-
Ο χρήστης xenos έγραψε:
Μπορεί να επηρεάσει η ευθυγράμμιση την επαναφορά του τιμονιού? Αν ναι, πως?
Από την σύγκλιση όχι. Εκτός εάν είναι κραυγαλέα η διαφορά. Τότε το τιμόνι ‘αρπάζει’ και δεξιά και αριστερά.
Όταν έχουμε διαφορά στο camber σε έναν τροχό, τότε το τιμόνι ‘τραβάει’, από την μεριά που γέρνει ο τροχός.
Όταν υπάρχει μικρό πρόβλημα σε caster & king – pin (βασιλικός πίρος), τότε επηρεάζετε η επαναφορά, και είναι γρηγορότερη από την μια πλευρά. Μα εάν είναι μεγάλη, υπάρχουν πολλά προβλήματα στην οδήγηση.
Φιλικά.
ΑΝΤΩΝΗΣ -
Oι τιμές που είχα βάλει είναι:
μπροστά:
camber: -0.65 / -0.64 (μοίρες)
caster: (δεν θυμάμαι τώρα γιατί δεν έχω το χαρτί μπροστά μου)
toe: -0.2 / -0.2 mmπίσω:
camber: -1.4 / -1.4 (μοίρες)
toe: +0.4 / +0.4 mmΤα μοναδικά που δεν μου αρέσουν είναι:
-
σε πίεση το μπροστινό μέρος υποστρέφει. Πχ σε χαμηλές ταχύτητες όταν κάνω αριστερά και απότομα δεξιά για να μεταφέρω το βάρος, το μπροστινό αρνείται να πάει ακριβώς εκεί που του λέω.
-
Το τιμόνι δεν έχει επαναφορά. Βέβαια δεν είχε από όταν το πήρα αλλά είναι κάτι που δεν με τρελαίνει.
Υπάρχει τρόπος να διορθώσω τα παραπάνω?
-
-
οταν θελουμε το τιμονι να ειναι αμεσο και γρηγορο σε στροφες να βαλω 0 μοιρες στην συγκλιση?
ρωταω γιατι στο AUDI A3 1.8 tsi μοντ.2009 που εχω εχω προς το παρον ελατηρια KW επανω και το τιμονι σε στροφες ειναι νεκρο..
μπορω να κανω κατι να γινει λιγο πιο αμεσο μεσω ευθυγραμμισης?
αργοτερα παω για coilover κτλ...τωρα μονο με ευθυ.ρωταω τι μπορω να κανω.
ευχαριστω.
-
Ο χρήστης xenos έγραψε:
Oι τιμές που είχα βάλει είναι:μπροστά:
-
σε πίεση το μπροστινό μέρος υποστρέφει. Πχ σε χαμηλές ταχύτητες όταν κάνω αριστερά και απότομα δεξιά για να μεταφέρω το βάρος, το μπροστινό αρνείται να πάει ακριβώς εκεί που του λέω.
-
Το τιμόνι δεν έχει επαναφορά. Βέβαια δεν είχε από όταν το πήρα αλλά είναι κάτι που δεν με τρελαίνει.
- Περισσοτερο αρνητικο καμπερ μπροστα
- Φουλ καστερ...οσο παιρνει!!! Για να αφηνεις το τιμονι κ αυτο να γυρναει μονο του! Ειδικα σε παιχνιδιαρικο πισωκινητο, αυτο ειναι ακρως απαραιτητο!
-
-
Ο χρήστης xenos έγραψε:
Oι τιμές που είχα βάλει είναι:μπροστά:
-
-
Αν θυμάμαι καλά η δύναμη επαναφοράς επηρεάζεται και απο το scrub radius. Το scrub μπορεί να μεταβληθεί απο το offset της ζαντας, το φαρδος της ή τη συνολική διάμετρο του τροχού. Αν οι ζάντες και η διάσταση των ελαστικών είναι μαμά τότε δέν φταίει αυτό.
-
-
Παλικάρια μου, η ευθυγράμμιση δεν είναι ‘εγώ θέλω να μου βάλεις μάστορα’……..
Υπάρχουν πίνακες για το κάθε αυτοκίνητο, δεν είναι ‘τζαστ’ αλλά έχουν ‘τράτο’. Φουσκώνουμε τα λάστιχα σωστά, βάζουμε το βάρος που ορίζει το ‘ευαγγέλιο’ και ρωτάμε τον πελάτη:
Σου παρουσιάζει τίποτα που δεν στο έκανε παλιά?
Συνήθως πως οδηγείς?, είσαι τρεχαλακιας?, είσαι συντηρητικός?, πας σαν ταξιτζής?.
Ανάλογα με την απάντηση, ελέγχεις όλη την ανάρτηση πάντοτε, και ρυθμίζεις ανάλογα.
Όταν γνωρίζεις σαν μάστορας η σαν βελτιωτής, (δεν είναι το ίδιο πράγμα), τότε κάνεις ότι σε φωτίσει η γνώση σου……
Antonis-team. -
Ο κατασκευαστής ορίζει άλλα μεγέθη στην περίπτωση που ο οδηγός είναι τρεχαλάκιας?
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Ο κατασκευαστής ορίζει άλλα μεγέθη στην περίπτωση που ο οδηγός είναι τρεχαλάκιας?Νομίζω σε κάποιες περιπτώσεις έχει άλλες ρυθμίσεις για την πιο σπορ έκδοση από ότι για το απλό μοντέλο.
-
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Υπάρχουν πίνακες για το κάθε αυτοκίνητο, δεν είναι ‘τζαστ’ αλλά έχουν ‘τράτο’. Φουσκώνουμε τα λάστιχα σωστά, βάζουμε το βάρος που ορίζει το ‘ευαγγέλιο’ και ρωτάμε τον πελάτη:Antonis-team.
Το παλικαρι που ρωτησε εχει mx5 (δεν θυμαμαι ποια γενια). Iσως θα πρεπε να γνωριζες οτι το mx5 με τα διπλα ψαλιδια ευθυγραμμιζεται κατα βουληση αναλογα με τις ορεξεις του οδηγου του κ οχι μονο by the book! Ισως απ τα λιγα αυτοκινητα που μια ''ψαγμενη'' ευθυγραμμιση θεωρειται η καλυτερη βελτιωση...κ που αναδεικνυει ολα τα + της συμπεριφορας του
-
Ο χρήστης heras έγραψε:
Υπάρχουν πίνακες για το κάθε αυτοκίνητο, δεν είναι ‘τζαστ’ αλλά έχουν ‘τράτο’. Φουσκώνουμε τα λάστιχα σωστά, βάζουμε το βάρος που ορίζει το ‘ευαγγέλιο’ και ρωτάμε τον πελάτη:Antonis-team.
Το παλικαρι που ρωτησε εχει mx5 (δεν θυμαμαι ποια γενια). Iσως θα πρεπε να γνωριζες οτι το mx5 με τα διπλα ψαλιδια ευθυγραμμιζεται κατα βουληση αναλογα με τις ορεξεις του οδηγου του κ οχι μονο by the book! Ισως απ τα λιγα αυτοκινητα που μια ''ψαγμενη'' ευθυγραμμιση θεωρειται η καλυτερη βελτιωση...κ που αναδεικνυει ολα τα + της συμπεριφορας του
Και εδώ έχεις και δίκιο μα και άδικο ‘δάσκαλε’…..
Σε όλες της ρυθμίσεις υπάρχει ‘από τόσο μέχρι τόσο’, πιο λίγο η πιο πολύ είναι λάθος.
Σίγουρα μια «ψαγμένη» ευθυγράμμιση, είναι το ιδανικό.
Και είναι ιδανική, όταν διαβάσω «της ορέξεις του οδηγού» μα και το «by the book» ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΑ.
Τότε «αναδεικνύει» τα + της απαίτησης του οδηγού, και όχι πάντα!!!....
Το mx5, δίνει χαρά στον ευθυγραμμισά που κατέχει το αντικείμενο!. Είτε είναι το Ι 1989 – 1998 είτε είναι το ΙΙ 1998 – 2005, είτε είναι το ΙΙΙ 2005 και μετά, έχει πολλαπλές θέσεις για ρύθμιση.
Φιλικά
Antonis-team. -
Ο χρήστης heras έγραψε:
- Περισσοτερο αρνητικο καμπερ μπροστα!
Δεν παίρνει άλλο σε μαμά ύψος.
- Φουλ καστερ...οσο παιρνει!!! Για να αφηνεις το τιμονι κ αυτο να γυρναει μονο του! Ειδικα σε παιχνιδιαρικο πισωκινητο, αυτο ειναι ακρως απαραιτητο!
-
NC έχω, το πήρα με ευθυγράμμιση ότι να ναι από το εργοστάσιο και με την 1η που του έκανα άλλαξε πολύ προς το καλύτερο. Τώρα ψάχνουμε να το κάνουμε ακόμα καλύτερο.
-
οταν θελουμε το τιμονι να ειναι αμεσο και γρηγορο σε στροφες να βαλω 0 μοιρες στην συγκλιση?
ρωταω γιατι στο AUDI A3 1.8 tsi μοντ.2009 που εχω εχω προς το παρον ελατηρια KW επανω και το τιμονι σε στροφες ειναι νεκρο..
ευχαριστω,ξαναρωταω αν ξερει κανεις?
-
Ο χρήστης ASTRAKITCAR έγραψε:
οταν θελουμε το τιμονι να ειναι αμεσο και γρηγορο σε στροφες να βαλω 0 μοιρες στην συγκλιση?ρωταω γιατι στο AUDI A3 1.8 tsi μοντ.2009 που εχω εχω προς το παρον ελατηρια KW επανω και το τιμονι σε στροφες ειναι νεκρο..
ευχαριστω,ξαναρωταω αν ξερει κανεις?
Το λιγότερο 2 απόκλιση.
Θα είναι 0 στο γκαζομα, και θα διπλώνει εσωτερικά στην στροφή. Βαλέ 0 για να δεις την διαφορά!!. Το φρένο θα σου φανεί παράξενο.
ΑΝΤΩΝΗΣ. -
Αν το αμάξι έχει εργοστασιακό μπροστινό σύστημα, η ρύθμιση της ευθυγράμμισης αφορά την αίσθηση του τιμονιού όταν είναι στην θέση της ευθείας.
Μόλις στρίψεις λίγο το τιμόνι, λόγω άκερμαν έχεις τεράστια απόκλιση στους μπροστινούς τροχούς και η ρύθμιση της ευθυγράμμισης δεν έχει καμία σημασία.
Βάλε αυτό που σου λέει ο Αντώνης, θα χαθεί λίγο η σταθερότητα που έχεις στην θέση της ευθείας.
Μετά από 1000 χλμ πρόσεξε τα τακούνια στα λάστιχα μήπως η απόκλιση επηρεάζει τη φθορά τους.Τα Άουντι έτσι είναι φτιαγμένα. Έχουν προσπαθήσει πολύ να κάνουν το τιμόνι νεκρό, δεν είναι θέμα ευθυγράμμισης.
-
Έχουμε καμιά πρόταση για ευθυγραμμισά στην Θεσσαλονίκη (ανατολικά αν γίνεται);
Αν θεωρείται διαφήμιση, στείλτε μου ΠΜ!
Ευχαριστώ πολύ! -
Κάθε συνεργείο αυτοκινήτων που έχει μέσα ευθυγράμμιση είναι θετικό. Γνωρίζει από το αυτοκίνητο, και ξέρει της συνέπιες. Αυτό δεν σημαίνει ότι ορισμένοι λαστιχάδες δεν είναι σωστοί. Ροτόντας πας παντού!!!!..... βεβαία το πτυχίο πρέπει να είναι αναρτημένο……
Antonis-team. -
Ε δεν είναι και επιστήμη η ρύθμιση της σύγκλισης των τροχών, απλά συνήθως προτιμώ μαγαζιά με θετικό feedback σε forums..
-
Ο χρήστης akiskev έγραψε:
Ε δεν είναι και επιστήμη η ρύθμιση της σύγκλισης των τροχών, απλά συνήθως προτιμώ μαγαζιά με θετικό feedback σε forums..
Η ανατροφοδότηση στα forums, δεν σημαίνει ότι εάν δεν ξέρεις κάνεις την σωστή επιλογή….
Πες διαβάζω τους άλλους τι λένε, μα διαβάζεις και τους ‘παπαγάλους’…..
Σαν μια ιδέα δεν είναι κακό….
Για την ιστορία, μετά από 45+ χρόνια ενασχόληση(μέρος του επαγγέλματος μου), και αρκετά σαν δάσκαλος, μπορώ να σε ενημερώσω:
Η ευθυγράμμιση είναι μια σύγκλιση, γιατί και πόσο?
Μια απόκλιση, γιατί και πόσο?.
Ένα Καμπερ, γιατί και πόσο?.
Ένα Καστερ, γιατί και πόσο?.
Μια γωνία αλιωμένων αξόνων, γιατί και πόσο?.
Η απάντηση των ερωτημάτων, δίνονται από την επιστήμη που μας άφησε ο Ακερμαν. Απλά θα σου πω, ότι το αγωνιστικό ενός πελάτη μου, το οποίο έτρεχε σε όλα τα είδη των αγώνων, σε κάθε αγώνα, γινόντουσαν με διαφορετικές ρυθμίσεις οι πάρα πάνω εργασίες.
Σε όλους τους πελάτες ο σωστός ευθυγραμμισάς, κάνει μερικές ερωτήσεις, και μετά ρυθμίζει.
Είναι επιστήμη για όποιους την κατέχουν….
Φιλικά ΑΝΤΩΝΗΣ. -
Ο χρήστης akiskev έγραψε:
Έχουμε καμιά πρόταση για ευθυγραμμισά στην Θεσσαλονίκη (ανατολικά αν γίνεται);
Αν θεωρείται διαφήμιση, στείλτε μου ΠΜ!
Ευχαριστώ πολύ!Ανατολικά έχω κάνει 2 ευθυγραμμίσεις στον Καπίταλη και ξανα πόδι δεν θα ξαναπατήσω, ευθυγραμμίσεις στο 10λεπτο του κ@λου και αποτελεσμα κανενα!
Σε διάφορους επίσημους της Merc με λίγο καλύτερα αποτελέσματα και ευτυχώς βρέθηκα κατά τύχη στην Ι. Γωγούση Δυτικά στη Σταυρούπολη και έκανα ευθυγράμμιση στον Καλιβίδη, λουκούμι και απλά δεν θα χρειαστεί να ξαναψαχτώ πουθενά αλλού
ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ??????