-
+1.
Mε 5η ή 6η (αν υπάρχει) η κατανάλωση είναι μηδενική. Βέβαια κόβει λίγο το αυτοκίνητο σε σχέση με τη νεκρά, όμως έχεις ανά πάσα στιγμή τον έλεγχο, η κίνηση με νεκρά είναι υπό προϋποθέσεις επικίνδυνη. -
To θέμα είναι ότι μπορεί αν είχε σχέση μέσα να φρέναρε τόσο ώστε να χρειαζόταν να πατήσει γκάζι για να κρατήσει μια σωστή ταχύτητα.
-
Με σχέση στο κιβώτιο και στροφές στο κινητήρα έχεις μηδενική κατανάλωση αλλά το αμάξι κόβει ταχύτητα και σε λίγο θα χρειαστεί να πατήσεις το γκάζι. Μόνο στα μέρη που είναι μεγάλη η κλίση (και πάει 130+) δεν θα πατούσες γκάζι - στα πιο επίπεδα θα χρειαζόταν να ακουμπάς το γκάζι.
Στη Καρδία μόνο στο τελευταίο κομμάτι που είναι απότομο μπορείς να μη πατάς το γκάζι, στο προηγούμενο κομμάτι που δεν είναι τόσο απότομο πρέπει να ακουμπάς το γκάζι (εκεί που με νεκρό πέφτεις στα 60 εκνευρίζοντας τους άλλους - μετά στο απότομο πάει 140).
Φυσικά είναι επικίνδυνο και (εκνευριστικό για τους άλλους) να κινείσαι με νεκρό ή να το σβήνεις - ακόμα χειρότερα αν είσαι βλάκας και γυρίσεις εντελώς το κλειδί ώστε να κλειδώσει το τιμόνι ή πατάς συνέχεια το φρένο ξοδεύοντας τη λίγη υποπίεση στο σερβόφρενο και μένοντας από φρένα.
Μη βάζετε νεκρό στις κατηφόρες, είναι επικίνδυνο και η μείωση στη κατανάλωση ελάχιστη.
-
Με νεκρά πάντα μου βγάζει μεγαλύτερη κατανάλωση! Επίσης σε κατηφορικό κομμάτι με 60-70km/h και 6η σχέση πάλι μου βγάζει μεγαλύτερη κατανάλωση απότι στην ίδια διαδρομή με τα ίδια χλμ και 4η στο κιβώτιο!
Τελικό συμπέρασμα για εμένα, πάντα με ταχύτητα στο κιβώτιο, κρατώντας όσο έχω τη δυνατότητα τις στροφές του κινητήρα στις 2700-2900, χωρίς απότομα βυθίσματα του γκαζιού ή απότομες επιβραδύνσεις!Σε 240km που έκανα από Θεσσαλονίκη για Καστοριά πριν 1 βδομάδα, το BC έδειξε 6.4 l/100km!
Την ίδια διαδρομή την έχω κάνει και με 12 l/100km!Οπότε είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν στέκει η φράση 'το τάδε αμάξι καίει τα έντερα του' αλλά το 'ο τάδε οδηγός καίει τα έντερά του'
PS Δούλεψε στο ρελαντί μια φορά το αυτοκίνητο για πάνω από μισή ώρα και η κατανάλωση είχε φτάσει στα 30.1 l/100km
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Με σχέση στο κιβώτιο και στροφές στο κινητήρα έχεις μηδενική κατανάλωση αλλά το αμάξι κόβει ταχύτητα και σε λίγο θα χρειαστεί να πατήσεις το γκάζι. Μόνο στα μέρη που είναι μεγάλη η κλίση (και πάει 130+) δεν θα πατούσες γκάζι - στα πιο επίπεδα θα χρειαζόταν να ακουμπάς το γκάζι.Στη Καρδία μόνο στο τελευταίο κομμάτι που είναι απότομο μπορείς να μη πατάς το γκάζι, στο προηγούμενο κομμάτι που δεν είναι τόσο απότομο πρέπει να ακουμπάς το γκάζι (εκεί που με νεκρό πέφτεις στα 60 εκνευρίζοντας τους άλλους - μετά στο απότομο πάει 140).
Με ποιό αμάξι; Με το Avensis (προηγούμενο, 1,6 βιβιτιάι) αν ξεκινήσεις με τουλάχιστον 110 (περίπου στο ύψος της έξοδου) τα κρατάει και επιταχύνει αργά μέχρι τα 130κάτι-140 στο τέλος.
Φυσικά είναι επικίνδυνο και (εκνευριστικό για τους άλλους) να κινείσαι με νεκρό ή να το σβήνεις - ακόμα χειρότερα αν είσαι βλάκας και γυρίσεις εντελώς το κλειδί ώστε να κλειδώσει το τιμόνι ή πατάς συνέχεια το φρένο ξοδεύοντας τη λίγη υποπίεση στο σερβόφρενο και μένοντας από φρένα.
Κλειδωμένο τιμόνι;
Με τη μηχανή πάντως επιστρέφοντας από το Δερβένι ένα βράδι και προσπαθώντας να κάνω οικονομία στη βενζίνη, με νεκρό φτάνει να τσουλάει μεχρι 80 περίπου πλησιάζοντας στη γέφυρα Σταυρούπολης. Με το καρμπυρατέρ δυστυχώς, ακόμα και με εντελώς κλειστό γκάζι πάλι θα τραβάει βενζίνη και ΙΜΟ παραπάνω απ'ότι στο ρελαντί καθώς είναι ανοιχτό το idle jet, από την άλλη όμως η υποπίεση στην εισαγωγή είναι μεγαλύτερη (λόγω μεγαλύτερων στροφών). Από την άλλη έχεις λιγότερες απώλειες καθώς δεν χρειάζεσαι υποβοήθηση σε τιμόνι και φρένα. Το kill switch δεν βοηθάει γιατί ο κινητήρας θα συνεχίσει να αντλεί από τα καρμπυρατέρ μίγμα και να το φτύνει άκαφτο (κακό!). Όμως με το κιβώτιο δεν μπορείς να βάλεις κατευθείαν εν κινήσει νεκρά (από 5η-6η) ή όταν ξαναχρειαστεί, να βάλεις ταχύτητα όπως στο αυτοκίνητο.
Μια νύχτα σε κατάβαση με μηδενική κίνηση (ομολογώ ότι) έκανα την εξής καγκουριά : έκλεισα το ρουμπινέτο της βενζίνης και το άφησα έτσι μέχρι που άδειασαν τα καρμπυρατέρ από καύσιμο, ο κινητήρας έσβησε αλλά άφησα ταχύτητα μέσα (άλλαζα κανονικά μάλιστα) και ο κινητήρας λειτουργούσε ως πνευματική αντλία φρενάροντας τη μηχανή. Λίγο πριν φτάσω στο ίσιωμα, το ξαναγύρισα στο on, γέμισαν τα φλοτέρ και ξαναπήρε μπροστά μόνος του.
-
Καλύτερα να βρούμε αμάξι που έχει cruise control και trip computer για να είμαστε σίγουροι. Πιστεύω ότι με νεκρό και ρελαντί θα έχει μικρότερη κατανάλωση. Με ταχύτητα, για να μη φρενάρει ο κινητήρας, θα πρέπει να ανοίγει λίγο το γκάζι (σαν να δουλεύει ο κινητήρας με ψηλό ρελαντί, χωρίς φορτίο) που σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση απ' ότι στο ρελαντί. Όμως στα πιο κατηφορικά κομμάτια θα μπαίνει το fuel cut-off και θα καταναλώνει λιγότερο.
Πρέπει να μετρήσουμε, το σίγουρο είναι ότι η διαφορά στη κατανάλωση θα είναι ελάχιστη. -
-
Το CC καταναλώνει περισσότερο καύσιμο ειδικά στους Ελληνικούς δρόμους με τις συνεχείς αλλαγές κλίσης. Η καλύτερη λύση είναι το constant-throttle. Πόσο παραπάνω. Πηγαίνοντας στο Ε.Ο είδα 4.7 λίτρα με το κλιματισμό ανοιχτό αλλά χωρίς CC. Με το CC η κατανάλωση είναι συνήθως 0.3~0.5 λίτρα παραπάνω.
Η κίνηση με ταχύτητα και χωρίς γκάζι σε όλα τα σύγχρονα συμβατικά αυτοκίνητα συνεπάγεται μηδενική κατανάλωση εφόσον οι στροφές του κινητήρα είναι πάνω από ένα όριο (συνήθως στις 1400~1500 στροφές). Πιο κάτω και ο ψεκασμός προσθέτει καύσιμο ώστε να μην βγει το όχημα εκτός λειτουργίας.
Στο ΙΜΑ αυτό δεν ισχύει λόγω του ηλεκτροκινητήρα και των λοιπών διατάξεων. Με χαμηλή ζήτηση ισχύος (και ταχύτητες γύρω στα 45~50 χιλιόμετρα) οι βαλβδίδες κλείνουν και ο κινητήρας γυρίζει με πολύ μικρές απώλειες. Η πεταλιέρα πρακτικά ασχολείται με τον ηλεκτροκινητήρα που είτε λειτουργεί ως γεννήτρια είτε ως κινητήρας. Αν οι συνθήκες το επιτρέπουν πρακτικά το όχημα μπορεί να κινηθεί για 2 ή 3 χιλιόμετρα πριν ξαναπάρει ο κινητήρας εμπρός για την αναπλήρωση των απωλειών ταχύτητας λόγω αντιστάσεων. Σε ταχύτητες άνω των 50 χιλιομέτρων που για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται το όχημα να κινηθεί μόνον ηλεκτρικά (τα φρένα παραμένουν υδραυλικά) όταν παίρνεις το πόδι σου από το γκάζι ακούς το χαρακτηριστικό πνευματικό ήχο που αλλάζει τη φάση λειτουργίας των βαλβίδων. Εκεί το κέρδος είναι οι μικρότερες απώλειες που σε συνδυασμό με την πολύ μακριά τελικά του CVT (περί τα 60 χιλιόμετρα / 1000 στροφές) οδηγεί σε μικρότερες απώλειες.
ΙΜΗΟ η λύση είναι κίνηση με χαλαρούς ρυθμούς. Θεωρώ ότι με ταχύτητες 110 ως 120 χιλιόμετρα την ώρα δεν υπάρχει τρομερή επιμύκηνση των χρόνων ταξιδιού και η κατανάλωση είναι σημαντικά μικρότερη από το 130~150 που συνήθως επιλέγει κανείς. Σε κάθε όχημα βέβαια υπάρχει ένα sweet spot (βέλτιστη κατανάλωση) και ο καθένας μπορεί να το βρει.
Πάντως με εξαίρεση τους επαγγελματίες όπου η κατανάλωση καυσίμου είναι σημαντικός παράγων κόστους στον ιδιώτη αυτό δεν ισχύει. Βάσει του spritmonitor με devaluation 20% του οχήματος μόλις τώρα κατέβηκα τα 50 λεπτά το χιλιόμετρα (47 για την ακρίβεια) και σε αυτό το ποσό το καύσιμο είναι ένα μίζερο 6.7 λεπτά το χιλιόμετρο. Και στα μέσα Σεπτεμβρίου με περιμένει η ασφάλεια που θα μου αφαιμάξει περί τα 800 ευρώ οπότε πάλι πάνω από το πενηντάρι με βλέπω. Σκατά να είχα στο κεφάλι και να έκαιγα 13 λεπτά το χιλιόμετρο (12 λίτρα στα 100) το κόστος μου θα ανέβαινε ένα 15% περίπου (στα 0.54 από 0.47).
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Βάσει του spritmonitor με devaluation 20% του οχήματος μόλις τώρα κατέβηκα τα 50 λεπτά το χιλιόμετρα (47 για την ακρίβεια) και σε αυτό το ποσό το καύσιμο είναι ένα μίζερο 6.7 λεπτά το χιλιόμετρο. Και στα μέσα Σεπτεμβρίου με περιμένει η ασφάλεια που θα μου αφαιμάξει περί τα 800 ευρώ οπότε πάλι πάνω από το πενηντάρι με βλέπω. Σκατά να είχα στο κεφάλι και να έκαιγα 13 λεπτά το χιλιόμετρο (12 λίτρα στα 100) το κόστος μου θα ανέβαινε ένα 15% περίπου (στα 0.54 από 0.47).Tί παράγοντες βάζεις στο devaluation Χρήστο? Υπολογίζεις την τρέχουσα τιμή του αυτοκινήτου?
-
Τελικα Χρηστο συμφερει η αγορα ενος υβριδικου σε σχεση με ενα diesel παρομοιας ισχυος? Μιλαω απο πλευρας κοστους/καταναλωσης
βλεπω δηλαδη στο spritmonitor οτι τα Honda Honda Civic IMA 1.3 εχουν μεση καταναλωση 5,62
τα Honda Civic 2.2i-CTDi Sport εχουν 6,35 με σημαντικη διαφορα στην ισχυ βεβαια
τα A3 1.9 TDI εχουν 6,07
τα Citroen C4 HDI 110 εχουν 5,68μιλαω γενικοτερα, καθως τα υβριδικα στην Ελλαδα μπορουν να μπαινουν στο δακτυλιο και εχουν και διαφορες απαλλαγες.
-
Εκλεισα 1000χλμ αποκλειστικα εντος πολης με το Punto...
Καταναλωση βασει TC: 7,8l /100Km.
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Βάσει του spritmonitor με devaluation 20% του οχήματος μόλις τώρα κατέβηκα τα 50 λεπτά το χιλιόμετρα (47 για την ακρίβεια) και σε αυτό το ποσό το καύσιμο είναι ένα μίζερο 6.7 λεπτά το χιλιόμετρο. Και στα μέσα Σεπτεμβρίου με περιμένει η ασφάλεια που θα μου αφαιμάξει περί τα 800 ευρώ οπότε πάλι πάνω από το πενηντάρι με βλέπω. Σκατά να είχα στο κεφάλι και να έκαιγα 13 λεπτά το χιλιόμετρο (12 λίτρα στα 100) το κόστος μου θα ανέβαινε ένα 15% περίπου (στα 0.54 από 0.47).
Tί παράγοντες βάζεις στο devaluation Χρήστο? Υπολογίζεις την τρέχουσα τιμή του αυτοκινήτου?
Στην τιμή αγοράς 20%. Αν βάλω την τρέχουσα τιμή τότε κερδίζω περί τα 400 ευρώ.
Πάντως για να λέω και όλη την αλήθεια αν δεν είχα για τις μαλακίες που είχα διαπράξει 1500 ευρώ σε κόστος επισκευών (καθρέπτης, προφυλακτήρας) θα ήμουν κάτω από το 0.40.
Για να είμαι πιο σαφής...
στα 17916 χιλιόμετρα.... έδωσα (σε σειρά κόστους)
4460,00 λόγω απαξίωσης (20%*22,300)
1568,84 ευρώ για τις διαφόρες λαλακίες μου.... (καθρέπτης, προφυλακτήρας από πρόσκρουση σε κολωνάκι και τα δύο στο χώρο εργασίας.... )
1206,82 για βενζίνες
783,40 για ασφάλιση
278,10 για συντήρηση (δύο σέρβις)
94.85 ευρώ σε διόδια
84,00 ευρώ για διάφορα και φροντίδα (πλυντήρια, κ.λπ.)
23,00 ευρώ σε πρόστιμο για παράνομη στάθμευση (στο σπίτι της κουνιάδας μου 15 λεπτά πριν τη λήξη της στάθμευσης του κυρίου Δημάρχου γιατί πήγα να πάρω ένα γάλα και φρούτα από το ΣΜ)
4,00 ευρώ για στάθμευση (διάφορα tickets πάντως εδώ και καίρο έχω σταματήσει να τα βάζω στο κοστολόγιο υπολογίζω ότι πρέπει να είναι ακόμα ένα δεκάρικο)
3,00 ευρώ για τέλη κυκλοφορίαςΣύνολο 8.506,01 ευρώ.
ΥΣ τα τέλη στάθμευσης τα μαζεύω για τις επόμενες Δημοτικές εκλογές μαζί με ένα ωραίο γράμμα για το Δήμαρχο Αθηναίων..... Θα ρίξω γέλιο μόνον σκεπτόμενος τη φάτσα του Δικαστικού Επιμελητή......
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Τελικα Χρηστο συμφερει η αγορα ενος υβριδικου σε σχεση με ενα diesel παρομοιας ισχυος? Μιλαω απο πλευρας κοστους/καταναλωσηςβλεπω δηλαδη στο spritmonitor οτι τα Honda Honda Civic IMA 1.3 εχουν μεση καταναλωση 5,62
τα Honda Civic 2.2i-CTDi Sport εχουν 6,35 με σημαντικη διαφορα στην ισχυ βεβαια
τα A3 1.9 TDI εχουν 6,07
τα Citroen C4 HDI 110 εχουν 5,68μιλαω γενικοτερα, καθως τα υβριδικα στην Ελλαδα μπορουν να μπαινουν στο δακτυλιο και εχουν και διαφορες απαλλαγες.
Ο κύριος παράγων κόστους είναι η τιμή αγοράς και το κόστος συντήρησης.
Το ΙΜΑ στοιχίζει 23k και έχει πρακτικά 8 έτη εγγύηση (μαμίσια) για τα ηλεκτρικά του. Τα diesel εν Ελλάδι είναι πανάκριβα. Το Α3 στοιχίζει πάνω από 27k (29k για τον ίδιο εξοπλισμό), το Civic απλά δεν έρχεται (με τον 2.2 κινητήρα θα στοίχιζε περί τα 30k) και το C4 στοιχίζει (έκδοση sedan) 23,6Κ (με το μεταλλικό 23,2k χωρίς αυτό).
Στο κόστος συντήρησης το ΙΜΑ δεν έχει μεγάλη διαφορά από το 1.4 με εξαίρεση τα λάδια του CVT. Από την άλλη ένα diesel λίγο να μην το προσέξεις και πρέπει να σκάσεις ένα κάρο χρήματα για το common rail και βέβαια υπάρχει και το κόστος της τουρμπίνας.
Στις ίδιες ιπποδυνάμεις βέβαια τα diesel υπερτερούν σε απόδοση από το ΙΜΑ. Μην εθελοτυφλούμε. Τώρα θεωρώ ότι στην πόλη των Αθηνών τα diesel θα έκαιγαν το ίδιο ή λίγο λιγότερο από το ΙΜΑ και εκτός πόλης περί το 0.5 ως 1.0 λίτρο λιγότερα. Όμως με το κόστος του diesel 15 λεπτά πιο πάνω από την απλή αμόλυβδη άστα να πάνε. Άρα από την ανάλυση δεν βολεύει καθώς η αγορά θα σε τσακίσει με εξαίρεση το C4 που στοιχίζει τα ίδια λεφτά. Αν κάποιος μένει στην επαρχία τότε το 1.6 HDi θα του στοιχίσει το ίδιο με το ΙΜΑ αλλά θα πληρώνει κάτι παραπάνω σε καύσιμα και σίγουρα πολύ παραπάνω σε τέλη κυκλοφορίας.
Το θέμα είναι: Αν μπορείς να φέρεις στην Ελλάδα με ξένες πινακίδες ένα diesel κάντο γιατί θα το πάρεις πολύ φθηνότερα (μεταχειρισμένα 2~3 ετών είναι -40% κάτω στην τιμή) και θα κυκλοφορείς στο δακτύλιο κάθε μέρα. Για Ελλάδα με εξαίρεση κάποιον που κάνει πολλά χιλιόμετρα εκτός πόλης (εκεί που το υβριδικό δεν έχει χρήση) το ΙΜΑ φαίνεται καλή λύση.
Από την άλλη με 15Κ αγοράζεις το Kia Ceed με 7 χρόνια εγγύηση (πραγματική και όχι μούφα) με 109 αλόγατα. Και με 3 λίτρα στα 100 παραπάνω κατανάλωση σε όλες τις συνθήκες (8 Α/Ο, 10 πόλη) για 15,000 χιλιόμετρα το έτος θέλεις 13 χρόνια για την απόσβεση της αγοράς (βγάζω τα 500 ευρώ δώρο τα πρώτα τρία χρόνια του Δημοσίου μέσω τελών κυκλοφορίας και μέση τιμή καυσίμου το 1.15).
Για μένα που ήθελα ένα αμάξι και όχι δύο κουβάδες (γιατί με 23Κ μόνον δύο κουβάδες θα αγόραζα ή θα έπρεπε να πάρω ένα Κινέζικο κουβά και ένα μέτριο Ευρωπαϊκό) λόγω του δακτυλίου επέλεξα το ΙΜΑ. Αν δεν υπήρχε δακτύλιος στην Αθήνα θα είχα επιλέξει ένα καλό βενζινοκίνητο και τα ΜΜΜ.
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Τελικα Χρηστο συμφερει η αγορα ενος υβριδικου σε σχεση με ενα diesel παρομοιας ισχυος? Μιλαω απο πλευρας κοστους/καταναλωσης
Ο κύριος παράγων κόστους είναι η τιμή αγοράς και το κόστος συντήρησης.
Εγώ θα έβαζα στη συνάρτηση και το είδος των διαδρομών (αν και βλέπω ότι και οι 2 ζείτε στην Αθήνα): σε αστικές διαδρομές με συνεχές σταμάτα-ξεκίνα, τα υβριδικά είναι στο στοιχείο τους. Από την άλλη σε διαδρομές Λάρισα-Βόλος ή Θεσσαλονίκη-Κατερίνη η καλύτερη θερμοδυναμική απόδοση του diesel παίζει ρόλο.
-
Xρηστο, οπως εγραψα μιλουσα γενικα για την Ευρωπη, φανταζομαι δε οτι οι διαφορες στην τιμη δε θα ειναι μεγαλες.
για την Ελλαδα ειναι οπως τα λες.
απλα προσπαθω να δω αν τα υβριδικα εχουν μελλον στην Ευρωπη σε σχεση με τα diesel. Βγαζω εκτος οτι πριμοδοτησεις μπορει να εχουν τα υβριδικα, καθως αυτες δεν ισχυουν παντου και δεν ξερουμε αν τα diesel σε 2-3 χρονια ειναι εξισου καθαρα ή ακομη πιο καθαρα απο τα υβριδικα. Πχ, θεωρω κουτο να πριμοδοτειται το ΙΜΑ και οχι ενα smart diesel ή 500 diesel!!!
-
Γενικά τα ντίζελ είναι υπο διωγμόν.
Στην Ολλανδία, ένα Corsa Di ( οι φόροι πάνε αναλόγως αν είναι βενζίνα η πετρέλαιο και το βάρος) πληρώνει 60 € το μήνα.
Για να κάνες απόσβεση , πρέπει να κάνεις πάνω απο 20,000χλμ το χρόνο.
Επιπλέον πρόσφατα έκαναν κι άλλη αύξηση στο ντίζελ και πλέον το όριο έχει ανέβει παραπάνω. -
-
Το ξέρεις ότι μας πονάς άκαρδε διζελόφρονα?
-
δεν λεει τιποτα αυτο, εγω οταν φουλαρω και βγαινω εθνικη κανω 200 χιλιομετρα και μου λεει αλλα 600χιλιομετρα για ανεφοδιασμο, δηλαδη 800....ομως δεν γινεται να κινεισαι συνεχεια στην εθνικη, και ετσι μολις μπαινω στην πολη το 600 γινεται 500, 400, 300 ...τελικα στα 450χιλιομετρα συνολο παω για ταισμα
-
Ο χρήστης PuntoLord έγραψε:
Σήμερα είδα στο BC την παρακάτω μέτρηση, μετά από χρήση νορμάλ (100 - 140χλμ/ω) σε αυτ/δρομο και 30% πόλη......διανυμένα 201,2 Km - υπόλοιπο 1001Κm - Σύνολο:1202Km αυτονομία!!60άρι ρεζερβουάρ υποθέτω, ε;
Η μέγιστη (εκτιμώμενη από το TC) αυτονομία που έχω δει στο Avensis είναι 777Km, με σβέλτη οδήγηση (άνω των ορίων) αλλά εξαιρετικά στρωτή και γέμισμα του ρεζερβουάρ σχεδόν μέχρι την τάπα...
Έρευνα Κατανάλωσης