-
Υπάρχει κάποιος εδώ που πιστεύει πως ο κατώτατος μισθός πρέπει να μείνει σταθερός ή να αυξηθεί? Αν ναι να ρωτήσω πιο συγκεκριμένα αν από όσους θα πουν ναι, είχε προσλάβει υπάλληλο ποτέ.
-
Ο χρήστης vmantas έγραψε:
Εγώ ξέρω, νομίζω τουλάχιστον ότι ξέρω τα παρακάτω:αν ακολουθήσει κανείς το κορδόνι θα καταλήξει ότι το μεροκάματο εξαρτάται από τον πελάτη που το πληρώνει και κανένας νόμος δεν μπορεί αυτό να το αλλάξει
επίσης, έχω μάθει, τεχνική εκπαίδευση γαρ, να εξετάζω το σύστημα στα άκρα του κάθε φορά για να βγάλω συμπέρασμα. Εστω λοιπόν, ότι μια κυβέρνηση μπορεί να ορίζει τον κατώτατο μισθό και τον κάνει 5000 ευρώ. Γιατί όχι, ένας νόμος δεν είναι; Γιατί να μην είμαστε αρκετά γενναιόδωροι με τους συμπολίτες μας....η νομίζει κανείς ότι σε αυτή τη χώρα μπορεί να ζήσει μια οικογένεια με δύο παιδιά με ασφάλεια, υγεία, παιδεία, διαμονή, απαραίτητες για την ψυχική υγεία και ολοκλήρωση του ανθρώπου πνευματικές και σωματικές δραστηριότητες, με λιγότερα από αυτά;....καταλαβαίνουμε φαντάζομαι όλοι το άτοπο του να βάλω το μισθό 5000 ευρώ το μήνα.
Πάμε στο άλλο άκρο τώρα, έστω ότι ο κατώτατος μισθός είναι μηδέν, 0, zero. Θα δουλεύει κανείς για 0 μισθό; Μάλλον όχι.Αρα στα άκρα βλέπω ότι δε λειτουργεί η συνάρτηση... άραγε να έχει σημεία ορισμού σε κάποιο ενδιάμεσο διάστημα; Και αν ναι, τι θα έπρεπε να δείχνουν αυτά τα σημεία; Αν ισχύει το πρώτο που είπα, ένα ενδιάμεσο σημείο θα ήταν το ίδιο με αυτό που θα πλήρωνε ο πελάτης...η αγορά όπως λέμε. Και τώρα θα αρχίσει η κουβέντα αν η αγορά μπορεί να αυτορυθμιστεί από μόνη της και να βρει σημείο ισορροπίας ή αν υπάρχουν στρεβλώσεις και τελικά το όποιο σημείο ισορροπίας καταλήξει να είναι εις βάρος του αδύναμου κρίκου οπότε έρχεται το κράτος ως εκφραστής της κοινωνίας και απλώνει ένα δίκτυ ασφαλείας για να προστατέψει τον εργαζόμενο από τις στρεβλώσεις της αγοράς.
Ως εδώ καλά, μόνο που θα πρέπει με την ίδια ευκολία που δεχόμαστε ότι η αγορά δεν μπορεί να καταλήξει στο κατάλληλο σημείο ισορροπίας πιθανότατα και η όποια κυβέρνηση δεν είναι ο πλέον αντικειμενικός και αποτελεσματικός μηχανισμός, και αυτός υπόκειται σε στρεβλώσεις βλ. πιέσεις συνδικαλιστών, λαικισμός, ψηφοθηρία,..., οπότε μάλλον καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα ότι τόσο η αγορά όσο και η κυβέρνηση δεν είναι οι κατάλληλοι μηχανισμοί για να προσδιορίσουν το σωστό σημείο της κατώτατης αμοιβής.
Επίσης έχουμε αφήσει εκτός της ανάλυσης ότι ο κατώτατος μισθός δεν καθορίζει μόνο το ελάχιστο εισόδημα αυτού που εργάζεται αλλά το ίδιο σημείο αποτελεί και κατώφλι εισόδου του ανέργου στην αγορά εργασίας. Οσο πιο μεγάλο το ρυθμιζόμενο εισόδημα τόσο καλύτερα για αυτόν που είναι μέσα και τόσο χειρότερα για αυτόν που είναι από έξω. Οσο πιο μικρό το αντίθετο. Τα περί προσδιορισμού του βέλτιστου σημείου ισορροπίας πάλι ισχύουν όσα είπαμε για αγορά (μάλιστα αυτός είναι ο σωστός θεωρητικά τρόπος κατά την οικονομική επιστήμη που χρησιμοποιεί καμπύλες προσφοράς και ζήτησης εργασίας) και κυβέρνηση ως μηχανισμοί προσδιορισμού αυτών των σημείων.Από όλα τα παραπάνω και στηριζόμενος και στην εμπειρική μου γνώση καταλήγω ότι ο μισθός δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο ρύθμισης νόμου. Η κυβέρνηση αν θέλει να προστατεύσει από τη μία εργαζόμενους (και προφανώς μιλάμε για χαμηλού επιπέδου χειρονάκτες εφόσον μιλάμε για κατώτατο μισθό) και από την άλλη και ανέργους, νομίζω ότι θα μπορούσε να το κάνει αυτό καλύτερα αν εισήγαγε ένα δυναμικό επίδομα ανεργίας. Αυτό το επίδομα θα προσδιοριζόταν διαρκώς από τη μεταβολή διαφόρων μεγεθών όπως η ανεργία, η ανταγωνιστικότητα, το ΑΕΠ, το έλλειμα/πλεόνασμα εξωτερικού εμπορίου, σε μια προσπάθεια έμμεσης, διακριτικής αλλά μάλλον πιο αποτελεσματικής παρέμβασης στην αγορά εργασίας με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.
Πάντως, μην ξεχνάμε ότι η κουβέντα ξεκίνησε από το μνημόνιο. Οπου πραγματικά αναρωτιέμαι όσοι θεωρούν ότι το μνημόνιο έχει φέρει την ύφεση, την ανεργία, τις αυτοκτονίες (που λένε μερικοί για να το δραματοποιήσουν), καταλαβαίνουν για τι μιλάνε; Και αν ναι, πως είναι δυνατόν να καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα; Το ότι το λέει ο τάδε και ο δείνα, καθηγητής, δημοσιογράφος, ότι το λένε όλοι δήθεν, δε γίνεται δεκτό ως απάντηση.
α) Προφανώς δεν είσαι οπαδός του Keynes και πιστεύεις στην αυτορύθμιση της αγοράς. Μόνο που αυτό είναι σαν να λες ότι τα λιοντάρια, οι λεοπαρδάλεις, τα τσιταχ, οι ύαινες και οι κροκοδείλοι θα αποφασίσουν το μενού της Σαβάνας!
β) Η εμπειρία με το κράτος προνοίας στο Η.Β. έδειξε ότι πολύς κόσμος δυστυχώς το εκμεταλλεύτηκε βιοποριστικά αντί να το εκτιμήσει ως υποστηρίχτηκό βοήθημα. Φυσικά είμαι υπέρ του κράτους πρόνοιας, αλλά όταν παίρνεις ένα επίδομα ιδίου επιπέδου με έναν μη ρυθμιζόμενο μισθό, γιατί να δουλέψεις; Πρέπει να υπάρχει ένας κατώτατος μισθός που θα διασφαλίζει μια στοιχειώδη έστω διαβίωση. Αλλιώς θα φτάσουμε σε λίγο να μιλάμε για την γενιά των 150 Ευρώ.
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Υπάρχει κάποιος εδώ που πιστεύει πως ο κατώτατος μισθός πρέπει να μείνει σταθερός ή να αυξηθεί? Αν ναι να ρωτήσω πιο συγκεκριμένα αν από όσους θα πουν ναι, είχε προσλάβει υπάλληλο ποτέ.μήπως θα ήταν καλύτερο να αυξηθεί ως προς τις απολαβές τους εργαζομένου και να μειωθεί ως προς το συνολικό κόστος ?
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Υπάρχει κάποιος εδώ που πιστεύει πως ο κατώτατος μισθός πρέπει να μείνει σταθερός ή να αυξηθεί? Αν ναι να ρωτήσω πιο συγκεκριμένα αν από όσους θα πουν ναι, είχε προσλάβει υπάλληλο ποτέ.Η απάντηση μου είναι 'ναι' και στα δύο ερωτήματα.
-
Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ μισθός πρέπει να αυξάνεται παράλληλα με τον πληθωρισμό, αυτό πιστεύω εγώ. Θεωρώ πολύ σοβαρότερο το να μη μπορεί ν' αγοράσει γάλα για το παιδί του ο χαμηλόμισθος ή να μη μπορεί να πληρώσει το νοίκι από το να μη μπορεί να συντηρήσει άλλος δίλιτρο ή να μη μπορεί να πάει για διακοπές στη Σαντορίνη.
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
Υπάρχει κάποιος εδώ που πιστεύει πως ο κατώτατος μισθός πρέπει να μείνει σταθερός ή να αυξηθεί? Αν ναι να ρωτήσω πιο συγκεκριμένα αν από όσους θα πουν ναι, είχε προσλάβει υπάλληλο ποτέ.
μήπως θα ήταν καλύτερο να αυξηθεί ως προς τις απολαβές τους εργαζομένου και να μειωθεί ως προς το συνολικό κόστος ?
Υπάρχουν σημεία στο μνημόνιο που απευθύνονται σε πολιτισμένη αγορά δυτικού τύπου και όχι στο σκλαβοπάζαρο στ' Αλγέρι.
Η ελληνική αγορά έχει διάφορες 'γαλέρες' για τις οποίες η μαχόμενη αριστερά δεν δίνει δεκάρα.
Αλλά το εργοστάσιο καμμιά πολυεθνικής θα το κλείσουν για το καλό του αγώνα...Ενδιαφέρον θα είχε να βάλει κάποιος στοιχεία του μνημονίου με τις θέσεις του συριζα για την οικονομία...
-
J.marr το να μειωθεί προς το συνολικό κόστος φυσικά και θα ήτανε καλό για όλους.
Το να αυξηθεί το κατώτατο όριο (διαφορετικό του μισθού) ενέχει τον κίνδυνο να ανεβάσει το κόστος εργασίας πέραν των δυνατοτήτων του εργοδότη. Το αν έχει δίλιτρο (ΣΟΥΠΕΡ ΛΟΥΞ δηλαδή) ή διακοπές κλπ είναι άνευ σημασίας, κανένας δεν προσλαμβάνει υπάλληλο για να νοιώθει ΛΟΥΞΟΥΡΙΟΥΣ, τον προσλαμβάνει επενδύοντας σε αυτόν τον μισθό που του δίνει για να αναπτύξει την επιχείρησή του.
Αν ο υπάλληλος κοστίζει Χ (minimum) και επιφέρει Χ-α έσοδα συνολικά τότε δεν θα τον προσλάβει και καλά θα κάνει. Έτσι ο υπάλληλος λαμβάνει 0 (μηδέν) μισθό και η επιχείρηση αναπτύσεται κατά 0(μηδέν)% και τό κράτος πατάσσει την οικονομική κρίση.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Η απάντηση μου είναι 'ναι' και στα δύο ερωτήματα.
3 είναι τα ερωτήματα.
-
Όπως λέει και ο εχθρός του επιχειρηματίας, εκτός από το κράτος, είναι και ο ίδιος του ο εαυτός όπως λέει και ο markvag.
Ανθούσες επιχειρήσεις κρατάνε τεράστιο στοκ χωρίς λόγο, αφήνοντας παράλληλα απλήρωτους τους εργαζομένους τους και παραπαίουσες εταιρείες αγοράζουν βίλες και Ferrari για τους ιδιοκτήτες και φυσικά βάζουν λουκέτο στο τέλος. (Αληθινά παραδείγματα και τα δύο) Η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι ανέκδοτο σε αυτή τη χώρα και δεν φταίει μόνο το κράτος για αυτό.
-
Δεν είπα αυτό, είπα ότι οι ανώτεροι μισθοί μπορούν να μειωθούν χωρίς κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής (εκτός αν μιλάμε για ΔΕΗ, ΟΛΠ κι άλλα ευαγή ιδρύματα) ή διάλυσης της κοινωνικής συνοχής, ενώ αν κρατήσεις σταθερό το χαμηλότερο μισθό, ενώ το κόστος ζωής ανεβαίνει κι εκείνοι δεν μπορούν να συντηρηθούν, έχεις σοβαρό πρόβλημα.
-
Να σημειώσω επίσης κάτι ακόμα, το κόστος του υψηλού κατώτατου μισθού το επωμίζονται όλοι οι φιορολογούμενοι μέσω του επιδόματος ανεργείας.
Αν ο large REALZEUS (παράδειγμα, ας ελπίσουμε να μην μας σπάσει τους όρχεις που τον ανέφερα, είναι ο μόνος που τοποθετήθηκε έτσι έως τώρα) είναι υπερ του υψηλού κατώτατου μισθού και έχει υπάλληλο, μόλις ο κατώτατος αυτός αυξηθεί πέραν των δυνατοτήτων του ο υπάλληλος θα απωληθεί. Επειδή δεν θα έχει δουλειά θα πάρει επίδομα το οποίο θα παρέχουν έμμεσα όσοι έχουν δουλειά (τύποις ή κυριολεκτικά) οι οποίοι ήδη αφαιμάζονται κανονικότατα.
Το σύστημα είνια αποκλίνον, όσο πιο πολλοί είναι οι άνεργοι, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν και οι υπόλοιποι να γίνουν άνεργοι και η ανεργία είναι άμεση συνέρτηση (και) του κατώτατου μισθού.
-
Ο χρήστης Panosss έγραψε:
Η απάντηση μου είναι 'ναι' και στα δύο ερωτήματα.
3 είναι τα ερωτήματα.
Θεωρώ ότι το να μείνει σταθερός ή να αυξηθεί ο μισθός είναι κατ' ουσίαν ένα ερώτημα, με άλλα λόγια δεν θέλω να μειωθεί προς όφελος της δήθεν ανταγωνιστικότητας. Το ύψος του πρέπει να καθορίζεται βάσει των συνθηκών ούτως ώστε να υπάρχει μια αξιοπρεπής διαβίωση και μια αναλογικότητα ως προς την παρεχόμενη εργασία (μέρος του λεγόμενου ψυχολογικού συμβολαίου εργοδότη-εργαζομένου).
-
Επίσης και ο πιο άθλιος ελεεινός καπιτάλας εργοδότης, αν δεν είναι εντελώς ηλίθιος και δει πως προσλαμβάνοντας με τον -όποιο- κατώτατο μισθό έναν υπάλληλο θα έχει κέρδος τότε θα τον προσλάβει.
Η θεωρία πως ο κακός εργοδότης δεν κάνει προσλήψεις και χαλάει τους μισθούς που θα έδινε σε υπαλλήλους σε ΔΙΛΙΤΡΑ (ουουουου) ή ΓΚΛΑΜΟΥΡΟΥΣ activities στερείται λογικής.
Ομοίως στερείται λογικής η θεωρία πως υπάρχει και ο καλός εργοδότης που ενώ μπαίνει μέσα κάνει προσλήψεις (ή δεν κάνει απολύσεις). Αυτό μπορεί να ισχύει για μικρά χρονικά διαστήματα αλλά προφανώς δεν μπορεί να είναι μόνιμο.
-
Πως το έλεγε ο cruzakias για μη επαφή με την πραγματικότητα; Αυτό!
-
mods μπορείτε να κάνετε κάτι για προσωπικές επιθέσεις και άλλες παπαρολογίες ή 8 σελίδες ήταν αρκετές και σιγά σιγά να την κάνουμε?
-
Είναι σίγουρο ότι οι ενοχλητικοί θα μπαναριστούν, ως συνήθως. Δεν υπάρχει ανησυχία για την δημοκρατική πορεία του φόρουμ.
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Επίσης και ο πιο άθλιος ελεεινός καπιτάλας εργοδότης, αν δεν είναι εντελώς ηλίθιος και δει πως προσλαμβάνοντας με τον -όποιο- κατώτατο μισθό έναν υπάλληλο θα έχει κέρδος τότε θα τον προσλάβει.Η θεωρία πως ο κακός εργοδότης δεν κάνει προσλήψεις και χαλάει τους μισθούς που θα έδινε σε υπαλλήλους σε ΔΙΛΙΤΡΑ (ουουουου) ή ΓΚΛΑΜΟΥΡΟΥΣ activities στερείται λογικής.
Ομοίως στερείται λογικής η θεωρία πως υπάρχει και ο καλός εργοδότης που ενώ μπαίνει μέσα κάνει προσλήψεις (ή δεν κάνει απολύσεις). Αυτό μπορεί να ισχύει για μικρά χρονικά διαστήματα αλλά προφανώς δεν μπορεί να είναι μόνιμο.
Δεν πάει έτσι, δεν θα δώσεις τον κατώτατο μισθό σε κάποιον που σου βγάζει τη δουλειά, αλλά μπορείς να του συμπιέσεις τις απολαβές πχ από τις 3000 στα 1500 κι άμα θέλει ας ψάξει αλλού για δουλειά, επειδή είσαι εργοδότης και κτηνάρα.
Επειδή όμως το κράτος πρέπει να σκεφτεί ότι είναι καλύτερα να τιθασεύσει μερικούς εργοδότες-κτηνάρες, παρά να δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες αποκτηνωμένους-bloodthirsty εργαζόμενους, ορίζει ένα λογικό κατώτατο μισθό (λογικό=επαρκή για την επιβίωση και καμιά ρετσίνα στο τσακίρ κέφι).
-
Ο χρήστης vmantas έγραψε:
Και γιατί πρέπει να ορίζει ένας νόμος τον κατώτατο μισθό;Tρολλάρεις τωρα φαντάζομαι. Το τρολλάρισμα είναι θέση της 'κοινοτυπία, ξανα' ή προσωπική σου επιλογή;
-
Εχω την εντύπωση ότι μιλάω με τη λογική του Keynes....αλλά για να είμαστε σίγουροι ότι ξέρουμε όλοι τι λέει ο keynes προτείνω να δείτε τα παρακάτω:
Θεωρώ ότι το να μείνει σταθερός ή να αυξηθεί ο μισθός είναι κατ' ουσίαν ένα ερώτημα, με άλλα λόγια δεν θέλω να μειωθεί προς όφελος της δήθεν ανταγωνιστικότητας. Το ύψος του πρέπει να καθορίζεται βάσει των συνθηκών ούτως ώστε να υπάρχει μια αξιοπρεπής διαβίωση και μια αναλογικότητα ως προς την παρεχόμενη εργασία (μέρος του λεγόμενου ψυχολογικού συμβολαίου εργοδότη-εργαζομένου).
Κάλε μου φίλε έχω την εντύπωση ότι σε θεωρητικό επίπεδο κανείς δεν θα διαφωνούσε και με την πρόταση το ύψος του μισθού να καθορίζεται ΜΟΝΟ από τις συνθήκες που επιβάλει μια αξιοπρεπής διαβίωση, στο πρακτικό όμως αντιμετωπίζουμε το εξής σημαντικό ρεαλιστικό πρόβλημα, ποιος θα μας το δώσει αυτό το μισθό.
Αραγε όταν αγοράζεις ένα αυτοκίνητο, πληρώνεις το τίμημα που σου ζητάνε ώστε να υπάρχει μια αξιοπρεπής διαβίωση αυτών που συνέβαλαν στο να φτάσει το αυτοκίνητο στα χέρια σου;
Από τη στιγμή που βάζεις νερό στο κρασί σου και λες 'μια αναλογικότητα ως προς τη παρεχόμενη εργασία' στην ουσία εισάγεις τον ανταγωνισμό και αν ακολουθήσεις τη λογική βήμα-βήμα θα καταλήξεις να αγοράζεις το αυτοκίνητο εκείνο που σου δίνει περισσότερα αναλογικά με το τίμημα που σου ζητάνε και δεν υπάρχει περίπτωση να δώσεις ούτε ένα σεντ παραπάνω στο δίπλα μοντέλο που κοστίζει παραπάνω επειδή πέρα από αυτό που σου παρέχει φροντίζει να καλύψει και το κόστος διαβίωσης κάποιων. Αν είναι αλλιώς τα πράγματα ευχαρίστως να το κουβεντιάσουμε. -
Είναι σίγουρο ότι οι ενοχλητικοί θα μπαναριστούν, ως συνήθως. Δεν υπάρχει ανησυχία για την δημοκρατική πορεία του φόρουμ.Εγώ αν και έχω μπαναριστεί επειδή κλάφτηκες στους mods καλή τη πίστη συμμετέχω στο φόρουμ κάτι που εκτιμώ πως έχει αμφίδρομα ωφέλη για όλους. Στο τόπικ αυτό (και όχι μόνο) πιστεύω γίνεται μία σοβαρή κουβέντα για ένα σοβαρό θέμα, αν θές να τα κάνεις όλα βόθρο όπως κάνεις παντού είναι δικαίωμά σου, εγώ σαν μέλος δεν θα ανεχτώ άλλες ενοχλήσεις, ας κρίνουν οι mod τι είναι καλύτερο για το φόρουμ.
manosk προϋποθέτεις πως ελλείψει κατώτατου μισθού θα βρεθεί κάποιος να κάνει την -όποια- δουλειά με -όποιο- μισθό. Αυτό έχει μία λόγική, καθ'όλα σεβαστή. Στην πράξη εγώ επιμένω στο εξής ερώτημα, σήμερα με τον βασικό μισθό εκεί που είναι, υπάρχει σημαντικό μερίδιο εργασιών και θέσεων που μένουν κενές επειδή ο βασικός μισθός ξεπερνά την ανταπόδοση που θα επιφέρει ο υπάλληλος στην επιχείρηση?
Εκτιμώ σαφέστατα πως ναι, έχεις άλλη εικόνα?
Ξαναθυμίζω πως ο κατώτατος μισθός δεν εμποδίζει κάποιον εργοδότη να δώσει περισσότερα ή κάποιον εργαζόμενο να απαιτήσει περισσότερα.
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....