-
\Εγω σκεφτομαι να βαλω στην μεγαλη σκαλα στο χιουνται.Εχει ξεχωριστα μικρη και μεγαλη σκαλα με λαμπες Η1.
-
Πόσα λεπτά κάθε χρόνο είναι αναμμένη η μεγάλη σκάλα;
Μόνο για νυκτερινές ειδικές.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Πόσα λεπτά κάθε χρόνο είναι αναμμένη η μεγάλη σκάλα;Μόνο για νυκτερινές ειδικές.
Δεν οδηγω και πολυ εντος πολης το βραδυ ,η Τριπολη ειναι μικρη και φωτισμενη ουτως ή αλλως.Σε ταξιδια σε αυτοκινητοδρομο πιο πολυ θα τα χρησιμοποιω (οταν δεν θα υπαρχει αλλο αμαξι μπροστα ή απεναντι),προτιμω να ταξιδευω βραδυ .
Τωρα ειναι ακομη σκεψη γιατι ειναι αλλα πιο αμεσα πραγματα να αλλαχθουν(αμορτισερ,τοπμαουντ,τακακια πισω). -
To ότι δεν ανάβει αμέσως είναι κάτι που καθιστά το xenon ακατάλληλο για προβολείς με τους οποίους θέλεις να κάνεις σινιάλο ή να δεις κάτι γρήγορα και να τα σβήσεις. Για το λόγο αυτό βγήκαν τα bixenon που χρησιμοποιούν για προβολέα την ήδη αναμένη λάμπα των μεσαίων με μετακίνηση ώστε να προβάλει μέσα από διαφορετικό φακό. Οπότε ναι είναι αφικτό αλλά ίσως δεν είναι το καλύτερο....
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
To ότι δεν ανάβει αμέσως είναι κάτι που καθιστά το xenon ακατάλληλο για προβολείς με τους οποίους θέλεις να κάνεις σινιάλο ή να δεις κάτι γρήγορα και να τα σβήσεις. Για το λόγο αυτό βγήκαν τα bixenon που χρησιμοποιούν για προβολέα την ήδη αναμένη λάμπα των μεσαίων με μετακίνηση ώστε να προβάλει μέσα από διαφορετικό φακό. Οπότε ναι είναι αφικτό αλλά ίσως δεν είναι το καλύτερο....κατα 99% αναβει και η μεσαια σκαλα κατα το σινιαλο(θα το ελενξω γιατι δεν ειμαι σιγουρος).Παντως οταν βαζεις τα μεγαλα συνεχιζει να δουλευει και η μεσαια.
-
Επειδή με τον όρο bi-xenon γίνεται λίγο χαμός καθώς ο καθένας καταλαβαίνει οτι θέλει Εγώ π.χ. καταλαβαίνω ξένον και στις δύο σκάλες και συνήθως υπάρχουν διπλοί προβολείς, όπως όλα τα BMW, το bravo και πολλά άλλα. Το σύστημα με τη μετακίνηση της λάμπας με ηλεκτρομαγνήτη όπως στα κινέζικα κιτ μετατροπής για Η4 δεν γνωρίζω να χρησιμοποιήται σε εργοστασιακά συστήματα Γνωρίζει κάποιος να χρησιμοποιήται, και αν ναι απο ποιά εταιρία και σε ποιό μοντέλο?
Επίσης πολλοί νομίζουν ότι τα ξένον δεν ανάβουν άμεσα ενώ δεν είναι έτσι, ανάβουν άμεσα αλλά χρειάζονται κάποια δευτερόλεπτα για να φτάσουν τη μέγιστη φωτεινότητα, οπότε οκ για το σινιάλο. Προσωπικά δεν θα ήθελα να μου κάνουν σινιάλο με τη μέγιστη φωτεινότητα της μεγάλης σκαλας των ξενον
-
Έχω κάνει ένα post (δε θυμάμαι σελίδα) στους 'κατασκευαστές και μοντέλα' στο θέμα με το scirocco όπου έχω ποστάρει 3 video πλήρως κατατοπιστικά για την λειτουργία των bi-xenon.
http://www.youtube.com/watch?v=jvxUWYKA3_Y'
http://www.youtube.com/watch?v=XiTiCmtVAlA&NR=1'
http://www.youtube.com/watch?v=hqeiph1URs0'Ορίστε και μία φωτογραφία του μηχανισμού:
(κλίκ για μεγένθυση)
Με άλλα λόγια η λάμπα ΔΕΝ μετατοπίζεται ούτε ανάβει άλλη λάμπα μέσα στον προτζέκτορα του φαναριού.Απλά μετατοπίζεται ένα χώρισμα (ας το πούμε έτσι) που κόβει δέσμη του φωτός και αυτό το 'τουκ' που ακούμε από έξω είναι η μετατόπιση αυτού του χωρίσματος.Επίσης δείτε πώς λειτουργεί το bi-xenon στα Audi με (εργοστασιακά) bi-xenon (βλέποντάς τα από έξω):
http://www.youtube.com/watch?v=GF2a6fQny3Y'
Αρχικά κάνω σινιάλο (με σβηστά φώτα)
Μετά ανάβω τα φώτα και κάνω σινιάλο (ανάβω τη μεγάλη σκάλα να το πω διαφορετικά)
Και τέλος ανάβω τα φώτα ημέρας.
Γενικότερα προσπαθώ να μην είναι μέσα στη δέσμη του xenon γιατί όταν έπεφτα μέσα (στις 2 προηγούμενες προσπάθειες λήψεων) η οθόνη απλά άσπριζε πλήρως χωρίς να βλέπεις/φαίνεται τίποτα.Σε άλλα αμάξια που έχουν ΚΑΙ επιπλέον λάμπα για τη μεγάλη σκάλα (πχ Golf V) και έχουν εργοστασιακά xenon, τα xenon συμμετέχουν στη μεγάλη σκάλα-σινιάλο, μόνο όταν είναι αναμμένη η μεσαία σκάλα (διασταυρώσεως).
Δεν ξέρω πώς λειτουργούν τα aftermarket xenon στη μεγάλη σκάλα, πάντως εμένα (με το καινούριο αμάξι μου) δεν έχει τύχει να κάνω φώτα την ημέρα (που έχω σβηστά φώτα) σε κάποιον και να μη με δεί. (εκτός κι αν δεν κοιτάει ΚΑΝ καθρέφτη οπότε και προβολέα γηπέδου να είχες προσαρμόσει μπροστά, πάλι δε θα σε έβλεπε. )
Ο χρήστης geko έγραψε:
Επειδή με τον όρο bi-xenon γίνεται λίγο χαμός καθώς ο καθένας καταλαβαίνει οτι θέλει Εγώ π.χ. καταλαβαίνω ξένον και στις δύο σκάλες και συνήθως υπάρχουν διπλοί προβολείς, όπως όλα τα BMW, το bravo και πολλά άλλα. Το σύστημα με τη μετακίνηση της λάμπας με ηλεκτρομαγνήτη όπως στα κινέζικα κιτ μετατροπής για Η4 δεν γνωρίζω να χρησιμοποιήται σε εργοστασιακά συστήματαΤο χαρακτηριστικό 'γλομπάκι' που βλέπεις στα bmw-bravo κτλ στη θέση της μεγάλης σκάλας είναι για καλύτερη διάχυση του φωτός της λάμπας πυρακτώσεως που έχουν για τη μεγάλη σκάλα, όπως έχουν και πολλά αμάξια χωρίς xenon φώτα.
Ξεχωριστή xenon λάμπα ΜΟΝΟ για σινιάλο-μεγάλη σκάλα σε εργοστασιακά xenon δεν έχω συναντήσει ποτέ.
Bi-xenon ουσιαστικά (και πρακτικά) σημαίνει ότι τα xenon συμμετέχουν στη μεγάλη σκάλα και στο σινιάλο ή μόνο αυτά έχουν το ρόλο της 'δημιουργίας' του σινιάλου.ΥΓ:Ελπίζω να ξεδιάλυνα κάπως το τοπίο.
ΥΓ2:Συγνώμη για το σεντόνι... -
στο volvo V50 που περιμένω έχει εργοστασιακά xenon ....
αλλά με ολα αυτά που διάβασα .... μπερδεύτικα ...στο test drive που έκανα και τα δοκίμασα, και την μεγάλη σκάλα .... η διαφορά
ήταν μεγάλη σε σχέση με τα συμβατικά .... -
Παλικάρια, έχει ξεφύγει εντελώς η κατάσταση με τα μαϊμού xenon. Έχουν γεμίσει οι δρόμοι κάγκουρες που τυφλώνουν μέχρι και αστροναύτη στη Σελήνη, γιατί νομίζουν ότι είναι μαγκιά να έχεις μπλε φώτα. Σε λίγο θα κυκλοφορούμε με γυαλιά ηλίου τα βράδια...
Ηθικό δίδαγμα: Όσοι αντέχετε βάλτε εργοστασιακά (ή σωστά aftermarket, πχ Hella) xenon. Διαφορετικά μείνετε με τα αλογόνου. Με τις μαϊμούδες είστε επικίνδυνοι για τους άλλους, αλλά και για τον εαυτό σας. Όταν θα σας έρθει για γνωριμία κανένας από απέναντι, μην πείτε ότι δε σας προειδοποίησα...
-
ΚΟΚ άρθρο 80 παρ. 6 : πρόστιμο 80 ευρώ (σκέτο )
Γενικές διατάξεις για το φωτισμό, προσθήκη φωτιστικών ή
αντανακλαστικών στοιχείων πέραν των προβλεπόμενων.έρχονται και χριστούγεννα....κλήσεις, δώρα κτλ κτλ κτλ
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
ΚΟΚ άρθρο 80 παρ. 6 : πρόστιμο 80 ευρώ (σκέτο )Γενικές διατάξεις για το φωτισμό, προσθήκη φωτιστικών ή
αντανακλαστικών στοιχείων πέραν των προβλεπόμενων.έρχονται και χριστούγεννα....κλήσεις, δώρα κτλ κτλ κτλ
για τα φιμέ έχω ακούσει-διαβάσει πολλές περιπτώσεις.. για τα ξένον όχι..
ερώτηση: αν το αμάξι έχει εργοστασιακά ξένον το γράφει στην άδεια? αλλιώς πως μπορεί να καταλάβει ο μπάτσος οτι του έχεις βάλει εσυ μετά?
-
Είμαστε τόσες χιλιάδες πίθηκοι στους δρόμους, έχουμε πια και μπλέ μάτια, άντε να δούμε πότε θα στραβωθούμε τελείως με την καινούργια μαλακία που μας βρήκε.
-
Ο χρήστης stred έγραψε:
ερώτηση: αν το αμάξι έχει εργοστασιακά ξένον το γράφει στην άδεια? αλλιώς πως μπορεί να καταλάβει ο μπάτσος οτι του έχεις βάλει εσυ μετά?
Τα μαϊμού xenon φαίνονται από χιλιόμετρα, δε χρειάζεται και καμία ιδιαίτερη ευφυία ή γνώση για να τα καταλάβεις. Ακόμη και οι γκομενίτσες, που περιμένουν να ψαρώσουν όλοι αυτοί οι κάγκουρες που τα βάζουν, έχουν μάθει πλέον και τα ξεχωρίζουν.
Βεβαίως, ο καθένας μπορεί να κάνει οποιαδήποτε καγκουριά γουστάρει στο αμάξι του, αρκεί να μην επηρεάζει την ασφάλεια των άλλων οδηγών. Τα μαϊμού xenon εμπίπτουν όμως σε αυτήν την κατηγορία, είναι άκρως επικίνδυνα για όλους όσους κινούνται στο δρόμο. Καιρός είναι να αρχίσει και η αστυνομία να ασχολείται. Για να μη μας αναγκάσει να ασχοληθούμε προσωπικά, όλους εμάς που κινδυνεύουμε κάθε στιγμή από τον κάθε κάγκουρα που μας τυφλώνει από απέναντι με τα καγκουροφώτα του...
-
Ο χρήστης olympian2 έγραψε:
Καιρός είναι να αρχίσει και η αστυνομία να ασχολείταιΠάει στα ανέκδοτα αυτό
Έχω δει aftermarket σε avensis το οποίο έχει 'γλομπάκι' και δεν ενοχλούσε προφανώς λόγω σωστά κατευθυνόμενης δέσμης. Απεναντίας έχω δει εργοστασιακό xenon σε mercedes c προηγούμενης γενιάς χωρίς γλομπάκι με φανό με χαρακιές που ενοχλούσε. Σε ορισμένα με 'γλομπάκι' δεν ενοχλούν. Σε όσα δεν έχουν είναι κόλαση για τον απέναντι, ιδίως σε suv που είναι και ψηλά
-
Υπόψη ότι επειδή βλέπουμε ένα ακριβό αυτοκίνητο με xenon δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι φοράει τα εργοστασιακά. Έχω δει SLK με aftermarket xenon που στράβωναν τα πουλιά. Προφανώς ο ιδιοκτήτης τσιγκουνεύτηκε τα χρήματα και πείσθηκε (ή τον έπεισαν) ότι με 200/300 ευρώ μπορούσε να κάνει εξίσου καλή δουλειά.
-
H c ήταν. Είχαν βγει μερικές στα πρώτα στάδια που δεν είχαν γλομπάκι, όπως αν δεν κάνω λάθος και η προηγούμενη Ε.
-
Και το S60, και η Laguna2, και το τελευταίο πριμέρα.
-
Ο χρήστης olympian2 έγραψε:
Τα μαϊμού xenon φαίνονται από χιλιόμετρα, δε χρειάζεται και καμία ιδιαίτερη ευφυία ή γνώση για να τα καταλάβεις. Ακόμη και οι γκομενίτσες, που περιμένουν να ψαρώσουν όλοι αυτοί οι κάγκουρες που τα βάζουν, έχουν μάθει πλέον και τα ξεχωρίζουν.
Βεβαίως, ο καθένας μπορεί να κάνει οποιαδήποτε καγκουριά γουστάρει στο αμάξι του, αρκεί να μην επηρεάζει την ασφάλεια των άλλων οδηγών. Τα μαϊμού xenon εμπίπτουν όμως σε αυτήν την κατηγορία, είναι άκρως επικίνδυνα για όλους όσους κινούνται στο δρόμο. Καιρός είναι να αρχίσει και η αστυνομία να ασχολείται. Για να μη μας αναγκάσει να ασχοληθούμε προσωπικά, όλους εμάς που κινδυνεύουμε κάθε στιγμή από τον κάθε κάγκουρα που μας τυφλώνει από απέναντι με τα καγκουροφώτα του...
οπως και να'χει αφου δεν ειναι υποχρεωτικό να το γράφει η άδεια οδήγησης δε πα να'ναι ο μπάτσος 'σαίνι' να σε γράψει δε μπορεί αν ισχυριστείς πως είναι εργοστασιακά..
τελικά δε ξέρω αν κινούμαστε ο καθένας σε άλλο πλανήτη αλλα για μενα είναι υπερβολή οτι τα μη εργοστασιακά xenon ενοχλούν τόσο.. και όσο για τις διάφορες νομοθεσίες τις ακούω βερεσέ καθώς οι μισοί νόμοι είναι για να στα παίρνουν χοντρά ..
και επειδή παρακολουθώντας το συγκεκριμένο θέμα καιρό τώρα έκανα και μια δοκιμή σκεφτόμενος μηπως εγω είμαι τόσο αναίσθητος που δε με ενοχλεί τπτ..
η κοπελιά μου εχει πρόβλημα στο ενα μάτι και φοράει ειδικά γυαλια γιατί το σκοτάδι την θαμπώνει παρα πολύ το φως.. τις τελευταίες βδομάδες όποτε έβλεπα αμάξι με xenon της έλεγα να βγάλει τα γυαλιά και να κοιτάξει προς τα κεί.. αποτέλεσμα: ενω τα συμβατικά φώτα την ενοχλούν κατα 90% τα xenon σχεδόν ποτέ.. και σιγά μην ήταν ολα αυτά εργοστασιακά.
απλά θεωρώ πως ολα ξεκινουν απο τους επαγγελματίες που βάζουν τέτοια φώτα.. αν ο αλλος είναι σωστός και κάνει μια στοιχειώδη καλή ρύθμιση τότε δεν υπάρχεί πρόβλημα..τουλάχιστον όχι περισσότερο απο συμβατικά φώτα ή προβολείς ομίχλης.
Υ.Γ. υπάρχει βλέπω μια αγάπη για τη λέξη 'κάγκουρας' στο φόρουμ!!
-
Η συλλογιστική 'αφού δεν ενοχλούν εμένα, ή την κοπέλα μου δεν ενοχλούν γενικότερα' είναι λάθος. Δεν μπορείς να γενικεύεις από 2 παραδείγματα, ακόμα και αν η μια είναι περίπτωση αυξημένης ευαισθησίας.
Με την ίδια λογική γράφουν πολλά παιδιά στο forum ότι κακώς διαμαρτυρόμαστε για την χρήση των φανών ομίχλης σε συνθήκες καλής ορατότητας.
-
Ο χρήστης stred έγραψε:
οπως και να'χει αφου δεν ειναι υποχρεωτικό να το γράφει η άδεια οδήγησης δε πα να'ναι ο μπάτσος 'σαίνι' να σε γράψει δε μπορεί αν ισχυριστείς πως είναι εργοστασιακά..τελικά δε ξέρω αν κινούμαστε ο καθένας σε άλλο πλανήτη αλλα για μενα είναι υπερβολή οτι τα μη εργοστασιακά xenon ενοχλούν τόσο.. και όσο για τις διάφορες νομοθεσίες τις ακούω βερεσέ καθώς οι μισοί νόμοι είναι για να στα παίρνουν χοντρά ..
και επειδή παρακολουθώντας το συγκεκριμένο θέμα καιρό τώρα έκανα και μια δοκιμή σκεφτόμενος μηπως εγω είμαι τόσο αναίσθητος που δε με ενοχλεί τπτ..
η κοπελιά μου εχει πρόβλημα στο ενα μάτι και φοράει ειδικά γυαλια γιατί το σκοτάδι την θαμπώνει παρα πολύ το φως.. τις τελευταίες βδομάδες όποτε έβλεπα αμάξι με xenon της έλεγα να βγάλει τα γυαλιά και να κοιτάξει προς τα κεί.. αποτέλεσμα: ενω τα συμβατικά φώτα την ενοχλούν κατα 90% τα xenon σχεδόν ποτέ.. και σιγά μην ήταν ολα αυτά εργοστασιακά.
απλά θεωρώ πως ολα ξεκινουν απο τους επαγγελματίες που βάζουν τέτοια φώτα.. αν ο αλλος είναι σωστός και κάνει μια στοιχειώδη καλή ρύθμιση τότε δεν υπάρχεί πρόβλημα..τουλάχιστον όχι περισσότερο απο συμβατικά φώτα ή προβολείς ομίχλης.
Υ.Γ. υπάρχει βλέπω μια αγάπη για τη λέξη 'κάγκουρας' στο φόρουμ!!
Οι λαμπτήρες xenon εκπέμπουν πολύ πιο έντονο (και υψηλής θερμοκρασίας λευκού) φως από τους λαμπτήρες αλογόνου. Μπορεί να φωτίζουν το δρόμο καλύτερα, αλλά το συγκεκριμένο φως είναι εκτυφλωτικό για όποιον το βλέπει κατά πρόσωπο (και είναι τόσο πιο εκτυφλωτικό όσο πιο υψηλή θερμοκρασία έχει, όσο περισσότερο δηλαδή πλησιάζει προς το μπλε). Τα εργοστασιακά φανάρια xenon (αλλά και τα σωστά και εγκεκριμένα aftermarket, με γλόμπους) είναι ρυθμισμένα ώστε να ρίχνουν το φως αποκλειστικά στο δρόμο και όχι στους απέναντι ή στους μπροστινούς οδηγούς (επιπλέον το φως τους έχει θερμοκρασίες της τάξης των 4000Κ που είναι καλύτερα ανεκτό από το μάτι). Αυτό δεν μπορεί να γίνει, οποιαδήποτε ρύθμιση και να κάνει κανείς, στους μαϊμού λαμπτήρες xenon που μπαίνουν στα απλά φανάρια (με ανακλαστήρες). Και ενώ με τις λάμπες αλογόνου, το φως που διαχέεται προς διάφορες κατευθύνσεις μπορεί να μην πειράζει τόσο, με τους συγκεκριμένους λαμπτήρες το διαχεόμενο φως είναι άκρως ενοχλητικό και επικίνδυνο...
Φώτα Xenon...