-
Μπορείς να στείλεις στην blackstone ένα οποιοδήποτε μπουκαλάκι με λιπαντικό και μέσα στο δέμα να υπάρχει cheque ή το νούμερο της πιστωτικής κάρτας. Μπελαλίδικη λύση αλλά υπάρχουν προπληρωμένες πιστωτικές (attika bank) και έτσι ο κίνδυνος είναι μηδαμηνός.
http://blackstone-labs.com/Engine slip.pdf
http://www.blackstone-labs.com/postal_requirements.htmlΕπίσης επικοινώνησα με το εργαστήριο της total και παραπέμψανε το mail μου στην ελληνική αντιπροσωπεία. Από με ενημερώσανε οτι ελέγχουνε μόνο τα δικά τους λάδια. Αν έχεις κάτι από elf-total τα δίνεις στον αντιπρόσωπο από όπου τα αγόρασες και αυτός αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία.
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Επίσης επικοινώνησα με το εργαστήριο της total και παραπέμψανε το mail μου στην ελληνική αντιπροσωπεία. Από με ενημερώσανε οτι ελέγχουνε μόνο τα δικά τους λάδια. Αν έχεις κάτι από elf-total τα δίνεις στον αντιπρόσωπο από όπου τα αγόρασες και αυτός αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία.Εγώ Total (quartz 9000 5w-40) έχω, αλλά άμα στείλω σε αυτούς το δείγμα και μου το αναλύσουνε, θα είναι αμερόληπτοι; Δικό τους είναι το λάδι, θεϊκό θα το βγάλουνε...
Αυτό για την Αμερική είναι όντως μπελάς.
Πιστωτικές και τέτοια δεν παίζουν, οπότε... -
Να σου πω... κι εγώ αυτό σκέφτηκα!
-
Η στάθμη του αντιψυκτικού έχει πέσει και με έχει φάει η περιέργεια για πιο λόγο. Την τελευταία φορά έφταιγε η τάπα του δοχείου... αλλά μήπως τώρα είναι κάτι άλλο;
Ένας έλεγχος στα λάδια θα φανέρωνε αν υπάρχει κάποια διαρροή.Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
Εγώ Total (quartz 9000 5w-40) έχω, αλλά άμα στείλω σε αυτούς το δείγμα και μου το αναλύσουνε, θα είναι αμερόληπτοι; Δικό τους είναι το λάδι, θεϊκό θα το βγάλουνε...
Δηλ. εμπιστεύσαι τα λάδια τους και όχι τα εργαστήριά τους;
-
del
-
Δηλ. εμπιστεύσαι τα λάδια τους και όχι τα εργαστήριά τους;Δεν είπα κάτι τέτοιο φυσικά...
Το ότι έχω την υπόνοια ότι θα μεταχειριστεί ο αντιπρόσωπος του λιπαντικού της Total, το δείγμα μου ανεπιθύμητα ευνοϊκά, ΔΕΝ σημαίνει ότι η Total δεν βγάζει καλά λιπαντικά...
-
Δηλ. εμπιστεύσαι τα λάδια τους και όχι τα εργαστήριά τους;
Κανέναν στην ουσία... Μόνο την κρίση μου, που για να την βοηθήσω την τροφοδοτώ με όσο μπορώ περισσότερες διασταυρούμενες πληροφορίες. Το ίδιο φυσικά θα ισχύει και στον Δημήτριο και σε όλους μας θαρρώ.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
pleon den kostizi poli mia analisi oute eine diskolo na vri kapios ergastirio xoria pou matheni ligo kai gia tin katastasi tou moter tou.
Που μπορεί να απευθυνθεί κανείς για ανάλυση λιπαντικού;
(κάποιο link ίσως, κάπου εδώ στην Θεσσαλονίκη)Στο Χημείο (του κράτους - Θεσσαλονίκη) πρόσφατα έμαθα ότι κάνουν ανάλυση για το ιξώδες. ΤΒΝ κλπ. σε καινούρια λάδια. Δεν κάνουν αναλύσεις όμως για μέταλλα φθοράς (αν έκαναν αναλύσεις σε μεταχειρισμένα λάδια).
Τέτοια ανάλυση με $20 κάνεις στην Αμερική, στέλνεις το δείγμα εκεί και σου στέλνουν την ανάλυση με email. Εντός Αμερικής σου στέλνουν δωρεάν δοχείο για την ανάλυση (πλαστικό μπουκαλάκι 4 oz.) αλλά όχι στην Ελλάδα. Για πρόσθετες αναλύσεις τιμοκατάλογος:
http://www.blackstone-labs.com/tests_price_list.htmlΣυνθετικά λάδια και οι πολύ συχνές αλλαγές που κάνεις δεν πρόκειται να δείξουν τίποτα. Αν κάνεις ανάλυση δώσε το 20άρικο για Dyson (συμπεριλαμβάνει ΤΒΝ).
Εχεις δοκιμάσει στο Εργαστήριο Καυσίμων & Λιπαντικών του ΕΜΠ ?
-
Η στάθμη του αντιψυκτικού έχει πέσει και με έχει φάει η περιέργεια για πιο λόγο. Την τελευταία φορά έφταιγε η τάπα του δοχείου... αλλά μήπως τώρα είναι κάτι άλλο;
Ένας έλεγχος στα λάδια θα φανέρωνε αν υπάρχει κάποια διαρροή.Τις περισσότερες φορές εάν υπάρχει σημείο ένωσης των υγρών (λόγω πχ εσωτερικής διαρροής της φλάντζας) θα διαπιστώσεις το αντίθετο. Να πέφτει η στάθμη του λιπαντικού που εισέρχεται στο παραφλού κι αυτό λόγω υψηλότερης πίεσης του λαδιού. Αυτό φαίνεται και οπτικά κοιτάζοντας το δοχείο του αντιψυκτικού υγρού. Είτε μπει λάδι στο νερό είτε νερό στο λάδι παρατηρούνται στα καπάκια (δοχείου νερού ή κάρτερ, αναλόγως) καφέ αφρός. Άρα κοίτα στα καπάκια για καφέ αφρό (αν έχει κρυώσει το μοτέρ φαίνεται ευκολότερα γιατί η υγρασία με ζεστό μοτέρ είναι ακόμη σε αέρια κατάσταση).
Η περίπτωσή σου είναι μία από τις παρακάτω:- Φυσιολογική πτώση στάθμης λόγω συστολής του υγρού λόγω χαμηλής θερμοκρασίας (όταν φυσικά ο κινητήρας είναι κρύος) ή και λόγω εξάτμισης του υγρού που με τον καιρό παρατηρείται και απλά θέλει περιοδικό συμπλήρωμα (ανά 6μηνο ή 12μηνο).
- Απώλεια παραφλού από την τάπα λόγω μη καλής εφαρμογής της.
- Κύκλωμα καλοριφέρ με διαρροή (λογικά θα μυρίζει παραφλού το σαλόνι)
- Οι αιτίες που ανέφερα στην αρχή σχετικά με διαρροή στην φλάντζα (που φαντάζομαι θα έχεις τσεκάρει ήδη τις ενδείξεις)...
-
Σημερα κοιταξα το κουτι του elf excelium ldx 5-40, και γραφει επανω sunthetic technology
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Τις περισσότερες φορές εάν υπάρχει σημείο ένωσης των υγρών (λόγω πχ εσωτερικής διαρροής της φλάντζας) θα διαπιστώσεις το αντίθετο. Να πέφτει η στάθμη του λιπαντικού που εισέρχεται στο παραφλού κι αυτό λόγω υψηλότερης πίεσης του λαδιού.Το λάδι μπαίνει στο κύκλωμα ψύξης όταν δουλεύει ο κινητήρας και έχει πίεση λαδιού. Μόλις ο ζεστός κινητήρας σβήσει, η πίεση λαδιού μηδενίζει ενώ η πίεση στο κύκλωμα ψύξης κάνει ώρα να πέσει - τότε μπαίνει αντιπηκτικό στα λάδια.
-
Ο χρήστης S3 έγραψε:
γραφει επανω sunthetic technologyΤι περίμενες να γράφει, τι περιέχει; Θα μπορούσες τότε να υπολογίσεις πόσο στοιχίζουν τα λάδια και αν τα πουλάνε σε καλή τιμή.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Τις περισσότερες φορές εάν υπάρχει σημείο ένωσης των υγρών (λόγω πχ εσωτερικής διαρροής της φλάντζας) θα διαπιστώσεις το αντίθετο. Να πέφτει η στάθμη του λιπαντικού που εισέρχεται στο παραφλού κι αυτό λόγω υψηλότερης πίεσης του λαδιού.
Το λάδι μπαίνει στο κύκλωμα ψύξης όταν δουλεύει ο κινητήρας και έχει πίεση λαδιού. Μόλις ο ζεστός κινητήρας σβήσει, η πίεση λαδιού μηδενίζει ενώ η πίεση στο κύκλωμα ψύξης κάνει ώρα να πέσει - τότε μπαίνει αντιπηκτικό στα λάδια.
Λογικό και αυτό αλλά από ότι έχω δει στην πράξη όταν είναι ακόμη στην αρχή παρουσιάζεται πρώτα το λάδι στο παραφλού και όχι το αντίθετο. Προφανώς γιατί συγκριτικά είναι μικρότερη η ποσότητα του παραφλού στο λάδι και δεν είναι άμεσα αντιληπτή (την 'χωνεύει', δηλ. την απορροφά το λάδι σαν κατάλοιπο και το υπόλοιπο εξατμίζεται).
-
Ο χρήστης S3 έγραψε:
Σημερα κοιταξα το κουτι του elf excelium ldx 5-40, και γραφει επανω sunthetic technologyΤο λάδι που στην θέση του βγήκε το excellium ήταν 100% συνθετικό.
Ρώτησα τους τεχνικούς της ELF στην Ελλάδα και μου είπαν ότι η RENAULT είχε ζητήσει αυτή την σύνθεση για τα excellium που προορίζονται για αυτή.
Υπάρχουν βέβαια και excellium για άλλες εταιρείες που είναι 100% συνθετικά (BMW νομίζω).
Πάντως τα καινούργια μπουκάλια που είναι αυτή την στιγμή στην αγορά εκτός από προδιαγραφές της RENAULT,VW,MB,BMW έχουν και την προδιαγραφή της OPEL: GM-LL-B025.Ένας Οπελάκιας ξέρει καλύτερα τι σημαίνει. -
Ο χρήστης thvarveris έγραψε:
Σημερα κοιταξα το κουτι του elf excelium ldx 5-40, και γραφει επανω sunthetic technology
Το λάδι που στην θέση του βγήκε το excellium ήταν 100% συνθετικό.
Ρώτησα τους τεχνικούς της ELF στην Ελλάδα και μου είπαν ότι η RENAULT είχε ζητήσει αυτή την σύνθεση για τα excellium που προορίζονται για αυτή.
Υπάρχουν βέβαια και excellium για άλλες εταιρείες που είναι 100% συνθετικά (BMW νομίζω).
Πάντως τα καινούργια μπουκάλια που είναι αυτή την στιγμή στην αγορά εκτός από προδιαγραφές της RENAULT,VW,MB,BMW έχουν και την προδιαγραφή της OPEL: GM-LL-B025.Ένας Οπελάκιας ξέρει καλύτερα τι σημαίνει.Αρα Θοδωρη, τα elf που πηρα απο τη renault δεν ειναι 100% συνθετικα?
-
Οι ενδείξεις λένε ότι 100% συνθετικά είναι... όμως 100% PAO μάλλον δεν είναι, αλλά δεν βρήκα και επιβεβαίωση κάπου.
Στο Excellium που γράφει Aprooved by Renault γραφει επίσης και Aprooved by Porsche (και ΒΜW). To Total Quartz 9000 δεν είναι πλέον Aprooved by Porsche και ένας πολύ γνωστός Άγγλος που τα πουλάει μου είπε ότι δεν είναι και 100% PAO (50-50 μάλλον) αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ καλό λάδι, παρ'ότι η Porsche λέει ότι δεν επιλέγει βάση της σύνθεσης αλλά βάση της συμπεριφοράς αλλά και μόνο 100% συνθετικά λιπαντικά συμπεριλαμβάνοντας και τα hydrocracked στον ορισμό αυτό. Άρα τα ELF Excellium δεν είναι ίδια με τα Total από τη μία αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και 100% PAO (πχ επιλέγει και το Shell Helix Ultra 5W40 που είναι ίσως και 100% hydrocracked). Για να επιλέγει όμως το ένα η Porsche και όχι το άλλο κάτι πρέπει να σημαίνει. Και μάλλον σημαίνει ότι το ELF είναι 'καλύτερο' κι αυτήν την εντύπωση την σχημάτισα κι από μόνος μου (πριν μάθω για όλες αυτές τις ιστορίες) όταν είχα δοκιμάσει και τα δύο διαπιστώνοντας καλύτερη συμπεριφορά και αντοχή στο Excellium από το Quartz. Δεν τα πήγα σε τοπικό εργαστήριο (δεν ξέρω που να βρω τέτοιο) αλλά εμπιστεύομαι την κρίση μου παρότι βασίζεται κυρίως σε ενδείξεις καθότι εδώ και χρόνια με βγάζει 'ασπροπρόσωπο' (ίσως γιατί πολλές ενδείξεις μαζεμένες αποτελούν και απόδειξη...).Και επί τη ευκαιρία να τονίσω ότι το να εγκρίνει η απαιτητικότατη Porsche λιπαντικά για τους κινητήρες της κάτι σημαίνει... Όχι ότι είναι και τυφλοσούρτης, αλλά σε εμάς που κινούμαστε στην κατηγορία των 0-5W40 είναι καλός οδηγός. Την λίστα της η Porsche την ανανεώνει κάθε χρόνο. Η PSA έχει τους λόγους της να προτείνει TOTAL αλλά έχω διαπιστώσει ότι υπάρχουν λιπαντικά στο ίδιο πάντα ιξώδες που δουλεύουν ακόμη καλύτερα (ELF, IGOL, MOTUL 8100). Η Porsche όμως δεν προτείνει κάποιο συγκερκιμένο λιπαντικό αλλά βγάζει μία λίστα που λέει ποιά λιπαντικά καλύπτουν τις προδιαγραφές της Porsche και ποιά όχι. Είναι σαφές ότι η Porsche είναι πολύ πιο απαιτητική από τις επιδόσεις του λιπαντικού αλλά και με καθόλου ιδιότροπους κινητήρες όπως τα σύγχρονα Ford-VW κλπ...
Και το ότι η Porsche έχει 7,5 λίτρα κάρτερ και τεχνολογία ψύξης του λαδιού δεν μου λέει και τίποτα, καθότι το δικό μου μοτέρ είναι 1.6 με 120PS το πολύ (και άντε και το 'βελτίωσα' και έχει 150 - υπάρχουν και τα 300V ή τα Silkolene για τους 'τρελλούς πιλότους με F16'), ενώ της Porsche τα μοτέρ είναι διπλάσια σε χωρητικότητα και πολλαπλάσια σε ιπποδυνάμεις και ευστροφία ψηλά και με τελείως διαφορετκό προσανατολισμό (καθαρά σπορ ή και αγωνιστικό)... Καμία σχέση! Και από την άλλη έχουμε την τύχη να χρησιμοποιούμε πάρα πολλοί λιπαντικά με ίδιο ιξώδες με την Porsche! Και η αξιοπιστία-ποιότητα της Porsche σε όλους τους τομείς είναι εκτός από παροιμιώδης και δηλωμένος σταθερός στόχος του εργοστασίου σε όλους τους τομείς (και δεν εξαιρούνται τα λιπαντικά).
Τέλος, γιατί να μην κατευθυνθούμε σε λύσεις ψύξης του λιπαντικού, αντί να ψάχνουμε το σούπερ λιπαντικό που θα αντέξει καταπόνηση 30 λεπτών στις 7000σαλ στην πίστα, αλλά που μπορεί να έχει και ανεπιθύμητες παρενέργειες στην καθημερινή χρήση (πχ το 10W60 σε κινητήρες παραγωγής);
-
Ο χρήστης S3 έγραψε:
Το λάδι που στην θέση του βγήκε το excellium ήταν 100% συνθετικό.
Πάντως τα καινούργια μπουκάλια που είναι αυτή την στιγμή στην αγορά εκτός από προδιαγραφές της RENAULT,VW,MB,BMW έχουν και την προδιαγραφή της OPEL: GM-LL-B025.Ένας Οπελάκιας ξέρει καλύτερα τι σημαίνει.Αρα Θοδωρη, τα elf που πηρα απο τη renault δεν ειναι 100% συνθετικα?
Με την παλιά έννοια όχι.Και το λέω αυτό γιατί πολλά εκεί έχουν αλλάξει.Εγώ τους ρώτησα γιατί η RENAULT γύρισε πίσω και από 100% συνθετικό ζητάει Synthetic Technology.Με λίγα λόγια μου είπαν αυτά που λέμε και εμείς εδώ.Τα αποτελέσματα απέχουν από την θεωρία.Και η RENAULΤ επέλεξε για τα καλύτερα της μοντέλα αυτή την στιγμή Synthetic Technology.
Ακόμα και τα MOBIL 1 δεν γράφουν πια επάνω 100% αλλα φουλ συνθετικό.
Πάντως εγώ που τα βλέπω τα λάδια στην πράξη και εννοώ όλα τα λάδια της ELF είναι πολύ καλά.Τα λυμένα μοτέρ που βλέπεις από ELF είναι το ίδιο πεντακάθαρα με αυτά που χρησιμοποιούν MOBIL που όλοι το θεωρούμε κριτήριο.
Τα 'θεϊκά' MOTUL αφήνουν την μαύρη μούργα και λάσπη και αυτό το ξέρω από πρώτο χέρι.
Εγώ για ένα διάστημα σε ένα 5GT Τurbo που έχω τα χρησιμοποιούσα και είδα πιέσεις λαδιού που βλέπω και τώρα που βάζω MOBIL 15W50.Η μόνη διαφορά ήταν ότι καίγονταν λίγο παραπάνω από τα MOBIL.
Ψάχνοντας λίγο σήμερα στο site της ELF είδα ότι υπάρχει ήδη ένα Excellium 0w30 100% συνθετικό για RENAULT και άλλες μάρκες.
Ακόμα δεν έχουμε ενημέρωση για αυτό.
http://www.lubricants.elf.com/lub/lubro ... 2C5&LG=EN& -
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Οι ενδείξεις λένε ότι 100% συνθετικά είναι... όμως 100% PAO μάλλον δεν είναι, αλλά δεν βρήκα και επιβεβαίωση κάπου.
Στο Excellium που γράφει Aprooved by Renault γραφει επίσης και Aprooved by Porsche (και ΒΜW).Στα καινούργια μπουκάλια του excellium ldx 5w40 παραλαβή πριν από πέντε μέρες που έχουν και ο καινούργιο σηματάκι της ELF η έγκριση της PORSCHE δεν υπάρχει.Υπάρχουν ακριβώς οι παρακάτω εγκρίσεις
ACEA A3/B3/Β4
API SL / CF
MB p. 229.3
BMW Longlife 98
VW 502.00/505.00
OPEL GM LL B025
RENAULT gasoline and dieselΑυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το λάδι έγινε χειρότερο αλλά απλώς το παραθέτω.
-
Νομίζω όμως ότι κάτι παίζει σε συνεργασία PORSCHE-MOBIL.
Tώρα θυμήθηκα ότι σε ένα από τα τελευταία τςύχη των 4ΤΡΟΧΟΙ υπήρχε σε ένα τεστ για Πόρσε μία φωτογραφία του χώρου της μηχανής όπου υπήρχαν σήματα του MOBIL 1. -
Τα 'θεϊκά' MOTUL αφήνουν την μαύρη μούργα και λάσπη και αυτό το ξέρω από πρώτο χέρι.
Μάλλον κυνηγάμε το δέντρο και χάσαμε το δάσος , αν βάλεις ένα λιπαντικό για αγωνιστική χρήση αλλά οδηγείς καθημερινά στην πόλη πιστεύεις ότι θα κάνεις καλό ή κακό στο αυτοκίνητό σου;
Αν πάλι βάλεις το ίδιο λιπαντικό αλλά χρησιμοποιήσεις το αυτοκίνητό σου στην πίστα για κάμποση ώρα και συγκρίνεις την συμπεριφορά του σε σχέση με κάποιο 'normal' λιπαντικό τι πιστεύεις πάλι οτι θα δεις;
Κάθε πράγμα είναι και για διαφορετική χρήση αρκεί να είσαι συνειδητοποιημένος όσον αφορά του ποια η χρήση που εσύ και μόνο εσύ θα του κάνεις ανάλογα των απαιτήσεών σου.
Αυτό μου θυμίζει το γνωστό ρητό που κυκλοφορεί στα στέκια των 'γλήγορων' 'ΕΒΑΛΑ ΕΛΑΤΗΡΙΑ-ΤΑΚΑΚΙΑ-ΔΙΣΚΟΠΛΑΚΕΣ GROUP Ν ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΜΑΜΑΕΙ' μόνο που στο 90% των περιπτώσεων φρενάρει πολύ χειρότερα και παρότι στρίβει χωρίς κλίσεις παει πιο αργά...
Και για να μην νομίσει κανείς πως είμαι dealer της Motul είμαι απλά χημικός ο οποίος μάλιστα δεν εργάστηκα ποτέ ως χημικός αλλά ως μηχανικός Η/Υ.
Απλά βαρέθηκα αυτά που λένε κάποιοι 'έλυσα το μοτερ με το τάδε λάδι και ήταν πεντακάθαρο' μήπως σου μίλησε και σου είπε ποιες είναι οι ανοχές του, οι φθορές του ή αν ποτε σώθηκε στις υψηλές θερμοκρασίες λόγω του εν λόγω λαδιού, ή, ή, ή;
Εμπειρικά όλοι έχουμε τις απόψεις μας περί των λαδιών και παρότι είναι κάποια ένδειξη για την ποιότητά τους αυτό δεν ανταποκρίνεται συνήθως και στην πραγματικότητα.
Κι επειδή περί Motul V300 ο λόγος η τελευταία γενιά τους σε αντίθεση με τις προηγούμενες περιέχει κάποια πακέτα προσθέτων που βελτιώνουν την συμπεριφορά τους στην καθημερινή χρήση καθώς διαπιστώθηκε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των αγοραστών τους είναι αυτοί που τα αγοράζουν για καθημερινή χρήση κι όχι αγωνιστική, πίστες κλπ για την οποία προορίζετε το λάδι.
JIMΕυχαριστώ JIM THEO
(Moderator nass)
Λαδια Συνθετικά (0/5)-40W