-
Γεια σας, πριν λίγες μέρες αγόρασα το πρώτο μου αυτοκίνητο ένα Polo Bluemotion 1.0 TSI DSG και έχω την εξής απορία:
Είναι σωστό να αφήνω το κιβώτιο στο D στα φανάρια;
Να πω ότι πιάνει το Start and Stop στο D με πατημένο το φρένο και παίρνει μπρος μόλις αφήσεις το πόδι από το φρένο.
Επίσης η χρήση του δεν περιλαμβάνει κέντρο πόλης κτλ. -
Λέει το manual κάτι σχετικό;
-
Όχι. Και ούτε στο internet βρήκα κάτι επίσημο.
-
Με N το start&stop δουλεύει?
-
Για να μην λέει, οδηγείται σαν κλασικό αυτόματο. Δεν χρειάζεται να βάζεις νεκρα.
-
Εγω υποθέτω ότι με νεκρά δεν θα δουλεύει το start&stop
-
Καλημέρα. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις!
Όντως στο Ν δεν δουλεύει το start and stop. Επίσης σε ένα σημείο στο manual που λέει για εκκίνηση στην ανηφόρα γράφει μόνο για φρένο γκάζι . Τέλος βρήκα και videos στο youtube με DSG start and stop.
Το οδήγησα αυτές τις μέρες στις διακοπές που πήγα, όλα ok -
Ο χρήστης Apatilos έγραψε:
Γεια σας, πριν λίγες μέρες αγόρασα το πρώτο μου αυτοκίνητο ένα Polo Bluemotion 1.0 TSI DSG και έχω την εξής απορία:
Είναι σωστό να αφήνω το κιβώτιο στο D στα φανάρια;
Να πω ότι πιάνει το Start and Stop στο D με πατημένο το φρένο και παίρνει μπρος μόλις αφήσεις το πόδι από το φρένο.
Επίσης η χρήση του δεν περιλαμβάνει κέντρο πόλης κτλ.Από την στιγμή που έχεις αυτόματο, αυτή είναι ακριβώς η διαδικασία. Στο φανάρι όταν είσαι σταματημένος, ακόμα και στο ίσιωμα, πρεπει να πατάς φρένο. Το ότι ενεργοποιείται το start/stop είναι άσχετο, αν και έχει την ίδια ακριβώς λογική. Όταν είσαι σταματημενος και πατάς φρένο, το όχημα βάζει νεκρά μόνο του (και ενεργοποιεί και το start/stop αν ικανοποιούνται και οι υπόλοιπες συνθήκες). Αν δεν πατάς φρένο και είσαι σχεδόν σταματημένος, τότε ως αυτόματο κρατά πρώτη και δίνει λίγο καύσιμο ώστε το όχημα να κριπάρει μπροστά (creep forward - περπατήσει). Υπόψιν για να σταματήσει το αυτοκίνητο θέλει να πατάς φρένο. Αν δεν πατάς τότε θα κριπάρει ακομα κ στον ανηφορο. Οπότε θέλει προσοχή στην κίνηση και στα στενά να μην αφήσεις το φρένο.
Αν το βάλεις στο N τότε παίρνει νεκρά πάλι, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο (ίσα ίσα που ταλαιπωρείς λίγο το σύστημα με το Ν). To N είναι μόνο για να ρυμουλκηθεί το αυτοκίνητο.Με απλά λόγια, αυτή είναι η σωστή λειτουργία του αυτόματου κιβωτίου σου. Έχεις D (ή S που είναι το 2ο πρόγραμμα με ίδια λογική και περισσότερες στροφές), φρένο στο φανάρι χωρίς να αλλάξεις το D.
-
Ευχαριστώ πολύ, ωραία ανάλυση! Ναι το πόδι το έχω μόνιμα στο φρένο όταν σταματάω για οποιοδήποτε λόγο.
VW Polo 2009