-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ας δώσουμε λοιπόν τη σημαία και στον ανηψιό της Τσιλέρ. Αφού μπορεί να πάρει υποτροφία στο Gamiston College του Chicago. Ή μπορεί να παίζει καλό μπάσκετ ή να έχει άκρες στο τουρκαλβανικό λόμπι της Washington.To καταλαβαίνεις νομίζω ότι αυτό που γράφεις είναι το ίδιο λαϊκίστικο με το να έγραφα εγώ 'εντάξει τότε, ας κρεμάσουμε όλους τους Αλβανούς στην Ομόνοια'.
-
Υπάρχουν, κατά τη γνώμη μου, δύο επίπεδα στα οποία μπορεί να κινηθεί η συζήτηση περί ρατσισμού, ιδίως ως προς το κατά πόσο οι όποιες ρατσιστικές τάσεις που εκδηλώνουν ορισμένοι έχουν ερείσματα στην αντικειμενική, κατά το δυνατόν βέβαια, πραγματικότητα.
Εν συντομία, μπορεί κανείς να συζητήσει είτε σε ακαδημαϊκή βάση, ή ιδεολογική αν προτιμάτε, όπου μέσες άκρες όντες δημοκρατικοί πολίτες απορρίπτουμε τον αποκλεισμό κοινωνικών ή εθνικών ομάδων...
...είτε βάσει του τι προσλαμβάνουμε μέσω της καθημερινής, άμεσης και προσωπικής μας εμπειρίας.
Ως προς τον πρώτο τρόπο προσέγγισης, τοποθετούμαι με σαφήνεια κατά των αποκλεισμών, γιατί όχι μόνο διαβρώνεται η βάση του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και των ίδιων των ιστορικών κατακτήσεων για την ελευθερία (έστω και αν πραγματώθηκαν εντός εθνικών κατά κανόνα συνόρων).
Από κει και πέρα όμως, δε μπορώ παρά να προβληματίζομαι. Αναφέρθηκα στο επίπεδο της βιωμένης εμπειρίας- και όσο αυτή είναι προσωπική, δεν έχω ιδιαίτερα παράπονα από Αλβανούς και λοιπούς αλλοδαπούς (έχει τύχει και να γυμναστώ για παράδειγμα μαζί τους).
Αλλά δε μπορώ να αμελήσω το ότι σχεδόν οποιαδήποτε κοπέλα είχα σχέση, καθώς και οι φίλες μου, έχουν παραπονεθεί πως έχουν γίνει αντικείμενο άκομψων σχολίων από αλλοδαπούς, ιδιαίτερα δε σε συγκεκριμένες περιοχές. Έχω ακούσει άπειρες φορές το 'έλα να με πάρεις γιατί δεν κυκλοφορώ άνετα το βράδυ λόγω των αλλοδαπών και των φασαριών που προκαλούνται'.
Θα πείτε βέβαια πως οι κοπέλες είναι υπερβολικές, πως τους έχουν εμφυσήσει το φόβο των 'εγκληματιών Αλβανών που το έσκασαν από τις φυλακές', πως είναι στη φύση τους ο γογγυσμός, άλλα...
...δυστυχώς το έχω δει τελικά να γίνεται μπροστά μου (έστω, να περνάω με το αυτοκίνητο), και δε μπορώ να δεχτώ πως είναι τυχαίο το ότι τόσος κόσμος έχει ανάλογα παράπονα. Και αυτό είναι το ελάχιστο, γιατί όσο και οι πολιτικοί προσπαθούν να το εξωραΐσουν, τα κρατητήρια είναι ασφυκτικά γεμάτα από αλλοδαπούς, και αυτό είναι ένα γεγονός που ούτε μια στρουθοκάμηλος δε θα αρνείτο.
Όσο για τους τσιγγάνους, λυπάμαι, αλλά στο βαθμό που έχω συνδιαλλαγεί μαζί τους, σπάνια δεν θα αποπειραθούν να σε κλέψουν. Τουλάχιστον στην επαρχία. Όσο για τη σχέση τους με το εμπόριο ναρκωτικών, μπορώ να σας παραπέμψω σε στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.. Αυτό που δε μπορώ όμως να ξέρω είναι εάν είναι επιλογή τους να παραμένουν ανένταχτοι και ανεξάρτητοι, ή τους το επιβάλλει (αποβάλλοντας τους) το κοινωνικό σύνολο.
Άρα, όσο πρέπει εμείς (βέβαια κακώς βάζω τη διαχωριστική γραμμή του 'εμείς' αλλά τέλος πάντων) να σεβαστούμε τον 'άλλο', άλλο τόσο πρέπει κι αυτός να σεβαστεί τους κανόνες του χώρου στον οποίο επέλεξε να εισέλθει.
Όμως, για να είμαστε ειλικρινείς, ούτε οι Αλβανοί, ούτε οι τσιγγάνοι είναι το μείζον πρόβλημα, γιατί όπως καταλαβαίνετε υποθέτω, για την τριτοκοσμική κατάσταση της χώρας μας δεν ευθύνονται αυτοί... είναι όμως ιδανικοί αποδιοπομπαίοι τράγοι, μιας που με τη συμπεριφορά τους δε βοηθούν καθόλου τη θέση τους...
Τέλος, είναι εύκολο να υπερασπίζεται κανείς τα δικαίωματα διαφόρων ομάδων όταν δεν είναι αναγκασμένος να υποστεί τις όποιες αρνητικές εκφάνσεις των συμπεριφορών τους (και εδώ ίσως βάζω και τον εαυτό μου). Η μαγκιά, όμως, είναι να μιλάς υπέρ Αλβανών και τσιγγάνων, έχοντας υπάρξει π.χ. θύμα ληστείας από μέλη αυτών των κοινωνικών ομάδων. Σωστά;
-
Ο χρήστης Petros έγραψε:
Ας δώσουμε λοιπόν τη σημαία και στον ανηψιό της Τσιλέρ. Αφού μπορεί να πάρει υποτροφία στο Gamiston College του Chicago. Ή μπορεί να παίζει καλό μπάσκετ ή να έχει άκρες στο τουρκαλβανικό λόμπι της Washington.
To καταλαβαίνεις νομίζω ότι αυτό που γράφεις είναι το ίδιο λαϊκίστικο με το να έγραφα εγώ 'εντάξει τότε, ας κρεμάσουμε όλους τους Αλβανούς στην Ομόνοια'.
Θα το χαρακτήριζα εξίσου ανόητο ως φράση με το 'Χάθηκε για την Ελλάδα ο Τσενάι που πήγε στο τάδε εκπαιδευτικό ίδρυμα των ΗΠΑ'.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ας δώσουμε λοιπόν τη σημαία και στον ανηψιό της Τσιλέρ. Αφού μπορεί να πάρει υποτροφία στο Gamiston College του Chicago. Ή μπορεί να παίζει καλό μπάσκετ ή να έχει άκρες στο τουρκαλβανικό λόμπι της Washington.
To καταλαβαίνεις νομίζω ότι αυτό που γράφεις είναι το ίδιο λαϊκίστικο με το να έγραφα εγώ 'εντάξει τότε, ας κρεμάσουμε όλους τους Αλβανούς στην Ομόνοια'.
Θα το χαρακτήριζα εξίσου ανόητο ως φράση με το 'Χάθηκε για την Ελλάδα ο Τσενάι που πήγε στο τάδε εκπαιδευτικό ίδρυμα των ΗΠΑ'.
Αν εννοείς την άποψη που έγραψα εγώ σε καμία περίπτωση δεν εννοούσα αυτό. Είπα ο Τσενάι και ο κάθε Τσενάι... Ναι, καλό θα ήταν, αν είναι κάποιος καλός, να μένει και να παράγει επιστημονικό έργο στην Ελλάδα και για την Ελλάδα, που είναι το κακό σ'αυτό; Επειδή μπορεί κάποιος ξένος να είναι καλύτερος από έναν Έλληνα θα ντραπούμε δλδ;
Για τη σημαία νομίζω οτι δεν έχει κανένα απολύτως νόημα η κουβέντα αν αυτά που παραθέτει ο skullone ισχύουν. Άλλο ο ρατσισμός και άλλο η χωρίς διακρίσεις εφαρμοφή των νόμων. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Περίπου ναι...
Αν όμως αυτό γίνεται συστηματικά (να διώχνουμε ακόμη και εκείνους που πιθανότατα να είχαν να προσφέρουν στη χώρα, μόνο και μόνο γιατί δε δεχόμαστε να κατέβει η 'ταμπελίτσα') τότε έχουμε πρόβλημα. -
Ο χρήστης Petros έγραψε:
Περίπου ναι...
Αν όμως αυτό γίνεται συστηματικά (να διώχνουμε ακόμη και εκείνους που πιθανότατα να είχαν να προσφέρουν στη χώρα, μόνο και μόνο γιατί δε δεχόμαστε να κατέβει η 'ταμπελίτσα') τότε έχουμε πρόβλημα.Ακριβώς αυτό.
-
Και ποιος σου λέει ότι ο Τσενάι θα προσέφερε το παραμικρό στη χώρα μας αν έμπαινε σε ελληνικό ΑΕΙ;
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Και ποιος σου λέει ότι ο Τσενάι θα προσέφερε το παραμικρό στη χώρα μας αν έμπαινε σε ελληνικό ΑΕΙ;Κανένας απολύτως... και λοιπόν; Μιλάμε για τη συστηματική εξαγωγή μυαλών στο εξωτερικό και όχι για το συγκεκριμένο αλβανόπουλο...
Διαφωνείς με αυτό; -
Και ποιος σου λέει ότι ο Τσενάι θα προσέφερε το παραμικρό στη χώρα μας αν έμπαινε σε ελληνικό ΑΕΙ;και όλοι αυτοί που μπαίνουν προσφέρουν ε; ιδίως οι φοιτητοπατέρες
-
Και ποιος σου λέει ότι ο Τσενάι θα προσέφερε το παραμικρό στη χώρα μας αν έμπαινε σε ελληνικό ΑΕΙ;Ε;;;;;
Δηλαδή τώρα κάνουμε δίκην προθέσεως;;;;
Και τέλος πάντων, ποιος είναι πιθανότερο να προσφέρει κάτι στην Ελλάδα, ένας Αλβανός που μπήκε στο ελληνικό πανεπιστήμιο, ή ένας Έλληνας (με τη βούλα) που έγινε 'κλεφτοκοτάς' από τα 15 του;;;;
Για να ξέρω δηλαδή, ποιους 'κρατάμε' και ποιους 'διώχνουμε' και το κυριότερο βρε παιδιά... ΓΙΑΤΙ;;;; (και μη μου απαντήσετε για το νόμο, γιατί το μόνο που κάνουμε είναι επιλεκτική εφαρμογή του)
Υ.Γ. Αλήθεια, γνωρίζει κανείς πού βρίσκεται το τσογλανάκι της Κρήτης, με τον πατέρα του και τη γκόμενα του τελευταίου, που κατέσφαξαν την πρωτοχρονιά τον Αλβανό πιτσιρικά;;; Μήπως κανείς ξέρει απλώς το όνομά του;;;;
-
Ο χρήστης Petros έγραψε:
Αλήθεια, γνωρίζει κανείς πού βρίσκεται το τσογλανάκι της Κρήτης, με τον πατέρα του και τη γκόμενα του τελευταίου, που κατέσφαξαν την πρωτοχρονιά τον Αλβανό πιτσιρικά;;; Μήπως κανείς ξέρει απλώς το όνομά του;;;;Δεν ξέρω. Ελπίζω να'χει ψοφήσει.
-
Στη φυλακή, πού αλλού; Αν ξέρω το όνομά του; Όχι, όπως και δεν θα έπρεπε να ξέρω το όνομα του Τσενάι. Του παιδιού που το έκαναν σημαία διάφοροι δημοσιογράφοι και λοιποί περίεργοι τύποι για να δείξουν ότι πλήττεται δήθεν ένα δικαίωμα που κανονικά μόνο Έλληνες πολίτες το φέρουν.
Ο Τσενάι...
Γιατί αυτός και όχι το παιδί που ο γονιός του έκανε το σκατό παξιμάδι για να το βάλει στο πανεπιστήμιο;
Γιατί όχι τα παιδιά που πήραν απολυτήριο από σχολείο χωρίς θέρμανση και με ραγισμένους τοίχους; Ή που περπάταγαν 10 χλμ καθημερινά ή πήγαιναν με ΚΤΕΛ 30 χλμ μακρυά για το σχολείο; Αυτά τι λιγότερο είχαν από τον κάθε Τσενάι και δεν τα ξέρει ούτε η μάνα τους;
Να πω ότι απαγορεύτηκε στον Τσενάι να σπουδάσει, εντάξει, ας γινόταν θέμα. Αλλά για τη σημαία; Τη σημαία που αντιπροσωπεύει εκτός των άλλων και χιλιάδες Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι επί δεκαετίες διώκονταν στη χώρα προέλευσης του εν λόγω;
Ο νονός του κος Τριανταφυλλόπουλος του στέλνει καμιά λαμπάδα τη Λαμπρή άραγε; -
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
...** η Ελλάδα που θα μπορούσε να έχει έναν σπουδαίο επιστήμονα στο δυναμικό της (και φυσικά θα τον έχει η Αλβανία πλέον και με το δίκιο του);**...
Σιγά τα ωά! αυτός μας έλειψε για να απικτήσει η Ελλάδα εναν σπουδαίο επιστήμονα! Σε σχεδόν όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου, σε κάθε πανεπιστήμιο έχει έδρα καθηγητού, Ελληνας. τον τσενάι χριαστήκαμε;
Διάβασε αυτό που γράφω και το πως μου απαντάς αργά αργά...
Ναι, σε κάθε ξένο πανεπιστήμιο έχουμε και έναν Έλληνα που κατέχει έδρα. Ωραία, και;
Στην Ελλάδα έχουμε σπουδαίους επιστήμονες;
Μπράβο μας που όσους είχαμε φροντίσαμε να τους διώξουμε (και τον Τσενάι και τον κάθε Τσενάι παρέα)... Γιαυτό και δουλεύουμε για να μας τα τρώνε οι Εγγλέζοι και οι Αμερικάνοι και να κρατάνε και τα καλύτερα από τα παιδιά μας (αφού είμαστε αρκετά ζώα για να μην τα κρατήσουμε εμείς)...
Συγχαρητήρια!Μην το συνεχίσουμε, δεν υπάρχει πιθανότητα να καταλήξουμε κάπου.
(off-topic) Χωρίς να θέλω να θίξω καέναν είμαι της άποψης ότι οι έξυπνοι έλληνες είναι στο εξωτερικό και οι χαζοί στην ελλάδα, γιατί έτσι σκατά που έχουμε γίνει τα λαμπρά μυαλά εδώ χάνονται, αλλά στο εξωτερικό διαπρέπουν. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτό που λέμε Αξιοκρατία.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ελα μου ντε...ξαφνικά οι Αλβανοί μας προέκυψαν και κοιτίδα πολιτισμού και επιστημόνων τόσο που να τους έχουμε και ανάγκη.
Ελληνικά μυαλά δεν υπάρχουν. Στα αρβανίτικα στηριζόμαστε.
-
Ο χρήστης Pathos έγραψε:
(off-topic) Χωρίς να θέλω να θίξω καέναν είμαι τις άποψης ότι οι έξυπνοι έλληνες είναι στο εξωτερικό και οι χαζοί στην ελλάδα, γιατί έτσι σκατά που έχουμε γίνει τα λαμπρά μυαλά εδώ χάνονται, αλλά στο εξωτερικό διαπρέπουν. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτό που λέμε Αξιοκρατία.Μιλάς μόνο για σπουδές ή γενικότερα?
-
Νομίζω οτι λιιιγο ξεφέυγουμε, μιλάμε για δικαιώματα και 'θετική δράση' σε άτομα που δεν λένε να καταλάβουν οτι πρώτα έχουν υποχρεώσεις!
εχετε την εντύπωση οτι οι Έλληνες που πήγαν σε ξένες χώρες για να εργαστούν, αρχισαν να κλέβουν και να σκοτώνουν χωρίς να ανοιγει ρουθούνι; οτι μόλις πατησαν το πόδι τους στην γερμανία για παράδειγμα, αμέσως απέκτησαν δικαιόματα ισότιμα με γερμανούς πολίτες;
οι Έλληνες κέρδισαν την παραμονή τους σε κάθε ξένη χωρα γιατί την κερδίσανε με την συμπεριφορά τους! σε αντίθεση με τους αλβανούς, που ειναι στην Ελλαδα 16 χρόνια και ακόμα ειναι στην μπούκα, γιατι αραγε;γιατι οι πακεστανοι, αφρικανοι, αραβες, ινδοι, ειναι φιλυσιχοι και δεν εχουν δημιουργήσει κανένα προβλημα σε κανέναν ποτε;;;
Οταν υπήρξε η κρίση στην Αλβανία και άρχισε η κάθοδος, στο περιβόλι που είχαμε στον Ασπρόπυργο, ήρθε ένας ρακένδυτος Αλβανός ονόματι Ρεσάτ, ενας μεσήλικας ταλαιπωριμένος ανθρωπάκος που ζητουσε δουλιά, έτσι ο πατέρας μου τον προσέλαβε να εργάζεται και να φυλάει το περιβόλι, με αντάλαγμα χρήματα, φαγητό στέγη και ρουχα. Τον βάλαμε στο σπίτι μας να πάρει τηλέφωνο στα τίρανα και να μιλησει με την οικογενειά του, και γενικά του φερθήκαμε απείρως καλύτερα απο άλλους...
Αποτελεσμα; μια ωραία πρωία εκλεψε ότι είχε στο δωματιάκι που εμενε, και εξαφανίστηκε... αυτοι ειναι! το ίδιο συνέβει και σε άλλους βεβαια,
την ώρα που γράφω το παρών κειμενο περνάει ενας γυφτος και πουλάει πατάτες, φωνάζει στις 3 το μεσημέρι... στα @@ του αν κοιμάτε ο κόσμος, αποτέλεσμα τα φάει μια πατάτα στο παρμπρίζ και καντίλια, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ;;; να γίνουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ πρωτα και μετα!
-
Ο χρήστης Kid έγραψε:
(off-topic) Χωρίς να θέλω να θίξω καέναν είμαι τις άποψης ότι οι έξυπνοι έλληνες είναι στο εξωτερικό και οι χαζοί στην ελλάδα, γιατί έτσι σκατά που έχουμε γίνει τα λαμπρά μυαλά εδώ χάνονται, αλλά στο εξωτερικό διαπρέπουν. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτό που λέμε Αξιοκρατία.
Μιλάς μόνο για σπουδές ή γενικότερα?
Γενικότερα. Για παράδειγμα πας να βρείς μια δουλειά αλλά τελικά κάποιος άσχετος σου πέρνει την θέση επειδή έτυχε να είναι ξάδερφος του εργοδότη.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Ελληνικά μυαλά δεν υπάρχουν. Στα αρβανίτικα στηριζόμαστε.Πλάκα κάνετε, έτσι;
Και αλβανικά και ελληνικά και γιουγκοσλάβικα και κορεάτικα χρειαζόμαστε... Και αν μπορέσουμε να τους εμφυσήσουμε τον πολιτισμό μας (προφανώς όχι τον Νεοελληνορθόδοξο...), όταν θα πάνε στις πατρίδες τους και θα μας διαφημίζουν τότε θα είμαστε 100 φορές πιο μάγκες από το να τους πετάξουμε με τις κλωτσιές και να τους στείλουμε σπίτι τους! -
Ο χρήστης jm000 έγραψε:
την ώρα που γράφω το παρών κειμενο περνάει ενας γυφτος και πουλάει πατάτες, φωνάζει στις 3 το μεσημέρι... στα @@ του αν κοιμάτε ο κόσμος, αποτέλεσμα τα φάει μια πατάτα στο παρμπρίζ και καντίλια, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ;;; να γίνουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ πρωτα και μετα!Ενώ ο ελληναράς με το μπεμβε που κατεβαινει δυο και τρεις φορες τη Ζησιμοπούλου στη Γλυφάδα, στις 3 το μεσημερι, με το σαμπγουφερ να τρανταζεται από το βλαχομπιτ, ειναι περισσότερο άνθρωπος και του δινουμε και δικαιωματα...
-
Ένας τέτοιος μας ξεσηκώνει κάθε φορά γύρω στις 4 το πρωΐ στη γειτονιά μου...
Περί ρατσισμού...