-
manosk ευχαριστω πολυ για το φυλλο της κυβερνησεως που παρεθεσες, αλλα δυστυχως τοσο αναλυτικες πληροφοριες με εκαναν να το παρατησω. Ισως καποια αλλη μερα να εχω πιο πολυ διαθεση...
Βλεπω οτι οι περισσοτεροι (ή μηπως ολοι) εδω μεσα συμφωνουμε στον αναχρονιστικο θεσμο των μαθητικων παρελασεων, αλλοι υποστηριζοντας οτι πρεπει να ηγουνται της παρελασης σχολικα εμβληματα και οχι σημαιες, ενω αλλοι θελουν να καταργηθουν. Προσωπικα θα ηθελα την καταργηση οχι μονο των μαθητικων παρελασεων για τους λογους που προαναφερθηκαν, αλλα και τις στρατιωτικες παρελασεις λογω ασκοπου οικονομικου κοστους.
Δεν νομιζω οτι κανεις ειναι offtopic, αλλωστε σκεψεις παραθετουμε πανω στον Ελληνισμο, δεν συγγραφουμε δοκιμιο.
Επισης ο πληθυσμος της Ελλαδας που καταγεται εκτος Ελλαδας ανερχεται λιγο πανω απο το 1 εκατ, δεν νομιζω οτι μπορουμε να μιλαμε για μια πολυφυλλετικη χωρα. Το ιδανικοτερο παραδειγμα πολυφυλλετικοτητας που μπορω να σκεφτω ειναι το Αμστερνταμ, μια πολη οπου το 55% των κατοικων της προερχεται απο 170 χωρες εκτος Ολλανδιας. Μαλιστα επενδυει καθε χρονο ο δημος σεβαστα ποσα ωστε να αποτρεψει την γκετοποιηση. Γιατι στην Ελλαδα ειμαστε τοσο επιφυλακτικοι απεναντι στους διαφορετικους πολιτισμους?
Μεγαλη εντυπωση που κανει πως οι Ελληνες μαθητες αναφερθηκαν ως Ελληνες και Ελληνοπουλα, ενω μερικοι μαθητες με ξενες ριζες ως Αλβανακια και Ρωσσακια...
Εχω εναν φιλο που εχει παντρευτει μια απο το Χονκ Κογκ, εχοντας γνωριστει σε μεταπτυχιακο προγραμμα στην Σκωτια. Αυτη τωρα μαθαινει Ελληνικα σε προγραμμα του πανεπιστημιου Αθηνων για αλλοεθνεις αποφοιτους πανεπιστημιακης εκπαιδευσης και με την καταλληλη εξασκηση προβλεπω πως σε 10-15 χρονια θα μιλα Ελληνικα χωρις να μπορεις να καταλαβεις την καταγωγη της. Γιατι σε αυτη που αφησε την πατριδα της, την οικογενεια της, τους φιλους της και κανει φιλοτιμες προσπαθειες να ενστερνιστει την Ελληνικοτητα δεν της δινουμε καν το δικαιωμα να νιωθει Ελληνιδα αν το επιθυμει? Η ιδια μου εχει πει με ποση καχυποψια την κοιτουν στον δρομο, στα μαγαζια, στα ΜΜΜ... Α, και η αδεια παραμονης προς το παρον τους εχει στοιχισει παραπανω απο 4000 ευρω και πολυ κοπο. Προφανως δεν μενω μονο στο μεμονωμενο παραδειγμα αλλα αναφερομαι και σε ολους που επιθυμουν να νιωσουν Ελληνεις.
Θα συνφωνησω και εγω με το: οποιος μιλα Ελληνικα και νιωθει τον εαυτο του Ελληνα ειναι Ελληνιας.
ililias συγχωρεσε την αγνοια μου αλλα μου εξηγεις τι σε ενοχλει το Γραικος? Δεν καταλαβαινω καποια διαφορα στην συναισθηματικη φορτιση μεταξυ του Ελληνας και Γραικος. Ακομα και να μας φωναζουν Αχαιους, Παναχαιους, Δαναους, Αργειους, Πανελληνες, Σελλους, Ελλαδικους, Ρωμαιους, Ρωμιους δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να προσβαλλομαστε.
-
Α καλα, αυτο το Ελληνικο ανωτερο DNA (κατα Χαλκια/Ιωαννιδη/Χριστοδουλο) ειναι σαφως ανωτερης (διπλης) πλεξης απο τα υπολοιπα....
Τωρα και σε συσκευασια ταξιδιου με ΜΟΝΟ 29.99 Ευρω...
-
Ο χρήστης medos έγραψε:
Οντως το παρερμηνευσε....
Ειναι ορισμενοι που αρπαζονται αμεσως......Αυτο που ηθελα να πω - για οσους το παρερμηνευσαν - ειναι οτι οι γονεις να βαλουν τα παιδια τους να διαβασουν ετσι ωστε να αριστευσουν αυτα (εληνοπουλα) και οχι τα αλβανακια, ρωσσακια κλπ.
Βασικά κατάλαβα πολύ καλά..
Σωστά τα λες και συμφωνώ στο να βάλουν οι γονείς τα παιδιά τους να διαβάσουν αλλά έχω πολλές ενστάσεις:
1ον) Δε θέλουν όλοι να διαβάσουν (εγώ θέλω, απόδειξη ότι συνέχισα τις σπουδές μου στο πανεπιστήμιο)
2ον) Αν είναι να αριστεύσουν για να σηκώνουν τη σημαία κάθε 2 φορές το χρόνο, καλύτερα να μη σώσουν να αριστεύσουν. Το θέμα είναι να αριστεύσουν για να μορφωθούν.
3)Αυτό που λες υπονοεί ότι αν διαβάσουν τα ελληνάκια, τα ρωσάκια και τα αλβανάκια, θα σηκώσουν τη σημαία τα ελληνάκια γιατί σίγουρα θα τα καταφέρουν καλύτερα επειδή είναι πιο... έξυπνα; Ή εγώ δεν κατάλαβα καλά (Και αν είναι έτσι ζητάω συγνώμη προκαταβολικά)Το συγκεκριμενο θεμα με την σημαια εχει καταντησει πολιτικο δηλ αντιπαραθεση μεταξυ κυβερνησης και αντιπολιτευσης για καθαρα ψηφοθηρικους σκοπους και προσωπικα με αφηνει παγερα αδιαφορο. Αυτο που εγραψα ειναι απλα μια σκεψη που μου φαινεται λογικη.
Εντάξει, αυτό είναι δεδομένο και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο
-
Ο χρήστης Af9pk έγραψε:
ililias συγχωρεσε την αγνοια μου αλλα μου εξηγεις τι σε ενοχλει το Γραικος? Δεν καταλαβαινω καποια διαφορα στην συναισθηματικη φορτιση μεταξυ του Ελληνας και Γραικος. Ακομα και να μας φωναζουν Αχαιους, Παναχαιους, Δαναους, Αργειους, Πανελληνες, Σελλους, Ελλαδικους, Ρωμαιους, Ρωμιους δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να προσβαλλομαστε.
Εγω να προσθέσω οτι επί Τουρκοκρατίας υπήρχε διαχωρισμός μεταξί των 'Ρουμ' (Ρωμιοι)και των 'Γιουναν' (Ιώνες) και αναφερόντουσαν σε άλλους πλυθισμούς που μετά όταν 'ξανανακαλύψαμε' την λέξη έλληνας, λέξη ξεχασμένη για Αιώνες τους βάλαμε όλους απο κάτω από την ίδια ομπρελα.
-
Ο χρήστης Af9pk έγραψε:
ililias συγχωρεσε την αγνοια μου αλλα μου εξηγεις τι σε ενοχλει το Γραικος?Δεν έγραψα ότι με ενοχλεί, σημείωσα μόνο ότι δεν μας λένε (οι 'άλλοι') Έλληνες.
Προσωπικά αναφέρομαι στους αρχαίους Έλληνες ως 'Ancient Greeks', δίχως καν να γνωρίζω αν είναι αυτό ιστορικά σωστό.
Η Ελλάς, πάντως, δεν είναι πουθενά γνωστή ως 'Hellas'.
Σωστό ή όχι, προσβλητικό ή όχι, είμαστε από τη 'Greece' ή το 'Yunan'. -
Nα διορθώσω ως προς το ότι οι Οθωμανοί αποκάλεσαν τους Έλληνες Ρουμ, όπως αυτοπακαλούνταν ήδη από αιώνες τότε οι ίδιοι, δηλαδοί Ρωμαίοι.
Το Γιουνάν, αραβική παραφθορά του Ίων αναφερόμενη και στο Κοράνι, επιστρατεύθηκε ως μετάφραση του Έλληνας, όταν επανεφευρέθηκε από εμάς αυτός ο όρος, αφού δημιουργήθηκε το νέο ελληνικό κράτος, ως αποτέλεσμα του νέου ελληνικού εθνικισμού.
Και σήμερα αποκαλούν Γιουνάν τους πολίτες του ελληνικού κράτους, και Ρουμ τους Έλληνες που αυτοί θεωρούν πως ανήκουν σε δικά τους χωράφια (Πόλη, Κύπρος)Ως προς τις παρελάσεις, μαθητικές και στρατιωτικές, έχω να πω ότι, όσο κι αν αποσπούν σχολεία και στρατό από το κύριο έργο τους, είναι απαραίτητες για το φρόνημα του λαού. Μπορούν να βρεθούν τρόποι περιορισμού του κόστους, ιδίως για το στρατό (π.χ. μία πάγια μονάδα επίδειξης, χωρίς να αποσπώνται οι άλλες).
Για τον αλλοδαπής προέλευσης μαθητή σημαιοφόρο, έχω να πω ότι αν το θέλει, τεκμαίρεται ότι κολακεύεται -τουλάχιστον- από αυτό, και είναι αμαρτία να του κλέινουμε την πόρτα στα μούτρα, αντί να τον ενθαρρύνουμε να εξελληνισθεί και να έχουμε σε λίγα χρόνια τον ίδιο ή έστω τα παιδιά του στον Ελληνικό Στρατό (όπου εμείς οι 'γνήσιοι' έχουμε φαγωθεί πώς να υπηρετήσουμε λιγότερο). -
*“*Αν η θεωρία της σχετικότητας αποδειχτεί σωστή, οι Γερμανοί θα πουν ότι είμαι Γερμανός και οι Γάλλοι θα διακηρύξουν ότι είμαι πολίτης του κόσμου. Αν η θεωρία μου αποδειχτεί λάθος, οι Γάλοι θα πουν ότι είμαι Γερμανός και οι Γερμανοί θα διακηρύξουν ότι είμαι Εβραίος”
ΑΛΜΠΕΡΤ ΑΪΝΣΤΑΪΝΣτα ρωσικά αποκρίθηκε μόλις ερωτήθηκε από δημοσιογράφο της ΕΡΤ για την νίκη του ο νέος μας Ολυμπιονίκης κ. Ηλίας Ηλιάδης. Ο πρωταθλητής του «τζούντο» (ο «τζουντόκα», όπως καταγράφεται πλέον στην Ελληνική γλώσσα) ξάφνιασε πολλούς. Κάποιους μάλιστα, τους σόκαρε. Μερικοί θυμήθηκαν την μαζική εισαγωγή των φερέλπιδων αθλητών, που έκανε συνειδητή πολιτική αυτή η χώρα, προκειμένου να αποκτήσει μετάλλια στις διεθνείς διοργανώσεις. Οι αθρόες Ελληνοποιήσεις ήταν μόνο μια πτυχή του κρατικού πρωταθλητισμού, που με τόση συνέπεια ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Οι άλλες πτυχές βρίσκονται, επίσης, στην επικαιρότητα και είναι πολύ πιο δυσάρεστες. Η επιχείρηση «ανατολικογερμανοποίησης» της χώρας (διότι αυτό ζητούσε ο λαός», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό «9,84» ένας από τους βασικούς «αρχιτέκτονες» αυτής της πολιτικής, ο κ. Γεώργιος Λιάνης) έδειξε τα όρια της και τα σάπια θεμέλια της. Το φαινόμενο Κεντέρη-Θάνου, όπως και το φαινόμενο πρωταθλητών που δεν μιλούν Ελληνικά, είναι αποτέλεσμα αυτής της ίδιας πολιτικής
Βεβαίως, τα δύο φαινόμενα έχουν μεν κοινή προέλευση, αλλά έχουν εντελώς διαφορετικές διαστάσεις. Σε ηθικό επίπεδο δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε παραβατικότητα. Στην δεύτερη –όσο και αν αυτό μας ξαφνιάζει- έχουμε την εφαρμογή της νεωτερικότητας στην έννοια του «έθνους». Σε ένα σημαντικό κείμενο ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης κ. Ανδρέας Πανταζόπουλος επισημαίνει: «Αντίθετα από ό,τι πιστεύεται, από αριστερούς και δεξιούς, η (δημοκρατική) πατρίδα, το (νεωτερικό) έθνος δεν είναι μια αμετάλλακτη ανά τους αιώνες ουσία, μια διαιωνιζόμενη νοοτροπία, ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας, μια ανεπανάληπτη εντοπιότητα, μια αυθεντική ντοπιολαλιά, μια προσίδια θρησκευτικότητα. Το δημοκρατικό έθνος είναι η πολιτική κοινότητα των μελλών που θέλουν να ζήσουν μαζί, αναγνωρίζοντας το δημοκρατικά παραγόμενο νόμο ως έδρα συνύπαρξης τους.» («Έθνος και Αριστερά», «Ελευθεροτυπία» 12,5,2004) Τι σημαίνει αυτό; Απλά: Έλληνας είναι όποιος θέλει να είναι Έλληνας κα αποφασίσει να ακολουθήσει τους δημοκρατικούς κανόνες της κοινότητας. Στον παραπάνω ορισμό θα προσθέταμε και το τυπικό: Πρέπει η ίδια η κοινότητα να αποδεχτεί τον αιτούντα ως μέλλος της.
Καλώς, λοιπόν, η ελληνική κοινότητα δέχτηκε δια της πολιτείας τον κ. Ηλία Ηλιάδη ως Έλληνα επειδή «δέρνει δυνατά» όπως είπε σε παράθυρο παλαιός δημοσιογράφος. Δεν πρέπει να μας σοκάρει το γεγονός ότι η πρώτη του αντίδραση μετά τη μεγάλη του νίκη ήταν να μιλήσει ρωσικά. Αυτό που πρέπει να μας σοκάρει –και πρέπει να το κρατάμε στη μνήμη μας- ήταν η αντίδραση αυτής της ίδιας της κοινωνίας σε ανθρώπους που θέλουν να είναι Έλληνες και δεν διαπρέπουν στα αθλήματα. Χειρότερα: σε ανθρώπους που διαπρέπουν στα ελληνικά γράμματα.
Οι χθεσινοί πανηγυρισμοί για το χρυσό στο τζούντο πρέπει να μεταφραστούν προϊόντος του χρόνου ως συγνώμη σε εκείνο το παιδί, τον Οδυσσέα Τσενάι, που πρώτευσε στα γράμματα, αλλά η κοινότητα του αρνήθηκε την ελληνική τιμή. Όλοι οι αθλητές με τα ελληνικά η ξενικά ονόματα, με την ελληνική ή ξενική προφορά, είναι Έλληνες διότι θέλουν να είναι Έλληνες. Απλώς δεν πρέπει να αφαιρούμε αυτό το δικαίωμα και σε άλλους, που προκόβουν σε άλλους τομείς.
Πρέπει, όμως, να μας προβληματίσει και κάτι ακόμη. Η ετεροβαρής προσέγγιση αυτής της κοινωνίας προς τον αθλητισμό. Είχε δίκιο ο κ. Λιάνης όταν είπε ότι η ελληνική κοινωνία θέλει πάση θυσία μετάλλια. Φαίνεται από το γεγονός ότι προσβάλλεται όταν σηκώνει την σημαία ο κ. Οδυσσέας Τσενάι, αλλά πανηγυρίζει όταν κάνει το ίδιο ο κ. Ηλίας Ηλιάδης. Το δυστύχημα είναι ότι θέλει μετάλλια μόνο στον αθλητισμό. Αυτή η ίδια κοινωνία δεν συμπεριφέρεται κατά τον ίδιο τρόπο στους ομογενείς αθλητές και στους ομογενείς των γραμμάτων και των επιστημών.
Πόσοι και πόσοι επέστρεψαν στην χώρα και αναγκάστηκαν να ξαναξενιτευτούν επειδή η Ελλάδα δεν τους συμπεριφέρθηκε ούτε κατ’ ελάχιστον όπως συμπεριφέρεται στους ομογενείς αθλητές της; Ναι! Σίγουρα, φταίει η πολιτεία σ’ αυτό, αλλά η πολιτεία δεν λειτουργεί ερήμην της κοινωνίας. Δεν ένιωσαν ποτέ οι πολιτικοί σε άλλους τομείς την πίεση που διέκρινε (κι ανταποκρίθηκε) ο κ. Λιάνης. Η Ελλάδα δεν δείχνει να καίγεται για μετάλλια στα Γράμματα και στις Επιστήμες. Η ίδια η κοινωνία, που «ελληνοποιεί» στην συνείδηση της την κ. Μανιάνι, το αρνείται στον κ. Τσενάι. Το έλλειμμα πνευματικότητας παράγει περισσότερο έλλειμμα πνευματικότητας.
Καλά και χρυσά (αργυρά ή χάλκινα) είναι όλα τα μετάλλια των Ελλήνων ή ελληνοποιηθέντων αθλητών. Μόνο που δεν είναι τα μόνο που χρειαζόμαστε. Αυτή η χώρα είναι παραμορφωμένη. Είναι υπερτροφική σε κάποια ζητήματα (π.χ. αθλητισμός) και ατροφική σε άλλα (π.χ. Παιδεία και Επιστήμες). Αυτό ήταν αποτέλεσμα της στρεβλής ιεράρχησης που η ελληνική κοινωνία έχει χτίσει και μεταφράστηκε στην παραγωγή κάποιων πολιτικών και στην απουσία κάποιων άλλων. Από εδώ και πέρα πρέπει να ξαναδούμε τα πράγματα. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει χώρα υποδοχής ανθρώπων που θα φέρνουν μετάλλια. Όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά παντού…
(Του Πάσχου Μανδραβελη, 'Απογευματινή' 18,8,2004)
-
Ο χρήστης medos έγραψε:
Εγω πιστευω στις απλες λυσεις τετοιου ειδους προβληματων. Να κατσουν να διαβασουν τα εληνοπουλα ετσι ωστε να σηκωσουν αυτα τη σημαια και να μην εχουμε κανενα προβλημα. Γιατι να αριστευουν οι 'αλλοδαποι'?Οι αλλοδαποί αριστεύουν γιατί είναι 2-3 χρόνια μεγαλύτεροι από τους συμμαθητές τους.
-
Ο χρήστης Coyot έγραψε:
Nα διορθώσω ως προς το ότι οι Οθωμανοί αποκάλεσαν τους Έλληνες Ρουμ, όπως αυτοπακαλούνταν ήδη από αιώνες τότε οι ίδιοι, δηλαδοί Ρωμαίοι.
Το Γιουνάν, αραβική παραφθορά του Ίων αναφερόμενη και στο Κοράνι, επιστρατεύθηκε ως μετάφραση του Έλληνας, όταν επανεφευρέθηκε από εμάς αυτός ο όρος, αφού δημιουργήθηκε το νέο ελληνικό κράτος, ως αποτέλεσμα του νέου ελληνικού εθνικισμού.
Και σήμερα αποκαλούν Γιουνάν τους πολίτες του ελληνικού κράτους, και Ρουμ τους Έλληνες που αυτοί θεωρούν πως ανήκουν σε δικά τους χωράφια (Πόλη, Κύπρος)Ως προς τις παρελάσεις, μαθητικές και στρατιωτικές, έχω να πω ότι, όσο κι αν αποσπούν σχολεία και στρατό από το κύριο έργο τους, είναι απαραίτητες για το φρόνημα του λαού. Μπορούν να βρεθούν τρόποι περιορισμού του κόστους, ιδίως για το στρατό (π.χ. μία πάγια μονάδα επίδειξης, χωρίς να αποσπώνται οι άλλες).
Για τον αλλοδαπής προέλευσης μαθητή σημαιοφόρο, έχω να πω ότι αν το θέλει, τεκμαίρεται ότι κολακεύεται -τουλάχιστον- από αυτό, και είναι αμαρτία να του κλέινουμε την πόρτα στα μούτρα, αντί να τον ενθαρρύνουμε να εξελληνισθεί και να έχουμε σε λίγα χρόνια τον ίδιο ή έστω τα παιδιά του στον Ελληνικό Στρατό (όπου εμείς οι 'γνήσιοι' έχουμε φαγωθεί πώς να υπηρετήσουμε λιγότερο).Ο όρος Έλληνας άρχισε να χρησιμοποιείται με τη καλή του έννοια από το 1200-1400 μ.χ. για να περιγράψει τους ελληνόφωνες κατοίκους της πρώην Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (που εμείς αποκαλούμε Βυζαντινή) και που κοροϊδευτικά την αποκαλούσαν εκείνη την εποχή Αυτοκρατορία του Βοσπόρου. Μέχρι τότε ο όρος Έλληνας δεν ήταν καλή προσφώνηση (ειδωλολάτρες, Β' κατηγορίας πολίτες).
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Οι αλλοδαποί αριστεύουν γιατί είναι 2-3 χρόνια μεγαλύτεροι από τους συμμαθητές τους.
Και να συμβαίνει αυτό,ξεχνάς ότι αριστεύουν σε γλώσσα άλλη της μητρικής τους...
Στην περίπτωση δε,αριστεύσεως σε γυμνασιακό ή λυκειακό επίπεδο,τα 2-3 χρόνια της διαφοράς δεν έχουν κανένα αντίκρυσμα σε επίπεδο οξύνοιας και μαθησιακής ευκολίας ένθεν και ένθεν.
-
Ο χρήστης tsilis έγραψε:
Οι αλλοδαποί αριστεύουν γιατί είναι 2-3 χρόνια μεγαλύτεροι από τους συμμαθητές τους.
Και να συμβαίνει αυτό,ξεχνάς ότι αριστεύουν σε γλώσσα άλλη της μητρικής τους...
Στην περίπτωση δε,αριστεύσεως σε γυμνασιακό ή λυκειακό επίπεδο,τα 2-3 χρόνια της διαφοράς δεν έχουν κανένα αντίκρυσμα σε επίπεδο οξύνοιας και μαθησιακής ευκολίας ένθεν και ένθεν.
tsilis γινεσαι αφελης! οι Ελληνες μαθητες αριστευουν επειδη ειναι επιμελεις και διαβαζουν. Οι αλλοδαποι αριστευουν επειδη ειναι μεγαλυτεροι. Αλλωστε δες ποσοι Ελληνες παραμενουν στην ιδια ταξη και οντας μεγαλυτεροι την επομενη χρονια αριστευουν!
[συγγνωμη δεν αντεξα...]
-
Ο χρήστης Af9pk έγραψε:
Αλλωστε δες ποσοι Ελληνες παραμενουν στην ιδια ταξη και οντας μεγαλυτεροι την επομενη χρονια αριστευουν![συγγνωμη δεν αντεξα...]
Με όλο το σεβασμό αυτό δεν ισχύει.
Πρώτα από όλα πλέον μαθητής, 'απαγορεύεται' να επαναλάβει τάξη άλλη εκτός από την 1η τάξη του Δημοτικού. Και αν γίνει αυτό, γίνεται μόνο με τη συγκατάθεση του γονέα. Από τα παιδιά που θα επαναλάβουν τάξη το 99%, δεν καλυτερεύει τη σχολική του επίδοση.
-
Ο χρήστης Af9pk έγραψε:
tsilis γινεσαι αφελης! οι Ελληνες μαθητες αριστευουν επειδη ειναι επιμελεις και διαβαζουν. Οι αλλοδαποι αριστευουν επειδη ειναι μεγαλυτεροι. Αλλωστε δες ποσοι Ελληνες παραμενουν στην ιδια ταξη και οντας μεγαλυτεροι την επομενη χρονια αριστευουν!
Αυτό που δεν καταλαβαίνεις οτι προσπαθεί να σου πεί είναι οτι τα φοβερά μας ελληνόπουλα έχουν την γεννετήσια ικανότητα να αριστέυουν.. ενώ τα άλλα απλώς έτυχε....
Θα ήθελα να ξέρω έαν είναι γεννετήσια και η ικανότητα να πίνουν ασταμάτητα καφέδες στις καφετέριες ή εαν ή αποστροφή για την δουλειά και τον ιδρώτα εντάσεται στο ίδιο πλαίσιο ?
-
Εντυπωσιασμένος από το επίπεδο της συζήτησης θα καταθέσω κι εγώ.
Αρχικά θεωρώ πλέον ατυχή την ταύτιση (σε αρκετά μεγάλο βαθμό) ελληνικής και χριστιανικής παιδείας. Δεν ξέρω πια πόσο% είμαστε χριστιανοί στη χώρα αυτή, ούτε έχει σημασία, καθώς η δημοκρατία κρίνεται από το σε ποιο βαθμό διασφαλίζει την πλήρη ισότητα δικαιωμάτων για τις μειοψηφίες. Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη χρονική περίοδο στην οποία αναφέρεται αυτή η ταύτιση (βυζάντιο), το να λέγεσαι Έλληνας δεν ήταν και ό,τι πιο τιμητικό, μάλλον το αντίθετο, γιατί έτσι επέβαλλε η νοοτροπία που επικράτησε (καμμιά σχέση με ελληνική). Οι Έλληνες σήμερα είμαστε ορθόδοξοι, καθολικοί, ιουδαίοι (είχα αρκετούς συμμαθητές και κάποιους φίλους), μουσουλμάνοι (στη Θράκη) και βέβαια πάρα πολλοί άθεοι (όχι τύποις αλλά ουσιαστικά). Ό,τι και να είμαστε δεν χρειάζεται (πια) να δίνουμε λογαριασμό.
Το topic όμως ξεκίνησε για να μιλήσουμε για ξένα παιδιά. Τι έχουμε λοιπόν εδώ; Στις περισσότερες περιπτώσεις που ανακαλώ, παιδιά που στη χώρα μας βρήκανε μια ζωή πολύ πιο ανθρώπινη απ' ό,τι εκεί που γεννήθηκαν. Παρ' όλα αυτά, δεν απαρνούνται την πατρίδα τους και όταν τα ρωτάς σου απαντάνε ότι είναι Αλβανοί ή ό,τι άλλο, αλλά συνεχίζουν να θέλουν να κρατήσουν τη σημαία μας. Για μένα, αυτό είναι το καλύτερο. Δεν θα προτιμούσα έναν άνθρωπο που εύκολα θα απαρνιόταν το συναισθηματικό δεσμό με την πρώτη πατρίδα του. Επιπλέον, η αναγνώριση των όσων η έλλάδα τους παρείχε και η τοποθέτησή της στην καρδιά τους σαν δεύτερη πατρίδα τους (όρος με νόημα) είναι που έχει πραγματικά αξία και καθιστά θετικό το γεγονός να κρατήσει το παιδί αυτό τη σημαία μας.
Και κάποια σκόρπια σχόλια για κάποιες θέσεις φίλων που διάβασα (συγχωρέστε με που βαριέμαι να ψάξω quotes και αν είναι λίγο χαοτικά):
-Και τα ελληνόπουλα διαβάζουν (κάποια τουλάχιστον) αλλά ακόμη κι έτσι σε κάποια σχολεία θα αριστεύσουν (στατιστικά) ξένα παιδιά. Και γιατί όχι άλλωστε;
-Εσείς μπορείτε να πείσετε παιδί σε ευαίσθητη ηλικία ότι ο αποκλεισμός του λόγω εθνικότητας από έναν σχολικό θεσμό είναι δίκαιη; Εγώ όχι και το θεωρώ αντιπαιδαγωγικό. Να θέσουμε άλλα κριτήρια για το ποιος θα κρατάει τη σημαία; Σαν τι; Εθνικοφροσύνη; Πώς θα τη μετράμε, αν (λέω αν) υποθέσουμε ότι αυτό θα ήταν σωστό;
-Οι τιμές στους ήρωες στους οποίους χρωστάμε την ελευθερία μας απόδίδονται κατά πρώτο λόγο από την ίδια τη σημαία και μετά από το σύνολο των ανθρώπων (μαθητών) που την ακολουθούν και όχι ΕΙΔΙΚΑ από τον φέροντα τη σημαία. Ο φέρων τη σημαία έχει απλώς αυτόν τον τιμητικό για τον ίδιο ρόλο.
-Δε θα με πείραζε καθόλου να καταργηθούν οι μαθητικές παρελάσεις.
-[άσχετο] Το ανώτερο ελληνικό DNA της Χαλκιά φέτος μάλλον χάθηκε γιατί είναι πια γνωστή και προφανής στόχος ελέγχων. Ο προπονητής της είναι το πνευματικό παιδί του Τζέκου και μάλλον ο εκκολαπτώμενος νέος βαρώνος του ελληνικού ντόπινγκ. [/άσχετο]
Ελπίζω να μην κούρασα πολύ.
-
Η αναφορα μου σε αλβανακια και ρωσσακια σε αντιθεση με το 'εληνοπουλα' ουδεμια σχεση εχει με διαχωρισμο. Οποτε απο δω και περα θα αναφερομαι σε ολους με καταληξη -ακια η -οπουλα. Τι προτιματε? (Af9pk)
Προσωπικα ειμαι κατα των παρελασεων. Το μονο καλο ειναι οι μαθητριες της Γ λυκειου και τα ξεκωλα που φορανε (αλλο μεγαλο θεμα προς συζητηση αυτο). Απ την αλλη αν δεν γινονται και οι παρελασεις τοτε οι εθνικες εορτες θα ατονησουν και θα ξεχαστουν.
Οπως ειπα το θεμα αυτο με τους αλλοδαπους εχει μεγιστοποιηθει απο τα κομματα για ψηφοθηρικους σκοπους. Οι μεν, που ειναι αντιθετοι, στοχευουν στο ποσοστο του πληθυσμου που ειναι 'εθνικιστες', οι δε στοχευουν στους υπολοιπους που δεν ειναι.
Τωρα το αν θα ειναι καλυτερα τα ελληνακια (η ελληνοπουλα) απο τα αλβανακια ρωσσακια (αλβανοπουλα ρωσσοπουλα) πιστευω πως θα ειναι μιας και τα πρωτα εχουν το αβανταζ της μητρικης γλωσσας (skye)
Για το σχολιο του (Af9pk) δηλ το οτι αυτοι που μενουν στην ιδια ταξη την επομενη χρονια αριστευουν ειναι 1000% λαθος. Για να μεινεις στην ιδια ταξη στο σχολειο πρεπει να εισαι εντελως αδιαφορος οποτε γιατι να αλλαξεις την επομενη χρονια? Απ οτι θυμαμαι στο σχολειο ετσι ηταν τα πραγματα.
Τελος θα ηθελα να πω οτι συμφωνω με τα σχολια του staavros
-
Ο χρήστης Af9pk έγραψε:
[συγγνωμη δεν αντεξα...]
Μαλλον δεν εγινα αντιληπτος απο καποιους, θα επρεπε να ειχα βαλει emoticons... ηθελα απλα να δειξω οτι δεν ειναι θεμα ηλικιας, τοσο για τους Ελληνες μαθητες (οσοι μενουν σε ιδια ταξη ΔΕΝ αριστευουν οντας ωριμοτεροι τον επομενο χρονο) οσο και για τους 'αλλοδαπους' (αριστευουν επειδη προσπαθουν και μελετουν πολυ οχι επειδη καποιοι ειναι μεγαλυτεροι)
-
η σημαια ειναι πολυ βαρια για να τη κουβαλαει ενας που εχει φερει εναν υψηλο βαθμο στο σχολειο!
εχει βαφτει με αιμα! λιγο σεβασμος δε βλαπτει!δε με ενδιαφερει καθολου τι κανουν τα ελληνακια και τα ρωσακια και τα τουρκακια στο σχολειο! μια μεγαλη μεριδα αυτων κανονικα θα δε θα πρεπε να μενει στη χωρα και ομως μενει...απο κει και περα, ας σεβονται το χωρο που ζουν και θα τους σεβαστει και αυτος!
-
Ο χρήστης staavros έγραψε:
Παρ' όλα αυτά, δεν απαρνούνται την πατρίδα τους και όταν τα ρωτάς σου απαντάνε ότι είναι Αλβανοί ή ό,τι άλλο, αλλά συνεχίζουν να θέλουν να κρατήσουν τη σημαία μας. Για μένα, αυτό είναι το καλύτερο. Δεν θα προτιμούσα έναν άνθρωπο που εύκολα θα απαρνιόταν το συναισθηματικό δεσμό με την πρώτη πατρίδα του. Επιπλέον, η αναγνώριση των όσων η έλλάδα τους παρείχε και η τοποθέτησή της στην καρδιά τους σαν δεύτερη πατρίδα τους (όρος με νόημα) είναι που έχει πραγματικά αξία και καθιστά θετικό το γεγονός να κρατήσει το παιδί αυτό τη σημαία μας.
Εδώ θα διαφωνήσω. Έχουμε κάθε δικαίωμα και συμφέρον να διαφυλάξουμε τον εθνικό χαρακτήρα της Πολιτείας μας (Ελληνική Δημοκρατία ονομάζεται, όχι Δημοκρατία των Κατοίκων του Τάδε Γεωγραφικού Χώρου), εξελληνίζοντας και αφομοιώνοντας όσους μετοίκους μπορούμε, εφ' όσον βέβαια το επιθυμούν οι ίδιοι.
Όσοι δεν το επιθυμούν, δεν μπορούν να αξιώσουν ούτε ισόβια παραμονή στη χώρα, ούτε προωθημένα πολιτικά και πολιτιστικά δικαιώματα. Οφείλουμε βεβαίως σεβασμό στα στοιχειώδη ατομικά δικαιώματα όλων των ανθρώπων στην επικράτειά μας, ασχέτως του αν είναι ή αν θέλουν να γίνουν πολίτες μας.
Από τα παραπάνω εξαιρούνται οι μουσουλμανοι συμπολίτες μας διαφορετικής εθνοτικής καταγωγής (Τουρκογενείς, Πομάκοι, Τσιγγάνοι) στη Θράκη, των οποίων η εθνική αφομοίωση απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο, αφού αποτελούν γηγενή μειονότητα. Καλύτερα όμως και γι' αυτούς θα ήταν η ενσωμάτωσή τους στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.
-
Ο χρήστης staavros έγραψε:
Ο προπονητής της είναι το πνευματικό παιδί του Τζέκου και μάλλον ο εκκολαπτώμενος νέος βαρώνος του ελληνικού ντόπινγκ.Σόρυ για το άσχετο αλλά λίγο προσοχή και υπευθυνότητα δε βλάπτει.Δεν μπορείς να κατηγορείς τόσο σοβαρά κάποιον έτσι ανοιχτά χωρίς στοιχεία. Εκτός αν έχεις στοιχεία οπότε περιμένω με ανυπομονησία να τα ακούσω.
-
Όχι 'balo', δεν κατηγορεί.
Αναφέρει αυτό που όλοι γνωρίζουν, τουλάχιστο όσοι ασχολούνται έστω και χομπίστικα με τον αθλητισμό, σε οποιαδήποτε έκφρασή του.
Και για τον Τζέκο, έτσι έλεγαν καποιοι , στοιχεία.
Όλοι ήξεραν και όλοι στοιχεία ζητούσαν.
Σταματώ εδώ μιας και είναι εκτός θέματος, για να μην πάει αλλού η κουβέντα
Ελληνισμος και Εθνικισμος