-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
(...)Όταν πήγα όμως αντίκρυσα στολισμούς, τραπέζια με catering, dj και ιστορίες. Το 'χαρτζιλίκι' βέβαια δε το είδα ποτέ, και ούτε αυτή τις φωτογραφίες (οκ μερικές σε χαμηλή ανάλυση).Της είχα προτείνει κιόλας να αναλάβει γνωστός επαγγελματίας φωτογράφος αλλά δεν ήθελε.έκτοτε λοιπόν μ'έπιασε το συχτηριλίκι όταν βλέπω τέτοιες καταστάσεις σαν την παραπάνω και καταννοώ κάποια απ'αυτά που λέγατε εν καιρώ.
ντάξει...τζαμπατζήδες υπάρχουν παντού (παλιά τους ξεχώριζες από την τράκα που σου κάνανε στα τσιγάρα ).
-
Παιδια δεν τιθεται θεμα γκρινιας - ο τυπος ειναι στενος φιλος, στη χειροτερη θα πουμε καμια μ@λ@κια για τις φωτο μου σε καμια πμυροκατασταση και τελος.
Δεν θα χασω τιποτα απο το event, το παιδακι το ζω καθε μερα, και απο βαφτισης εχω χορτασει, ειτε των παιδιων μου, ειτε φιλων συγγενων.
Απο εξοπλισμο, μπορει να μην εχω τα πιο καταλληλα εργαλεια, αλλα οκ, δε θα παω και με P&S καμερα (φλας εξωτερικο εχω btw)Και 10 στασεις καλες να βγαλω απο τις 500 που θα τραβηξω, αυτες θα του δωσω και θα ειναι και ικανοποιημενος.
-
φόρα άνετα παπούτσια
-
Ο χρήστης kiloMeater έγραψε:
Φιλος μου μου ζητησε να καλυψω φωτογραφικα τη βαφτιση ενος παιδιου του
Βασικα ειναι είτε αυτό είτε τίποτα, δυσκολεύεται οικονομικά και δεν μπορει να παρει φωτογράφο.
Ξέρει την παλαβωμάρα μου με τα φωτογραφικα και μου το προτεινε
να του πω ναι ή οχι;Το 92,6% ( ) όσων κάνουν μια τέτοια ερώτηση θα το δοκιμάσουν ότι απάντηση και αν πάρουν...
True story... -
Παιδια - SoS
Διαπιστωσα οτι το Lr δεν ανοιγει τα RAW της D3200, δεν τα αναγνωριζει
Δοκιμασα διαφορα... εχω το Lr4.1 με το raw engine 7.1 που υποτιθεται διαβαζει D3200
Κατεβασα το DNG converter 7.1 που εχει υποστηριξη για την 3200, τιποτα, οταν του παταω μετατροπη λεει οτι ο φακελος δεν εχει κανενα supported format αρχειοΜονο μετατροπη σε TIFF μπορω να κανω απο Capture NX και μετα Import σε Lr....
-
το έλυσες να υποθέσω
-
Πραγματι
ναναι καλα ο τυπος που απαντησε λιγο πριν, δεν θα το εβρισκα με τιποταΓια την ιστορια, το Nikon Transfer χαλαγε τα RAW και δεν τα εβλεπε το Lr
-
Μόλις ανακοίνωσε η Canon entry level full frame DSLR, ονόματι 6D.
Λεπτομέρειες εδώ: http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-6d/
Κι αυτό, σαν απάντηση στη Nikon που μόλις είχε ανακοινώσει την D600, την 'smallest and lightest full frame DSLR'
http://www.dpreview.com/previews/Nikon-D600/
Φουντώνει ο πόλεμος, αλλά δεν με βλέπω να αποκτώ σύντομα FF, ακόμα κι έτσι.
-
Ο χρήστης ast έγραψε:
Μόλις ανακοίνωσε η Canon entry level full frame DSLR, ονόματι 6D.Λεπτομέρειες εδώ: http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-6d/
Κι αυτό, σαν απάντηση στη Nikon που μόλις είχε ανακοινώσει την D600, την 'smallest and lightest full frame DSLR'
http://www.dpreview.com/previews/Nikon-D600/
Φουντώνει ο πόλεμος, αλλά δεν με βλέπω να αποκτώ σύντομα FF, ακόμα κι έτσι.
2099€ το σώμα στο Adorama (US). Αν δεν είχα 'βιαστεί' να πάρω την 5D Mark II τον Απρίλιο, θα την αγόραζα ευχαρίστως
Τουλάχιστον 'ανοίγουν' οι γραμμές της Canon και παραμένει ένα 'προσιτό' FF σώμα (γιατί τα 3300 της 5D3 παραήταν πολλά )
Παρεμπιπτόντως, υπάρχει ακόμα ετοιμοπαράδοτη 5D2 στο amazon.de στα 1810€ (1750 λέει αλλά μας χρεώνει 23%ΦΠΑ αντί 19% που είναι στη Γερμανία και βγαίνει εκεί τελικά) αν ενδιαφέρεται κάποιος. -
Μία κάπως πιο τεχνική ερώτηση (μιας και αυτό είναι ένα θέμα που δεν το γνωρίζω):
Έχει τόσο τεράστια σημασία το full frame από τις μη-full frame (cropped νομίζω τις αποκαλούν) που αξίζει να συζητηθεί ή και να αναζητήσει κανείς?
Οκ, βλέπω ότι έχουν μεγαλύτερη τιμή αγοράς, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι το γιατί. (τι κερδίζεις δηλαδή σε σχέση με την cropped) -
Είναι πιο premium!
Στα σοβαρά, έχεις λιγότερο θόρυβο, πιο ρηχό dof, περισσότερες επιλογές σε ευρυγώνιους φακούς (αν και πλέον έχει λυθεί το θέμα και στο APS-C) και μεγαλύτερο/φωτεινότερο viewfinder (πολύ σημαντικό σημείο ΙΜΟ, και παραδόξως ελάχιστοι το λαμβάνουν υπόψη!)
-
Ο χρήστης zorz έγραψε:
Είναι πιο premium!Στα σοβαρά, έχεις λιγότερο θόρυβο, πιο ρηχό dof, περισσότερες επιλογές σε ευρυγώνιους φακούς (αν και πλέον έχει λυθεί το θέμα και στο APS-C) και μεγαλύτερο/φωτεινότερο viewfinder (πολύ σημαντικό σημείο ΙΜΟ, και παραδόξως ελάχιστοι το λαμβάνουν υπόψη!)
Βασικά τι εννοείς λιγότερο θόρυβο? Γιατί στη δική μου μηχανή (canon 7D) που δεν είναι FF (αλλά APS-C όπως έγραψες), για να αποκτήσει θόρυβο η φωτογραία, πρέπει να το παρακάνεις. Συν του ότι δεν είδα διαφορά στις φωτογραφίες με μία 5D mark i που τραβούσαμε το ίδιο θέμα (όχι όμως και από ακριβώς την ίδια γωνία). Ή τελοσπάντων εγώ δεν την είδα τη διαφορά... (συν του ότι η 7D έχει ενσωματωμένο φλας και είχα επιπλέον βάρος να κουβαλάω και όγκο )
Αν μάλιστα έχει λυθεί το θέμα των φακών (γιατί αυτό ακούω ως μόνο επιχείρημα για τις FF), συνεχίζω να μην αντιλαμβάνομαι το γιατί είναι καλύτερο ένα FF σώμα...
Ή μήπως χρειάζονται ειδικές συνθήκες (πχ αστροφωτογραφίες) για να δεις τις διαφορές ανάμεσα στις APS-C και FF?
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Μία κάπως πιο τεχνική ερώτηση (μιας και αυτό είναι ένα θέμα που δεν το γνωρίζω):
Έχει τόσο τεράστια σημασία το full frame από τις μη-full frame (cropped νομίζω τις αποκαλούν) που αξίζει να συζητηθεί ή και να αναζητήσει κανείς?
Οκ, βλέπω ότι έχουν μεγαλύτερη τιμή αγοράς, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι το γιατί. (τι κερδίζεις δηλαδή σε σχέση με την cropped)Η διαφορά είναι μεγάλη, αλλά (κατά τη γνώμη μου) μόνο για επαγγελματίες ή προχωρημένους ερασιτέχνες. Ο μεγαλύτερος αισθητήρας δίνει πολύ λιγότερο θόρυβο και πολύ καλύτερη συμπεριφορά στα υψηλά ISO, μικρότερο βάθος πεδίου όταν το επιθυμείς, ενώ συνήθως δίνει και μεγαλύτερο δυναμικό εύρος και λεπτομέρεια.
Κατά την άποψή μου το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των FF μηχανών είναι η συνεργασία τους με τους φακούς, αφού αυτοί χρησιμοποιούνται στα πραγματικά τους χιλιοστά.Και πάλι όμως η πολύ υψηλή τιμή ενός FF σώματος και η μεγάλη βελτίωση των crop τις καθιστά υπερ-αρκετές για τους περισσότερους από εμάς!
-
Βασικά τι εννοείς λιγότερο θόρυβο? Γιατί στη δική μου μηχανή (canon 7D) που δεν είναι FF (αλλά APS-C όπως έγραψες), για να αποκτήσει θόρυβο η φωτογραία, πρέπει να το παρακάνεις. Συν του ότι δεν είδα διαφορά στις φωτογραφίες με μία 5D mark i που τραβούσαμε το ίδιο θέμα (όχι όμως και από ακριβώς την ίδια γωνία). Ή τελοσπάντων εγώ δεν την είδα τη διαφορά... (συν του ότι η 7D έχει ενσωματωμένο φλας και είχα επιπλέον βάρος να κουβαλάω και όγκο )Βασικά συγκρίνεις ένα μοντέλο του 2005 με ένα του 2009. Καταλαβαίνεις πόσο φάουλ είναι αυτό.
Η επιφάνεια του αισθητήρα είναι σαν τα κυβικά. Όσο μεγαλύτερος ο κινητήρας, τόσο μεγαλύτερη ισχύ μπορεί να αποδώσει.-
Όσο περνάει ο καιρός, οι κινητήρες εξελίσσονται και γίνονται πιο efficient. Έχουμε πλέον, μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων, άμεσο ψεκασμό, μικρά και αξιόπιστα turbo, μεταβλητό μήκος αυλών εισαγωγής, start & stop κλπ. Έτσι, μπορείς να έχεις ένα 1200άρι κινητήρα με οικονομία που θα ζήλευε ένα παλιό Subaru Vivio και αρκετά άλογα όπως ένα παλιό 1400-1600άρι.
Αντίστοιχες τεχνολογίες εξελίσσονται και στους αισθητήρες. Ενισχυτές με μικρότερο θόρυβο (σκέψου ότι στους αισθητήρες CMOS, για κάθε ένα photosite υπάρχει ένας ξεχωριστός τελεστικός ενισχυτής από πίσω), καλύτερα ADC, πιο αποδοτικά microlenses, μικρότερη λιθογραφία, BSI διάταξη (λιγότερος χώρος χαμένος ανάμεσα στα pixels) κλπ.
Όμως, ακριβώς όπως όλες οι τεχνολογίες των κινητήρων μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα μεγαλύτερο κινητήρα, ο οποίος θα βγάζει περισσότερα άλογα από τον εξίσου σύγχρονο μικρό κινητήρα, οι ίδιες τεχνολογίες μικροηλεκτρονικής εφαρμόζονται σε ένα μεγαλύτερο αισθητήρα που θα αποδίδει καλύτερα από ένα μικρότερο.
Ότι και να κάνεις δηλαδή, αξιωματικά το full frame θα έχει μεγαλύτερο potential από το APS-C, και με τη σειρά του το μεσαίο φορμά ακόμα μεγαλύτερο από το full frame.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μικροί αισθητήρες είναι κακοί. Η 7D είναι ήδη (ακόμα) μια γαμάτη μηχανή. Και όλες αυτές οι εξελίξεις που ανέφερα, τη βοήθησαν να έχει 4 χρόνια μετά, αντίστοιχη απόδοση με τη 5D Mk1 παρά τα πυκνότερα και μικρότερα photosites. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με τη Nikon D800 που έχει πρακτικά τα ίδια επίπεδα θορύβου με τη 5D Mk2 (που βγήκε 4 χρόνια πριν!), παρόλη τη πολύ μεγαλύτερη ανάλυση.
-
Βασικά τι εννοείς λιγότερο θόρυβο? Γιατί στη δική μου μηχανή (canon 7D) που δεν είναι FF (αλλά APS-C όπως έγραψες), για να αποκτήσει θόρυβο η φωτογραία, πρέπει να το παρακάνεις. Συν του ότι δεν είδα διαφορά στις φωτογραφίες με μία 5D mark i που τραβούσαμε το ίδιο θέμα (όχι όμως και από ακριβώς την ίδια γωνία). Ή τελοσπάντων εγώ δεν την είδα τη διαφορά... (συν του ότι η 7D έχει ενσωματωμένο φλας και είχα επιπλέον βάρος να κουβαλάω και όγκο )Αν μάλιστα έχει λυθεί το θέμα των φακών (γιατί αυτό ακούω ως μόνο επιχείρημα για τις FF), συνεχίζω να μην αντιλαμβάνομαι το γιατί είναι καλύτερο ένα FF σώμα...
Ή μήπως χρειάζονται ειδικές συνθήκες (πχ αστροφωτογραφίες) για να δεις τις διαφορές ανάμεσα στις APS-C και FF?
H 7D είναι μεταγενέστερη και απο την 5DmkII (εκεί θα δείς τις διαφορές)... το να την συγκρίνεις με την mkI του 2005 είναι λίγο άδικο δεν νομίζεις...?
Κατα τα άλλα οτι είπαν ο Θύμιος και ο Ζόρζ.
Εννοείται πως ο φούλ αισθητήρας θα είναι πάντα καλύτερος, αλλά imho για ερασιτέχνες ακόμη και αν αυτοί είναι σε προχωρημένο στάδιο (enthusiasts) γνώσεων και υλοποιήσεων τον θεωρώ περιττό. Πλέον αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι με μια καλή κρόπ, δεν θα το κάνεις ούτε με ff (εκτός αν οι απαιτήσεις σου είναι πολύ ιδιαίτερες παρότι ερασιτέχνης).Αυτά απο θέμα αισθητήρα, γιατί μην ξεχνάς πως τα ff σώματα συνοδεύονται συνήθως και απο ένα κάρο άλλες διαφορές (ταχύτερο και πιο εύστοχο AF το οποίο συνήθως 'βλέπει' και σε χαμηλότερο φωτισμό, καλύτερη ποιότητα κατασκευής / στεγανοποίηση, μεγαλύτερο VF, γρηγορότερες λήψεις, καλύτερη εργονομία, εξτρά θύρες σύνδεσης κλπ κλπ) αφού μέχρι τώρα ήταν όλα στην κατηγορία pro...
Γι'αυτό τα full frame σώματα έχουν γίνει μονόδρομος για τον (σωστό) επαγγελματία.Για τους περισσότερους ερασιτέχνες όμως είναι απλώς overkill και θα καταλήξουν να έχουν δώσει ένα σκασμό λεφτά σε σώμα και φακούς, για να τραβάνε τις ίδιες -επιπέδου point&shoot- φωτογραφίες που τραβoύσαν και με την κροπ dslr.
-
Η αλήθεια είναι ότι ξεδιάλυνε αρκετά. το όλο θέμα. Σας ευχαριστώ πολύ γι' αυτό, μιας και είναι ένα θέμα που είμαι ψιλο-χοντρο-αδιάβαστος.
Η ερώτηση σχετικά με την FF vs APS-C ξεκίνησε από το γεγονός ότι γνωστός επέμενε ότι με 'κοροϊδεψαν' που με πείσανε (στην canon) να πάρω την 7D γιατί δεν είναι FF και άρα πολύ κατώτερη από μία (οποιαδήποτε) FF ακόμα και για τη χρήση που κάνω εγώ στη μηχανή μου (φωτογραφιές διακοπών + φωτογραφίες ερασιτεχνικές + κάποιες που εγώ τις αποκαλώ καλλιτεχνικές, ασχέτως αν δεν αγγίζουν το επίπεδο κανενών από εσάς ή και άλλων που έχω δει).
Επίσης δεν ήξερα ότι η 5d mk1 είναι τόσο 'παλιά' μηχανή αλλά ακόμα κι έτσι ότι θα μπορούσε μία μηχανή του 2009 (4 έτη μετά) να ξεπεραστεί από ένα 'κατώτερο' μοντέλο.
Δεν ξέρω...εμένα μου φαίνεται σα να παίρνεις την S-class και μετά από 4 έτη, η νέα E-class να είνια καλύτερη από την S (που θεωρείται κορυφή ας πούμε). Μπορεί όμως έτσι να είναι η αλήθεια στα ηλεκτρονικά...Τέλος εγώ όταν πήρα την 7D, την διάλεξα γιατί...τι να κάνουμε? Μέχρι εκεί φτάνανε τα λεφτά που ήθελα να διαθέσω για το συγκεκριμένο hobby μου* και μέχρι που διάβασα τα Posts σας, είχα αρχίσει να αμφιβάλω στο εάν έκανα την καλύτερη (για μένα) επιλογή.
Μπορεί βέβαια (όπως και σωστά θα πείτε) να μην είναι έβγαζα και καλύτερες φωτογραφίες ακόμα και με μία canon 1d mk5. Δεν το ξέρω (γιατί δεν ξέρω αν το κατέχω ως 'άθλημα' τη φωτογραφία)
*μακάρι να έβγαζα τα διπλά λεφτά και να έπαιρνα κάτι ακόμα ακριβότερο....(αν και πλέον πιστεύω ότι και πάλι δε θα είχε νόημα και ήδη η 7D είναι και πάλι λίγο Overkill για μένα)
-
Επίσης δεν ήξερα ότι η 5d mk1 είναι τόσο 'παλιά' μηχανή αλλά ακόμα κι έτσι ότι θα μπορούσε μία μηχανή του 2009 (4 έτη μετά) να ξεπεραστεί από ένα 'κατώτερο' μοντέλο.
Δεν ξέρω...εμένα μου φαίνεται σα να παίρνεις την S-class και μετά από 4 έτη, η νέα E-class να είνια καλύτερη από την S (που θεωρείται κορυφή ας πούμε). Μπορεί όμως έτσι να είναι η αλήθεια στα ηλεκτρονικά...Ο αισθητήρας της 5d δεν είναι απαραίτητα χειρότερος απο αυτόν της 7d. Έχει πχ λιγότερα mp και μικρότερο δυναμικό εύρος, αλλά έχει καλύτερο βάθος χρώματος και είναι καλύτερος στα ίδια iso (έστω και αν η διαφορά είναι μικρότερη απ'οτι πχ με την mkII).
Επίσης να ξεκαθαρίσουμε πως δεν μιλάμε για 'αυτοκίνητα' αλλά για 'κινητήρες' όταν αναφερόμαστε στους αισθητήρες, άσχετα αν στην προκειμένη η 7d ίσως να μην έχει να ζηλέψει και πολλά απο την 5d σαν μηχανή. Στο κάτω κατω και οι 2 είναι στην ίδια (semi-pro) κατηγορία με διαφορετικά μεγέθη αισθητήρα και 4 χρόνια να τις χωρίζουν...
Πόσο δε αν σκεφτεί κανείς πως η digital εποχή στις slr ξεκίνησε το 2000...
ΥΓ: Αυτό που πιθανόν ήθελε να πεί ο φίλος σου, είναι πως έδωσες αρκετά χρήματα για κροπ και πλησίασες επικίνδυνα την ff περιοχή...
Οτιδήποτε άλλο υπονοούσε, δεδομένου πως γνώριζε την χρήση για την οποία προορίζεται η μηχανή, ήταν μάλλον υπερβολή... -
Ο χρήστης morpheus έγραψε:
ΥΓ: Αυτό που πιθανόν ήθελε να πεί ο φίλος σου, είναι πως έδωσες αρκετά χρήματα για κροπ και πλησίασες επικίνδυνα την ff περιοχή...
Οτιδήποτε άλλο υπονοούσε, δεδομένου πως γνώριζε την χρήση για την οποία προορίζεται η μηχανή, ήταν μάλλον υπερβολή...Ευχαριστώ Μορφέα!
Πάντως η 7D (όταν την πήρα εγώ) μόνο το σώμα έκανε 1400€ και το σώμα της 5D mk2 έκανε 2100€. Οπότε...700€ δεν τα λες και...'κοντυνές τιμές'.
Δεν ξέρω αν εγώ το βλέπω λάθος... -
Οτιδήποτε άλλο υπονοούσε, δεδομένου πως γνώριζε την χρήση για την οποία προορίζεται η μηχανή, ήταν μάλλον υπερβολή...Ευχαριστώ Μορφέα!
Πάντως η 7D (όταν την πήρα εγώ) μόνο το σώμα έκανε 1400€ και το σώμα της 5D mk2 έκανε 2100€. Οπότε...700€ δεν τα λες και...'κοντυνές τιμές'.
Δεν ξέρω αν εγώ το βλέπω λάθος...Υπάρχει μια τάση από τους δύο κυριότερους κατασκευαστές να παρέχουν ένα crop σώμα προσανατολισμένο σε επαγγελματίες (πχ ως δεύτερο/τριτο σώμα σε μια φωτογράφιση). Η διαφορά στην τιμή δεν είναι μικρή, αλλά και πάλι παίζεις 'ψηλά'.
Η 7άρα είναι πάρα πολύ καλή μηχανή και έχω δει επαγγελματίες να έχουν τέτοια ως αποκλειστικό σώμα, συνεπώς μη τρελαίνεσαι! Θα σε καλύψει και με το παραπάνω. Θα μπορούσες βέβαια με τα ίδια χρήματα να είχες πάρει μια μεταχειρισμένη 5άρα, αλλά δε σημαίνει οτι θα έβγαζες καλύτερες φωτογραφίες.
-
Ο χρήστης thymios έγραψε:
Υπάρχει μια τάση από τους δύο κυριότερους κατασκευαστές να παρέχουν ένα crop σώμα προσανατολισμένο σε επαγγελματίες (πχ ως δεύτερο/τριτο σώμα σε μια φωτογράφιση). Η διαφορά στην τιμή δεν είναι μικρή, αλλά και πάλι παίζεις 'ψηλά'.
Η 7άρα είναι πάρα πολύ καλή μηχανή και έχω δει επαγγελματίες να έχουν τέτοια ως αποκλειστικό σώμα, συνεπώς μη τρελαίνεσαι! Θα σε καλύψει και με το παραπάνω. Θα μπορούσες βέβαια με τα ίδια χρήματα να είχες πάρει μια μεταχειρισμένη 5άρα, αλλά δε σημαίνει οτι θα έβγαζες καλύτερες φωτογραφίες.
Ευχαριστώ πολύ για την επεξήγηση Θύμιο!!!
Συμφωνώ απόλυτα σχετικά με τα bold.
Φωτογραφία. Ασχολείστε;