-
«από tgi » 28/05/11 16:06
Ελπίζω κάποτε να συσπειρωθούμε όπως άλλοτε για το κοινό καλό!»
Μαζί σου με 1000….
Α. -
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
«Εγώ λέω να πάω να βγάλω πιο πολλά λεφτά για να πληρώσω το υγραέριο, ίσως να πουλήσω σύστημα υδρογόνουΝαι, αυτό θα κάνω.
Τέλος πάντων. Σε ευχαριστούμε για την τεχνική βοήθεια και εμπειρία.»
Καλέ μου φίλε, σε ευχαριστώ για της ευχαριστίες σου.
Πέρασα και σήμερα, μα δεν μου είχαν μαζέψει αυτά που ζήτησα. Ζήτησα την τεχνική εφαρμογή της θεωρίας. Εάν πιστό, θα πάρω δήγμα του παραγόμενου αεριού, σε ιδικό ασκό, για να το εξετάσω, μήπως παράγετε κανένα κροτούν αέριο. Θα ζητήσω να φέρουν ένα αυτοκίνητο στο συνεργείο, να το μετρήσω με κλιστώ τον μηχανισμό, και μετά με ανοικτό. Θα το πάω στο δυναμόμετρο του φωτεινέλη, για να το μετρήσω, διότι μου είπαν ότι με τον μηχανισμό, παίρνει τα επάνω του το μοτέρ.
Οποίος έχει να προτείνει και κάτι άλλο, ας το γράψει.
ΑΝΤΩΝΗΣ.
ΥΓ εάν πιστέψω ότι είναι άξιο λόγου, θα ανοίξω άλλη ενότητα.Για αρχή, ένα αυτοκίνητο με τέτοιο μηχανισμό και trip computer αρκεί. Βάζεις στην ένδειξη την στιγμιαία κατανάλωση και πας σε έναν ανοιχτό δρόμο με σταθερή ταχύτητα. Χωρίς μηχανισμό, πχ κατανάλωση 8, πατάς κουμπί, αμολιούνται τα υδρογόνα, πάει η κατανάλωση στο 6? Αν ναι, προχωράμε παρακάτω στα περί αξιοπιστίας και ασφάλειας...
-
Μέση κατανάλωση θα πρέπει να δεις πάνω σε δυναμόμετρο με σταθερές συνθήκες, όπου θα συγκρίνεις
καταναλώσεις με και χωρίς τη συσκευή για την ίδια παραγωγή ίππων (πχ 30) επί ένα σταθερό χρόνο (πχ μία ώρα).Αλλιώς παίζει το πόδι του οδηγού, το βενζινάδικο και άλλα πολλά.
Φυσικά όλα αυτά έχουν κόστος.
Και εννοείται ότι δεν προτείνω σε κανέναν να το αναλάβει αυτό το κόστος, εκτός αν ο ίδιος
το θέλει και φυσικά χωρίς την παραμικρή υποχρέωση να μας πει τα τυχόν αποτελέσματα.Mod, αν χρειάζεται ενότητα άλλη, κάντο.
-
«Για αρχή, ένα αυτοκίνητο με τέτοιο μηχανισμό και trip computer αρκεί. Βάζεις στην ένδειξη την στιγμιαία κατανάλωση και πας σε έναν ανοιχτό δρόμο με σταθερή ταχύτητα. Χωρίς μηχανισμό, πχ κατανάλωση 8, πατάς κουμπί, αμολιούνται τα υδρογόνα, πάει η κατανάλωση στο 6? Αν ναι, προχωράμε παρακάτω στα περί αξιοπιστίας και ασφάλειας...»
Θα του προτείνω να μου φέρει αυτοκίνητο με τον μηχανισμό. Αλλιώς θα χρησιμοποιήσω έναν που έχω για τα αγωνιστικά, μα θέλει ρακορ και είναι ιστορία, μα θα το κάνω. Ευχαριστώ.
«Μέση κατανάλωση θα πρέπει να δεις πάνω σε δυναμόμετρο με σταθερές συνθήκες, όπου θα συγκρίνεις
καταναλώσεις με και χωρίς τη συσκευή για την ίδια παραγωγή ίππων (πχ 30) επί ένα σταθερό χρόνο (πχ μία ώρα).Αλλιώς παίζει το πόδι του οδηγού, το βενζινάδικο και άλλα πολλά.
Φυσικά όλα αυτά έχουν κόστος.
Και εννοείται ότι δεν προτείνω σε κανέναν να το αναλάβει αυτό το κόστος, εκτός αν ο ίδιος
το θέλει και φυσικά χωρίς την παραμικρή υποχρέωση να μας πει τα τυχόν αποτελέσματα.»
Όπως έγραψα πάρα πάνω, έχω ηλεκτρονικό όργανο κατανάλωσης ‘στιγμής’. Όπως έχω και μηχανικό ροόμετρο με μπίλια. Κατά συνέπια με το ηλεκτρονικό δυναμόμετρο του Στράτου, σε γρήγορο χρόνο θα έχω τα αποτελέσματα.
Δεν υπάρχει στο δυναμόμετρο, η παράμετρος του «ποδιού». Μπαίνει εργαλείο που ρυθμίζεις την πεταλούδα όσο θέλεις. Όσο για το «βενζινάδικο» νομίζω ότι μας είναι αδιάφορο. Με την ίδια βενζίνα θα το μετρήσουμε.
Ο άνθρωπος είναι ο προωθών!. Δεν περιμένω να αναλάβει το κόστος, εκτός εάν το έχει πιστέψει 100%!.
Το κόστος θα το αναλάβω εγώ, όπως κάνει ο κάθε επιχειρηματίας!!!, αφού πέσουν και οι λελογισμένες υπογραφές…… Από εμένα θα τα μάθετε όλα και τα +, και τα - !!!.... και μετά θα αρχίσουν να με βρίζουν οι «ιδικοί», μα ας κάνουν υπομονή!!!.....
Εγώ δεν ξευτιλίζομαι στο φατσοβιβλίο, όπως κάνει ο «συνάδελφος» της ανακρίβειας και της παραπληροφόρησης. Μακάρι στην περίπτωση να έχει δίκιο, σίγουρα κατά τύχη……..
Σε ευχαριστώ πολύ. ΑΝΤΩΝΗΣ.
Περιμένω και άλλες παρατηρήσεις.
-
Δυναμόμετρο παρέα με ροόμετρο θα πρέπει να σου πούνε γραμμάρια καυσίμου ανά ίππο και ώρα που είναι και το ζητούμενο.
Σου εύχομαι καλή επιτυχία.
Παρατηρήσεις αν έχω θα σου πω
-
Στο θέμα των βαλβίδων και της 'ευπάθειας' αυτών τώρα (υγραεριοκίνηση).
Θα ξεκινήσω με μια ερώτηση:
Σε ποιο φορτίο κινητήρα και πάνω το αυτοκίνητο δουλεύει open loop (χωρίς να διαβάζει τον λάμδα)
και από που και κάτω δουλεύει closed loop (με τον λάμδα σε χρήση);Στις γραμμές του κυρ-Αντώνη, σκέφτομαι το εξής:
-
Οταν πάμε closed loop (ρελαντί, χαμηλές στροφές, μικρό φορτίο), από τη μία μεριά δε μπορούμε να πειράξουμε
το μίγμα που βλέπει ο κινητήρας γιατί διορθώνει ο εγκέφαλος και αν είμαστε πολύ εκτός θα ανάψει λαμπάκι. Από την άλλη όμως, λόγω μικρού φορτίου τα καυσαέρια είναι λίγα και άρα οι βαλβίδες εξαγωγής δε ζεσταίνονται πολύ (νομίζω). -
Οταν πάμε open loop (μεγάλο φορτίο, ανηφόρα, ψηλές στροφές), η ιπποδύναμη που ζητάμε είναι μεγάλη και άρα τα καυσαέρια είναι πολλά και ζεσταίνουν τις βαλβίδες. Αν εδώ δώσουμε αρκετά πλούσιο μίγμα, θα πέσει η θερμοκρασία των καυσαερίων και άρα των βαλβίδων εξαγωγής---->μηδέν προβλήματα με τις βαλβίδες. Εφόσον σε open loop, ο λάμδα δε λαμβάνεται υπόψιν από τον εγκέφαλο, δε θα έχουμε και λαμπάκια. Επίσης δε χρειάζεται και λεπτομερής ρύθμιση, παρά μόνο ένα αρκετά πλούσιο μίγμα.
-
-
Βρήκα κάποια στοιχεία, που αναφέρονται σε μοτοσυκλέτες, αν και πιστεύω ότι τα αυτοκίνητα με narrow band λάμδα δε διαφέρουν:
the Closed Loop systems usually operate at low throttle openings (below 20%) and below 50 to 60% of max RPM. Above those throttle and RPM points the system goes back to Open Loop operation, running off the fuel maps stored in the ECU.
---------------Μετάφραση-----------------------------------------------
Τα συστήματα κλειστού βρόχου συνήθως λειτουργούν σε μικρά ανοίγματα του γκαζιού (κάτω από 20%) και κάτω από το 50 με 60% των μέγιστων στροφών. Πάνω από αυτά σημεία γκαζιού και στροφών, το σύστημα γίνεται ανοικτού βρόχου και δουλεύει με τους αποθηκευμένους χάρτες του εγκεφάλου.Υπάρχει και ένας χάρτης που με πράσινα δείχνει closed loop λειτουργία, ενώ με μπλε είναι η open loop.
Δείτε τον στο http://www.bikeboy.org/open_closed_loop_efi.html -
Δεν έχω χρόνο να μελετήσω την παράθεση σου, πάντως τα διαγράμματα, φαίνονται σωστά. Μα πουθενά δεν μηδενίζουν την χρίση του αισθητήρα. Σίγουρα αύριο θα το δω εάν γύρισv σε λογικό χρόνο από τον αγώνα.
ΑΝΤΩΝΗΣ. -
Ο χρήστης alexeft έγραψε:
Στο θέμα των βαλβίδων και της 'ευπάθειας' αυτών τώρα (υγραεριοκίνηση).Θα ξεκινήσω με μια ερώτηση:
Σε ποιο φορτίο κινητήρα και πάνω το αυτοκίνητο δουλεύει open loop (χωρίς να διαβάζει τον λάμδα)
και από που και κάτω δουλεύει closed loop (με τον λάμδα σε χρήση);Στις γραμμές του κυρ-Αντώνη, σκέφτομαι το εξής:
-
Οταν πάμε closed loop (ρελαντί, χαμηλές στροφές, μικρό φορτίο), από τη μία μεριά δε μπορούμε να πειράξουμε
το μίγμα που βλέπει ο κινητήρας γιατί διορθώνει ο εγκέφαλος και αν είμαστε πολύ εκτός θα ανάψει λαμπάκι. Από την άλλη όμως, λόγω μικρού φορτίου τα καυσαέρια είναι λίγα και άρα οι βαλβίδες εξαγωγής δε ζεσταίνονται πολύ (νομίζω). -
Οταν πάμε open loop (μεγάλο φορτίο, ανηφόρα, ψηλές στροφές), η ιπποδύναμη που ζητάμε είναι μεγάλη και άρα τα καυσαέρια είναι πολλά και ζεσταίνουν τις βαλβίδες. Αν εδώ δώσουμε αρκετά πλούσιο μίγμα, θα πέσει η θερμοκρασία των καυσαερίων και άρα των βαλβίδων εξαγωγής---->μηδέν προβλήματα με τις βαλβίδες. Εφόσον σε open loop, ο λάμδα δε λαμβάνεται υπόψιν από τον εγκέφαλο, δε θα έχουμε και λαμπάκια. Επίσης δε χρειάζεται και λεπτομερής ρύθμιση, παρά μόνο ένα αρκετά πλούσιο μίγμα.
Τρία αγωνιστικά, στα οποία ήθελα να δασκαλέψω τους L,με ιδική διάταξη που έφτιαξα, γιατί ήθελα περίσσια βενζίνα διαπίστωσα: σε όλη την πορεία, από χαμηλά μέχρι στο μάξιμουμ, ο L άλλαζε την τάση που έστελνε στον εγκέφαλο. Ταυτόχρονα και με άλλο υπολογιστή, για να παίρνω άμεσο αποτέλεσμα, το Πικ ανοίγματος των μπεκ άλλαζε θέση. Κατά την δική μου γνώμη, ο L δούλευε συνεχώς. Στο ρελαντί πολλές φορές βλέπουμε μια ‘κοιλιά’ την οποία διορθώνει το σήμα του L, καθώς και το ηλεκτρονικό στροφόμετρο, που επηρεάζει τον σενσορα ρελαντί – πεταλούδας, μέσο εγκεφάλου του αυτοκινήτου.
Πάμε τώρα στο θέμα ρύθμιση αεριού. Έχω μιλήσει με εγκαταστάτες που πιέζονται για την οικονομία από τους πελάτες τους. Υποκύπτουν και ρυθμίζουν, πέρα από της ρυθμίσεις που λέει ο κατασκευαστής των κιτ, για να πλησιάσουν την κατανάλωση σε λίτρα της βενζίνας το αέριο. Δεν είναι παράλογο μα απολύτως λογικό, το ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων πολλαπλής καύσης, αέριο και βενζίνα, δίνουν πολύ περισσότερα λίτρα στο αέριο από την βενζίνα. Σκοπός τους είναι η εναλλακτική λύση καυσίμων, η σχετική ζωή των κινητήρων , και στο τέλος η οικονομία, που σήμερα είναι περιστασιακή, λόγο της διαφοράς επιλογής φορολόγησης από τα κράτη, για δικό τους λόγο. Εάν φορολογούσαν την θερμίδα των καυσίμων με ενιαία τιμή, τότε το αέριο θα κόστιζε περισσότερο. Λόγος θα ήταν, ότι η πλειονότητα των αυτοκινήτων, είναι μέχρι σήμερα υπολογισμένα να καίνε βενζίνα, με κατάλληλες πάγιες ρυθμίσεις των εγκεφάλων, και κατασκευαστικές μορφές για την περίπτωση. Καταχρηστικά και σίγουρα για να εξασφαλίσουμε μια έξτρα αγοραστική ικανότητα, πράγμα που καταλαβαίνω απόλυτα, προβαίνουμε στην μετατροπή και σε αέριο.
22 χρόνια, πήγαινα στο κάμπινγκ Νικόλας 2 στην Επίδαυρο, μέχρι πέρση. Η βλακώδης κατ’ εμένα επιλογή, να δίνουν περισσότερο βάρος στους ευρωπαίους παραθεριστές, (που Ίδη άρχισαν να το πληρώνουν), έκανε το κάμπινγκ στην πολυψήφια του, να κατοικείτε από ευρωπαίους. Περίπου 200, μοιρασμένοι το καλοκαίρι.
Είχα με όλους φιλικές σχέσεις, διότι με πολλούς μεγάλωσαν τα παιδία μου μαζί με τα δικά τους. Κανένας ολλανδός γερμανός γάλλος, αυτοί υπερτερούσαν δεν είχε αέριο. Μα είχαν το 1/3 των ιταλών. Οι υπόλοιποι είχαν πετρέλαια. Εξαιρέσει ελαχίστων περίπου 10, με αυτοκινούμενα που χρηζόντουσαν δύναμη. Όλοι μου ζητούσαν να ακούσω τα μοτέρ τους για να τους πω την γνώμη μου. Το παραθέτω στατιστικά. Μπορεί στα δεύτερα αυτοκίνητα τους, εσωτερικής κατανάλωσης να έχουν προβεί σε μετατροπή. Δεν γνωρίζω.
Φιλικά ΑΝΤΩΝΗΣ. -
-
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
:sorry:Δεν έχω χρόνο να μελετήσω την παράθεση σου, πάντως τα διαγράμματα, φαίνονται σωστά. Μα πουθενά δεν μηδενίζουν την χρίση του αισθητήρα. Σίγουρα αύριο θα το δω εάν γύρισv σε λογικό χρόνο από τον αγώνα.
ΑΝΤΩΝΗΣ.Δεν πειράζει, υπάρχει και ο χρόνος ξεκούρασης ή άλλων ασχολιών.
Πάντως αυτό ακριβώς θέλω να σου πω, ότι στην πράσινη περιοχή του πίνακα γίνεται χρήση του λάμδα,
ενώ στη μπλε δε γίνεται. Ο λάμδα συνεχίζει να δουλεύει, αλλά ο εγκέφαλος δεν τον διαβάζει. Εκεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλούσιο μίγμα, χωρίς να έχουμε λαμπάκια. -
Οπουδήποτε ο κινητήρας απαιτεί μίγμα πιό πλούσιο από περίπου 14.3, η ηλεκτρονική σταματάει να λαμβάνει υπόψιν την τιμή του μονόβολτου λάμδα, γιατί βγαίνει από την περιοχή ακριβείας του και θα ήταν επικίνδυνο πχ να ζητείται 13.0:1 και ο λάμδα από κακή ακρίβεια να δίνει λάθος τιμή και το αμάξι να χάνει δύναμη πχ πάνω σε μιά προσπέραση.
Οι πεντάβολτοι αντίθετα έχουν γραμμική ακρίβεια παντού και σε ελάχιστες περιπτώσεις βγαίνουν σε open loop.
-
Ο χρήστης sdaoulas2 έγραψε:
παιδια μου χαλασε μαλλον το φλοτερ αν επιτρεπεαι να το πω ετσι. Το αμαξι δεν γεμιζει με υγραεριο. Κολλησε η φουσκα πανω ψηλα και δεν γεμιζει και το αφησα σημερα για αλλαγη (μεσα στην εγγυηση) αλλα να παρει αυτο το πηγαινε ασε το αμαξι ελα αυριο παρτο με εχει κανει κουρελι. Ειπαμε να γραφουμε και τα κακα οχι μονο τα καλα. Εχω ICOM JTG.το επαθα το χειμωνα φιλε μου, τουλαχιστον αλλαξες την αντλια εσυ ενω εγω περιμενω να χαλασει για να την αλλαξουν
-
Ο χρήστης asteris έγραψε:
Οπουδήποτε ο κινητήρας απαιτεί μίγμα πιό πλούσιο από περίπου 14.3, η ηλεκτρονική σταματάει να λαμβάνει υπόψιν την τιμή του μονόβολτου λάμδα, γιατί βγαίνει από την περιοχή ακριβείας του και θα ήταν επικίνδυνο πχ να ζητείται 13.0:1 και ο λάμδα από κακή ακρίβεια να δίνει λάθος τιμή και το αμάξι να χάνει δύναμη πχ πάνω σε μιά προσπέραση.Οι πεντάβολτοι αντίθετα έχουν γραμμική ακρίβεια παντού και σε ελάχιστες περιπτώσεις βγαίνουν σε open loop.
Δε μπορώ να φτάσω σε τέτοια ακρίβεια, αλλά αυτό που είδα στην πράξη μόλις πριν λίγο είναι ότι
με το παραμικρό πάτημα του γκαζιού, γυρνάει σε open loop, ενώ ο λάμδα διαβάζει 'σταθερά' 0,75 Volt και πάνω, δηλαδή ένα ωραιότατο πλούσιο μίγμα = χαμηλή θερμοκρασία καυσαερίων (λέω εγώ τώρα).Αύριο με φορητό υπολογιστή θα τεστάρω στο δρόμο σε σταθερές ταχύτητες, ανηφόρες κλπ.
Αν είναι έτσι, γλιτώσαμε τις βαλβίδες
Φιλιά πολλά κυρ-Αντώνη
-
Στο υγραέριο (αέριο καύσιμο) δεν ισχύει ότι με την βενζίνη, δηλαδή πλούσιο (ή πολύ πλούσιο) μείγμα δεν σημαίνει μικρότερες θερμοκρασίες καυσαερίων.
-
Δεν θελω να κάνω διαφήμιση, αλλα δεν μπορω να μη σχολιασω τη 'μοδα' της υγραεριοκίνησης.
Μπηκαν κουπόνια έκπτωσης για την εγκατάστασηΠροσφορά της ημέρας: 20€ για την αγορά εκπτωτικού κουπονιού που σας δίνει έκπτωση 300€ από το κόστος τοποθέτησης συσκευής υγραερίου Atiker στο αυτοκίνητό σας από την SK PERFORMANCE. Έκπτωση 93,33%
και μερικές πληροφορίες απο την εταιρία
Τα πλεονέκτημα του LPG:
To υγραέριο έχει μεγαλύτερο αριθμό οκτανίων με αποτέλεσμα την αύξηση της απόδοσης του αυτοκινήτου.
Η τιμή του υγραερίου είναι κατά πολύ φθηνότερη από αυτή της βενζίνης (περίπου 55% φθηνότερη).
Τα οχήματα που χρησιμοποιούν υγραέριο έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής . Ο κινητήρας και ο καταλύτης έχουν λιγότερες φθορές, λόγω της καθαρότερης καύσης του υγραερίου, η οποία δεν αφήνει υπολείμματα.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Στο υγραέριο (αέριο καύσιμο) δεν ισχύει ότι με την βενζίνη, δηλαδή πλούσιο (ή πολύ πλούσιο) μείγμα δεν σημαίνει μικρότερες θερμοκρασίες καυσαερίων.Αρα αυτοι που κυνηγανε τον εγκαταστατη τους να χαμηλωσει την καταναλωση υγραεριου κοντα στης βενζινης, κανοντας το μιγμα φτωχοτερο(μπορει και με αναμμενο λαμπακι), στην ουσια κανουν καλο και στις βαλβιδες?
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Στο υγραέριο (αέριο καύσιμο) δεν ισχύει ότι με την βενζίνη, δηλαδή πλούσιο (ή πολύ πλούσιο) μείγμα δεν σημαίνει μικρότερες θερμοκρασίες καυσαερίων.Με συγχωρείς τώρα αλλά αυτό δε νομίζω ότι ισχύει.
Για παράδειγμα, σε ένα καμινέτο του καφέ, ακριβώς κάτω από την 'κεφαλή' του υπάρχουν δυο τρύπες από τις οποίες αναρροφάται αέρας και αναμιγνύεται με το υγραέριο. Οταν οι τρύπες είναι ανοικτές, το μίγμα είναι στοιχειομετρικό, με μπλε φλόγα και την υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία.
Αν κλείσουμε τις τρύπες, εμποδίζουμε τον αέρα, ξαφνικά το μίγμα γίνεται πλούσιο και η φλόγα γίνεται πορτοκαλί.
Η πορτοκαλί φλόγα έχει χαμηλή θερμοκρασία.Επίσης, οι οξυγονοκολλητές χρησιμοποιούν αέρια καύσιμα και στην αρχή ρυθμίζουν το μίγμα ώστε να είναι κοντά στο στοιχειομετρικό για να έχουν υψηλή θερμοκρασία φλόγας.
Δε μπορώ να καταλάβω γιατί το πλούσιο μίγμα αερίου καυσίμου θα είχε υψηλή θερμοκρασία.
Όσον αφορά την ψύξη από την εξάτμιση του υγρού καυσίμου (βενζίνη ή υγρό υγραέριο), μην ξεχνάς ότι κάποια από τις εταιρίες με τα συστήματα υγρού ψεκασμού έβγαλε και λαδιέρα και μάλιστα πανάκριβη, οπότε υποθέτω ότι η ψύξη από την εξάτμιση του υγρού καυσίμου είναι μάλλον αμελητέα και παίζει ρόλο μόνο σε πολύ ακραίες συνθήκες.
-
Να συμπληρώσω ότι έκαψα ήδη μια φορά βαλβίδες στις ~60000 χλμ και όταν ανοίξαμε, είχαν αρχίσει να φθείρονται και οι βαλβίδες εισαγωγής!!!!!
Από υπολογισμούς που έκανα, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ο 'μάστοράς' μου είχε στοιχειομετρικό μίγμα και στο open loop!!!!
To κάψαμε το μοτέρ πατριώτ' -
...μην ξεχνάς ότι κάποια από τις εταιρίες με τα συστήματα υγρού ψεκασμού έβγαλε και λαδιέρα και μάλιστα πανάκριβη...Έχω την εντύπωση οτι δεν είναι και τόσο 'πανάκριβη'... Ίσως να είναι πιο φθηνή από την αντίστοιχη της Prins, ή κοντά στα επίπεδα της 'ηλεκτρονικής' της Flash Lube (μονού ψεκασμού). Κάποιες πληροφορίες μιλάνε για κόστος γύρω στα 250 ευρώ, αλλά θέλω να επιβεβαιώσω το μοντέλο. Η τιμή στο ebay πάντως είναι στα 320 ευρώ για 4κύλινδρο και 340 ευρώ για μέχρι 6κύλινδρο κινητήρα.
-
Στο υγραέριο (αέριο καύσιμο) δεν ισχύει ότι με την βενζίνη, δηλαδή πλούσιο (ή πολύ πλούσιο) μείγμα δεν σημαίνει μικρότερες θερμοκρασίες καυσαερίων.
Με συγχωρείς τώρα αλλά αυτό δε νομίζω ότι ισχύει.
Για παράδειγμα, σε ένα καμινέτο του καφέ, ακριβώς κάτω από την 'κεφαλή' του υπάρχουν δυο τρύπες από τις οποίες αναρροφάται αέρας και αναμιγνύεται με το υγραέριο. Οταν οι τρύπες είναι ανοικτές, το μίγμα είναι στοιχειομετρικό, με μπλε φλόγα και την υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία.
Αν κλείσουμε τις τρύπες, εμποδίζουμε τον αέρα, ξαφνικά το μίγμα γίνεται πλούσιο και η φλόγα γίνεται πορτοκαλί.
Η πορτοκαλί φλόγα έχει χαμηλή θερμοκρασία.Επίσης, οι οξυγονοκολλητές χρησιμοποιούν αέρια καύσιμα και στην αρχή ρυθμίζουν το μίγμα ώστε να είναι κοντά στο στοιχειομετρικό για να έχουν υψηλή θερμοκρασία φλόγας.
Δε μπορώ να καταλάβω γιατί το πλούσιο μίγμα αερίου καυσίμου θα είχε υψηλή θερμοκρασία.
Όσον αφορά την ψύξη από την εξάτμιση του υγρού καυσίμου (βενζίνη ή υγρό υγραέριο), μην ξεχνάς ότι κάποια από τις εταιρίες με τα συστήματα υγρού ψεκασμού έβγαλε και λαδιέρα και μάλιστα πανάκριβη, οπότε υποθέτω ότι η ψύξη από την εξάτμιση του υγρού καυσίμου είναι μάλλον αμελητέα και παίζει ρόλο μόνο σε πολύ ακραίες συνθήκες.
Η πτώση της θερμοκρασίας με πλούσιο μείγμα και υγρά καύσιμα γίνεται επειδή εξαερώνεται το υγρό καύσιμο (βενζίνη ή υγραέριο) και κρυώνει ο θάλαμος καύσης.
Με τα αέρια καύσιμα δεν συμβαίνει αυτό.Η λαδιέρα δεν μπαίνει για προστασία από μεγάλη θερμοκρασία των βαλβίδων - δεν κάνει απολύτως τίποτε. Σε μερικούς κινητήρες που δεν έχουν πολύ σκληρά μέταλλα και παρουσιάζουν γρήγορα φθορές με υγραέριο ίσως να βοηθάει.
Υγραεριοκίνηση!