-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Πάντως στο 'οικιακό τεστ' της κατάψυξης (-22C μετά από 1 μέρα) το 0W40 είναι σαφώς πιο ρευστό από το 15W50.Ωραίος!
-
Ο χρήστης JIM THEO έγραψε:
...
Τι εννοείς 'το έκανε λάσπη' γιατί το να είναι μαύρο το χρησιμοποιημένο λάδι μεχρις ενός βαθμού δεν είναι και κακό όπως νομίζουμε.
...Γνωρίζω καλά τη διαφορά. Καφέ λάσπη, πηχτός καφέ αφρός όπως όταν αρπάζει η φλάντζα. Έβαλε λάδι της Ford (Motorcraft 5W30) και ησύχασε το μοτέρ... Έτυχε λες; Θεωρώ το συμβάν ιδιοτροπία της Ford. Εξάλλου το γράφει και στο manual ότι αν δεν βρεις λίπαντικό με την προδιαγραφή της Ford (Ford + κάποιος κωδικός) τότε μην το αφήνεις πάνω από 5000 χλμ.
Γνωρίζω και για τα αγωνιστικά λάδια-βαλβολίνες της ELF. Κορυφαία ποιότητα αλλά δεν τα εισάγει κανείς... Άσε που θα βγαίνουν και πανάκριβα!Παρήγγειλα το 5W40 European Formula φυσικά...
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
...
Τι εννοείς 'το έκανε λάσπη' γιατί το να είναι μαύρο το χρησιμοποιημένο λάδι μεχρις ενός βαθμού δεν είναι και κακό όπως νομίζουμε.
...Γνωρίζω καλά τη διαφορά. Καφέ λάσπη, πηχτός καφέ αφρός όπως όταν αρπάζει η φλάντζα. Έβαλε λάδι της Ford (Motorcraft 5W30) και ησύχασε το μοτέρ... Έτυχε λες; Θεωρώ το συμβάν ιδιοτροπία της Ford. Εξάλλου το γράφει και στο manual ότι αν δεν βρεις λίπαντικό με την προδιαγραφή της Ford (Ford + κάποιος κωδικός) τότε μην το αφήνεις πάνω από 5000 χλμ.
Γνωρίζω και για τα αγωνιστικά λάδια-βαλβολίνες της ELF. Κορυφαία ποιότητα αλλά δεν τα εισάγει κανείς... Άσε που θα βγαίνουν και πανάκριβα!Παρήγγειλα το 5W40 European Formula φυσικά...
Μη μπερδευετε ανομοια πραγματα.Εξαλλου το λες και μονος σου,τι αναφερει το μανουαλ.
Το οτι το λαδι εγινε λασπη (αν εγινε τελικα!) δε φταει η ποιοτητα του λιπαντικου η λαθος επιλογη οσο αναφορα τις προδιαγραφες.Τα εξηγησα σε αλλο θεμα αλλα μαλλον δε δινετε σημασια.Οι κατασκευαστες(τουλαχιστον οι ευρωπαιοι) ειναι σαφεστατοι στις απαιτησεις των λιπαντικων.Τωρα ποιοτικα αν συγκρινουμε τα λαδια της motorcraft με τα motul αστα να πανε.Πιστευεις οτι αν εβαζε τα αντιστοιχα 5/30 για φορντ της μοτουλ θα ειχε προβλημα?
Αλλο πραγμα η λαθος επιλογη κι αλλο το λαδι ειναι μαπα.
Και μιας και ειπες για τις μλκιες της vw sto 0/30 ου συνιστω να βαλεις την νεα γενια λιπαντικων 5/30 504.00 507.00 η αλλαξε μαρκα λιπαντικου.Εχουν παρουσιαστει κρουσματα καταναλωσης λιπαντικου με αισθητες διαφορες απο μαρκα σε μαρκα.
Και κατι ακομα.Μην πειραματιζεστε με τα λιπαντικα ειδικα σε μοτερ απο 2004-2005 και πανω (πχ FSI) γιατι θα κλαψει πικρα η τσεπη σας.Τα 5/40 (γενικης χρησης) και ειδικα τα 10/40 (που ειναι και semi) σιγα σιγα παιρνουν το δρομο για το μουσειο.Μονο για παλια οχηματα.
Το τι ζημια κανετε στα μοτερ θα το καταλαβετε μονο στην επισκευη η οταν δειτε λυμενο μοτερ και ειδικα κυλινδροκεφαλη.
-
Καλύτερα λοιπόν σχιστομάτικα που δουλεύουν με απειρα είδη λαδιών χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.
Σε λίγο με το αυτοκίνητο θα πρέπει να αγοράζουμε και όλη την προίκα του μέχρις τέλους ζωής του από την εκάστοτε φίρμα γιατί οτιδήποτε aftermarket ακόμη κι αν είναι ίδιων προδιαγραφών και προερχόμενο από τον ίδιο κατασκευαστή θα το κάνει να 'πεθαίνει' νωρίτερα, από μπουζιά και λάδια μέχρι ράουλα, δίσκους, συμπλέκτες και πάει λέγοντας!
Ε, μην τρελλαθούμε κιόλας! -
Ο χρήστης G60POWER έγραψε:
Μη μπερδευετε ανομοια πραγματα.Εξαλλου το λες και μονος σου,τι αναφερει το μανουαλ.
Το οτι το λαδι εγινε λασπη (αν εγινε τελικα!) δε φταει η ποιοτητα του λιπαντικου η λαθος επιλογη οσο αναφορα τις προδιαγραφες.Τα εξηγησα σε αλλο θεμα αλλα μαλλον δε δινετε σημασια.Φυσικά και δίνω σημασία σε όσα γράφεις αλλά δεν έχω πει ποτέ και κάτι διαφορετικό από τα δικά σου. Αν διαβάσεις προσεκτικά το ποστ μου (όπως και τα προηγούμενα) θα καταλάβεις ότι δεν θεωρώ ότι τα MOTUL είναι κακής ποιότητας αλλά ότι το μοτέρ της Ford (όπως και VW) είναι ιδιότροπα δηλ. θέλουν αποκλειστικές προδιαγραφές λιπαντικών.
Καλύτερα λοιπόν σχιστομάτικα που δουλεύουν με απειρα είδη λαδιών χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.
Γιατί ρε, τα γαλλικά σε χαλάνε;
Με τα ίδια λάδια δουλεύουνε οι γιαπωνέζοι με τους γάλλους... Είναι τυχαίο πχ που τα MOTUL δουλεύουν τέλεια σε γαλλικά και γιαπωνέζικα; Μας κάθεται άσχημα που μπορούμε να παίζουμε δοκιμάζοντας τα διάφορα ιξώδη χωρίς άμεσα καταστροφικά αποτελέσματα; Και επειδή για τα γιαπωνέζικα μοτέρ ουδείς λόγος, αν ρωτήσετε αγωνιζόμενους (μην ακούτε εμένα που ασχολούμαι πολλά χρόνια με τα γαλλικά) θα σας πούνε για τα γαλλικά μοτέρ (ειδικά τα williams και τα rallye αποτελούν απόδειξη στους πλεόν δύσπιστους) που 'δεν σπάνε και δεν χαλάνε'... Άρα προς τί η εμμονή για τόσο εξειδικευμένα λάδια; Η Porsche γιατί δεν είναι τόσο ιδιότροπη; Έχει παλαιάς τεχνολογίας μοτέρ; Ή μήπως κάνει... άλλα κόλπα;Όχι, δεν πρόκειται να εξειδικεύσουν τα λάδια για το καλό των κινητήρων μας, αλλά μόνο για το καλό της τσέπης τους! Ξέρετε πόσους πελάτες έχει κρατήσει το δίκτυο της VW και της FORD κάνοντας αυτήν την πονηριά με τα λιπαντικά; Μιλάμε για μεγάλους κατεργαρέους... Βέβαια, πλέον οι περισσότεροι κατασκευαστές παράγουν αυτά τα ειδικά λιπαντικά αλλά την ζημιά στα μικρά συνεργεία την κάνανε. Το αν θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι κατασκευαστές αυτό το κακό παράδειγμα θα εξαρτηθεί από το αν θα θεωρήσουν ότι οι κατεργαρέοι τα κατάφεραν να τα κονομήσουν από το κόλπο (που δεν το βλέπω να γίνεται). Τέλος, δεν βγάζει μόνο η VW κινητήρες άμεσου ψεκασμού με αυξημένες απαιτήσεις στην λίπανση...
Η τελευταία παράγραφος είναι αποτέλεσμα της δικαιολογημένα καχύποπτης άποψής μου για τον τρόπο που μας βλέπουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες του κόσμου.
-
Καλέ μου φίλε Miltellas λάθος κατάλαβες τα γραφόμενά μου, δεν διαφωνούμε σε τίποτα ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει καθώς και πρώην ιδιοκτήτης Γαλλικού είμαι και φυσικά αντίθετος με προσπάθειες χειραγώγησης όπως οι παραπάνω που αναφέρεις.
Για να μην πω πως από τις καλύτερες εταιρείες λιπαντικών είναι οι Γαλλικές και σκέψου τι ποσοστό αντιπροσωπεύει παγκοσμίως η Γαλλική αυτοκινοβιομηχανία ή το ότι δεν είναι καν κάποια αξιόλογη πετρελαιοπαραγωγός χώρα.
Απλά είμαι κάθετα αντίθετος σε όσους πάνε να μας πούνε πως το να βάζει αυστηρότατες προδιαγραφές ο κατασκευαστής ενός αυτοκινήτου σε σχέση με τα λιπαντικά είναι και καλό, πρώτον τα κονομά αδρά από όποια εταιρεία λιπαντικών θελήσει να πάρει τις προδιαγραφές και δεύτερον δεσμεύει τον αγοραστή σε τρομερά μεγάλο ποσοστό και σε ότι έχει να κάνει με το συνεργείο και τα λάδια που αυτός θα χρησιμοποιήσει.
Δηλαδή σε λίγο θα μας κάνουν να πιστέψουμε πως είναι πρέπον ένα αυτοκίνητο να έχει μαύρο κουτί και κατά συνέπεια να παρακολουθούμαστε συνεχώς ή πιο απλό παράδειγμα πως το να είναι ένα αυτοκίνητο όλο και πιο βαρύ είναι καλό εφόσον σε μια πιθανή συγκρουση και σύμφωνα με τη θεωρία των μαζών θα μας προστατέψει καλύτερα!
Συγνώμη αλλά είμαι παλιομοδίτης...
-
Άλλη μία Γαλλοϊαπωνική συμμαχία!
-
Ο χρήστης G60POWER έγραψε:
Και κατι ακομα.Μην πειραματιζεστε με τα λιπαντικα ειδικα σε μοτερ απο 2004-2005 και πανω (πχ FSI)Μήπως χρησιμοποιεί το VAG 'εξωτικά' μέταλλα που έχουν ιδιαιτερότητες στη λίπανση; Εκτός από το μεγάλο διάστημα αλλαγής λαδιών δεν ξέρω καμία άλλη διαφορά.
-
Το μεγάλο διάστημα αλλαγής δεν οφείλετε εξόλοκλήρου στον κινητήρα αλλά και στα λάδια.Έχω δει κάτι κοτιά που λένε long life.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Και κατι ακομα.Μην πειραματιζεστε με τα λιπαντικα ειδικα σε μοτερ απο 2004-2005 και πανω (πχ FSI)
Μήπως χρησιμοποιεί το VAG 'εξωτικά' μέταλλα που έχουν ιδιαιτερότητες στη λίπανση; Εκτός από το μεγάλο διάστημα αλλαγής λαδιών δεν ξέρω καμία άλλη διαφορά.
Σίγουρα οι νεας γενιάς κινητήρες έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες στα λάδια και τις προδιαγραφές τους αλλά ως ενός σημείου, μην τα παραλέμε , για να μην γίνω κακός δηλαδή και πω πως γι'αυτό τα VW δεν βγάζουν προβλήματα επειδή χρησιμοποιούν καλύτερες προδιαγραφές λαδιών (παρεπιπτόντως τα μεχρι πρότινως 'πεταμένα' αλλά ανέκαθεν πολύ ψηλά στην εκτίμησή μου Skoda έχουν προ πολλού πάρει κεφάλι στην αξιοπιστία από όλο το Group VAG).
Γι'αυτό μην ακολουθούμε σαν πρόβατα ότι μας πασάρουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρείες λιπαντικών αλλά χωρίς να ξεφεύγουμε και πολύ από σταθερές αξίες να έχουμε ανεπτυγμένη και κρίση και λογική!
JIM -
Ο χρήστης JIM THEO έγραψε:
στον έναν είχα προτείνει Motul 8100 5W40 και το έκανε λάσπη σε 5000χλμ με μοτέρ 25000χλμ και με βρίζει από τότε!!!
Παρεπιπτόντως η ELF έχει κάποια λάδια τα οποία όμως δεν προωθεί στην αγορά - όπως η Motul κάνει με τα V300 - για σκληρή ή/και αγωνιστική χρήση τα οποία είναι καταπληκτικά.
Απλά δεν τα βρισκεις έυκολα και είναι για σιγκεκριμένη μόνο χρήση και συχνές αλλαγές.
JIMΜπορείς όμως να τα παραγγείλεις από κιβώτιο και πάνω.Παράγονται σε ένα ινστιτούτο της εταιρείας στην Ελβετία και όχι στα εργοστάσια μαζικής παραγωγής της ELF όπως μου είπαν οι μηχανικοί της εταιρείας.Όταν ρώτησα για την ποιότητα σε σύγκριση με τα 300V μου είπαν ότι το 300V είναι πολύ καλό αγωνιστικό λάδι αλλά το δικό τους 100 φορές καλύτερο.
Είναι όμως πολύ ακριβό.Κατά μέσο όρο περίπου βγαίνει μέχρι και 20 ευρώ το λίτρο και οι συσκευασίες είναι πεντάλιτρες.Και όλα αυτά σε τιμή χονδρική.
Μπορεί να το αγοράσει βέβαια και κανείς από το internet και σε μικρότερη ποσότητα. -
Ο χρήστης thvarveris έγραψε:
Όταν ρώτησα για την ποιότητα σε σύγκριση με τα 300V μου είπαν ότι το 300V είναι πολύ καλό αγωνιστικό λάδι αλλά το δικό τους 100 φορές καλύτερο.Τους πιστεύω. Αλλά και το κόστος δεν είναι μικρό... Χονδρική κιόλας...
-
Τι γνωμη εχετε για τα λιπαντικα 5-50?
Ειναι καλυτερα απο τα 5-40 στο σκισιμο?
Λογικα στο κρυο ξεκινημα θα ειναι τα ιδια.
Παντως οι προδιαγραφες τους φαινονται υποδεεστερες απο τα 5-40.(πχ aral 5-50, elf 5-50)Απλα θελω να το ψαξουμε λιγο, για να κλεισω με το θεμα λιπαντικα.
Η σκεψη μου ειναι η εξης:5-40 για το χειμωνα, 5-50 για ανοιξη- καλοκαιρι. -
Να μη βάλεις 5W50. Αν θέλεις το καλοκαίρι μπορείς να βάζεις 15W50 που δεν έχει μεγάλη διαφορά το πρώτο με το δεύτερο νούμερο - λιγότερα βελτιωτικά ιξώδους που ΔΕΝ είναι λιπαντικά.
HTHS
5W40 4.3-4.5 (περίπου σαν ορυκτέλαιο 10-15W40).
15W50 5.3
και τα δύο πολύ καλά. -
Ρε παιδιά, διαβάζω απο την αρχή τα θέματα που αφορούν τα λιπαντικά αλλά τώρα θυμήθηκα κάτι και προβληματίστικα: φοράω συνθετικά λάδια motorcraft σε κινητήρα VW 1.4 16v, μήπως πρέπει να τα ξαναλλάξω σύντομα;;;; Έτυχε και τα βρήκα και αφού ήταν φουλ συνθετικά είπα οκ και τα έβαλα, τι λέτε;
-
Καλούτσικα είναι.
-
Χωρίς να έχω διαβάσει τα προηγούμενα, και ρίχνωντας μία απλή ματιά θα ήθελα να αναφέρων κάτι.
Τις προάλλες έβλεπα ένα Best Motoring βίντεο, όπου μιλούσε για τις αλλαγές που θα έπρεπε να κάνει κανείς στο αμάξι του για να κάνει ερασιτεχνική χρήση πίστας.
Ρωτούσαν τον διευθυντή της Spoon (τον βελτιωτή των Honda).
Όταν λοιπόν τον ρώτησαν τι λάδι να βάζει κανείς στο αμάξι απάντησε:
' Υπάρχουν πολλοί που αγοράζουν πανάκριβα λάδια μα 20$ το λίτρο.
Η άποψή μου έιναι:
'Δεν είναι ουίσκι!!'
Τα λάδια που χρησιμοποιεί ο κατασκευαστής είναι μία από τις καλύτερες επιλογές που μπορεί να κάνει κανείς για το αυτοκίνητό του.'Και εδώ τώρα είναι το ενδιαφέρον κομμάτι....
' Τα λάδια του κινητήρα δεν έχουν τόσο ανάγκη. Μία απλή αλλαγή λαδιών με ταυτόχρονη αλλαγή φίλτρου είναι ότι πρέπει να κάνει κάποιος.
Το σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι τα λάδια του κιβωτίου .
Και αυτό γιατί δεν παιρνούν από κάποιο φίλτρο με αποτέλεσμα τα ρινίσματα που δημιουργούνται παραμένουν μέσα στο κιβώτιο και προκαλούν ζημιές σε ρουλεμάν κτλ.
Προτείνω λοιπόν μετά από σκληρή χρήση την αλλαγή των λαδιών του κιβωτίου!!!!' -
Ο χρήστης YiannisWalker έγραψε:
' Τα λάδια του κινητήρα δεν έχουν τόσο ανάγκη. Μία απλή αλλαγή λαδιών με ταυτόχρονη αλλαγή φίλτρου είναι ότι πρέπει να κάνει κάποιος.
Το σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι τα λάδια του κιβωτίου .
Και αυτό γιατί δεν παιρνούν από κάποιο φίλτρο με αποτέλεσμα τα ρινίσματα που δημιουργούνται παραμένουν μέσα στο κιβώτιο και προκαλούν ζημιές σε ρουλεμάν κτλ.
Προτείνω λοιπόν μετά από σκληρή χρήση την αλλαγή των λαδιών του κιβωτίου!!!!'Θα ήθελα αυτό το βίντεο να το δείξω σε φίλο μηχανικό αυτοκινήτων που με κοροϊδεύει όταν αλλάζω λάδια στο κιβώτιο σε κάθε αλλαγή λαδιών κινητήρα (μερικές φορές κάθε δεύτερη αλλαγή).
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΙΛΤΡΟ - το λάδι μπορεί να μη χαλάει.
edit Φυσικά ορυκτέλαιο, συνολικό κόστος 10
-
Στα 62000km χιλιομετρα που εχω κανει στο astra εχω αλλαξει βαλβολινες 3 φορες.στην αντιπροσωπεια οπου....δεν τις αλλαζω, οι μηχανικοι της πλακας επιμενουν να λενε οτι δεν χρειαζονται ποτε.
μαλιστα βαζουν και δυστυχως βρεχουν ...το δαχτυλακι τους λεγοντας οτι ειναι οκ..
βεβαια τους πειραζω λεγοντας αν ξερουν ποιο υγρο συστατικο στον κοσμο δεν χανει ποτε τις ιδιοτητες του στην παροδο του χρονου και σε συνεχεις αυξομειωσεις πιεσης και θερμοκρασιας?δωστε οτι μπορειτε στο αυτοκινητακι σας απο συντηρηση και αυτο θα σας ανταμειψει με μερικα αλογακια παραπανω στο δυναμομετρο...
α δεν μπαινω στην πιστα με το astra,μελλοντικα ομως. -
σπυρο επειδηη εισαι μια απο τα ιδια θα σου προτεινα να κανεις οτι και εγω...
εγω καθε 10000χλμ αλλαζα λαδια δοκιμαζοντας κατι αλλο και σε μαρκα και σε ιξωδες. καπου ενιωθα οτι το μοτερ αν ειχε χερια θα με βαρουσε.εδω και 8000χλμ εχω τα μοτουλ 300ν 10-40 τα οποια εχουν δουλεψει αψογα και σε πιστα και εθνικη (και ξερεις ποσο καφτης ειμαι) τα οποια θα αλλαξω παλι με μοτουλ τουλαχιστον να κλεισω 20000χλμ με το ιδιο λαδι και βλεπουμε. κοινως βαλε ενα λαδι σταθερα για 20000χλμ να ηρεμησει και το μοτερ και εσυ απο τις εναλλαγες και μετα το ξανασυζηταμε
τεχνικα δε ξερω αν αυτο που λεω ειναι σωστο. απλα συνηθως παντου ισχυει ο κανονας οτι δουλευει δεν το πειραζουμε...
Λαδια Συνθετικά (0/5)-40W