-
Πολύ θεωρία αγαπητέ,
Θα απαντήσω με λίγη πράξη στα γρήγορα:
Στο AUDI
- με βενζίνη κόστους 1,7ευρώ/λιτ και κατανάλωση 20 λιτ/100χλμ ξοδεύω 600 ευρώ/μήνα καύσιμα
- με υγραέριο κόστους 0,85ευρώ/λιτ και κατανάλωση 22λιτ/100χλμ ξοδεύω 350 ευρώ/μήνα καύσιμα
είτε με υγραέριοείτε με βενζίνη πηγάινω το ίδιο γρήγορα και καλύπτω ακριβώς τα ίδια χιλιόμετρα, δεν νομίζω οτι χρειάζεται να το αναλύσω αυτό περισσότερο
το ώφελος είναι 40% με τέρμα γκάζι οδήγηση, και ανεβαίνει στο 45% αν πηγαίνω πιό νορμάλ (και με τα 2 καύσιμα)
Καλή η θεωρία αλλά η αλήθεια της τσέπης δεν κάνει ποτέ λάθος. Το ώφελος έναντι της βενζίνης δεν πέφτει ποτέ κάτω από 30% ούτε καν σε RS6.
Απλά παρατηρώ συχνά ότι όλοι οι ντοπιοι ειδικοί κάνουν οτι δεν ξέρουν την ICOM ή την vialle επειδή προφανώς έχουν σκάσει με τους αντιπρόσπωπους που δεν δίνουν ποσοστά σε κανέναν, lol!
Προσωπικά παραδέχομαι την COSMOCAR για την σοβαρότητά της. Ενώ έχουν συνεργασία με την vialle για όλα τα VAG, όταν ζήτησα LPG για το S4, μαζί με έναν φίλο μου που έχει το RS4, μας είπαν ότι με το σύστημά τους τα αυτοκίνητα αυτά δεν θα δουλεύουν όπως πρέπει και μας έστειλαν στη ICOM που είναι ανταγωνιστές τους!
-
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Σίγουρα όποιος δεν γραφεί η δεν μιλάει, η τουλάχιστον το κάνει τηλεγραφικά, δεν κάνει λάθος!!!!!......
Οπωσδήποτε ο δείκτης του αλκοτέστ μου, είναι στην κατηγορία των προσωπικών δεδομένων, και δεν ανακοινώνετε…… οι ενδείξεις έχουν υποκειμενικό υπόβαθρο!.
Μα η παρεμβολή σας και ευχαριστώ, μου έδηξε ένα σημείο που δεν έπρεπε να εστιάσω διότι δεν είχε το υπόβαθρο περεταίρω σχολιασμού. Έτσι το διέγραψα. Χοντρά χοντρά άλλο κατάλαβα μην διαβάζοντας το αβαταρ της κοπελιάς.….. σκοτώστε με εγκλιμάτισα…..
Μα η υπόλοιπη εγγραφή έχει ακρίβεια και λογική. Θα έπρεπε με τα υπόλοιπα γραφόμενα να λήξει ο προβληματισμός της και να πορευτεί απροβλημάτιστα.
Πάμε αντρικά!.
Μετά από 3000+ εγκαταστάσεις σε ΙΧ παλιά ( μέχρι πριν περίπου 2 χρόνια) και σε επαγγελματικά και ιδικά μηχανήματα, παίρνω άμεσα και από πελάτες μου ενδείξεις, τόσες που θεωρούνται πλέον αποδείξεις. Σίγουρα η αποστροφή μου προς το ΙΧ δημιουργήθηκε από το ότι πεινασμένοι συνάδελφοι, βάζουν και βαζελίνη για να μην πονέσει…….. ο πελάτης. (την βαζελίνη δεν την βάζουν στον πελάτη, μα αυτοαλείφονται, ξεβρακώνοντας της τιμές και την ποιότητα. Ευτυχώς όχι όλοι!).
Το 1966 που ξεκίνησα, και μέχρι το 1968 που και έφερνα και φιάλες από Ιταλία, (που εμπεριείχαν και λάδι άρα δεν χρειαζόταν λαδιέρα,) το 50% οικονομία ήταν εφικτό.
Μα τότε το μονοξείδιο των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων ήταν στο 6,00!. Όποτε πέταγαν βενζίνα και στο ακολουθούντα κατά κόρον!!!.
Και ο καιρός πέρασε και η τεχνογνωσία και τεχνολογία βελτιώθηκε λογαριθμικά. Αποτέλεσμα. Τώρα οι κάρτες ΚΕΚ δείχνουν ορισμένες φορές, 0,001 και υδρογονάνθρακες 0, με βενζίνα!. Πολλές δεκάδες φορές οικονομικότερα.
Έχοντας υπόψη ότι η θερμογόνος δύναμης της βενζίνας υπερέχει του αερίου, μην αποδίδετε την οικονομία και μόνον στο αέριο!!!.....και εξηγούμε πάντα με παραδείγματα εύληπτα και εμπεριστατωμένα.
Πριν κατρακυλήσει η λαίλαπα του μετανάστη από την Αμερική στην χώρα μας, (πριν 3+ χρόνια) όλοι είχαμε τον ‘τρόπο’ μας, και σανιδώναμε.
Σανίδωνα και εγώ και έπαιζα στα 15 με 17λιτρα/100 κμ. Μα μας φτώχυναν απρόσμενα, με αποτέλεσμα να μετράμε αυτό που δεν μετρούσαμε…..
Έτσι αγγίζοντας και εμένα η οικονομική κρίση, «γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε!!!...» ( για να θυμηθούμε και τον δρακουμέλ) άρχισα και δεν διακοσαρίζω, μα πάω με 90 έως και 130 σπάνια. Η κατανάλωση από το ίδιο αυτοκίνητο έπεσε στα 6,3 έως 6,8, περίπου 40% κάτω χωρίς αέριο!!!!.
Από φίλο μου στην τροχαία έμαθα, ότι τα ραβασάκια για υπέρβαση ορίου ταχύτητας έχει μειωθεί 70%. Δεν ξέρω, μπορεί και αυτός να κλαψουρίζει λόγο απώλειας εσόδων τους!!!!.....
Έτσι μελετώντας της παραμέτρους, ένα 20% έγινε λόγο που γίναμε κατ’ ανάγκη καλά παιδιά – νομοταγείς εξ ανάγκης, και το υπόλοιπο από το αέριο σίγουρα!. Μα το αέριο δεν είναι πανάκια!.
Έτσι σήμερα πρέπει να μελετήσουμε την αγορά του αυτοκινήτου μας, και προσωπικά προτιμώ το diesel!.
Δεν τελείωσε το αέριο. Μα σε παλιότερα αυτοκίνητα, και άμα θέλουμε ντε και καλά να διατηρήσουμε τα 4Χ4 αγροτικά της πλατέας Κολωνακιού, και να πουλάμε μούρη…
Σίγουρα όποιος κάνει πολλά χιλιόμετρα 35000+ και το 20 είναι χρήσιμο. Πάντα με της δέουσες προφυλάξεις, για να καθυστερήσουμε τα ευτράπελα.
Α.Μπορεις να μην γ....μας την συζητηση με εκθεσεις ιδεων;;;;;;;
-
Ελπίζω τουλάχιστον καποιους να βοήθησα, το μόνο που μπορώ να καταθέσω στην κουβέντα είναι η εμπειρία μου και τίποτε άλλο.
Δεν είμαι καθόλου ειδικός, και γενικά όποιον δηλώνει ειδικός στα υγραέρια εγώ θα τον αντιμετώπιζα με κάποια επιφύλαξη καθώς το υγρέριο είναι πλεόν μόδα και είναι πολλοί οι αυτόκλητοι σωτήρες της τσέπης μας!
-
Ο χρήστης m@evius έγραψε:
20.000 χλμ εδω και 1χρονο και με συστημα αεριου ψεκασμου zavoli σε opel insignia 1,8 χωρις προβληματα και 1500 χλμ σε opel corsa 1,4 προς το παρον μια χαρα. Το μονο που προσεξα ηταν να βαλω το κιτ σε εγκαταστατες με εμπειρια στον χωρο και οχι παντογνωστες-επιστημονες του κ...λουΓνωρίζω 2 ανθρώπους που έχουν βάλει ZAVOLI και είναι και οι 2 χαρούμενοι
γενικά είναι τίμιο σύστημα και δεν βγάζει προβλήματα. Εαν το insignia που έχεις δεν ξεπερνά τα 200-220ps τότε οι επιδόσεις θα πρεπει λογικά να είναι ίδιες είτε με lpg είτε με βενζίνη. Στο Corse λογικά δεν θα καταλαβαινεις καμία διαφορά!
-
Ο χρήστης Need4Speed έγραψε:
20.000 χλμ εδω και 1χρονο και με συστημα αεριου ψεκασμου zavoli σε opel insignia 1,8 χωρις προβληματα και 1500 χλμ σε opel corsa 1,4 προς το παρον μια χαρα. Το μονο που προσεξα ηταν να βαλω το κιτ σε εγκαταστατες με εμπειρια στον χωρο και οχι παντογνωστες-επιστημονες του κ...λου
Γνωρίζω 2 ανθρώπους που έχουν βάλει ZAVOLI και είναι και οι 2 χαρούμενοι
γενικά είναι τίμιο σύστημα και δεν βγάζει προβλήματα. Εαν το insignia που έχεις δεν ξεπερνά τα 200-220ps τότε οι επιδόσεις θα πρεπει λογικά να είναι ίδιες είτε με lpg είτε με βενζίνη. Στο Corse λογικά δεν θα καταλαβαινεις καμία διαφορά!
1,8 ατμοσφαιρα 140 hp ειναι το insignia καμμια διαφορα στην αποδοση και κυριως κανενα προβλημα. Στο corsa φοραω prins το ειχε προσφορα ο φαρμακης εδω στα Γιαννενα και δεν ειναι τυχαιος
-
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Έτσι μελετώντας της παραμέτρους, ένα 20% έγινε λόγο που γίναμε κατ’ ανάγκη καλά παιδιά – νομοταγείς εξ ανάγκης, και το υπόλοιπο από το αέριο σίγουρα!. Μα το αέριο δεν είναι πανάκια!.
Έτσι σήμερα πρέπει να μελετήσουμε την αγορά του αυτοκινήτου μας, και προσωπικά προτιμώ το diesel!.
Δεν τελείωσε το αέριο. Μα σε παλιότερα αυτοκίνητα, και άμα θέλουμε ντε και καλά να διατηρήσουμε τα 4Χ4 αγροτικά της πλατέας Κολωνακιού, και να πουλάμε μούρη…
Σίγουρα όποιος κάνει πολλά χιλιόμετρα 35000+ και το 20 είναι χρήσιμο. Πάντα με της δέουσες προφυλάξεις, για να καθυστερήσουμε τα ευτράπελα.
Α.Eντάξει, το πρώτο 20% το πετύχαμε ούτως ή άλλως πηγαίνοντας πιο σιγά με βενζίνη.
Από κει και πέρα η χρήση υγραερίου με τις υπάρχουσες τιμές θεωρώ ότι φέρνει άλλο -40% οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου.
Το 'σε παλιότερα αυτοκίνητα' όμως δεν κατάλαβα. Υπονοείτε μικρότερο ρίσκο σε περίπτωση αβαριών?
Kάτι άλλο:
Πριν 2 έτη είχαμε βενζίνη 1,20 και lpg 0,60, ενώ τώρα βενζ 1,70 και lpg 0,85.
Kαι στις 2 περιπτώσεις είναι στο μισό, αλλά στην 1η περίπτωση η διαφορά ήταν 'μόνο' 0,60/λίτρο, ενώ τώρα 0,85/λίτρο. Είναι αύξηση 40% !!!
Προσωπικά τότε δίστασα και τελικά δεν έβαλα σε 3ετίας Audi 1,6 με 15.000 / έτος, αλλά τώρα με την αύξηση της βενζίνης πάλι ξεκίνησα να το ψάχνω.
Εκεί που λέγαμε ότι μάλλον θα φορολογηθεί και το lpg, τα σαϊνια που μας κυβερνούν βρήκανε τρόπο να αυξήσουν τα κέρδη τους και στα 2 καύσιμα, χωρίς να χάσουν από τους χαμένους πελάτες της βενζίνης: Εκτίναξαν την τιμή της βενζίνης χωρίς λόγο, αφού η τιμή του βαρελιού γράφει ιστορικά χαμηλά, και έτσι το lpg φαίνεται ελκυστικό ακόμη και στο 0,90, και συνεχίζονται οι εγκαταστάσεις και σε χιλιαράκια αυτοκίνητα απεγνωσμένων οδηγών. Είναι ένα σενάριο που δεν είχα σκεφτεί τότε. -
Ακούω διάφορα περιέργα οπότε μπαίνω στον κόπο να γράψω κάτι και εγώ:- PRINCE (δείχνει super στα χαρτιά, αλλά δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα του υγρού ψεκασμού τους)
PRINS Αλλα δεν εχει για εμεσο ψεκασμο μονο για άμεσο δεν δινει υγρο με μπεκ μονο με τα μπεκ της βενζινης
Οπως και στην ζωή, έτσι και στο LPG ισχύει πως οτι πληρώσεις παίρνεις.
υ.γ. προχτές στο πρατήριο βρήκα έναν παλιό γωνστό με Cayenne Turbo που κλαιγόταν οτι το αμάξι με LPG δεν πάει μία και αναγκαστικά το γυρίζει σε βενζίνη. Οταν τον ρώτησα τι σύστημα έβαλε μου είπε οτι ο 'ειδικός' στο service τον έψησε να βάλει LPG με πνεύμονα(!!!) και ότι αν το αμάξι δεν τραβάει είναι οκ γιατί το LPG είναι μόνο για οικονομία. ...δεν περιγράφω άλλο.
Το μοναδικο που ενοχλει με το ICOM ειναι η νοοτροπια του εισαγωγεα οτι μονο αυτο δουλευει , συνεβει σε μενα με το ML και σε 10 αλλους φιλους με καλα αυτοκινητα που τα βλεπει ο κυρ Χρηστος γραφει ευρω στο καντραν , αν σκασει κανας ματρακας του κοτσαρει ενα GFI ΜΕ ΠΝΕΥΜΟΝΑ βαπτισμενο απο ΚΑΡΑ ΙΤΑΛΙΚΟ σε ολλανδικο ......
σημερα λοιπον πηγε ενας φιλος με ενα GLK 350 και το ιδιο παραμυθι που ειπε σε μενα 3 χρονια πριν δουλευει μονο με υγρο το δικο μου αυτο το αμαξι τιποτα αλλο βεβαια ο αλλος το ξερε το κολπο και μολις τον αρχισε για ποσα μοτερ εχει τσακισει με τον υγρο δεν απαντησε διοτι υπαρχει παρελθον με Ιcom στον ιδιο κινητηρα.....
τελος αυτος με το cayen turbo ειναι φουμαρα για μεταξωτες κορδελες διοτι με ενα τετοιο αμαξι ρωτας ποσο κανει πρωτα και μετα τι ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΒΑΛΕΙΣ δεν τσιγκουνευσαι
λοιπον υπάρχει ενα ιδιο με 500 και αλογα που εχει 30000 χιλιομετρα με υγραεριο με δυο πνευμονες 400 HP εκαστος , ηλεκτρονική λιπανση βαλβίδων μονο υγραεριο όλο το φασμα στροφων και καφε μπεκ keihin 65αλόγων ανα κυλινδρο κοστους 3000 ευρώ χωρις προσθηκη βενζινης δυο δεξαμενες με 150 λιτρα καυσιμου !!!
ο υγρος μονο στον αμεσο ψεκασμο λογο της μη προσθηκης εξωτερικών μπεκ
στον εμεσο με εξωτερικά μπεκ δεν παιζει πεταμενα λεφταΠΙΙΙΙΟΥΥΥΥΥ και εγω δεν περιγραφω αλλο
-
ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας
θα δω τι θα κάνω...αν και ομολογώ...τώρα προβληματίστηκα ακόμη περισσότερο -
Ας τα απλοποιήσουμε λοιπόν. Ιδού τα δεδομένα μας.
-
Ένα αυτοκίνητο καίει 20% (από 15% ως 25%)παραπάνω σε λίτρα υγραέριο από ότι βενζίνη. Δηλαδή, αν σε Χ συνθήκες καίει 10 λιτ/100 χλμ βενζίνη, θα χρειαστεί 12 λιτ/100 χλμ υγραέριο.
-
Το υγραέριο έχει τη μισή τιμή από της βενζίνης και από εκεί προκύπτει το κέρδος, το οποίο σαν ποσοστό είναι ανεξάρτητο από τον τρόπο οδήγησης. Υποθέτουμε λοιπόν βενζίνη στα 1,70 και υγραέριο στο 0,85.
Για να κάνουμε λοιπόν 100 χλμ με το αυτοκίνητο αυτό, θέλουμε 17 ευρώ βενζίνη ή 10,2 ευρώ υγραέριο. Η διαφορά είναι ακριβώς στο 40%.
Αν είχαμε ένα μικρό αμάξι που καίει 5 λιτ/100 χλμ βενζίνη, βάσει της υπόθεσης του 20% θα ήθελε 6 λίτρα υγραέριο, οπότε με τις παραπάνω τιμές, για να κάνει το μικρό μας 100 χλμ θα ήθελε 8,5 ευρώ βενζίνη ή 5,1 ευρώ υγραέριο. Η διαφορά παραμένει στο 40%.
Αυτά όσον αφορά τα καύσιμα ΜΟΝΟ.
-
-
Ο χρήστης alexeft έγραψε:
Ας τα απλοποιήσουμε λοιπόν. Ιδού τα δεδομένα μας.-
Ένα αυτοκίνητο καίει 20% (από 15% ως 25%)παραπάνω σε λίτρα υγραέριο από ότι βενζίνη. Δηλαδή, αν σε Χ συνθήκες καίει 10 λιτ/100 χλμ βενζίνη, θα χρειαστεί 12 λιτ/100 χλμ υγραέριο.
-
Το υγραέριο έχει τη μισή τιμή από της βενζίνης και από εκεί προκύπτει το κέρδος, το οποίο σαν ποσοστό είναι ανεξάρτητο από τον τρόπο οδήγησης. Υποθέτουμε λοιπόν βενζίνη στα 1,70 και υγραέριο στο 0,85.
Για να κάνουμε λοιπόν 100 χλμ με το αυτοκίνητο αυτό, θέλουμε 17 ευρώ βενζίνη ή 10,2 ευρώ υγραέριο. Η διαφορά είναι ακριβώς στο 40%.
Αν είχαμε ένα μικρό αμάξι που καίει 5 λιτ/100 χλμ βενζίνη, βάσει της υπόθεσης του 20% θα ήθελε 6 λίτρα υγραέριο, οπότε με τις παραπάνω τιμές, για να κάνει το μικρό μας 100 χλμ θα ήθελε 8,5 ευρώ βενζίνη ή 5,1 ευρώ υγραέριο. Η διαφορά παραμένει στο 40%.
Σοφά μιλάς γέροντα:-)
τα νούμερα είναι απλά και αμείλικτα.
όχι μόνο η βενζίνη αλλά ακόμα και το πετρέλαιο είναι ακριβό σπορ σε σύγκριση με το υγραέριο
μοναδικό σημείο προσοχής είναι το τι σύστημα υγραερίου θα βάλει κανείς και ποιός θα του το εγκαταστήσει
-
-
Ο χρήστης dathens έγραψε:
Ακούω διάφορα περιέργα οπότε μπαίνω στον κόπο να γράψω κάτι και εγώ:
- PRINCE (δείχνει super στα χαρτιά, αλλά δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα του υγρού ψεκασμού τους)
PRINS Αλλα δεν εχει για εμεσο ψεκασμο μονο για άμεσο δεν δινει υγρο με μπεκ μονο με τα μπεκ της βενζινης
Οπως και στην ζωή, έτσι και στο LPG ισχύει πως οτι πληρώσεις παίρνεις.
υ.γ. προχτές στο πρατήριο βρήκα έναν παλιό γωνστό με Cayenne Turbo που κλαιγόταν οτι το αμάξι με LPG δεν πάει μία και αναγκαστικά το γυρίζει σε βενζίνη. Οταν τον ρώτησα τι σύστημα έβαλε μου είπε οτι ο 'ειδικός' στο service τον έψησε να βάλει LPG με πνεύμονα(!!!) και ότι αν το αμάξι δεν τραβάει είναι οκ γιατί το LPG είναι μόνο για οικονομία. ...δεν περιγράφω άλλο.
Το μοναδικο που ενοχλει με το ICOM ειναι η νοοτροπια του εισαγωγεα οτι μονο αυτο δουλευει , συνεβει σε μενα με το ML και σε 10 αλλους φιλους με καλα αυτοκινητα που τα βλεπει ο κυρ Χρηστος γραφει ευρω στο καντραν , αν σκασει κανας ματρακας του κοτσαρει ενα GFI ΜΕ ΠΝΕΥΜΟΝΑ βαπτισμενο απο ΚΑΡΑ ΙΤΑΛΙΚΟ σε ολλανδικο ......
σημερα λοιπον πηγε ενας φιλος με ενα GLK 350 και το ιδιο παραμυθι που ειπε σε μενα 3 χρονια πριν δουλευει μονο με υγρο το δικο μου αυτο το αμαξι τιποτα αλλο βεβαια ο αλλος το ξερε το κολπο και μολις τον αρχισε για ποσα μοτερ εχει τσακισει με τον υγρο δεν απαντησε διοτι υπαρχει παρελθον με Ιcom στον ιδιο κινητηρα.....
τελος αυτος με το cayen turbo ειναι φουμαρα για μεταξωτες κορδελες διοτι με ενα τετοιο αμαξι ρωτας ποσο κανει πρωτα και μετα τι ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΒΑΛΕΙΣ δεν τσιγκουνευσαι
λοιπον υπάρχει ενα ιδιο με 500 και αλογα που εχει 30000 χιλιομετρα με υγραεριο με δυο πνευμονες 400 HP εκαστος , ηλεκτρονική λιπανση βαλβίδων μονο υγραεριο όλο το φασμα στροφων και καφε μπεκ keihin 65αλόγων ανα κυλινδρο κοστους 3000 ευρώ χωρις προσθηκη βενζινης δυο δεξαμενες με 150 λιτρα καυσιμου !!!
ο υγρος μονο στον αμεσο ψεκασμο λογο της μη προσθηκης εξωτερικών μπεκ
στον εμεσο με εξωτερικά μπεκ δεν παιζει πεταμενα λεφταΠΙΙΙΙΟΥΥΥΥΥ και εγω δεν περιγραφω αλλο
γιά το σχόλιό σου σχετικά με τον αντιπρόσωπο δεν έχω κάτι να πω. Είναι κοινό χαρακτηριστικό στην ελλάδα ο καθένας να ευλογεί τα γένεια του και να απαξιώνει όλους τους άλλους, με τρόπο έτσι ώστε ο πελάτης να μην μπορεί εύκολα να βγάλει αντικειμενικό συμπέρσαμ από αυτά που ακούει (δυστυχώς)
τον συγκεκριμένο κινητήρα που αναφέρεις (νομίζω ότι είναι ο V6, 3,5L, 270PS, 350Nm) δεν τον γνωρίζω σχετικά με το υγραέριο οπότε δεν θα εκφέρω γνώμη.
Οσο για το Cayenne και παρόμοιες μάρκες κύρους δυστυχώς τα πράγματα είναι έτσι όπως τα περιγράφω. Οι ανθρωποι που έχουν τόσα χρήματα για τέτοια αυτοκίνητα στην πλειοψηφία τους δεν ασχολούνται οι ίδιοι με τεχνικά θέματα, αλλά εμπιστεύονται τους τεχνικούς που κάνουν το service. Αν θες να διαπιστώσεις ο ίδιος τι γίνεται στην αγορά, πάρε ένα τηλέφωνο την πρώην επίσημη μονάδα service της Porsche (μεταφέρθηκε πρόσφατα στα Βριλλήσια) την Protech και ρώτησε τους τι σύστημα υγραερίου σου προτείνουν για Cayenne S ή Turbo. Οταν τους είχα ρωτήσει εγώ πριν περίπου 1.5χρόνο για το δικό μου (4.5L, 450PS, 2003) μου είπαν οτι θα βάλουν πνεύμονα και γενικά με προειδοποίησαν ότι αν θέλω επιτάχυνση να το γυρίζω στην βενζίνη!!! Επίσης μου είπαν ότι ΄σε ταχύτητες >180χλμ/ώρα το σύστημα γυρίζει μόνο του σε βενζίνη, αλλά να μην περιμένω κάτι περισσότερο γιατί γενικά ετσί είναι τα υγραέρια!!! Εγώ φίλε μου δεν την πάτησα, αλλά άλλοι που δεν είχαν καιρό να ασχοληθούν την πάτησαν (όπως και ο φίλος στο πρατήριο)
Το παράδειγμα του Cayenne με τα 500Ps που αναφέρεις είναι χαρακτηριστικό. Συστήματα, παρασυστήματα, διπλοί πνεύμονες, εξτρά λίπανση και όλα αυτά γιατί? για να λύσεις όλα αυτά προβλήματα που βασικά ΔΕΝ θα είχες με σύστημα υγρού ψεκασμού.
Το πρόβλημα με τον αέριο ψεκασμό σε δυνατά μοτέρ αγαπητέ είναι πολύ βασικό και δεν λύνεται πλήρως με κανένα σύστημα. Το αέριο εκτός από την αδυναμία λίπανσης και ψύξης του κυλίνδρου, έχει πολύ χαμηλή πυκνότητα σε σχέση με το υγρό, με αποτέλεσμα στον δεδομένο χώρο του κυλίνδρου να χωράνε πάντα πολύ λιγότερα οκτάνια σε σχέση με το υγρό (αυτό είναι φυσική και δεν αλλάζει). Είναι βασικά σαν να έχεις αραιωμένη βενζίνη και να χτυπάει το μοτέρ πυράκια. Για τον λόγο αυτό πολλά LPG αέριου ψεκασμού ψεκάζουν ταυτόχρονα και λίγη βενζίνη ενώ σε πλήρες φορτίο το γυρίζουν αυτόματα σε υγραέριο, καθώς δεν είναι μόνο η έλλειψη λίπανσης αλλά και η έλλειψη οκτανίων που θερμαίνει τον κύλινδρο.Ο υγρός ψεκασμός είναι η τεχνολογία του αύριο και ελπίζω εκτός από ICOM, VIALLE, PRINCE να αναπτύξουν και άλλοι κατασκευστές αξιόπιστα συστήματα μπας και πέσει το κόστος εγκατάστασης και ωφεληθούν οι καταναλωτές.
Το μόνο αρνητικό του υγρού ψεκασμού είναι το κόστος να το βάλεις, αλλά και αυτό είναι θέμα απόδοσης τιμής.
Οσο για τον άμεσο - έμμεσο ψεκασμό που αναφέρεις: Στο AUDI έχω έμμεσο ψεκασμό (mpi), και στο SUBARU άμεσο. To ICOM JTG HP δουλέυει τέλεια και στα 2. ...και όταν λέω τέλεια εννοώ οικονομία - αξιπιστία - επιδόσεις.
-
To 40% δε λέει τίποτα, είναι μαρκετινίστικο τρικ (σαν τις εκπτώσεις, '60% έκπτωση' διαφημίζουν και αγοράζει κάποιος κάτι που δεν θα το αγόραζε καθόλου in the first place). Το θέμα δεν είναι να κάνεις 40% οικονομία αλλά να αποσβέσεις και τη συσκευή (Total Cost of Ownership). Το οποίο δεν εξαρτάται από το 40% αλλά από το προφίλ κίνησης.
Αν πχ. έχεις το μικρό αυτοκίνητο του παραπάνω παραδείγματος, που κάνει 10000 χλμ. το χρόνο εντός πόλης (άρα τα 5 lt/100 χλμ. είναι λίγα αλλά ας το δεχτούμε χάριν συζήτησης) τότε κάνεις οικονομία (8.5-5.1)*100=€340 το χρόνο. Που σημαίνει ότι αν η συσκευή κομπλέ τοποθετημένη με ΚΤΕΟ, ΦΠΑ και απ΄όλα (μην τα ξεχνάμε...) κάνει €1000, θέλεις ~3 χρόνια για να την αποσβέσεις. Που για μεγαλύτερη κατανάλωση λόγω κίνησης στην πόλη, πχ. 7 lt/100 χλμ. και 8.4 lt/100 χλμ. για υγραέριο προκύπτει €11.9 βενζίνη και €7.14 για υγραέριο δηλ. διαφορά €476 το χρόνο δηλ. το αποσβένεις σε ~2 χρόνια.
Δηλαδή όσο μεγαλύτερη κατανάλωση ή / και όσο περισσότερα χλμ. το χρόνο τόσο περισσότερο συμφέρει (Cpt. Obvious εδώ ) Αν κάποιος κάνει 30000 χλμ. το χρόνο με 4λιτρο τζιπ τότε ας βάλει υγραέριο αύριο.
Αυτά με 2 σημαντικές προϋποθέσεις: (1) ότι η χρήση υγραερίου δεν προξενεί κάποια βλάβη που δεν θα συνέβαινε με τη βενζίνη (πχ. βαλβίδες) (2) η τιμή του υγραερίου παραμένει στο μισό της αντίστοιχης της βενζίνης, κάτι που κανείς δεν το εγγυάται
-
Επίσης θα ήθελα να κάνω μία αρνητική επισήμανση που ίσως έχουν παρατηρήσει κάποιοι φίλοι με υγραέριο.
Συνηθως βάζω υγραέριο στην ανατολική αττική στο χαλάνδρι (δίπλα στο Εθνος) ή στην Λεωφόρο μαραθώνος (απέναντι από το Carrefour). Εδω και αρκετό καιρό παρατηρούσα ότι οι τιμές τους ήταν ακριβώς οι ίδιες στο LPG, ούτε λεπτό διαφορά. Από περιέργεια μπήκα στο gasprices.gr και διαπίστωσα ότι είχαν την ιδια τιμή σε καθημερινή βάση. Πριν 2 εβδομάδες ενώ ήμουν στο ένα από αυτά ρώτησα τον υπέυθυνο πως γίνεται αυτή η απίθανη σύμπτωση να έχουν ακριβώς ίδια τιμή.
Ο εν λόγω κύριος λοιπόν μου απάντησε οτι συνενοούνται καθημερινά για να μην έχουν πόλεμο τιμών όπως συμβαίνει με άλλα πρατήρια σε άλλες περιοχές!!!!!!
τι να πει κανείς...
-
Κατευθείαν καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
To 40% δε λέει τίποτα, είναι μαρκετινίστικο τρικ (σαν τις εκπτώσεις, '60% έκπτωση' διαφημίζουν και αγοράζει κάποιος κάτι που δεν θα το αγόραζε καθόλου in the first place). Το θέμα δεν είναι να κάνεις 40% οικονομία αλλά να αποσβέσεις και τη συσκευή (Total Cost of Ownership). Το οποίο δεν εξαρτάται από το 40% αλλά από το προφίλ κίνησης.Αν πχ. έχεις το μικρό αυτοκίνητο του παραπάνω παραδείγματος, που κάνει 10000 χλμ. το χρόνο εντός πόλης (άρα τα 5 lt/100 χλμ. είναι λίγα αλλά ας το δεχτούμε χάριν συζήτησης) τότε κάνεις οικονομία (8.5-5.1)*100=€340 το χρόνο. Που σημαίνει ότι αν η συσκευή κομπλέ τοποθετημένη με ΚΤΕΟ, ΦΠΑ και απ΄όλα (μην τα ξεχνάμε...) κάνει €1000, θέλεις ~3 χρόνια για να την αποσβέσεις. Που για μεγαλύτερη κατανάλωση λόγω κίνησης στην πόλη, πχ. 7 lt/100 χλμ. και 8.4 lt/100 χλμ. για υγραέριο προκύπτει €11.9 βενζίνη και €7.14 για υγραέριο δηλ. διαφορά €476 το χρόνο δηλ. το αποσβένεις σε ~2 χρόνια.
Δηλαδή όσο μεγαλύτερη κατανάλωση ή / και όσο περισσότερα χλμ. το χρόνο τόσο περισσότερο συμφέρει (Cpt. Obvious εδώ ) Αν κάποιος κάνει 30000 χλμ. το χρόνο με 4λιτρο τζιπ τότε ας βάλει υγραέριο αύριο.
Αυτά με 2 σημαντικές προϋποθέσεις: (1) ότι η χρήση υγραερίου δεν προξενεί κάποια βλάβη που δεν θα συνέβαινε με τη βενζίνη (πχ. βαλβίδες) (2) η τιμή του υγραερίου παραμένει στο μισό της αντίστοιχης της βενζίνης, κάτι που κανείς δεν το εγγυάται
Βασικά το κριτήριο για να δεις αν συμφέρει το LPG δεν είναι ούτε τα χιλιόμετρα που καλύπτεις ούτε η κατανάλωση / 100χλμ, πολύ απλά κοιτάς πόσα ξοδεύεις το μήνα σε λεφτά. Αν είναι πάνω από 150 ευρώ τότε το ώφελός σου αν το γυρίσεις σε υγραέριο θα είναι τουλάχιστον 60-70 ευρώ. αυτό σημαίνει οτι μία καλή συσκευή υγραερίου με κόστος περίπου 1000 ευρώ θα την απσβέσεις σε ένα ή το πολύ ενάμισι χρόνο. Αυτό για μένα είναι το breakeven point. για περισσότερα από 200 ευρώ το μήνα έξοδα βενζίνης δεν το συζητάμε, η απόσβεση έρχεται εντός του έτους!
Οι προυποθέσεις που αναφέρεις νομίζω είναι πολύ σωστές. ειδικά για την 2η, η φορολογία του υγραερίου είναι βάσει νόμου πολύ μικρότερη της βενζίνης αλλα΄αυτό δεν αποτελεί εγγύηση καθώς ιδίως στην Ελλάδα οι νόμοι αλλάζουν σε μία νύχτα!
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Κατευθείαν καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμούμπές από περιέργεια στο gasprices.gr ή στο fuelprices.gr και δες το
-
Βασικά το κριτήριο για να δεις αν συμφέρει το LPG δεν είναι ούτε τα χιλιόμετρα που καλύπτεις ούτε η κατανάλωση / 100χλμ, πολύ απλά κοιτάς πόσα ξοδεύεις το μήνα σε λεφτά.E το ίδιο είναι!
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Βασικά το κριτήριο για να δεις αν συμφέρει το LPG δεν είναι ούτε τα χιλιόμετρα που καλύπτεις ούτε η κατανάλωση / 100χλμ, πολύ απλά κοιτάς πόσα ξοδεύεις το μήνα σε λεφτά.
E το ίδιο είναι!
Ναι αλλά το να βλέπεις την διαφορά στο χρήμα έχει άλλη χάρη:-)
Εγώ με το LPG έπεσα από τα 700 ευρώ μηνιαίως στα 400
Με τα 300 που κέρδισα, πληρώνω κάθε μήνα τον διακανονισμό της εφορίας από την δήλωση του 2011
Βασικά με φτιάχνει η φαντασίωση ότι έχω ακόμα βενζίνη αλλά με κάποιο μαγικό τρόπο δεν πληρώνω εφορία! lolol
-
-
Ο χρήστης alexeft έγραψε:
Ας τα απλοποιήσουμε λοιπόν. Ιδού τα δεδομένα μας.-
-
όμως,δεν είναι τα καύσιμα ΜΟΝΟ
γι'αυτό προβληματίστηκα ακόμα περισσότερονα ρωτήσω...θέλει και 2 σερβις έξτρα το χρόνο;
επίσης μακροπρόθεσμα μπορεί να βλάψει τον κινητήρα;; -
Υγραεριοκίνηση!