-
erefer καλως ήρθες στο φόρουμ. Για να είμαι ειλικρινής δεν κάθησα να διαβάσω όλη τη δημοσίευση σου, μάλλον ήταν λίιιιγο μεγαλύτερη απ ότι αντέχω . Δεν μπαίνω στη λογική να απαντήσω ή να αντιπαραθέσω επιχειρήματα ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα λες. Έχω καταλήξει πως όταν πρόκειται για σύγκριση μεταξύ οδηγών καθένας έχει τη γνώμη του και μάλλον απίθανο να την αλλάξει, αυτό έχω καταλάβει απο παρόμοιες συζητήσεις στο παρελθόν. Στο κάτω κάτω γιατί να αλλάξει, δεν χρειάζεται αν συμφωνούμε πάντα.
Κρατάω ένα σημείο μόνο από τη δημοσίευση σου
Θεωρείται καλύτερος οδηγός ολων των εποχών αυτός που δηλωσε πριν λιγο καιρο. Γιατί να επιχειρήσω να προσπεράσω τον Μοντόγια μέσα στην πίστα εφόσον μπορώ να τον προσπεράσω στα πιτς?'Δηλαδή αντί να θαυμάσω το οδηγικό ταλέντο του εντός πίστας,θα θαυμάσω τους μηχανικούς που βάζουν καύσιμα σε χρόνο Dt στο μονοθέσιο!Προσπαθώ να βρώ και πόστερ των μηχανικών αλλά δεν βρίσκω!!!!Θέλω να πώ,πως ο Σένα ήταν του ρίσκου,του ριψοκίνδυνου που σημαίνει θέαμα και επικές μάχες για προσπέρασμα..Οι νίκες του Σουμάχερ δεν συγκρίνονται με τις νίκες-άθλους του Σενα.
Αλήθεια έχουμε σκεφτεί γιατί όλοι οι οδηγοί της δεκαετίας του 80 (και των προηγούμενων) ήταν ήρωες; Γιατί αλήθεια λέμε πως η δεκαετία του 80 είχε τόσους μεγάλους οδηγούς, ενώ απο τα μέσα του 90 και μετά τους έχουμε βγάλει όλους μέτριους εκτός του Σουμάχερ και του Χάκκινεν. Λένε π.χ. οτι ο Σουμάχερ δεν είχε αντιπάλους, ήταν ο καλύτερος της εποχής του γιατί απλά δεν είχε καλούς αντιπάλους. Λες και ξαφνικά σταμάτησαν να βγαίνουν ταλέντα.
Τα μονοθέσια και οι κανονισμοί γενικά φέρουν μεγάλη ευθύνη σ αυτό. Τις προηγούμενες δεκαετίες τα μονοθέσια άφηναν περισσότερα περιθώρια στον οδηγό. Κυρίως στο προσπέρασμα, αλλά και γενικά στην οδήγηση αφού τότε κάποιος μπορούσε να γράφει χρόνους ακόμα κι αν πήγαινε με το πλάι. Τότε κάθε οδηγός μπορούσε να γίνει ήρωας μέσα στον αγώνα, να δώσει 'επικές' μάχες αφού το μονοθέσιο του το επέτρεπε. Δεν ήταν μόνο ο Σένα που έδινε τέτοιες μάχες αλλά και πολλοί άλλοι. Φαντάσου ο Αλεζί έγινε ξαφνικά η ταλεντάρα απο μία μάχη που έδωσε με τον Σένα. Βέβαια στην πορεία φάνηκε να ισχύει η παροιμία 'όπου ακους πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι'.
Την τελευταία δεκαετία με τα αυτοκίνητα να μην μπορούν να κολλήσουν πίσω απο τον προπορευόμενο, τι επικές μάχες μπορούμε να περιμένουμε; Όσο και να το θέλουν οι οδηγοί δεν μπορούν να αλλάξουν τους νόμους της φυσικής. Μοιραία οι οδηγοί περιμένουν μπας και περάσουν στα πιτς, και δεν το κάνει μόνο ο Σουμάχερ. Και κάποιοι που το παλεύουν παραπάνω να προσπεράσουν στα ίσια συνήθως το πληρώνουν όπως ο Μοντόγια π.χ. Εγώ είμαι σίγουρος πως οι Σουμάχερ, Ραικόνεν, Μοντόγια, Αλόνσο, Γουέμπερ, Μπαρικέλο,Βιλνέβ κλπ αν έτρεχαν με αυτοκίνητα που επιτρέπουν προσπέρασμα (σαν του 80), θα μας έδιναν τρελλές μάχες δεν θα μας άφηναν να κάτσουμε στον καναπέ, θα ήταν όλοι ήρωες στο μυαλό μας, και ο Σουμάχερ θα είχε πολλούς άξιους αντιπάλους. Δεν νομίζετε;
Edit: Πάντως τώρα που κάθομαι και διαβάζω και το υπόλοιπο της δημοσίευσης σου έχεις πραγματικά πολλές ανακρίβειες, εσκεμμένα ή μη δεν ξέρω. Δεν χρειάζεται να φουσκώνεις τα κατορθώματα του Σένα για να μας πείσεις πόσο μεγάλος ήταν, σ αυτό συμφωνούμε όλοι.
-
Σε αυτά που λές βρίσκω ένα δίκιο,μικρό όμως..Αν συνέχιζες όμως και διάβαζες το λίγο-μεγάλο δημοσίευμα μου θα έβλεπες ότι ανέφερα πως ένας απο τους 2 βασικούς λόγους που δεν έχουμε επικές μάχες σήμερα είναι οι κανονισμοί...
-
Συμφωνω με την απαντηση του ody, οπως και με αυτες των Spidey, Firebro πιο πανω.
-
Ο χρήστης erefer έγραψε:
Σε αυτά που λές βρίσκω ένα δίκιο,μικρό όμως..Αν συνέχιζες όμως και διάβαζες το λίγο-μεγάλο δημοσίευμα μου θα έβλεπες ότι ανέφερα πως ένας απο τους 2 βασικούς λόγους που δεν έχουμε επικές μάχες σήμερα είναι οι κανονισμοί...Στην πρώτη δημοσίευση δεν υπάρχει κάποια τέτοια αναφορά, ή κάνω λάθος; Στη δεύτερη λες ότι κάποτε οδηγούσε ο άνθρωπος τη μηχανή ενώ τώρα οδηγεί η μηχανή τον άνθρωπο.
Ακόμα κι αν μου διέφυγε, στο μεγαλύτερο μέρος της δημοσίευσης μου δεν απαντάω προσωπικά σε σένα. Θέτω ένα θέμα για συζήτηση και το έκανα με αφορμή αυτό που έγραψες. Το σημείο που θέλω να τονίσω είναι ότι οι σημερινοι πιλότοι είναι αδικημένοι, αφού τους έχουμε βγάλει σχεδόν όλους μέτριους, ενώ σε προηγούμενη εποχή θα ήταν ήρωες.
-
Συγκεκριμένα,λέω στο πρώτο δημοσίευμα:'Κανένας άλλος δεν θα ξαναφέρει τόσο πάθος στις πίστες,οσα ρεκόρ κι αν σπάσει,πρώτον λόγω κανονισμών και δεύτερον γιατί Σένα ξανά δεν θα ξαναυπάρξει.'Οσον αφορά το 'Αλλες εποχές,όταν ο άνθρωπος οδηγούσε την μηχανή κι όχι η μηχανή τον άνθρωπο' εννοώ την σημερινή εποχή όπου όλες οι 'δυσκολίες' της οδήγησης σε έναν αγώνα,που φαίνονταν στα χρονόμετρα άλλες εποχές,εξαφανίζονται σήμερα χάρη στα traction control και σε μια πλειάδα ηλεκτρονικών βοηθημάτων που κάνουν έναν μέτριο οδηγό,καλό..Φυσικά και θα υπήρχε περισσότερο θέαμα με τους παλιούς κανονισμούς,ήρωες όμως και ταλέντα δεν ξέρω αν θα υπήρχαν.
-
Εγώ θα προτιμούσα να ήταν ο τίτλος 'ΑΣ και ΜΣ', αντί του 'ΑΣ ή ΜΣ'... εννοείται με αυτή τη σειρά
Επίσης θεωρώ αντικειμενικότερη τη σύγκριση/σύζευξη όταν γίνεταi από ανθρώπους που έχουν παρακολουθήσει ολόκληρες τις καριέρες ΚΑΙ των δυο οδηγών.
-
Εγω θα ψιφησω MS δαγκωτό!!
Ο senna για μενα ηταν ο ποιο γρηγορος ολων των εποχων. Ο MS ο ποιο καλος ολων των εποχων.
Εξου και οι 65 pole του senna σε 10 χρονια και οι 1000+ βαθμοι του σουμαχερ.
Γιατι δεν χρειαζεται να εισαι ο ποιο γρηγορος για να εισαι ο ποιο καλος. Πρεπει σιγουρα να εισαι ομως γρηγορος.
ενα πραγμα του senna θεωρω πραγματικα εξωγιηνο!! Ο γυρος του στα δοκιμαστικα του GP του Μονακο οταν αλαζοντας καμια 20αρια φορες περισσοτερες ταχυτητα απο τους αντιπαλους του(Εχοντας σχεδον σε ολο τον γυρο το ενα χερι στο λεβιε) εριξε 2 sec στους υπολοιπους.
Αυτο....Ηταν senna.
Κατα τα αλλα ομως και ο σουχαχερ εχει κανει τρελα πραγματα(τιποτα παρομοιο με το παραπανω) αλλα και οι Χακινεν, Προστ, Μανσελ......
Οταν ομως μιλας για τον σουμαχερ μιλας για τον ανθρωπο που εβαλε τον αθλητισμο στην F1. τον ανθρωπο ρεκορ. Ισως τον ποιο σταθερο ολων των εποχων.(ακομα και φετος ειναι αναμεσα στους κορυφαιους και κυνηγαει νικες).
Δεν μπορεις να κανεις αλλιως. Πρεπει να παραδεχτεις την ανωτερωτητα τουΑν δεν σκοτωνοταν ο senna ισως να μην τον ξεπερνουσε ποτε ο σουμαχερ. αλλα και αν δεν εσπαγε και ο κηνιτηρας του ραικονεν σε αγωνες του 2003 και φετος, ισως να ειχε τωρα 2 πρωταθληματα.
Με τα αν δεν γραφεται ιστορια.
-
Ο χρήστης Wiwol έγραψε:
[snip]
Οταν ομως μιλας για τον σουμαχερ μιλας για τον ανθρωπο που εβαλε τον αθλητισμο στην F1.
[snip]Τί εννοείς με αυτό;
-
Εννοεί πως έβαλε τον αθλητισμό στην F1.
-
Ο χρήστης FireBro έγραψε:
Εννοεί πως έβαλε τον αθλητισμό στην F1.Δηλαδή;
-
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
Εννοεί πως έβαλε τον αθλητισμό στην F1.
Δηλαδή;
Δεν πάει πουθενά το μυαλό σου; Στο περίπου βέβαια κι εγώ έβγαλα ένα συμπέρασμα στο τι προσπαθεί να πει με αυτό.
-
Εννοεί πως έβαλε τον αθλητισμό στην F1.Ένα παράδειγμα,πρίν κάποια χρόνια,όταν ο Μπαρικέλλο όντας πρώτος λίγες δεκάδες μέτρα πριν το πέσιμο της καρό σημαίας,έκοψε ταχύτητα,για να περάσει ο πρωταθλητής των πρωταθλητών,ο καλύτερος των καλύτερων όλων των επόχών Michael Schumacher...Eκανε αυτό ακριβώς που είχε πεί κάποτε ο Ayrton ''The right to win''
-
Βοηθείστε με κι εμένα, γιατί ούτε εγώ το κατάλαβα...
-
Ο χρήστης Wiwol έγραψε:
Εγω θα ψιφησω MS δαγκωτό!!Ο senna για μενα ηταν ο ποιο γρηγορος ολων των εποχων. Ο MS ο ποιο καλος ολων των εποχων.
Εξου και οι 65 pole του senna σε 10 χρονια και οι 1000+ βαθμοι του σουμαχερ.
Γιατι δεν χρειαζεται να εισαι ο ποιο γρηγορος για να εισαι ο ποιο καλος. Πρεπει σιγουρα να εισαι ομως γρηγορος.
[snip]Επίσης, εκτός από νούμερα, θα μπορούσες να απαριθμήσεις 3-4 τομείς στους οποίους ο ΑΣ ήταν χειρότερος του ΜΣ;
-
κατ'εμε ειναι ιεροσυλία αυτη η συγκριση, αφου καταρχάς δεν υφίσταται!
όπως είπα και πιο πάνω: 'η αξία του αντιπάλου, δίνει αξία στον νικητή''Αλλο να έχει κάνει τόσες νικες και Pole ο ΜS με αντιπάλους τύπου πιτσιρικάδων (που τον κερδίζουν και οι μικροί τώρα αρκετά) και αλλο να κερδίζεις με αντιπάλους τύπου Νigel, Alain, κτλ..
Τα ρεκόρ του MS χωρις μεγάλους αντίπαλους ειναι δώρο άδωρον, και ειμαι σίγουρος χαιρόντουσταν ΠΟΛΥ οι οπαδοί/φιλοι του Γερμανού τα τελευταια χρόνια οταν κέρδιζε τον .... Μπαρικέλο....
-
Ο χρήστης sokos έγραψε:
'Αλλο να έχει κάνει τόσες νικες και Pole ο ΜS με αντιπάλους τύπου πιτσιρικάδων (που τον κερδίζουν και οι μικροί τώρα αρκετά) και αλλο να κερδίζεις με αντιπάλους τύπου Νigel, Alain, κτλ..Τα ρεκόρ του MS χωρις μεγάλους αντίπαλους ειναι δώρο άδωρον, και ειμαι σίγουρος χαιρόντουσταν ΠΟΛΥ οι οπαδοί/φιλοι του Γερμανού τα τελευταια χρόνια οταν κέρδιζε τον .... Μπαρικέλο....
Είναι άκυρα αυτά.
-
άκυρα αν προβάλεις επιχειρήματα αντίθετα
-
Μα τι μαλακίες μου λες μωρε τώρα, να κάτσω να σου βρω επιχείρημα στο ότι νικάνε τον Schumacher πιτσιρίκια τώρα και πως τα record του τα έχει επειδή έτρεχε με πιτσιρίκια;
Ας έφτιαχναν καλά μονοθέσια και οι άλλες ομάδες τα τελευταία χρόνια για να μην τα έπαιρνε τσόντα.
-
καταρχήν μιλάμε με επιχειρήματα και όχι με αερολογίες και βρισιές
στο θέμα τώρα, βλέπω συμφωνείς τότε οτι τα πήρε άνετα γιατί δεν είχε αντιπάλους
Στο γιατί οι άλλοι δεν φτιάχναν καλά μονοθέσια, ας θυμηθούμε τις αποφάσεις του υποχείριου της Ferrari aka F.I.A και το πως έγινε καρφωτή με Beryllium και πόσα χρόνια πίσω έστειλε την McLaren με τους κινητήρες και πόσο ελαστική ήταν στο κατα πόσο μετράμε σωστά τα badgeboards και λοιπές 'ανέσεις' τύπου traction control κτλ.
-
Ο χρήστης sokos έγραψε:
καταρχήν μιλάμε με επιχειρήματα και όχι με αερολογίες και βρισιέςστο θέμα τώρα, βλέπω συμφωνείς τότε οτι τα πήρε άνετα γιατί δεν είχε αντιπάλους
Στο γιατί οι άλλοι δεν φτιάχναν καλά μονοθέσια, ας θυμηθούμε τις αποφάσεις του υποχείριου της Ferrari aka F.I.A και το πως έγινε καρφωτή με Beryllium και πόσα χρόνια πίσω έστειλε την McLaren με τους κινητήρες και πόσο ελαστική ήταν στο κατα πόσο μετράμε σωστά τα badgeboards και λοιπές 'ανέσεις' τύπου traction control κτλ.
Ε καλά δηλητηριασμένος είσαι, δεν μπορώ να κάνω κάτι. Απορώ πάντως εφόσον τα πιστεύεις αυτά γιατί παρακολουθείς F1?
Α μου είπε και ο Todt πως σου ζητάει συγγνώμη που έφτιαχνε κορυφαία μονοθέσια.
Ayrton Senna ή Michael Schumacher?