-
Kaboura,
Oute esy oute o filos sou o ASERF katalabate ti egrapse o Krusenstern.
Ksanadiabaste kai tha deis oti den ekrine tis odigikes sou ikanotites.
Apla leei oti enas idias ikanotitas odigos me esena tha eitan grigoroteros me ena mama 1.4.
Diladi esy tha eisoun pio grigoros me mama para me ta terastia lastixa pou ebales gia tis dynatotites tou Golf souOso gia to oti spiniarei stin 1h...
Ti na kanoume ellada zeis, min patas terma gazi -
Ο χρήστης lotusnick έγραψε:
Kaboura,Oute esy oute o filos sou o ASERF katalabate ti egrapse o Krusenstern.
Apla leei oti enas idias ikanotitas odigos me esena tha eitan grigoroteros me ena mama 1.4.
Diladi esy tha eisoun pio grigoros me mama para me ta terastia lastixa pou ebales gia tis dynatotites tou Golf souΚαι ναι, και όχι nick! Μίλησα για ίδιας δυνατότητας οδηγούς! ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ, ο οδηγός του CooperS που τσάγιασε (ή σχεδόν τσάγιασε αν κατάλαβα καλά) ο φίλος μας, ήταν αρκετά χειρότερος οδηγός, καθώς το Cooper είναι ΠΟΛΥ δυνατότερο + ΠΟΛΥ καλύτερα στημένο από το Golf IV 1,4.
Δεν γνωρίζω τι ανάρτηση έχει βάλει ο φίλος στο Γκολφ του, αλλά ό,τι και να έχει βάλει, αν ο άλλος με το CooperS οδηγούσε εξίσου καλά, ούτε που θα τον έβλεπε. Αμφιβάλλει κανείς γι'αυτό?
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Kaboura,
Oute esy oute o filos sou o ASERF katalabate ti egrapse o Krusenstern.
Diladi esy tha eisoun pio grigoros me mama para me ta terastia lastixa pou ebales gia tis dynatotites tou Golf souΚαι ναι, και όχι nick! Μίλησα για ίδιας δυνατότητας οδηγούς! ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ, ο οδηγός του CooperS που τσάγιασε (ή σχεδόν τσάγιασε αν κατάλαβα καλά) ο φίλος μας, ήταν αρκετά χειρότερος οδηγός, καθώς το Cooper είναι ΠΟΛΥ δυνατότερο + ΠΟΛΥ καλύτερα στημένο από το Golf IV 1,4.
Δεν γνωρίζω τι ανάρτηση έχει βάλει ο φίλος στο Γκολφ του, αλλά ό,τι και να έχει βάλει, αν ο άλλος με το CooperS οδηγούσε εξίσου καλά, ούτε που θα τον έβλεπε. Αμφιβάλλει κανείς γι'αυτό?
Fair enough
Kai aplo Mini tha erixne se 1.4 Golf oti anartisi kai na forouse.
Profanos o Mr Kabouras eitan poly kalyteros odigos apo ton Mr CooperMr Kaboura afou eisai g@vliaris odigos, mipos eirthe o kairos na allaxeis to Golf?
-
Δεν γνωρίζω τι ανάρτηση έχει βάλει ο φίλος στο Γκολφ του, αλλά ό,τι και να έχει βάλει, αν ο άλλος με το CooperS οδηγούσε εξίσου καλά, ούτε που θα τον έβλεπε. Αμφιβάλλει κανείς γι'αυτό?KYB AGX με H&R ελατήρια χαμηλώματος 3ών πόντων
σε συνδιασμό Pirelli Pzero Rosso.
Κανείς δεν διαφωνεί γι'αυτό. Απλά το γεγονός αναφέρθηκε για να σας δώσω να καταλάβετε ότι τώρα με το 205/55/16 το αμάξι πάει,κινείται,πατάει πολύ καλύτερα από πριν.Όποιος διαφωνεί,δικαίωμά του.Ας έχω μια διαφορετική άποψη εγώ που είμαι ιδιοκτήτης και το ζω κάθε μέρα.
Sorry για το επιθετικό ύφος.Δεν έχω κάτι να αποδείξω.Απλά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν λέτε να πιάσετε το νόημα:Το Golf 4 είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί καλύτερα με 205 όσο παράδοξο κι αν είναι!ΥΓ:Γιατί κολλάτε σε αυτά που διαβάζετε σε διάφορα περιοδικά και ακούτε από διάφορους φίλους σας και όχι σε αυτά που έχετε οδηγήσει;
-
Δεν γνωρίζω τι ανάρτηση έχει βάλει ο φίλος στο Γκολφ του, αλλά ό,τι και να έχει βάλει, αν ο άλλος με το CooperS οδηγούσε εξίσου καλά, ούτε που θα τον έβλεπε. Αμφιβάλλει κανείς γι'αυτό?Αν ξαναδιαβάσεις τι έγραψα θα δεις ότι δεν ήταν θέμα οδηγού.
Αυτό που ξέρω είναι ότι μπαίνοντας στο κομμάτι με τις πολλές στροφές και κινούμενοι στα όρια το Mini Cooper S δυσκολευόταν να κρατήσει σταθερή την απόσταση μεταξύ μας (~40m) και σε μια στροφή το κατά τον ελληνικό και διεθνή τύπο 'καρτ του δρόμου' αναπήδησε σε λακούβα σηκώνοντας τροχό στον αέρα και παρά λίγο να κάνει τετακέ. Στην ίδια λακούβα πέσαμε και εμείς και το αμάξι δεν έδειξε κανένα σημάδι αποσταθεροποίησης.
Άρα, το Golf αντέδρασε καλύτερα και δεν ήταν θέμα οδηγού σε εκείνη την περίπτωση και συνεπώς δεν ισχύουν αυτά που λες:
Diladi esy tha eisoun pio grigoros me mama para me ta terastia lastixa pou ebales gia tis dynatotites tou Golf souKai aplo Mini tha erixne se 1.4 Golf oti anartisi kai na forouse.
Profanos o Mr Kabouras eitan poly kalyteros odigos apo ton Mr CooperΣτο εγγυώμαι ότι αν το αμάξι φορούσε 175-80/14 θα μας είχαν γράψει οι εφημερίδες στις πίσω σελίδες...
-
Mr Kaboura afou eisai g@vliaris odigos, mipos eirthe o kairos na allaxeis to Golf?Μου δίνεις τα λεφτά;Εγώ τα παίρνω χωρίς ντροπές!
-
Το πρόβλημα με τα 175/80-14 είναι οτι δέν βγαίνει λάστιχο σε αυτή τη διάσταση με κάποιο καλό πέλμα.
Εγώ θα πρότεινα να κρατήσεις τη 14άρα ζάντα και να βάλεις τη 'μαγική' διάσταση 185/60-14* . Βέβαια, το ταχύμετρο (και κατ επέκταση ο χιλιομετρητής) θα έχει ένα σφάλμα της τάξης του 9%, αλλά απο επιδόσεις θα σκίζει το αυτοκίνητο.
*(η μόνη διάσταση που βγαίνει το Exalto 2 σε 14αρα ζάντα)
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Mr Kaboura afou eisai g@vliaris odigos, mipos eirthe o kairos na allaxeis to Golf?
Μου δίνεις τα λεφτά;Εγώ τα παίρνω χωρίς ντροπές!
I would love to....
alla den periseuoun
Poula to Golf kai kati pio sport tha pairneis me ta lefta tou(mtx panta) -
I would love to....
alla den periseuoun
Poula to Golf kai kati pio sport tha pairneis me ta lefta tou(mtx panta)Panta;;;
Εγώ θα πρότεινα να κρατήσεις τη 14άρα ζάντα και να βάλεις τη 'μαγική' διάσταση 185/60-14* . Βέβαια, το ταχύμετρο (και κατ επέκταση ο χιλιομετρητής) θα έχει ένα σφάλμα της τάξης του 9%, αλλά απο επιδόσεις θα σκίζει το αυτοκίνητο.
*(η μόνη διάσταση που βγαίνει το Exalto 2 σε 14αρα ζάντα)
Είχα σκεφτεί πολύ τη λύση που προτίνεις,αλλά σε κράτημα;;;Σε φρενάρισμα;Μην ξεχνας ότι έβαλα το 205/55/16 για 2 λόγους που ίσως έχω πει σκόρπια στα post μου:
-την προτίνει η ίδια η VW και λέει ότι η άθλια 175/80/14 μπήκε για λόγο κόστους (αυτό δεν το έχω πιάσει ούτέ κι εγώ!Στο special edition,όταν το άλλαζε,δεν είχε με τάσια 205 και με την ίδια τιμή;))
-Η μόνη διάσταση που έβγαιναν τα Rosso και τα παλιά Pilot sport.(η επιλογή έγινε πριν 5 χρόνια περίπου)ΥΓ:το αμάξι είναι 6 χρονών και είχα φάει στη μάπα το άθλιο Michelen Energy (δεν είχα και άλλη επιλογή ελαστικού ) μέχρι να καταλήγω 1 χρόνο μετά να αλλάξω ζάντες και να βάλω μια αρκετά μεγάλη διάσταση.
-
Κάβουρα το Golf σου είναι αυτό του avatar σου;
Γιατί εκεί οι ζάντες μάλλον για 18άρες μοιάζουν παρα για 16άρια... -
Ο χρήστης Michelle έγραψε:
Δεν νομιζω οτι ειναι οπως τα λες. Ναι μεν αυξανεται ο **αριθμος **των 'αλληλεπιδρασεων', που λες, αλλα **η δυναμη ανα μοναδα επιφανειας μειωνεται **(το ξεχασες; ) καθως η επιφανεια αυξανεται, και κατα συνεπεια η **ενταση ** των αλληλεπιδρασεων στις οποιες αναφερεσαι επισης μειωνεται με αποτελεσμα η τριβη ως δυναμη να μενει πρακτικα ως εχει.
Και αυτό το συμπέρανες μάλλον διαισθητικά. Όχι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Καταρχάς όταν εξετάζει κάποιος αλληλεπιδράσεις σε ατομικό επίπεδο, έννοιες όπως το 'βάρος' ή η 'πίεση ανά μονάδα επιφάνειας' και γενικά οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις δεν έχουν καμία πρακτική σημασία. Για να είμαστε πάντως απολύτως ακριβείς όταν μιλάμε για την εξάρτηση της τριβής από την επιφάνεια επαφής, η τριβή εξαρτάται πρακτικά από τον αριθμό των σημείων επαφής μεταξύ των σωμάτων. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των σημείων επαφής, αυξάνονται και οι ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις η ισχύς των οποίων είναι δεδομένη. Αυτό το οποίο ενδεχομένως να μεταβάλλεται με την εφαρμογή μεγαλύτερης πίεσης, αναλόγως και του είδος του υλικού, είναι ο αριθμός των σημείων επαφής. Αν έχεις δηλαδή ένα κομμάτι λάστιχο το οποίο ισορροπεί σε μια επιφάνεια υπό την επίδραση αρχικά μόνο του βάρους του και στη συνέχεια του ασκήσεις και μια επιπλέον δύναμη, ο συνολικός αριθμός σημείων επαφής λάστιχου-επιφάνειας θα αυξηθεί. Αν όμως εξετάσεις ένα σημείο επαφής σε ατομικό επίπεδο, η ισχύς της ατομικής αλληλεπίδρασης δεν έχει μεταβληθεί. Και για να το θέσω και διαφορετικά…αν πάρεις π.χ. δυο επίπεδα κομμάτια γυαλί και τα βάλεις αρχικά το ένα πάνω στο άλλο (ξαπλωτά) και στη συνέχεια το ένα δίπλα στο άλλο (όρθια) και μετρήσεις με κάποιο τρόπο τις ατομικές αλληλεπιδράσεις, αν υποθέσεις οτι ο αριθμός των σημείων επαφής είναι ο ίδιος, το αποτέλεσμα που θα βρεις θα είναι το ίδιο.
Αποδειξη το γνωστο πειραμα κατα το οποιο μετραμε τη δυναμη που απαιτειται για να αρχισει να ολισθαινει ενα κουτι επανω σε μια επιπεδη επιφανεια - ειτε ορθιο ειτε ξαπλωτο το βαλουμε, η δυναμη ειναι 'ακριβως' η ιδια (οσο πιο σκληρες και λειες οι επιφανειες, ασχετως υλικων, τοσο καλυτερα 'δουλευει' το συγκεκριμενο πειραμα).
Εντάξει, το 'γνωστό πείραμα' έχει κάποια διδακτική αξία για παιδιά του νηπιαγωγείου μέχρι το πολύ και της Β’ Δημοτικού. Όταν στην διαμόρφωση του συντελεστή τριβής υπεισέρχονται 1) ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις (εξαρτώμενες από την επιφάνεια) 2) μηχανισμοί διασποράς και 'άγκυρες' e (για τα μέταλλα – εξαρτώμενες από την επιφάνεια και την ταχύτητα ολίσθησης) 3) μηχανσμοί διασποράς δονητικής και ακουστικής ενέργειας και 4) μαγνητικές αλληλεπιδράσεις (εξαρτώμενες μόνο από την επιφάνεια αλλά όχι από την ταχύτητα ολίσθησης), τότε η δύναμη θα είναι μάλλον «περίπου» η ίδια όχι «ακριβώς» η ίδια.
Ξαναλεω οτι αν εχουμε να κανουμε με λαστιχο το οποιο πιεζομενο μπαινει 'μεσα' στην ασφαλτο, του οποιου η θερμοκρασια αλλαζει, το οποιο φθειρεται, κλπ, εισερχονται κι αλλοι παραγοντες στην εξισωση και τα πραγματα δε δουλευουν οπως μπορει να προβλεψει η φυσικη που μαθαμε στο λυκειο.
Σίγουρα εδώ έχουμε να κάνουμε με πολύπλοκα μαθηματικά μοντέλα αλλά οι βασικές αρχές που καθορίζουν την τριβή είναι παντού οι ίδιες.
Με μπερδεψες! Σε ποια αυξηση της 'τραχυτητας' αναφερεσαι, πως θεωρεις οτι προκυπτει αυτη, και πως επηρεαζει την τριβη ('μεχρι ενος ορισμενου σημειου');
Ήθελα απλά να πω ότι αυτό που πιστεύουμε γενικά (όσο πιο τραχιά είναι μια επιφάνεια, τόσο περισσότερο αυξάνεται η τριβή) δεν είναι απόλυτα σωστό. Η αύξηση της 'τραχύτητας' προκαλεί εμμέσως μια αύξηση της επιφάνειας και στις περισσότερες περιπτώσεις την αύξηση του αριθμού των σημείων επαφής. Σε πολλά πειράματα όμως έχει βρεθεί ότι η περαιτέρω αύξηση της τραχύτητας της μιας επιφάνειας συναρτήσει αυτής με την οποία εφάπτεται έχει οδηγήσει τελικά σε μείωση της τριβής.
Μάλιστα, σε ορισμένα κρυσταλλικά στερεά, όταν φέρνουμε σε επαφή δύο επιφάνειες του ίδιου -αν δεν κάνω λάθος- υλικού η μέγιστη τριβή επιτυγχάνεται όταν οι επιφάνειες είναι απολύτως λείες και επιπροσθέτως, η τριβή αυξάνεται όταν ο κρυσταλλογραφικός προσανατολισμός των δύο επιφανειών (η περιοδικότητα στην γεωμετρική διαμόρφωση του κρυσταλλικού πλέγματος) είναι όσο το δυνατόν πιο όμοιος. Ακραίο παράδειγμα αλλά άρει την γενίκευση 'αυξημένη τραχύτητα - αυξημένη τριβή'
Πειραματικα, και αν θελουμε να ειμαστε απολυτως ακριβεις, δε μπορουμε να το διευκρυνισουμε διοτι οι επιφανειες ποτε δε διατηρουνται αναλλοιωτες (θερμαινονται, φθειρονται, κλπ)...
Σύμφωνοι, τα σημεία επαφής μεταβάλλονται διαρκώς λόγω της 'φθοράς' της επιφάνειας αλλά και πάλι είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν μαθηματικά μοντέλα που προβλέπουν και περιγράφουν την μεταβολή του μ (βάσει των παραμέτρων που το καθορίζουν) από την ταχύτητα ολίσθησης.
Χμμμ... Προηγουμενως δηλωνες οτι ο συντελεστης τριβης '*εξαρτάται βέβαια από το είδος των επιφανειών που έρχονται σε επαφή αλλα και σε κάποιο βαθμό και από το μέγεθος της επιφάνειας επαφής και την **ταχύτητα *του σώματος', ενω τωρα λες πως δεν εισαι σιγουρος για το αν (και πως) η ταχυτητα επηρεαζει...
Εντάξει μου ξέφυγε ένα 'αν'...αμέσως έπεσες να με φας! Είμαι λοιπόν σίγουρος οτι υπάρχει εξάρτηση από την ταχύτητα αλλά δεν ξέρω ποια είναι η σχέση αυτής της εξάρτησης. Εδώ έρχονται τα διάφορα μαθηματικά μοντέλα.
Σωστα ολα αυτα περι κρουσεων, ηχητικης ενεργειας, θερμοτητας, κλπ, οσον αφορα την προελευση των δυναμεων τριβης, αλλα οσον αφορα το ρολο που παιζει η ταχυτητα (πολυ χοντρικα ) καπως ετσι εχουν τα πραγματα - αν και αυτο δεν εχει να κανει με την επιφανεια των ελαστικων, κλπ.
Έχει να κάνει και με την επιφάνεια των ελαστικών στον βαθμό που αυτή επηρεάζει τον συνολικό αριθμό σημείων επαφής επιφάνειας-ελαστικού και άρα την ένταση των φαινομένων που διαμορφώνουν τελικά το συντελεστή τριβής.
-
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Το ζορι που θα τραβαει ο κινητηρας δε θα μεγαλωσει αντιστοιχα με τη διαφορα βαρους των νεων τροχων απο τους παλιους , αλλα με τη διαφορα βαρους ΟΛΟΥ του αμαξιου με τα νεα ζαντολαστιχα σε σχεση με πριν, εφοσον ΟΛΟ πρεπει να το κινησει. Τωρα, τι ρολο θα παιξουν και 5 και 10 κιλα παραπανω σε σχεση με τα 1000+ που ηδη κουβαλας.... Σιγουρα λιγοτερη απο τη διαφορα που θα κανουν 15 λιτρα επιπλεον στο ρεζερβουαρ σου.
Νομίζω πώς δεν τα λες εντελώς σωστά. Το παραπάνω βάρος των τροχών δεν το κουβαλάς απλά όπως μερικά λίτρα παραπάνω βενζίνη. Πρέπει να το επιταχύνεις και να το επιβραδύνεις με εντελώς διαφορετικό τρόπο.... και αυτό αποδεικνύεται και με τις διαφορές στα χρονόμετρα.
Επίσης λόγω του ότι αυτό το λίγο παραπάνω βάρος είναι στην μη αναρτημένη μάζα της οποίας αυξάνει την αδράνεια επηρεάζει τη λειτουργία της ανάρτησης και το πόσο καλά θα διατηρεί το αυτοκίνητο την επαφή με το δρόμο... ειδικά σε δρόμο με ανωμαλίες!
Άλλο σημείο προσοχής πέραν του βάρους είναι και η κατανομή αυτού. Και βάζοντας έστω ελαφρύτατες 17άρες το βάρος του ελαστικού και της στεφάνης της ζάντας μεταφέρεται πιο μακριά από το κέντρο και άρα ο μοχλός μεγαλώνει και η ροπή που απαιτείται είναι μεγαλύτερη ακόμα και με το ίδιο συνολικό βάρος.
Αλλά όπως είπα και μερικές σελίδες πιο πριν αυτές οι ρόδες φρενάρουν καλύτερα, τα λεπτότερα πλαϊνά συμπιέζονται λιγότερο και το πέλμα κάθεται καλύτερα κάτω χωρίς να παραμορφώνεται. Το μεγαλύτερο πλάτος αυξάνει την επιφάνεια επαφής και εφόσον αντέχουν τα φρένα σταματάει νωρίτερα, στο πρώτο μεγάλο φρενάρισμα πανικού.... μετά μπορεί να μην φτάνουν τα φρένα γιατί έχει μεγαλύτερο ζόρι για τα φρένα λόγω μεγαλύτερου βάρους και άλλης κατανομής αυτού!Αυτο που λεει ο onyx στην αρχη ειναι η στροφορμη. Η ορμη της μαζας του ζαντολαστιχου για συγκεκριμενη ακτινα για συγκεκριμενη γωνιακη ταχυτητα του τροχου. Αλλιως ειναι 1 κιλο πιο βαρης τροχος και αλλιως 1 κιλο πιο βαρι αμάξωμα. Επισης οταν εχουμε μεγάλη στοφορμη αλλάζει και πιο δυσκολα καταυθυνση ο τροχος (εχετε δει γυροσκοπιο?, ή εχετε προσπαθησει να στριψετε τροχο ποδηλάτου με τα χερια απο τους πυρους οταν αυτοσ περιστρεφεται?). Οι μικροι τροχει κανουν πιο ευελικτο ενα αυτοκινητο - αλλάζει πιο γρηγορα πορεια-
-
Ο χρήστης VIRSS έγραψε:
Καταρχάς όταν εξετάζει κάποιος αλληλεπιδράσεις σε ατομικό επίπεδο, έννοιες όπως το 'βάρος' ή η 'πίεση ανά μονάδα επιφάνειας' και γενικά οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις δεν έχουν καμία πρακτική σημασία. Για να είμαστε πάντως απολύτως ακριβείς όταν μιλάμε για την εξάρτηση της τριβής από την επιφάνεια επαφής, η τριβή εξαρτάται πρακτικά από τον αριθμό των σημείων επαφής μεταξύ των σωμάτων. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των σημείων επαφής, αυξάνονται και οι ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις η ισχύς των οποίων είναι δεδομένη.Λες οτι η πιεση ανα μοναδα επιφανειας δεν εχει καμια πρακτικη σημασια ως προς τον καθορισμο της εντασης των 'αλληλεπιδρασεων'. Δεκτο. Παταω φρενο στο ποδηλατο μου, ομως, και οσο το παταω τοσο πρακτικα αυξανουν οι δυναμεις τριβης μεταξυ τακακιων και δισκοφρενων. Αφου οι 'αλληλεπιδρασεις' δεν εξαρτωνται απο το ποσο παταω φρενο (ιδια επιφανεια επαφης με οταν προτοακουμπισαν τα τακακια στους δισκους) πρακτικα σε ο,τι αφορα αυτη τη συζητηση ΔΕΝ ειναι αυτες που καθοριζουν τις δυναμεις τριβης και αρα αφου και πειραματικα μια αυξηση της επιφανειας επαφης ΔΕΝ επιφερει αντιστοιχη αυξηση των δυναμεων τριβης, μπορουμε να σταματησουμε να μιλαμε για 'αλληλεπιδρασεις' και να πουμε απλα οτι 'καπου μπαινει και η επιφανεια, και η ταχυτητα, και η θερμοκρασια, κλπ, κλπ, μεσα στην ολη εξισωση περι συντελεστη τριβης'.
Αυτό το οποίο ενδεχομένως να μεταβάλλεται με την εφαρμογή μεγαλύτερης πίεσης, αναλόγως και του είδος του υλικού, είναι ο αριθμός των σημείων επαφής. Αν έχεις δηλαδή ένα κομμάτι λάστιχο το οποίο ισορροπεί σε μια επιφάνεια υπό την επίδραση αρχικά μόνο του βάρους του και στη συνέχεια του ασκήσεις και μια επιπλέον δύναμη, ο συνολικός αριθμός σημείων επαφής λάστιχου-επιφάνειας θα αυξηθεί.
Μα ειπαμε, αλλο το λαστιχο και γενικα οι ευκαμπτες επιφανειες που 'παιρνουν το σχημα' της επιφανειας επανω στην οποια τις πιεζουμε, και αλλο οι σκληρες επιφανειες. Δεν ισχυουν τα ιδια πραγματα!
για να το θέσω και διαφορετικά…αν πάρεις π.χ. δυο επίπεδα κομμάτια γυαλί και τα βάλεις αρχικά το ένα πάνω στο άλλο (ξαπλωτά) και στη συνέχεια το ένα δίπλα στο άλλο (όρθια) και μετρήσεις με κάποιο τρόπο τις ατομικές αλληλεπιδράσεις, αν υποθέσεις οτι ο αριθμός των σημείων επαφής είναι ο ίδιος, το αποτέλεσμα που θα βρεις θα είναι το ίδιο.
Πως ειναι δυνατον να υποθεσεις οτι 'ο αριθμος των σημειων επαφης ειναι ο ιδιος';... Επειδη 'τοσα σημεια επαφης χρειαζεται η ταδε μαζα για να ισορροπισει επανω στην αλλη';...
Αν λοιπον ειναι ετσι, και τελικα οι 'ατομικες επιδρασεις' καθοριζουν αυτο για το οποιο συζηταμε, το μονο που λες εδω ειναι οτι η τριβη δεν μεταβαλεται εξαιτιας της επιφανειας...το 'γνωστό πείραμα' έχει κάποια διδακτική αξία για παιδιά του νηπιαγωγείου μέχρι το πολύ και της Β’ Δημοτικού. Όταν στην **διαμόρφωση του συντελεστή τριβής **υπεισέρχονται 1) ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις (εξαρτώμενες από την επιφάνεια) 2) μηχανισμοί διασποράς και 'άγκυρες' e (για τα μέταλλα – εξαρτώμενες από την επιφάνεια και την ταχύτητα ολίσθησης) 3) μηχανσμοί διασποράς δονητικής και ακουστικής ενέργειας και 4) μαγνητικές αλληλεπιδράσεις (εξαρτώμενες μόνο από την επιφάνεια αλλά όχι από την ταχύτητα ολίσθησης), τότε η δύναμη θα είναι μάλλον «περίπου» η ίδια όχι «ακριβώς» η ίδια.
'Περιπου', 'πρακτικα', κλπ...
Ήθελα απλά να πω ότι αυτό που πιστεύουμε γενικά (όσο πιο τραχιά είναι μια επιφάνεια, τόσο περισσότερο αυξάνεται η τριβή) δεν είναι απόλυτα σωστό. Η αύξηση της 'τραχύτητας' προκαλεί εμμέσως μια αύξηση της επιφάνειας και στις περισσότερες περιπτώσεις την αύξηση του αριθμού των σημείων επαφής. Σε πολλά πειράματα όμως έχει βρεθεί ότι η περαιτέρω αύξηση της τραχύτητας της μιας επιφάνειας συναρτήσει αυτής με την οποία εφάπτεται έχει οδηγήσει τελικά σε μείωση της τριβής.
Λογικο. Υπαρχουν δυο ειδων αυξησεις της τραχυτητας σε μια δεδομενη επιφανεια: Να βαλεις **περισσοτερα **'δοντια' (προεξοχες) ιδιου μεγεθους πιο κοντα το ενα στο αλλο και να βαλεις **μεγαλυτερα **'δοντια' (αλλα λιγοτερα).
Σύμφωνοι, τα σημεία επαφής μεταβάλλονται διαρκώς λόγω της 'φθοράς' της επιφάνειας αλλά και πάλι είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν μαθηματικά μοντέλα που προβλέπουν και περιγράφουν την μεταβολή του μ (βάσει των παραμέτρων που το καθορίζουν) από την ταχύτητα ολίσθησης.
Επισης λογικο...
Χμμμ... Προηγουμενως δηλωνες οτι ο συντελεστης τριβης '*εξαρτάται βέβαια από το είδος των επιφανειών που έρχονται σε επαφή αλλα και σε κάποιο βαθμό και από το μέγεθος της επιφάνειας επαφής και την **ταχύτητα *του σώματος', ενω τωρα λες πως δεν εισαι σιγουρος για το αν (και πως) η ταχυτητα επηρεαζει...
Εντάξει μου ξέφυγε ένα 'αν'...αμέσως έπεσες να με φας! Είμαι λοιπόν σίγουρος οτι υπάρχει εξάρτηση από την ταχύτητα αλλά δεν ξέρω ποια είναι η σχέση αυτής της εξάρτησης. Εδώ έρχονται τα διάφορα μαθηματικά μοντέλα.
ΟΚ!
Αυτο στο οποιο εγω θελω να καταληξω ειναι το οτι μια αυξηση η μειωση της επιφανειας επαφης των σωματων (και ειδικα του ελαστικου σε σχεση με το δρομο) ΔΕ συνεπαγεται σε καμια περιπτωση αντιστοιχη αυξηση η μειωση των δυναμεων τριβης (και προσφυσης των ελαστικων στο δρομο. ) -
Να ρωτήσω κάτι σε θέμα άνεσης...
Ανεξάρτητα από την ανάρτηση η αλλαγή ελαστικών από 215/45/17 σε 225/45/17 θα βελτιώσει την άνεση? Λίγο, αρκετά ή καθόλου?
Προσανατολίζομαι επίσης στην αλλαγή των Bridgestone Potenza S03 της παραπάνω διάστασης (215) με αντίστοιχα Michelin -κάποια πρόταση?- θα βοηθήσει σε άνεση?
Ευχαριστώ!Υγ. Sorry για το off topic! Το αυτοκίνητο είναι 147 2.0 compressor αν παίζει κάποιο ρόλο...
-
Λες οτι η πιεση ανα μοναδα επιφανειας δεν εχει καμια πρακτικη σημασια ως προς τον καθορισμο της εντασης των 'αλληλεπιδρασεων'. Δεκτο. Παταω φρενο στο ποδηλατο μου, ομως, και οσο το παταω τοσο πρακτικα αυξανουν οι δυναμεις τριβης μεταξυ τακακιων και δισκοφρενων. Αφου οι 'αλληλεπιδρασεις' δεν εξαρτωνται απο το ποσο παταω φρενο (ιδια επιφανεια επαφης με οταν προτοακουμπισαν τα τακακια στους δισκους) πρακτικα σε ο,τι αφορα αυτη τη συζητηση ΔΕΝ ειναι αυτες που καθοριζουν τις δυναμεις τριβης (...)Έχουμε καταλήξει να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια μου φαίνεται...
Ο τύπος της τριβής είναι f = μ. Ν. οκ?
Άρα η τριβή εξαρτάται από δύο παράγοντες: 1) το συντελεστή τριβής και 2) την κάθετη δύναμη που ασκεί η επιφάνεια στο σώμα.
Όταν πατάς φρένο με μεγαλύτερη δύναμη, η συνθήκη ισορροπίας στον άξονα που διέρχεται κάθετα από το επίπεδο τακακιού-δισκοφρένου αλλάζει. Αν υποθέσουμε οτι η δύναμη αυτή είναι αρχικά Ν, με εφαμογή μιας επιπλέον δύναμης (από την πίεση στο πεντάλ του φρένου) , αυτή θα μεταβληθεί τελικά σε Ν' με Ν'>Ν.
Άρα λοιπόν, αν υποθέσουμε οτι τα σημεία επαφής τακακιού-δισκοφρένου παραμένουν σταθερά σε αριθμό, ο παράγοντας ο οποίος μεταβάλλει την τριβή σε αυτή την περίπτωση είναι η αυξημένη κάθετη δύναμη. ΟΜΩΣ και σε αυτή την περίπτωση, οι παράγοντες που θα καθορίζουν την τριβή θα είναι και πάλι, ο συντελεστής μ και η κάθετη δύναμη! Επειδή οι διάφορες αλληλεπιδράσεις υπεισέρχονται στον παράγοντα μ, ΚΑΙ στην περίπτωση αυτή θα είναι παρούσες, άσχετα αν δεν μεταβάλλουν τελικά την τριβή.
Διαφορετικό πράγμα το 'καθορίζω' και διαφορετικό το 'μεταβάλλω'.
και αρα αφου και πειραματικα μια αυξηση της επιφανειας επαφης ΔΕΝ επιφερει αντιστοιχη αυξηση των δυναμεων τριβης, μπορουμε να σταματησουμε να μιλαμε για 'αλληλεπιδρασεις' και να πουμε απλα οτι 'καπου μπαινει και η επιφανεια, και η ταχυτητα, και η θερμοκρασια, κλπ, κλπ, μεσα στην ολη εξισωση περι συντελεστη τριβης'.
Το 'αρα' υποτίθεται οτι υποδηλώνει κάποιο συμπέρασμα σε σχέση με αυτά που έχεις γράψει πιο πάνω...αυτο όμως τι σχέση έχει με αυτό που έγραψες πιο πάνω; Επίσης όταν λες 'πειραματικά' σε ποιο πείραμα αναφέρεσαι; Γιατί κι εγώ αν ψάξω σε μερικά πανεπιστήμια μπορώ να σου βρώ αντίστοιχα πειράματα που αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο.
Το μπακάλικο 'μπαίνει κάπου η επιφάνεια' έχει ακριβώς σχέση με τον αριθμό των διαφόρων αλληλεπιδράσεων μεταξύ των επιφανειών που έγραψα στο προηγούμενο ποστ και οι οποίες εξαρτώνται (για άλλη μια φορά...) από την **επιφάνεια επαφής **των δύο σωμάτων (το σύνολο των σημείων επαφής τους δηλαδή). Γενικά όσο μεγαλύτερες είναι οι επιφάνειες των σωμάτων που έρχονται σε επαφή, τόσο περισσότερα θα είναι και κατά κανόνα τα σημεία επαφής τους.
Μα ειπαμε, αλλο το λαστιχο και γενικα οι ευκαμπτες επιφανειες που 'παιρνουν το σχημα' της επιφανειας επανω στην οποια τις πιεζουμε, και αλλο οι σκληρες επιφανειες. Δεν ισχυουν τα ιδια πραγματα!
Δηλαδή τι ισχύει για τις μεν και τι για τις δε όσον αφορά τη συμπεριφορά τους στην τριβή; Πιστεύεις δηλαδή π.χ. οτι όταν ασκήσουμε πίεση στο τακάκι, δεν αυξάνονται τα σημεία επαφής με το δισκόφενο; (άσχετο αν έκανα την υπόθεση πριν οτι ο αριθμός τους είναι σταθερός για να απλοποιήσω τα πράγματα)
Πως ειναι δυνατον να υποθεσεις οτι 'ο αριθμος των σημειων επαφης ειναι ο ιδιος';... Επειδη 'τοσα σημεια επαφης χρειαζεται η ταδε μαζα για να ισορροπισει επανω στην αλλη';...
Αν λοιπον ειναι ετσι, και τελικα οι 'ατομικες επιδρασεις' καθοριζουν αυτο για το οποιο συζηταμε, το μονο που λες εδω ειναι οτι η τριβη δεν μεταβαλεται εξαιτιας της επιφανειας...Επειδή μάλλον δεν το κατάλαβες, έκανα απλά μια υπόθεση οτι ο αριθμός των σημείων επαφής παραμένει σταθερός (δεν το ξέρω, απλά το υποθέτω, κρατάω την παράμετρο αυτή σταθερή) για λόγους ευκολίας. Επίσης το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγεις είναι λάθος για τους λόγους που εξηγώ παραπάνω.
Αυτο στο οποιο εγω θελω να καταληξω ειναι το οτι μια αυξηση η μειωση της επιφανειας επαφης των σωματων (και ειδικα του ελαστικου σε σχεση με το δρομο) ΔΕ συνεπαγεται σε καμια περιπτωση αντιστοιχη αυξηση η μειωση των δυναμεων τριβης (και προσφυσης των ελαστικων στο δρομο.)
Εντάξει, ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ό,τι θέλει δεν τίθεται θέμα
-
Ο χρήστης droemmen έγραψε:
Να ρωτήσω κάτι σε θέμα άνεσης...
Ανεξάρτητα από την ανάρτηση η αλλαγή ελαστικών από 215/45/17 σε 225/45/17 θα βελτιώσει την άνεση? Λίγο, αρκετά ή καθόλου?
Προσανατολίζομαι επίσης στην αλλαγή των Bridgestone Potenza S03 της παραπάνω διάστασης (215) με αντίστοιχα Michelin -κάποια πρόταση?- θα βοηθήσει σε άνεση?
Ευχαριστώ!Εξαρτάται και από τον τύπο ελαστικού αλλά, για το ίδιο ελαστικό η αλλαγή από 215/45-17 σε 225/45-17 θα βελτιώσει σε κάποιο βαθμό την άνεση.
-
Ο χρήστης VIRSS έγραψε:
Ο τύπος της τριβής είναι f = μ. Ν. οκ?Άρα η τριβή εξαρτάται από δύο παράγοντες: 1) το συντελεστή τριβής και 2) την κάθετη δύναμη που ασκεί η επιφάνεια στο σώμα.
Όταν πατάς φρένο με μεγαλύτερη δύναμη, η συνθήκη ισορροπίας στον άξονα που διέρχεται κάθετα από το επίπεδο τακακιού-δισκοφρένου αλλάζει. Αν υποθέσουμε οτι η δύναμη αυτή είναι αρχικά Ν, με εφαμογή μιας επιπλέον δύναμης (από την πίεση στο πεντάλ του φρένου) , αυτή θα μεταβληθεί τελικά σε Ν' με Ν'>Ν.
Άρα λοιπόν, αν υποθέσουμε οτι τα σημεία επαφής τακακιού-δισκοφρένου παραμένουν σταθερά σε αριθμό, ο παράγοντας ο οποίος μεταβάλλει την τριβή σε αυτή την περίπτωση είναι η αυξημένη κάθετη δύναμη. ΟΜΩΣ και σε αυτή την περίπτωση, οι παράγοντες που θα καθορίζουν την τριβή θα είναι και πάλι, ο συντελεστής μ και η κάθετη δύναμη! Επειδή οι διάφορες αλληλεπιδράσεις υπεισέρχονται στον παράγοντα μ, ΚΑΙ στην περίπτωση αυτή θα είναι παρούσες, άσχετα αν δεν μεταβάλλουν τελικά την τριβή.
Επαναλαμβανεις τα ιδια.
Ποιος ειπε οτι 'θα υπαρχουν στην αρχη οι αλληλεπιδρασεις που αναφερεις και στη συνεχεια θα εξαφανιστουν;!'όταν λες 'πειραματικά' σε ποιο πείραμα αναφέρεσαι; Γιατί κι εγώ αν ψάξω σε μερικά πανεπιστήμια μπορώ να σου βρώ αντίστοιχα πειράματα που αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο.
Αναφερομαι στο απλο πειραμα που ανεφερα και στην αρχη, το οποιο μπορεις να κανεις και μονος σου. Το 'ακριβως αντιθετο' δηλαδη ποιο ειναι;;! Οτι 'οσο μεγαλωνει η επιφανεια αλλο τοσο θα αυξανεται η τριβη (π.χ. Χ επιφανεια = Υ τριβη, 2Χ επιφανεια = 2Υ τριβη!!! ) παρα το οτι η καθετη δυναμη ανα μοναδα επιφανειας θα μικραινει'; Δε νομιζω οτι το πιστευεις αυτο, με τη φυσικη που φαινεται να ξερεις. Εν παση περιπτωση, αν το πιστευεις και θες να ψαξεις να βρεις αντιστοιχα πειραματα που το αποδεικνυουν be my guest.
Γενικά όσο μεγαλύτερες είναι οι επιφάνειες των σωμάτων που έρχονται σε επαφή, τόσο περισσότερα θα είναι και κατά κανόνα τα σημεία επαφής τους.
Ναι, και σου λεω κι εγω λοιπον οτι οσο μεγαλωνουν οι επιφανειες των δυο σωματων που ερχονται σε επαφη και αυξανονται τα σημεια επαφης τους, οπως λες, τοσο λιγοτερο 'βυθιζεται' το ενα σωμα 'μεσα' στο αλλο (ειδικα αν μιλας για ελαστικα!!) με αποτελεσμα να ΜΗΝ υπαρχει αντιστοιχη αυξηση του συντελεστη τριβης.
Δηλαδή τι ισχύει για τις μεν και τι για τις δε όσον αφορά τη συμπεριφορά τους στην τριβή; Πιστεύεις δηλαδή π.χ. οτι όταν ασκήσουμε πίεση στο τακάκι, δεν αυξάνονται τα σημεία επαφής με το δισκόφενο; (άσχετο αν έκανα την υπόθεση πριν οτι ο αριθμός τους είναι σταθερός για να απλοποιήσω τα πράγματα)
Αυτο που ειπα ειχε βαση αυτο που μου ειχε πει ο καθηγητης μου στο πανεπιστημιο, οτι δηλαδη δεν ισχυουν τα ιδια για ενα στερεο οπως το ατσαλι και για ενα ελαστικο που θελει αναλογικα πολυ λιγοτερη δυναμη ανα μοναδα επιφανειας για να παρει το σχημα της επιφανειας επανω στην οποια συμπιεζεται. Υπαρχει, δηλαδη, και ο παραγοντας της ελαστικοτητας του υλικου μεσα στην εξισωση, και της αντοχης του σε 'τριβη' που οφειλεται περισσοτερο σε 'μηχανικα' αιτια (σκεψου 2 γραναζια το ενα μεσα στο αλλο) παρα σε δυναμεις 'αλληλεπιδρασεων' οπως τις εννοεις.
Αυτο στο οποιο εγω θελω να καταληξω ειναι το οτι μια αυξηση η μειωση της επιφανειας επαφης των σωματων (και ειδικα του ελαστικου σε σχεση με το δρομο) ΔΕ συνεπαγεται σε καμια περιπτωση αντιστοιχη αυξηση η μειωση των δυναμεων τριβης (και προσφυσης των ελαστικων στο δρομο.)
Εντάξει, ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ό,τι θέλει δεν τίθεται θέμα
Σαφως!
Οποιος θελει να πιστευει οτι με το να βαλει λαστιχα 305 αντι 205 θα στριβει με 1.5 αντι για 1 g, δικαιωμα του. -
Για να επανέλθω τώρα στο ποστ που 'χρωστάω' και την αλλαγή ελαστικών από 175/80-14 σε 205/55-16 σε Golf IV 1.4, δοκίμασα λοιπόν και τις τρεις 'νόμιμες' διαστάσεις, 195/65-15, 205/55-16 και 225/45-17.
Η διάσταση 225/45-17 δοκιμάστηκε με κάποια λάστιχα Fulda χαμηλού κόστους με ζάντες από ΤΤ (όχι και ιδιαίτερα ελαφριές) και η κατάσταση ήταν -όπως αναμενόταν- απογοητευτική. Το αυτοκίνητο σωζόταν στις μικρές σχέσεις από το κοντό σαζμάν αλλά μέχρι εκεί. Από ανέβασμα τρίτης και μετά το αυτοκίνητο πνιγόταν, η ταχύτητα ανέβαινε δύσκολα πάνω από 130-140 (στα 140 τερματιζε για να είμαι ειλικρινής), αρκετός θόρυβος κύλισης, έντονο βουητό από τους θόλους (ειδικά τους πίσω) και κατά το φρενάρισμα ένιωθα οτι το αυτοκίνητο απλά δεν είχε φρένα. Από την άλλη τα 225 ήταν η πιο άνετη διάσταση και εξίσου άνετα -αν όχι και λίγο καλύτερα- και από τα 175 με το 80άρι προφίλ!
Τα πράγματα με τις δύο επόμενες διαστάσεις ήταν γενικά πολύ καλύτερα.
Το 195/65-15 (Michelin Pilot Primacy) ήταν ίσως μισό 'κλικ' πιο κάτω από τα αρχικά λάστιχα σε άνεση αλλά καλύτερα στους υπόλοιπους τομείς. Το 205/55-16 (Εxalto I) ήταν 1-1,5 'κλικ' πιο κάτω' σε άνεση (περνούν περισσότεροι κραδασμοί στην καμπίνα σε σχέση με το 195) αλλά το αυτοκίνητο απέκτησε τιμόνι, καλύτερο φρενάρισμα και γενικά εντελώς διαφορετική αίσθηση. Και με τις δύο διαστάσεις το αυτοκίνητο κόβει λίγο, αλλά η διαφορά μεταξύ τους (195-205) είναι πολύ μικρή. Σε καμία περίπτωση πάντως η κατάσταση δεν είναι τραγική.
Επειδή λοιπόν στο 1400άρι Golf IV οποιαδήποτε 'λογική' διάσταση είναι συμβιβασμός, το 195/65-15 είναι ο καλύτερος συμβιβασμός με έμφαση στην άνεση και το 205/55-16 είναι ο καλύτερος συμβιβασμός για λίγο χειρότερη άνεση αλλά για γενικά καλύτερη αίσθηση ως αυτοκίνητο.
Τελικά, αν και το αυτοκίνητο κινείται μόνο μέσα στην πόλη, επέλεξα τα 205/55 με Exalto II πάνω και στον ένα χρόνο που τα φοράω και ακόμα και σήμερα αν άλλαζα λάστιχα, πάλι σε 205 θα πήγαινα.
Από κατανάλωση κυμαίνεται στα 7,8-8,2 l/100km (σε κίνηση μέσα στην πόλη πάντα) με ήπιο στυλ οδήγησης.
-
Ο τύπος της τριβής είναι f = μ. Ν. οκ?
Άρα η τριβή εξαρτάται από δύο παράγοντες: 1) το συντελεστή τριβής και 2) την κάθετη δύναμη που ασκεί η επιφάνεια στο σώμα.
Επαναλαμβανεις τα ιδια.
Ποιος ειπε οτι 'θα υπαρχουν στην αρχη οι αλληλεπιδρασεις που αναφερεις και στη συνεχεια θα εξαφανιστουν;!'Συγγνώμη αλλά η απάντησή σου τι σχέση έχει με αυτό που έγραψα πιο πάνω; Πώς συμπέρανες οτι υπέθεσα οτι οι αλληλεπιδράσεις θα εξαφανιστούν;
Αναφερομαι στο απλο πειραμα που ανεφερα και στην αρχη, το οποιο μπορεις να κανεις και μονος σου.
Δεν μπορώ δυστυχώς να το κάνω και μόνος μου γιατί δεν έχω τον απαραίτητο εξοπλισμό αλλά επειδή εσύ μάλλον στο υπόγειο του σπιτιού σου (για να υπάρχουν και λιγότερες δονήσεις δηλαδή) θα πρέπει να έχεις ένα άριστα εξοπλισμένο εργαστήριο φυσικής, θα μπορούσες να μου πεις με τι εξοπλισμό κατέληξες τελικά σε τόσο απόλυτα συμπεράσματα όταν ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα τα τελευταία 15 χρόνια λέει το αντίθετο; Στείλε μου τα στοιχεία και που ξέρεις, μπορεί να χτυπήσουμε και κανένα Nobel!
Το 'ακριβως αντιθετο' δηλαδη ποιο ειναι;;! Οτι 'οσο μεγαλωνει η επιφανεια αλλο τοσο θα αυξανεται η τριβη (π.χ. Χ επιφανεια = Υ τριβη, 2Χ επιφανεια = 2Υ τριβη!!! )
Χρησιμοποίησα ποτέ κάποια τέτοια γραμμική σχέση εξάρτησης τριβής και επιφάνειας; Είπα απλά οτι η τριβή εξαρτάται από τον παράγοντα μ με τους επιμέρους παράγοντες οι οποίοι τον καθορίζουν να εξαρτώνται και από την επιφάνεια επαφής (σημεία επαφής) των σωμάτων.
παρα το οτι η καθετη δυναμη ανα μοναδα επιφανειας θα μικραινει'; Δε νομιζω οτι το πιστευεις αυτο, με τη φυσικη που φαινεται να ξερεις.
Μπορέις σε παρακαλώ να μου εξηγήσεις το πώς από τον τύπο της τριβής προκύπτει η εξάρτηση της τριβής από την δύναμη ανα μονάδα επιφανείας; Εγώ ένα Ν βλέπω, όχι κανένα Ν/Α...
Εν παση περιπτωση, αν το πιστευεις και θες να ψαξεις να βρεις αντιστοιχα πειραματα που το αποδεικνυουν be my guest.
Ασχολίαστο Κάποιος που ασχολείται με νανοτεχνολογία θα σου αναφέρει συγκεκριμένα πειράματα, εγώ απλά θα πρέπει να ψάξω και δεν έχω τον χρόνο.
Ναι, και σου λεω κι εγω λοιπον οτι οσο μεγαλωνουν οι επιφανειες των δυο σωματων που ερχονται σε επαφη και αυξανονται τα σημεια επαφης τους, οπως λες, τοσο λιγοτερο 'βυθιζεται' το ενα σωμα 'μεσα' στο αλλο (ειδικα αν μιλας για ελαστικα!!) με αποτελεσμα να ΜΗΝ υπαρχει αντιστοιχη αυξηση του συντελεστη τριβης.
Εδώ αξίζει να σταθεί κανείς. Ας πάρουμε το παράδειγμα με το ποδήλατο που ανέφερες πριν. Αν ξεφουσκώσουμε τα λάστιχα από το ποδήλατο, περισσότερη επιφάνεια έρχεται σε επαφή με τον δρόμο (περισσότερη τριβή κατ'εμέ) αλλά το λάστιχο ασκεί μικρότερη δύναμη ανά μονάδα επιφάνειας στον δρόμο (λιγότερα σημεία επαφής, άρα λιγότερη τριβή κατ' εσέ). Προσωπικά πάντως εγώ πιο πολύ κουράζομαι για να κάνω ποδήλατο με ξεφούσκωτα λάστιχα και για να μειώσω λίγο την κατανάλωση στο αυτοκίνητο προσπαθώ να ελέγχω συχνά τον αέρα και να τα φουσκώνω και λίγο παραπάνω καμιά φορά...
Λες καλύτερα να τα ξεφουσκώσω τελείως;
Αυτο που ειπα ειχε βαση αυτο που μου ειχε πει ο καθηγητης μου στο πανεπιστημιο, οτι δηλαδη δεν ισχυουν τα ιδια για ενα στερεο οπως το ατσαλι και για ενα ελαστικο που θελει αναλογικα πολυ λιγοτερη δυναμη ανα μοναδα επιφανειας για να παρει το σχημα της επιφανειας επανω στην οποια συμπιεζεται.
Σίγουρα, αυτό το ξέρει κι ένα παιδί του δημοτικού. Και λοιπόν;
Υπαρχει, δηλαδη, και ο παραγοντας της ελαστικοτητας του υλικου μεσα στην εξισωση, και της αντοχης του σε 'τριβη' που οφειλεται περισσοτερο σε 'μηχανικα' αιτια (σκεψου 2 γραναζια το ενα μεσα στο αλλο) παρα σε δυναμεις 'αλληλεπιδρασεων' οπως τις εννοεις.
Σίγουρα θα υπάρχουν και 'μηχανικά' αίτια, δεν διαφώνησα ποτέ σε αυτό. Μάλιστα δεν είμαι σίγουρος για το εάν η σύνδεση μεταξύ 'μικροσκοπικών' και 'μακροσκοπικών' αιτίων της τριβής έχει ακόμα βρεθεί, αλλά δεν θα πρέπει να αγνοεί κανείς τα αίτια σε ατομικό επίπεδο αφού εκεί παίζεται ουσιαστικά το παιχνίδι.
Σαφως!
Οποιος θελει να πιστευει οτι με το να βαλει λαστιχα 305 αντι 205 θα στριβει με 1.5 αντι για 1 g, δικαιωμα του.Σαφέστατα... τι να ξέρουν οι κατασκευαστές που βάζουν φαρδύτερα λάστιχα στους τροχούς μετάδοσης κίνησης ορισμένων σπορ αυτοκινήτων...
17" ζάντες στα 1600 κυβικά. Ποια η γνώμη σας?