-
Ο χρήστης efthymis έγραψε:
Κοιτα, εγω αυτο που ξερω, ειναι πως ολα τα υγραεριοκινητα, στην αρχη ξεκινουν με βενζινη και μετα απο λιγο γυριζουν αυτοματα σε αεριο, για να αποφευχθουν προβληματα. Αφου λοιπον εσυ ξεκινας το αυτοκινητο κανονικα με βενζινη -αρα δεν ταλαιπωρειται- μου φαινεται πολυ περιεργο να στο κανει αυτο και μαλιστα να σου λεει ο εγκαταστατης οτι ετσι γινεται λογω βενζινης!!! Αφου πριν τη μετατροπη ετσι λειτουργουσε!!!Εκτος κι αν δε διαβασα καλα κι εννοεις οτι ξεκινας με αεριο και δεν παιρνει ενω αν εχεις επιλεξει βενζινη δεν εχεις προβλημα...
φιλε μου παντα ξεκινα με βενζινη στο λεπτο μπαινει τουγραεριο .μονο αν το γυρισω στη βενζινη πριν το σβησω ξεκινα με την πρωτη
-
Καταλαβα
Κοιτα ειδικος δεν ειμαι, αλλα επειδη ψαχνομαι να βαλω κι εγω σ'ενα παλιο που εχω, απ'οσα εχω διαβασει, αυτο που λες δεν εχει αναφερθει πουθενα... Παντως αφου υπαρχει αυτη η προσωρινη λυση καν'το μεχρι να βρεις ακρη, και για μενα, μην τον αφησεις ησυχο τον εγκαταστατη μεχρι να στο λυσει!!
-
ναι, και εγω αυτο το πρόβλημα του Γιαννης1971 πρώτη φορά το ακούω. Εγω το 5ης γενιάς το έχω απο τον Ιανουάριο, έχω διανίσει 9.200χλμ, αλλα τέτοιο πρόβλημα ποτε δεν είχα. Αυτα που σου λέει ο εγκαταστάτης είναι άσχετα. Το 'κανονικό' είνα να έχεις το σύστημά σου και να παίζει χωρις καν να ξέρεις οτι υπάρχει.
-
Ηθελα να δουμε λιγο το θεμα των πρατηριων υγραεριοκινησης
τι μας βαζουν, τι πρεπει να μας βαζουν, και πως μπορουμε να ελέγξουμε την ποιοτητα του υγραεριου
Κατι που καταλαβα αν καταλαβα καλα ειναι οτι το μειγμα βουτανιου- προπανιου ειναι διαφορετικο το χειμωνα απο το καλοκαιρι, πια ειναι η αναλογια?????
το βουτανιο ειναι φτηνοτερο απο το προπανιο και αν καιγεται απο το κινητηρα μας χωρις να το αντιληφθουμε οτι ειναι σκετο, μονο του, χωρις προπανιο δηλαδη, τοτε να ενας τροπος και να οικονομα ο πρατηριουχος και εμεις να χαλασουμε την μηχανη μας,
Ποια δυνατοτητα ελεγχου παρεχεται απο την πολιτεια?? ποια ειναι η υπηρεσια ελεγχου??
εχει τα καταληλα οργανα ελεγχου
μαλον θα πρεπει να ζητησουμε επωνημα ελεγχο συγκεκριμενου πρατηριου
Αυτα που εγραψα, τα γραφω για προβληματισμο
αν τα εξαντλησουμε μεσα απο την συζητηση θα βοηθηθουμε ολοι να βαζουμε το σωστο κατα το δυνατον καυσιμο
ενδεχομενη παρεμβαση πρατηριουχων ή εταιριων που κλεβουν ή θελουν να ρηξουν σταχτη πιστευω θα την καταλαβουμε. -
Ο χρήστης Hierophant έγραψε:
ναι, και εγω αυτο το πρόβλημα του Γιαννης1971 πρώτη φορά το ακούω. Εγω το 5ης γενιάς το έχω απο τον Ιανουάριο, έχω διανίσει 9.200χλμ, αλλα τέτοιο πρόβλημα ποτε δεν είχα. Αυτα που σου λέει ο εγκαταστάτης είναι άσχετα. Το 'κανονικό' είνα να έχεις το σύστημά σου και να παίζει χωρις καν να ξέρεις οτι υπάρχει.Έχω το ICOM 5ης γενιάς εδώ και 2 βδομάδες. Μόνο την πρώτη φορά δεν πήρε εύκολα η μηχανή. Από εκεί και πέρα πάντα έχω ενεργοποιημένο το ICOM ακόμη και όταν την σβήνω. Δεν έχω διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα εκτός από το μικρό ρετάρισμα κατά τη διάρκεια της οδήγησης (πολύ σπάνια αλλά γίνεται 1 φορά στα 200 km). Γενικώς έχω πάει και σε δύσκολους δρόμους (ανηφόρες, κτλ) χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Έχω κάνει ήδη 3000 km.
-
Όπως είχα γράψει και σε προηγούμενα μηνύματά μου, είχα αποφασίσει να κάνω τη μετατροπή στην Ιταλία (στο Bari) με τοποθέτηση του συστήματος LPi της vialle που είναι ειδικά μελετημένο για τον τύπο του αυτοκινήτου μου (Ford S-MAX 2.5T) και επιπλέον φαίνεται οτι καλύπτει πλήρως και κάποιες πρόσθετες βελτιώσεις που έχω ήδη κάνει (bluefin stage 1, intercooler, φίλτρο αέρα, downpipe, sport καταλύτη και πλήρες σύστημα εξάτμισης της milltek) με εκτιμώμενη απόδοση γύρω στα 270 άλογα.
Πριν πάω στην Ιταλία, διαμόρφωσα στο χώρο του πορτμπαγκάζ το πίσω ντουλαπάκι (που είναι σε μέγεθος όσο περίπου μισή ρεζέρβα) έτσι ώστε να χωρά η 55λιτρη κυλινδρική δεξαμενή ακριβώς στο μήκος και τουλάχιστον στο μισό ύψος (κάπου 20 εκ. από τα 36 που είναι συνολικά η διαμέτρός της). Έτσι ο χώρος που καταλαμβάνει από το πορτμπαγκάζ είναι πολύ λιγότερος από το συνηθισμένο για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις.Η εγκατάσταση του συστήματος υγραερίου έγινε σε εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο της Volvo (τέτοιο κινητήρα έχει το Ford μου) που είναι ταυτόχρονα και εξουσιοδοτημένος εγκαταστάτης συστημάτων της vialle. Η επιλογή έγινε συνειδητά κι αφού ανταλλάξαμε συνολικά πάνω από 40 emails σε διάστημα 2 μηνών. Η αμεσότητα στην επικοινωνία και η επίλυση της οποιασδήποτε απορίας μου μου δημιούργησε ένα αίσθημα ασφάλειας, σε πλήρη αντίθεση με την τακτική των εδώ εγκαταστατών συστημάτων υγραερίου, που δυστυχώς υστερούν τραγικά στο σημείο αυτό. Βέβαια και να ήθελαν, λόγω μεγάλης πίεσης που δέχονται για εγκαταστάσεις εδώ και τώρα, θα έπρεπε να έχουν 1-2 γραμματείς για αυτή τη δουλειά...
Η μετατροπή ολοκληρώθηκε μέσα στην εβδομάδα που πέρασε και νομίζω με απόλυτη επιτυχία (αν κρίνω από τη γενικότερη αίσθηση σε επιδόσεις, τουλάχιστον επί ιταλικού εδάφους).
Παρέδωσα το αυτοκίνητο τη Δευτέρα το πρωί στον έμπειρο Ιταλό εγκαταστάτη και αφού πρώτα του υπέδειξα κάποια σημεία που θα ήθελα να προσεχθούν, από άλλες εγκαταστάσεις σε S-MAX και Mondeo που είχα βρει στο internet.
Ο Ιταλός δεν μίλαγε καλά αγγλικά, αλλά είχε επιστρατεύσει τον κουνιάδο του που κατάγεται από τη Ζάκυνθο και μίλαγε αρκετά καλά τα Ελληνικά. Οπότε η συνεννόηση στα βασικά σημεία έγινε εύκολα.
Του είπα οτι ο βασικός λόγος που πήγα στην Ιταλία για τη μετατροπή ήταν οτι γνώριζε τον κινητήρα μου και οτι πιστεύω οτι θα ακολουθήσει κατά γράμμα τις οδηγίες της vialle για μια σωστή εγκατάσταση.Όταν του είπα για τη φλάντζα στην πολλαπλή εισαγωγής μου απάντησε οτι είναι εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Volvo και δεν ήταν δυνατόν να μην κάνει τη συγκεκριμένη αλλαγή.
Του είπα επίσης οτι θέλω φωτογραφίες από την όλη εγκατάσταση, του άφησα μια φωτογραφική μηχανή (για να αποδειχθεί οτι θα γινόταν η εξαγωγή της πολλαπλής εισαγωγής) κι έφυγα για ολιγοήμερες διακοπές με ένα ενοικιασμένο Fiat Grande Punto diesel...
Είχαμε συμφωνήσει οτι θα επέστρεφα την Παρασκευή το μεσημέρι για να παραλάβω το αυτοκίνητο, αλλά είχα αφήσει περιθώριο μέχρι το Σάββατο για τα όποια μικροπροβλήματα και για δοκιμές, πριν επιστρέψω στην Ελλάδα. Τελικά, η εγκατάσταση είχε πάει λίγο πιο πίσω κι έτσι ουσιαστικά παρέλαβα το αυτοκίνητο Σάββατο μεσημέρι, αφού το δοκιμάσαμε μαζί με τον Ιταλό στον περιφερειακό του Bari, με ταχύτητες 160-180 χλμ. Ο Ιταλός ήταν απόλυτα ευχαριστημένος και με ρώτησε πόσα παραπάνω άλογα υπολογίζω να έχω σε σχέση με το 'μαμά' αυτοκίνητο...
Σε δοκιμή που έκανα αργότερα στην autostrada προς Pescara έπιασα εύκολα τα 200+ χλμ. και σε καμιά περίπτωση δεν κατάλαβα κάποια ουσιαστική διαφορά σε απόδοση μεταξύ υγραερίου και βενζίνης. Ίσα-ίσα που ο Ιταλός μου είπε οτι οι turbo κινητήρες αποδίδουν ακόμη περισσότερα άλογα με το υγραέριο. Σε επιταχύνσεις από τα 160+ χλμ. ακουγόταν περιστασιακά η αντλία του υγραερίου αρκετά δυνατά. Γενικά ακούγεται η αντλία, αλλά ίσως αυτό να οφείλεται και στο γεγονός οτι στη δική μου εγκατάσταση υπάρχει άμεση επικοινωνία του εσωτερικού του αυτοκινήτου με το χώρο του πορτμπαγκάζ. Για το λόγο αυτό σκοπεύω να βάλω ειδικό ηχοαπορροφητικό υλικό μέσα σε ξυλοκατασκευή που θα καλύψει εντελώς το εναπομείναν μέρος της δεξαμενής (με την αντλία).Το υγραέριο στην Ιταλία κοστίζει 0.65-0.70 ευρώ/ λίτρο και η διαδικασία του γεμίσματος (29 λίτρα) πήρε ουσιαστικά 5 λεπτά.
Η βενζίνη κοστίζει κάπου 1.375 και το πετρέλαιο 1.22-1.28 το λίτρο.
Έφθασα Ηγουμενίτσα Κυριακή νωρίς το πρωί και ο λόγος που κατέβηκα εκεί και όχι στην Πάτρα, ήταν οτι ήθελα να δοκιμάσω το αυτοκίνητο με υγραέριο στην Εγνατία (όπου προφανώς δεν θα υπήρχε και ιδιαίτερη κίνηση).
Κινούμενος με ταχύτητες γύρω στα 150 χλμ. (εκτός από κάποια σημεία με κάμερες και μέσα στα πολλά τούνελ) κατάφερα να κάνω 268 χλμ. με υγραέριο και ενώ η ένδειξη ήταν οτι υπήρχε λιγότερο από 16% της χωρητικότητας (1 γραμμή από τις 5 του δείκτη), ξαφνικά άναψε το γνωστό πορτοκαλί λαμπάκι της μηχανής και άρχισε να ρετάρει... Προφανώς δεν υπήρχε η απαιτούμενη ποσότητα υγραερίου, αλλά περίμενα οτι η μετάβαση από το υγραέριο στη βενζίνη θα ήταν εντελώς αυτόματη...
Τέλος πάντων γύρισα χειροκίνητα κι έσβησε άμεσα το πορτοκαλί λαμπάκι, ενώ ο κινητήρας με τη βενζίνη δούλεψε με τη γνωστή απόδοση και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Σήμερα επιβεβαίωσα οτι κανονικά η μετάβαση από το υγραέριο (μόλις τελειώσει ή τέλος πάντων μειωθεί η ποσότητά του στην προκαθορισμένη τιμή) στη βενζίνη είναι αυτόματη και είναι θέμα ρύθμισης που γίνεται μέσω της διαγνωστικής φίσσας που μπήκε στο χώρο του κινητήρα.Η ρύθμιση αυτή θα γίνει από τον εδώ αντιπρόσωπο της vialle στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής εγγύησης που ισχύει.Μερικές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες από την εξαγωγή και το τρύπημα της πολλαπλής εισαγωγής (για την τοποθέτηση των μπεκ που ψεκάζουν το υγραέριο σε υγρή μορφή), αλλά και την υπόλοιπη εγκατάσταση:
Κι ένα προβληματικό σημείο (το ρακόρ παρουσίαζε αρχικά διαρροή, αλλά μετά από 2-3 προσπάθειες όλα ΟΚ):
Να προσθέσω επίσης οτι έκανα (με κόστος 100 ευρώ) την προαιρετική ασφάλιση του κινητήρα σε ασφαλιστική εταιρεία που συνεργάζεται με τη vialle στην Ιταλία.
Έτσι, πέρα από τη διετή εγγύηση για το σύστημα της vialle, έχω κάλυψη για 2 χρόνια ή 60.000 χλμ. σε οτιδήποτε αφορά κινητήρα, ECU, κλπ. εργοστασιακά μέρη του αυτοκινήτου που μπορεί να επηρεαστούν από την εγκατάσταση του συστήματος υγραεριοκίνησης, με τις εξής όμως υποχρεώσεις:- Σε κάθε γέμισμα με βενζίνη πρέπει να ρίχνω 30 ml από ένα πρόσθετο
- Κάθε 10.000 χλμ. επιβεβαίωση από συνεργείο της Ford οτι ο κινητήρας είναι ΟΚ. Χρειάζεται να σφραγίζεται ένα ειδικό βιβλιαράκι.
Σήμερα έβαλα για πρώτη φορά υγραέριο επί ελληνικού εδάφους, από το πρατήριο της Jet Oil κοντά στο Σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας.
Η τιμή ήταν 0,68 ευρώ / λίτρο και πλήρωσα για 42,5 λίτρα περίπου 29 ευρώ...
Μηδένισα και το μετρητή της μέσης κατανάλωσης του αυτοκινήτου (έδειχνε 13,6 λίτρα / 100 χλμ., ενώ η δική μου μέτρηση είναι λίγο πάνω από το 13,2) οπότε θα δούμε σε μερικά γεμίσματα πού θα διαμορφωθεί η κατανάλωση (και κυρίως η αυτονομία του αυτοκινήτου με χρήση του υγραερίου).
Κάτι που δεν μου άρεσε (και με ανησυχεί μέχρι να επιβεβαιωθεί οτι δεν υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα) ήταν οτι αμέσως μετά το γέμισμα, το αυτοκίνητο μύριζε υγραέριο. Όχι έντονα, αλλά η μυρωδιά υπήρχε. Διαρροή εμφανής δεν υπήρχε από κάπου...
Η διαδικασία του γεμίσματος πήρε 8 λεπτά. Η αντλία του υγραερίου της Jet Oil στην αρχή γέμιζε πάρα πολύ σιγά (σε σημείο που νόμιζα οτι κάποιο πρόβλημα υπήρχε είτε στο αυτοκίνητο, είτε στην αντλία) αλλά ο υπάλληλος εκεί μου είπε οτι έτσι κάνει... Όσο περίμενα, εμφανίστηκαν για γέμισμα με υγραέριο:- 1 focus Ι
- 1 fiesta (το νέο μοντέλο) με Ιταλικές πινακίδες
- 1 Fiat Bravo
Τέλος, να πω οτι το κόστος της εγκατάστασης ήταν 2450 ευρώ (όσο και στον εδώ αντιπρόσωπο της vialle) συν κάποια ψιλά (κάπου 120 ευρώ) που ήταν το κόστος της φλάντζας, ενός μπουκαλιού με το πρόσθετο της βενζίνης, κόστος γεμίσματος με υγραέριο για τις δοκιμές.
Προσοχή! Διαβάστε εδώ τη συνέχεια για την εγκατάσταση και τί άλλο ακολούθησε...
-
Αριστη αναλυση dti
Εγω τελος της βδομαδας θα ειμαι υγραεριοκινητος με 4ης γενιας..
Θα σας πω οσο αναλυτικοτερα μπορω, αν δεν παρω την μηχανη στη μασχαλη -
εγω παιδια τελικα εκλεισα για τις 27/7/2010 για το Fiesta 2005 μοντελο που εχω.
Ειμαι απο Θεσσαλονικη και εκλεισα στον Λαγκαδα-Χρυσαυγη στην αντιπροσωπεια FORD ΣΤΑΘΗ.
Βαζει 4ης γενιας με λιπανση. Για να δουμε γιατι μια αγωνια την εχω με τοσα που ακουω. -
Ο χρήστης sdaoulas2 έγραψε:
εγω παιδια τελικα εκλεισα για τις 27/7/2010 για το Fiesta 2005 μοντελο που εχω.
Ειμαι απο Θεσσαλονικη και εκλεισα στον Λαγκαδα-Χρυσαυγη στην αντιπροσωπεια FORD ΣΤΑΘΗ.
Βαζει 4ης γενιας με λιπανση. Για να δουμε γιατι μια αγωνια την εχω με τοσα που ακουω.εσενα στελιο καποιοι σε ψαχνουν . . . καλο καλοκαιρι το mondeo με icon 5ης γενεας παει καλα και οικονομικα θα το παω αυτη την εβδομαδα για ελεγχο
-
το κόστος για μετατροπή στη βουλγαρία είναι 700ευρώ. το ψάχνει φίλος που κάνει πολλά χιλιόμετρα λόγω δουλειάς.
του στείλανε κ κάτι βεβαιώσεις που δίνουν. δεδομένου πως η βουλγαρία είναι στην ευρωπαική ένωση όπως κ η ιταλία, αν αυτές μεταφραστούν στα ελληνικά (είναι στα αγγλικά) το αμάξι περνάει κανονικά κτεο/δηλώνεται στην άδεια του το νέο καύσιμο? -
Ο χρήστης chemic έγραψε:
το κόστος για μετατροπή στη βουλγαρία είναι 700ευρώ. το ψάχνει φίλος που κάνει πολλά χιλιόμετρα λόγω δουλειάς.
του στείλανε κ κάτι βεβαιώσεις που δίνουν. δεδομένου πως η βουλγαρία είναι στην ευρωπαική ένωση όπως κ η ιταλία, αν αυτές μεταφραστούν στα ελληνικά (είναι στα αγγλικά) το αμάξι περνάει κανονικά κτεο/δηλώνεται στην άδεια του το νέο καύσιμο?Κανονικά εφόσον υπάρχουν οι απαραίτητες πιστοποιήσεις του συστήματος και της δεξαμενής, βεβαίωση για ρύπους καυσαερίων το ίδιο ή λιγότερους πριν τη μετατροπή και τέλος πιστοποίηση του εγκαταστάτη, δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα. Όμως ο νόμος είναι κοντόφθαλμος, προφανώς έχει φτιαχθεί με τα δεδομένα της περασμένης δεκαετίας και προστατεύει το κλειστό επάγγελμα των Ελλήνων εγκαταστατών.
Θεωρώ απίθανο να γίνουν δεκτά τα χαρτιά από τη Βουλγαρία.
Θα σας πω στη δική μου περίπτωση με τα χαρτιά από την Ιταλία, σε 1-2 βδομάδες που λέω να δοκιμάσω αντιδράσεις στο ΚΤΕΟ... -
εγώ έκανα τη μετατροπή στη Βουλγαρία.Για το θέμα του ΚΤΕΟ , εγώ δεν περνάω στην Ελλάδα άρα θεωρώ ότι και ο φίλος που το έβαλε στην Ιταλία θα έχει το ίδιο πρόβλημα.Όσο αφορά το αυτοκίνητο:προς το παρόν κανένα απολύτως πρόβλημα εκτός από το εξής (μου το έχουν πει 9 από τους 10 που περάσαν):
σήμερα μετά από 1000 χλμ. άναψε το λαμπάκι της μηχανής.Πάω στη opel και η διάγνωση είναι,όπως και στους άλλους, .Πέρα από αυτό δεν έχω καταλάβει καμία διαφορά όσο αφορά τη λειτουργία του αυτοκινήτου (ούτε θορύβους ακούω, ούτε ρεταρίσματα έχω, ούτε τίποτα.Το αυτοκίνητο πάει όπως πήγαινε, δεν καταλαβαίνω διαφορά και μείωση στην ιπποδύναμη.Αν δεν το βλέπεις ξεχνάς ότι υπάρχει.Για την κατανάλωση:έκανα ένα γέμισμα στη Βουλγαρία,γύρωστα 50 λίτρα κι έκανα 450 χλμ.Ξαναγέμισα άλλα 50 κι έκανα περίπου άλλα τόσα.Τώρα είμαι στο τρίτο γέμισμα με το οποίο έχω κά νει περίπου 100.Στα 1500 με 2000 πρέπει να ξαναπάω για ρύθμιση.Ο μηχανικός μου είπε ότι θα πέσει η κατανάλωση μετά τη ρύθμιση.Φυσικά είναι νωρίς ακόμη για ασφαλή συμπεράσματα.
Υ.Γ.1 ελπίζω να περάσεις ΚΤΕΟ
Υ.Γ.2 εγώ το θεωρώ τυχαίο, απλά το αναφέρω.Στα δύο πρώτα γεμίσματα που γίναν στη Βουλγαρία δεν είχε ανάψει το λαμπάκι του κινητήρα.Μετά απο τα πρώτα 100 χλμ.από το τρίτο γέμισμα που έγινε στην Ελλάδα, άναψε το λαμπάκι. -
Υ.Γ.2 εγώ το θεωρώ τυχαίο, απλά το αναφέρω.Στα δύο πρώτα γεμίσματα που γίναν στη Βουλγαρία δεν είχε ανάψει το λαμπάκι του κινητήρα.Μετά απο τα πρώτα 100 χλμ.από το τρίτο γέμισμα που έγινε στην Ελλάδα, άναψε το λαμπάκι. μη μας βαζεις ιδεες για τα ελληνικα autogas point . . . πριν σου αναψει το λαμπακι κινητηρα δεν πηγαινε πιο αργα;δεν καταλαβες δισταγμο κινητηρα;το λεω γιατι σε μενα συνεβει ετσι
-
πρώτον να διορθώσω τη διάγνωση σε πλούσιο μείγμα και όχι φτωχό και δεύτερον να σου πω ότι το αμάξι πήγαινε και πριν και μετά το ίδιο καλά.Τα χιλιόμετρα γίναν σε ταξίδια και σε καλούς δρόμους αλλά και σε δύσκολους με ανηφόρες και με συνεχή χρήση A/C.Από την απόδοση του αυτοκινήτου δεν έχω παράπονο.Είναι vectra c 1.8 140 hp .Όποιος το έχει γνωρίζει ότι είναι αμάξι ταξιδιού, και ότι σχετικά είναι αργόστροφο αυτοκίνητο ειδικά όταν κινείσαι μέσα σε πόλη.Βλέπω ας πούμε τη διαφορά με ένα corsa που είχα σε ξεκινήματα σε φανάρια.Το corsa σε σχέση με το vectra δεν πιανόταν.Να πω και κάτι άλλο που μου είπε ο μηχανικός της opel για το ΚΤΕΟ.Εκτός ότι δεν περνάει μου είπε ότι υπάρχει σκέψη να γίνει η νομοθεσία πιο αυστηρή για τα υγραέρια από έξω, μιλάμε μέχρι αφαίρεση πινακίδων και μεγάλα πρόστιμα.Δεν είναι δική μου άποψη.Τώρα για τα υγραέριά μας αν ελέγχονται,αν είναι καλά αυτό δεν το γνωρίζω αλλά μου προκάλεσε το ενδιαφέρον αυτό με το λαμπάκι
-
Ενδιαφέρον άρθρο από το Βήμα:
«Λουκέτο» έχουν βάλει πάνω από 500 βενζινάδικα από τις αρχές του 2010
Πάνω από 500 πρατήρια καυσίμων έχουν βάλει «λουκέτο» από την αρχή του 2010, άλλα 1.000 υπολειτουργούν και αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο, ενώ οι καταναλωτές που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το ΙΧ αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.
Εναλλακτική λύση είναι η υγραεριοκίνηση ή για όσους μένουν σε παραμεθόριες περιοχές, η αγορά βενζίνης από τη Βουλγαρία ή την ΠΓΔΜ σε τιμές 40 - 50 λεπτά χαμηλότερες από τις ελληνικές.
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε την Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Μ.Κιούσης, και κάλεσε την κυβέρνηση να μειώσει τη φορολογία στα καύσιμα καθώς, όπως είπε, παρά τις αυξήσεις οι εισπράξεις για τα δημόσια ταμεία είναι μειωμένες λόγω της πτώσης της κατανάλωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΒΕ, από την αρχή του 2010 μέχρι την 1η Ιουλίου η επιπλέον φορολογική επιβάρυνση στην αμόλυβδη από τις αυξήσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ είναι 41 λεπτά.
Χωρίς την αύξηση αυτή, είπε ο κ. Κιούσης, η λιανική τιμή θα ήταν γύρω στο 1,1 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερη από πέρυσι.
Αντίθετα, αν υιοθετηθεί η πρόταση για νέα αύξηση του ΕΦΚ κατά 20 - 30 λεπτά, προκειμένου να καταργηθούν τα τέλη κυκλοφορίας, πάντα σύμφωνα με την ΟΒΕ, οι οδηγοί θα ακινητοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους, καθώς η αμόλυβδη θα φθάσει στο 1,8 ευρώ το λίτρο.
Η αύξηση των φόρων έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης κατά 30%, με αποτέλεσμα εκατοντάδες πρατήρια να απειλούνται με λουκέτο, καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να αγοράσουν καύσιμα από τις εταιρίες.
Έτσι, λειτουργούν ορισμένες μόνο ημέρες της εβδομάδας ή διαθέτουν μόνο βενζίνη ή ντίζελ ή ανοίγουν μόνο για να παρέχουν υπηρεσίες πλυντηρίου, λίπανσης, κ.λπ.
Όλα αυτά τα πρατήρια αναζητούν αγοραστή, αλλά το ενδιαφέρον, κυρίως από την πλευρά των εταιριών, εντοπίζεται μόνο σε όσα βρίσκονται σε καλά σημεία. Τα υπόλοιπα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΟΒΕ, οδηγούνται σε κλείσιμο.
**Πολλοί καταναλωτές στρέφονται στη λύση της υγραεριοκίνησης, καθώς ο ΕΦΚ στο υγραέριο διαμορφώνεται στα 42 λεπτά το λίτρο, 37% χαμηλότερος σε σχέση με τη βενζίνη.
Το αποτέλεσμα είναι ότι τα «ραντεβού» στα συνεργεία που κάνουν τις μετατροπές κλείνονται πλέον μετά από 3 - 4 μήνες, ενώ πολλοί σπεύδουν να κάνουν τις μετατροπές αυτές σε γειτονικές χώρες.**
Η ΟΒΕ κατήγγειλε και «λαθρεμπόριο», όπως είπε, καυσίμων στις παραμεθόριες περιοχές, καθώς οι καταναλωτές προμηθεύονται καύσιμα σε χαμηλότερες τιμές από γειτονικές χώρες και ζήτησε να ληφθούν μέτρα από το υπουργείο Οικονομικών.
Ενδεικτικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ανέφερε ότι σε ένα Σαββατοκύριακο, μόνο από μία μεθοριακή διάβαση (Ορμενίου) Έλληνες οδηγοί αγόρασαν 150.000 λίτρα βενζίνης.
Το κέρδος για τον καταναλωτή είναι 40 - 50 λεπτά το λίτρο, όσο είναι η διαφορά τιμής, αλλά η απώλεια για το Δημόσιο είναι πολλαπλάσια, 1 ευρώ το λίτρο, αφού χάνει το σύνολο των φόρων που θα εισέπραττε αν η πώληση γινόταν στην Ελλάδα, συν το φόρο εισοδήματος εταιριών και
πρατηρίων.Η ΟΒΕ ζήτησε, τέλος, να αρχίσει έγκαιρα, δηλαδή άμεσα, διάλογος για το καθεστώς διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης από την προσεχή χειμερινή περίοδο (από 15 Οκτωβρίου), καθώς ο κλάδος δεν μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζει το ισχύον σύστημα με το οποίο οι βενζινοπώλες αγοράζουν το πετρέλαιο φορολογημένο με τον υψηλό συντελεστή του πετρελαίου κίνησης, το πουλάνε με το χαμηλότερο συντελεστή που ισχύει για τη θέρμανση και εισπράττουν τη διαφορά από το υπουργείο
Οικονομικών.Οι επιστροφές έως πέρυσι γίνονταν σε τρεις ημέρες, τελευταία υπάρχουν καθυστερήσεις που ξεπερνούν και τις 15 ημέρες, αλλά οι βενζινοπώλες δηλώνουν ότι δεν έχουν την δυνατότητα πλέον να διευκολύνουν το Δημόσιο ούτε για τρεις ημέρες.
-
Εγώ πάντως έβαλα το σύστημα 5ης γενιάς (από τον Μπίρμπο ) στο Mitsubhisi Outlander 2.500 κ.ε και βρήκα το διαόλο μου.
Είχα τόσα πολλά προβλήματα κατά την κίνηση και την κατανάλωση που πήγαινα κάθε 3-4 μέρες για νέες ρυθμίσεις στον Μπίρμπο , μέχρι που απεύδησε και αυτός και εγώ και ξήλωσα το σύστημα!!
Τώρα πήγα στον Σπάθη και έβαλα το ZAVOLI του Θεοδώρου και έχω και εκεί προβλήματα με την κατανάλωση (14 λτ/100 αντί για 100 λτ/100 με την βενζίνη) και έχω πολύ μικρή ροπή στις χαμηλές στροφές.
Θα παώ αύριο για νέες ρυθμίσεις και ελπίζω να πετύχουν γιατί εαν αναγκαστώ να ξηλώσω και αυτό το σύστημα θα κινούμαι με ποδήλατο. -
Τα λεφτα επιστραφηκαν?Η καταναλωση δεν θεωρητε προβλημα ειδικα στην αρχη μεχρι να ρυθμιστει ορθα. Για το 5ης γενιας δεν το περιμενα αυτο.
-
ναι βέβαια μου επέστρεψε όλα τα χρήματα στο ακέραιο.
Το 5ης γενιάς είχε πρόβλήματα όπως :
Σταμάταγε εν κινήση
ρετάρηζε ο κινητήρας', εαν ήθελες να πατήσεις απότομα γκάζι ( για κάποια προσπέραση πχ) τότε είχες ένα κλώστημα και μετά ανέβαζε στροφές...
τρελλή κατανάλωση 22λτρ /100Γιατί λες ότι η κατανάλωση στην αρχή δεν είναι πρόβλημα ?
-
Μεχρι να πετυχουν την ρυθμιση σωστα μπορει να εχεις υψηλη καταναλωση. Αυτο για το 4ης γενιας..Τωρα το 5ης που τοσα υποσχεται δεν περιμενα τετοιο θεμα.Εκει λενε οτι το βαζουν και φευγεις ουτε ρυθμιση ουτε τιποτα...βλακειες ομως οπως βλεπω.
-
δευν υπάρχει καμία ρύθμιση διότι διαβάζει από τον εγκέφαλο του αυτοκινήτου.
Όμως αλλάζουν τα μπεκάκια , στην περίπτωσή μου τα μπεκάκια που ήταν διαθέσιμα ήταν από D0 εως D9 και κάθε ένα από αυτά έριχνε διαφορετική ποσότητα , και έπρεπε να βάλουμε όλα αυτά για να δούμε ποιο ταιριάζει περισόττερο στο αυτοκίνητο....
Τελικά δεν ταίριαζε κανένα...
Υγραεριοκίνηση!