανεπιφύλακτα. To έχει συνάδελφος. Είμαι στο να πάρω ένα.
Καινούριο έχει περίπου 7k. Mεταχειρισμένο γύρω στα 3,5-4k.Αλλά είναι απίστευτα άνετο ...πολυθρονάτο...και ταξιδεύεις χαλαρά και εκτός πόλης με το ταίρι σου.
/offtopic
-
7Κ? Μήπως μας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες γμτ?
Με 7.8Κ παίρνεις matiz.
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
7Κ? Μήπως μας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες γμτ?Με 7.8Κ παίρνεις matiz.
Συγκρίνεις εντελώς ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ αντικείμενα. Μην πέφτεις στην παγίδα της τιμής.
-
Η τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι
Ο χρήστης η kathimerini financial έγραψε:
Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ συνεχίζει να κινείται σήμερα πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, ενώ ένας ισχυρός κυκλώνας που πλήττει τις ακτές του Ομάν, οδήγησε στο κλείσιμο των εγκαταστάσεων εξαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου του σουλτανάτου.Η καταιγίδα -η χειρότερη που χτυπά το Ομάν τα τελευταία 30 χρόνια- ξεκίνησε να κτυπά τις ανατολικές ακτές από νωρίς το πρωί και ανάγκασε χιλιάδες πολίτες να εκκενώσουν το νησί Μασιράχ στην Αραβική Θάλασσα. Η ημερήσια εξαγωγή περίπου 650.000 βαρελιών αργού πετρελαίου διακόπηκε, σύμφωνα με ναυτιλιακό πράκτορα, αλλά οι προμήθειες από τη γειτονική Σαουδική Αραβία αναμένεται να αποφύγουν παρόμοια προβλήματα. Χθες η τιμή του πετρελαίου είχε παρουσιάσει αύξηση 1,33 δολαρίων μετά την είδηση ότι ο κυκλώνας κατευθύνεται προς την ενεργειακά πλούσια περιοχή του Περσικού Κόλπου.
Σήμερα το απόγευμα (17:20 ώρα Ελλάδος) η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού είχε διαμορφωθεί στα 65,45 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, ενώ στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου (International Petroleum Exchange), η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ, συμβολαίου Ιουνίου, βρισκόταν στα 70,24 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της BNP Paribas, 'χωρίς καταστροφές, η καταιγίδα απλά σημαίνει μια καθυστέρηση δύο ημερών για τις εξαγωγές. ’λλωστε οι καθυστερήσεις λόγω καιρικών συνθηκών δεν είναι ασυνήθιστες στην περιοχή του Κόλπου'. Εξάλλου, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν ότι οι κύριες πετρελαϊκές περιοχές της χώρας δεν θα επηρεαστούν από την καταιγίδα, ενώ η δυναμικότητα της παραγωγής (πάνω από 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως) μπορεί εύκολα να αντισταθμίσει τις όποιες απώλειες από την παραγωγή του Ομάν. Εξάλλου, όπως αναφέρουν οι ναυτιλιακοί πράκτορες, οι διαδικασίες εξαγωγής πετρελαίου συνεχίζονται κανονικά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον άλλο μεγάλο εξαγωγέα της περιοχής.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Η τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλιΒρε elteo, δεν κατάλαβες 'γιατί' πάλι?
[b]Πέρσυ με 1.18
Νέα πετρελαϊκή κρίση;