-
Εγω το δικό μου το πήρα απο την Αγγλία £15 και είναι ακριβείας.
-
Το πιεσόμετρο της Radio Shack έχει κόστος περίπου 28 ευρώ. Το έχω και αυτό και είναι σχετικά αξιόπιστο. Έχω κι ένα τύπου 'στυλό' παλιό κλασσικό μηχανικό και δεν έχουν 'τσακωθεί' μεταξύ τους. Ταιριάζουν οι ενδείξεις τους οπότε έχω το ένα στο σπίτι και το 'λουσάτο' της Radio Shack στο αυτοκίνητο.
-
Το αγορασα κι εγω της radioshack. Μολις βρω χρονο(ναι, δεν υπαρχει ουτε για ελεγχο των ελαστικων) θα το δοκιμασω.
Για πειτε, τι μπορει να παθει κανεις, απο μη-κανονικη πιεση στα ελαστικα?
-
Αν έχεις λιγότερη πίεση η φθορά είναι μεγαλύτερη στο εξωτερικό του ελαστικού. Αν έχεις περισσότερη πίεση τότε η φθορά έιναι μεγαλύτερη στο κέντρο του πέλματος.
Αν έχεις μικρότερη πίεση από το κονονικό υπάρχει περίπτωση υπερθέρμανης του ελαστικού και κατά συνέπεια την καταστροφή του.
-
Μια βοήθεια για το τι συμβαίνει 'πίσω' από τη βελόνα που βλέπουμε στα όργανα μέτρησης πίεσης μπορεί να δώσει το παρακάτω link:
http://www.omega.com/literature/transac ... ssure.html
Γιάννης
-
Μια απορία:
Δεν είναι περίεργο για ένα προσθιοκίνητο,ο κατασκευαστής να προτείνει ίσες πιέσεις για τα ελαστικά του εμπρός και του πίσω άξονα; (2,3bar)Κάτι τέτοιο μήπως έχει να κάνει με το ζύγισμα του αυτοκινήου;
Μήπως δεν είναι τόσο σπάνιο όσο φαντάζομαι; -
2 στα 4 αυτοκινητα που εχω ειναι ισες οι πιεσεις. Κι εμενα μου φαινεται πολυ περιεργο.
-
Ο χρήστης enginekiller έγραψε:
2 στα 4 αυτοκινητα που εχω ειναι ισες οι πιεσεις. Κι εμενα μου φαινεται πολυ περιεργο.Μια πιθανή εξήγηση ίσως να είναι ότι υπάρχει καλό ζύγισμα του αυτοκινήτου.Δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο τεκμηριώνεται επιστημονικά,απλά μια ιδέα λέω...
Αλλά και πάλι...Άντε καλά η δική μου αμαξάρα είναι καλοζυγισμένη (καθόλου απίθανο για 4,3+ μέτρα και 1130 κιλά).Τα δικά σου τα χρέπια;;;
Πλάκα κάνω έτσι;
-
Ωπ, πολύ καλή ερώτηση!
Για καταθέστε πιέσεις και οχήματα! Έχω την εντύπωση ότι κάτι μπορεί να βγάλουμε από αυτό...
Κλιό 1.4 98 άλογα: 33 - 30 για 185/60 14
Λεόν 1.8Τ: 33 - 33 για 225/45 17 -
Punto HGT μπροστα=2,4 πισω=2,1
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Αλλά και πάλι...Άντε καλά η δική μου αμαξάρα είναι καλοζυγισμένη (καθόλου απίθανο για 4,3+ μέτρα και 1130 κιλά).Τα δικά σου τα χρέπια;;;Πλάκα κάνω έτσι;
Λοιπον παραβλεποντας το σχολιο καταθετω:
Citroen C4 1.6: 35/31
Toyota Corolla E123 1.4: 36/36
Toyota Yaris 1.3 26/26Εγω δεν βγαζω τιποτα για συμπερασμα εκτος του οτι ισως η Toyota βαριεται να γραψει αλλο νουμερο! Δεν μπορω να πιστεψω οτι στα 2 αυτα ειναι 50-50 η κατανομη(που δεν ειναι σιγουρα).
-
Η στατική κατανομή βάρους σίγουρα δεν είναι 50-50. Ωστόσο, η δυναμική ισορροπία του οχήματος (φορτίο σε επιτάχυνση, επιβράδυνση, δηλαδή μεταβολές του pitch -ή για πιο ελληνικά, πρόνευση και επίνευση -) μπορεί να χρειάζεται την έξτρα πίεση πίσω για να δημιουργηθεί.
Αν δεν ισχύει κάτι από αυτά, υποψιάζομαι foolproof οδηγία του κατασκευαστή για τις περιπτώσεις που τα οχήματα φορτώνονται σαν γαιδούρια, αλλά οι πιέσεις πίσω δεν αλλάζουν από κανέναν οδηγό.
-
Έχουμε και λέμε:
Rover 416 sedan (δεν είχα δίκιο που έλεγα για αμαξάρα; )
Πίεση για έκδοση με ατσάλινες ζάντες: 2,1 bar μπροστά-πίσω
Για αλουμινίου: 2,3Για ταχύτητες πάνω από 160km/h 2,4 Έτσι γράφει το manual και δεν είναι λάθος στη μετάφραση,γιατί το λέει και αυτό της haynes.
Την τελευταία φορά έβαλα 2,4 και η διαφορά που είδα από τα 2-2,1 που είχα πριν (γιατί το είχα παραμελήσει και είχε μείνει και αρκετές μέρες ακίνητο το αυτοκίνητο) ήταν πολύ μεγάλη.Σαφώς καλύτερη αίσθηση του τιμονιού γύρω από τη θέση της ευθείας στα πολλά χιλιόμετρα,αλλά και πιο απότομες αντιδράσεις στις εγκάρσιες ανωμαλίες.
Η άλλη απορία που έχω είναι γιατί υπάρχει τόση διαφορά μεταξύ σιδερένιων ζαντών και αλουμινίου.Σίγουρα η πίεση θα πρέπει να είναι διαφορετική λόγω διαφορετικού μη αναρτώμενου βάρους,αλλά 0,2bar δεν είναι αρκετή διαφορά;
-
Τώρα που το σκέφτομαι,μάλλον οι πιέσεις των ελαστικών δεν έχουν τόσο άμεση σχέση με τη στατική κατανομή βάρους.
Το A4ΤQ του πατέρα μου,απ' ότι θυμάμαι,θέλει μεγαλύτερη πίεση στα εμπρός ελαστικά,απ' ότι στα πίσω,που είναι σαφώς πιο κοντά στο 50/50 λόγω τοποθέτησης κινητήρα και μετάδοσης.
Εκτός και αν το rover μου είναι λιγότερο μπροσθόβαρο από το audi,οπότε θα τρελαθούμε τελείως!
-
Megane II 1.6 115hp 5d
To αυτοκολλητάκι στην πόρτα λέει:
Μπροστά: 33psi
Πίσω: 29psi (βάζω 30)για 205/55/R16 με αλουμινένια ζάντα.
-
By the way, αν ξέρετε και κατανομή βάρους, λέτε την! Μπορεί να βγάλουμε καμιά άκρη...
-
Σωστα. Οποτε διορθωνω:
Citroen C4 1.6: 35/31 κατανομη βαρους: 61,5/38,5
Toyota Corolla E123 1.4: 36/36 κατανομη βαρους: 61/39
Toyota Yaris 1.3 26/26Και εγω δεν καταλαβαινω τη μεγαλη διαφορα πιεσης στις ζαντες αλουμινιου. Λες και εχουν ολες το ιδιο βαρος κιολας...
-
Skoda Fabia 1.4 101 με 195/50R15 αλουμινίου.
Οδηγός Μόνο ||Επιβάτες & Φορτίο
Μπροστά 2.1 ||2.4
Πίσω 2.0 ||2.8Τα νούμερα είναι σε bar. Βάζω 2.2 παντού για να έχω μια μέση λύση, μιας και το αυτοκίνητο οδηγείται καθημερινά σε ΑΟ & Εθνική.
-
Ρενώ 21 ('87): Εμπρός 2,0 μπαρ, Πίσω 2,2!
Σκόντα Οκτάβια 4Χ4 ('05): Εμπρός 2,2 (ως 2,3), Πίσω 2,3 - ως 2,8.
Όπως βλέπετε υπάρχουν προσθιοκίνητα (ή κατά βάσιν προσθιοκίνητα) των οποίων ο κατασκευαστής συνιστά περισσότερη πίεση πίσω!
-
Ο χρήστης enginekiller έγραψε:
Σωστα. Οποτε διορθωνω:
Citroen C4 1.6: 35/31 κατανομη βαρους: 61,5/38,5
Toyota Corolla E123 1.4: 36/36 κατανομη βαρους: 61/39
Toyota Yaris 1.3 26/26Και εγω δεν καταλαβαινω τη μεγαλη διαφορα πιεσης στις ζαντες αλουμινιου. Λες και εχουν ολες το ιδιο βαρος κιολας...
Γνωρίζει κάποιος ατομικό οργανάκι μέτρησης της πιέσεως των ελαστικών...;
Γιατί μέτρησα με ένα χειρός (στυλό) ενός συναδέλφου μου και μου έδειξε ότι είχα μπροστά 40psi και πίσω 33psi!Αυτά τα ρημάδια τα μπαρόμετρα των βενζινάδικων...
***** εάν υπάρχει και ελληνικό eshop με τέτοια ακόμα καλύτερα.
Πίεση αέρα στα ελαστικά