-
Αυτό που υποθέτω λέει ο Μάνος και εν μέρει υιοθετώ και εγώ , είναι ότι το παιδί θα πρέπει να σκεφτεί λίγο και την αγωνία του γονιού. Ακόμη και εάν για το παιδί , την δεδομένη στιγμή , το λίγο είναι πολύ.
Από την άλλη , επαναλαμβάνω , ότι ο γονιός οφείλει να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού. Επακόλουθο αυτής είναι ενίοτε το παιδί να αποδέχεται την άποψη του γονιού όχι άκριτα αλλά ακόμη και όταν αυτή η άποψη του φαίνεται παράλογη ή αντίθετη στα θέλω , εκείνης της στιγμής , του παιδιού.
-
Πρόκειται για σχόλιο στο 'δεν σου χρωστάω τίποτα'. Δεν είναι λογικό επιχείρημα αυτό.
Να γίνει συζήτηση χωρίς τέτοιες κουβέντες.
Βλέπω πχ κοριτσόπουλα να τα φορτώνουν σαν σακιά με πατάτες (το έχω ξαναγράψει) στη μοτοσυκλέτα κάτι τύποι, ακράνωτες. Δεν ξέρω πως το βλέπετε εσείς, εμένα μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι όταν το βλέπω. Δείχνει έλλειψη σεβασμού προς την ίδια τη ζωή της κοπέλας. Πώς να υποχωρήσεις δηλαδή;
Δεν είναι τα πάντα διασκεδαστικά, δεν είναι ο γονιός δημόσιος υπάλληλος που διεκπεραιώνει υποχρεώσεις (φάε, πιες, κοιμήσου, πάρε χαρτζηλίκι). -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Τι να εξηγήσεις, ρε φίλε; Με 10 μποφόρ σε θάλασσα με βράχια;
Αν πάθει κάτι, σχεδόν όλοι αυτοί που λένε 'άφησέ τον' θα σε σταυρώσουν. Και, πρώτη και καλύτερη, η μάνα του παιδιού που (εννοείται ότι) λέει πάντα 'μη'.
Τεσπα, δύσκολη η δουλειά του πατέρα...Δεν ήξερα ότι ακολουθείς γονεϊκή πολιτική βάζοντας τη γειτονιά να ψηφίσει τι θέλει
Ε μην υποστείς και το δημόσιο διασυρμό στη γειτονιά, βαρύ το τίμημαΑν ήταν αστείο θα απαντούσα αλλιώς, αλλά όταν έχεις ήδη ένα 'παιδί' σχεδόν 20 χρόνων στην οικογένεια που χάθηκε κάνοντας 'αυτό που ήθελε' παύει να είναι αστείο.
Τεσπα, το 'παιδί' πήγε κ θα ξαναπάει, ο φίλος μου ο Χρήστος κράτησε την ανάσα του κ θα την ξανακρατήσει. Αλλά ξεχάστε για λίγο το 'εγώ' σας, δεν ζει κανένας μόνος του στον κόσμο...Εγώ προσπαθώ πάντως
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Γι' αυτό βλέπουμε ένα κάρο 18χρονους να αυτοκτονούν ουσιαστικά οδηγώντας μηχανές ακράνωτοι ή μπαίνοντας με 150 στις στροφές; Επειδή το θέμα λήγει επειδή έτσι θέλουν;
Δεν είναι όλες οι απαγορεύσεις 'λουρί', δεν σχετίζονται όλες με τον εγωισμό των γονιών. Υποχρέωση του γονιού είναι να προστατεύει το παιδί ΚΑΙ από την ανωριμότητά του, αφήνοντάς το να μπει στα βαθιά σταδιακά, όχι με τη μία.Από την άλλη, το χτυποκάρδι του γονιού όταν βλέπει το παιδί του να κινδυνεύει είναι εξωφρενικά αβάσταχτο. Πιάστηκε το δαχτυλάκι της μικρής στη πόρτα τις προάλλες και μέχρι να βεβαιωθώ ότι δεν έπαθε κάτι σοβαρό ένιωσα μια μαχαιριά στο στήθος. Πώς δεν έμεινα στον τόπο...
Δεν μπορεί, επίτηδες το κάνεις για να σκάσει απάντηση ο koutsan.
-
Προσπαθώ πάντως.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Πρόκειται για σχόλιο στο 'δεν σου χρωστάω τίποτα'. Δεν είναι λογικό επιχείρημα αυτό.
Βλέπω πχ κοριτσόπουλα να τα φορτώνουν σαν σακιά με πατάτες (το έχω ξαναγράψει) στη μοτοσυκλέτα κάτι τύποι, ακράνωτες. Δεν ξέρω πως το βλέπετε εσείς, εμένα μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι όταν το βλέπω. Δείχνει έλλειψη σεβασμού προς την ίδια τη ζωή της κοπέλας. Πώς να υποχωρήσεις δηλαδή;
Δεν είναι τα πάντα διασκεδαστικά, δεν είναι ο γονιός δημόσιος υπάλληλος που διεκπεραιώνει υποχρεώσεις (φάε, πιες, κοιμήσου, πάρε χαρτζηλίκι).Αυτό το παιδί είναι που δεν θα εμπιστευθεί ποτέ τον γονιό του , Μάνο.
Όταν όλος ο κόσμος λέει ότι το κράνος σώζει ζωές και ο πατέρας σε ανεβάσει στο δίκυκλο χωρίς να λαμβάνει μέτρα ασφαλείας τότε πώς θα τον εμπιστευθείς όταν σου πει να μην πας για σέρφινγκ με 10 μποφώρ ;
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Δεν είναι τα πάντα διασκεδαστικά, δεν είναι ο γονιός δημόσιος υπάλληλος που διεκπεραιώνει υποχρεώσεις (φάε, πιες, κοιμήσου, πάρε χαρτζηλίκι).Γωνίτσα, γωνίτσα και προσευχή...
Αν σου βγαίνει ο τσαμπουκάς καλώς αλλά όπως είπα αυτό δεν έχει τελειωμό ούτε στα 30...Αν το παιδί κάθεται και διαπραγματεύεται την προσωπική του ζωή είτε είναι 18 είτε είναι 30 εγώ θα το εμποδίσω ?...
Αν συνεχίσει στα 25 της ή τα 35 της και καβαλάει μηχανές ακράνωτη αλήθεια τι θα ισχυριστείς ?
-
Ανάλογα με το χαρακτήρα του κάθε 18χρονου καθορίζονται οι εκάστοτε συνθήκες...Και αυτές οι συνθήκες έχουν αναπτυχθεί απ τους ίδιους τους γονείς. Αν το παιδί (γιατί, πέραν του νομικού θέματος, συνήθως ένας 18 χρονος είναι παιδί...) θέλει να κάνει μια τρέλα, προφανώς δε θα ναι η πρώτη φορά...και για υτό σίγουρα μείδιο ευθύνης έχουν οι γονείς. Αν τώρα το πράγμα..ξεφύγει κάπως , πάλι οι γονείς πρέπει να δείξουν εμπιστοσύνη στις επιλογές του παιδιού κι όχι να το σπρώξουν προς την άρνηση.
Παρ'όλα αυτά koutsan νομίζω οτι εκφράζεσαι λίγο..απόλυτα! Μέσα στις επιλογές ενός 18 χρονου είναι και πολύ σοβαρότερα ρίσκα: έχει πρόσβαση σε ναρκωτικά, μπορεί να κ΄τσει να μαζέψει λεφτά και να πάρει μια CBR1000 και να τρέμεις όταν θα την καβαλά, είναι πράγματα και ιδέες που μπορεί να σου φέει μια μέρα σπίτι και να μην ξέρεις τι να κάνεις. Τι θα κάνεις άμα τον βρεις τρυπημένο;;Θα σεβαστείς τις επιλογές του;;
Σαφώς και στα 18 οφείλει ο καθένας να χει αναπτύξει μια στοιχειώδη ωριμότητα... Και πιστεύω αυτό γίνεται με πολλούς τρόπους. Ένας απ αυτούς είναι η δουλειά. Κάποιος που δουλέυει σίγουρα ωριμάζει και αναπτύσσει την προσωπικότητά του.
Τέλος manosk προσωπικά διαγωνώ με τη λογική των υλικών ανταλλαγών μεταξύ γονέων και παιδιών. Σαφώς και οι γονείς κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, αλλά τα υλικά αγαθά δε πρέπει να μπαίνουν στη συζήτηση...Προσωπική μου γνωμη πάντοτε! Μου θυμίζει εκείνη την τρελή νοοτροπία που είχαν πολλά σπίτια: 'Αν φέρεις παιδί μου πάνω από 18, θα σου πάρω X-box' ... Λες και οι βαθμοί είναι των γονέων..
Αυτό που είναι γεγονός (και είναι ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικό απ το παραπάνω) έιναι οτι δεν είναι δυνατόν να σαι 20, 22 δε ξέρω πόσο, να σπουδάζεις και να κάνεις αφαίμαξη του οικογενειακού προϋπολογισμού, να σαι ασύδοτος και να το παίζεις ανεξάρτητος και οτι δε σηκώνεις μύγα στο σπαθί σου. ΒΓάλε τα έξοδά σου λοιπόν και κάνε κουμάντο εξ ολοκλήρου στη ζωή σου
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Εγώ προσπαθώ πάντωςΕσύ δεν είσαι ο κανόνας, ρε φίλε.
Και για να μπορείς εσύ να προσπαθείς, κάποιος άλλος κάτι έκανε 'σωστά'.Τα εισαγωγικά γιατί αποκλείεται να συμφωνήσουμε όλοι στο τι είναι σωστό.
-
Ο χρήστης thymios έγραψε:
Παρ'όλα αυτά koutsan νομίζω οτι εκφράζεσαι λίγο..απόλυτα! Μέσα στις επιλογές ενός 18 χρονου είναι και πολύ σοβαρότερα ρίσκα: έχει πρόσβαση σε ναρκωτικά, μπορεί να κ΄τσει να μαζέψει λεφτά και να πάρει μια CBR1000 και να τρέμεις όταν θα την καβαλά, είναι πράγματα και ιδέες που μπορεί να σου φέει μια μέρα σπίτι και να μην ξέρεις τι να κάνεις. Τι θα κάνεις άμα τον βρεις τρυπημένο;;Θα σεβαστείς τις επιλογές του;;
Σεβασμό δεν νομίζω ότι έχω σε κάνενα, μόνο ειρωνεία μου περισσεύει
Εσύ που υποθέτω ότι δεν θα τις σεβαστείς θα μου πεις και τι θα κάνεις ? Εγώ μόνο κουβέντα βλέπω, πως θα του επιβάλλεις να μην καβαλάει τη CBR1000 ?
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Εγώ προσπαθώ πάντως
Εσύ δεν είσαι ο κανόνας, ρε φίλε.
Και για να μπορείς εσύ να προσπαθείς, κάποιος άλλος κάτι έκανε 'σωστά'.Τα εισαγωγικά γιατί αποκλείεται να συμφωνήσουμε όλοι στο τι είναι σωστό.
Ή 'λάθος', πολύ 'λάθος'
Όπως μου είπε και κάποιος που ξαναείδε τη Στέλλα 2 χρόνια αφού τα έφτιαξε μαζί μου : 'Έφτιαξες ένα τέρας!! '
-
Σαφώς και στα 18 οφείλει ο καθένας να χει αναπτύξει μια στοιχειώδη ωριμότητα... Και πιστεύω αυτό γίνεται με πολλούς τρόπους. Ένας απ αυτούς είναι η δουλειά. Κάποιος που δουλέυει σίγουρα ωριμάζει και αναπτύσσει την προσωπικότητά του.
Στοιχειώδη μεν, όχι πλήρη δε. Η 'μετεφηβική' ηλικία θέλει προσοχή, είναι η ηλικία κατά την οποία ο νεαρός/-ή νομίζει ότι έχει μάθει τα πάντα, χρειάζεται ακόμα καθοδήγηση.Τέλος manosk προσωπικά διαγωνώ με τη λογική των υλικών ανταλλαγών μεταξύ γονέων και παιδιών. Σαφώς και οι γονείς κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, αλλά τα υλικά αγαθά δε πρέπει να μπαίνουν στη συζήτηση...Προσωπική μου γνωμη πάντοτε! Μου θυμίζει εκείνη την τρελή νοοτροπία που είχαν πολλά σπίτια: 'Αν φέρεις παιδί μου πάνω από 18, θα σου πάρω X-box' ... Λες και οι βαθμοί είναι των γονέων..
Ούτε εμένα μου αρέσει αυτή η λογική, γι' αυτό κλώτσησα για τη φράση 'Δεν σου χρωστάω τίποτα'. Δεν είναι αυτό το θέμα, πρέπει να υπάρχει αλληλοκατανόηση και αλληλοσεβασμός. Όχι να παριστάνει κάποιος τον γενικώς πηδήκουλα, αρνούμενος να κατανοήσει λίγο ποια είναι η θέση των γονιών του. -
Ο ρόλος του γονιού είναι ο ρόλος της πλωτής άγκυρας στα καράβια.
Μερικές φορές θα χρειαστεί να πεις 'Οχι'.
Η ανατροφή είναι άμεση συνυφασμένη με τα όρια. Μην συγχέουμε τα όρια με την ασυδοσία.
-
Αυτά Μάνο είναι φιλολογίες
Υπάρχει σύγκρουση απόψεων και επιλογών : 'Θα κάνω αυτό' - 'Όχι δε θα κάνεις αυτό'...Κάποιο από τα 2 θα επικρατήσει, απλά...
Επικρατεί ο ισχυρότερος, αν μπορείς να 'επιβάλλεις' την άποψή σου έχει καλώς, αλλιώς θα πάρεις τον γκιώνη
Όλα σύγκρουση είναι, vae victis -
http://www.patrisnews.gr/view.php?id=22019' target='_blank
'χάθηκε στα κύμματα' σέρφερ χθες το βράδυ. 31 χρόνων, καθηγητής ΤΕΙ.
Λίγο πιό πέρα έκανε σερφ ο 18χρονος γιός φίλου. Ο αέρας στο Ιόνιο έφτανε (λένε) τα 10 μποφόρ...
Τι κάνεις όταν το παιδί σου (στην περίπτωση του φίλου 18χρονο) πηγαίνει για σερφ με τέτοιες συνθήκες; Αν του το απαγορεύσεις θα σε κατακρίνουν όλοι, αν πνιγεί το ίδιο. Το αφήνεις κι ελπίζεις, ή του παίρνεις αυτοκίνητο, κλειδιά κι εξοπλισμό και κλείνεις τ' αυτιά σου;
Μέχρι να τηλεφωνήσει ο 'μικρός', ο Χρήστος κόντεψε να σαλτάρει. Είχε πάρει σβάρνα τις παραλίες κι έψαχνε τον Μήτσο. Είχαμε ακούσει και για τον αγνοούμενο...Ο 18χρονος είναι ενήλικος
Αν θες μπορείς να ικετεύσεις ή να σταματήσεις να δίνεις λεφτά (αν δίνεις) αλλά κάπου εκεί τελειώνουν οι αρμοδιότητές σου...Να το ξαναπάρουμε απ' την αρχή;
Το ερώτημα είναι ακριβώς αν πρέπει να του πάρεις αυτοκίνητο κ εξοπλισμό (που είναι δικά σου) κ να τον αφήσεις, σκεπτόμενος ότι αν το κάνεις μπορεί να πάει έτσι κι αλλιώς κ να βρεθεί σε χειρότερη κατάσταση, με δανεικό κ ίσως ακατάλληλο εξοπλισμό.
Γιατί, λόγω ίσως του ότι 45άρισες, με τέτοιες καιρικές συνθήκες κ έλλειψη οργάνωσης (ανοιχτές παραλίες και δίπλα βράχια) εσύ δεν θα πήγαινες ποτέ κι έτσι δεν θα ήθελες / συμφωνούσες να πάει κι αυτός.
Από την άλλη, ό, τι κι αν του πεις, όταν η παρέα του πάει θα θέλει να πάει κι αυτός. Εντάξει, χθες πνίγηκε άλλος και τα 'δικά μας' θα το ξανασκεφτούν. Αλλά είναι όλα καλά, έτσι; -
Εσύ που υποθέτω ότι δεν θα τις σεβαστείς θα μου πεις και τι θα κάνεις ? Εγώ μόνο κουβέντα βλέπω, πως θα του επιβάλλεις να μην καβαλάει τη CBR1000 ?
καταρχήν πρέπει να το μάθεις από νωρίς τι θα κάνει και πώς, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να την πάρει τη 1000άρα
από κει και πέρα, θα του πώ τα απλά: Βγάλε δίπλωμα (για όσα κυβικά δικαιούσαι και με δικά σου χρήματα) , θα κοιτάξω να τον βοηθήσω να πάρει κάτι στα μέτρα του και θα του κάνω δώρο και 2 κράνη να βάζει και στη γκόμενα, κολλητό του , οποιονδήποτε, μην φάει το κεφάλι του και μην πάρει και κανέναν στο λαιμό του και το χει κρίμα στη ζωή του. Ατάκες του τύπου 'θα την κάψω την πουτάνα τη μηχανή και τέτοια' απλά θα τον κάνω εχθρό μου
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Ο ρόλος του γονιού είναι ο ρόλος της πλωτής άγκυρας στα καράβια.Μερικές φορές θα χρειαστεί να πεις 'Οχι'.
Η ανατροφή είναι άμεση συνυφασμένη με τα όρια. Μην συγχέουμε τα όρια με την ασυδοσία.
Συμφωνώ απολύτως
Και τα 'όχι' μέρος της ανατροφής είναι. Κι αν αυτό γίνει σωστά, ακόμη και τα άδικα 'όχι' παίζουν θετικό ρόλο εν τέλει...
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Γι' αυτό βλέπουμε ένα κάρο 18χρονους να αυτοκτονούν ουσιαστικά οδηγώντας μηχανές ακράνωτοι ή μπαίνοντας με 150 στις στροφές; Επειδή το θέμα λήγει επειδή έτσι θέλουν;
Δεν είναι όλες οι απαγορεύσεις 'λουρί', δεν σχετίζονται όλες με τον εγωισμό των γονιών. Υποχρέωση του γονιού είναι να προστατεύει το παιδί ΚΑΙ από την ανωριμότητά του, αφήνοντάς το να μπει στα βαθιά σταδιακά, όχι με τη μία.Θα το προστατεύσεις όχι παρεμβαίνοντας αλλά με την διδασκαλία σου. Και αν είσαι σοφός δάσκαλος η συνεισφορά σου θα είναι και η μεγαλύτερη.
Δεν ήξερα ότι ακολουθείς γονεϊκή πολιτική βάζοντας τη γειτονιά να ψηφίσει τι θέλει
Εσφαλμένης ετυμολογίας νεολογισμός.
Επί της ουσίας τα είπες άριστα.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Ο ρόλος του γονιού είναι ο ρόλος της πλωτής άγκυρας στα καράβια.Μερικές φορές θα χρειαστεί να πεις 'Οχι'.
Το 'όχι' έχει εφαρμογή σε ανηλίκους, κατόπιν το 'όχι' μετατρέπεται σε παράκληση, πρόταση ή συμβουλή και με μέτρο για να μη μπουχτίσουμε κιόλας
Καλώς ή κακώς πρέπει να μπει ένα όριο, δεν μπορούμε να πηγαίνουμε επ' άπειρο έτσι με το ηλίθιο επιχείρημα 'εγώ θα σε βλέπω πάντα παιδί' ...Ε αυτό το όριο το δίνει ο νόμος και το υιοθετώ όχι γιατί πιστεύω ότι είναι το βέλτιστο αλλά γιατί κάπου πρέπει να μπει τελεία με το θέμα της εποπτείας...Αν αύριο το πάει 21 θα υιοθετήσω αυτό και θα λήξει πάλι η υπόθεση... -
καταρχήν πρέπει να το μάθεις από νωρίς τι θα κάνει και πώς, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να την πάρει τη 1000άρα
από κει και πέρα, θα του πώ τα απλά: Βγάλε δίπλωμα (για όσα κυβικά δικαιούσαι και με δικά σου χρήματα) , θα κοιτάξω να τον βοηθήσω να πάρει κάτι στα μέτρα του και θα του κάνω δώρο και 2 κράνη να βάζει και στη γκόμενα, κολλητό του , οποιονδήποτε, μην φάει το κεφάλι του και μην πάρει και κανέναν στο λαιμό του και το χει κρίμα στη ζωή του. Ατάκες του τύπου 'θα την κάψω την πουτάνα τη μηχανή και τέτοια' απλά θα τον κάνω εχθρό μου
Δεν διαφωνώ πουθενά, βλέπω πάντως ότι σέβεσαι απόλυτα τις επιλογές του, όπως ακριβώς κι εγώ...Γιατί λοιπόν με ρώτησες αν θα τις σεβαστώ ?
FORUM Γονεων και Κηδεμονων...