-
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
Βάζω εδώ την πολύ ωραία δουλειά που έκανε ο φίλος MakisM σε φόρουμ χιονοδρομίας σχετικά με τα χειμερινά ελαστικά. Αρκετά κατατοπιστική.http://www.snowclub.gr/forums/index.php ... =8421&st=0
Πραγματικά πολύ χρήσιμο ποστ.
Μπράβο στο φίλο και σ'εσένα που το ξετρύπωσες. -
Τι λέτε τελείωσε η σεζον να βάλουμε τα καλοκαιρινα???
Έχω ακόμα σίγουρα δυο χιονοδρομικά σε Παρνασσο (καθαροί δρόμοι προς το παρόν) μέσα στο Μάρτη - και 25η Μαρτίου Πάπιγκοπάω σαν κλώσσα στο δρομο για να μην τα φθείρω
-
Καλα δε φθειρονται και τοσο ευκολα...Εγω κανω πολλα χμ και σε αυτοκινητοδρομο,χωρις χιονι και ειναι οκ.
Μη ξεχναμε η σωστη ονομασια ειναι χειμερινα ελαστικα οχι χιονολαστιχα.
Προοριζονται για κανονικη χρηση το χειμωνα -
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Έχω ακόμα σίγουρα δυο χιονοδρομικά σε Παρνασσο (καθαροί δρόμοι προς το παρόν) μέσα στο Μάρτη - και 25η Μαρτίου Πάπιγκοπάω σαν κλώσσα στο δρομο για να μην τα φθείρω
Το μεσημέρι δεν χρειάζονται γιατί μάλλον θα έχει ζέστη αλλά το πρωί μπορεί να έχει πάγο. Εγώ τα βγάζω Απρίλιο κι ας κάνουν (γρήγορα) χιλιόμετρα στη ζέστη, έτσι κι αλλιώς 3-4 σεζόν (20-30.000 χλμ) αντέχουν άνετα.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Το μεσημέρι δεν χρειάζονται γιατί μάλλον θα έχει ζέστη αλλά το πρωί μπορεί να έχει πάγο. Εγώ τα βγάζω Απρίλιο κι ας κάνουν (γρήγορα) χιλιόμετρα στη ζέστη, έτσι κι αλλιώς 3-4 σεζόν (20-30.000 χλμ) αντέχουν άνετα.
3 σεζον θα είμαι χαρούμενος αμα κρατήσουν!!!!!
Οι εντυπώσεις από τα Nokian είναι άριστες -
Μέτρα το πέλμα να δεις πόσο φθάρθηκαν, αν και ένα μοντέλο nokian που είχα δει το έγραφε στο πέλμα και όσο φθειρόταν έσβηναν οι αριθμοί.
Ήταν έτσι (καινούριο)
8
7
6
5
4
3
2
1Αν τώρα είναι έτσι, είναι μια χαρά
7
6
5
4
3
2
1 -
Είμαι στη Κοζάνη και όλοι γνωρίζουν οτι κάθε χειμώνα έχουμε αρκετά χιόνια.
Για να πάω στη δουλειά κάνω 60 χιλ και 60 χιλ το χειμώνα με χιόνια ανεμοσούρια, πάγους καΤην διαδρομή την κάνω 20 χρόνια με διαφορα αυτοκίνητα ντάτσουν nissan, ρενώ μεγκαν, ξάντια σιτροεν , και τώρα με Rav4.
Ποτέ δεν με πρόδοσαν .Τα ελαστικά κάνουν την μισή δουλειά την άλλη μισή την κάνει η τεχνική στην οδήγηση. Δεν θέλει απότομες κινήσεις αλλά υπομονή και όλες η ενεργειες σου να γίνονται σιγά , απαλά στο τιμόνι ,γκάζι ,φρένο, αλλαγή ταχύτητας.
Ο πατέρας μου έλεγε 'θα νομίζεις οτι κάτω απο το γκάζι έχεις ένα αυγό 'Με τα ελαστικά αυτά της michelin alpin έμεινα ικανοποιημένος
-
185/65/15 φοράει κανένα άλλο αυτοκίνητο πέρα από Xantia
-
Ποιο θεωρείται το πλέον σκληρό χειμ. ελαστικό ?
-
Για να πω την αληθεια, ως μη φανατικος στο χωρο του αυτοκινητου, πριν λιγο καιρο αγνοουσα και την υπαρξη τους.
Αλλα βλεποντας σε κατι ταινιες με χιονισμενα τοπια, τα αμαξια να πηγαινουν σφαιρα, διχως αλυσιδες, λεω, δεν μπορει, κατι δεν γνωριζω. Δεν εβλεπα το θεαμα βαλε-βγαλε αλυσιδες πουθενα.
Ετσι...εμαθα για τα χιονολαστιχα.Βασικα, δεν ειμαι σιγουρος για το που θα βρισκομαι τα επομενα χρονια, ολα παιζονται. Μπορει να ειμαι Ελλαδα, μπορει ομως να βρεθω για μονιμη -σχετικα- διαμονη και σε καποια χωρα της βορειας/κεντρικης ευρωπης, με σαφως περισσοτερα χιονια και παγετους απ' οτι στην Ελλαδα.
Την ανοιξη, θα αλλαξω για πρωτη φορα λαστιχα.
Τον Ιουνιο δε, περνω Κτεο, οποτε η αλλαγη ελαστικων πρεπει να εχει προηγηθει, και ετσι δεν μπορω να αναβαλλω το να βαλω λαστιχα, για οταν στο προσεχες μελλον θα εχει ξεκαθαρισει το τοπιο για μενα, αν θα μεινω ελλαδα ή θα παω σε χωρα του εξωτερικου.Σκεφτηκα λοιπον, μηπως στην περιπτωση μου θα ηταν καλη λυση να βαλω μια και καλη χιονολαστιχα, δια παν ενδεχομενον που λενε.
Μην αλλαξω λαστιχα την ανοιξη του 09, και το φθινοπωρο βρεθω σε αλλη χωρα και ειμαι ξανα να αγοραζω λαστιχα(για εκει, το βαλε βγαλε καθε ωρα θα ειναι μαρτυριο).Απο την αλλη δεν ειμαι και σιγουρος τι ειναι καλυτερο και τι πρεπει να επιλεξω.
Τελικα τα χιονολαστιχα, σε τι διαφερουν απο τα κανονικα λαστιχα, περα απο τη συμπεριφορα στο χιονι?
Αν εχουν λιγοτερη επιταχυνση δεν με πειραζει, αφου δεν ειμαι μανιακος της ταχυτητας.
Αν ομως φθειρονται ευκολα πχ σε στεγνο οδοστρωμα, αυτο ειναι προβλημα.
Ή αν αυξανουν πολυ την καταναλωση βενζινης, ειναι προβλημα.
Ή αν κοστιζουν ακριβα, θελει αξιολογηση κι αυτο.Στην περιπτωση μου, με το μελλον αβεβαιο, τι θα ηταν καλυτερο να κανω? Γιατι να μην βαλω χιονολαστιχα και να εχω το κεφαλι μου ησυχο και να μη βρεθω στο διλημμα να διπλοπληρωνω λαστιχα? Τι θα χασω?
Περιμενω τις προτασεις σας και τις εμπειριες σας.
-
viewtopic.php?f=6&t=14918
-
Ο χρήστης cooler έγραψε:
Περιμενω τις προτασεις σας και τις εμπειριες σας.Τραγική επιλογή να βάλεις χειμερινά ελαστικά ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ στην Ελλάδα.
(για να μην έχεις ακούσει για χιονολάστιχα, μάλλον δεν μένεις σε βόρειες περιοχές της χώρας που έχουν συχνές παγωνιές τον χειμώνα)
-
Ο χρήστης cooler έγραψε:
Τελικα τα χιονολαστιχα, σε τι διαφερουν απο τα κανονικα λαστιχα, περα απο τη συμπεριφορα στο χιονι?
Αν εχουν λιγοτερη επιταχυνση δεν με πειραζει, αφου δεν ειμαι μανιακος της ταχυτητας.
Ή αν κοστιζουν ακριβα, θελει αξιολογηση κι αυτο.Στην περιπτωση μου, με το μελλον αβεβαιο, τι θα ηταν καλυτερο να κανω? Γιατι να μην βαλω χιονολαστιχα και να εχω το κεφαλι μου ησυχο και να μη βρεθω στο διλημμα να διπλοπληρωνω λαστιχα? Τι θα χασω?
Φθείρονται πολύ περισσότερο, αυξάνουν λίγο την κατανάλωση, κοστίζουν ακριβότερα από τα καλοκαιρινά. Αλλά αν μένεις σε ορεινή περιοχή ή σε περιοχή που κάνει κρύο και χιονίζει συχνά, τα χειμερινά -για την χειμερινή περίοδο- είναι σχεδόν μονόδρομος. Η αναφορά που κάνεις στο ζήτημα του κόστους είναι σχεδόν χωρίς νόημα: Μια φορά αγοράζεις επιπλέον τα χειμερινά (άντε και το μηδαμινό κόστος μιας μεταχειρισμένης τετράδας ζαντών) και από εκεί και πέρα σπρώχνεις τις αλλαγές και των δύο διπλασιάζοντας το χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα πριν αρχίσω να βάζω χειμερινά το χειμώνα άλλαζα κάθε χρόνο τα καλοκαιρινά, τώρα αλλάζω κάθε δύο χρόνια τα χειμερινά και κάθε δύο χρόνια τα καλοκαιρινά.
ΥΓ. τα καλοκαιρινά και στη βόρεια Εύρώπη να είσαι θα τα χρειαστείς...
ελπίζω να βοήθησα -
πληροφορίες για χειμερινα εχω στο http://www.safedriver.gr/index.php?productID=16' target='_blank
εξαρταται που μενεις και τι κανεις με το αμαξι σου. Αν μενεις αθηνα και δεν πας ποτέ ταξιδια ή στα γυρω βουνα οταν εχει χιονι, δεν τα χρειαζεσαι. 15 ευρω ενα ζευγαρι αλυσιδες αν και ποτε τις χρειαστεις.
Ειναι καλυτερα απο τα καλοκαιρινα για τις χαμηλες θερμοκρασιε, ασχετα με το χιονι. 'Δουλευουν' σε θερμοκρασιες κοντα στο 0 και ζεσταινονται ευκολα. Και χαλανε και ευκολα αν τα σκιζεις.
μενω βορεια (πολυ βορεια) αττικη, και τα χρειαζομαι και στα 2 αυτοκινητα, για δεκεμβρη-τελος μαρτη. Με χρηση 3-4 μηνων τον χρονο, παω για την 3 χρονια με τα ιδια χειμερινα και στα 2 αμαξια, και στο χιονι ακομα δουλευουν. Ετσι σπρωχνεις την αλλαγη των καλοκαιρινών 1 χρονο αργοτερα ή μεχρι να σκληρυνει το πελμα. Εγω αρχιζω και νοιωθω την διαφορα στα 2-2,5 χρονια . Συνολικα εχεις σαφως καλυτερη προσφυση τον χειμωνα, και τελικα ίσως μια πολυ μικρη συνολικη αυξηση κοστους. Το αξιζει με το παραπανω.
Και κατι ακομα. Τα χειμερινα δεν χρειαζεται να ειναι υπερβολικα φαρδια ή με πολυ χαμηλο προφίλ. Ολη η φιλοσοφία της οδηγησης σε γλιστερα εδαφη ειναι να ειμαστε πιο ηπιοι, και ενα μεγαλυτερο προφίλ προσφερει πιο προβλεψιμες αντιδρασεις. Διαβαζα καπου σε ενα αλλο φορουμ οτι καποιος εψαχνε χιονολαστιχα να τα βαλει σε 18αρια με 35 προφιλ και δεν ηθελε να παρει 4 ζαντες μεταχειρισμενες (αλουμινιου) 16 ή 17 ιντσων (απο την ιδια μαρκα) γιατι του χαλαγανε προφανως την μοστρα.
Δεν καταλαβαινω γιατι ο κοσμος κανει τοσο δυσκολη την ζωή του μονο και μονο για το look. Δεν θα μπορουσε να βαλει τιποτα πιο φυσιολογικο απο μια μικροτερη ζαντα (την εργοστασιακη δηλαδη, που αν ειχε κανει προβλεψη επρεπε να την κρατησει οταν αλλαζε τις ζαντες) με ενα φυσιολογικο χειμερινο λαστιχο, που, και φθηνοτερα θα του ερχοταν, και ασφαλεστερος θα ηταν, και θα μπορουσε να βαλει και αλυσιδες οταν χρειαζοταν. -
Ο χρήστης XENO έγραψε:
Φθείρονται πολύ περισσότερο, αυξάνουν λίγο την κατανάλωση, κοστίζουν ακριβότερα από τα καλοκαιρινά. Αλλά αν μένεις σε ορεινή περιοχή ή σε περιοχή που κάνει κρύο και χιονίζει συχνά, τα χειμερινά -για την χειμερινή περίοδο- είναι σχεδόν μονόδρομος. Η αναφορά που κάνεις στο ζήτημα του κόστους είναι σχεδόν χωρίς νόημα: Μια φορά αγοράζεις επιπλέον τα χειμερινά (άντε και το μηδαμινό κόστος μιας μεταχειρισμένης τετράδας ζαντών) και από εκεί και πέρα σπρώχνεις τις αλλαγές και των δύο διπλασιάζοντας το χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα πριν αρχίσω να βάζω χειμερινά το χειμώνα άλλαζα κάθε χρόνο τα καλοκαιρινά, τώρα αλλάζω κάθε δύο χρόνια τα χειμερινά και κάθε δύο χρόνια τα καλοκαιρινά.
ΥΓ. τα καλοκαιρινά και στη βόρεια Εύρώπη να είσαι θα τα χρειαστείς...
ελπίζω να βοήθησαευχαριστω, πολυ χρησιμες πληροφοριες.
-
παιδιά για τα Vredestein SnowTrac 3 ποια είναι η γνώμη σας?? Σε σχεση με τα gislaved και τα nokian w??
-
Επειδη δεν ειμαι σκληροπυρηνικος 'αυτοκινητάκιας', και η αναζητηση 'πανινες αλυσιδες' δεν μου επιστρεφει αποτελεσματα, μπορειτε να μου δωσετε ενα λινκ που να διαβασω γνωμες εδω στο φορουμ για τις πανινες 'αλυσιδες' που ειναι υφασματινες, και χρησιμοποιουνται για το χιονι?
-
Ο χρήστης cooler έγραψε:
Επειδη δεν ειμαι σκληροπυρηνικος 'αυτοκινητάκιας', και η αναζητηση 'πανινες αλυσιδες' δεν μου επιστρεφει αποτελεσματα, μπορειτε να μου δωσετε ενα λινκ που να διαβασω γνωμες εδω στο φορουμ για τις πανινες 'αλυσιδες' που ειναι υφασματινες, και χρησιμοποιουνται για το χιονι?αν βαλεις 'πανια' viewtopic.php?f=5&t=6221&start=0&st=0&sk=t&sd=a&hilit=%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B1
θα σου βγαλει -
Στην τρίτη σελίδα ήταν και η πρώτη δημοσίευση μου στο 4ΤF!
-
Παιδιά για μαμά 225/45R17 ενός Audi A3 1.8TFSi τι διάσταση θα προτείνατε για χειμερινό, θα πηγαίνατε σε R15 η R16; Και κάτι ακόμα...σχετικά με την χρήση ζάντας αλουμινίου με το χειμερινό σε σχέση με απλή μεταλλική υπάρχει κάποιο προτέρημα ή δημιουργείται κάποιο πρόβλημα λόγω του διαφορετικού βάρους της μίας από την άλλη ζάντα; Εσείς τι θα βάζατε αν δεν ήταν το οικονομικό στη μέση αποκλειστικά με βάση το θέμα της σωστότερης οδήγησης και αν αφήσουμε το θέμα look στην άκρη...
[edit]προφανώς εννοούσα 45R17 και όχι ότι εκ παραδρομής έγραψα πριν[/edit]
Χειμερινα Ελαστικα