-
Τι γνωμη έχετε για το φαινόμενο που παρατηρείται στις μέρες μας, να αποκαλούν δηλαδή παιδιά, τους γονείς τους με τα μικρά τους ονόματα?? Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που ακούμε μικρά παιδιά (5 χρονών π.χ) να φωνάζουν τους γονείς τους με το όνομά τους, γεγονός που σημαίνει οτι έτσι γαλουχούνται και δεν είναι δική τους πρωτοβουλία (οπως για παραδειγμα ενας έφηβος που θα το έκανε λόγω μόδας, 'αντίδρασης στο κατεστημένο' κλπ....).
Θεωρείτε οτι κατι μας δείχνει αυτό ή δε τρεχει τελικά και τίποτα ??? -
Τι γνωμη έχετε για το φαινόμενο που παρατηρείται στις μέρες μας, να αποκαλούν δηλαδή παιδιά, τους γονείς τους με τα μικρά τους ονόματα?? Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που ακούμε μικρά παιδιά (5 χρονών π.χ) να φωνάζουν τους γονείς τους με το όνομά τους, γεγονός που σημαίνει οτι έτσι γαλουχούνται και δεν είναι δική τους πρωτοβουλία (οπως για παραδειγμα ενας έφηβος που θα το έκανε λόγω μόδας, 'αντίδρασης στο κατεστημένο' κλπ....).
Πλακα κανεις !!!!!!!!!! Οχι δα! Αν ειναι δυνατον.......
Σαφως και ειμαι υπερ του 'μαμα-μπαμπα'!!!!! -
Τον πατέρα μου το λέω με το μικρό του από τα 15 μου, τη μάνα μου την λέω πάντα 'μάνα'.
Δε μπορώ ν' ακούω σερνικό να λέει τη μάνα του :'μαμά'.
Μου ακούγεται 'κάπως'.Δε νομίζω ότι έχει καμια απολύτως σημασία πως προσφωνούμε τους γονείς.
Γιατί να έχει;; -
Εγώ λέω τη μάνα μου 'μαμά' και δεν βρίσκω γιατί δεν θα θεωρούμουν 'σερνικός'... Όπως ακριβώς λες, έχει σημασία ο τρόπος προσφώνησης; Γιατί λες αυτό που λες; Δεν μπορώ να σε καταλάβω...
Εν πάση περιπτώσει, πατέρας και μάνα και από εμένα. Αλλά και μπαμπάς και μαμά, όπως έχει μάθει κανείς.
-
Ο χρήστης nasos79 έγραψε:
Εγώ λέω τη μάνα μου 'μαμά' και δεν βρίσκω γιατί δεν θα θεωρούμουν 'σερνικός'... Όπως ακριβώς λες, έχει σημασία ο τρόπος προσφώνησης; Γιατί λες αυτό που λες; Δεν μπορώ να σε καταλάβω...Εν πάση περιπτώσει, πατέρας και μάνα και από εμένα. Αλλά και μπαμπάς και μαμά, όπως έχει μάθει κανείς.
έλα ρε Νάσο μια γνώμη είπα, τίποτα παραπάνω. Δεν είπα ότι σημαίνει κάτι . Όπως έχει συνηθίσει κανείς.
-
τα παιδια φωναζουν τους γονεις τους οπως εκεινοι τους εχουν μαθει. Οποτε δεν τιθεται θεμα συζητησης, αφου ειναι επιλογη των γονεων και οχι 'φαινομενα των καιρων' ας πουμε. Ασε που δεν εχει σημασια.. Εγω προτιμω την επιλογη αλφα παντως!
Το mamy and dady γιατι δεν υπαρχει στις επιλογες?
-
στο εξωτερικό πάντως τους φωνάζουν με τα μικρά τους.
ούτε και μένα με τρελαίνει η ιδέα, αλλα δείτε την άλλη πλευρά.Καμια φορά πάω σε παρουσιασή με τον πατέρα μου, ετυχε και ασχολούμαστε με το ίδιο αντικείμενο. Δεν μπορώ μπροστά σε πελάτες να τον λέω ουτε μπαμπά ουτε πατέρα..
-
Ο χρήστης TRAVELLER έγραψε:
Εγώ λέω τη μάνα μου 'μαμά' και δεν βρίσκω γιατί δεν θα θεωρούμουν 'σερνικός'... Όπως ακριβώς λες, έχει σημασία ο τρόπος προσφώνησης; Γιατί λες αυτό που λες; Δεν μπορώ να σε καταλάβω...
Εν πάση περιπτώσει, πατέρας και μάνα και από εμένα. Αλλά και μπαμπάς και μαμά, όπως έχει μάθει κανείς.
έλα ρε Νάσο μια γνώμη είπα, τίποτα παραπάνω. Δεν είπα ότι σημαίνει κάτι . Όπως έχει συνηθίσει κανείς.
Μην ανησυχείς, δεν τρέχει τίποτα. Απλά το είπες λίγο απόλυτα και ακούστηκε 'κάπως'...
No harm done...
-
Ψήφισα το πρώτο ως πιο οικείο σ΄εμένα, αλλά νομίζω πως είναι όπως μάθει κανείς.
Δεν βρίσκω το [μπαμπάς/πατέρας - μαμά/μάνα] φλούφλικο ή δουλοπρεπές, όπως δεν βρίσκω και το [Δημήτρης - Ελένη] επαναστατικό.@sokos: εννοείται ότι ενώπιον ανθρώπων έναντι των οποίων ο γονιός ή το παιδί φέρουν κάποια επαγγελματική ή επίσημη ή ιεραρχημένη ιδιότητα, η προσφώνηση δεν μπορεί να ειναι η οικεία.
ΥΓ: Πως θα μαθαίνατε τα παιδιά σας να αποκαλούν τους κολλητούς σας; Δημήτρη ή κύριο Δημήτρη;
-
Εγώ τον πα΄τερα μου τον φωνάζω συνήθως 'πατέρα', εδώ και 2-3 χρόνια, μεταξύ σοβαρού και αστείου...
Την μητέρα μου 'μαμά' ή 'μάνα', ανάλογα την περίσταση...
Δεν θα ήθελα τα παιδιά μου να με φωνάζουν με το μικρό μου όνομα, αλλά δεν με πειράζει αν συμβαίνει σε άλλους. Γούστα και συνήθειες είναι αυτά...
-
Τα θεματα αυτού του Forum ειναι ανεξαντλητα!
Εγω λεω μαμα, μπαμπα (ελπιζω να μην διαβασει ο TRAVELLER και παω τοιχο-τοιχο - ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΩ)
Και στα 80 μου ετσι θα λέω
Της αδερφης μου το νηπιο αρχισε να την φωναζει 'Μίνα'!
Μιας ξαδερφης μου τη φωνάζει 'χοντρούλα μου', πιανεται;Θα ήθελα να πει τη γνωμη του κι ο Random
-
Μα φυσικα Πατερας και Μανα... Σεβασμος.
-
Δεν τίθεται θέμα σεβασμού γιατί όπως μάθεις το παιδί.....
Αν μερικοί γονείς αισθάνοντε πιο μοντέρνοι, πιο Cool, πιο δεν ξέρω τι...μαθαίνουν τα παιδιά τους ανάλογα.Τα παιδιά τι φταίνε?
-
Την πρώτη επιλογή.
Ακόμη και όταν ήμουν μικρό παιδί και άκουγα συνομίληκους μου να προσφωνούν με το μικρό όνομα τους γονείς τους μου φαινόταν παράξενο. Προφανώς όπως συνηθίσει ο καθένας. -
Όταν τους απευθύνω το λόγο χρησιμοποιώ τα 'μπαμπάς / μαμά'. Όταν μιλάω σε άλλους για αυτούς χρησιμοποιώ τα 'πατέρας/μητέρα'. Δε θα μπορούσα ποτέ να τους φωνάξω με το μικρό τους. Από την άλλη, μου φαίνεται υπερβολή που κάποιοι μιλάνε στους γονείς τους στον πληθυντικό.
-
Συμφωνω. Οταν μιλαω στον πατερα μου τον φωναζω μπαμπα. Οταν μιλαω σε αλλους για τον πατερα μου το φωναζω πατερα. Το ιδιο με την μανα μου αλλα βεβαια αυτη μας τελειωσε το 98
Νικος
-
μαμα-μπαμπα!
μανα και πατερα μου θυμιζαν πολυ παλια μελοδραματα και δε μου καθησαν ποτε καλα! ουτε οι γονεις μου τα σηκωναν...
αλλα και το να τους αποκαλεις με το μικρο παλι δε μου καθεται καλα...
-
Ψήφισα την πρώτη επιλογή. Μόνο δύο ανθρώπους στη ζωή μου μπορώ να τους φωνάζω έτσι, γιατί να μην το κάνω λοιπόν;
Πειραχτηκά και μόνο φωνάζω τον πατέρα μου Μήτσο καμιά φορά και στραβώνει σαν το κοκκόρι...
Πατέρας και Μάνα ή Δημήτρης και Ελένη????