-
3 χρόνια και 4 μήνες κράτησε και σε μένα.
Ήταν κλειστού τύπου εργοστασιακή με παραθυράκι.
Μέχρι την ημέρα που δεν έπαιρνε μπρός ο κινητήρας το χρώμα ήταν πράσινο(δηλ.μια χαρά), οπότε μην εμπιστεύεστε τις χρωματικές ενδείξεις(πράσινο,μαύρο,άσπρο) για να υπολογίσετε πότε περίπου θα τελειώσει η ζωή της.Ειρωνία τα καλώδια που είχα για να βάλω μπρος ήταν μεν καινούρια(της πλάκας όπως αποδείχθηκε) γιατί δεν κάνανε δουλειά οπότε κάλεσα οδ.βοήθεια όπου και είδα πως τα καλώδια του τύπου ήταν πιο χοντρά!
-
Σε μένα η Delco χάλασε 3 χρόνια μετά την τοποθέτηση της. Το καλύτερο χάλασε Πρωτομαγιά και ενώ ετοιμαζόμουν για ταξίδι. Όχι οτι δεν το έκανα καλώδια και φύγαμε ( 2 φορές μια στο πήγαινε και μια στο έλα) αλλά την προηγούμενη μέρα το παραθυράκι ήταν πράσινο και σε μένα κατά διαβολική σύμπτωση.
-
Οι μπαταρίες δίνουν ελάχιστη προειδοποίηση. Αν μια μέρα ξεκινήσει με δυσκολία το αυτοκίνητο, δεν θα ξεκινήσει την άλλη μέρα.
Το παραθυράκι ελέγχει μόνο το 1 από τα 6 στοιχεία και δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για να καταλάβεις εάν η μπαταρία είναι καλή ή όχι.
Αν έχεις λεπτά καλώδια, άφησε τη μπαταρία να φορτίσει 5 λεπτά. Μετά θα ξεκινήσει. Προσοχή στη σύνδεση, οι σπινθήρες έχουν προκαλέσει ατυχήματα. Πρώτα το + μετά το - στο σασί μακριά από τη μπαταρία.
Αγοράζω τις φθηνότερες μπαταρίες, αντέχουν 5-7 χρόνια, συμπληρώνω με νερό βρύσης αλλά κάθε δύο χρόνια τις βγάζω και τις φορτίζω πολύ σιγά 2-3 μέρες μέχρι 15V. Αν ανεβάσουν στο τέλος μέχρι 15,5-16,5 βολτ (χωρίς να ζεσταθούν) για 1-2 ώρες είναι σαν καινούριες.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Αν έχεις λεπτά καλώδια, άφησε τη μπαταρία να φορτίσει 5 λεπτά. Μετά θα ξεκινήσει.
Aυτό δεν το έπιασα, δηλ. εγώ που είχα λεπτά καλώδια, έπρεπε με αναμμένη τη μηχανή στο ένα,να έχω συνδεδεμένα τα καλώδια σε αυτό που θέλω να πάρει μπρός και να περιμένω κάνα 5λεπτο και μετά να προσπαθήσω να εκκινήσω?
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Οι μπαταρίες κλειστού τύπου φορτίζονται με περίπου 2 Volt παραπάνω απο τις κανονικές. Αν το δυναμό του αυτοκινήτου δεν είναι σχεδιασμένο για κλειστού τύπου, η μπαταρία δεν θα φορτίζεται σωστά.Η δική μου μπαταρία είναι (γράφω ότι γράφει το βιβλίο του κατασκευαστή)
τύπου 55D23L
ισχύς (20ΗR) 60Ah
και ο εναλάκτης 80Α ή 90Α.Η ισχύς του εναλάκτη αυτού δε φτάνει να δώσει αυτό το παραπάνω που θέλουν οι κλειστού τύπου αν η μπαταρία κλείστου τύπου που (υποθετικά) βάλω είναι ίδια χωρητικότητας με την αρχική;
-
Δηλαδή υπάρχουν αυτοκίνητα που το alternator τους βγάζει +2 volt επιπλέον,φτάνοντας τα 16.4 βολτ?
Μάρκα/μοντέλο? -
γιατι στο manual του focus γραφει να μην αντικατασταθει η μπαταρια τυπου CA [ασβεστιου]με αλλην αλλου τυπου;;;
-
Για να μην ανοιγω αλλο θεμα:το ABS τραβαει τοσο ρευμα;Εχω παρατηρησει οτι οταν ενεργοποιηται τα φωτα χαμηλωνουν και μετα επανερχονται.Συμβαινει και σε αλλους ή η μπαταρια εχει αρχισει να τα φτυνει;
-
Ο χρήστης BASSstarlet έγραψε:
Δηλαδή υπάρχουν αυτοκίνητα που το alternator τους βγάζει +2 volt επιπλέον,φτάνοντας τα 16.4 βολτ?
Μάρκα/μοντέλο?Συγνώμη, λάθος! Τα απλά alternator βγάζουν 13.8 +-0.2 Volt. Αυτά για κλειστού τύπου βγάζουν 14.4 +-0.2 Volt. Η διαφορά είναι μικρή (0.6 Volt), αλλά είναι σημαντική για τη σωστή φόρτιση της μπαταρίας.
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Μάρκα/μοντέλο?Συγνώμη, λάθος! Τα απλά alternator βγάζουν 13.8 +-0.2 Volt. Αυτά για κλειστού τύπου βγάζουν 14.4 +-0.2 Volt. Η διαφορά είναι μικρή (0.6 Volt), αλλά είναι σημαντική για τη σωστή φόρτιση της μπαταρίας.
Είχα την εντύπωση ότι όλα τα δυναμό βγάζουν 14,4 αλλά ο ρυθμιστής τάσης το κρατάει στο 13,8 ή ότι βγάζουν 14,4 χωρίς φορτίο που όμως πέφτει στα 13,8 με το φορτίο μιας γεμάτης μπαταρίας... (πέφτει πολύ περισσότερο με μισοάδεια μπαταρία)
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Οι μπαταρίες δίνουν ελάχιστη προειδοποίηση. Αν μια μέρα ξεκινήσει με δυσκολία το αυτοκίνητο, δεν θα ξεκινήσει την άλλη μέρα.Αγοράζω τις φθηνότερες μπαταρίες, αντέχουν 5-7 χρόνια, συμπληρώνω με νερό βρύσης αλλά κάθε δύο χρόνια τις βγάζω και τις φορτίζω πολύ σιγά 2-3 μέρες μέχρι 15V. Αν ανεβάσουν στο τέλος μέχρι 15,5-16,5 βολτ (χωρίς να ζεσταθούν) για 1-2 ώρες είναι σαν καινούριες.
Δεν ειναι απολυτο αυτο που λες...αν συμβει αποτομα (που ποτε δεν ειναι αποτομα...απλα δεν φενεται) και το προβλημα οφειλεται σε πεσμενη μπαταρια... θα περνει μπρος αρκετες μερες με το ιδιο στυλ το αμαξι σου καθε προι. Και κατα την διαρκεια της ημερας πιθανος δεν θα εχεις και προβλημα! εγω θεωρω οτι απο την εμφανιση των προτων προβληματων υπαρχει περιπτωση μεσα σε μια εβδομαδα να σε αφησει.
Τι λε ρε? νερακι βρυσης βαζεις? οταν γινονται μετακινησεις ιοντων μεσα στην μπαταρια τα αλατα τι τα κανεις? τα βγαζεις με το κουταλακι?
Δεν ξερω κανεναν να εχει κρατησει μπαταρια 5-7 χρονια... δηλαδη εχεις αλλαξει ολο το αμαξι αλλα η μπαταρια ειναι οκ? καλα παω πασο...δεν ειναι και απιστευτο!
-
Αγοράζω τις φθηνότερες μπαταρίες, αντέχουν 5-7 χρόνια, συμπληρώνω με νερό βρύσης αλλά κάθε δύο χρόνια τις βγάζω και τις φορτίζω πολύ σιγά 2-3 μέρες μέχρι 15V. Αν ανεβάσουν στο τέλος μέχρι 15,5-16,5 βολτ (χωρίς να ζεσταθούν) για 1-2 ώρες είναι σαν καινούριες.
Ετσι 'πήδηξα' την τελευταία μπαταρία που είχα μιας και απο λάθος της γυναίκας μου(είχε βάλει σε μπιντόνι απιονισμένουν νερού νερό βρύσης και φυσικά δεν το κατάλαβα) άρχισε κάτι να βράζει εκεί μέσα. Αφού άργησα να το πάρω χαμπάρι πήγα να την βάλω στο αυτοκίνητο οπότε ρεύμα γιόκ.
Πάντα απιονισμένο νερό..... -
Έχετε δίκιο, τα άλατα καταστρέφουν τη μπαταρία, θα μπορούσα να κρατήσω περισσότερο τη μπαταρία αν χρησιμοποιούσα απεσταγμένο (και όχι απιονισμένο) νερό.
Η τελευταία μπαταρία που άλλαξα ήταν 6 ετών, από τα 4 και μετά δεν φόρτιζε πολύ καλά - δεν ανέβαζε πάνω από 14,5V και ζεσταινόταν (φόρτιση στο σπίτι). Το ρεκόρ ήταν η μπαταρία στο μερσεντές του πατέρα μου (88Ah) με 7,5 χρόνια. Οτιδήποτε πάνω από 4-5 χρόνια είναι πολύ καλό.
Αυτό που σκοτώνει τις μπαταρίες είναι η ζέστη και οι κραδασμοί (αν δεν είναι σφικτά στερεωμένη η μπαταρία). Όταν η μπαταρία είναι αφόρτιστη (κάτω από 80%), οι συνήθεις κραδασμοί του αυτοκινήτου την καταστρέφουν πολύ γρήγορα.
-
Ο χρήστης alexastrag έγραψε:
γιατι στο manual του focus γραφει να μην αντικατασταθει η μπαταρια τυπου CA [ασβεστιου]με αλλην αλλου τυπου;;;Μάλλον λόγω της υπερφόρτισης που θα μειώσει τη ζωή άλλου τύπου μπαταρίας.
Οι μπαταρίες αυτές χάνουν λιγότερο νερό, αντέχουν περισσότερο σε υπερφόρτιση και δεν ξεφορτίζουν εύκολα μόνες τους. Όμως είναι πιο ευαίσθητες σε κραδασμούς και όταν είναι ξεφόρτιστες καταστρέφονται εύκολα.
-
Η διαφορά στα βολτ της φόρτισης μεταξύ διαφορετικών τύπων μπαταριών βρίσκεται μετά τη φόρτιση στο 80% και είναι για τις απλές μπαταρίες στα 14,5V για τις χαμηλής συντήρησης στα 16,4V και για τις σφραγισμένες (καθόλου συντήρηση) στα 16,2V. Ο χρόνος σε αυτά τα βολτ δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2 ώρες για όλους τους τύπους και πρέπει να γίνεται κάθε 1-2 χρόνια σε αυτοκίνητα που δεν οδηγούνται τακτικά για να αφαιρούνται οι ενώσεις μολύβδου-θείου από τις πλάκες. Τα βολτ συντήρησης (συνέχεια) είναι 13,1-13,2V για όλους τους τύπους. Μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία σε ηρεμία έχει 12,6-12,7V.
Το σύστημα φόρτισης του αυτοκινήτου πρέπει να είναι ρυθμισμένο: για απλές μπαταρίες 13,8V, χαμηλής συντήρησης στα 14,5V και για τις σφραγισμένες (καθόλου συντήρηση - Ca) στα 14,5-15V. Με αυτή την επιλογή οι μπαταρίες θα φορτίζουν όχι ιδανικά αλλά αρκετά για να βρίσκονται πάνω από 80% σε συνήθεις διαδρομές. Πολύωρες διαδρομές θα ζεσταίνουν τις μπαταρίες και θα χρειάζονται πιο συχνά συμπλήρωση νερού.
Οι μπαταρίες φορτίζονται σωστά εκτός αυτοκινήτου (φυσικά σε καλό φορτιστή ανάλογα με το τύπο) και το σύστημα φόρτισης πρέπει μόνο να τις συντηρεί και όχι να τις φορτίζει - δεν φορτίζονται σωστά και ταλαιπωρείται (υπερθερμαίνεται) το σύστημα φόρτισης.
Μη χρησιμοποιείτε μπαταρίες gel χωρίς αλλαγές στο σύστημα φόρτισης. Θα υπερφορτίζονται συνέχεια και θα καταστραφούν.
Ποτέ μη ξεφορτίζετε εντελώς μπαταρίες αυτοκινήτου (όπως τις μπαταρίες των φορητών) για να τις φορτίσετε μετά - τις καταστρέφει (δημιουργείται διοξείδιο του μολύβδου στις θετικές πλάκες και δεν φεύγει μετά).
-
Δείτε εδώ
-
Ρώτησα σε ένα ηλεκτρολόγο για Delco και varta, είχε και τις δύο (και μάλιστα φρεσκότατες μια και μόλις του έφεραν και τις ξεφόρτωναν εκείνη την ώρα) αλλά μου είπε ότι δεν έχει ανοικτού τύπου που να ταιριάζουν στο δικό μου.
Μου πρότεινε να μου παραγγείλει εάν θέλω, αλλά και ότι σταδιακά οι ανοικτού τύπου καταργούνται και πως ότι και να βάλω η διάρκεια ζωής της θα είναι περίπου τρία χρόνια.
Όσο ρωτά κανείς μπερδεύεται τελικά.
-
Υπάρχουν μπαταρίες που επιτρέπουν την αποφόρτιση (για λίγες ή πολλές φορές) χωρίς καταστροφικές συνέπειες. Τέτοιες είναι οι λεγόμενες marine και άλλες που χρησιμοποιούν σαν δεύτερες σε τζιπ, λέγονται και βαθείας αποφόρτισης ή κάπως έτσι. Χρησιμοποιούνται όχι για την μίζα αλλά για φώτα, ψυγεία κλπ.
Γενικά έχω παρατηρήσει ότι ενώ σαν παιδάκι οι μπαταρίες κρατάγαν 2 χρόνια πλέον κρατάνε 4-5+. Χωρίς καμία ειδική συμπεριφορά ή προσοχή... απλά περίπου μια φορά το χρόνο τσεκάρω και συμπληρώνω τα υγρά....
-
Marine: για χρήση στη θάλασσα μόνο σφραγισμένες (κλειστού τύπου) μπαταρίες γιατί το θαλασσινό νερό και τα υγρά της μπαταρίας δημιουργούν δηλητηριώδες αέριο (χλώριο).
Για τροχόσπιτα, κλπ. πολύ σωστά, μόνο βαθείας αποφόρτισης. Μοιάζουν εξωτερικά με τις μπαταρίες εκκίνησης αλλά έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά - δεν χαλάνε όταν ξεφορτίζονται.
-
Ο χρήστης tazio έγραψε:
Ρώτησα σε ένα ηλεκτρολόγο για Delco και varta, είχε και τις δύο (και μάλιστα φρεσκότατες μια και μόλις του έφεραν και τις ξεφόρτωναν εκείνη την ώρα) αλλά μου είπε ότι δεν έχει ανοικτού τύπου που να ταιριάζουν στο δικό μου.Οι ανοικτού τύπου αντέχουν περισσότερο σε ζεστά κλίματα, μόνο να ελέγχεις τη στάθμη. Κλειστού τύπου εάν δεν θέλεις να ασχολείσαι.
Μπαταρία αυτοκινήτου...