-
μου εβαλε τελικα μια MODILE καινουρια, 100αμπερ του εδωσα +50€ διλαδι 150€... καλα ειναι;
ετσι απο περιεργεια διλαδι, διοτι και λιγοτερο να εκανε τι να κανουμε τωρα -
Σήμερα το πρωί η μπαταρία του ιταλού μου παρέδωσε το πνεύμα της. Αμέσως σκέφτηκα πότε και τι μπαταρία έβαλα . Δεν θυμόμουν. Κοιτάζω το βιβλιαράκι μου (σημειωνω τα πάντα) και τι βλέπω........ ......9 μιση χρόνια μπαταρία.
BOSCH ! ......γιατί πρέπει να τα λέμε όλα!
Φυσικά έβαλα την ίδια. -
απορία: η μπαταρία αυτοκινήτου πόσο διαρκει εκτός αυτοκινήτου;
είχα δει το Πάσχα έναν τύπο να έχει μοτοράκι απο υαλοκαθαριστήρες για το αρνι με μπαταρία αυτοκινήτου. Φίλος θέλει να συνδέσει μπαταρία με μετασχηματιστή τηλεόραση για το camping και επηρεάστηκε απο αυτό που του είπα... ήταν πατάτα;
-
μου προτειναν στο φορουμ να αλλαξω τους πολλους στο φιατ μπαρκεττα που πηρα. Γιατι ?..
εχει κανενα θεμα με τους εργοστασιακους..? ηλεκτρικα θεματα δεν εχει το αυτοκινητο εκτος του οτι τα φωτα πορειας ειναι καντηλια (δεν φεγγουν).Το ιδιο μου ειπε και ο μαστορας , αλλα νομιζω κατι θα ηξερε ο φιλος που το προτεινε, δεν νομιζω να τοπε ετσι αλλα δεν καταλαβα το λογο.
Μηπως ξερετε να μου εξηγησετε, και εμενα, γιατι να αλλαξω πολους?
-
Εγω δεν ειχα καποιο προβλημα παντως στην δικια μου.
-
Ο χρήστης laantonios έγραψε:
απορία: η μπαταρία αυτοκινήτου πόσο διαρκει εκτός αυτοκινήτου;είχα δει το Πάσχα έναν τύπο να έχει μοτοράκι απο υαλοκαθαριστήρες για το αρνι με μπαταρία αυτοκινήτου. Φίλος θέλει να συνδέσει μπαταρία με μετασχηματιστή τηλεόραση για το camping και επηρεάστηκε απο αυτό που του είπα... ήταν πατάτα;
Εννοείς πόσο θα κρατήσει εάν συνδέσει τον μετασχηματιστή για παράδειγμα ?
-
Η μπαταρία αυτοκινήτου (ονομάζεται μπαταρία εκκίνησης) δεν κάνει γι αυτή τη δουλειά.
Αν την ξεφορτίζεις (έστω και 50%) σε μερικές φορές θα χαλάσει.Υπάρχουν μπαταρίες όμοιες εξωτερικά με του αυτοκινήτου που ονομάζονται βαθιάς εκφόρτισης.
Αυτές μπορείς να τις ξεφορτίζεις συνέχεια (μέχρι 50%) χωρίς να χαλάνε. -
Ο χρήστης laantonios έγραψε:
απορία: η μπαταρία αυτοκινήτου πόσο διαρκει εκτός αυτοκινήτου;είχα δει το Πάσχα έναν τύπο να έχει μοτοράκι απο υαλοκαθαριστήρες για το αρνι με μπαταρία αυτοκινήτου. Φίλος θέλει να συνδέσει μπαταρία με μετασχηματιστή τηλεόραση για το camping και επηρεάστηκε απο αυτό που του είπα... ήταν πατάτα;
Οι καινούριες lcd τηλεοράσεις normal μεγέθους τραβάνε 2 με 2,5 Α @ 24Volt. Οπότε αν βάλει μία μπαταρία με inverter σαν αυτό θα έχει μια κατανάλωση χοντρικά 5Α @ 12v της τηλεόρασης + 2Α οι παρασιτικές απώλειες του inverter =7A
Με μία τυπική μπαταρία αυτοκινήτου 50 Ah θα μπορεί να δεί τηλεόραση για περίπου μιαμιση ώρα, ίσως και παραπάνω.
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
απορία: η μπαταρία αυτοκινήτου πόσο διαρκει εκτός αυτοκινήτου;
είχα δει το Πάσχα έναν τύπο να έχει μοτοράκι απο υαλοκαθαριστήρες για το αρνι με μπαταρία αυτοκινήτου. Φίλος θέλει να συνδέσει μπαταρία με μετασχηματιστή τηλεόραση για το camping και επηρεάστηκε απο αυτό που του είπα... ήταν πατάτα;
Οι καινούριες lcd τηλεοράσεις normal μεγέθους τραβάνε 2 με 2,5 Α @ 24Volt. Οπότε αν βάλει μία μπαταρία με inverter σαν αυτό θα έχει μια κατανάλωση χοντρικά 5Α @ 12v της τηλεόρασης + 2Α οι παρασιτικές απώλειες του inverter =7A
Με μία τυπική μπαταρία αυτοκινήτου 50 Ah θα μπορεί να δεί τηλεόραση για περίπου μιαμιση ώρα, ίσως και παραπάνω.
Και μετα θα ψαχνει καλωδια για να βαλει μπροστα το αμαξι
-
Εννοείται πως θα πάρει μια ξεχωριστή μπαταρία για αυτή τη δουλειά
-
Η μπαταρία του αυτοκινήτου όπως είπε και ο leonp είναι μπαταρία εκκίνησης με χαμηλό ποσοστό εκφόρτισης, 80% και τυπικό πλήθος εκφορτίσεων 50 και στην πράξη 20-30.
Εκφόρτιση κάτω από το 80% εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο καταστροφής κάποιου/οιον στοιχείων και αδυναμία εκ νέου φόρτισης.
7Α για μια 1,5 ώρα σημαίνει 10,5ah όπου για στην μπαταρία των 50ah μετά έχει 50-10,5=39,5ah ελαφρός κάτω του 80% που είναι 50*80%=40ah. Εάν η μπαταρία δεν είναι καινούργια και πλήρως φορτισμένη τότε αρχίζει η καταστροφή των στοιχείων μετά την μια ώρα ανάλογα την κατάσταση της μπαταρίας και πόσες φορές η εκκφόρτιση έπεσε κάτω του 80%.Οι μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης όπως οι μπαταρίες πλοίων (Marine type) έχουν ποσοστό εκφόρτισης έως 50%.
Οι μπαταρίες μολύβδου για ηλεκτρικά μοτέρ μοντελισμού ή για ηλεκτρικά παιδικά οχήματα έχουν χρόνο ζωής 3-4 χρόνια και από 250 έως 300 κύκλους βαθιάς εκφόρτισης έως και 80% ίσως και παραπάνω ανάλογα το μοντέλο πριν καταστούν άχρηστες σε σχέση με τους 20-30 κύκλους των αυτοκινήτων.
-
Αγόρασα μια bosch silver 44ah 440a προς 63 ευρώ. Θεωρείται καλή η τιμή;
-
Καλησπέρα παιδιά, σε smartάκι 700cc πρέπει να κάνω αλλαγή ύστερα από 6 χρόνια...
Χαρακτηριστικά μπαταρίας 12v 42Ah 300A. - Μπορώ να βάλω λίγο μεγαλύτερη σε απόδοση?
Πρέπει να πάρω επώνυμη πχ bosch ή κάνω τη δουλειά μου και με no name?
Χαιδάρι κοντά αν ξέρει να συστήσει κάποιος έστω και με pm θα ήμουν υπόχρεος.
1000 ευχαριστώ!
-
Ο χρήστης piii έγραψε:
Αγόρασα μια bosch silver 44ah 440a προς 63 ευρώ. Θεωρείται καλή η τιμή;Kαλή είναι η τιμή, η μπαταρία θα δείξει! Τώρα ρωτάς που την πήρες;
Καλησπέρα παιδιά, σε smartάκι 700cc πρέπει να κάνω αλλαγή ύστερα από 6 χρόνια...
Χαρακτηριστικά μπαταρίας 12v 42Ah 300A. - Μπορώ να βάλω λίγο μεγαλύτερη σε απόδοση?
Πρέπει να πάρω επώνυμη πχ bosch ή κάνω τη δουλειά μου και με no name?
Χαιδάρι κοντά αν ξέρει να συστήσει κάποιος έστω και με pm θα ήμουν υπόχρεος.
1000 ευχαριστώ!
Φαντάζομαι πως ναι! Μπορείς λογικά να βάλεις μεγαλύτερη εφόσον το επιτρέπει το δυναμό και ο χώρος που βρίσκεται η μπαταρία.Όταν λέμε μεγαλύτερη φαντάζομαι δε μιλάμε και για 50-55 αμπέρ γτ αν δε κάνω λάθος το δυναμό στο Smart είναι 60άρη και μάλλον είναι λίγο μεγάλη και άρα πιο αργη φόρτιση αλλά μια 44-45 με περισσότερα αμπερ εκκινησης είναι καλά πιστεύω. Πόση ανάγκη έχεις για περισσότερο ένταση εκτός και αν έχεις τπτ ενισχυτές κλπ.
Προσωπικά έγω δεν είμαι υπερ Bosch Varta κλπ γτ έχω 'καεί' αλλά έχει γεμίσει ο τόπος από δαύτες (καταραμένοι Γότθοι) και δεν είναι πλέον και από τις καλύτερες, υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές και έχουν καλύτερα πορτοκάλια.Νο Νame μπαταρίες δεν υπάρχουν όλες είναι βαφτισμένες αλλά άμα εννοείς επώνυμες και μη, υπάρχουν κι αλλές επώνυμες. Ενδεικτικά: Mitsuba, Yuasa, Solite, Winner, Banner, Hankook, Exide, ACDelco, Starter, Recor(Ελληνικές) και άλλες....... διάλεξε και πάρε!! Aπό Χαϊδαρι δε ξέρω αλλά Ιερά Οδό και Λεωφ.Αθηνών απ' όσο ξέρω υπάρχουν τέτοια καταστήματα. -
Καλησπερα,
στο γκαραζ μου, εδω και 1 μηνα εχω ενα οργανο το οποιο μετραει την υγρασια του χωρου εκει και βλεπω οτι το max που εχει φτασει ειναι 73%, αρα και θεωρω πως το χειμωνα θα φτασει αρκετα πιο πανω.
Υπαρχει περιπτωση, η μπαταρια του αυτοκινητου να επηρεαζεται τοσο πολυ αρνητικα απο την υγρασια ετσι ωστε αν αυτο μεινει 4-5 μερες εκει σε ακινησια, να 'τα παιζει' ? -
Αν σκεφτείς οτι η αυτοεκφόρτιση αυτών των μπαταριών είναι στη χειρότερη στο 20% σε ένα μήνα, 4 μέρες ό,τι και να γίνει δεν έχεις θέμα
http://www.madkatz.com/ev/batteryTechno ... rison.html
να ξέρεις ότι μεγαλύτερο θέμα έχεις με τη θερμοκρασία παρά με την υγρασία όσον αφορά την αυτοεκφόρτιση.
Χοντρικά για κάθε 10 βαθμούς αύξηση της θερμοκρασίας έχεις διπλάσια εκφόρτιση.
Αρα χειμώνας == καλός για αποθήκευση μπαταρίας -
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Αν σκεφτείς οτι η αυτοεκφόρτιση αυτών των μπαταριών είναι στη χειρότερη στο 20% σε ένα μήνα, 4 μέρες ό,τι και να γίνει δεν έχεις θέμαhttp://www.madkatz.com/ev/batteryTechno ... rison.html
να ξέρεις ότι μεγαλύτερο θέμα έχεις με τη θερμοκρασία παρά με την υγρασία όσον αφορά την αυτοεκφόρτιση.
Χοντρικά για κάθε 10 βαθμούς αύξηση της θερμοκρασίας έχεις διπλάσια εκφόρτιση.
Αρα χειμώνας == καλός για αποθήκευση μπαταρίαςΣ'ευχαριστω για την απαντηση!
Δυστηχως, στην περιπτωση μου, αυτο το '20% σε ενα μηνα' δεν παιζει...Οποτε, απο τη στιγμη που το αμαξι (Subaru Impreza WRX MY05) ηταν 3 μερες και νυχτες συνδεδεμενο σε πολυμετρα και δεν εδειξε να υπαρχει καποια διαροη, κανω πλεον τον Ηρακλη Πουαρω (ή τον...Αστυνομο Μπεκα) μπας και καταλαβω τι γινεται...
Σ' ευχαριστω και παλι.
-
Κατσε γιατι δεν καταλαβα.
Σου αδειαζει η μπαταρια και νομισες οτι εκφορτιστηκε επειδη δεν το εβαλες μπροστα 3-4 μερες?
Δεν υπαρχει περιπτωση, εχεις διαρροη ή η μπαταρια ειναι σαπια
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Κατσε γιατι δεν καταλαβα.Σου αδειαζει η μπαταρια και νομισες οτι εκφορτιστηκε επειδη δεν το εβαλες μπροστα 3-4 μερες?
Δεν υπαρχει περιπτωση, εχεις διαρροη ή η μπαταρια ειναι σαπια
To προβλημα το ειχα αναφερει και εδω:
http://www.4tforum.gr/phpBB3/viewtopic.php?f=6&t=13906&p=2497833&hilit=subaru+impreza+wrx#p2497833ριξε μια ματια, αν θελεις, για να μην τα ξαναγραφω και κουραζω και τους υπολοιπους.
Το αμαξι, αφου οπως ειπα μετρηθηκε 3 μερες συνεχεια με πολυμετρα, δεν εχει διαρροη. Η καταναλωση του ειναι απο 0.00 εως 0.01, ανυπαρκτη δηλαδη.
Απ'οτι εχουμε συμπερανει με μηχανικο/ηλεκτρολογο και αποδειχθηκε με τα οργανα, το συγκεκριμενο δυναμο δε φορτιζει τη μπαταρια παρα μονο αν αυτη εχει αρχισει και πεφτει αρκετα, οποτε αν θεωρησουμε οτι αυτο οντως συμβαινει, τοτε οταν ειναι ηδη χαμηλα και το αφησω κι εγω 5-6 μερες σε ακινησια, ε, παπαλα μετα...
Μια λυση που προταθηκε και αρχισα να δοκιμαζω απο προχθες, ειναι να κινω μονιμα το αυτοκινητο εχοντας τα φωτα στη θεση 1, 'θεσης' δηλαδη. Το δυναμο σε αυτη την περιπτωση φορτιζει μονιμα τη μπαταρια μιας και βλεπει οτι υπαρχει, εστω μικρη, καταναλωση.
Ο μηχανικος μου ειπε μια αντιστοιχη με τη δικη μου περιπτωση ενος (Subaru) Forester που τελικα λυθηκε με αυτο τον τροπο. Προφανως η μπαταρια (που ειναι μολις 15 μηνων και ειναι σε πολυ καλη κατασταση) δε φορτιζεται σωστα με τον τροπο φορτισης του δυναμο (και ισως ουτε και με τους φορτιστες) οποτε και εξασθενει μετα απο καποιο διαστημα. Οπως θα δεις και σε προηγ. post μου, μεχρι 10-12 μηνες μιας νεας μπαταριας και δεν εχω προβληματα, μετα απο εκει σιγα-σιγα ξεκινανε ολα αυτα. Προφανως γιατι ο συγκεκριμενος τροπος φορτισης τις φθειρει και απλα αντεχουν τοσο στην αρχη επειδη ειναι καινουριες.
Εχω αλλαξει 5 μπαταριες σε 7 χρονια που εχω το αυτοκινητο και διαρροη τελικα δεν υπαρχει, οποτε, το πιο πανω σεναριο αρχιζει να μου φαινεται καπως λογικο. Το αυτοκινητο δεν εχει ουτε ηχοσυστηματα περιεργα, ουτεν καν (πλεον) συναγερμο.
-
Μήπως μπορεί να γίνει κάποια ρύθμιση ή αντικατάσταση όποιου τμήματος είναι υπεύθυνου για αυτό (δεν είναι το δυναμό αλλά τα συνοδά ηλεκτρονικά του).
Μπαταρία αυτοκινήτου...