-
Ο χρήστης maxmara έγραψε:
Ρε Θέμη, πέρασε κιόλας ένας μήνας;
Σήμερα πήγα τη διαδρομή Ληξούρι-Αργοστόλι και πίσω με Impreza STi 340 ίππων. Για λιγότερα από 70 χλμ, το κτήνος κατάπιε περί το 1/4 του ρεζερβουάρ και μάλιστα, με απλώς σβέλτη οδήγηση και περιστασιακά ανοίγματα. Αν σκεφτείτε ότι η 100άρα πωλείται 1.17 στο Ληξούρι , τότε καταλαβαίνετε για τι κόστος χρήσης μιλάμε ...Δηλ. lt/100kms?
Αν μας πει κάποιος χριστιανός πόσα λίτρα παίρνει το ντεπόζιτο του STi, μπορούμε να βγάλουμε μπακαλίστικα κάποιο νούμερο. Πάνω από 20 πάντως !
-
Το STi χωράει ακριβώς 60 l.
Επομένως, το 1/4 είναι 15 l, για μια διαδρομή 70 km.
Στα 100 km βγαίνει 21,5 l. -
Επειδή δεν ήταν ακριβώς 1/4 αλλά λίγο λιγότερο, πρέπει να υπολογίζουμε κάπου πάνω από 18-19, αλλά όχι με συνεχές σκίσιμο, τότε θα ξεπέρναγε τα 22-23 ! Λογικό είναι όμως, 340 άλογα θέλουν και το σανό τους, πώς θα γίνει; Ίσως τελικά να μην είναι και τόσο υπερβολική αυτή η κατανάλωση. Μια Μ3 δηλαδή θα έκαιγε λιγότερο;
-
Ο χρήστης dimsabas έγραψε:
Λογικό είναι όμως, 340 άλογα θέλουν και το σανό τους, πώς θα γίνει; Ίσως τελικά να μην είναι και τόσο υπερβολική αυτή η κατανάλωση. Μια Μ3 δηλαδή θα έκαιγε λιγότερο;Εντάξει, η μαγκιά είναι να μην καίει υπερβολικά όταν δεν του τα ζητάς τα 'άλογα'.
Για το τελευταίο Impreza WRX (2.5) η Subaru λέει 7.9 lt/100km 'εκτός πόλης' (τους πιστεύει κανείς??!! ). Η Μ3 είναι ατμόσφαιρα, γλιτώνει από κάποιες απώλειες λόγω μετάδοσης, αλλά είναι και λίγο... βουβάλι (ειδικά η cabrio!). Αν ήταν να μαντέψω πάντως θα έλεγα ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι πιο οικονομική από το αντίστοιχης ισχύος Scooby όταν το θέλει ο οδηγός της.Άσχετο - ένας γνωστός μου πήρε το Volvo S60R και του έβαλε πρόγραμμα (300->350 άλογα). Παραπονιόταν ότι καίει πάνω από 25 lt/100km σε καθημερινή 'οικονομική' οδήγηση. Τελικά αποδείχτηκε ότι με το 'οικονομική' εννοούσε ότι βάζει 4η από τα 70 και το πατάει, αφήνοντας τη ροπή [του 5-κύλινδρου biturbo] να 'κάνει δουλειά'!!
Go figure!!!... -
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Λογικό είναι όμως, 340 άλογα θέλουν και το σανό τους, πώς θα γίνει; Ίσως τελικά να μην είναι και τόσο υπερβολική αυτή η κατανάλωση. Μια Μ3 δηλαδή θα έκαιγε λιγότερο;
Εντάξει, η μαγκιά είναι να μην καίει υπερβολικά όταν δεν του τα ζητάς τα 'άλογα'. Για το τελευταίο Impreza WRX (2.5) η Subaru λέει 7.9 lt/100km 'εκτός πόλης' (τους πιστεύει κανείς??!! ). Η Μ3 είναι ατμόσφαιρα, γλιτώνει από κάποιες απώλειες λόγω μετάδοσης, αλλά είναι και λίγο... βουβάλι (ειδικά η cabrio!). Αν ήταν να μαντέψω πάντως θα έλεγα ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι πιο οικονομική από το αντίστοιχης ισχύος Scooby όταν το θέλει ο οδηγός της.
Άσχετο - ένας γνωστός μου πήρε το Volvo S60R και του έβαλε πρόγραμμα (300->350 άλογα). Παραπονιόταν ότι καίει πάνω από 25 lt/100km σε καθημερινή 'οικονομική' οδήγηση. Τελικά αποδείχτηκε ότι με το 'οικονομική' εννοούσε ότι βάζει 4η από τα 70 και το πατάει, αφήνοντας τη ροπή [του 5-κύλινδρου biturbo] να 'κάνει δουλειά'!!
Go figure!!!...Για 20λτ/100 του σκούμπη - ακούγονται αρκετά! Αλλά τα turbo φαίνεται είναι αδηφάγα στο 'πάτημα' - και η τετρακίνηση πρέπει να 'τρώει' παραπάνω απ'οτι φανταζόμαστε τελικά. Εγώ το έχω δεί μεταξύ Passat 1.8T και Audi 1.8T quattro - η διαφορά είναι γύρω στο 10%+, εμπειρικά τουλάχιστον .
-
Ισως να ειναι αυτονοητο και αρα περιττο, αλλα θα το γραψω anyway (που θα λεγε και η Μεμουνος):
Δεν φανταζομαι να στελνουμε καταναλωσεις με βαση τον υπολογιστη ταξιδιου, γιατι τοτε η ερευνα θα ειναι τελειως ΓΤΠ. Το λεω επειδη η ακριβεια των στατιστικων που στελνουν καποιοι φιλοι ειναι τοσο μεγαλη που 'μυριζει' απο μακρυα trip computer. -
κάτι μυρίζει????
-
Ο χρήστης kantoniou έγραψε:
Ισως να ειναι αυτονοητο και αρα περιττο, αλλα θα το γραψω anyway (που θα λεγε και η Μεμουνος):
Δεν φανταζομαι να στελνουμε καταναλωσεις με βαση τον υπολογιστη ταξιδιου, γιατι τοτε η ερευνα θα ειναι τελειως ΓΤΠ. Το λεω επειδη η ακριβεια των στατιστικων που στελνουν καποιοι φιλοι ειναι τοσο μεγαλη που 'μυριζει' απο μακρυα trip computer.Να στέλνουμε από το trip computer, απλώς να έχουμε τσεκάρει οτι δείχνει σωστά πρώτα.
Αυτό κάνοντας μερικά γεμίσματα και τσεκάροντας αν συμφωνούν οι ενδείξεις με τους 'χειροκίνητους' υπολογισμούς.Μα πως καταλάβατε οτι οι μετρήσεις μου είναι απο trip computer
-
Το εγραφε στην ούγια
-
Δεν φανταζομαι να στελνουμε καταναλωσεις με βαση τον υπολογιστη ταξιδιου, γιατι τοτε η ερευνα θα ειναι τελειως ΓΤΠ. Το λεω επειδη η ακριβεια των στατιστικων που στελνουν καποιοι φιλοι ειναι τοσο μεγαλη που 'μυριζει' απο μακρυα trip computer.To trip computer υποτίθεται ότι ξέρει πόση βενζίνη φεύγει από το τεπόζιτό σου και για μια διαδρομή Χ χιλιομέτρων είναι εύκολο να 'δει' πόση έκαψες και να την ανάγει σε lt/100km. H ακρίβεια του υπολογισμού εξαρτάται από τον τρόπο & την ακρίβεια μέτρησης της ροής της βενζίνης.
Έχουμε-δεν έχουμε trip computer, ίσως ο πιο σωστός τρόπος να υπολογίσουμε τη μέση κατανάλωση θα ήταν να σημειώσουμε τα χιλιόμετρα που κάναμε και τα λίτρα βενζίνης που βάλαμε μέσα σε 1 χρόνο (π.χ. κάναμε 12.000 χλμ & κάψαμε 1000 λίτρα). Εδώ όμως μπαίνει ο παράγοντας 'ακρίβεια μέτρησης ποσότητας ανεφοδιασμού' (όταν η αντλία δείχνει ότι σου έβαλε 40 λίτρα, όντως τόσα σου έχει βάλει?...).
Αν το T/C σου λέει ότι για τα π.χ. 12.000 χλμ που έκανες μέσα στο διάστημα που μετρούσες έχεις κάψει μόνο 950 λίτρα (i.e. 7.9 lt/100km) και εσύ βλέπεις ότι πρέπει να έχεις κάψει σύμφωνα με τους ανεφοδιασμούς που έκανες 1000 λίτρα, είτε το ηλεκτρονικό 'ροόμετρο' (ή τέλος πάντων ο οποιοσδήποτε τρόπος μέτρησης της ροής του καυσίμου) δεν είναι αρκετά ευαίσθητο / ακριβές, ή ο βενζινοπώλης δε σου έβαλε ποτέ τόση βενζίνη όση νόμιζες!!
-
βαλτους όλους φυλακή.
Βάλε από τον ίδιο για ένα μήνα και μετά πες του ότι σου έβαλε 20 λιτρα λιγότερο -
Ο χρήστης georgex έγραψε:
Να στέλνουμε από το trip computer, απλώς να έχουμε τσεκάρει οτι δείχνει σωστά πρώτα.Ετσι, ετσι...
Μα πως καταλάβατε οτι οι μετρήσεις μου είναι απο trip computer
Κοιτα, δεν ημουν εντελως σιγουρος , αλλα εκεινο το 'εντός/εκτός 26/74 %' με εκανε κατι να υποψιαστω...
Ε, τοσα Σερλοκ Χολμς εχω δει, χαμενα θα πηγαιναν;;; -
Κοιτα, δεν ημουν εντελως σιγουρος , αλλα εκεινο το 'εντός/εκτός 26/74 %' με εκανε κατι να υποψιαστω...
Ε, τοσα Σερλοκ Χολμς εχω δει, χαμενα θα πηγαιναν;;;Αυτό ξέρετε πως βγαίνει (στο περίπου):
Λύνεις το σύστημα
x*(κατανάλωση εκτός) + y*(κατανάλωση εντός) = (μέση κατανάλωση)
x + y = 1
Έτσι μπορείς να δώσεις αρκετή ακρίβεια.
Όπου x, y τα ποσοστά χρήσης εκτός/εντός. -
Ο χρήστης MichalisS έγραψε:
Ε, τοσα Σερλοκ Χολμς εχω δει, χαμενα θα πηγαιναν;;;Αυτό ξέρετε πως βγαίνει (στο περίπου):
Λύνεις το σύστημα
x*(κατανάλωση εκτός) + y*(κατανάλωση εντός) = (μέση κατανάλωση)
x + y = 1
Έτσι μπορείς να δώσεις αρκετή ακρίβεια.
Όπου x, y τα ποσοστά χρήσης εντός/εκτός.εεε????
Εγώ πάντως το έβγαλα μετρώντας τα χιλιόμετρα. Βγαίνει και ΧΩΡΙΣ trip computer... μόνο με τον χιλιομετρητή.
-
Βγαίνει και με την τσέπη μας
-
MichalisS, στις 31/3 πάνε να δώσεις κάτι Μαθηματικά που χρωστάω στη σχολή...
Το βιβλιάριό μου, θα το βρεις στο θυρωρείο!
-
-
Μη μου εμένα! Θα γράψεις!
54 αυτοκίνητα έχω και keep counting...
-
funkyreverend, your wish is my command, μόλις σου έστιελα mail...
-
Για την παρακολούθηση της κατανάλωσης, εγώ έχω φτιάξει ένα excelάκι με πολύ απλούς τύπους, απλά ενημερώνω ποσότητα καυσίμου/διανυθείσα απόσταση και τα υπόλοιπα τα βγάζει μόνο του (έχω κι άλλα στοιχεία, όπως τιμή λίτρου, ώστε να βλέπω και το κόστος ή τις διακυμάνσεις των τιμών).
Έρευνα Κατανάλωσης