-
Οι βασικοί εχθροί στην οδήγηση στο χιόνι είναι το μεγάλο βάρος και τα ακατάλληλα ελαστικά. Στα ελαστικά τώρα, μετρά εκτός από το φάρδος του πέλματος και ο δείκτης ταχύτητας. Όσο πιο μεγάλο δείκτη ταχύτητας έχει και όσο πιο «σπορ» είναι το λάστιχο, τόσο πιο πολύ γλιστράει στο χιόνι. Εγώ έχω ένα αυτοκίνητο το οποίο μηχανικά είναι ίδιο με το δικό σας Q5 αλλά είναι πιο ελαφρύ και πολύ πιο χαμηλό , το Α4 2,0 TFSI Quattro, με σπόρ ανάρτηση και λόγω αγάπης για τα χιόνια, με χιονολάστιχα 225/50/17 . Επίσης έχω και ένα δεύτερο τετρακίνητο το Suzuki SX4, και αυτό με χιονολάστιχα 250/60/16. Την πρώτη φορά που πήγα με τοΑ4 στο χιόνι τρόμαξα με δύο πράγματα, με το πόσο εύκολα διώχνει το πίσω μέρος, λόγω κατανομής ισχύος 60-40 , και το πόσο δύσκολα ελέγχεις το μεγάλο βάρος όταν γλιστρήσει. Αντίθετα με το Suzuki κάνεις ότι θέλεις στο χιόνι και το ελέγχεις πανεύκολα. Θέλω να πω να μην περιμένει κανείς από ένα αυτοκίνητο 2 τόνων, με φαρδιά και τελείως ακατάλληλα λάστιχα (το δικό μου π.χ έχει δείκτη ταχύτητας Υ- έως 300χλμ/ώρα) να πάει στο χιόνι όπως ένα ελαφρύ αυτοκίνητο, ακόμη και προσθιοκίνητο, με χιονολάστιχα.
-
Ο χρήστης nx250 έγραψε:
Οι βασικοί εχθροί στην οδήγηση στο χιόνι είναι το μεγάλο βάρος και τα ακατάλληλα ελαστικά. Στα ελαστικά τώρα, μετρά εκτός από το φάρδος του πέλματος και ο δείκτης ταχύτητας. Όσο πιο μεγάλο δείκτη ταχύτητας έχει και όσο πιο «σπορ» είναι το λάστιχο, τόσο πιο πολύ γλιστράει στο χιόνι. Εγώ έχω ένα αυτοκίνητο το οποίο μηχανικά είναι ίδιο με το δικό σας Q5 αλλά είναι πιο ελαφρύ και πολύ πιο χαμηλό , το Α4 2,0 TFSI Quattro, με σπόρ ανάρτηση και λόγω αγάπης για τα χιόνια, με χιονολάστιχα 225/50/17 . Επίσης έχω και ένα δεύτερο τετρακίνητο το Suzuki SX4, και αυτό με χιονολάστιχα 250/60/16. Την πρώτη φορά που πήγα με τοΑ4 στο χιόνι τρόμαξα με δύο πράγματα, με το πόσο εύκολα διώχνει το πίσω μέρος, λόγω κατανομής ισχύος 60-40 , και το πόσο δύσκολα ελέγχεις το μεγάλο βάρος όταν γλιστρήσει. Αντίθετα με το Suzuki κάνεις ότι θέλεις στο χιόνι και το ελέγχεις πανεύκολα. Θέλω να πω να μην περιμένει κανείς από ένα αυτοκίνητο 2 τόνων, με φαρδιά και τελείως ακατάλληλα λάστιχα (το δικό μου π.χ έχει δείκτη ταχύτητας Υ- έως 300χλμ/ώρα) να πάει στο χιόνι όπως ένα ελαφρύ αυτοκίνητο, ακόμη και προσθιοκίνητο, με χιονολάστιχα.+00
επίσης χιόνι από χιόνι διαφέρει.
Πάντως μην ρισκάρετε με τα καλοκαιρινά λάστιχα φλερτάρετε με το φανοποιείο -
οκ αλλα δεν μου απαντησε ακομη κανενας εχετε εμπειρια με καλτσες μπροστα στο q5 ??? Η ολοι κανετε την παπια στα χιονια και βλεπετε τη χιονατη στο βιντεο τα σαββατοκυριακα ???
-
@John18625
Δοκίμασες μήπως πριν βάλεις 2 ζευγάρια κάλτσες (αν κατάλαβα καλά),να βάλεις μόνο μπροστά? -
Ο χρήστης leftgalan έγραψε:
οκ αλλα δεν μου απαντησε ακομη κανενας εχετε εμπειρια με καλτσες μπροστα στο q5 ??? Η ολοι κανετε την παπια στα χιονια και βλεπετε τη χιονατη στο βιντεο τα σαββατοκυριακα ???Η πιο καλή και σωστή λύση είναι τι χιονολάστιχο.
Κάτι που δεν έχουμε σχολιάσει μέχρις στιγμής είναι οτι σε προστατεύει από τον πανίβλακα που δεν ελέγχει το αυτοκίνητο και επιμένει να οδηγεί χωρίς αλυσίδες... Όταν χάσει τον έλεγχο σε ένα πολυσύχναστο χιονοδρομικό ψάχνει για Θύματα που θα τον συγκρατήσουν... Αν είναι να πέσει πάνω μου προτιμώ να είμαι μακριά από το αυτοκίνητο ή μέσα σε αυτό και όχι γονατισμένος και να βάζω αλυσίδες ή κάλτσες στις ρόδες μου και να καταλήξω τάσι στη ζάντα μου .
Το Smart που μου είχε πετύχει το Subaru (εγώ είχα προλάβει να σταματήσω τελέιως!!) μου εκανε 3500 ευρώ ζημιά σε λαμαρίνες και φανάρια!!
Τέλος πάντων, εφόσον κάποιος είναι περιστασιακός χρήστης θα τολμούσα να προτείνω για το q5,από την όποια εμπειρία μου στα χιόνια κάλτσες μπροστά και αλυσίδες (μέχρι13χλστ) πίσω. Βέβαια κάλτσες δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, στηρίζομαι σε οτι μου έχουν πει και έχω διαβασει. Καλό είναι ένα τέτοιο σετάκι να υπάρχει και όταν έχεις χιονολάστιχα -ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου τύχει... -
Πάντως σε Α4 2.0T Quattro βάζω autosock μπροστα πάντα και δεν είχα πρόβλημα μέχρι τώρα...
-
Έχω την εξής απορία: Αν και θεωρητικά Α4 και Q5 έχουν το ίδιο ακριβώς πάτωμα και την ίδια τετρακίνηση, γιατί στο Α4 ο κατασκευαστής δίνει τις αλυσίδες μπροστά και στο Q5 πίσω; Πάντως αλυσίδες μπρός-πίσω μου φαίνεται κάπως υπερβολικό, εγώ τόσα χρόνια που ανεβαίνω χιονοδρομικά δεν έχω δει ποτέ, πόσο μάλλον σε SUV. Θα γελάνε όλοι οι κοινοί θνητοί χωρίς τετρακίνηση με το SUV που θέλει 2 ζευγάρια αλυσίδες!!! Άλλωστε στην αντίληψη των περισσότερων, αγοράζεις «τζιπ» για να πηγαίνεις στο χιόνι άνετα και φυσικά χωρίς αλυσίδες!!
-
Ο χρήστης nx250 έγραψε:
Έχω την εξής απορία: Αν και θεωρητικά Α4 και Q5 έχουν το ίδιο ακριβώς πάτωμα και την ίδια τετρακίνηση, γιατί στο Α4 ο κατασκευαστής δίνει τις αλυσίδες μπροστά και στο Q5 πίσω; Πάντως αλυσίδες μπρός-πίσω μου φαίνεται κάπως υπερβολικό, εγώ τόσα χρόνια που ανεβαίνω χιονοδρομικά δεν έχω δει ποτέ, πόσο μάλλον σε SUV. Θα γελάνε όλοι οι κοινοί θνητοί χωρίς τετρακίνηση με το SUV που θέλει 2 ζευγάρια αλυσίδες!!! Άλλωστε στην αντίληψη των περισσότερων, αγοράζεις «τζιπ» για να πηγαίνεις στο χιόνι άνετα και φυσικά χωρίς αλυσίδες!!Δεν έχουν ακριβώς την ίδια τετρακίνηση
-
Στα τετρακίνητα οι αλυσίδες πρέπει να μπένουν και στους 4 τροχούς ώστε να μην υπάρχει διαφορά στην πρόσφηση μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα , προσωπικά στο 80άρι δν είχα βάλει ποτέ αλυσίδες 15άριδες σιδιροτροχοί και χειμερινά ελάστικά δν υπήρχε καλύτερος συνδιασμός.
-
Έχουν ακριβώς την ίδια τετρακίνηση, διαφορικό torsen
-
Ο χρήστης nx250 έγραψε:
Έχουν ακριβώς την ίδια τετρακίνηση, διαφορικό torsenΤο q5 δινει στον πίσω άξονα το 60% της ροπής και δε νομίζω οτι ισχύει το ιδιο στο Α4.
-
Ακριβώς το ίδιο, το νέο Α4, στο οποίο βασιζεται το Q5 δίνει το 60% της ροπής στον πίσω άξονα. Το προηγούμενο Α4 ήταν 50-50. Μόνο το Α3 έχει διαφορετική τετρακίνηση λόγω εγκάρσιας διάταξης κινητήρα, έχει δηλ. Haldex, όπως και τα VW.
-
Πολύ σωστές οι απόψεις που λένε οτι το χειμώνα πρέπει να μπαίνουν τα χειμερινά ελαστικά για πολλούς και διάφορους σωστούς λόγους,αλλά...όταν κάποιος σαν και μένα για παράδειγμα (πιστεύω οτι δεν είμαι ο μόνος),πηγαίνει 1-2 φορές το χρόνο στα χιόνια (και αν),και απο την άλλη κάνει 25000-30000 χιλ. χλμ.το χρόνο σε ταξίδια σε εθνικές οδους,δεν μπορεί να ταξιδεύει με max ταχύτητα τα 150 χλμ πάντα,κατά συνέπεια δεν μπορεί να τα βάλει,και αναγκαστικά παει σε λύσεις τύπου κάλτσες,αλυσίδες κ.λ.π.Εκτός αν υπάρχουν χειμερινά με μεγαλύτερες επιτρεπτές ταχύτητες και δεν το γνωρίζω..
-
[quote='aris07']Πολύ σωστές οι απόψεις που λένε οτι το χειμώνα πρέπει να μπαίνουν τα χειμερινά ελαστικά για πολλούς και διάφορους σωστούς λόγους,αλλά...όταν κάποιος σαν και μένα για παράδειγμα (πιστεύω οτι δεν είμαι ο μόνος),πηγαίνει 1-2 φορές το χρόνο στα χιόνια (και αν),και απο την άλλη κάνει 25000-30000 χιλ. χλμ.το χρόνο σε ταξίδια σε εθνικές οδους,δεν μπορεί να ταξιδεύει με max ταχύτητα τα 150 χλμ πάντα,κατά συνέπεια δεν μπορεί να τα βάλει,και αναγκαστικά παει σε λύσεις τύπου κάλτσες,αλυσίδες κ.λ.π.Εκτός αν υπάρχουν χειμερινά με μεγαλύτερες επιτρεπτές ταχύτητες και δεν το γνωρίζω.. [/quote
Κάνεις λάθος, τα παλιά χειμερινά είχαν όντως χαμηλό δείκτη ταχύτητας, τα πρώτα χειμερινά που αγόρασα το 1994 είχαν δείκτη ταχύτητας Q, δηλαδή 160! Αυτά που έχω στο Α4 έχουν δείκτη ταχύτητας V, δηλ.240!!! και ταξιδεύουν άνετα χωρίς συμβιβασμού ως προς το κράτημα στο στεγνό. Στην κρύα στεγνή αλλά και βρεγμένη άσφαλτο μάλιστα έχουν καλύτερο κράτημα λόγω μαλακής γόμας. -
Ο χρήστης nx250 έγραψε:
Πολύ σωστές οι απόψεις που λένε οτι το χειμώνα πρέπει να μπαίνουν τα χειμερινά ελαστικά για πολλούς και διάφορους σωστούς λόγους,αλλά...όταν κάποιος σαν και μένα για παράδειγμα (πιστεύω οτι δεν είμαι ο μόνος),πηγαίνει 1-2 φορές το χρόνο στα χιόνια (και αν),και απο την άλλη κάνει 25000-30000 χιλ. χλμ.το χρόνο σε ταξίδια σε εθνικές οδους,δεν μπορεί να ταξιδεύει με max ταχύτητα τα 150 χλμ πάντα,κατά συνέπεια δεν μπορεί να τα βάλει,και αναγκαστικά παει σε λύσεις τύπου κάλτσες,αλυσίδες κ.λ.π.Εκτός αν υπάρχουν χειμερινά με μεγαλύτερες επιτρεπτές ταχύτητες και δεν το γνωρίζω..
Δεν υποστήριξα οτι είναι έτσι,απλά αναρωτήθηκα γιατί δεν ήξερα οτι όντως υπάρχουν,αρα δεν κάνω λάθος..
Αφου όμως υπάρχουν είναι η χρυσή τομή φαντάζομαι -
mipos pezi kanena xartis gia kipro gia to mmi ?
krima pantos tosa lefta ke na min exis to xarti
-
Ο χρήστης Harris Emiliou έγραψε:
mipos pezi kanena xartis gia kipro gia to mmi ?krima pantos tosa lefta ke na min exis to xarti
http://www.religiousintelligence.co.uk/ ... ntryID=111
Για να μη λες οτι παίζουμε με τον πόνο σου και δε σε βοηθάμε... -
Ο χρήστης Tasos510 έγραψε:
Για να μη λες οτι παίζουμε με τον πόνο σου και δε σε βοηθάμε...kaloooo!!!!!!!!
-
Ο χρήστης alap έγραψε:
Ξεχασα να δώσω οδηγίες εφαρμογής: Τυπώνεις το χάρτη στις ακριβείς διαστάσεις της οθόνης του ΜΜΙ και τον κολλάς πάνω της με ταινία διπλής όψεος....
-
Ο χρήστης Tasos510 έγραψε:
Ξεχασα να δώσω οδηγίες εφαρμογής: Τυπώνεις το χάρτη στις ακριβείς διαστάσεις της οθόνης του ΜΜΙ και τον κολλάς πάνω της με ταινία διπλής όψεος....
ke to doulema sinexizete .....
me ola afta omos ksexases ta kialia gia na mporo na blepo to akribes simio pou briskome
ke episis kapio krimeno mesa sto ntoulapaki gia na mou lei ti katebthinsi pou prepi na pao (protimo kati se mabro xroma)
AUDI Q5