-
Ο χρήστης ΓΙΑΝΝΗΣ Μ6 έγραψε:
#Storm#
Ποιο είναι το κερι σε σπρέι που το ρίχνεις πάνω στο νερό και το στεγνωνεις;Βασικά χρησιμοποιώ αυτό:
http://www.praktiker.gr/p/keri-se-sprei ... -5lt-20695Μετά το πλύσιμο ψεκάζεις πάνω στο βρεγμένο αυτοκίνητο και στεγνώνεις, όπως θα στέγνωνες το αυτοκίνητο μετά από κάθε πλύσιμο.
Νομίζω ότι είναι ο ποιο 'φιλικός' τρόπος κερώματος του αυτοκινήτου.
-
Ο χρήστης stilskin έγραψε:
Επίσης δεν υπάρχει περίπτωση ούτε με γυαλιστική αλοιφή (με το χέρι) αλλά ούτε με κερί όπως αναφέρθηκε να μειώσεις το βερνίκι!!!Αν και έχω αντίθετη άποψη (την οποία μου την έχει επιβεβαιώσει και μαγαζί που ασχολείται με τοπικές βαφές και γυαλίσματα), θα ήθελα να μάθω που το στηρίζεις αυτό;
-
οταν τριβουμε και με το χερι δεν γινετε να μην αφαιρεσουμε βερνικι, λιγοτερο βεβαια απο τον αλοιφαδορο αλλα αφαιρουμε, εκτος και αν εχουμε βρει νεους νομους στη φυσικη σχετικα με την τριβη.
-
Οταν το πάχος απο το βερνίκι παίζει περίπου στα 80-100 μm και ο αλοιφαδόρος αφαιρεί γύρω στα 3-5 μm τι νομίζετε οτι μπορείτε να καταφέρετε με την εφαρμογή της γυαλιστικής αλοιφής με το χέρι? Εξάλλου οταν έχουμε αράχνες ο μόνος τρόπος αφαίρεσης τους γίνεται με αλοιφαδόρο! Δεν έχω δει κανέναν παγκοσμίως να χρησιμοποιεί τριβή με το χέρι! Πόσο μάλλον να αφαιρέσουμε βερνίκι με το κερί που δεν περιέχει και abrassives. Να προσέχουμε λίγο τι γράφουμε γιατί μας διαβάζουν κιόλας...
Για οποιαδήποτε άλλη απορία ξεκινάτε με detailingworld.co.uk, cardetailing.gr.
Επίσης σε συζήτηση με εναν απο τους κορυφαίους detailers στην Ελλάδα ποτέ δεν έθεσε θέμα αφαίρεσης βερνικιού απο γυαλιστική αλοιφή ή και κερί με το χέρι.
Μόνο αν επιμείνεις με ενα Da αλοιφαδόρο ή αν δεν κατέχεις πως πρέπει να χρησιμοποιείς εναν rotary θα καταφέρεις να κάνεις ζημιά στο χρώμα του αυτοκινήτου. -
Οταν το πάχος απο το βερνίκι παίζει περίπου στα 80-100 μm και ο αλοιφαδόρος αφαιρεί γύρω στα 3-5 μm τι νομίζετε οτι μπορείτε να καταφέρετε με την εφαρμογή της γυαλιστικής αλοιφής με το χέρι?μικροτερο νουμερο απο αυτο.
Εξάλλου οταν έχουμε αράχνες ο μόνος τρόπος αφαίρεσης τους γίνεται με αλοιφαδόρο! Δεν έχω δει κανέναν παγκοσμίως να χρησιμοποιεί τριβή με το χέρι!
εννοειτε θα χρησιμοποιησει τον ευκολοτερο τροπο και οχι τον δυσκολοτερο.
Πόσο μάλλον να αφαιρέσουμε βερνίκι με το κερί που δεν περιέχει και abrassives. Να προσέχουμε λίγο τι γράφουμε γιατί μας διαβάζουν κιόλας...
ακριβως.
Επίσης σε συζήτηση με εναν απο τους κορυφαίους detailers στην Ελλάδα ποτέ δεν έθεσε θέμα αφαίρεσης βερνικιού απο γυαλιστική αλοιφή ή και κερί με το χέρι.
Μόνο αν επιμείνεις με ενα Da αλοιφαδόρο ή αν δεν κατέχεις πως πρέπει να χρησιμοποιείς εναν rotary θα καταφέρεις να κάνεις ζημιά στο χρώμα του αυτοκινήτου.ακομα και με ενα βρεμενο πανι αν το τριβεις κατεβαζεις βερνικι, αυτος αλλωστε ειναι και ο τροπος που διμιουργουνται οι αραχνες με το πλυσιμο στο χερι ακομα και οταν ο διοκτητς του αυτοκινητου ειναι 'ιδιοτροπος' και ξεκιναει το πλυσιμο με πιεστικο για να απομακρυνει ολες τις βρωμιες, 2 κουβαδες, ειδικα σαμπουαν, κτλ. κτλ. κτλ. γιατι διμουργουνται οι αραχνες τοτε?
ας το κλεισουμε εδω περα γιατι δεν εχει νοημα η μεγαλυτερη αναλυση.
-
Ο χρήστης Ηλιας Α έγραψε:
ας το κλεισουμε εδω περα γιατι δεν εχει νοημα η μεγαλυτερη αναλυση.+1 γιατί εγώ ακόμη έμεινα με την απορία.
Τέλος πάντων. Ο καθένας ας κάνει ότι θέλει στο αυτοκίνητό του. Απλό.
-
Ο χρήστης Ηλιας Α έγραψε:
Οταν το πάχος απο το βερνίκι παίζει περίπου στα 80-100 μm και ο αλοιφαδόρος αφαιρεί γύρω στα 3-5 μm τι νομίζετε οτι μπορείτε να καταφέρετε με την εφαρμογή της γυαλιστικής αλοιφής με το χέρι?
μικροτερο νουμερο απο αυτο.
Πλάκα μας κάνεις...
Εχεις κάνει ποτέ μετρήσεις πάχους χρώματος? Σου παραθέτω μερικές εικόνες για να δεις τι παίζει σε εργοστασιακή πάντα κατάσταση και οχι βαμμένα πάλι. Αν θες μπορώ να σου δώσω και άλλα παραδείγματα.http://i679.photobucket.com/albums/vv15 ... C_1904.jpg
http://i679.photobucket.com/albums/vv15 ... 3587_1.jpg
Εξάλλου οταν έχουμε αράχνες ο μόνος τρόπος αφαίρεσης τους γίνεται με αλοιφαδόρο! Δεν έχω δει κανέναν παγκοσμίως να χρησιμοποιεί τριβή με το χέρι!
εννοειτε θα χρησιμοποιησει τον ευκολοτερο τροπο και οχι τον δυσκολοτερο.
Μα δεν υπάρχει ευκολότερος τρόπος και δυσκολότερος τρόπος! Πολύ απλά με το χέρι καταφέρνεις να κάνεις μια τρύπα στο νερό!!!
Πόσο μάλλον να αφαιρέσουμε βερνίκι με το κερί που δεν περιέχει και abrassives. Να προσέχουμε λίγο τι γράφουμε γιατί μας διαβάζουν κιόλας...
ακριβως.
I rest my case...
Μόνο αν επιμείνεις με ενα Da αλοιφαδόρο ή αν δεν κατέχεις πως πρέπει να χρησιμοποιείς εναν rotary θα καταφέρεις να κάνεις ζημιά στο χρώμα του αυτοκινήτου.ακομα και με ενα βρεμενο πανι αν το τριβεις κατεβαζεις βερνικι, αυτος αλλωστε ειναι και ο τροπος που διμιουργουνται οι αραχνες με το πλυσιμο στο χερι ακομα και οταν ο διοκτητς του αυτοκινητου ειναι 'ιδιοτροπος' και ξεκιναει το πλυσιμο με πιεστικο για να απομακρυνει ολες τις βρωμιες, 2 κουβαδες, ειδικα σαμπουαν, κτλ. κτλ. κτλ. γιατι διμουργουνται οι αραχνες τοτε?
Στο δικό μου που έχω αρκετό καιρό να το κερώσω αλλά το πλένω με τον σωστό τρόπο οι αράχνες είναι ελάχιστες. Οι αράχνες είναι δύσκολο να τις εξαφανίσεις εντελώς αλλά μπορείς να μειώσεις δραστικά την εμφάνιση τους αν ψαχτείς λίγο.
ας το κλεισουμε εδω περα γιατι δεν εχει νοημα η μεγαλυτερη αναλυση.
Συμφωνώ γιατί διακρίνω κάποια άγνοια απο τα γραφόμενα σου και το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν λάθος εντυπώσεις!
-
Μην γραφετε ο,τι να'ναι ορισμενοι χωρις να γνωριζετε.
Το κερι οχι μονο δεν φθειρει το βερνικι αλλα το προστατευει κιολας αφου προσθετει ενα ακομα στρωμα προστασιας απο πανω του. Οι γυαλιστικες αλοιφες αφαιρουν βερνικι, οχι το κερωμα το οποιο, αναλογα και το κερι, καλο ειναι να γινεται 3-4 φορες το χρονο.Οσο για τα υγρα κερια που λετε καποιοι, περαν καποιων sealant (συνθετικων κεριων), τα περισσοτερα προσφερουν μονο λαμψη και τιποτα παραπανω.
Οποιος θελει προστασια χρησιμοποιει σκληρο κερι-παστα μονο.
Κορυφαια στο θεμα προστασιας αλλα και γενικα πολυ καλο ειναι το collinite 915 που κοστιζει γυρω στα 35 ευρω αλλα πλεον ερχεται μονο απο εξωτερικο αφου δεν υπαρχει Ελλαδα. -
Ο χρήστης Driver///M έγραψε:
Μην γραφετε ο,τι να'ναι ορισμενοι χωρις να γνωριζετε.Είναι πολύ άσχημο αυτό που κάνεις εσύ αλλά και άλλοι χρήστες να λέτε σε όσους έχουν αντίθετη άποψη 'να μην γράφουν ο,τι να'ναι **ορισμενοι **χωρις να γνωριζετε'.
Τι σας κάνει να υπέρεχετε από τους άλλους και να θεωρείστε ότι ξέρετε περισσότερα πράγματα;;;
-
Σεβαστές όλες οι γνώμες και πολύ ευχαρίστως να γίνεται διάλογος αλλά όταν φτάνουμε να πείθουμε τους υπολοίπους αναγνώστες οτι η λανθασμένη μας άποψη είναι σωστή τότε φτάνουμε στο σημείο της παραπληροφόρησης.
Η ενασχόλη μας ως χόμπυ για το detailing καθώς και το μεράκι και η αγάπη για το αντικείμενο μας έχει δώσει μια ιδέα περί βασικών κανόνων. Προσωπικά λόγω χώρου δεν έχω ασχοληθεί με αλοιφαδόρους και προχωρημές τεχνικές τελειοποίησης του αποτελέσματος αλλά εχω αποκτήσει κάποιες βασικές γνώσεις επι του αντικειμένου. Αρχικά είχα κάνει και εγώ τα δικά μου 'κατορθώματα' όταν προσπαθούσα να σβήσω γρατζουνιά και μεταφορά χρώματος απο αυτοκίνητο που είχε τριφτεί πάνω στο αμάξι μου και το αποτέλεσμα ήταν χειρότερο. Εκτοτε κάθισα και έμαθα κάποια πράγματα.O Driver///M πολυ σωστά τα λεει αλλά ίσως παρεξηγήθηκε ο γραπτός του λόγος.
Ουτε επιδειξη γνώσεων κάνουμε ούτε διαγωνισμό. Απλά παραθέτουμε μερικά πράγματα που έχουμε μάθει με τον καιρό. -
...αλλά όταν φτάνουμε να πείθουμε τους υπολοίπους αναγνώστες οτι η λανθασμένη μας άποψη είναι σωστή τότε φτάνουμε στο σημείο της παραπληροφόρησης...Αυτό όμως να αφορά όλες τις απόψεις και όχι επιλεκτικά εκείνες που δεν συμφωνούν με τις δικές μας.
Γιατί π.χ. και εγώ από την πλευρά μου θεωρώ πολλές απόψεις λανθασμένες, αφού δεν με πείθουν (μέχρι στιγμής) τα γραφόμενα αλλά η εμπειρία μου από την δική μου ενασχόληση, η οποία μου έχει δείξει ότι το κέρωμα το αυτοκινήτου 'τρώει' το βερνίκι και σε βάθος χρόνου και το χρώμα.
-
Για κάποιο λόγο έχεις αυτη την λανθασμένη άποψη η οποία δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Το κερί μόνο προστασία παρέχει στο αυτοκίνητο και επ'ουδενι δεν μειωνει το βερνίκι.
Υπάρχουν 3 αρκετά γνωστοί detailers στην ελλάδα που αν επικοινωνήσεις μαζί τους πολύ ευχαριστως θα σου λύσουν οποιαδήποτε απορία σου. Εξαλλου όλοι μας κάπως ετσι ξεκινάμε με απορίες.
Επίσης υπάρχουν και φόρουμ πολυ καλα ενημερωμενα σχετικα με το αντικειμενο καθώς και οδηγοί στο youtube τόσο για αρχάριους αλλά και για προχωρημένους. -
Για να το κλείσουμε εδώ το θέμα και επειδή δεν μου αρέσει να περιαυτολογώ και να επαναλαμβάνομαι.
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Ο καθένας ας κάνει ότι θέλει στο αυτοκίνητό του. Απλό. -
δηλαδη η τριβη που θα εφαρμωσεις με το χερι ή τον αλοιφαδορο για να δουλεψεις το κερι ΔΕΝ ΑΦΑΙΡΕΙ καποιο ποσοστο απο το βερνικι.
ΟΚ παλληκαρια, αστε με εμενα να πιστευω κατι αλλο, οτι και με το χερι να τριβεις ενα μεταλλο αυτο σιγα-σιγα θα γυαλισει, γιατι αραγε?
ακομα περιμενω και μια απαντηση για τις αραχνες. -
το κερι δεν αφαιρει βερνικι. το κερι που ειναι και γυαλιστικο cleaner wax αφαιρει. ta abrasives αφαιρουν βερνικι με την τριβη που τα διασπαει. τα abrasives (λειαντικοι κοκκοι) υπαρχουν στις αλοιφες γυαλισματος.
-
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Μην γραφετε ο,τι να'ναι ορισμενοι χωρις να γνωριζετε.
Είναι πολύ άσχημο αυτό που κάνεις εσύ αλλά και άλλοι χρήστες να λέτε σε όσους έχουν αντίθετη άποψη 'να μην γράφουν ο,τι να'ναι **ορισμενοι **χωρις να γνωριζετε'.
Τι σας κάνει να υπέρεχετε από τους άλλους και να θεωρείστε ότι ξέρετε περισσότερα πράγματα;;;
Δεν ειναι θεμα αποψης αλλα του τι ισχυει.
Το οτι 1+1 κανει 2 δεν ειναι αποψη αλλα η αντικειμενικη πραγματικοτητα.
Το οτι το κερι δεν φθειρει το βερνικι αλλα το προστατευει δεν ειναι αποψη, αλλα η πραγματικοτητα που σχετιζεται με τη χρηση του κεριου ως υλικου.
Δεν γινεται το κερι να αφαιρει βερνικι γιατι δεν εχει abbrasives (γυαλιστικες ουσιες). Να μην προστατευει ειναι πιθανο αν ειναι κερι της πλακας, να αφαιρει βερνικι ειναι ΑΔΥΝΑΤΟ.Κι αυτο που με κανει να υπερεχω εναντι του καθενος που δεν εχει καν ιδεα τι κανει το κερι ειναι το οτι ασχολουμαι χρονια με το detailing, εστω και ερασιτεχνικα, και το οτι ειμαι απο τα παλαιοτετα μελη του cardetailing.gr, οποτε και μονο τα οσα εχω διαβασει εκει ειναι αρκετα για να ξερω τι κανει και τι οχι το κερι αυτοκινητου.
Και συγνωμη αν ακουγομαι απολυτος, αλλα επαναλαμβανω οτι δεν ειναι θεμα αποψης οτι το κερι δεν φθειρει το βερνικι αλλα γνωσης του τι κανει το υλικο αυτο και τι ιδιοτητες εχει. Και πολυ απλα, η χρηση του ειναι για εξτρα προστασια του βερνικιου.
-
για μεγαλη αντοχη στο χρονο και προστασια
http://www.cleanyourcar.co.uk/wax/meguiars-16-paste-wax/prod_98.html -
Για όποιον ενδιαφέρεται να διαβάσει https://www.dropbox.com/s/89lkj2qivujhj ... B.pdf?dl=0
-
βαζω και εδω ενα post που ειχα βαλει σε αλλο topic για την προστασια του χρωματος. ειναι με διαφανη μεμβρανη. δε σκιζεται ευκολα, μπορει να εφαρμοστει σε ολο το αυτοκινητο ή σε μερη. βασικα ειναι αυτα που εχουν μεγαλες οριζοντιες επιφανειες. δλδ καπο και ουρανος.
πριν την εφαρμογη της διαφανειας στο αμαξι θα πρεπει η βαφη να εχει 'καθαριστει' και 'σφαγιστει'. αυτο γίνεται με πολλη καλο πλυσιμο - πηλος - κλεμα γυαλισματος - sealant (τεχνικο κερι) - wax (φυσικο κερι). Πιο απλη διαδικασια ειναι πολλη καλο πλυσιμο - γυαλισμα - κερωμα.
μετα ο μαστορας ή εμεις ακολουθουμε την παρακατω διαδικασια που προσατευει απο:
μικρογρατζουνιες, κουτσουλιες που καινε το βερνικι - εντομα που κολανε στο μπροστα μερος του αυτοκινητου και του καπο - ρετσινι κα απο δεντρα, γρασσα και πισσα χαμηλα στην πορτα - παρσπιεδες - πισω προφυλακτηρας χαμηλα, οξυνη βροχη, στιγματα απο νερο με αλατα, χτυπηματα απο χαλικακια - πετραδακια κλπ.https://www.youtube.com/watch?v=X58kuP6yBB4
απο το 2:30 αν βαριεστε. το καλυπτεις ολο και δεν κανεις ουτε αραχνη, ουτε γρατζουνια, no problem απο κουτσουλιες, λασποβροχες. θελει ομως καλο μαστορα και δεν ξερω ποσο κοστιζει. για carbon 3M παει κοντα στα 150 - 200 ευρω το κομματι. για αδιαφανο ντυσιμο δεν ξερω. αν θες αλλαζεις και χρωμα αλλα εμενα δε με συγκινει. αν πιανουν τα χερια σου μπορεις και μονος. αν οχι ξεκινας με ενα θερμοπιστολο, φθηνη μεβρανη για πειραματα και αν δεν εχεις σπασει το θερμοπιστολο τοτε ντυνεις εσω και εξω το αμαξι. ωρα - υπομονη - ορεξη και money θελει.κατσε βρηκα και ενα μαματο βιντεο. ο τυπος ο ξανθος ειναι πολυ καλος detailer.
https://www.youtube.com/watch?v=c5vPbwez1kk
στο 2:14 ολοι το εχουμε φαει στη μαπα το θεμα με τα μυγακια, ζουζουνια κλπ. -
Για να γινει αφαιρεση βερνικιου θα πρεπει να δημιουργηθει θερμοτητα σε συνδυασμο με το υλικο τριβης.
Το κερι το περναμε με ενα βαμβακερο σφουγγαρι ή πανακι απαλα-προσεκτικα ετσι ωστε να καλυψουμε ολη την επιφανεια. Στην συνεχεια το αφηνουμε κανα 15λεπτο να στεγνωσει και υστερα το καθαριζουμε παλι με βαμβακερο πανακι.
Αρα δεν ασκουμε καμια πιεση και τριβη. Περιττο να αναφερω οτι το κερι δεν περιεχει λειαντικους κοκκους.
Πριν εφαρμοσουμε ομως το κερι πρεπει να γινουν και καποιες αλλες ενεργειες για καλυτερα αποτελεσματα.
Χρειαζεται σιγουρα να εφαρμοστει μια καθαριστικη αλοιφη, η οποια θα κανει καλη προετοιμασια της επιφανειας για να 'πατησει' το κερι ετσι ωστε να μην καλυψει οτι βρει στο περασματα του πχ σκονες κ.α.Προσωπικα καθε 3μηνο εφαρμοζω την autoglym super resin polish και για κερι το collinite 915 με πολυ καλα αποτελεσματα!
Συντήρηση βαφής αυτοκινήτου: ποιο wax θεωρείτε καλύτερο;