-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Σήμερα αναγκάστηκα να λείψω από τη δουλειά λόγω γαστρεντερίτιδας και τους πήρα τηλέφωνο να τους ενημερώσω. Μου είπαν το εξής: οτι για τις τρεις πρώτες μέρες που λείπουμε από τη δουλειά παίρνουμε το μισό μεροκάματο για κάθε μέρα και από την 4η και πέρα αναλαμβάνει το άλλο μισό να το πληρώσει το ΙΚΑ. Έχουμε-δεν έχουμε χαρτί γιατρού.Κάποιος που να ξέρει τι συμβαίνει?
Ετσι ακριβως ειναι μετα την 4η χρειαζεσαι χαρτι γιατρου ,αλλιως δεν μπορεις να παρεις χρηματα απο το ΙΚΑ ,ΕΠΙΣΗς πρεπει να εχεις τραπεζικo λογαριασμο .Οχι τα ενσημα δεν τα χανεις
-
Σίγουρα ισχύει αυτό? Σε εμάς μπορείς να απουσιάσεις 1 μέρα λόγω ασθένειας, χωρίς να χρειάζεται να προσκομίσεις καν χαρτί γιατρού, και πληρωνόμαστε κανονικά.
Για 2 ημέρες και πάνω φέρνουμε χαρτί γιατρού, πληρωνόμαστε από το ΙΚΑ ένα μέρος του μεροκάμματου (όσο καλύπτει το ΙΚΑ) και το υπόλοιπο μας το συμπληρώνει ο εργοδότης. -
Ο χρήστης Mercyful_Fate έγραψε:
Σίγουρα ισχύει αυτό? Σε εμάς μπορείς να απουσιάσεις 1 μέρα λόγω ασθένειας, χωρίς να χρειάζεται να προσκομίσεις καν χαρτί γιατρού, και πληρωνόμαστε κανονικά.
Για 2 ημέρες και πάνω φέρνουμε χαρτί γιατρού, πληρωνόμαστε από το ΙΚΑ ένα μέρος του μεροκάμματου (όσο καλύπτει το ΙΚΑ) και το υπόλοιπο μας το συμπληρώνει ο εργοδότης.Aυτο που εγραψα ισχυει αυτο ακριβως προβλεπει ο νομος .Ο εργοδοτης μπορει σε αυτη την περιπτωση(της μη προσκομισης )να σου κοψει το ημερομισθιο κ να χασεις το ενσημο ,οπως επισης μπορει να σε πληρωνει κανονικα ακομα κ αν απουσιαζεις κ περαν των τριων ημερων .Αφεντικο ειναι οτι θελει κανει
-
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
Για 2 ημέρες και πάνω φέρνουμε χαρτί γιατρού, πληρωνόμαστε από το ΙΚΑ ένα μέρος του μεροκάμματου (όσο καλύπτει το ΙΚΑ) και το υπόλοιπο μας το συμπληρώνει ο εργοδότης.Aυτο που εγραψα ισχυει αυτο ακριβως προβλεπει ο νομος .Ο εργοδοτης μπορει σε αυτη την περιπτωση(της μη προσκομισης )να σου κοψει το ημερομισθιο κ να χασεις το ενσημο ,οπως επισης μπορει να σε πληρωνει κανονικα ακομα κ αν απουσιαζεις κ περαν των τριων ημερων .Αφεντικο ειναι οτι θελει κανει
οπως τα γραφει ο Γιωργος ειναι
-
Από το άρθρο για τον άστεγο:
Μαρτυρίες αστέγων: κύριος Μάνος 45 ετών
Όταν δεν μπορώ να είμαι χρήσιμος ούτε για την ίδια μου την οικογένεια, και ο στυλοβάτης του σπιτιού, μόνο πρόβλημα δημιουργώ. Πήρα μερικά ρούχα μου και έφυγα». Η σύζυγος του δεν γνώριζε τίποτα για το ότι έμενε στο δρόμο. [...] «Τους τελευταίους δύο μήνες δεν έχω δει τα παιδιά μου. Η γυναίκα μου δεν ήξερε ότι είμαι στο δρόμο, το ανακάλυψε. Την πονάει. Θέλει να γυρίσω σπίτι. Αλλά είμαι βάρος για την οικογένεια μου.
[...]
Δεν μπορώ να στραφώ πουθενά για βοήθεια. Στα δύσκολα οι συγγενείς και οι φίλοι χάνονται»
Μπορεί κάποιος να είναι τόσο 'υπερήφανος', ας πούμε, ώστε να δέχεται βοήθεια μόνο από συγγενείς και φίλους αλλά όχι από τη γυναίκα και τα παιδιά του;
Και τι σημαίνει 'μόνο πρόβλημα δημιουργώ' και διάλεξε αυτό το μονοπάτι;
Συγγνώμη αν σας φαίνεται άκαιρο το ερώτημά μου. Απλά μού φάνηκε παράξενο και το βλέπω πιο ρεαλιστικά (ή ψύχραιμα, ή ακόμα και ψυχρά, αν προτιμάτε).
-
Το να παρατήσεις το σπίτι σου και τα παιδιά σου δεν είναι λύση και δεν τα απαλλάσεις από το βάρος.
-
avel και εμένα δεν μου κολλάει κάτι στην ιστορία αλλά δυστυχώς σε τέτοιες άσχημες καταστάσεις σου γυρίζει ανάποδα το μυαλό και δεν τα βλέπεις όλα όπως πρέπει να τα δεις.
-
Ίσως βέβαια υπάρχει και κάτι άλλο που δε γνωρίζουμε. Π.χ. ήταν χωρισμένο ζευγάρι.
Anyway...
-
Περι ασθενειας:
Μεχρι τρεις μερες απουσια, το ΙΚΑ δεν δινει τιποτα κ το αφεντικο υποχρεουται να πληρωσει το ΜΙΣΟ ημερομισθιο, ΑΝ προσκομισεις χαρτι που να πιστοποιει την ασθενεια (=αποδειξεις οτι οντως ησουν αρρωστος). Δηλαδη κ δεν παιρνεις τα υπολοιπα απο το ΙΚΑ, ΚΑΙ πρεπει να τρεχεις να παρεις χαρτι, το οποιο αν δεν εχεις δινει στο αφεντικο το δικαιωμα να μην σε πληρωσει με την προφαση 'κ που ξερω εγω οτι ησουν αρρωστος' (δηλαδη αν ειναι μαλακας κ κοιταει να σου φαει λεφτα).
Αυτο ακριβως μου ειχαν κανει εμενα οταν ημουν υπαλληλος, μου ειχαν κοψει το ημερομισθιο μια μερα που ελειψα. Οποτε ολες τις επομενες φορες που ετυχε να αρρωστησω, ελειπα οσες μερες (μεχρι τρεις) ημουν αρρωστος κ την πρωτη μερα που ημουν καλα πηγαινα στη δουλεια στις 10 αντι για 8, για να περασω πριν απο το ΙΚΑ στις εργασιμες ωρες του να παρω το χαρτι.
Βεβαια αν το αφεντικο θελει, μπορει να σου πληρωσει το μισο μεροκαματο κ χωρις χαρτι, ή κ ολοκληρο ακομα κ αν ελειψες γιατι καταλαβαινει οτι ανθρωποι ειμαστε κ μερικες φορες αρρωσταινουμε, κ εμπιστευεται τους εργαζομενους οτι δεν ψωλαρουν οταν λενε οτι ειναι αρρωστοι'. Αυτο κανω εγω πχ, ο αναλγητος καρχαριοεπιχειρηματιας που παταω επι πτωματων εργαζομενων κ τους εχω αναλωσιμους αν προκειται να γλυτωσω μερικα ε...
-
Σε αυτό που λες για τις 3 ημέρες ασθένειας που το ΙΚΑ δεν πληρώνει τίποτα, ίσως και να έχεις δίκιο, δεν είμαι σίγουρος. Έχω λείψει από την δουλιά λόγω ασθένειας κάποιες μεμονομένες μέρες (δεν μας ζητάνε ούτε καν χαρτί γιατρού, αρκεί να μην συμβαίνει παραπάνω από 1 φορα το μήνα), και έχω λείψει και 15 συνεχόμενες μέρες λόγω επέμβασης, όπου πήρα μερος των ημερομισθίων από το ΙΚΑ (και τα υπόλοιπα από την εταιρεία μου). Για τις 2-3 μέρες δεν έτυχε ποτε.
-
Οι τρις πρώτες μέρες της πρώτης άδειας του χρόνου δεν πληρώνονται από το ΙΚΑ, όχι οι τρις κάθε φορά.
-
Τι εννοεις 'αδειας'? Εδω μιλαμε για ασθενειας, κ ειναι οι τρεις πρωτες μερες καθε απουσιας.
-
Άδεια ασθενείας εννοώ. Το ίδιο πράγμα λέμε.
-
Μα αυτο λεω, για τις πρωτες τρεις μερες καθε ασθενειας δεν υπαρχει 'αδεια ασθενειας', δεν υπαρχει τιποτα οσο αφορα το ΙΚΑ.
-
Eπειδή το έχω το θέμα πρόσφατο υπάρχουν 3 διαφορετικές (οι συνηθέστερες) περιπτώσεις άδειας ασθένειας απο το ΙΚΑ με την αναλογη επιδότηση.
πχ. Σε 10ήμερη άδεια απο γιατρό του ΙΚΑ. Οι 3 πρώτες μερες είναι εναμιση ημερομίσθιο ΜΟΝΟ απο τον εργοδότη. Οι υπόλοιπες 7 είναι, χοντρικά ένα μέρος (στανταρ ποσό επιδότησης σύμφωνα με την ασφαλιστική κλάση του εργαζομενου απο το ΙΚΑ και το υπόλοιπο (για καθε μερα), το υπολοιπο απο το κανονικό ημερόμίσθιο που παίρνει ο εργαζόμενος απο τον εργοδότη.
Σε 3ήμερη άδεια απο γιατρό του ΙΚΑ. Για τις 3 ημέρες παίρνει (συνολικά) 1μιση ημερομίσθιο ΜΟΝΟ απο τον εργοδότη. (Μισό για καθε μέρα).
Σε περίπτωση αναγκης πχ 20 ήμερών άδειας, παίρνει απο γιατρό του ΙΚΑ έως 15 μέρες και τις υπολοιπες 5 απο υγειονομική επιτροπή του ΙΚΑ. Η πληρωμή απο τον εργοδότη και η επιδότηση από το ΙΚΑ έχει ως εξής: Για τις 3 πρώτες μερες απο μισό ημερομίσθιο καθε μέρα, δηλαδη 1μιση ΜΟΝΟ απο τον εργοδοτη. Οι επόμενες 15 μέρες ένα μέρος απο το ΙΚΑ και το υπολοιπο απο το κανονικό ημερομίσθιο του καθενος απο τον εργοδότη και 2 μέρες ΜΟΝΟ απο το ΙΚΑ και καθόλου απο τον εργοδότη.Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Οι τρις πρώτες μέρες της πρώτης άδειας του χρόνου δεν πληρώνονται από το ΙΚΑ, όχι οι τρις κάθε φορά.Οχι. Στις 15 συνολικά μερες που δικαιούται στον χρόνο ο εργαζόμενος να παρει άδεια απο γιατρό του ΙΚΑ (για επιπλέον μερες χρειάζεται Επιτροπή) αυτές αν τις παίρνει μεμονωμένες 3ήμερες (χωρίς να είναι συνεχόμενες ημερολογιακά) πχ 3 μερες τον Μαρτιο, 3 μέρες τον Μαιο, 3 τον Ιούλιο, 3 τον Σεπτεμβριο και 3 τον Νοέμβριο τότε για καθε φορά θα παίρνει μόνο το 1μιση ημερομίσθιο απο τον εργοδότη.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Μα αυτο λεω, για τις πρωτες τρεις μερες καθε ασθενειας δεν υπαρχει 'αδεια ασθενειας', δεν υπαρχει τιποτα οσο αφορα το ΙΚΑ.Οπως είπα και παραπανω, για 3 μέρες απουσίας λόγω ασθενειας ο εργαζόμενος πρέπει να παει σε γιατρό του ΙΚΑ. (Όπως και για 1 ή 2 μέρες). Εκεί που δεν χρειάζεται να παει είναι στις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ μετα για πληρωμή διότι δεν πληρώνεται απο το ΙΚΑ αλλά μόνο απο τον εργοδότη. Δϊνει απλώς στον εργοδότη την άδεια του γιατρού, το συγκεκριμένο τριπλότυπο μακρόστενο μπλε/κίτρινο/'ασπρο χαρτί που θα του δώσει.
ΥΓ. Η επιδοτηση απο το ΙΚΑ ειναι ημερολογιακη 7ημερη (πληρωνει και ΣΚ). Ο εργοδοτης σε αυτα που τον αναλογουν, μονο για τις ημερες τις σχεσης εργασιας (5ημερο η 6ημερο).
-
Μα αυτο λεω, οι τρεις πρωτες μερες δεν αφορουν το ΙΚΑ εννοω δεν το αφορουν γιατι δεν δινει τιποτα, κ ο εργοδοτης ειναι υποχρεωμενος μονο για 0,5 μεροκαματα χ 3 μερες = 1,5 μεροκαματο κ τα αλλα τα χανεις. Το χαρτι ειναι απαραιτητο κ για αυτες τις 1η-2η-3η μερα γιατι χωρις αυτο ο εργοδοτης μπορει να μη σου δωσει τιποτα αν δεν το προσκομισεις, που σημαινει οτι πρεπει να περασεις απο το ΙΚΑ για το χαρτι (κ μονο).
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Δηλαδη κ δεν παιρνεις τα υπολοιπα απο το ΙΚΑ, ΚΑΙ πρεπει να τρεχεις να παρεις χαρτι, το οποιο αν δεν εχεις δινει στο αφεντικο το δικαιωμα να μην σε πληρωσει με την προφαση 'κ που ξερω εγω οτι ησουν αρρωστος' (δηλαδη αν ειναι μαλακας κ κοιταει να σου φαει λεφτα).Αυτο ακριβως μου ειχαν κανει εμενα οταν ημουν υπαλληλος, μου ειχαν κοψει το ημερομισθιο μια μερα που ελειψα. Οποτε ολες τις επομενες φορες που ετυχε να αρρωστησω, ελειπα οσες μερες (μεχρι τρεις) ημουν αρρωστος κ την πρωτη μερα που ημουν καλα πηγαινα στη δουλεια στις 10 αντι για 8, για να περασω πριν απο το ΙΚΑ στις εργασιμες ωρες του να παρω το χαρτι.
Ωραίο σύστημα....
Να πρέπει να χάσεις κι άλλες ώρες από τη δουλειά σου για να τρέχεις να πάρεις ένα χαρτί, λες και ξέρει το ΙΚΑ καλύτερα από τον εργοδότη σου αν ήσουν ΟΝΤΩΣ άρρωστος ή το έπαιζες...
-
Τελειως μλκια, ειδικα αν μιλαμε για τιποτα 24ωρες ιωσεις ή/με γαστρεντερικα, που σιγα μην καταλαβει ενας γιατρος αν ησουν αρρωστος, την επομενη μερα (ή την Δευτερα, αν εισαι αρρωστος Πεμπτη+Παρασκευη). Απο την αλλη, πρεπει να υπαρχει καποιος τροπος να πιστοποιειται οτι ο εργαζομενος δεν εχει βρει γαματο συστημα να κανει 4ημερα χανοντας ενα ημερομισθιο.
-
Εγώ, ευτυχώς, έχω τη συνεργαζόμενη με το ΙΚΑ παθολόγο στο επόμενο τετράγωνο από το σπίτι μου. Αν είναι κάτι light που φαίνεται ότι θα κρατήσει μια μέρα, την επισκέπτομαι αυθημερόν. Αν δεν είναι light και δείχνει ότι θα πάει και 2η ημέρα, την επισκέπτομαι την επομένη.
Υ.Γ.: Δύο φορές έχω χρειαστεί χαρτί από αυτήν. Δεν είμαι τακτικός πελάτης
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....