-
Με μιά γήγορη ματιά, Giant, Merida, Specialized και κάνα δυό ακόμη εταιρίες, Cross τα ονομάζουν. Το τι λένε οι ποδηλατάδες, με αφήνει ασυγκίνητο...
Αν γκουγκλάρεις στις εικόνες trekking bike πάντως, θα πήξει το μάτι σου στην σχάρα και τα φαναράκια...
-
Λέτε ότι τα δισκόφρενα είναι απαραίτητα. Κι όμως, οι ψαγμένοι δεν έχουν την ίδια γνώμη. Για την ακρίβεια, οι γνώμες είναι μοιρασμένες. Ότι είναι κόλπο του μάρκετινγκ, ότι αν δε βγαίνεις σε ζόρικη λάσπη και σε πολλή βροχή (επιπέδου Κιβωτού), δεν έχεις λόγο να κουβαλάς μονίμως το παραπάνω βάρος (και τα έξτρα ευρώ στην αρχή) των δισκόφρενων. Παρ' ότι το GT μου έχει δισκόφρενα, δεν έχω λόγο να διαφωνήσω μαζί τους. Το Μέγιστο του κουμπάρου φρενάρει απίστευτα με τα V-Brakes. Οπότε, πάμε για τέτοια απλή λύση.
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
αν του κάνει κάποιο απο αυτά τα νούμερα
http://www.cyclist.gr/product.php?coden ... 0426003111Αφενός δεν του κάνουν (μόνο το μικρότερο έχει μείνει), αφετέρου τι στο καλό να το κάνει το fixed gear; Δε ζει στην Ολλανδία. Ως εκ τούτου, καταλήγω στο Pro Rider. Η πρώτη επιλογή δε μας κάνει λόγω ανάρτησης, η τρίτη επιλογή δε μας κάνει γιατί θα είναι πολύ μάπα. Με τόσα χρήματα, δε γίνεται να αγοράζεις σοβαρό Specialized. Κάνα φέσι θα είναι για να αυξηθούν οι πωλήσεις. Και μια δοκιμή.
-
Πήγα το ποδήλατό μου σε ποδηλατάδικο και μεταξύ άλλων μου αλλάξανε και τα τακάκια (v-brakes). Μετά απο 3 εβδομάδες και λιγότερα απο 150 χιλιόμετρα είναι σχεδόν τελείως φαγωμένα πάλι και τα έχω ήδη μαζέψει δύο φορές απο τις βίδες στη μανέτα γιατι αλλιώς δέν θα πιάνανε καθόλου.
Είναι λογική τέτοια φθορά τόσο γρήγορα? Ήταν μάπα τα τακάκια ή μήπως απλά ακατάλληλα για τη ρόδα μου? Η ρόδα υπόψιν δέν είναι λεία στο πλάι, έχει γραμμώσεις.
Μετατροπή σε δισκόφρενα είναι εύκολο να γίνει? Ο σκελετός του ποδηλάτου έχει τρύπες για τις δαγκάνες αλλα οι τροχοί δέν έχουν τρύπες για τους δίσκους
-
Είχαν φύγει εντελώς και τα αυλάκια από τα τακάκια? Εγώ με 7 μήνες και περίπου 600-700 χλμ είμαι καλά. έχει μειωθεί αισθητά το πάχος του τακακίου αλλά τα αυλάκια παραμένουν οπότε δεν είμαι για αλλαγή. Βεβαια οι ζάντες μου δεν έχουν γραμμώσεις.
Τα τακάκια αφήναν πολύ μαυρίλα? Τότε ναι ίσως δεν ήταν καλής ποιότητας. Αν και τα καινούργια δεν αντέξουν ψάξε για κεραμικά τακάκια v brakes.
-
Ο χρήστης dimsabas έγραψε:
Λέτε ότι τα δισκόφρενα είναι απαραίτητα. Κι όμως, οι ψαγμένοι δεν έχουν την ίδια γνώμη. Για την ακρίβεια, οι γνώμες είναι μοιρασμένες. Ότι είναι κόλπο του μάρκετινγκ, ότι αν δε βγαίνεις σε ζόρικη λάσπη και σε πολλή βροχή (επιπέδου Κιβωτού), δεν έχεις λόγο να κουβαλάς μονίμως το παραπάνω βάρος (και τα έξτρα ευρώ στην αρχή) των δισκόφρενων. Παρ' ότι το GT μου έχει δισκόφρενα, δεν έχω λόγο να διαφωνήσω μαζί τους. Το Μέγιστο του κουμπάρου φρενάρει απίστευτα με τα V-Brakes. Οπότε, πάμε για τέτοια απλή λύση.αν του κάνει κάποιο απο αυτά τα νούμερα
http://www.cyclist.gr/product.php?coden ... 0426003111Αφενός δεν του κάνουν (μόνο το μικρότερο έχει μείνει), αφετέρου τι στο καλό να το κάνει το fixed gear; Δε ζει στην Ολλανδία. Ως εκ τούτου, καταλήγω στο Pro Rider. Η πρώτη επιλογή δε μας κάνει λόγω ανάρτησης, η τρίτη επιλογή δε μας κάνει γιατί θα είναι πολύ μάπα. Με τόσα χρήματα, δε γίνεται να αγοράζεις σοβαρό Specialized. Κάνα φέσι θα είναι για να αυξηθούν οι πωλήσεις. Και μια δοκιμή.
1ον μας προσβάλεις. που ξέρεις οτι δεν είμαστε και εμείς ψαγμένοι ή τέλος πάντων γιατί το αποκλείεις.
2ον όλη αυτή η επιχειρηματολογία είναι 5ετιας+. τα δισκόφρενα έχουν αποδείξει τη προσθετική αξία τους και γιαυτό κυριαρχούν στις κατηγορίες τιμής πέραν της βασικής.
3ον το λινκ που σου έδωσα αρχικά δεν είναι μονοτάχυτο. μονοτάχυτο είναι αυτό http://www.cyclist.gr/product.php?coden ... 0396002512 και έχει μείνει μόνο σε Μedium. για μεγέθη και διαθεσιμότητα δεν ξέρω παρά μόνο οτι βλέπω στο site. αν δεν το έχουν ενημερώσει δεν μπορώ να κάνω κάτι. -
Λάθος μου, δεν ήθελα να προσβάλλω κανέναν. Απλώς, θεώρησα ότι εδώ μέσα γράφουμε χομπίστες νορμάλ επιπέδου και όχι τα θηρία που πετυχαίνεις στο φόρουμ του Cyclist. Τύπους που κάνουν 15.000 χλμ το χρόνο πάνω στη σέλα.
Από εκεί και πέρα, το ότι κάτι έχει καθιερωθεί δε λέει τίποτα από μόνο του. Μήπως δεν ισχύει το ίδιο και στα αυτοκίνητα; Για παράδειγμα, είναι τόσο απαραίτητα τα πίσω δισκόφρενα στα φυσιολογικά καθημερινά μοντέλα; Ένα Punto με 80 άλογα, θα του λείψουν σε σχέση με τα ταμπούρα; Κι όμως, έχω δει τύπους (εννοείται όχι σχετικούς) να απορρίπτουν πιθανές αγορές επειδή 'δεν έχουν πίσω δισκόφρενα'. Δεν ασχολήθηκε ο μάγκας να δει αποστάσεις ακινητοποίησης, μόνο αν έχει πίσω δισκόφρενα. Αντίστοιχα ισχύει και με τα ποδήλατα. Μάρκετινγκ παντού. -
Τα καλα v brakes δεν εχουν διαφορα σε αποδοση απο τα δισκοφρενα, ισως μικρη υπερ των δισκοφρενων. Μεγαλη διαφορα εχουν τα υδραυλικα. Απο απλα δισκοφρενα σε υδραυλικα after market θες 70-150€ το ενα.
-
Δισκόφρενα (και μηχανικά και υδραυλικά) φοράνε από φέτος και οι κούρσες. Αρκετές εταιρείες παρουσίασαν κούρσες για το 2013 με δισκόφρενα. Τέλος τα Vbrakes
-
Λάθος μου, δεν ήθελα να προσβάλλω κανέναν. Απλώς, θεώρησα ότι εδώ μέσα γράφουμε χομπίστες νορμάλ επιπέδου και όχι τα θηρία που πετυχαίνεις στο φόρουμ του Cyclist. Τύπους που κάνουν 15.000 χλμ το χρόνο πάνω στη σέλα.
Από εκεί και πέρα, το ότι κάτι έχει καθιερωθεί δε λέει τίποτα από μόνο του. Μήπως δεν ισχύει το ίδιο και στα αυτοκίνητα; Για παράδειγμα, είναι τόσο απαραίτητα τα πίσω δισκόφρενα στα φυσιολογικά καθημερινά μοντέλα; Ένα Punto με 80 άλογα, θα του λείψουν σε σχέση με τα ταμπούρα; Κι όμως, έχω δει τύπους (εννοείται όχι σχετικούς) να απορρίπτουν πιθανές αγορές επειδή 'δεν έχουν πίσω δισκόφρενα'. Δεν ασχολήθηκε ο μάγκας να δει αποστάσεις ακινητοποίησης, μόνο αν έχει πίσω δισκόφρενα. Αντίστοιχα ισχύει και με τα ποδήλατα. Μάρκετινγκ παντού.Πολύ πιο χρήσιμα από ότι στα αυτοκίνητα τα πίσω δισκόφρενα στα ποδήλατα (φυσικά σε συνδυασμό με μπροστινά) για τον απλό λόγο ότι δε υπάρχει μεγάλη μεταφορά βάρους στο φρενάρισμα γιατί λόγω μικρότερου βάρους και βαλε στο μυαλό σου ότι υπάρχουν ποδήλατα χωρίς μπροστά ανάρτηση με ότι αυτό σημαίνει στην μεταφορά βάρους.
Επίσης δεν χρειάζεται να είσαι ποδηλάτης των 15000χλμ για να χρειάζεσαι τα πίσω δισκόφρενα. Μια στιγμή θα τα έχεις ανάγκη. -
Δεν εννοούσα ότι θα έχεις μπροστά δισκόφρενα και πίσω θα βάλεις v-brakes. Παράδειγμα ήταν για το πώς επιδρά το μάρκετινγκ στο να μας παραπλανά και να μπαίνουμε σε συνεχές καταναλωτική διαδικασία και εξήγησα ότι σε πολλά ταπεινά αυτοκίνητα δε χρειάζονται πίσω δισκόφρενα αλλά έχουν καθιερωθεί.
Αυτό που έγινε με τις φετινές κούρσες ενισχύει ακριβώς τη γνώμη μου.
Τα δισκόφρενα υπάρχουν τοοοόσα χρόνια στα ΜΤΒ. Φέτος μόνο εξελίχθηκε η φοβερή διαστημική πυρηνική τεχνολογία τους ώστε να βρουν το δρόμο τους για τις κούρσες; Προφανώς όχι. Μια χαρά ήταν οι κούρσες τόσο καιρό χωρίς τα δισκόφρενα, αφού άλλωστε δεν αρέσκονται στο να βουτάνε στις λάσπες. Απλώς, αποφάσισαν οι κατασκευαστές ότι αφού ήρθε η ώρα να μας βάλουν στο τριπάκι να αλλάξουμε τα παλιά μας κουρσάκια (που μπορεί να κόστιζαν μια περιουσία πριν 1-2 χρόνια που αγοράστηκαν) και μας πλασάρουν το τυράκι της παγίδας.
'Δισκόφρενα μάγκες, πώς τολμάτε να κυκλοφορείτε με τα v-brakes; Ελάτε να μας τα (ξανα)ακουμπήσετε. '
Δεν έχει σημασία που οι κούρσες φρενάρουν από τα 100+ χωρίς το παραμικρό πρόβλημα με τα v-brakes. Ξαφνικά είναι άχρηστα και παλιομοδίτικα... κι ας υπήρχε η συγκεκριμένη τεχνολογία τόσα χρόνια. Γιατί οι κούρσες δεν έσπευσαν να την υιοθετήσουν από την πρώτη μέρα; Αν ήταν όντως τόσο μπροστά, θα το είχαν κάνει τον πρώτο μήνα. Δε σας λέει τίποτα αυτό; -
Έλα, παραδέξου την αλήθεια : είσαι παλιομοδίτης και πιουρίστας ...
-
Ο χρήστης carfanatic έγραψε:
Είχαν φύγει εντελώς και τα αυλάκια από τα τακάκια? Εγώ με 7 μήνες και περίπου 600-700 χλμ είμαι καλά. έχει μειωθεί αισθητά το πάχος του τακακίου αλλά τα αυλάκια παραμένουν οπότε δεν είμαι για αλλαγή. Βεβαια οι ζάντες μου δεν έχουν γραμμώσεις.Τα τακάκια αφήναν πολύ μαυρίλα? Τότε ναι ίσως δεν ήταν καλής ποιότητας. Αν και τα καινούργια δεν αντέξουν ψάξε για κεραμικά τακάκια v brakes.
Δέν παρατήρησα μαυρίλα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ειδικά στην αρχή οτι μετά απο κάποια δυνατά παρατεταμένα φρεναρίσματα, μετά με αφημένο το φρένο έκανε ένα ήχο σαν ξύσιμο και μετά απο μερικά φρεναρίσματα ακόμα έφευγε απότομα ο ήχος. Δηλαδή ήταν σαν ένα μεγάλο κομμάτι να ξεκόλαγε σιγά σιγά απο το τακάκι και να έκανε επαφή με τη ζάντα και μετά έφευγε τελείως και σταμάταγε ο ήχος. Αυτό μου το έκανε συνολικά 3-4 φορές.
Η επιφάνεια της ζάντας είναι έτσι:
-
Από εκεί και πέρα, το ότι κάτι έχει καθιερωθεί δε λέει τίποτα από μόνο του. Μήπως δεν ισχύει το ίδιο και στα αυτοκίνητα; Για παράδειγμα, είναι τόσο απαραίτητα τα πίσω δισκόφρενα στα φυσιολογικά καθημερινά μοντέλα; Ένα Punto με 80 άλογα, θα του λείψουν σε σχέση με τα ταμπούρα; Κι όμως, έχω δει τύπους (εννοείται όχι σχετικούς) να απορρίπτουν πιθανές αγορές επειδή 'δεν έχουν πίσω δισκόφρενα'. Δεν ασχολήθηκε ο μάγκας να δει αποστάσεις ακινητοποίησης, μόνο αν έχει πίσω δισκόφρενα. Αντίστοιχα ισχύει και με τα ποδήλατα. Μάρκετινγκ παντού.ναι ρε συ, πλάκα σου κάνω. δεν προσβλήθηκε κανείς.
δεκτό αυτό που λες με το μάρκετινκ αλλά να δούμε στη προκειμένη περίπτωση τι ισχύει.
χωρίς δισκόφρενα δεν θα είχες 1 finger braking.(το πιο σημαντικό ΙΜΗΟ)
δεν θα μπορούσες με αλλαγή δίσκου στην επόμενη μεγαλύτερη διάσταση να έχεις πολλαπλασιασμό του φρεναρίσματος.
θα έπρεπε οι ζάντες σου να είναι πάντα σε άριστη κατάσταση (δύσκολο στο ΜΤΒ που χτυπιούνται δεξιά και αριστερά)
τα φρένα σου θα κουράζονταν πολύ πιο γρήγορα σε καταβάσεις.αυτά, και ίσως και άλλα που δεν μου έρχονται τώρα, είναι πραγματικά δεδομένα και όχι μάρκετινκ. άρα τα δισκόφρενα εξυπηρετούν μια πραγματική ανάγκη. μπορείς να πάρεις v-brakes και να συμβιβαστείς. αλλά αφού φτάνεις τιμολογιακά τα δισκόφρενα δεν βρίσκω το λόγο να το κάνεις.
-
@σκύλο80 150 χιλιόμετρα να σου φαγωθούν τακάκια είναι απίστευτα σύντομο διάστημα. Μάλλον μιλάμε για μαύρο σαπούνι και όχι τακάκια. Η επιφάνεια της ζάντας σου φαίνεται νορμάλ.
@ΜΤΒλάτρες Τα δισκόφρενα (τα υδραυλικά τουλάχιστον) φρενάρουν καλύτερα από τα βι-φρένα τελεία και παύλα, ακόμα και όταν μιλάμε για αγωνιστικές σειρές βι-φρένων σε σύγκριση με βασικά υδραυλικά δισκόφρενα. Στην ερώτηση όμως γιατί υπάρχουν ακόμα αγωνιστικές σειρές βι-φρένων είναι ότι φρενάρουν επαρκών καλά για κάποιες εφαρμογές και φυσικά είναι ελαφρύτερα.
Για τις κούρσες κορυφής είναι απλά ανέκδοτο τα δισκόφρενα. Έβγαλε η κολνάγκο το κορυφαίο της ποδήλατο (τιμή 12.000 λίρες παρακαλώ) με δισκόφρενα και βάρος 7,7 κιλά, όταν μπορείς να χτίσεις με το 1/4 της τιμής αυτής ποδήλατα σε αυτό το βάρος. http://www.bikeradar.com/road/gear/arti ... isc-35290/Στην ίδια τιμή δείτε και αυτουνού το βάρος http://www.bikeradar.com/road/gear/arti ... nge-35318/ Προφανώς δεν είναι 1,2 κιλά η διαφορά μόνο από τα δισκόφρενα, αλλά εάν βάλουμε μέσα και το μη αναρτώμενο βάρος (sic) των δισκόπλακων, την ενίσχυση του πλαισίου σε διαφορετικά σημεία και την δημιουργία βαρύτερων ανταπτόρων δαγκανών τότε βλέπουμε ότι είναι μεγάλη η διαφορά.
-
Έβγαλα ένα απο τα πίσω τακάκια:
Είναι φυσιολογικό μετα απο 150 χιλιόμετρα? Επίσης τί είναι αυτά τα ασημένια? τα έξυσα με ένα κατσαβίδι και φαίνονται σαν κομάτια μέταλο
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Έβγαλα ένα απο τα πίσω τακάκια:Είναι φυσιολογικό μετα απο 150 χιλιόμετρα? Επίσης τί είναι αυτά τα ασημένια? τα έξυσα με ένα κατσαβίδι και φαίνονται σαν κομάτια μέταλο
δεν ειναι λογικο.
τα μπροστινα σε τι κατασταση ειναι;μαλλον ειναι πολυ κακης ποιοτητας, δοκιμασε καποια καλυτερα.
-
Τα μπροστά είναι σε λίγο καλύτερη κατάσταση γιατί δέν τα δουλεύω τόσο πολύ
-
Πωπω στα ξέσκισε. Μήπως η ζάντα σου με τις χαρακιές τρώει πιο γρήγορα τα τακάκια;
Αν σου φάει και τα επόμενα έτσι, η ζάντα είναι τακακοφάγα. -
Δέν νομίζω οτι φταίει η ζάντα, τα προηγούμενα είχαν γίνει έτσι με τα τριπλάσια και παραπάνω χιλιόμετρα.
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Τα μπροστά είναι σε λίγο καλύτερη κατάσταση γιατί δέν τα δουλεύω τόσο πολύγιατι δουλευεις τα πισω περισσοτερο;
μαλλον χρειαζεσαι καλυτερης ποιοτητας τακακια.
Η ζωή...ποδήλατο!