-
Ο χρήστης zardoz έγραψε:
Αλλά εγώ μιλούσα για την κατανάλωση ως κριτήριο επιλογής είτε μεταξύ
**- 'παρεμφερών μοντέλων' όπου πρακτικά δεν έχει νόημα το να κοιτάς την κατανάλωση, είτε **
Κι ομως φιλε zardoz αυτο ειναι η μιση αληθεια.
Ας παρουμε για παραδειγμα 2 μοντελα 'παρεμφερη', ιδιας κατηγοριας και κυβισμου και παραπλησιου βαρους οπως πχ το C4 1.6 και την 147 1.6 και ας λαβουμε υποψη μας πραγματικα δεδομενα καταναλωσεων απο κατοχους. Για το C4 του elteo πχ εχουμε 8.3lt/100km, για την Alfa 147 οσο μπορω να θυμηθω παλαιοτερα ποστ κατοχων γυρω στα 11lt/100km.
Για 20000km το χρονο και τιμη αμολυβδης 1ευρω/λιτρο εχουμε:C4 : 2000018.3/100=1660 ευρω/χρονο
147: 20000111/100= 2200 ευρω/χρονοΔιαφορα 540 ευρω το χρονο! Κατα τη γνωμη μου το ποσο αυτο δεν ειναι αμελητεο αν σκεφτεις οτι:
1)Στο συνολικο κυκλο ζωης του αυτοκινητου θα αυξανει σημαντικα το κοστος χρησης.
2) Με την ανοδικη τιμη των καυσιμων το κοστος αυτο θα ανεβαινει διαρκως.Επομενως ακομα και σε μοντελα παρεμφερη που ανηκουν στην ΙΔΙΑ κατηγορια και με πραγματικα δεδομενα καταναλωσεων μπορουν να υπαρξουν σημαντικες διαφορες.
Και μια παρατηρηση ακομα: Το αν θα ενδιαφερει πολυ καποιον ή οχι η καταναλωση εξαρταται ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ απο το συνολικο αριθμο και ειδος των km που κανει. Αν καποιος πχ κανει κατω απο 7-8Κ km το χρονο δεν εχει μεγαλη σημασια η καταναλωση.
-
Ο χρήστης koralli έγραψε:
C4 : 2000018.3/100=1660 ευρω/χρονο
147: 20000111/100= 2200 ευρω/χρονοΒρε τσακάλι elteo κατάφερες να πέσει σε 8.3lt/100 ?
Και ο άλλος με την 147 πως έφτασε στα 11lt/100?Mην τρελαινόμαστε, τα δικά μας 'μετρημένα' στοιχεία είναι
ΠΟΙΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣΤεσπα.
-
Ρε παιδιά πως καταφέρνετε και κάνετε 15Κ και 20Κ χιλιόμετρα το χρόνο; Εμείς έχουμε ένα RAV4 από τον Αύγουστο του 2004 και έχει 63.000 χιλιόμετρα. Δηλαδή 39.790 χιλιόμετρα το χρόνο.
-
Απλός να προσθέσω ότι δεν μετράμε μόνο τις καταναλώσεις του κάθε αυτοκινήτου αλλά το πόσο θα κάψει σε μια δεδομένη διαδρομή και εξηγούμε. Ένα μικρομεσαίο η μεσαίο 1600άρι θα κάψει περισσότερο όχι μόνο για να κάλυψη μια αστική διαδρομή αλλά και για να βρει χώρο στάθμευσης. Δεν ξέρω για αλλού αλλά στο ηράκλειο που είναι μικρές οι διαδρομές έχει τύχει πολλές φορές να ψάχνω για στάθμευση περισσότερο χρόνο από όσο χρειάστηκα για να κατέβω από το σπίτι στο κέντρο. Αυτό εξάλλου είναι η αιτία που έχω κόψει πλέον σχεδόν τελείως το αμάξι από τέτοιες διαδρομές. Επίσης μπορεί σε διαδρομές εκτός πόλης να ζορίζεται ένα μικρό αμάξι και να καίει περισσότερο από όσο συνήθως αλλά ποτέ δεν θα υπερκαλύψει την κατανάλωση ενός πολύ μεγαλύτερου. Άσε που εντός πόλης εκτός από το χρόνο για ψάξιμο θέσης στάθμευσης που σημαίνει κατανάλωση τα μεγάλα έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση στο ρελαντί, δηλαδή σε μεγάλο μέρος του χρόνου μετακίνησης είτε σταματημένα στα φανάρια είτε μπλοκαρισμένα στην κίνηση. Μην ξεχνάμε ότι αναγκάζονται στο ρελαντί να γεμίζουν μεγαλύτερο όγκο χώρων καύσης με μείγμα ίδια αναλογίας.
-
Ο χρήστης Angel!!!! έγραψε:
Ρε παιδιά πως καταφέρνετε και κάνετε 15Κ και 20Κ χιλιόμετρα το χρόνο; Εμείς έχουμε ένα RAV4 από τον Αύγουστο του 2004 και έχει 63.000 χιλιόμετρα. Δηλαδή 39.790 χιλιόμετρα το χρόνο.Τι να σου πω; Εγώ βάζω περίπου 15 με το αμάξι. 7 με 8 στο παπάκι, περίπου 5 στο ποδήλατο και κάνω τις μικρές διαδρομές πάντα με τα πόδια. Δεν ξέρω τις συνήθειες σου αλλά πάντα υπάρχουν τρόποι!
-
Ο χρήστης zardoz έγραψε:
C4 : 2000018.3/100=1660 ευρω/χρονο
147: 20000111/100= 2200 ευρω/χρονοΒρε τσακάλι elteo κατάφερες να πέσει σε 8.3lt/100 ?
Και ο άλλος με την 147 πως έφτασε στα 11lt/100?Mην τρελαινόμαστε, τα δικά μας 'μετρημένα' στοιχεία είναι
ΠΟΙΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣΤεσπα.
Το αιτιολογεις λιγακι αυτο?
Γιατι η δικη μου εντυπωση ειναι οτι οι εργοστασιακες καταναλωσεις συνηθως ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με την πραγματικοτητα.
Πολυ περισσοτερο απο αυτες, εμπιστευομαι τις μετρησεις σε πραγματικες συνθηκες (ειτε μεσω trip computer ειτε...χειροκινητα)Οσο για την Alfa ευκολα βλεπεις καταναλωσεις γυρω στο 11, ειδικα μεσα στην πολη.
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Ρε παιδιά πως καταφέρνετε και κάνετε 15Κ και 20Κ χιλιόμετρα το χρόνο; Εμείς έχουμε ένα RAV4 από τον Αύγουστο του 2004 και έχει 63.000 χιλιόμετρα. Δηλαδή 39.790 χιλιόμετρα το χρόνο.
Τι να σου πω; Εγώ βάζω περίπου 15 με το αμάξι. 7 με 8 στο παπάκι, περίπου 5 στο ποδήλατο και κάνω τις μικρές διαδρομές πάντα με τα πόδια. Δεν ξέρω τις συνήθειες σου αλλά πάντα υπάρχουν τρόποι!
Εγω παλι οδηγω γυρω στα 5 αυτοκινητα και η αποσταση δουλεια-σπιτι ειναι 1 χλμ, ετσι ειναι αδυνατον να γραψω πανω απο 5.000/χρόνο σε ένα μόνο αυτοκίνητο.
-
Ο χρήστης zardoz έγραψε:
Βρε τσακάλι elteo κατάφερες να πέσει σε 8.3lt/100 ?
Και ο άλλος με την 147 πως έφτασε στα 11lt/100?Μενει εκτος πολης ισως?? εχω ενα φιλο που με το 'εντος πολης' εννοει το Ν μακρη παλληνη κ μετα προαστιακο... ετσι προφανως εχεις 8,3 μεση μικτη...
-
δε μου φαίνεται και τόσο αντικειμενικό το 8.3 lt /100 km..Σίγουρα θα περίμενα μια τιμή πάνω από 10lt/100km. Μήπως δεν το κινείς καθόλου εντός πόλης το αυτοκίνητό σου? Μπορείς να αναφέρεις ξεχωριστά καταναλώσεις εντός κ εκτός πόλης?
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Να προσθέσω ένα στοιχείο στο παράδειγμα του zardoz μιας και αναφέρθηκε στο C4 1.6. Το δικό μου στα 12500 χλμ που έχω κάνει έχω 8.3 ltr/100 με χρήση 40% πόλη και 60% έξω. -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Τι να σου πω; Εγώ βάζω περίπου 15 με το αμάξι. 7 με 8 στο παπάκι, περίπου 5 στο ποδήλατο και κάνω τις μικρές διαδρομές πάντα με τα πόδια. Δεν ξέρω τις συνήθειες σου αλλά πάντα υπάρχουν τρόποι!
Εγω παλι οδηγω γυρω στα 5 αυτοκινητα και η αποσταση δουλεια-σπιτι ειναι 1 χλμ, ετσι ειναι αδυνατον να γραψω πανω απο 5.000/χρόνο σε ένα μόνο αυτοκίνητο.
Το αυτό το έχουμε και με τα 3 αυτοκίνητα που έχουμε. Ένα YRV από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα έχει 23.000 και ένα corolla 9 χρόνων 300.000!
-
wscnmtd
-
zardoz
karabouzouklis
Argyrismmφάγατε κόλλημα με την τιμή που έδωσα;
Τι βλέπετε παράξενο; Γράφω αυτό που δείχνει το trip computer το οποίο δεν κάνει λάθος. Μην ξεχνάτε ότι αναφέρομαι για τα 12500 χλμ τα οποία έχω κάνει και όχι για 100-200...
Από εκεί και πέρα εάν δεν το πιστεύετε είναι δικό σας πρόβλημα.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
zardoz
karabouzouklis
Argyrismmφάγατε κόλλημα με την τιμή που έδωσα;
Τι βλέπετε παράξενο; Γράφω αυτό που δείχνει το trip computer το οποίο δεν κάνει λάθος. Μην ξεχνάτε ότι αναφέρομαι για τα 12500 χλμ τα οποία έχω κάνει και όχι για 100-200...
Από εκεί και πέρα εάν δεν το πιστεύετε είναι δικό σας πρόβλημα.
Κανενα προβλημα εγω... απλα φιλος με το ιδιο αμαξι με εσενα και που μενει κεντρο αθηνας, και κανει οντως εντος πολεως μετακινησεις εχει 10+ λ/100... και δεν το κινει μονο αυτος αλλα κ οι γονεις του...
ασε που εκει γραφεις 'εξοχη' αρα δεν ξερω τι εννοεις με εντος πολης μετακινησεις... -
α) Ο καθένας οδηγεί με διαφορετικό τρόπο...δεν τα τσουβαλιάζουμε όλα.
β) γράφω 60% έξω και 40% πόλη. Πόλη εννοώ Περιοχές Αγίας Παρασκευής, Παπάγου, Χολαργού, Λ. Μεσογείων, Κατεχάκη κτλ κτλ
Εξοχή εννοώ την Ραφήνα.
[ **edit **] α και πόλη δεν είναι μόνο το κέντρο όταν μιλάμε για την Αθήνα.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
α) Ο καθένας οδηγεί με διαφορετικό τρόπο...δεν τα τσουβαλιάζουμε όλα.β) γράφω 60% έξω και 40% πόλη. Πόλη εννοώ Περιοχές Αγίας Παρασκευής, Παπάγου, Χολαργού, Λ. Μεσογείων, Κατεχάκη κτλ κτλ
Εξοχή εννοώ την Ραφήνα.
[ **edit **] α και πόλη δεν είναι μόνο το κέντρο όταν μιλάμε για την Αθήνα.
εκει ειναι ομως που στην καταναλωση τον τρωμε ολοι μας...
-
Ο χρήστης koralli έγραψε:
Tα δικά μας 'μετρημένα' στοιχεία είναι ΠΟΙΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ
ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ[/b]Το αιτιολογεις λιγακι αυτο?
Γιατι η δικη μου εντυπωση ειναι οτι οι εργοστασιακες καταναλωσεις συνηθως ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με την πραγματικοτητα.- Οι εργοστασιακές μετρήσεις κατανάλωσης γίνονται ΣΕ ΙΔΑΝΙΚΕΣ συνθήκες
(δηλαδή με οδηγό μέγιστου συγκεκριμένου βάρους, χωρίς καθόλου καύσιμο στο ρεζερβουάρ,
χωρίς καθόλου extras στο αυτοκίνητο ακόμη και ηλεκτρικά). Στις μετρήσεις έλξης βάζουν
μάλιστα πρόσθετο βάρος ώστε ο οδηγός+βάρος=200kgr. Ο κύκλος πόλης υπολογίζεται με
συγκεκριμένο και ακριβές 'δρομολόγιο', ομοίως και οι άλλοι, ενώ οι 'αλλαγές' ταχύτητας
γίνονται στο βέλτιστο σημείο.
Τί σημαίνει όμως αυτό?: ότι μπορεί να είναι 'λάθος' επειδή γίνονται σε ιδανικές
συνθήκες αλλά EINAI ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΡΙΣΙΜΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΜΑΡΚΕΣ, γιατί όλοι τις
κάνουν με τον ίδιο τρόπο. Είναι οι ΜΟΝΕΣ μετρήσεις που μπορείς να συγκρινεις- Οι 'δικές' μας μετρήσεις που είναι πραγματικές και 'φαινομενικά' ποιό
ακριβείς AΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΙΜΕΣ.
Το να λέει κάποιος ότι κάνει 60% πόλη και 40% έξω δεν σημαίνει ΤΙΠΟΤΕ. Πώς οδηγεί?, πως
αλλάζει ταχύτητες?, γεμίζει το ρεζερβουάρ?, τί εννοεί 'πόλη' κλπ. Έτσι βγαίνει ένα σύνολο
αριθμών που είναι μεν 'πραγματικοί' αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΙΜΟΙ.Για να παράξετε συγκρίσιμους αριθμούς πρέπει ο elteo, να οδηγήσει ΟΛΩΝ τα αυτοκίνητα
με τον τρόπο που οδηγεί το δικό του, να πάει από τις ίδιες διαδρομές που συνήθως πάει
και να αναφέρει μετά από ένα μήνα τα αποτελέσματα. Αυτά θα είναι συγκρίσιμα
αλλά όχι βέλτιστα, γιατί πχ ο elteo μπορεί να είναι γκαζιάρης. Θα πάρουμε λοιπόν και
έναν παππού να κάνει τίς ίδιες διαδρομές να έχουμε και άλλες μετρήσεις.Έναν παππού (και ο elteo) βρε παιδιά
- Οι εργοστασιακές μετρήσεις κατανάλωσης γίνονται ΣΕ ΙΔΑΝΙΚΕΣ συνθήκες
-
Ωχ άρχισε τα στατιστικά του...
-
zardoz
Καταρχην η αναλυση σου ειναι εξαιρετικα ενδιαφερουσα, σωστη και επιμορφωτικη θα ελεγα, τουλαχιστον οσον αφορα τον τροπο διεξαγωγης των εργοστασιακων μετρησεων!
όμως...
-
Το γεγονος οτι οι εργοστασιακες μετρησεις ειναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ συγκρισιμες , σε γενικες γραμμες ΔΕΝ ειναι ιδιαιτερα χρησιμο διοτι οι συνθηκες μετρησης που περιεγραψες απεχουν απο πολυ εως παρα πολυ απο την καθημερινη πραγματικοτητα! Αυτο σημαινει οτι τα ιδια αυτοκινητα κατω απο καθημερινες συνθηκες οδηγησης μπορει να εχουν καταναλωσεις που αποκλινουν κατα πολυ απο τις εργοστασιακες και μαλιστα οι αποκλισεις μεταξυ τους- ΑΝ μπορουσαμε ιδεατα να τις συγκρινουμε σε απολυτα ιδιες ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ συνθηκες- μπορει να ηταν τελειως διαφορετικες απο τις εργοστασιακες.
-
Σαφως και εχεις δικιο οτι οι καταναλωσεις που αντιστοιχουν σε πραγματικες συνθηκες οδηγησης που διαφερουν για τον καθενα μας ΔΕΝ ειναι συγκρισιμες.
Ομως
Α. Λαμβανοντας υποψη ενα αρκετα μεγαλο αριθμο δειγματων ΜΕΣΗΣ καταναλωσης απο οδηγους που κινουνται με το ιδιο αυτοκινητο σε περιπου ιδιες περιοχες (πχ Αθήνα ή προαστεια)
Β. Λαμβανοντας το Α. για αρκετα μεγαλο αριθμο km
Γ. Λαμβανοντας υποψη οδηγους των οποιων η οδηγηση τους αντιστοιχει σε ενα μεσο μικτο τροπο οδηγησης και αποκλειοντας απο την ερευνα οδηγους που οδηγουν με ακριαιο τροπο (σκισιμο).
ΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ πληρουνται τα Α, Β, Γ και ΑΝ υπαρχει μικρη διασπορα των δειγματων γυρω απο τη μεση τιμη ΙΣΩΣ μπορεις να βγαλεις πιο ασφαλη συμπερασματα αποτι συγκρινοντας εργοστασιακες καταναλωσεις.
Για παραδειγμα αν στο φορουμ υπαρχουν 50 κατοχοι C4 και 50 Alfa 147, που εχουν κανει αρκετα km και χρησιμοποιουν το αυτοκινητο για καθημερινη μετακινηση εντος Αθηνας και χωρις να το πηγαινουν μονιμως στους κοφτες, των οποιων οι καταναλωσεις συγκλινουν σε 2 μεσες τιμες αντιστοιχα, τοτε εγω δεχομαι οτι τα αποτελεσματα ειναι αρκετα συγκρισιμα. Η τουλαχιστον περισσοτερο χρησιμα αποτι η συγκριση των εργοστασιακων καταναλωσεων.
Δεν ξερω ισως και να σφαλλω...
Φυσικα το ιδανικο θα ηταν αυτο που ειπες, δηλαδη να οδηγησει ο elteo 1 C4 και 1 147 ή οτι αλλο μικρομεσαιο 1.6 μας ενδιαφερει, με τον ιδιο τροπο στις ιδιες περιοχες επι 10000km και μετα να μας πει καταναλωσεις. Αν δεν εχει αντιρρηση ας ξεκινησει..
-
-
Φέρτε μου ένα 147...
Ερχεται η 159 2.2....που θα πάει θα την σκίσω!
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Φέρτε μου ένα 147...Ερχεται η 159 2.2....που θα πάει θα την σκίσω!
O dad δεν μπαίνει στο 4TF, ε;
Γιατί ΔΕΝ πρέπει να σας πολυ-ενδιαφέρει η κατανάλωση ! ! ! !