-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
what is εσωτερικές ταχύτητες;
http://www.shimano.com/publish/content/ ... nexus.html
-
Αξίζει να ειπωθεί ότι οι εσωτερικές ταχύτητες είναι το πρώτο σύστημα ταχυτήτων που εφαρμόστηκε στα ποδήλατα ( από το ...1895), με πρώτο διδάξαντα τη Sturmey Archer η οποία υπάρχει ακόμη. Τα συστήματα με τα πολλά εξωτερικά γρανάζια, τις μεγάλες αλυσίδες και τα καλαμπαλίκια που κρέμονται και πηγαίνουν πέρα δώθε, εμφανίστηκαν πολλές δεκαετίες αργότερα, βασικά μόλις το 1970. Κυριάρχησαν στην αγορά εξαιτίας των δύο βασικότερων πλεονεκτημάτων τους, ότι μπορούσαν να έχουν πολύ περισσότερες ταχύτητες, και ότι το κοστολόγιό τους ήταν χαμηλότερο.
Τα πλεονεκτήματα των εσωτερικών ταχυτήτων όμως είναι πολύ σοβαρά για να πεθάνουν, ασσύληπτη αξιοπιστία και μακροζωία, αλλαγή ταχυτήτων ακόμη και εν στάση ή υπό φορτίο, σχεδόν μηδαμινές απαιτήσεις συντήρησης, πρακτικά αθόρυβες αλλαγές, λιγότερες απώλειες από τα συστήματα με εκτροχιαστές (όχι σε όλες τις σχέσεις), απλούστερη λειτουργία, καλύτερη εμφάνιση, δυνατότητα να έχουν ενσωματωμένο και φρένο (κόντρα) μειώνοντας περεταίρω τις μανέτες και τις ντίζες που έχει το ποδήλατο και βελτιώνοντας και την εμφάνισή του, και εσχάτως δυνατότητα και για κιβώτια CVT με 'άπειρες' σχέσεις μετάδοσης.
Οι βασικές εταιρείες είναι οι Sturmey Archer, Shimano, SRAM (Fichtel & Sachs), Nuvinci, Rolhoff. -
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Αυτοί οι τρελοί που γυρίζουν τον κόσμο με τα ποδήλατα δεν φοβούνται μη τους πατήσουν;Εννοείς αν φοβούνται στην Ελλάδα, γιατί έχουμε πατήσει 1-2 διάσημους τέτοιους. Επιβίωσαν παντού, αλλά όχι και στον ελληνικό ασφαλτάπητα!
-
Ο χρήστης dimsabas έγραψε:
Αυτοί οι τρελοί που γυρίζουν τον κόσμο με τα ποδήλατα δεν φοβούνται μη τους πατήσουν;
Εννοείς αν φοβούνται στην Ελλάδα, γιατί έχουμε πατήσει 1-2 διάσημους τέτοιους. Επιβίωσαν παντού, αλλά όχι και στον ελληνικό ασφαλτάπητα!
Θυμάμαι και εγώ ένα παππούλη που είχε γυρίσει τον κόσμο και τον πατήσαν στην Ελλάδα πριν από κάνα δυο χρόνια.
Οι εσωτερικές ωραίο πράγμα αλλά δυστυχώς ένα 8άρι σύστημα κάνει όσο ένα ποδήλατο ολόκληρο.
-
+πολυπλοκότητα επισκευής αν χαλάσει....ειδικά στην Ελλάδα των σούπερ-μάρκετ ποδηλάτων και της μηδενικής τεχνικής υποστήριξης.
-
Αυτοί οι τρελοί που γυρίζουν τον κόσμο με τα ποδήλατα δεν φοβούνται μη τους πατήσουν;
Εννοείς αν φοβούνται στην Ελλάδα, γιατί έχουμε πατήσει 1-2 διάσημους τέτοιους. Επιβίωσαν παντού, αλλά όχι και στον ελληνικό ασφαλτάπητα!
Κι όμως το πρόβλημα υφίσταται παντού. Όσο μάλιστα ανεβαίνει ο αριθμός των ποδηλατών (οικολογία, οικονομία, φυσική κατάσταση) τόσο έχουν αυξηθεί και οι τραυματισμοί αυτών. Πλέον οι τραυματίες ποδηλάτες αποτελούν σημαντικό ποσοστό τραυματιών στα επείγοντα των νοσοκομείων.
-
Παλιό ποδήλατο για ανανέωση φοράει τρακτερωτά εμπρός 26χ1.9 και ίδιου μεγέθους σχεδόν μη τρακτερωτά (τα είχα αλλάξει) πίσω. Οι σαμπρέλες είναι 26χ1.75 και οι ζάντες έχουν εξωτερικό πλάτος μία ίντσα (25mm).
Για χρήση πόλης/πάρκου/ομαλού χωματόδρομου θέλω λάστιχα πιο στενά και λεία.... και οικονομικά προφανώς.
Τι σαμπρέλα πρέπει να βάλω και τι λάστιχα (μέγεθος και προτάσεις μοντέλων);; (προτιμώ αγορές από ιντερνετ ή αγγλικά μέρη) -
+πολυπλοκότητα επισκευής αν χαλάσει..
Πολύπλοκο το εσωτερικό σαζμάν δείχνει αλλά δεν είναι, μάλιστα έχει λιγότερα μέρη από τα εξωτερικά με τους εκτροχιαστές και τα λοιπά, καθώς και λιγότερα σημεία ελέγχου, ρύθμισης, λίπανσης. Είναι βέβαια πιο δυσπρόσιτο σε οποιαδήποτε επέμβαση αφού είναι κλειστού τύπου.
Από την άλλη, ναι, επειδή σπανίζουν στα μέρη μας θα πρέπει να ψάξεις λίγο παραπάνω για να το σεβίρεις αν πάθει βλάβη, πράγμα όμως που είναι πολύ πιο σπάνιο από τα άλλα σαζμάν.Και στην τελική μπαίνουν σε ποδήλατα μεσαίου προς υψηλού κόστους, που εκ των πραγμάτων έχουν καλύτερη τεχνική υποστήριξη.
Είναι επίσης συνηθισμένο να έχεις ένα αφρόντιστο για χρόνια, και παρόλα αυτά να λειτουργεί σαν καινούργιο. -
cvt ποιο είναι?
το nuvinci είδα αλλά φαίνεται πολύ καινούριο και δεν το βρήκα σαν standalone κάπου.
άλλο? -
Δεν ξέρω άλλο τέτοιου τύπου.Αυτός το δίνει τζάμπα, αλλά πρέπει να 'πλέξεις' και τις ακτίνες με τη ρόδα.
-
ΛΑΙΚ !
Αμα έχεις πειραγμενο golf gti ... Σιγά μη σε σταματήσει ένας βρωμοποδηλατης .....
Η αλλιώς : ' στο δικό μου το χωριό , έχεις εσυ προτεραιότητα ??? '
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Κι όμως το πρόβλημα υφίσταται παντού. Όσο μάλιστα ανεβαίνει ο αριθμός των ποδηλατών (οικολογία, οικονομία, φυσική κατάσταση) τόσο έχουν αυξηθεί και οι τραυματισμοί αυτών. Πλέον οι τραυματίες ποδηλάτες αποτελούν σημαντικό ποσοστό τραυματιών στα επείγοντα των νοσοκομείων.Μμμ περίπου...
http://en.wikipedia.org/wiki/Safety_in_numbersΣε πολιτισμένες (sic) χώρες καταφέρνουν να ανατρέψουν τη κοινή λογική
Με λίγα λόγια βγείτε στην πόλη και ψήστε και τους γνωστούς σας. Τώρα για χρήση στην επαρχία που ο ποδηλατοτουρίστας είναι σπάνιο αξιοθέατο, οι Τ.Γ. δεν έχουν πλήρως πτοηθεί από την κρίση, και δεδομένου ότι δεν μιλάμε για ανάγκη αλλά για αναψυχή, έχω ενδοιασμούς...
Και μην ξεχνιόμαστε για την Κυριακή που έρχεται...
Να πάτε, πάντα υπάρχουν γκομενάκια με μίνια στη σέλα
-
Χμ, μπορεί στατιστικά η αύξηση του αριθμού των ποδηλατών σε σχέση με τους τραυματισμούς να δείχνει μια μείωση του ποσοστού (είναι και οι εκστρατείες ενημέρωσης των οδηγών κλπ που ελπίζω να βοηθάνε) αλλά αν το δεις από την πλευρά του τμήματος επειγόντων του νοσοκομείου ο πληθυσμός παρέμεινε ο ίδιος αλλά οι τραυματίες ποδηλάτες αυξήθηκαν... οι οποία δεν θα ήταν τραυματίες αν πήγαιναν με λεωφορείο.... (δηλαδή δεν είναι ότι μειώθηκαν άλλου είδους τραυματισμοί και αντικαταστάθηκαν με τους ποδηλάτες)
-
υπο αυτήν την έννοια εάν κλειστούμε όλοι στα σπίτια μας θα μειωθούν δραματικά οι τραυματίες στα επείγοντα.
(πόσες φορές να πέσεις στο μπάνιο ή να κόψεις το χέρι σου καθαρίζοντας ψάρια...)
υπο μια άλλη έννοια we will all die anyway οπότε ας κάνουμε κάτι διασκεδαστικό στο μεταξύ.προσωπικά δεν έχω πέσει ποτέ στο δρόμο και λίγες φορές έχω νιώσει οτι κινδυνεύω σε επαρχιακό δρόμο.
σε χώμα αλλάζει το πράγμα.
τέτοιο στατιστικό θα είχε αξία.τραχανοπλαγιές vs σνίφηδες της γραμμής. -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Παλιό ποδήλατο για ανανέωση φοράει τρακτερωτά εμπρός 26χ1.9 και ίδιου μεγέθους σχεδόν μη τρακτερωτά (τα είχα αλλάξει) πίσω. Οι σαμπρέλες είναι 26χ1.75 και οι ζάντες έχουν εξωτερικό πλάτος μία ίντσα (25mm).
Για χρήση πόλης/πάρκου/ομαλού χωματόδρομου θέλω λάστιχα πιο στενά και λεία.... και οικονομικά προφανώς.
Τι σαμπρέλα πρέπει να βάλω και τι λάστιχα (μέγεθος και προτάσεις μοντέλων);; (προτιμώ αγορές από ιντερνετ ή αγγλικά μέρη)Θα σου πρότεινα τα Continental Gator Skin. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τα βρεις στην Ελλάδα. Είναι σχεδόν σλικ και δεν πρόκειται να πάθεις ποτέ λάστιχο. Η κύρια σειρά είναι για 28άρηδες τροχούς, αλλά βγαίνουν και για 26'. Η διάστασή τους για την ακρίβεια είναι 26χ1/8', οπότε θα χρειαστείς και ανάλογη σαμπρέλα (δηλ. σαμπρέλα για 26άρη τροχό και πλάτος από 1' ως 1/2').
Με το εξωτερικό πλάτος που λες ότι έχουν οι ζάντες σου, δεν θα έχεις πρόβλημα μ' αυτά τα λάστιχα. Προσοχή μόνο, είναι λάστιχα πόλης-δρόμου και -περιστασιακά-πατημένου χωματόδρομου. Για πιο άγριες καταστάσεις το ξεχνάς.
Είναι ακριβά αλλά αξίζουν τα λεφτά τους με το παραπάνω καθώς δεν θα χρειαστεί σχεδόν ποτέ να ξαναδώσεις λεφτά για σαμπρέλες.
Υ.Γ. Αν μπορείς πάρε σαμπρέλες ακριβώς για το μέγεθος του ελαστικού (26χ1/8') καθώς είναι λίγο 'στενά' στο φόρεμα και πιο φαρδιά σαμπρέλα ίσως σε δυσκολέψει.
Υ.Γ. 2. Η πρόσφυση στο βρεγμένο δεν είναι η καλύτερη δυνατή (λόγω σκληρότητας του ελαστικού και έλλειψης ιδιαίτερων αυλακώσεων). Αλλά με λίγη προσοχή δεν υπάρχει πρόβλημα. -
Εκτός από τη διπλή τιμή από τα άλλα (που μου κακοφαίνεται) σαν να παραείναι σλικ. Σχεδόν φοβάμαι με τόσο λείο ελαστικό!
Τα Schwalbe City Jet 26' Puncture Protection Commuter Tyre μου φαίνονται το όριο του πόσο σλικ θα πάω, επίσης έχουν κάποια προστασία και κάνουν 12 αντί 22.
Γενικά μάλλον ξεχνάς την ολόκληρη ίντσα πριν από το 1/8'' και 1/2''.Το βάρος των ελαστικών όπου αναφέρεται καταλαβαίνω ότι προτιμάμε τα ελαφριά.
Τι είναι τα TPI EPI μαζί με αριθμό πχ 60, 35 που αναφέρονται σχετικά με την κατασκευή των ελαστικών;
Επίσης διαβάζω για κάποια λάστιχα ότι είναι πολύ δύσκολο να ζανταριστούν, μιλάνε για σχετικά στενά λάστιχα.
Νομίζω ότι μάλλον πρέπει να πάω σε λάστιχο 26χ1,5 και όχι λιγότερο και αν καταλαβαίνω καλά με σαμπρέλα 26χ1-1,5;; -
Ναι μου ξέφυγε η μία ίντσα πριν από το 1/8 και 1/2...λάστιχο πλάτους 1/8 δε νομίζω να υπάρχει
Στα ελαστικά προτιμούμε τα ελαφριά, καθότι η μάζα του τροχού είναι μη αναρτώμενη και ως εκ τούτου το απολύτως χειρότερο σημείο για να προσθέσεις κάτι 'βαρύ'...
Για το TPI/EPI δες εδώ.Για το ελάχιστο δυνατό πλάτος ελαστικού που μπορεί να φιλοξενήσει η ζάντα σου, καλό θα ήταν να ξέραμε την εσωτερική διάμετρό της. Υπάρχει ένα σχετικό πινακάκι εδώ. Όπως θα δεις για ζάντα εσωτερικής διαμέτρου μιας ίντσας (25mm) δεν προτείνει λάστιχο κάτω από 44 mm, όμως όπως γράφει και ο συντάκτης, ο πίνακας αυτός είναι μάλλον 'συντηρητικός' στις εκτιμήσεις του. Εσύ με εξωτ. διαμετρο 25 mm έχεις προφανώς μικρότερη εσωτ. διάμετρο, οπότε μετακινείσαι αναλόγως σε στενότερα λάστιχα. 26x1,5 θα σου είναι μια χαρά. Από κει και πέρα είναι όμως και θέμα του συγκεκριμένου ελαστικού, αν μπορεί να ζανταριστεί εύκολα ή όχι.
Δες αν οι τροχοί σου έχουν κάποιο αυτοκόλλητο που να γράφει σχετικά, ή έστω να λέει το μοντέλο της ζάντας. Αλλιώς αν είναι εύκολο βγάλε λάστιχο/σαμπρέλα και μέτρα την εσωτερική διάμετρο για να είσαι σίγουρος...
Υ.Γ. Δες και τα Schwalbe Marathon, αν και φοβάμαι ότι κ αυτά θα ξεφεύγουν σε τιμή. Όμως να θυμάσαι ότι κάθε σαμπρέλα που αλλάζεις κοστίζει 3-5 €...
-
Ο χρήστης travelman έγραψε:
Θυμάμαι και εγώ ένα παππούλη που είχε γυρίσει τον κόσμο και τον πατήσαν στην Ελλάδα πριν από κάνα δυο χρόνια.
http://www.zougla.gr/news.php?id=7549
Άλλος ένας ταξιδιώτης που συνάντησε έναν ποδηλάτη-ταξιδευτή
http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=39812&page=17&p=767050&viewfull=1#post767050 -
Ο χρήστης ArrowsFA1 έγραψε:
Υ.Γ. Δες και τα Schwalbe Marathon, αν και φοβάμαι ότι κ αυτά θα ξεφεύγουν σε τιμή. Όμως να θυμάσαι ότι κάθε σαμπρέλα που αλλάζεις κοστίζει 3-5 €...Ποια απ'όλα. Είναι τα Greenguard, dureme folding, Mondial, Plus, Plus MTB, Plus Reflective tour, supreme, winter (με καρφιά) και σκέτο..... τιμές από 17 λίρες το σκέτο σε 1,75 μέχρι πάνω από 45 λίρες κάποιο άλλο. Το Greenguard για 22 λίρες φαίνεται αρκετά καλό αλλά πολλά δεν είναι τα 730 γραμμάρια για το 1.5;
-
Ο χρήστης nik16v έγραψε:
Άλλος ένας ταξιδιώτης που συνάντησε έναν ποδηλάτη-ταξιδευτή
http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=39812&page=17&p=767050&viewfull=1#post767050Πέρσι διάβασα το παρακάτω βιβλίο. Τρομερή εμπειρία. 12 χρόνια στο δρόμο. 150.000 χιλ και ένα....παιδί.
http://www.biblionet.gr/book/71584/Herv ... F%84%CE%BF
Η ζωή...ποδήλατο!