-
Εγω δεν καταλαβαινω κατι,
η κυβερνηση φταιει για την φωτια;
Η Νατάσσα αναψε το σπιρτο;
Τα δίδυμα δημιούργησαν άνεμο;Στην τελικη στην Ραφήνα μενει ο μπούλης,λετε να του αρεσει αυτο το σκηνικο που καποιοι τον αγνόησαν και έκαναν παρανάλωμα την περιοχή;
Το κρατος φταιει για παρα πολλα πραγματα, αλλα για κακοβουλες πράξεις αλλων δεν φταιει ουτε μπορει να τις σταματαει εκ των προτερων, λες και εχει μαγικη σφαίρα.
-
Ο χρήστης MichalisS έγραψε:
Η αναδάσωση είναι άχρηστη, μέχρι να μεγαλώσουν τα δεντράκια θα έχει ήδη χτιστεί η περιοχή, πολύ πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι να είμαστε πιο ώριμοι σαν πολίτες και σαν ψηφοφοροι
Δεν έχεις καθόλου άδικο όσον αφορά στο ότι θα πρέπει να είμαστε πιο ώριμοι. Από την άλλη πλευρά όμως, δε θεωρώ και την αναδάσωση ως κάτι τελείως άχρηστο. Τουλάχιστον αξίζει μια προσπάθεια, αν και θα ήταν καλύτερο αν υπήρχαν σχετικά στατιστικά στοιχεία από προηγούμενες πυρκαγιές και αναδασώσεις.
Ενα καμμένο δάσος,ΔΕΝ χρειάζεται αναδάσωση.
Αναγεννάται φυσιολογικά,αρκεί τήν πρώτη άνοιξη να μή βοσκηθεί από κοπάδια.
Τα δάση τής γής,έχουν καεί άπειρες φορές τό καθένα τους στήν ιστορία τού πλανήτη,κι'όμως εξακολουθούν να υπάρχουν.
Μάλιστα,θεωρείται ο καλύτερος τρόπος ανανέωσης,όσο καί άν σας φανεί απίστευτο αυτό. -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Μάλιστα,θεωρείται ο καλύτερος τρόπος ανανέωσης,όσο καί άν σας φανεί απίστευτο αυτό.Μπορεις να μας το εξηγησεις;Ξερω οτι τα διαφορα αποκαϊδια δεν λειτουργουν ευεργετικα,αλλα αντιθέτως δηλητηριάζουν το χώμα.
Η καλυτερη λυση από οσο ξέρω ειναι να γινεται καθαρισμος με κόψιμο καποιων δέντρων ανα τακτα χρονικα διαστήματα.
-
Ειναι σωστο αυτο που λεει ο HUNTER, αλλα νομιζω ΜΟΝΟ για το πευκοδασος. Εκει οι σποροι ειναι ανθεκτικοι στη θερμοτητα της πυρκαγιας και τα νεα δεντρακια φυτρωνουν μονα τους. Χρεαιζονται ομως, οταν βλαστησουν, προστασια απο καταπατηση, βοσκηση, τσιμεντοποιηση κλπ. Για αλλα ειδη δεντρων, νομιζω οτι απαιτειται αναδασωση. (δεν ειμαι και κανενας ειδικος, απλα θυμαμαι πληροφοριες απο καποιο αρθρο, ισως και του Μαργαρη στου 4Τ).
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Μάλιστα,θεωρείται ο καλύτερος τρόπος ανανέωσης,όσο καί άν σας φανεί απίστευτο αυτό.
Μπορεις να μας το εξηγησεις;Ξερω οτι τα διαφορα αποκαϊδια δεν λειτουργουν ευεργετικα,αλλα αντιθέτως δηλητηριάζουν το χώμα.
Η καλυτερη λυση από οσο ξέρω ειναι να γινεται καθαρισμος με κόψιμο καποιων δέντρων ανα τακτα χρονικα διαστήματα.
Τά αποκαϊδια είναι κυρίως στάχτη,η οποία είναι αζωτούχα ένωση.
Τό άζωτο είναι φυσικό λίπασμα.
Θά εκπλαγείς άν δείς φωτογραφίες δασών πού αναγεννήθηκαν μετά από πυρκαϊές,ακόμα καί μετά από ολοκληρωτική 'αποστείρωση' λόγω εκρήξεων ηφαιστείων.
Αυτός είναι ο μόνος φυσικός τρόπος αναγέννησης τών δασών πού υπήρχε στόν πλανήτη,από καταβολής του.Τώρα,άν μαζί με τό δάσος,καεί καί κάποιο εργοστάσιο πλαστικών(π.χ.) τότε τα αποκαϊδια θά είναι σίγουρα επιζήμια.
Τό κόψιμο τών δέντρων εχει τό ίδιο αποτέλεσμα,απλά είναι ανθρώπινη δραστηριότητα.
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Εγω δεν καταλαβαινω κατι,η κυβερνηση φταιει για την φωτια;
Τα δίδυμα δημιούργησαν άνεμο;Στην τελικη στην Ραφήνα μενει ο μπούλης,λετε να του αρεσει αυτο το σκηνικο που καποιοι τον αγνόησαν και έκαναν παρανάλωμα την περιοχή;
Το κρατος φταιει για παρα πολλα πραγματα, αλλα για κακοβουλες πράξεις αλλων δεν φταιει ουτε μπορει να τις σταματαει εκ των προτερων, λες και εχει μαγικη σφαίρα.
δεν ειπε κανεις οτι φταιει η Νατασα.
Αυτο που υποστηρίζω εγω ειναι οτι εχει δημιουργηθει μια τετοια νομοθεσία που δεν προστάτευει πραγματικά τα δάση από τετοια πράγματα... παντως οτι βολευει την κάθε κυβερνηση μια τετοια πυρκαγια, τη βολευει.
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Εγω δεν καταλαβαινω κατι,η κυβερνηση φταιει για την φωτια;
δεν ειπε κανεις οτι φταιει η Νατασα.
Αυτο που υποστηρίζω εγω ειναι οτι εχει δημιουργηθει μια τετοια νομοθεσία που δεν προστάτευει πραγματικά τα δάση από τετοια πράγματα... παντως οτι βολευει την κάθε κυβερνηση μια τετοια πυρκαγια, τη βολευει.
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Η αναδάσωση είναι άχρηστη, μέχρι να μεγαλώσουν τα δεντράκια θα έχει ήδη χτιστεί η περιοχή, πολύ πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι να είμαστε πιο ώριμοι σαν πολίτες και σαν ψηφοφοροι
Δεν έχεις καθόλου άδικο όσον αφορά στο ότι θα πρέπει να είμαστε πιο ώριμοι. Από την άλλη πλευρά όμως, δε θεωρώ και την αναδάσωση ως κάτι τελείως άχρηστο. Τουλάχιστον αξίζει μια προσπάθεια, αν και θα ήταν καλύτερο αν υπήρχαν σχετικά στατιστικά στοιχεία από προηγούμενες πυρκαγιές και αναδασώσεις.
Τα δάση τής γής,έχουν καεί άπειρες φορές τό καθένα τους στήν ιστορία τού πλανήτη,κι'όμως εξακολουθούν να υπάρχουν.
Μάλιστα,θεωρείται ο καλύτερος τρόπος ανανέωσης,όσο καί άν σας φανεί απίστευτο αυτό.Έχω ακούσει ότι στη μεσογειακή βλάστηση η φωτιά παίζει καθοριστικό ρόλο, απουσία φωτιάς για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα το οικοσύστημα 'αρρωστένει'. Ειδικά η Μεσογειακή βλάστηση έχει κάθε δυνατότητα αναγέννησης μετά τη φωτιά.
Βεβαίως αν ένα κοπάδι πάει και βοσκήσει τα καταστρέφει όλα. Μήπως θα έπρεπε να απαγορευτεί η βόσκηση στην Αττική και άλλες ευαίσθητες περιοχές? -
Ο χρήστης kantoniou έγραψε:
Ειναι σωστο αυτο που λεει ο HUNTER, αλλα νομιζω ΜΟΝΟ για το πευκοδασος. Εκει οι σποροι ειναι ανθεκτικοι στη θερμοτητα της πυρκαγιας και τα νεα δεντρακια φυτρωνουν μονα τους. Χρεαιζονται ομως, οταν βλαστησουν, προστασια απο καταπατηση, βοσκηση, τσιμεντοποιηση κλπ. Για αλλα ειδη δεντρων, νομιζω οτι απαιτειται αναδασωση. (δεν ειμαι και κανενας ειδικος, απλα θυμαμαι πληροφοριες απο καποιο αρθρο, ισως και του Μαργαρη στου 4Τ).Τό δάσος αναγεννάται από τούς καμμένους κορμούς πού έχουν απομείνει περισσότερο,από τούς οποίους ξεπετιούνται νέα κλαδιά.
Η ρίζα τού δέντρου δέν καίγεται.Τό μόνο πού χρειάζεται,είναι να τό αφήσουμε στήν ησυχία του να βλαστήσει. -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
[
Έχω ακούσει ότι στη μεσογειακή βλάστηση η φωτιά παίζει καθοριστικό ρόλο, απουσία φωτιάς για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα το οικοσύστημα 'αρρωστένει'. Ειδικά η Μεσογειακή βλάστηση έχει κάθε δυνατότητα αναγέννησης μετά τη φωτιά.
Βεβαίως αν ένα κοπάδι πάει και βοσκήσει τα καταστρέφει όλα. Μήπως θα έπρεπε να απαγορευτεί η βόσκηση στην Αττική και άλλες ευαίσθητες περιοχές?Τά δάση φυσιολογικά γεράζουν καί αρωσταίνουν.
Αν δέν ανανεωθούν (φυσικά ή μέ τή δική μας παρέμβαση) καταλήγουν να γίνουν....'χούφταλα'.
Η βόσκηση απαγορεύεται διά τού νόμου,σέ κάθε περιοχή πού πλήγηκε από φωτιά.
Αλλά,άλλα λέμε καί άλλα κάνουμε. -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Μάλιστα,θεωρείται ο καλύτερος τρόπος ανανέωσης,όσο καί άν σας φανεί απίστευτο αυτό.Έχω ακούσει ότι στη μεσογειακή βλάστηση η φωτιά παίζει καθοριστικό ρόλο, απουσία φωτιάς για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα το οικοσύστημα 'αρρωστένει'. Ειδικά η Μεσογειακή βλάστηση έχει κάθε δυνατότητα αναγέννησης μετά τη φωτιά.
Βεβαίως αν ένα κοπάδι πάει και βοσκήσει τα καταστρέφει όλα. Μήπως θα έπρεπε να απαγορευτεί η βόσκηση στην Αττική και άλλες ευαίσθητες περιοχές?Η υπερβόσκηση και η πυρκαγιά είναι μερικές απο τις απειλές για ενα οικοσύστημα. Από την άλλη μετά από μια πυρκαγιά το οικοσύστημα αναγεννάται από μόνο του. (Φυσικά δεν προκειται να αναγεννηθεί αν γεμίσει τσιμέντο) Η Φύση έχει μια λύση για όλες τις καταστροφές. Ο ανθρωπος είναι αυτός που Την περιορίζει.
-
Ο χρήστης citastak έγραψε:
Βεβαίως αν ένα κοπάδι πάει και βοσκήσει τα καταστρέφει όλα. Μήπως θα έπρεπε να απαγορευτεί η βόσκηση στην Αττική και άλλες ευαίσθητες περιοχές?Η υπερβόσκηση και η πυρκαγιά είναι μερικές απο τις απειλές για ενα οικοσύστημα. Από την άλλη μετά από μια πυρκαγιά το οικοσύστημα αναγεννάται από μόνο του. (Φυσικά δεν προκειται να αναγεννηθεί αν γεμίσει τσιμέντο) Η Φύση έχει μια λύση για όλες τις καταστροφές. Ο ανθρωπος είναι αυτός που Την περιορίζει.
Ωχ, Βιολογία Γ.Π. Γ' Λυκείου Revisited...
Ναι, τα μεσογειακά οικοσυστήματα έχουν από τη φύση τους ικανότητα ανάκαμψης μετά από πυρκαγιά, αρκεί να μην ακολουθηθεί από άλλη πυρκαγιά ή έντονη βόσκηση τις επόμενες χρονιές. Νομίζω ένα τέτοιο οικοσύστημα αντέχει πυρκαγιές κάθε 10-20 χρόνια χωρίς πρόβλημα, ίσα ίσα και με όφελος. Αυτό συμβαίνει γιατί ανέκαθεν στα οικοσυστήματα αυτά είχαμε υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα τα ξερά φύλλα που συσσωρεύονται στο έδαφος να αποτελούν καλό προσάναμμα. Η συνέχεια είναι απλή εφαρμογή της φυσικής επιλογής. -
Ο χρήστης MichalisS έγραψε:
Ωχ, Βιολογία Γ.Π. Γ' Λυκείου Revisited...
Ναι, τα μεσογειακά οικοσυστήματα έχουν από τη φύση τους ικανότητα ανάκαμψης μετά από πυρκαγιά, αρκεί να μην ακολουθηθεί από άλλη πυρκαγιά ή έντονη βόσκηση τις επόμενες χρονιές. Νομίζω ένα τέτοιο οικοσύστημα αντέχει πυρκαγιές κάθε 10-20 χρόνια χωρίς πρόβλημα, ίσα ίσα και με όφελος. Αυτό συμβαίνει γιατί ανέκαθεν στα οικοσυστήματα αυτά είχαμε υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα τα ξερά φύλλα που συσσωρεύονται στο έδαφος να αποτελούν καλό προσάναμμα. Η συνέχεια είναι απλή εφαρμογή της φυσικής επιλογής.Καλα εκανες τετοια πραγματα στη Βιολογια Λυκειου;;; Εγω τα έκανα με το Μαργαρη στο τελευταιο ετος στο Πανεπιστημιο στο μάθημα 'Μεσογειακά Οικοσυστήματα'
(Παντως μην τσιμπατε ο Μαργαρης μια φορα μονο πατησε στο μάθημα... Μας εκανε στη θεση του μια οχι και τοσο σχετική ......βοηθός του....
-
Τα νεύρα μου
Δεν αντέχω να με δουλεύουν ψιλό γαζί λέγοντάς μου το ίδιο πράγμα συνεχώς.
Εννοώ τη δήλωση πως ούτε ένα στρέμα δε θα χαθεί και θα γίνει αναδάσωση.Ναι ρε τη βλέπω καθημερινά την αναδάσωση κοιτώντας τη Πεντέλη από το γραφείο μου. 'Αϊ σιχτρίρ' πία.
-
Εχθές είδα τίτλο στο ένθετο της 'Κ' για το real estate: 'Πόσο πωλούνται τα οικόπεδα στα καμμένα'.
Τι να υποθέσω για το ενδιαφέρον?
-
ακούσατε τελικά αν πιάσαν κάποιους..
θυμάμαι τις μέρες που έγινε η φωτιά βγηκαν μετα απο μερικές μέρες και είπαν απο δείγματα DNA και άλλα στοιχεία έχουν σχεδόν βρεί τους δράστες..έγινε τίποτα ή νομίζουν οτι έχουν να κάνουν με απαντελώς ηλίθιους ανθρώπους?
-
Ο χρήστης sokos έγραψε:
θυμάμαι τις μέρες που έγινε η φωτιά βγηκαν μετα απο μερικές μέρες και είπαν απο δείγματα DNA και άλλα στοιχεία έχουν σχεδόν βρεί τους δράστες..έγινε τίποτα ή νομίζουν οτι έχουν να κάνουν με απαντελώς ηλίθιους ανθρώπους?
Από το αντίστοιχο Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας
http://news.police.gr/deltiotupoutispurkagias.html
'Ιχνη από DNA των υπόπτων βρέθηκαν στο σημείο απ'όπου εικάζεται οτι ξεκίνησε η πυρκαγιά. Μετά από ενδελεχείς έρευνες στα εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας αποκαλύφθηκε οτι βασικοί ύποπτοι για τον εμπρησμό στην Ραφήνα είναι ένας σκίουρος (καστανός μετρίου αναστήματος), ένας ή δύο λαγοί (πιθανότατα σεσημμασμένοι) κι ένας αητός περήφανος ο οποίος πιθανότατα είναι και ο εγκέφαλος της σπείρας'
-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
Από το αντίστοιχο Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας
http://news.police.gr/deltiotupoutispurkagias.html
'Ιχνη από DNA των υπόπτων βρέθηκαν στο σημείο απ'όπου εικάζεται οτι ξεκίνησε η πυρκαγιά. Μετά από ενδελεχείς έρευνες στα εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας αποκαλύφθηκε οτι βασικοί ύποπτοι για τον εμπρησμό στην Ραφήνα είναι ένας σκίουρος (καστανός μετρίου αναστήματος), ένας ή δύο λαγοί (πιθανότατα σεσημμασμένοι) κι ένας αητός περήφανος ο οποίος πιθανότατα είναι και ο εγκέφαλος της σπείρας'
Τον είδα κι εγώ αυτόν ...Πέταγε καπνίζοντας και πέταξε τη γόπα μετά
φωτια στη ραφηνα