-
Ο χρήστης yandr έγραψε:
Και μιας και το ανέφερες, να πω ότι διάβαζα τις προάλλες ότι μέχρι το τέλος του αιώνα θα εκλείψουν οι περισσότερες γλώσσες και βγήκε πρόσφατα μία έρευνα για το ποιες θα επιβιώσουν (δεν περιλαμβάνονται τα ελληνικά).
Ίσως είναι και προς το καλύτερο....
Τα Ελληνικά επιβίωσαν τόσες χιλιάδες χρόνια.Θ'αντέξουν...Απλώς οι πολιτικοί μας μάς αποχαυνώνουν με κυπελάκια και τραγουδάκια...
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Πρίν από αρκετά χρόνια,είχα διαβάσει μία ανθρωπολογική μελέτη γιά τούς λαούς τής Ευρώπης,καί τό κατά πόσο επηρεάστηκαν γονιδιακά από αλλους λαούς (γειτονικούς αλλά κυρίως από κατακτητές).
Η μελέτη αυτή έλεγε ότι,σέ όλη τήν Ευρώπη,υπάρχουνε δύο καί μόνο σημεία πού οι πληθυσμοί τους έχουν μείνει ανεπηρέαστοι από αρχαιοτάτων χρόνων.
Η μία περιοχή είναι η ορεινή Βρεττάνη στήν Γαλλία,καί η άλλη είναι η ορεινή περιοχή τής βόρειας Πίνδου. (Δυναρική φυλή τήν ονόμαζε ο συγγραφέας τότε τή φυλή τής ορεινής Πίνδου,η ονομασία αυτή όμως καταργήθηκε αργότερα)
Οι κοινωνίες όμως πού είναι γεννετικά 'κλειστές',υποφέρουν από κληρονομικές ασθένειες,λόγω τού ότι,η 'τράπουλα' τού DNA δέν ανακατεύεται,έτσι ώστε να δίνει υγιέστερους απογόνους.Πού το διάβασες αυτό;Εχει γραφτεί σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό ή απλώς σε κάποια εφημερίδα;Είχα ακούσει πως κάποιος Ιταλός γενετιστής είχε αναλύσει το DNA απο κάτι οστά που είχαν βρεθέι σε τάφους στις Μυκήνες και είχαν χρονολογηθεί με τη μέθοδο του C14 ότι είχε ίδια δομή με τους νεοέλληνες...Δεν ξέρω αν είχε δημοσιευθεί κάπου και αν όντως είναι έτσι γι'αυτό δεν υιοθετώ την άποψη.
-
Ο χρήστης downhill έγραψε:
Πρίν από αρκετά χρόνια,είχα διαβάσει μία ανθρωπολογική μελέτη γιά τούς λαούς τής Ευρώπης,καί τό κατά πόσο επηρεάστηκαν γονιδιακά από αλλους λαούς (γειτονικούς αλλά κυρίως από κατακτητές).
Η μελέτη αυτή έλεγε ότι,σέ όλη τήν Ευρώπη,υπάρχουνε δύο καί μόνο σημεία πού οι πληθυσμοί τους έχουν μείνει ανεπηρέαστοι από αρχαιοτάτων χρόνων.
Η μία περιοχή είναι η ορεινή Βρεττάνη στήν Γαλλία,καί η άλλη είναι η ορεινή περιοχή τής βόρειας Πίνδου. (Δυναρική φυλή τήν ονόμαζε ο συγγραφέας τότε τή φυλή τής ορεινής Πίνδου,η ονομασία αυτή όμως καταργήθηκε αργότερα)
Οι κοινωνίες όμως πού είναι γεννετικά 'κλειστές',υποφέρουν από κληρονομικές ασθένειες,λόγω τού ότι,η 'τράπουλα' τού DNA δέν ανακατεύεται,έτσι ώστε να δίνει υγιέστερους απογόνους.Πού το διάβασες αυτό;Εχει γραφτεί σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό ή απλώς σε κάποια εφημερίδα;Είχα ακούσει πως κάποιος Ιταλός γενετιστής είχε αναλύσει το DNA απο κάτι οστά που είχαν βρεθέι σε τάφους στις Μυκήνες και είχαν χρονολογηθεί με τη μέθοδο του C14 ότι είχε ίδια δομή με τους νεοέλληνες...Δεν ξέρω αν είχε δημοσιευθεί κάπου και αν όντως είναι έτσι γι'αυτό δεν υιοθετώ την άποψη.
Η αλήθεια είναι ότι δέν θυμάμαι πού ακριβώς τό είχα διαβάσει,σίγουρα δέν ήταν εφημερίδα,αλλά θυμάμαι ότι η έρευνα προερχότανε από Δυτικοευρωπαικό πανεπιστήμιο.
Εχει πάνω από δέκα χρόνια πού τό είχα διαβάσει μπορεί καί περισσότερα.
Φυσικά στά τόσα χρόνια από τότε,μπορεί να έχουν αλλάξει κιόλας κάποια πράγματα. -
Ο χρήστης downhill έγραψε:
ΟΚ, η ιθαγένεια και η υπηκοότητα είναι νομικά εργαλεία. Οπότε τι αποδεικνύει αν κάποιος είναι Ελληνας ?
Το 'αίμα' ?
Η γλώσσα ?
Η θρησκεία ?
Το αν έχουν πάει φαντάροι ?Ένα έθνος καθορίζεται απο:Τη γλώσσα,την καταγωγή,τα ήθη και έθιμα.
Οι Μουσουλμάνοι της Θράκης (Τουρκογενείς και Πομάκοι) είναι Ελληνες ?
Οι ελληνικής καταγωγής Αυστραλοί 2ης γενιάς, ή μάλλον, όσοι από αυτούς δεν μιλάνε Ελληνικά, είναι Ελληνες ?Ο dimitrios2004 (ελπίζω να μου επιτρέπει να τον χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα) που έχει Ελληνίδα μητέρα, είναι Αμερικανός πολίτης, ζει στην Αμερική και μιλάει (γράφει) Ελληνικά καλύτερα από το 95% των συμμετεχόντων στο Forum είναι ή δεν είναι Ελληνας ?
Σαφώς και είναι Έλληνας.Το πάσχα βάφει αυγά,τα χριστούγεννα φτιάχνει μελομακάρονα,και αν πάει σε κανα γάμο ρίχνει και ένα ζεϊμπέκικο ή κανα καλαματιανό.
Υποθέτεις πράγματα που δεν τα γνωρίζουμε (και που κατά μεγάλη πιθανότητα ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν κάνει).
Με τα δεδομένα που σου έθεσα (να προσθέσω πως η πρώτη του γλώσσα είναι τα Αγγλικά) είναι ή δεν είναι Ελληνας ? Και αν ακόμα δεν κάνει τίποτα απ΄ όσο λες, είναι ή όχι Ελληνας ? (προσωπικά ούτε εγώ κάνω τίποτε απ΄ όσα λες, είμαι ή όχι Ελληνας ?)
Εχεις σχετική τεκμηρίωση για ποιό λόγο ειδικά στην Ελλάδα δεν γινόταν αυτό που είναι εξαιρετικά συνηθισμένο σε όλες τις χώρες, δηλ. η επιμειξία ?
Αναφέρεται σε Αρχαίους Έλληνες συγγραφείς,αλλά και σε νεώτερους.Δεν έχω πρόχειρες τις παραπομπές αλλά θα τις βρω.Οι Έλληνες ως ανώτεροι δεν παντρέυοταν βαρβάρους...
Αυτά τον 5ο πΧ αιώνα. Μετά τον 6ο μΧ αιώνα δεν υπήρχε Ελληνική 'ανωτερότητα': οι περισσότεροι άνθρωποι που κατοικούσαν στην περιοχή της σημερινής Ελλάδας ήταν αγράμματοι, η επίσημη γλώσσα του κράτους στο οποίο ανήκαν (Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία) ήταν τα Λατινικά (αυτό άλλαξε γύρω στον 9ο-10ο μΧ αιώνα), υπέφεραν από συνεχείς επιδρομές Γαλατών και Γότθων κτλ. Δεν βλέπω που κολλάει η 'ανωτερότητα' σε όλα αυτά και αν και κατά πόσον υπήρχε αίσθηση συνέχειας με το ένδοξο παρελθόν...
Που είναι ?
Για παράδειγμα τη γλώσσα δεν τη διατήρησαν και έχει σοβαρές επιρροές από άλλες γλώσσες με χαρακτηριστικότερη τα Τούρκικα.
Ούτε την θρησκεία των αρχαίων τη διατήρησαν.
Σε τι ακριβώς αναφέρεσαι λοιπόν ?Ποιές είναι οι σοβαρές γλωσσικές επιρροές;Ακόμα και η λέξη Istanbul προέρχεται απο την Ελληνική φράση 'ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ'!Μήπως αυτοί έχουν πολλές επιρροές.Ναι χρησιμοποιούμε πολλές Τουρκικές λέξεις και Λατινικές οι οποίες όμως ως νεώτερες γλώσσες απο την Ελληνική έχουν 'κλέψει' πολλά στοιχεία.Ουσιαστικά ανακυκλώνονται τα Ελληνικά.Οι περισότερες Λατινικές λέξεις αναφέρονται στον Όμηρο...
Το Istanbul = 'Εις την Πόλιν' είναι κατά πάσα πιθανότητα μύθος.
Θέλω να πω πως η σύγχρονη Ελληνική γλώσσα προέρχεται μεν από τα αρχαία Ελληνικά, εξάλλου δεν αμφισβητεί κανείς το ό,τι οι περισσότερες σύγχρονες Ευρωπαϊκές γλώσσες έχουν σαφώς επηρεαστεί από τα αρχαία Ελληνικά, αλλά από την άλλη έχει με τα αρχαία Ελληνικά όση συγγένεια έχουν τα Λατινικά με τα Ιταλικά και υπάρχουν χιλιάδες λέξεις Τουρκικές κτλ. στη σύγχρονη γλώσσα. Αν τώρα αυτές τις χιλιάδες λέξεις εσύ δεν τις αναγνωρίζεις ως σημαντική επιρροή, λυπάμαι αλλά είναι αλήθεια.
Η ανάμειξη των γλωσσών και μόνο (τα Ελληνικά παίρνουν από τα Τουρκικά λέξεις και φυσικά και τα Τουρκικά από τα Ελληνικά κτλ. κτλ.) δείχνει πως υπήρχε και ανάμειξη φυλών. Αλλιώς πως ένα παιδί της τότε εποχής μαθαίνει μια γλώσσα που έχει και Ελληνικά και Τουρκικά στοιχεία μέσα της, αν όχι στο σπίτι του από τους γονείς του ?
Αυτό που λες πως οι Ελληνες διατήρησαν τα χαρακτηριστικά τους ισχύει και για τους πχ. Ιταλούς ?
Δηλαδή παρά τους αιώνες Βησιγότθων, Φράγκων κλπ. κατακτητών, οι μοντέρνοι Ιταλοί 'διατήρησαν τα χαρακτηριστικά' (όποια και αν είναι αυτά) των αρχαίων Ρωμαίων ?Αν ισχύει αυτό, τότε πως την έπαθαν οι Αιγύπτιοι ? (τεράστια κληρονομία)
Οι Αζτέκοι ?
Οι Ινκας ?Τί σχέση έχουν αυτοί οι λαοί που αναφέρεις;
Εσύ είχες πει:
Αν δεις άλλους λαούς που δεν είχαν καμιά σοβαρή κληρονομιά,αφομοιώθηκαν απο τους κατακτητές τους.
Και εγώ σου ανέφερα άλλους λαούς με σοβαρή κληρονομιά που αφομοιώθηκαν από τους κατακτητές τους. Αρα η 'κληρονομιά' δεν παίζει κανένα ρόλο. Αυτή τη σχέση έχει.
Σαν τη Φανή Χαλκιά ένα πράμα ?
Μάααλιστα...
Συ ειπας....
Και τον Κεντέρη. ΟΚ
Ακόμα πιο γεμάτες είναι από Ινδούς, Πακιστανούς και Κινέζους. Εχω προσωπική εμπειρία από τα research labs της Hewlett-Packard που είχαν λίγους Ελληνες.
Ινδοί,Πακιστανοί,Κινέζοι...που διάβαζαν το πυθαγώρειο θεώρημα τις θεωρείες του Δημοκρίτου,τον Οικονομικό του Ξενοφώντα...
Ε και ? Αμφισβήτησε κανείς την προσφορά της αρχαίας Ελλάδας στο σύγχρονο πολιτισμό ? Προφανώς όχι. Αυτό που αμφισβητώ (προσωπικά) είναι κάθε είδους άποψη περί ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ανωτερότητας και μάλιστα των σύγχρονων Ελλήνων. Και το 'η NASA είναι γεμάτη Ελληνες' εκεί το πάει το πράμα και είναι, απλά, ψέμα...
BTW, o Nicolas Negreponte είναι Ελληνας ?
Δεν ξέρω...
Αυτό προσπαθώ να σου πω, πως τα κριτήρια Ελληνικότητας που δίνεις είναι τόσο ασαφή που δεν μπορούν να καθορίσουν τίποτα. Το να είσαι 'Ελληνας' δεν προσδιορίζεται με αντικειμενικό τρόπο.
-
Πριν τοποθετηθώ εκτενέστερα για το συγκεκριμένο θέμα (δεν προλαβαίνω προς το παρόν....) να πω οτι οι ομογενείς είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και κακώς τους αναφέρετε, πολύ δε περισσότερο τον συγκεκριμένο χρήστη (Δημήτριος).Υποθέτετε πράγματα που δε θα έπρεπε και ίσως άδικα οδηγείστε σε λάθος συμπεράσματα...
Με την πρώτη ευκαιρία θα πω και γω την γνώμη μου αλλα για να σας δώσω ενα hint (??) (κακομοίρα γλώσσα σ' έχουμε ρημάξει οι κακούργοι ), εγω θεωρώ οτι υπάρχουν 2 παράμετροι.Υπάρχουν Ελληνες λοιπόν που όντως είναι (αλλα κι ενδεχομένως δεν επιθυμούν να είναι, οπότε παύουν να είναι είτε τυπικά, είτε ουσιαστικά) και υπάρχουν και αλλοι ομως που δεν είναι, αλλα επιθυμούν κι αξίζουν να είναι....
Το θέμα πιστεύω είναι πολύπλευρο κι απάντηση κοφτή και ξερή για το ποιος είναι Ελληνας και δεν είναι, δε μπορεί να δοθεί...
-
Istanbul was Constantinople
Now it's Istanbul, not Constantinople
Been a long time gone, Constantinople
Now it's Turkish delight on a moonlit nightEvery gal in Constantinople
Lives in Istanbul, not Constantinople
So if you've a date in Constantinople
She'll be waiting in IstanbulEven old New York was once New Amsterdam
Why they changed it I can't say
People just liked it better that way
So take me back to ConstantinopleNo, you can't go back to Constantinople
Been a long time gone, Constantinople
Why did Constantinople get the works?
That's nobody's business but the Turks -
-
Αλήθεια γιατί πληκτρολογούμε πιο γρήγορα στα λατινικά; Άμα είμαστε ανορθόγραφοι και στα ελληνικά πληκτρολογούμε το ίδιο γρήγορα!
-
Ελληνικό DNA;
http://dienekes.angeltowns.net/articles/greekadna/
Και τα βασικά άρθρα που αναφέρει:
http://www.pnas.org/cgi/content/full/94/15/7719
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=14533184&query_hl=1 -
Αλλά από την άλλη:
“There’s no genetic basis for any kind of rigid ethnic or racial classification at all,” said Bryan Sykes, the Oxford geneticist and author of “The Seven Daughters of Eve.” “I’m always asked is there Greek DNA or an Italian gene, but, of course, there isn’t …We’re very closely related.”
Μήπως υπάρχει Ευρωπαϊκό DNA;
http://www.oxfordancestors.com/your-maternal.html -
Χάρτες 'μετανάστευσης' του DNA:
Γυναικών: http://www.oxfordancestors.com/images/pdf_MatriMap1.pdf
Ανδρών: http://www.oxfordancestors.com/images/pdf_patrimap.pdf
-
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Και μια και αναφέρθηκε η γλώσσα, υπάρχουν έντονες τάσεις εγκατάλειψης ακόμα και του αλφάβητου που μας συνδέει με τους αρχαίους προγόνους μας, για χάρη του πιο γρήγορου (στην πληκτρολόγηση) λατινικού.
Και μιας και το ανέφερες, να πω ότι διάβαζα τις προάλλες ότι μέχρι το τέλος του αιώνα θα εκλείψουν οι περισσότερες γλώσσες και βγήκε πρόσφατα μία έρευνα για το ποιες θα επιβιώσουν (δεν περιλαμβάνονται τα ελληνικά).
Ίσως είναι και προς το καλύτερο....
Πιστεύω ότι (αν γίνει κάτι τέτοιο) θα είναι προς το χειρότερο. Πιθανόν να διευκολυνθεί η επικοινωνία μεταξύ των λαών, αλλά μια γλώσσα είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα τρόπο επικοινωνίας μεταξύ αυτών που την χρησιμοποιούν. Είναι ένας πολιτισμικός πλούτος, ένα στολίδι, μια ακόμα μορφή ζωής στο τροπικό δάσος που ονομάζουμε παγκόσμια λαογραφία. Χωρίς την ποικιλία των διαφορετικών γλωσσών και διαλέκτων, ο κόσμος μας θα είναι πολύ φτωχότερος.
Φίλος μου, Αμερικάνος, όταν συζητούσαμε για την Ε.Ε. μου είπε ότι σύντομα θα ανακύψουν προβλήματα για την 'επίσημη' γλώσσα της Ένωσης για να λειτουργεί αποδοτικά. Μου έλεγε ότι τα ίδια προβλήματα υπήρχαν και στην Αμερική και ότι τα Αγγλικά υπερίσχυσαν με μικρή διαφορά από τα Γερμανικά. Δυστυχώς, κάποιες γλώσσες θα χαθούν στην ΕΕ ή θα πρέπει να κάνουμε προσπάθειες να μεταφράζονται κείμενα αμέσως από Η/Υ για να συνενοούνται οι κάτοικοι των διαφόρων χωρών με άνεση.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Φίλος μου, Αμερικάνος, όταν συζητούσαμε για την Ε.Ε. μου είπε ότι σύντομα θα ανακύψουν προβλήματα για την 'επίσημη' γλώσσα της Ένωσης για να λειτουργεί αποδοτικά. Μου έλεγε ότι τα ίδια προβλήματα υπήρχαν και στην Αμερική και ότι τα Αγγλικά υπερίσχυσαν** με μικρή διαφορά από τα Γερμανικά**. Δυστυχώς, κάποιες γλώσσες θα χαθούν στην ΕΕ ή θα πρέπει να κάνουμε προσπάθειες να μεταφράζονται κείμενα αμέσως από Η/Υ για να συνενοούνται οι κάτοικοι των διαφόρων χωρών με άνεση.Πες του ότι δεν τα ξέρει καλά... Τα Αγγλικά υπερίσχυσαν κατά λίγους ψήφους, όχι όμως απέναντι στα Γερμανικά, αλλά απέναντι στα Ελληνικά...
-
Τα ελληνικά δεν ήταν καν στις υποψήφιες γλώσσες. Μόνο εμείς το διαδίδουμε αυτό.
-
Τα περί καθαρότητας φυλής είναι τουλάχιστον ανιστόρητα!
Ο τελευταίος που τα υποστήριξη ήταν ο Χίτλερ (αν δεν κάνω λάθος!)Φυσικά και οι Έλληνες που κατακτούσαν έπαιρναν (για να είμαστε και ευγενικοί) για γυναίκες τους ξένες (π.χ. Αλέξανδρος) όπως και οι Ελληνίδες πήγαιναν με ξένους (μετά τις κατακτήσεις πόλεων τι ακριβώς θεωρείτε ότι γινόταν? Συγκέντρωση για δημοτικούς χορούς?)
Αλλά και εκτός πολέμων, η περιοχή κατοικήθηκε από πολλά φύλα (ομάδα ανθρώπων που διαθέτουν μια κοινή ιστορική ρίζα και μοιράζονται τα ίδια γενετικά χαρακτηριστικά καθώς και ήθη και έθιμα).
Συνεπώς 'μπλέξαμε τα μπούτια μας' αρκετά!
Γενίτσαροι, χαρέμια κλπ κλπ!
Πάλι καλά που στην Αναγέννηση αναβίωσε η λατρεία για τα αρχαία Ελληνικά κείμενα και ξαναβγήκαμε από την αφάνεια 6 αιώνων!!!
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Φίλος μου, Αμερικάνος, όταν συζητούσαμε για την Ε.Ε. μου είπε ότι σύντομα θα ανακύψουν προβλήματα για την 'επίσημη' γλώσσα της Ένωσης για να λειτουργεί αποδοτικά. Μου έλεγε ότι τα ίδια προβλήματα υπήρχαν και στην Αμερική και ότι τα Αγγλικά υπερίσχυσαν** με μικρή διαφορά από τα Γερμανικά**. Δυστυχώς, κάποιες γλώσσες θα χαθούν στην ΕΕ ή θα πρέπει να κάνουμε προσπάθειες να μεταφράζονται κείμενα αμέσως από Η/Υ για να συνενοούνται οι κάτοικοι των διαφόρων χωρών με άνεση.
Πες του ότι δεν τα ξέρει καλά... Τα Αγγλικά υπερίσχυσαν κατά λίγους ψήφους, όχι όμως απέναντι στα Γερμανικά, αλλά απέναντι στα Ελληνικά...
Στην Αμερική δεν αναφέρεται το πόστ???? Που ηταν αποικία της Αγγλίας ? Τι δουλειά είχαν τα Ελληνικά ?
-
Να επαναλάβω ότι το Έθνος είναι πολιτισμικό και όχι φυλετικό-βιολογικό φαινόμενο. Εδώ και μόλις 3 αιώνες είναι και πολιτικό γεγονός (ιστορικά 'νομοτελειακό' και αδίκως επικρινόμενο), με τη δημιουργία κρατών σε εθνική βάση.
Εννοείται επίσης ότι ο πολιτισμός εκάστου έθνους, που το διακρίνει από τα άλλα, δεν έχει πέσει από τον ουρανό, αλλά προκύπτει ως αποτέλεσμα συνεχών ανταλλαγών (ειρηνικών ή βίαιων, αδιάφορο ως προς αυτό που συζητάμε) και μετεξελίσσεται συνέχεια. Μάλιστα, οι πιο αξιόλογοι ιστορικά πολιτισμοί δημιουργήθηκαν από λαούς όχι απομονωμένους και 'αμιγείς', αλλά από λαούς οπως οι Έλληνες, ευρισκόμενους σε σταυροδρόμια και επιμειγνυόμενους.
Θα μπορούσαμε να είμαστε μαύροι στο δέρμα και Έλληνες, αφού η γλώσσα μας προέρχεται από την αρχαία ελληνική, και ο εν γένει λαϊκός πολιτισμός μας (όσος έχει απομείνει) διέπεται από νοοτροπίες, αξίες, έθιμα, της ίδιας προέλευσης. Υπάρχει μια ιστορική διαδικασία, πολιτική και πολιτιστική, που οδηγεί από εκείνους σε εμάς, χωρίς αυτό να είναι και για ζήτω. Μακάρι να γινόμαστε εμείς καλύτεροι.
Εννοείται ότι και αν αποδεικνυόταν ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν μαύροι ή κίτρινοι, αυτό δεν θα άλλαζε κατά κεραία την Ιστορία, και το γεγονός ότι δικαιούμαστε να τους θεωρούμε προγόνους μας. -
Στεναχωριέμαι και θυμώνω με τον εαυτό μου γιατί είμαι 31 ετών και δεν έμαθα να μιλάω σωστά ελληνικά (ένα ΤΕΙ τεχνολογικών εφαρμογών τελείωσα ο φουκαράς..).
Την ίδια δυσκολία όμως βλέπω και στην αδελφή μου (35 ετών, που τελείωσε το Γεωλογικό), και στην αρραβωνιαστικιά μου (29 ετών, η οποία έχει τελειώσει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο)..
Γιατί δε μάθαμε να γράφουμε και να μιλάμε σωστά ελληνικά;;
Θυμώνω, όταν κουβεντιάζω με φίλους για μοντέρνες τεχνολογίες και οι λέξεις που έρχονται στο μυαλό μου να είναι όλες ξένες....
Από την άλλη, μιλάω με ξένους στη δουλειά και όταν χρησιμοποιώ καθαρά ελληνικές λέξεις (όπως διάφραγμα/diaphragm ή xenon lamp κτλ) πρέπει να προσαρμόζω την προφορά μου (δυστυχώς μιλάω αγγλικά του ελληναρά...!) ανάλογα, προκειμένου να γίνω κατανοητός και αυτό με νευριάζει άκομα πιο πολύ!!
-
Υπήρχε μια εποχή που τα πάντα αποδιδόντουσαν μόνο με ελληνικούς όρους, τώρα όμως είμαστε μια μικρή μπανανία που εισάγει τα πάντα και όλα έχουν ξενικούς όρους. Ούτε καλές μεταφράσεις δεν κάνουμε, recycle σημαίνει ανακύκληση ενώ ανακύκλωση recirculation.
-
αυτο σχετικα με τον διαγωνισμο για την επισημη γλωσσα το χω διαβασει σιγουρα στο περιοδικο ιστορια πριν απο χρονια...γενικα δεν ειναι περιοδικο μπαρουφα αν και τωρα τελευταια εχει χασει πολυ...
τα ελληνικα ειναι πολυ δυσκολα και ταυτοχρονα πολυ ευκολα αν ξερεις βασικους κανονες... -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Γενίτσαροι
Να μας λείπουν...
χαρέμια κλπ κλπ!
Προσωπικά δε με χαλάει ένα χαρέμι με όμορφες μικρούλες τσαχπινούλες ερωτιάρες κλπ κλπ κλπ...
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Τα περί καθαρότητας φυλής είναι τουλάχιστον ανιστόρητα!
Ο τελευταίος που τα υποστήριξη ήταν ο Χίτλερ (αν δεν κάνω λάθος!)Ο Χίτλερ θαύμαζε τους Σπαρτιάτες για την καθαρότητα της φυλής και την αγωνιστικότητα τους.Δυστυχώς αυτός δεν είχε καμιά σχέση με τον Λεωνίδα και τον Μενέλαο.
Φυσικά και οι Έλληνες που κατακτούσαν έπαιρναν (για να είμαστε και ευγενικοί) για γυναίκες τους ξένες (π.χ. Αλέξανδρος) όπως και οι Ελληνίδες πήγαιναν με ξένους (μετά τις κατακτήσεις πόλεων τι ακριβώς θεωρείτε ότι γινόταν? Συγκέντρωση για δημοτικούς χορούς?)
ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ Ηθικά:Περί της Τύχης ή Αρετής Αλεξάνδρου
Έγημε δε Ρωξάνην εαυτώ μόνης ερασθείς.την δε Δαρείου Στάτειραν τη βασιλεία και τοις πράγμασι (συνέφερε γαρ η των γενεών ανάμιξις),των δ'άλλων Περσίδων εκράτησε τοσούτο σωφροσύνη,όσον ανδρεία Περσών άκουσαν μεν γάρ ουκ είδεν ας δ'είδε μάλλον ή ας ούκ είδε παρήλθε,και πάσιν ων τοις άλλοις φιλάνθρωπος,μόνοις υπερηφάνως τοις καλοίς εχρήτο.Περί δε της Δαρείου γυναικός,ευπρεπεστάτης γενομένης ουδέ φωνήν επαινούσαν το κάλλος ήκουσεν.......
-
Ο χρήστης STEF έγραψε:
Στεναχωριέμαι και θυμώνω με τον εαυτό μου γιατί είμαι 31 ετών και δεν έμαθα να μιλάω σωστά ελληνικά (ένα ΤΕΙ τεχνολογικών εφαρμογών τελείωσα ο φουκαράς..).Την ίδια δυσκολία όμως βλέπω και στην αδελφή μου (35 ετών, που τελείωσε το Γεωλογικό), και στην αρραβωνιαστικιά μου (29 ετών, η οποία έχει τελειώσει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο)..
Την απαντηση θα τη βρεις στις καταληψεις που γινονταν εναντιον της επαναφορας των Αρχαιων Ελληνικων στο γυμναασιο και την υποβαθμιση του μαθηματος των Νεων Ελληνικων....
-
Ο χρήστης ΚRΙΕΖΑ έγραψε:
Στεναχωριέμαι και θυμώνω με τον εαυτό μου γιατί είμαι 31 ετών και δεν έμαθα να μιλάω σωστά ελληνικά (ένα ΤΕΙ τεχνολογικών εφαρμογών τελείωσα ο φουκαράς..).
Την ίδια δυσκολία όμως βλέπω και στην αδελφή μου (35 ετών, που τελείωσε το Γεωλογικό), και στην αρραβωνιαστικιά μου (29 ετών, η οποία έχει τελειώσει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο)..
Την απαντηση θα τη βρεις στις καταληψεις που γινονταν εναντιον της επαναφορας των Αρχαιων Ελληνικων στο γυμναασιο και την υποβαθμιση του μαθηματος των Νεων Ελληνικων....
πιστευεις οτι στα 15 (πανω κατω) ειναι καποιος ωριμος αρκετα ετσι ωστε να καταλαβει ολο τον πλουτο της ελληνικης (λογοτεχνια, ποιηση αρχαια κειμενα κτλ)??
Ελληνισμος και Εθνικισμος