-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Δες το λινκ αυτό: http://web.archive.org/web/200812240902 ... index.htmlΤα εξηγεί αναλυτικότατα και άψογα. Αν έχεις κάποιο γνωστό όπως λες τολμώ να πω επιβάλεται να το διαβάσεις.
ΥΓ. Τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα την έχω σώσει κάπου ολόκληρη σε περίπτωση που λείπει κάτι απο το archive.org μπορώ να το βρώ.
Εξαιρετικό. Το διαβάζω τώρα και έχω μείνει άναυδος. Αυτός που το έγραψε όμως είναι βαθιά πληροφορημένος.
All time classic και είναι μεγάλο κρίμα που 'έπεσε'...
Το έκανα print και εγώ (να'σαι καλά ΙΚΕ), γιατί δεν πρέπει να χαθεί και γιατί είναι από τα πράγματα που όλοι πρέπει να έχουμε διαβάσει...
Σε μία παρουσίαση (ατομική), -νομίζω της Herbal Life- είχε πάει και γνωστός μου και μόνο που δεν έπιασε από το λαιμό αυτόν που έκανε την παρουσίαση...
Άσχετο, γνωρίζει κανείς αν οι ασφαλιστικές εταιρείες δουλεύουν με παρόμοιο τρόπο όσον αφορά τους ασφαλιστές;
(γιατί πολλές φορές η συμπεριφορά τους μου θυμίζει τα droids των MLM εταιρειών)...
_
-
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
Η αλήθεια είναι οτι η ίδια δεν πραγματοποιεί πωλήσεις και ίσως μάλιστα να αξίζει ως ενα βαθμό, πολύ περισσότερο απο τις άλλες εταιρίες. Αποτελεί είδος πυραμίδας όμως και ο τροπος προσεγγισης είναι ο ίδιος κι εγω (μαζί με ΠΑΡΑ πολλούς άλλους υποψιάζομαι) είμαι ξενερωμένος και τ΄ ακούω πια βερεσέ. Οπως επίσης ακούω βερεσέ και τα θετικά λόγια κάποιου που ασχολείται με κάποια αυτές τις εταιρίες... (Μετα συγχωρήσεως sv2... )Σε συγχωρώ.....εξ άλλου δεν είναι για όλους. Είναι ένα ίδιαίτερο πολύπλοκο και τεχνοκρατικό σύστημα και δεν το κατανοούν οι περισσότεροι.Πάντως δουλεύει εξαιρετικά έχουν απίστευτο λογισμικό ,υπάρχει και εφαρμογή στα smartphones που μέσω του GPS σε κατευθύνουν στις συμβεβλημένες επιχειρήσεις και πολλά άλλα που μπορώ να γράφω ώρες.
Το σημαντικό είναι ότι δεν με ενδιαφέρει πόσο βενζίνη θα κάψω ή τι μπορεί να σπαταλήσω αφού το σύστημα μου επιστρέφει πίσω τα χρήματα που ξόδεψα.Η βενζίνη (ΕΚΟ) μου κοστίζει 1,27 αντί 1,65 . -
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
Με την lyoness ασχολούμαι εδώ και 6-7 μήνες......Δεν βλέπω να έχει σχέση με πυραμίδες.Αφιερώνω 1-2 ώρες την ημέρα και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Εχω βάλει και τις δουλειές μου στο σύστημα και έχω σημαντική αύξηση τζίρου.
Ψάξτε την σε πολλές χώρες και θα δείτε ότι έχουν ενταχθεί πολύ σοβαρές εταιρείες όπως Walmart , Harrods ,Vodafone ,Kika ,Lidle ,Carrefour και άλλες.Η Lyoness δεν πουλάει τίποτα αλλά διαχειρίζεται πιστωτικά υπόλοιπα από εκπτώσεις που δίνουν οι συμβεβλημένες επιχειρήσεις στο σύστημα....Στη πράξη καμία από αυτές δεν πουλάει κάτι, το προϊόν είναι η μέσο για την ύπαρξη πωλητών και η αποποίηση τυχόν παρανομίας. Τα μεγάλα ονόματα είναι meme πολύ συχνό, πχ η LR αναφέρει ονόματα όπως Bruce Willis κλπ. Στην πράξη απλά μεταπωλεί προϊόντα τους, κάτι ανάλογο θα ισχύει και με την Lyoness. Τώρα αν το βλέπει κανείς ή όχι είναι σεβαστό καταρχήν και δικό του θέμα, το αν είναι πυραμίδα ή όχι όμως είναι ξεκάθαρο σε κάθε περίπτωση.
-
Πως κάνει μπαμ μία εταιρία πως είναι πυραμίδα, πχ lyoness, δε την είχα ξανα-ακούσει, μπαίνω στη σελίδα τους και βλέπω τα εξής:
δείγμα 1:
*Το Όραμα.
περισσότερο ελεύθερο χρόνο
οικονομική ανεξαρτησία
επιπλέον εισόδημα
η κάρτα προνομίων με τη μεγαλύτερη χρήση στην Ευρώπη
το μεγαλύτερο διεθνές δίκτυο μελών και συμβεβλημένων επιχειρήσεων
*δείγμα 2:
*Μπόνους φιλίας.
Επειδή οι συστάσεις έχουν ιδιαίτερη αξία.Οι συστάσεις σε φίλους και γνωστούς αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση. Αν συστήσετε την Lyoness σε άλλους, εξασφαλίζετε εκτός από το Cashback σας επιπλέον και το Μπόνους Φιλίας: Λαμβάνετε για κάθε αγορά φίλων σας 0,5% του ποσού αγοράς στο λογαριασμό σας (άμεσο μπόνους φιλίας). Και αν στους φίλους σας προστεθούν και οι δικοί τους φίλοι, λαμβάνετε πρόσθετο μπόνους 0,5% του αντίστοιχου ποσού αγοράς (έμμεσο μπόνους φιλίας).
Ανάλογα με το αριθμό συστάσεων που θα κάνετε, μπορεί αυτό να σημαίνει για σας επιπρόσθετο εισόδημα εκατοντάδων ευρώ κάθε χρόνο.*
δείγμα 3:
-
Και που βλέπεις την πυραμίδα IKE ?
-
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
Και που βλέπεις την πυραμίδα IKE ?Είναι προφανές ότι πρόκειται για πυραμίδα.
Κάποιος που έχει από κάτω του κάποιους άλλους, που έχουν από κάτω τους κάποιους άλλους κ.ο.κ...._
-
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
Και που βλέπεις την πυραμίδα IKE ?Στο μοντέλο λειτουργίας όπως περιγράφεται στη σελίδα τους. Ότι και να γράψω δε νομίζω πως θα είμαι όσο αναλυτικός και σωστός είναι αυτός που έγραψε τη σελίδα που αναφέρθηκε πιο πριν, οπότε θα σας παραπέμψω εκεί.
Επίσης καλώς ή κακώς αυτές οι εταιρίες δεν είναι παράνομες, λειτουργούν στο γράμμα μεν του νόμου, νόμιμα όμως. Ο καθένας έχει την ευθύνη των πράξεών του και τους προσωπικούς του ηθικούς κανόνες. Αν εσύ είσαι ευχαριστημένος με την συγκεκριμένη συνεργασία σου καλά κάνεις και συνεργάζεσαι με αυτούς.
Αυτό το τόπικ το άνοιξα 7 (!) χρόνια πριν, δεν απευθύνεται σε κάποιον που έχει εισόδημα (αν έχει) από μία τέτοια εταιρία αλλά σε όσους ασκούνται πιέσεις (έστω και ευγενικές) από φίλους ή γνωστούς για να εμπλακούν αλλά και για να γίνουν γνωστά κάποια πράγματα που ενώ τελικά είναι δίπλα μας περνούν απαρατήρητα.
-
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
Με την lyoness ασχολούμαι εδώ και 6-7 μήνες......Δεν βλέπω να έχει σχέση με πυραμίδες.Αφιερώνω 1-2 ώρες την ημέρα και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Εχω βάλει και τις δουλειές μου στο σύστημα και έχω σημαντική αύξηση τζίρου.
Ψάξτε την σε πολλές χώρες και θα δείτε ότι έχουν ενταχθεί πολύ σοβαρές εταιρείες όπως Walmart , Harrods ,Vodafone ,Kika ,Lidle ,Carrefour και άλλες.Η Lyoness δεν πουλάει τίποτα αλλά διαχειρίζεται πιστωτικά υπόλοιπα από εκπτώσεις που δίνουν οι συμβεβλημένες επιχειρήσεις στο σύστημα....Αφιερώνεις 1-2 ώρες την ημέρα για να κάνεις τι πράγμα? Αν θες δώσε μας και ένα λινκ από τις δουλείες σου που 'έβαλες' στη συγκεκριμένη εταιρία.
-
Ομοιότητες των κακών MLM με την υπόλοιπη καλή οικονομία:
- Το σύστημα διανομής - πώλησης αγαθών που καταλήγουν στο λιανεμπόριο δεν διαφέρει και τόσο πολύ από την δομή της πυραμίδας. Και ναι, ακόμα και εκεί όσο πιο ψηλά βρίσκεσαι στην πυραμίδα τόσο αυξάνονται τα κέρδη σου ανάλογα με την διεύρυνση της βάσης της πυραμίδας (των τελικών καταναλωτών).
- ΟΙ υποσχέσεις που δίνουν οι εταιρίες ΜΛΜ 'στον απλό κόσμο' δεν διαφέρουν και πολύ από τις υποσχέσεις που έδινε ο καπιταλισμός στη Δύση από τον ψυχρό πόλεμο και δώθε.
- ΟΛΟ το χρηματοπιστωτικό σύστημα (και όχι μόνο η κομπίνα του Μάντοφ) έχει από λίγη ώς πολλή πυραμίδα μέσα του και δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε οτι αυτό που βλέπουμε από το 2008 και μετά είναι το τρίξιμο αυτής της πυραμίδας.
- Συνοπτικά θα έλεγα οτι οι MLM εταιρίες δεν είναι τίποτα παραπάνω από capitalism on steroids
Κοντολογίς, το να βλέπω τον ΙΚΕ να δαιμονοποιεί τις εταιρίες MLM μου φαίνεται κάπως αστείο
Disclamer: Δεν συμμετέχω σε καμία εταιρία ΜΛΜ γιατί πολύ απλά (με το φτωχό μου το μυαλό) θεωρώ οτι η επένδυση χρόνου στη δική μου δουλειά (προς το παρόν τουλάχιστον) έχει καλύτερες αποδόσεις. Αν αύριο μεθαύριο κάποιος με πείσει για το αντίθετο δεν θα το απορρίψω μόνο και μόνο επειδή θα πρόκειται για ΜΛΜ, όμως θα δυσκολευτεί να με κάνει να καθήσω να τον ακούσω.
-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
Ομοιότητες των κακών MLM με την υπόλοιπη καλή οικονομία:- Το σύστημα διανομής - πώλησης αγαθών που καταλήγουν στο λιανεμπόριο δεν διαφέρει και τόσο πολύ από την δομή της πυραμίδας. Και ναι, ακόμα και εκεί όσο πιο ψηλά βρίσκεσαι στην πυραμίδα τόσο αυξάνονται τα κέρδη σου ανάλογα με την διεύρυνση της βάσης της πυραμίδας (των τελικών καταναλωτών).
- ΟΙ υποσχέσεις που δίνουν οι εταιρίες ΜΛΜ 'στον απλό κόσμο' δεν διαφέρουν και πολύ από τις υποσχέσεις που έδινε ο καπιταλισμός στη Δύση από τον ψυχρό πόλεμο και δώθε.
- ΟΛΟ το χρηματοπιστωτικό σύστημα (και όχι μόνο η κομπίνα του Μάντοφ) έχει από λίγη ώς πολλή πυραμίδα μέσα του και δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε οτι αυτό που βλέπουμε από το 2008 και μετά είναι το τρίξιμο αυτής της πυραμίδας.
- Συνοπτικά θα έλεγα οτι οι MLM εταιρίες δεν είναι τίποτα παραπάνω από capitalism on steroids
Κοντολογίς, το να βλέπω τον ΙΚΕ να δαιμονοποιεί τις εταιρίες MLM μου φαίνεται κάπως αστείο
Disclamer: Δεν συμμετέχω σε καμία εταιρία ΜΛΜ γιατί πολύ απλά (με το φτωχό μου το μυαλό) θεωρώ οτι η επένδυση χρόνου στη δική μου δουλειά (προς το παρόν τουλάχιστον) έχει καλύτερες αποδόσεις. Αν αύριο μεθαύριο κάποιος με πείσει για το αντίθετο δεν θα το απορρίψω μόνο και μόνο επειδή θα πρόκειται για ΜΛΜ, όμως θα δυσκολευτεί να με κάνει να καθήσω να τον ακούσω.
Δεν είναι όμως ακριβώς το ίδιο...
Η δομή μπορεί να φαίνεται ίδια, ωστόσο, η επιθετική πολιτική, τα ψέματα, η πίεση, και το κλίμα που καλλιεργείται στα droids (τα οποία μετακυλούν σε όλους όσους σχετίζονται), είναι πέραν κάθε ηθικής..._
-
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
Η Lyoness δεν πουλάει τίποτα αλλά διαχειρίζεται πιστωτικά υπόλοιπα από εκπτώσεις που δίνουν οι συμβεβλημένες επιχειρήσεις στο σύστημα....Τι εννοείς 'πιστωτικά υπόλοιπα από εκπτώσεις';
Παίρνει τουλάχιστον 6% προμήθεια (προτεινόμενη 12 ) για κάθε πώληση σε μέλος, και δίνει στα μέλη το 2%.
Πληρώνεις κάτι παραπάνω αν θες να διαφημιστείς κ.ο.κ.Από κει και πέρα τα γνωστά, αρχικό κόστος εισόδου, πάγια 'τέλη', minimum συναλλαγές, μπόνους 'φιλίας' κ.ο.κ.
-
Ο χρήστης kubiak έγραψε:
Δεν είναι όμως ακριβώς το ίδιο...
Η δομή μπορεί να φαίνεται ίδια, ωστόσο, η επιθετική πολιτική, τα ψέματα, η πίεση, και το κλίμα που καλλιεργείται στα droids (τα οποία μετακυλούν σε όλους όσους σχετίζονται), είναι πέραν κάθε ηθικής...
_Φυσικά και δεν είναι ακριβώς το ίδιο
Ολα αυτά που αναφέρεις όμως και η επιθετική πολιτική και η πίεση και το κλίμα που καλλιεργείται (αυτό κι αν...) υπάρχουν κι αλλού και σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν και βασικά συστατικά της 'corporate culture' πολλών μη-ΜΛΜ εταιριών. Ισως όχι σε τέτοιο βαθμό υστερίας. Εξ ου και τα 'steroids'.Κτγμ το MLM θα έπρεπε απλώς να το βλέπουμε ως έναν ακόμα τρόπο με τον οποίο γίνονται μπίζνες. Καλώς ασκείται κριτική, και είναι πολύ χρήσιμα τα sites όπως αυτό της πρώτης σελίδας του θέματος, γιατί βοηθάνε να έρθει στα ίσια η (συνήθως) εντελώς παραπλανητική εικόνα που παρουσιάζουν οι εταιρίες MLM για τον εαυτό τους και γι'αυτό που κάνουν.
Εν πάσει περιπτώσει, το να τα χώνει στις πυραμίδες κάποιος που είναι υπέρμαχος αποκεντρωμένων μοντέλων παραγωγής, κατανάλωσης και εξουσίας, ενώ αντίθετα δεν βλέπει με καλό μάτι το τρέχον και καθιερωμένο σύστημα των κολοσσιαίων πολυεθνικών και των χρηματοπιστωτικών τεράτων μου φαίνεται απολύτως λογικό. Το αντίθετο όχι και τόσο...
-
Κατ' αρχήν, οι εταιρείες - πυραμίδες, μετατρέπουν (ή προσπαθούν να μετατρέψουν) τους πελάτες τους σε πωλητές.
Δεύτερον, δίνουν παντελώς ψευδή στοιχεία. π.χ 'είμαστε η 4η σε μέγεθος πολυεθνική παγκοσμίως'.Έχουν αυτά (και άλλα πολλά) καμία σχέση με τις κανονικές εταιρείες;
-
Φυσικά και δεν είναι ακριβώς το ίδιο
Ολα αυτά που αναφέρεις όμως και η επιθετική πολιτική και η πίεση και το κλίμα που καλλιεργείται (αυτό κι αν...) υπάρχουν κι αλλού και σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν και βασικά συστατικά της 'corporate culture' πολλών μη-ΜΛΜ εταιριών. Ισως όχι σε τέτοιο βαθμό υστερίας. Εξ ου και τα 'steroids'.Κτγμ το MLM θα έπρεπε απλώς να το βλέπουμε ως έναν ακόμα τρόπο με τον οποίο γίνονται μπίζνες. Καλώς ασκείται κριτική, και είναι πολύ χρήσιμα τα sites όπως αυτό της πρώτης σελίδας του θέματος, γιατί βοηθάνε να έρθει στα ίσια η (συνήθως) εντελώς παραπλανητική εικόνα που παρουσιάζουν οι εταιρίες MLM για τον εαυτό τους και γι'αυτό που κάνουν.
Εν πάσει περιπτώσει, το να τα χώνει στις πυραμίδες κάποιος που είναι υπέρμαχος αποκεντρωμένων μοντέλων παραγωγής, κατανάλωσης και εξουσίας, ενώ αντίθετα δεν βλέπει με καλό μάτι το τρέχον και καθιερωμένο σύστημα των κολοσσιαίων πολυεθνικών και των χρηματοπιστωτικών τεράτων μου φαίνεται απολύτως λογικό. Το αντίθετο όχι και τόσο...
Το ζήτημα είναι τελικά από που βγαίνουν τα κέρδη.
Αν βγαίνουν από κάτι που όντως παράγεις και πουλάς, και απλώς θες να βρεις ένα φτηνό τρόπο να προμοτάρεις το δίκτυο πωλήσεων, πες πάει στο διάολο. Εκεί βέβαια δεν μιλάμε ούτε για αρχικό κόστος, ούτε για υποχρεώσεις αγορών και 'αγορών' ούτε τπτ τέτοιο.
Αν το κέρδος βγαίνει μόνο και μόνο (ή έστω σε σημαντικό = βιώσιμο βαθμό) από την εισαγωγή μελών, τότε είναι straightout απάτη, και σε πολλές χώρες είναι παράνομο.
Το κρίσιμο λοιπόν είναι από που βγαίνουν τα λεφτά και όλο το παιχνίδι είναι πως θα το ντύσεις αυτό καλύτερα
-
Ο χρήστης Panosss έγραψε:
-
Κατ' αρχήν, οι εταιρείες - πυραμίδες, μετατρέπουν (ή προσπαθούν να μετατρέψουν) τους πελάτες τους σε πωλητές.
-
Δεύτερον, δίνουν παντελώς ψευδή στοιχεία. π.χ 'είμαστε η 4η σε μέγεθος πολυεθνική παγκοσμίως'.
-
Έχουν αυτά (και άλλα πολλά) καμία σχέση με τις κανονικές εταιρείες;
-
Και αυτό τους καθιστά απατεώνες; Δεν προσπαθούν να τους μετατρέψουν παρά την θέλησή τους. Τους πείθουν γι'αυτό. Και οι πελάτες γίνονται πωλητές και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται από τη στιγμή που οι ίδιοι το επέλεξαν, γιατί οι ίδιοι το επέλεξαν, όπως κι εκείνοι που μπήκαν στην τράπεζα για να πάρουν διακοποδάνειο (και συχνά είναι τα ίδια πρόσωπα). Το οτι δεν καταλαβαίνει ο συνταξιούχος οτι πλέον είναι κάτι σαν λιανοπωλητής (αν έχει μόνο ένα επίπεδο από κάτω του) ή χονδρέμπορος (αν έχει περισσότερα) δε νομίζω να έχει σημασία.
-
Αν το κάνουν κακώς, αλλά και πάλι νομίζω οτι οι σοβαρές (ή έστω μεγάλες) εταιρίες του χώρου δεν μπαίνουν σ'αυτή τη λογική.
-
Ψάχνουμε να βρούμε οποιαδήποτε διαφορά; Γιατί υπάρχουν πολλές
Αν καθίσετε να δείτε την κριτική (χωρίς να εξαιρείται και το κατεβασμένο site) είναι συγκεχυμένη και ψιλοαόριστη. *Είναι νόμιμο, αλλά είναι ανήθικο, δεν είναι σωστά πράγματα αυτά, εκμεταλλεύονται την αφέλεια του κοσμάκη *και κάτι τέτοια, και προσπαθώ να σκεφτώ τι από αυτά που καταλογίζουν σ'αυτές τις εταιρίες σχετικά με το πόσο κακές είναι δεν ισχύει για τις τράπεζες π.χ.
Ξανά, δεν προσπαθώ να βγάλω λάδι τις εταιρίες MLM απλά είναι λίγο κουλό να είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι.
Δε λέω τπτ άλλο γιατί θα θεωρηθεί οτι τους προμοτάρω κιόλας -
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Αν βγαίνουν από κάτι που όντως παράγεις και πουλάς, και απλώς θες να βρεις ένα φτηνό τρόπο να προμοτάρεις το δίκτυο πωλήσεων, πες πάει στο διάολο. Εκεί βέβαια δεν μιλάμε ούτε για αρχικό κόστος, ούτε για υποχρεώσεις αγορών και 'αγορών' ούτε τπτ τέτοιο.
Αν το κέρδος βγαίνει μόνο και μόνο (ή έστω σε σημαντικό = βιώσιμο βαθμό) από την εισαγωγή μελών, τότε είναι straightout απάτη, και σε πολλές χώρες είναι παράνομο.
Το κρίσιμο λοιπόν είναι από που βγαίνουν τα λεφτά και όλο το παιχνίδι είναι πως θα το ντύσεις αυτό καλύτερα
Ενα τελευταίο
Ε ναι προφανώς. Αλλο οι εταιρίες που πουλάνε πραγματικά προϊόντα και βασίζουν το κέρδος στη διακίνηση του ίδιου του προϊόντος κι άλλο τα 'αεροπλανάκια' και τα δίκτυα που το προϊόν είναι απλώς η αφορμή για να στηθεί η πυραμίδα. Εκεί μιλάμε για Ponzi... -
Εμ.. αυτό λέμε.
Άπειρες εταιρείες έχουν customer loyalty προγράμματα, affiliation προγράμματα κ.ο.κ.
Μόνο κάποιες όμως το ντύνουν με όλα αυτά τα πολύ πολύ χαρακτηριστικά σημεία (what walks like a duck, looks like a duck, sounds like a duck...)Πάνω σε αυτά που είπες όμως, ναι το να εκμεταλλεύεσαι την αφέλεια ευθέως είναι παράνομο. Δεν είναι απλά ανήθικο.
Ακόμα και για τις τράπεζες
Τουλάχιστον στις σοβαρές χώρες του κόσμου (στην δικιά μας δεν ξέρω καν αν είναι παράνομες οι πυραμίδες) ας πούμε, το να πουλήσει μια τράπεζα ένα αρκετά περίπλοκο επενδυτικό προϊόν υψηλού ρίσκου-απόδοσης σε κάποιον που δεν έχει διαπιστωμένα αρκετές οικονομικές γνώσεις, είναι παράνομο. Δεν είναι 'ανήθικο'. Είναι παράνομο.Οπότε το 'αφού το δέχτηκε εμείς τι κράζουμε' δεν ισχύει παντού και πάντα.
-
Ομοιότητες των κακών MLM με την υπόλοιπη καλή οικονομία:- Το σύστημα διανομής - πώλησης αγαθών που καταλήγουν στο λιανεμπόριο δεν διαφέρει και τόσο πολύ από την δομή της πυραμίδας. Και ναι, ακόμα και εκεί όσο πιο ψηλά βρίσκεσαι στην πυραμίδα τόσο αυξάνονται τα κέρδη σου ανάλογα με την διεύρυνση της βάσης της πυραμίδας (των τελικών καταναλωτών).
Διαφέρει σημαντικότατα. Το σύστημα διανομής-πώλησης κλπ, η συμβατική ας πούμε οικονομία χρησιμοποιεί το εμπόριο για την δημιουργία και ανάπτυξη πλούτου. Τα MLM τα χρησιμοποιούν σαν *μέσο *(απροκάλυπτα αν είναι πυραμίδα, κεκαλυμμένα αν είναι MLM) προσέλκυσης όλο και περισσότερων μελών βάσης στη πυραμίδα.
Ο καπιταλισμός εκτός των πλαισίων λαϊκισμού δίνει συγκειριμένες υποσχέσεις που σε μεγάλο βαθμό τηρεί. Αν ζεις στην Ελλάδα θα έπρεπε να το καταλαβαίνεις (παρόλο που δεν εφαρμόζεται ούτε κατά διάννοια σωστά σαν οικονομικό σύστημα).
Η σημαντική διαφορά των MLM από τον καπιταλισμό (και όχι μόνο, και ο κομουνισμός έδινε -άλλες- υποσχέσεις που τηρούσε ανάλογα) είναι πως οι υποσχέσεις που δίνει είναι a priori ψευδείς για το σύνολο των μελών. Για κάθε μέλος που ευημερεί υπάρχουν πολλαπλάσια μέλη που ζημιώνονται. Η ζημιά αυτή μεταβιβάζεται σε όλο και περισσότερα και όλο και χαμηλότερης στάθμης μέλη ώσπου να γίνει το μπαμ. Στον καπιταλισμό δεν απαιτείται η ύπαρξη θυμάτων για την ευημερία κάποιου (αν και πολλοί θα έχουν αντίρρηση σε αυτό, εσφαλμένα imho), στον κομμουνισμό επίσης, ακόμα και μια σκληρή χούντα δεν το απαιτεί αυτό a priori.
- ΟΛΟ το χρηματοπιστωτικό σύστημα (και όχι μόνο η κομπίνα του Μάντοφ) έχει από λίγη ως πολλή πυραμίδα μέσα του και δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε οτι αυτό που βλέπουμε από το 2008 και μετά είναι το τρίξιμο αυτής της πυραμίδας.
Πυραμίδες σαν κομπίνες υπήρχαν και θα υπάρχουν, είναι παράσιτο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όχι εγγενές χαρακτηριστικό. Για την κρίση μπορεί να συνέβαλαν κάποιες αλλά η εικόνα που έχω είναι πως δεν ήταν ο βασικός λόγος αυτός.
Αυτό είναι η μεγαλύτερη παρανόηση. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με καπιταλισμό το MLM, πιστεύω το εξήγησα πιο πάνω. Μοιάζει μεν, διαφέρει *απόλυτα *στην αρχή λειτουργίας δε.
Χωρίς να παρεξηγούμαι έχω την αίσθηση πως επειδή έχεις κάποια εικόνα για τις απόψεις μου (χωρίς να θεωρώ πως έχεις λάθος εικόνα απαραίτητα) αυτό σε κάνει επιφυλακτικό στην κριτική για τα MLM. Επειδή αν κατάλαβα σωστά λες πως από τη μία κατακρίνω κάτι ενώ επικροτώ κάτι 'σχεδόν' όμοιό του. Θα σου πρότεινα να δεις το θέμα με ξεκάθαρη ματιά, όπως είδες και άλλοι που κατά καιρούς έχουν εντελώς διαφορετική στάση από εμένα σε πολιτικό-οικονομικά θέματα είναι εξίσου αρνητικοί.
Disclamer: Δεν συμμετέχω σε καμία εταιρία ΜΛΜ γιατί πολύ απλά (με το φτωχό μου το μυαλό) θεωρώ ότι η επένδυση χρόνου στη δική μου δουλειά (προς το παρόν τουλάχιστον) έχει καλύτερες αποδόσεις. Αν αύριο μεθαύριο κάποιος με πείσει για το αντίθετο δεν θα το απορρίψω μόνο και μόνο επειδή θα πρόκειται για ΜΛΜ, όμως θα δυσκολευτεί να με κάνει να καθίσω να τον ακούσω.
Δεν νομίζω πως χρειάζεται αυτή η δήλωση, συζήτηση κάνουμε, δεν είναι κάποιος αυτομάτως 'βαλτός' αν έχει κάποια διαφωνία.
Χωρίς καμία διάθεση ειρωνίας (αμα σου βγεί το όνομα.. ) νομίζω το ποστ σου είναι ιδιαίτερα χρήσιμο γιατί άμμεσα ή έμμεσα ξεκαθαρίζει κάποια πράγματα που συχνά είναι μπερδεμένα. -
Και γιατί κάποιος να προστατέψει τον ηλίθιο που θα μπλεχτεί σε MLM ή οποια αλλη κατάσταση ????
-
Εννοείς σε προσωπικό επίπεδο ή σαν κοινωνία?
Πυραμίδες (όχι της Αιγύπτου, ούτε του Λιακό)