-
Την ποιότητα ζωής που έχεις στην επαρχία όμως την λάβατε υπόψιν σας?
Το ότι στην Αθήνα για να πάρεις 5 φράγκα παραπάνω, ζεις σε μια τρύπα, κολλάς στην κίνηση 1 ώρα κάθε μέρα, αναπνέεις ανρωματικούς υδρογονάνθρακες από χαλασμένους καταλύτες και τρως τυποποιημένα προίοντα που ξεκίνησαν από το χωριό σου 1 χρόνο πριν???
-
Ναι Τίμο, αλλά την απογοήτευση από την ανεργία ή όταν αναγκάζεσαι να κάνεις ένα επάγγελμα που δεν σου αρέσει επειδή αυτό που σου αρέσει είναι 'πιασμένο' ή ανύπαρκτο στον τόπο εκείνο πού τη βάζεις;
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Ναι Τίμο, αλλά την απογοήτευση από την ανεργία ή όταν αναγκάζεσαι να κάνεις ένα επάγγελμα που δεν σου αρέσει επειδή αυτό που σου αρέσει είναι 'πιασμένο' ή ανύπαρκτο στον τόπο εκείνο πού τη βάζεις;Σίγουρα Κώστα, ισχύει αυτό που λες.
Βλέπεις στις ημέρες μας κανείς δεν θέλει να κάνει τον Βοσκό.
Όλοι θέλουν γραφείο, διευθυντή το πρωί και Πετρέλη το βράδυ. -
Κάτσε μισό λεπτό... εσύ έχεις επάγγελμα που 'παίζει' παντού (ιατρικό). Εγώ για παράδειγμα είμαι αυή τη στιγμή προγραμματιστής σε R&D μεγάλης ελληνικής εταιρείας. Τι δουλειά πιστεύεις ότι θα έβρισκα στην επαρχία που οι δουλειές που σχετίζονται με την πληροφορική περιορίζονται στις μεταπωλήσεις και άντε και λίγο 'web-design';
-
Αλλάζει επάγγελμα, γινέσαι βοσκός, καπνοπαραγωγός, αγρότης, ανοίγεις ταβέρνα, καφενείο, περίπτερο.
Δεν μπορείς να τα έχεις όλα σε αυτή τη ζωή.
Διαλέγεις καριέρα ή ποιότητα ζωής.
Αυτό που λέω έιναι ότι η έννοια περί ποιότητας ζωής έχει συνιφαστεί με μεγάλους μισθούς, καριερά, κλπ,κλπ.
Όλα τα παιδιά μεγαλώνουν με το σκεπτικό να μάθουν γράμματα-να βγάλουν λεφτά.
-
Ο χρήστης felleas έγραψε:
Αλλάζει επάγγελμα, γινέσαι βοσκός, καπνοπαραγωγός, αγρότης, ανοίγεις ταβέρνα, καφενείο, περίπτερο.Δεν μπορείς να τα έχεις όλα σε αυτή τη ζωή.
Αυτό που λέω έιναι ότι η έννοια περί ποιότητας ζωής έχει συνιφαστεί με μεγάλους μισθούς, καριερά, κλπ,κλπ.
το θεμα δεν ειναι να αλλαξει επαγγελμα, το θεμα ειναι οτι δεν υπαρχει ζητηση για δουλεια!
κανεις δεν θελει να ειναι διευθυντης, θελει απλα μια αξιοπρεπη δουλεια. Οι ευκαιριες για τετοιες δουλειες στην επαρχια ειναι ελαχιστες.
Αυτη τη στιγμη χρειαζεσαι γνωστο για να πας να δουλεψεις γκαρσονι (συνηθως χωρις ενσημα), ενω για να πας να δουλεψεις 4ωρο για 250-300ευρω το μηνα σε super market χρειαζεται εως και πολιτικο μεσο! Ετσι ειναι τα πραγματα στην επαρχια χωρις βεβαια να γενικευω.Οτι λεω δε το λεω για να κανω 'αντιλογο', το λεω γιατι το ξερω και το εχω ζησει απο 1ο χερι.-
-
Το κοίταξα, και συνεχίζω να το κοιτάω το πως θα μπορούσα να κάνω την κίνηση και να μείνω στην επαρχία. Εδώ και τρία χρόνια είχα την ευκαιρία να δω κάποια πράγματα από κοντά και έκανα κινήσεις για να φύγω ακόμα και 'απαρνούμενος' το δικό μου κομμάτι (πληροφορική). Δεδομένης και της 'σιγουριάς' της δουλειάς της μέλλουσας (καθηγήτρια), θα μπορούσα να μετακομίσω κι εγώ μόνιμα στον τόπο του πρώτου της διορισμού (Άστρος Κυνουρίας) που συνδυάζει και τα πλεονεκτήματα του ότι είναι κοντά στην Αθήνα αλλά και σε πόλεις όπως Ναύπλιο, Άργος, Τρίπολη.
Δεν βρήκα κάτι να στηριχτώ όμως.
Μία βασική δυσκολία της επαρχίας είναι το τι μέλλει γενέσθαι αν παρ' ελπίδα κάτι δεν πάει καλά στη δουλειά που θα βρείς. Ή ξεκουβαλάς και επιστρέφεις στο καμίνι ή τι; -
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Εγώ για παράδειγμα είμαι αυή τη στιγμή προγραμματιστής σε R&D μεγάλης ελληνικής εταιρείας. Τι δουλειά πιστεύεις ότι θα έβρισκα στην επαρχία που οι δουλειές που σχετίζονται με την πληροφορική περιορίζονται στις μεταπωλήσεις και άντε και λίγο 'web-design';Ο (ηλεκτρονικος) securitας του ΙΚΕΑ δουλευει λεει σε ενα παραθαλλάσιο σπιτι στην Κρητη, μακριά και αγαπημένος!
-
Ο χρήστης felleas έγραψε:
Αλλάζει επάγγελμα, γινέσαι βοσκός, καπνοπαραγωγός, αγρότης, ανοίγεις ταβέρνα, καφενείο, περίπτερο.Δεν μπορείς να τα έχεις όλα σε αυτή τη ζωή.
Για τους περισσότερους άνδρες και πολλές γυναίκες το να σου προσφέρει ευχαρίστηση το επάγγελμά σου είναι απαραίτητα προϋπόθεση για την ευτυχία. Τι να το κάνω το πράσινο και την έλλειψη κυκλοφοριακού αν για 8 ώρες κάθε μέρα θα είμαι υποχρεωμένος να κάνω μια αγγαρεία; Και φυσικά δεν αναφέρομαι σε οικονομικές απολαβές.
-
kyan, αυτό δεν συζητιέται! Αν αυτό που σου αρέσει να κάνεις είναι στην Αθήνα, εκεί θα μείνεις. Αν είναι στη Σελήνη, επίσης (τουλάχιστον θα προσπαθήσεις).
Αν γίνει η δουλειά σου αγγαρεία, χάθηκες. Όπου κι αν είσαι, ό, τι κι αν κάνεις.
Φίλος πληροφορικάριος εγκαταστάθηκε και δουλεύει στο χωριό αλλά περνάει 2 μήνες το χρόνο μαζεύοντας βρώσιμες ελιές. Δεν γνωρίζω ακριβώς τι κάνει με την πληροφορική, αλλά από τις ελιές εισπράττει πάνω από 20.000 € το χρόνο κι έχει προχωρήσει τη δουλειά αυτή όπως κανένας αγρότης απ' όσους γνωρίζω.
Θα έλεγα φτάνει με τα παραδείγματα, αλλά αν θέλετε έχω τουλάχιστον καμιά τριακοσαριά να πω... -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
kyan, αυτό δεν συζητιέται! Αν αυτό που σου αρέσει να κάνεις είναι στην Αθήνα, εκεί θα μείνεις. Αν είναι στη Σελήνη, επίσης (τουλάχιστον θα προσπαθήσεις).
Φίλος πληροφορικάριος εγκαταστάθηκε και δουλεύει στο χωριό αλλά περνάει 2 μήνες το χρόνο μαζεύοντας βρώσιμες ελιές. Δεν γνωρίζω ακριβώς τι κάνει με την πληροφορική, αλλά από τις ελιές εισπράττει πάνω από 20.000 € το χρόνο κι έχει προχωρήσει τη δουλειά αυτή όπως κανένας αγρότης απ' όσους γνωρίζω.
Θα έλεγα φτάνει με τα παραδείγματα, αλλά αν θέλετε έχω τουλάχιστον καμιά τριακοσαριά να πω...Ειδικα εκει στην Ηλεια υπαρχουν πολυ επιτυχημενοι επαρχιωτες που μαζευουν 'ελιες', 'αραποσίτι' και λοιπες αλλες καλλιεργειες....
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
...Αυτη τη στιγμη χρειαζεσαι γνωστο για να πας να δουλεψεις γκαρσονι (συνηθως χωρις ενσημα), ενω για να πας να δουλεψεις 4ωρο για 250-300ευρω το μηνα σε super market χρειαζεται εως και πολιτικο μεσο! ...Θυμάμαι το Δήμαρχό μας, όταν άνοιξε το πρώτο μεγάλο S-M στην περιοχή: Το βράδυ των εγκαινίων είπε και τον είδαμε κι ακούσαμε όλοι στην TV: 'Τέτοιες επενδύσεις θέλουμε στην πόλη μας'. Τρομάρα να του 'ρθει, λέω εγώ...
Τρέξαμε κάποια στιγμή ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης ανέργων στην εταιρία μας, από τα επιδοτούμενα του ΟΑΕΔ. Κάτι θα μάθαιναν, αν παρακολουθούσαν... Αντί οκτώ ώρες παρουσία Χ 5 μέρες, άντε να ήλθαν 3 ώρες συνολικά, οι μισές από τις οποίες αναλώθηκαν σε διάλειμμα για καφέ (που έφερναν μαζί) και τσιγάρο. Τους υπογράψαμε και βεβαίωση ότι παρακολούθησαν, αλλά ποτέ πιά.
Τρεις κοπέλες στο γραφείο είναι σκράπες στο πισί (η μία ειδικά...). Τις παρακαλούμε να παρακολουθήσουν κάποιο επιδοτούμενο σεμινάριο (θα πληρώνονται κιόλας γμτ), αλλά δεν προλαβαίνουν, λέει. Τις τρώει, λέω εγώ...
Α, όσο για τα καλά γκαρσόνια, θέλουν μέχρι και 'αέρα' για να 'ρθουν να δουλέψουν σ' εσένα, φίλε. Και 'κονομάνε', πίστεψέ με. Τόσα, που δεν σκέπτονται ότι κάνουν δουλειά με ημ/νία λήξης... -
Ο χρήστης wantone έγραψε:
Ειδικα εκει στην Ηλεια υπαρχουν πολυ επιτυχημενοι επαρχιωτες που μαζευουν 'ελιες', 'αραποσίτι' και λοιπες αλλες καλλιεργειες....Ίσως έχει πλάκα να το λέμε, αλλά αν σκεφτείς πόσοι άνθρωποι βρίσκονται στις φυλακές γι' αυτές τις 'καλλιέργειες' και πόσες οικογένειες καταστρέφονται κάθε χρόνο, μάλλον μελαγχολεί κανείς...
-
Ειδικα εκει στην Ηλεια υπαρχουν πολυ επιτυχημενοι επαρχιωτες που μαζευουν 'ελιες', 'αραποσίτι' και λοιπες αλλες καλλιεργειες....
Ίσως έχει πλάκα να το λέμε, αλλά αν σκεφτείς πόσοι άνθρωποι βρίσκονται στις φυλακές γι' αυτές τις 'καλλιέργειες' και πόσες οικογένειες καταστρέφονται κάθε χρόνο, μάλλον μελαγχολεί κανείς...
για να κανω και λιγη πλακα, μηπως γιαυτο δεν υπαρχει προβλημα ανεργιας στο νομο σου??
-
diabasa oti sthn ellada to meso eisodhma eine kapou 16000 eyro.oi perisoteroi elhnes den kanoun pano apo ton basiko pou eine gyro sta 700.diladi kapou 8.500 eyro ton xrono.ta 16.000 pios ta kanh; to 10%tou plithismou;
-
Ο χρήστης lakonas67 έγραψε:
diabasa oti sthn ellada to meso eisodhma eine kapou 16000 eyro.oi perisoteroi elhnes den kanoun pano apo ton basiko pou eine gyro sta 700.diladi kapou 8.500 eyro ton xrono.ta 16.000 pios ta kanh; to 10%tou plithismou;Εισαι λαθος αν νομιζεις οτι οι περισσοτεροι Ελληνες κανουν 700 τον μηνα.
-
Ο χρήστης lakonas67 έγραψε:
diabasa oti sthn ellada to meso eisodhma eine kapou 16000 eyro.oi perisoteroi elhnes den kanoun pano apo ton basiko pou eine gyro sta 700.diladi kapou 8.500 eyro ton xrono.ta 16.000 pios ta kanh; to 10%tou plithismou;...νομίζω παραπάνω από 10%...
14-15.000
-
Αυτο λεμε και εμεις. Αν ο μεσος ορος ειναι 16 χιλιαδες καθαρα τοτε ειναι πολυ ανωτερο απο οτι νομιζουμε(εγω τουλαχιστον). Αλλα αν οπως ανεφεραν ειναι σε ποσοστο 68% του μεσου ορου των 'παλιων' 10 της ΕΕ τοτε ποσο ειναι; Αν τωρα το 16 χιλιαδες ειναι για το 10% τοτε βεβαια δεν ειναι μεσος ορος (ουτε με σφαιρες).
Νικος
-
Θα έλεγα φτάνει με τα παραδείγματα, αλλά αν θέλετε έχω τουλάχιστον καμιά τριακοσαριά να πω...ΜΕ τις ελιες(λαδο ελιες) εχω ακουσει οτι δεν καταδεχεται κανενας να τις μαζεψει. Οποτε εχουν αφεθει στην τυχη τους. Τουλαχιστον ετσι μου λεγανε τα ξαδελφια μου οταν του ρωταγα πιο μαζευει τις ελιες μας. Ουτε δικα τους δεν μαζευουν και ειναι εκει 3-4 μηνες το χρονο.
Νικος
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
για να κανω και λιγη πλακα, μηπως γιαυτο δεν υπαρχει προβλημα ανεργιας στο νομο σου??Δεν έχεις κι άδικο... Όποιος μένει άνεργος φυτεύει κάνα τρίφυλλο και είτε τα πιάσει, είτε τον πιάσουν, άνεργος και πτωχός δεν είναι πιά.
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....