-
Συνήθως βρίσκεις δακτυλίδια (hub rings) που ταιριάζουν.
Πχ. http://search.ebay.co.uk/hub-ring_W0QQfromZR40 -
Ο χρήστης Palio_Acropolis έγραψε:
Πρεπει να είναι ακριβως.
Δηλαδη απο το λιγο που κοιταξα ενω βρικα αυτοκινητα που φορανε 16αρες 5μπουλωνες 5Χ114 και με offset που ταιριαζει δεν εχουν τον ιδιο αφαλο, εχουν μεγαλυτερο.
Αρα οι δικες του ειναι μονοδρομος .Για πες μερικα...
και οπως λεει και ο leonp υπαρχουν και τα δαχτυλιδια για το κεντραρισμα... -
Ο χρήστης gatos20vt έγραψε:
Για πες μερικα...
και οπως λεει και ο leonp υπαρχουν και τα δαχτυλιδια για το κεντραρισμα...195 65 15
Mazda Model - 6 Year - 02> PCD - 5x114 Offset - 42 to 50 Bore - 67.1
Mazda Model - 3 Year - 03> PCD - 5x114 Offset - 35 to 45 Bore - 67.1
και καποια πιο παλια μοντελα Mazda205 60 16
Nissan Model - Primera 5 Stud Year - 02> PCD - 5x114 Offset - 35 to 45 Bore - 66.1Kαι καποια αλλα που δεν θυμαμε αυτη την στιγμη αλλα με λιγο ψαξιμο στο πολυ καλο site που εδωσε ο HUNTER .
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Μόνο για Χριστούγεννα είναι κρίμα να επενδύσεις σε χιονολάστιχα. Πάρε αλυσίδες και πήγαινε σιγά. Αν πηγαίνεις ΣΙΓΑ - πολύ σιγά - με τις αλυσίδες είσαι μια χαρά.Ο leonp η φωνή της λογικής πάντα.
Μου έχουν μείνει 2 χειμερινά ζαντολάστιχα απο Citroen xantia, σε 185/65/15 (Kleber HP) και σκέφτομαι να βρω ζάντες και να βάλω αυτά. Έτσι είχαμε κάνει πέρυσι που είχα ακόμα την xantia. Το άλλο πρόβλημα είναι πως θα είμαστε δύο αυτοκίνητα, για το forester έχω από πέρυσι τα DM-Z3, αν στο jetta πάμε με αλυσίδες θα καθυστερεί πολύ και θα κόβει τον ρυθμό μας υπερβολικά. -
Για μια φορά είναι κρίμα να δώσεις τόσα χρήματα για λάστιχα. Εμείς με τον Λεωνίδα και το Χρήσο είμαστε κάθε ΣΚ πάνω στα χιονοδρομικά και μαλιστα σε ώρες επικίνδυνες, ξημερώματα που πολλές φορές είναι γυαλί ο δρόμος. Γιατί δεν σκέφτεσαι shocks?
-
Ρε παιδια,αυτα τα λαστιχα θα τα φοραει και αλλες μερες του χειμώνα ο mesastou,δε θα τα πεταξει μετα την επίσκεψή του στα Γρεβενα τα Χριστούγεννα
Ούτως ή άλλως τα χειμερινα τα λαστιχα ειναι πολύ καλύτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες απο τα καλοκαιρινά,ακομα και στη στεγνη ασφαλτο.
Για μενα ειναι η λογικότερη κινηση για όλους,ασχετως αν πατησουνε χιόνι ή όχι τα λαστιχά τους. -
Ανδρέα όμως με τα χειμερινά το αμάξι πλέει λίγο έως αρκετά. Θυμάμαι όταν είχα το polo και έβαλα χειμερινά, bridgestone blizzak lm-18, μόλις βγήκα από Τούμπα περιφερειακό ένιωθα ότι το αμάξι είχε ξεβιδωμένες ζάντες, έπλεε . Βέβαια μετά συνήθισα αλλά δεν μπορείς να κινηθείς με του ίδιους ρυθμούς που κινείσαι με τα θερινά ελαστικά με τπτ.
-
Συμφωνω,αλλα οι καλοκαιρινες γομες δεν λειτουργούν σε χαμηλές θερμοκρασιες.Οπότε κανεις τον συμβιβασμο.Χανεις σε ταχυτητα,αλλα κερδιζεις σε ασφαλεια.
Ολα να τα εχουμε,δεν γινεται. -
Ανδρέα, από τους +7 και κάτω τα θερινά ελαστικά δεν λειτουργούν καλά?
-
Ναι, έτσι λένε.
-
Στην Αθήνα που μένει το παληκάρι να δώσει 600 ευρώ για να πάει Χριστούγεννα Γρεβενά? Πόσες φορές θα έχει κάτω από 7 Αθήνα? Εκτός αν κινείσαι φίλε σε χιονοδρομικά.
-
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
Ανδρέα, από τους +7 και κάτω τα θερινά ελαστικά δεν λειτουργούν καλά?ετσι ειναι.Απο +7 και κατω τα χειμερινα ειναι πολυ καλυτερα σε ολες τις συνθηκες στεγνο,βρεγμενο(χιονι και παγο εννοειται)
εγω σκεφτομαι στο 4χ4 οκταβια να βαλω αυτα φετος(p-zero 240 sottozero)
-
Στην Αθήνα που μένει το παληκάρι να δώσει 600 ευρώ για να πάει Χριστούγεννα Γρεβενά? Πόσες φορές θα έχει κάτω από 7 Αθήνα? Εκτός αν κινείσαι φίλε σε χιονοδρομικά.
Eφοσον εχουν γινει τοσο καλα τα χειμερινα αξιζει πιστευω!
600ευρω δεν ειναι τπτ μπροστα στην ασφαλεια πιστευω! -
Όπως λέει κι ο Κωνσταντίνος, αντι να ταλαιπωρείσαι κάθε Σ/Κ βάλε/βγάλε αλυσίδες και να πηγαίνεις σιγά (συνολικά μισή ώρα λιγότερου ύπνου) - αξίζει να βάλεις χιονολάστιχα. Για μια-δυο φορές όλο το χειμώνα δεν αξίζει, άσε που μπορει να μη πετύχεις χιονισμένους δρόμους.
Για τη πτώση της απόδοσης των καλοκαιρινών ελαστικών κάτω από τους +7C σημαίνει ότι ΜΕΝΕΙΣ ΜΟΝΙΜΑ πχ στη Φλώρινα. Αλλιώς ένα ταξίδι στην εθνική με +3C δεν σημαίνει τίποτα (4 βαθμοί είναι ελάχιστη διαφορά). Πιο σημαντικό είναι το χειρότερο φρενάρισμα (σε σχέση με το καλοκαιρινό λάστιχο) που έχεις μέσα στη πόλη (Αθήνα?) με +20C.
-
τα χειμερινα λαστιχα η κοινως χιονολαστιχα λειτουργουν οπως ειπωθηκε σε χαμηλες θερμοκρασιες,δηλαδη κατω απο 5 με 6 βαθμους.
στην ελλαδα οι περιοχες που εχουν πολλους μηνες τετοιες θερμοκρασιες ειναι σχετικα λιγες αναλογικα με τον πληθυσμο που ζει εκει.αν υπολογισουμε οτι η μιση ελλαδα ζει στην αττικη,οπου τους μερισσοτερους μηνες η θερμοκρασια ειναι ανω των 10 βαθμων,τοτε δεν υπαρχει λογος για χειμερινα ελαστικα,γιατι θα φθαρθουν πολυ γρηγορα.
αν εισαι φλωρινα,κοζανη και σε ορεινες περιοχες τοτε επιβαλλονται για την ασφαλεια.ειναι αναλογως που ζει ο καθενας και ποσο συχνα πηγαινει το χειμωνα στα βουνα.
και οπως και να το κανουμε ΚΑΝΕΝΑ χιονολαστιχο δεν μπορει να αντικαταστησει σε χιονι και παγο την αλυσιδα.αναφερομαι σε συμβατικα χιονολαστιχα και οχι αυτα με καρφια.τα 4 εποχων ειναι μια μεση λυση.
αν ζω παντως σε πεδινη περιοχη με ηπιο κλιμα,καλυτερα καλοκαιρινα και οταν παω στα βουνα εχω τις αλυσιδες η τα χιονοτσουβαλια. -
Ο χρήστης kasel έγραψε:
και οπως και να το κανουμε ΚΑΝΕΝΑ χιονολαστιχο δεν μπορει να αντικαταστησει σε χιονι και παγο την αλυσιδα.αναφερομαι σε συμβατικα χιονολαστιχα και οχι αυτα με καρφια.Ένα καλό χιονολάστιχο χωρίς καρφιά κάνει πολύ καλύτερη δουλειά σε χιόνι από την αλυσίδα. 12 χρόνια ανεβοκατεβαίνω στα βουνα κάθε σκ και το χιονολάστιχο δεν τα αλλάζω. Σε πάγο γυαλί εντελώς εκεί ναι μπορεί κάποια στιγμή να κολώσει το χιονολάστιχο και να χρειαστείς αλυσίδες. Δεν μου χρειάστηκε ποτέ και μιλάμε για συνθήκες Καϊμάκτσαλαν με χιονοθύελλα ανεμοσούρια και όλα τα καλά , οι χιονοδρόμοι ξέρουν τι εστί Καϊμάκ αγριεμένο . Ένα καλό χιονολάστιχο ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ 4 ΤΡΟΧΟΥΣ έχει διαρκώς όλη η επιφάνειά του σε επαφή με το στρώμα του χιονιού πράγμα που η αλυσίδα δεν μπορεί να πετύχει. Απλά προσοχή ακόμα και να μπορεί το χιονολάστιχο να πάει με 80, που μπορεί (έχω πάει πριν 2 χρόνια Πολύγυρο και σε ισιάδια πάτησα και 80, ήμουν μόνος στο δρόμο, δεν μπορούσε να κινηθεί σχεδόν κανένας, είχα επείγουσα δουλειά και δεν γινόταν να μην πάω) καλό θα είναι να πηγαίνουμε συντηρητικά.
-
ενταξει,
τωρα πολυ καλυτερη δουλεια απο την αλυσιδα δεν κανει,μονο στο οτι μπορεις να πας λιγο πιο γρηγορα.εκει που θα κολλησει η αλυσιδα θα κολλησει και το χιονολαστιχο.
αναλογα βεβαια τον οδηγο παντα πολυ σημαντικο.
το καιμακ το εχω ζησει και εγω με χιονοθυελλα.
ειναι ομως σιγουρα μια πολυ καλη εναλλακτικη λυση εφοσων πηγαινεις συχνα στα βουνα το χειμωνα.
σε παγο ομως οπως ειπες δεν συγκρινεται.θα μου πεις βεβαια ποσες φορες θα βρεις δρομο παγοδρομιο.και το πιο σημαντικο στο οποιο συμφωνω απολυτα και επαυξανω,
σε χιονισμενο και παγωμενο δρομο ΠΑΝΤΑ συντηρητικα ασχετα αν εχουμε το καλυτερο χιονολαστιχο η την καλυτερη αλυσιδα. -
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
Ένα καλό χιονολάστιχο χωρίς καρφιά κάνει πολύ καλύτερη δουλειά σε χιόνι από την αλυσίδα. 12 χρόνια ανεβοκατεβαίνω στα βουνα κάθε σκ και το χιονολάστιχο δεν τα αλλάζω. Σε πάγο γυαλί εντελώς εκεί ναι μπορεί κάποια στιγμή να κολώσει το χιονολάστιχο και να χρειαστείς αλυσίδες. Δεν μου χρειάστηκε ποτέ και μιλάμε για συνθήκες Καϊμάκτσαλαν με χιονοθύελλα ανεμοσούρια και όλα τα καλά , οι χιονοδρόμοι ξέρουν τι εστί Καϊμάκ αγριεμένο . Ένα καλό χιονολάστιχο ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ 4 ΤΡΟΧΟΥΣ έχει διαρκώς όλη η επιφάνειά του σε επαφή με το στρώμα του χιονιού πράγμα που η αλυσίδα δεν μπορεί να πετύχει. Απλά προσοχή ακόμα και να μπορεί το χιονολάστιχο να πάει με 80, που μπορεί (έχω πάει πριν 2 χρόνια Πολύγυρο και σε ισιάδια πάτησα και 80, ήμουν μόνος στο δρόμο, δεν μπορούσε να κινηθεί σχεδόν κανένας, είχα επείγουσα δουλειά και δεν γινόταν να μην πάω) καλό θα είναι να πηγαίνουμε συντηρητικά.
+1000.Και μιλαω εκ πειρας...Τα χιονολαστιχα ειναι απιστευτα..Δε νομιζω οι αλυσιδες να καταφερνουν κατι πιο καλο.Εγω εκανα περυσι το Μαρτιο 400 χμ με τρελλο χιονι ΠΑΝΩ στο δρομο και το εκανα με ασφαλεια.Δε νομιζω αν ειχα αλυσιδες να ηταν πιο κλα τα πραγματα,χειροτερα μπορει.Ειδικα αμα μιλαμε για μεγαλες αποστασεις.Οσο με φανταζομαι να κανω 400 χμ με αλυσιδες...
Ειλικρινα αν δε τα δοκιμασετε σε χιονι δε μπορειτε να καταλαβετε για τι μιλαμε...
Οριστε και μερικες φωτογραφιες
-
αν σε μια ΑΝΗΦΟΡΑ με παγωμενο χιονι σταματησεις και χρειαστει να ξεκινησεις θα δεις οτι εκει βοηθα μονο η αλυσιδα.
σε ευθειες πανω στο χιονι και γενικα σε χειμερινες καταστασεις το χιονολαστιχο ειναι κορυφη.
και εγω υπερ του χιονολαστιχου ειμαι και τα χρησιμοποιω το χειμωνα.
αλλα σε ακραιες καταστασεις,αλλο η γομα και αλλο το σιδερο.
το καλυτερο απο ολα οταν παμε στα βουνα ΣΥΧΝΑ το χειμωνα να φοραμε χιονολαστιχα,η αν κανουμε πολλα χλμ σε χιονισμενους δρομους.
αλλα ΠΑΝΤΑ να εχουμε αλυσιδες μαζι μας.
με τα χιονολαστιχα στο 99% των περιπτωσεων δεν θα εχουμε προβλημα στο χιονι.
αλλα θα βρεθει καποια στιγμη που δεν θα βοηθανε,και μιλαω εκ πειρας,και θα χρειαστει αλυσιδες. -
Μια απορία που έχω:
Η αστυνομία που συνήθως όταν έχει χιονοθύελλα σταματάει τα αυτοκίνητα και τα αναγκάζει να τοποθετήσουν αλυσίδες, αν φοράς χιονολάστιχα σε αφήνουν να περάσεις ή πάλι σε αναγκάζουν να κατέβεις από το όχημα και να τοποθετήσεις τις αλυσίδες?
Χειμερινα Ελαστικα