-
Το θυμάμαι ρε συ! Γι' αυτό και το παρατηρώ. Και φροντίζω να απευθύνομαι σε ειδήμονες φίλους μου για να το επιβεβαιώσω.
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Πάντως ισχυρό bear market rally δεν έχει υπάρξει ακόμα, οπότε προς το παρόν και από αυτή την άποψη δεν θα έλεγα ότι ομοιάζει τόσο προς το 29
και ούτε πρόκειται να υπάρξει bear market rally. IMHO η κρίση είναι φτυστή του 29 σο φαρ, με την αντίστοιχη επικαιροποίηση βεβαίως.
war is the only way out. sorry to say -
http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=677809
Ο Βίκτωρ Νιεντερχόφερ ένας δεινός trader των αγορών είχε δηλώσει κάποτε ότι δεν αξίζει να διαβάσεις ένα χρηματιστηριακό βιβλίο αν αυτό δεν έχει γραφτεί τουλάχιστον πριν από 100 χρόνια.
Η αλήθεια είναι ότι ειδικά για τις αγορές είναι επικίνδυνο να διαβάζεις τα φρέσκα βιβλία. Με τις εφημερίδες δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς βέβαια...
Το 1999 κυκλοφόρησε στα διεθνή βιβλιοπωλεία το πόνημα του D. Elias «Dow 40.000 -Strategies for profiting from the Greatest Bull Market in History. To 2000 κυκλοφόρησε το «Dow 36.000» το οποίο υπόγραφαν δυο άλλοι συγγραφείς.
Το 2009 το πρώτο βιβλίο που κυκλοφόρησε για τις αγορές είναι το « Τhe End Of Wall Street» του D. Kansas.
Τα φρέσκα βιβλία φωτογραφίζουν το κλίμα του παρόντος και ουχί του μέλλοντος. Αν δεν λάβουμε υπόψη το μέλλον δεν εκτείνεται σε γραμμική επέκταση του παρόντος, αλλά ελικοειδώς και ενίοτε καρκινοειδώς, τότε μάλλον ο Niederhoffer έχει δίκιο: τα μόνα βιβλία που είναι χρήσιμα για το χρηματιστήριο βρίσκονται στα παλαιοπωλεία.Οι οπαδοί της θεωρίας ότι η Κίνα είναι θέμα χρόνου να καταπιεί τις ΗΠΑ και την υπόλοιπη Δύση ολάκερη, πρέπει να κάνουν πρώτα μια αναδρομή στα best sellers των τελών της δεκαετίας του ΄80 και των αρχών εκείνης του ΄90.
Όταν όλοι θεωρούσαν ότι ήταν θέμα χρόνου η Ιαπωνία να καταπιεί τις ΗΠΑ, τα χρηματιστήριά και τις επιχειρήσεις της.
Η αλήθεια είναι ότι οι Γιαπωνέζοι τότε μαζί με αρκετούς Βαν Γκογκ, ιμπρεσιονιστές τους οποίους πλήρωσαν αδρά, αγόρασαν αρκετούς ουρανοξύστες και ακόμη περισσότερες αμερικάνικες επιχειρήσεις.
Απαντα τα «σκότωσαν» σε υποπολλαπλάσιες τιμές εκεί απ όπου τα αγόρασαν, όταν η κρίση του χτύπησε την πόρτα στη δεκαετία του ΄90.
Οι παρατηρητικοί θα έχουν προσέξει επίσης τη διένεξη που είχε ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια με ένα σχολικό βιβλίο της ιστορίας. Οι άνθρωποι ακόμη και όταν καταγράφουν τα πεπραγμένα του παρελθόντος το κάνουν από την οπτική γωνία του παρόντος. Τι γίνεται λοιπόν όταν μεταβάλλεται η οπτική γωνία; Αλλοτε τα πλήθη σφαγιάζονται στην προκυμαία της Σμύρνης και άλλοτε συνωστίζονται.
Αλλοτε είναι ο Δημοσθένης η λαμπρή προσωποποίηση της αρχαιότητας, άλλοτε ο Ισοκράτης, άλλοτε ο Σόλων, άλλοτε ο Λεωνίδας, άλλοτε ο Δημόκριτος, άλλοτε ο Πυθαγόρας, άλλοτε ο Οδυσσέας, άλλοτε ο Αχιλλέας...
Ευτυχώς το παρελθόν όπως και το παρόν είναι πολυποίκιλο. Απ΄ όλα έχει ο μπαξές κατά το κοινώς λεγόμενον. Το ίδιο συμβαίνει και με τις αγορές.
**Για πολλά χρόνια που εργαζόμουν σαν αρχισυντάκτης σε οικονομικά έντυπα θυμάμαι ότι φρόντιζα στο αρχείο να υπάρχει ένας φάκελος με τα στοιχεία της χρηματιστηριακής κρίσης του ΄29.
Κάθε 4-5 χρόνια ερχόταν η χρονιά που ξεσκονίζαμε το φάκελο. Σε κάθε χρηματιστηριακή κρίση αυτό που μάγευε εν είδη (σαδομαζοχισμού) το αναγνωστικό κοινό ήταν η σύγκριση με την Μητέρα όλων των κρίσεων.
Σχεδόν πάντα θα βρισκόταν κάποιος ειδικός από κάποιο οικονομικό πανεπιστήμιο ή κάποιον επενδυτικό οίκο να προφητεύσει ότι αυτή τη φορά ενδέχεται τα πράγματα να πάνε κι ακόμη χειρότερα.
Στην αρχή είχα σκεφτεί ότι το κάνουν αυτό για να εξασφαλίσουν τα πέντε λεπτά παγκόσμιας δημοσιότητας που αναλογούν στον καθένα, αρκεί να βρεθεί τη σωστή στιγμή στη σωστή θέση.
Με τα χρόνια όμως αντελήφθην ότι οι δημοσιογραφούντες είναι που κάθε φορά επιλέγουμε τι θα προβάλουμε με βάση το τι πουλάει καλύτερα.
Στα φόρα των διεθνών αγορών σχεδόν οι ίδιοι άνθρωποι λένε πάνω κάτω τα ίδια πράγματα εδώ και δεκαετίες. Jim Rogers, Mark Faber, B. Prechter, W. Buffet, K. Fisher, Aby Cohen, Stephen Roats, G. Soros, Εd Yardeni...
Στις καλές εποχές είναι οι ταύροι μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας και στις «κακές» τους οι αρκούδες. Υπάρχει και ένα 20-30% κυρίως της δεύτερης σειράς που πηδά από το ένα στρατόπεδο στο άλλο ενίοτε. Κυρίως λόγω της αφόρητης πίεσης του κοινού.**
Στις δίνες της κρίσης, το 90% της δημοσιότητας πάει στις αρκούδες και το αντίστροφο στους κολοφώνες της ευφορίας.
- Κατά το Ρόκι 1, Ρόκι 2, Ρόκι 3 κλπ... Κι ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα!
Υ.Γ. Υπάρχει δικαιοσύνη στις αγορές; Εξαρτάται... Αν υπάρχει και πρόνοια στο σύμπαν, γιατί όχι.
Επειδή μεταξύ του ποσού των προβλέψεων που θα κάνουν οι τράπεζες για το 2009 και του πότε θα τελειώσει η πτώση στις τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ, ενίοτε κυκλοφορούν και κάποιες ειδήσεις που έχουν αξία, αλλά περνάνε στα ψιλά,ρίξτε μια ματιά σε αυτό το σχόλιο: Υπάρχει πρόνοια στο σύμπαν;
-
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
Πάντως ισχυρό bear market rally δεν έχει υπάρξει ακόμα, οπότε προς το παρόν και από αυτή την άποψη δεν θα έλεγα ότι ομοιάζει τόσο προς το 29
και ούτε πρόκειται να υπάρξει bear market rally. IMHO η κρίση είναι φτυστή του 29 σο φαρ, με την αντίστοιχη επικαιροποίηση βεβαίως.
war is the only way out. sorry to sayΠάντα εντυπωσιαζόμουν, και συνεχίζω, όταν έβλεπα να διατυπώνεται με βεβαιότητα (ή έστω υπέρμετρη σιγουριά) οιαδήποτε πρόβλεψη για το χρηματιστηριακό μέλλον...Η διαφορά είναι ότι παλιά κοίταζα με απορία και δέος, όταν εκπληρωνόταν η 'προφητεία', πλέον απλά χαμογελώ
Ως προς την εκ των υστέρων απόδειξη 'προφητειών' (το περίφημο δηλ. 'είδες που στα έλεγα?') :
Λόγω των χιλιάδων παρτίδων backgammon - με χρήματα - που έχω παίξει (στο internet), τα ματάκια μου έχουν δει ανθρώπους να 'προβλέπουν' στο ζάρι διπλή και ξανά διπλή και ξανά διπλή και και... στη σειρά και αυτό να μου κοστίζει (προσωρινά) λεφτά και πολλά μάλιστα...Στο ανωτέρω πνεύμα χαμογελώ πάντα (και ας πονάνε τα χρήματα) και απλά ξέρω ότι ήταν η στιγμή του 1/61/61/6 *1/6 = 1/1296, ναι υπάρχει κι αυτό και όχι ο αντίπαλός σου δεν έχει ιδέα τι θα έρθει στο ζάρι -
koutsan πραγματικά ξέρεις να χειρίζεσαι το γραπτό λόγο.
Θα αναφερθώ μόνο περί Κίνας(είμαι κι εγώ οπαδός της θεωρίας περί επικράτησής της ήδη από το 90). Δε βλέπω λόγο η Κίνα να μη συνεχίσει να έχει μεγαλύτερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης από τους αντιπάλους της, και κάποια στιγμή να στείλει τις ΗΠΑ στη δεύτερη θέση απλώς, χωρίς να χρειαστεί να την καταπιεί.
Παρά μόνο:
1)Αν πληρώνει ακριβότερα από τους άλλους την ενέργεια (πετρέλαιο).
2)Αν στη μετάβαση από την κομμουνιστική διακυβέρνηση σε δυτικού τύπου δημοκρατία (όταν γίνει), έχουμε δραματικά γεγονότα, π.χ διάσπαση της χώρας (Θιβέτ ή κάποια άλλη περιοχή), πόλεμος με Ταιβάν, διάσπαση λόγω διαφορετικών επιπέδων ανάπτυξης δυτικής και ανατολικής Κίνας.
3)Αν εισβάλουν οι γιάνκις και τους το κάνουν καλοκαιρινό!! Αν και νομίζω ότι είναι αργά. Έπρεπε να το χαν κάνει εδώ και καιρό ΑΝ σκόπευαν να το κάνουν. -
Ωραία ανάλυση koutsan.
Εγώ όμως έχω έναν άλλο προβληματισμό. Δεν εξετάσω αν η συγκεκριμένη κρίση είναι προσωρινή, αν έχει τα χαρακτηριστικά του κραχ ή ό,τι άλλο κουβεντιάζεται.
Το θέμα είναι αν αυτό που ονομάζουμε ανάπτυξη, το οποίο τροφοδοτεί την οικονομία, έχει μέλλον για πολύ ακόμα, σε ένα πλανήτη με πεπερασμενες δυνατότητες.
Και προφανώς οι εκ των υστέρων τιμητές περίεργων απόψεων όταν επαληθεύονται λένε σας τά λεγα, αλλά στο θέμα των πιθανοτήτων υπάρχει μιά παγίδα.Είναι όλα τα χαρακτηριστικά ποσοτικά και μετρήσιμα?
Αν ήταν έτσι δεν θα χρειαζόμασταν αναλυτές, αλλά κομπιούτερ. Και στο σκάκι αυτό μπορεί όντως να ισχύει, αλλά στην ζωή όπου μπαίνουν και τα απρόβλεπτα, ο ανθρώπινος παραγοντας στην πρόβλεψη δεν μπορεί να συνεισφέρει κάτι παραπάνω, κοιτάζοντας περα απ τα στατιστικά?
(ξερω τί θα πεις βέβαια )
-
koutsan--->
Σήμερα--->ΓΔ: 1.631,54 -3,55% ΤΖΙΡΟΣ: 37,24 εκ. 11:31 !!!!!!!
-
Ήδη η Κινέζικη αγορά αυτοκινήτου τον Ιανουάριο ξεπέρασε σε πωλήσεις την Αμερικανική!!!
Αγαπητέ Κoutsan αν το Χρηματιστήριο είναι όντως ζάρια... τί δουλειά έχεις εσύ και τα λεφτά σου σε αυτό?
Προσωπικά δε συμφωνώ ότι είναι ζάρια αν και σίγουρα οι περισσότεροι που μιλάνε για αυτό δεν ξέρουν τί λένε... -
Συμφωνώ. Είναι χειρότερο από ζάρια. Τουλάχιστον στα ζάρια είναι αποκλειστικά θέμα τύχης. Ενω στο Χρηματιστήριο υπάρχουν διάφοροι που επηρεάζουν τις καταστάσεις.
-
Παραμένω ακόμα σε cash.
ΙΜΟ θεμελιωδώς πιστέυω ότι μπορεί κάποιος (τρελός σαν εμένα) να τεκμηριώσει ΓΔ στις 1,000 μονάδες.
Ο μεγάλος ντόρος στην Ελλάδα θα γίνει μόλις οι 'τραπεζίτες' ζητήσουν το δευτερο πακέτο στηρίξης.Ο χρόνος θα δείξει....
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Συμφωνώ. Είναι χειρότερο από ζάρια. Τουλάχιστον στα ζάρια είναι αποκλειστικά θέμα τύχης. Ενω στο Χρηματιστήριο υπάρχουν διάφοροι που επηρεάζουν τις καταστάσεις.το αυτό
@koutsan τα μαθηματικά δεν αρχίζουν ούτε τελειώνουν στις πιθανότητες
πιστεύω οτι μας λένε το μεγαλύτερο μέρος της αλήθειας που μπορούμε να κατανοήσουμε, αλλά είναι περισσότερο απο κβαντσιμένο αποτέλεσμα ενός πειράματος.
για το Χρηματιστήριο πιο δόκιμα είναι μαθηματικά για συστήματα και έννοιες όπως ευστάθεια και ελεγξιμότητα. ότι γίνεται γίνεται στα πλαίσια διατήρησης του υπάρχοντος συστήματος και άρα δεν είναι ανεξάρτητα τα ενδεχόμενα. ενώ αν καταρρεύσει το σύστημα έχεις ένα πιθανοτικό πείραμα που ξεκινά απο την αρχή.τέλος θέλω να πω οτι ανάλογα με τη κλίμακα χρόνου που επιλέγει κάποιος οι μεταβολές γίνονται αιχμές και το jitter ομαλότητα και αντίστροφα. πολύ άγχος η κλίμακα ημέρας πολύ ματαιοδοξία η κλίμακα δεκαετιών μαχητό και υποκειμενικό οτιδήποτε ενδιάμεσα.
@cpp μ'αρέσει το 'τραπεζίτες' σε εισαγωγικά απο άνθρωπο της αγοράς.
-
Το να μιλάς με όρους κλασσικών πιθανοτήτων για αυτά τα συστήματα είναι απλά αδόκιμο έως αφελες. Δεν το κουβεντιάζουμε αυτό.
Εδώ έχουν βρεί πεδίο εφαρμογής στοχαστική πιθανοθεωρία και δυναμικά συστήματα, το να πολεμάμε εμείς με τις μηδαμινές μας γνώσεις να κάνουμε μαθηματική κουβέντα πάνω σε αυτά είναι χαζό. (εκτός κι αν κάποιος απο μας έχει εντρυφήσει σε τέτοια οποτε πάω πάσο)
Απλά, όταν μιλάς για μοντελοποίηση ενός συστήματος, για να μπορείς να κάνεις την οποιαδήποτε ανάλυση, αυτό που πρέπει καταρχήν να αποδείξεις είναι η ακρίβεια του μοντέλου σου.
Κι αυτό που φαίνεται είναι ότι ακόμα δεν έχει επιτευχθεί αυτό. -
αν είχα ένα, έστω και υπο συνθήκες, σχεδόν αξιόπιστο μοντέλο θα σπαταλούσα το χρόνο μου βγάζοντας χρήματα και όχι στο 4τΦ.
αυτό που ήθελα απλά να πω είναι οτι η έστω επιδερμική ανάλυση και βασική πρσέγγιση και αξιολόγηση πιθανοτήτων είναι πολλαπλάσια πιο ακριβείς αν δει κάποιος το θέμα όπως έιναι, ένα σύστημα δηλαδή.νομίζω οτι έχουμε ξεπεράσει το επίπεδο που η συνδυασμένη πιθανότητα είναι το γινόμενο των μεμονομένων πιθανοτήτων(για ανεξάρτητα φυσικά ενδεχόμενα) και μποορύμε να εστιάσουμε πλέον στο στοχαστικό κομμάτι του θέματος.
το να λέει ο Koutsan οτι γελάω όταν διαβάζω 'δεν γίνεται' το α ή το β ουσιαστικά μηδενίζει πολύτιμα εργαλεία.
ξαναλέω bear market rally ποντάρω οτι δεν πρόκειται να γίνει. αν γίνει κάποιο rally πλέον αυτό θα είναι η διάδοχη bull market που όλοι εύχονται να υπάρχουν όταν συμβεί για να την εκμεταλλευτούν. πολύ φοβάμαι μάλιστα οτι θα έχουμε ένα φαινόμενο ανάλογο του turbo lag και ο πληθωρισμός που ανέφερε ο wantone θα μας πέσει ξαφνικός και βαρύς.
-
Μα κι εγώ σε αυτό το μηδενισμό αναφερθηκα λέγοντας ότι δεν είναι τάβλι το χρηματιστήριο. Προφανώς αν θες να βγάλεις λεφ΄τα στο τάβλι είναι γνώση της πιθανοθεωρίας, ενδελεχής μελέτη στρατηγικών και αρχιδι@ να μην παρεκλίνεις απ αυτές, παρόλα τα βραχυπρόθεσμα κακά αποτελέσματα.
Όταν όμως μιλάμε για τέτοια δυναμικά συστήματα, η ανάλυση μπορεί να γίνει (αν μπορεί τελικά) με θεωρία συστημάτων, στοχαστικά κλπ κλπΤώρα γι αυτό που λές, σίγουρα είναι μία προσέγγιση, και αυτό τονίζω κι εγώ, ότι ίσως, η διαίσθηση που δεν ήρθε ουρανοκατέβατη αλλά με πολλή μελέτη, μπορεί να 'νικήσει' διαφορες προβλέψεις βασισμένες σε πολύπλοκα μοντελα.
Κι αυτό γιατί δεν είναι τάβλι ή σκακι που είναι μετρημένα κουκια
-
Δε νομίζω ότι ήταν δύσκολο να καταλάβετε την αναφορά μου στα ζάρια
Φυσικά και δεν υποστηρίζω ότι το χρηματιστήριο έχει κάποια σχέση με ζάρια, τα ζάρια είναι απλές πιθανότητες μετρήσιμες και εδώ λήγει η σεμνή αυτή τελετή…Άρα τα πράγματα είναι απλά και μπορείς να παίζεις και να ποντάρεις τέλεια (αν όχι εσύ, κάποιος «άλλος» ίσως).
Στο χρηματιστήριο φυσικά δεν υφίσταται κάτι τέτοιο, κάθε άλλο θα έλεγα…Ο λόγος αναφοράς μου στα ζάρια έχει να κάνει με το πόσο πολύ έχω συνηθίσει να βλέπω «προφητείες» να εκπληρώνονται χωρίς να τους δίνω κάποια αξία. ‘Εχω δηλ. δει να συμβαίνουν - ξανά και ξανά - ενδεχόμενα (μετρήσιμα και πολύ απίθανα μάλιστα) τα οποία κάποιος είχε «προβλέψει» ότι θα συμβούν (σε ακριβώς ορισμένη χρονική στιγμή), πόνταρε σε αυτά (και μάλιστα «εναντίον» μου) και πολύ απλά δικαιώθηκε και μου πήρε και λεφτά αλαλάζοντας «στα έλεγα εγώ!!»…Αν δεν είσαι καλά εξοπλισμένος με γνώση μπορεί να πιστέψεις ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι κάποιο λάθος έχεις κάνει και να λιποψυχήσεις, να φοβηθείς τη «ρέντα» και να σταματήσεις.
Για να το συνδέσω με το χρηματιστήριο : έστω κάποιος μας λέει «το ΧΑΑ αύριο θα κλείσει στις 1600 μονάδες, μεθαύριο στις 1570 αντιμεθαύριο στις 1630 και την τελευταία μέρα του μήνα θα είναι στις 1453»…Φυσικά θα γελάσω μαζί του…Όμως όλα αυτά τα ενδεχόμενα μαζί (σωρρευτικά δηλ.) μπορεί να συμβούν και ο κάποιος να έχει 100% ποσοστό επιτυχίας στις προβλέψεις του…Αυτό τι σημαίνει ? Ότι άδικα γέλασα μαζί του ? Ότι ήξερε πράγματι που θα κλείσει το ΧΑΑ ? Όχι φυσικά, ιδέα δεν είχε αλλά του συνέβη…Καμία αξία δεν είχε η πρόβλεψή του αν και εκπληρώθηκε με ανατριχιαστική ακρίβεια…
Όλα αυτά ξεκίνησαν όταν σχολίασα τη φράση «bear market rally δεν πρόκειται να συμβεί»…Πιστεύω λοιπόν ότι αυτή η πρόβλεψη (έτσι διατυπωμένη) δεν μπορεί να έχει μια κάποια αξία και η γνώμη μου αυτή δεν θα επηρεαστεί από το αν η πρόβλεψη βγει αληθινή ή όχι, όπως ακριβώς δεν δίνω σημασία σε κάποιον που μου λέει τώρα θα φέρω εξάρες και μου το «αποδεικνύει»…Αυτός και μόνο αυτός λοιπόν ήταν ο λόγος αναφοράς μου στα ζάρια…
Πάντως για να συζητήσουμε αν θα συμβεί ή όχι bear market rally πρέπει να συμφωνήσουμε στον ακριβή ορισμό του και να ορίσουμε και ένα χρονικό πλαίσιο…Όχι βέβαια ότι και αν το κάνουμε θεωρώ ότι έχει κάποια αξία η «πρόβλεψή» μου αλλά τουλάχιστον θα συζητάμε για κάτι ποιο συγκεκριμένο…
Επίσης ποια ακριβώς μορφή θα έχει αυτή κρίση που περνάμε θα το μάθουμε μόνο όταν τελειώσει και πάρει οριστική μορφή το διαγραμματικό pattern, όταν το κραχ θα αποτελεί πλέον μακρινό παρελθόν…Έτσι για να αναφέρω και μια ιστορία από το backgammon (αυτό λέγεται : 'αυτός το χαβά του!!' )
Κάποιος παίζει επί 1 μήνα καθημερινά (κάποιες δεκάδες φορές τη μέρα) κορώνα - γράμματα με ένα κέρμα (απλοποιώ την υπόθεση για να μην αρχίσουμε τα «που ξέρεις ακριβώς κλπ κλπ» , απλά το ξέρω) με πιθανότητες 65-60% η κορώνα και 35-40% τα γράμματα…Αυτός που ποντάρει στην κορώνα κατάφερε να χάνει συνεχώς επί ένα μήνα με αποτέλεσμα στο τέλος του μήνα να έχει χάσει 12.000 ευρώ!!! Γίνεται αυτό? Κι όμως έγινε, αν δεν ήσουν ΑΠΟΛΥΤΑ βέβαιος για τον εαυτό σου θα είχες λυγίσει 100 φορές και θα ορκιζόσουν ότι κάποια απάτη υπάρχει…Κι όμως απλά συνέβη και αυτό…Η συνέχεια του παιχνιδιού έδωσε στην κορώνα 25.000 ευρώ το επόμενο δίμηνο… -
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
αν είχα ένα, έστω και υπο συνθήκες, σχεδόν αξιόπιστο μοντέλο θα σπαταλούσα το χρόνο μου βγάζοντας χρήματα και όχι στο 4τΦ.
αυτό που ήθελα απλά να πω είναι οτι η έστω επιδερμική ανάλυση και βασική πρσέγγιση και αξιολόγηση πιθανοτήτων είναι πολλαπλάσια πιο ακριβείς αν δει κάποιος το θέμα όπως έιναι, ένα σύστημα δηλαδή.νομίζω οτι έχουμε ξεπεράσει το επίπεδο που η συνδυασμένη πιθανότητα είναι το γινόμενο των μεμονομένων πιθανοτήτων(για ανεξάρτητα φυσικά ενδεχόμενα) και μποορύμε να εστιάσουμε πλέον στο στοχαστικό κομμάτι του θέματος.
το να λέει ο Koutsan οτι γελάω όταν διαβάζω 'δεν γίνεται' το α ή το β ουσιαστικά μηδενίζει πολύτιμα εργαλεία.
ξαναλέω bear market rally ποντάρω οτι δεν πρόκειται να γίνει. αν γίνει κάποιο rally πλέον αυτό θα είναι η διάδοχη bull market που όλοι εύχονται να υπάρχουν όταν συμβεί για να την εκμεταλλευτούν. πολύ φοβάμαι μάλιστα οτι θα έχουμε ένα φαινόμενο ανάλογο του turbo lag και ο πληθωρισμός που ανέφερε ο wantone θα μας πέσει ξαφνικός και βαρύς.
Έτσι διατυπωμένο το δέχομαι, όχι ότι και το ασπάζομαι...Θα μπορούσα να δεχτώ ακόμα καλύτερα το 'δεν είμαι σε θέση να 'μαντέψω' πότε θα ξεκινήσει (αν ξεκινήσει) με αποτέλεσμα η σχέση ρίσκου-απόδοσης να μην είναι αξιόλογη για να ποντάρω σε αυτό το ενδεχόμενο'.
Θα μπορούσες να μου πεις πως καταλήγεις σε αυτό το συμπέρασμα ? Είναι αρκετά εντυπωσιακή ως πρόβλεψη και καθόλου 'συνηθισμένη'...Γιατί θεωρείς λιγότερο πιθανό να μη γίνει ποτέ κάτι τέτοιο όσο διαρκεί αυτή η κρίση ? Μου φαίνεται εξαιρετικά περίεργο ένα οιοδήποτε 'εργαλείο' να μπορεί να δώσει μία τέτοιου τύπου πρόβλεψη...Η διαίσθηση φυσικά ως απάντηση καθόλα σεβαστή
(Προσωπικά θα πρότεινα να θεωρηθεί bear market rallly ένα rally διάρκειας τουλάχιστον 1-2 μηνών με απόδοση, από τον τοπικό πυθμένα, τουλάχιστον 30%, το οποίο θα ακολουθηθεί κατόπιν από σπάσιμο των προηγούμενων χαμηλών ή έστω την επαναπροσέγγισή τους και την παραμονή του δείκτη εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα)...
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Ωραία ανάλυση koutsan.Εγώ όμως έχω έναν άλλο προβληματισμό. Δεν εξετάσω αν η συγκεκριμένη κρίση είναι προσωρινή, αν έχει τα χαρακτηριστικά του κραχ ή ό,τι άλλο κουβεντιάζεται.
Το θέμα είναι αν αυτό που ονομάζουμε ανάπτυξη, το οποίο τροφοδοτεί την οικονομία, έχει μέλλον για πολύ ακόμα, σε ένα πλανήτη με πεπερασμενες δυνατότητες.
Και προφανώς οι εκ των υστέρων τιμητές περίεργων απόψεων όταν επαληθεύονται λένε σας τά λεγα, αλλά στο θέμα των πιθανοτήτων υπάρχει μιά παγίδα.Είναι όλα τα χαρακτηριστικά ποσοτικά και μετρήσιμα?
Αν ήταν έτσι δεν θα χρειαζόμασταν αναλυτές, αλλά κομπιούτερ. Και στο σκάκι αυτό μπορεί όντως να ισχύει, αλλά στην ζωή όπου μπαίνουν και τα απρόβλεπτα, ο ανθρώπινος παραγοντας στην πρόβλεψη δεν μπορεί να συνεισφέρει κάτι παραπάνω, κοιτάζοντας περα απ τα στατιστικά?
Define 'πολύ ακόμα'
Για πες μου κι εμένα !!
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Ήδη η Κινέζικη αγορά αυτοκινήτου τον Ιανουάριο ξεπέρασε σε πωλήσεις την Αμερικανική!!!Αγαπητέ Κoutsan αν το Χρηματιστήριο είναι όντως ζάρια... τί δουλειά έχεις εσύ και τα λεφτά σου σε αυτό?
Προσωπικά δε συμφωνώ ότι είναι ζάρια αν και σίγουρα οι περισσότεροι που μιλάνε για αυτό δεν ξέρουν τί λένε...Αν το χρηματιστήριο ήταν ζάρια τότε τα λεφτά μου ενδεχομένως και να ήταν σχεδόν όλα εκεί ή και να μην ήταν ούτε 1 ευρώ, γιατί τότε θα ήξερα...Δυστυχώς δεν είναι...
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Είναι όλα τα χαρακτηριστικά ποσοτικά και μετρήσιμα?
Ερώτηση : 'υπάρχει τύχη στο σκάκι? '
-
Φαντάζομαι ναι, μπορεί ναι είμαι τυχερός και ο αντίπαλος να είναι μλκας η ντεφορμέ, η να τελειώσει τον χρόνο του στην τουαλέτα, η ότι άλλο...
Χρηματιστήριο: Η υποστροφή (ισχύος)