-
Oπως έχει χαρακτηριστεί,η Τουρκία είναι,μία πόλη σάν τό Λονδίνο,καί από εκεί καί έπειτα,ένα ατελείωτο Μπανγκλαντές.
Αυτός (νομίζω) ότι είναι ο λόγος πού δέν τούς θέλει η Ευρώπη,καί όχι επειδή είναι...άπλυτοι.(άπλυτοι είναι καί οι Σαουδάραβες σεϊχιδες,αλλά άν μάς 'καθότανε' θά τούς έλεγε κανένας όχι; )
-
OXI γιατί η ΕΕ είναι κλειστό Χριστιανικό λόμπι (έτσι μας λένε οι Τούρκοι) και ως μουσουλμάνοι δεν έχουν θέση.
ΟΧΙ γιατί δεν ανήκουν γεωγραφικά στην Ευρώπη.
ΟΧΙ γιατί δεν έχουν διάθεση να ακολουθήσουν αυτά που τους ορίζουν οι Ευρωπαίοι αλλά εξακολουθούν να έχουν την συμπεριφορά του «με τον τσαμπουγκά μας..»
ΟΧΙ γιατί μας την «πασσάρουν» με κάθε τρόπο οι Αμερικάνοι.
ΟΧΙ γιατί δεν πρόκειται να τους δω ποτέ ως φίλους. -
Γεωγραφικη θεση, θρησκεια, απλησια κτλ δεν με πολυαπασχολουν. Με απασχολει πολυ ομως το γεγονος οτι οι τουρκοι πολιτικοι ειναι υποχειρια των στρατηγων τους οι οποιοι με τη σειρα τους ειναι φερεφωνα των αμερικ(λ)ανων!
(πολυ κνιτικο βγηκε αυτο μου φαινεται τωρα που το ξαναδιαβασα )
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Όχι, υποστηρίζω πως αν οι εξελίξεις μας αδικήσουν καλύτερα να αποφύγουμε τις εξελίξεις.
Τώρα αυτό δεν το σχολιάζω...
Δηλαδή για σένα και για μένα δεν έχει καμμία διαφορά (εκτός κι αν είσαι εργολάβος βέβαια) οπότε άκυρο σαν επιχείρημα.
Για σενα και για μένα (και ΟΧΙ, δεν είμαι εργολάβος) εχει τεράστια διαφορά. Καλώς ή κακώς εργα θα γίνουν, το ζήτημα είναι σε ποιο τομέα.
(πολύ εύκολα ακυρώνεις επιχειρήματα ειδικά αν δε σε συμφέρουν! )Δεν κατάλαβα πώς ακριβώς τα συνδέεις αυτά τα δύο.
Πολύ απλό. Λίγοι ευποροι και στην Ελλαδα και στην Τουρκία, πολλοί φτωχοί (και στην Ελλαδα όλο και περισσοτεροι, για να σε προλάβω). Μαλλον στοχοι και επιδιώξεις (αλλα και αναχώματα ή λόγοι αποχώρησης) είναι κοινοί για τις 2 χώρες (και για πολλες άλλες βεβαια)
Δεν καταλαβαίνω τι σχέση εχει το θρήσκευμα με την οικονομικοπολιτικη ενωση
Η θρησκεία πάντα έχει σχέση γιατί διαμορφώνει συλλογικούς 'χαρακτήρες' λαών.
Η θρησκεία δε διαμορφώνει τίποτα, οι διαχειριστές της διαμορφώνουν.
Whatever
Δεν είναι το ίδιο. Εσυ τη θρησκεία επικαλείσαι. Κι εγω σου λέω πως η θρησκεια είναι εργαλειο χειραγωγησης. Αν δεν υπηρχε αυτη θα υπήρχε κατι αλλο. Παντα θα εφευρισκουν κατι και θα σε βαζουν στο τριπακι να το επικαλείσαι.
Διακρίνω ένα συγκαταβατικό ύφος εδώ; Γιατί δεν μπορείς να σεβαστείς τον συνομιλιτή σου και την άποψή του και να μην κολλάς ταμπελίτσες; Νομίζω πως παρέθεσα επιχειρήματα που μπορείς να σχολιάσεις, όπως έκανα κι εγώ στα δικά σου, ταμπελίτσες δεν θα δεχθώ να μου κολλήσεις.
Τωρα αν πω αυτο με τη μύγα θα φταιω; Αναφερθηκα προσωπικα σε σενα; Λες και για την εξωτερική πολιτικη ('μακροπρόθεσμο συμφερον', 'βραχυπρόθεσμα πεισματα') αποφασίζεις εσυ ή τελος πάντων όποιος διαφωνεί μαζί μου. Ελεος.
Ας αποφύγουμε τους παρεξηγήσιμους χαρακτηρισμούς.
Επιμένω. Δεν το καταλαβα. Δλδ δεν μπορω να έχω αρνητική γνώμη (και να το δηλώνω); Η όσοι μιλούν μαζί σου πρεπει να είναι (κατ' εσέ) politically correct; Δεν αναφερθηκα σε κανεναν προσωπικα, απόψεις σχολίασα. Εκτος αν απαγορεύεται. Αυτά.
-
Νικο εδω διαφωνω. Εχεις ποτε δει την Τουρκια να αλλαζει; Εχει αλλαξει την πολιτικη της; Το μοναδικο χαρτι της ειναι η γεωπολιτικη θεση. ΕΧουμε δει πολλες χωρες που φτυσανε τις ΗΠΑ για το ΙΡΑΚ να γινονται συμμαχοι τοσο γρηγορα; Ουτε το Πακισταν ουτε η Σαουδικη Αραβια δεν εχουν παρει 'free pass' απο ολοκληρη την πολιτικη ηγεσια των ΗΠΑ. Και πιστευεις οτι αμα μπουνε οι Τουρλοι μεσα στην ΕΕ δεν θα εχουν το ιδιο υφος; Πιστευετε ρε παιδια οτι η ΕΕ θα λυσει το Κυπριακο; Στα ματια μου ουτε σε 1000 χρονια.
Εγω ενα πραγμα θελω απο τους Τουρκους. Ο Ερντοκαν να απολυσει ολους τους στρατηγους. Που ακουστηκε να ανεβαζουν και να κατεβαζουν οι στρατηγοι τους υπουργους και τα κομματα.
Ενταξει και αλλο ενα πραγμα. Αφου φυγουν οι στρατηγοι εκλογες στην Τουρκια. Και να δειτε ποσο πλειοψηφια θα εχουν τα Ισλαμικα κομματα. Και ποσο γρηγορα το συνταγμα της Τουρκιας θα γινει Κορανοκρατουμενο.
Φανταστητε τωρα να ειναι μεσα στην ΕΕ.
Νικος
ΥΓ: Οι ΗΠΑ παντα θα υποστηριζουν ανεπιφυλακτα την ενταξη της Τουρκιας στην ΕΕ. Γιατι εχουν την γνωμη οτι αυτο θα εμποδισει την θρησκευτικη και Ισλαμικη ταξη να εξαπλωθει και θα την κρατησει ανεξαρτητη απο την πολιτικη (Secular). Και φυσικα η Τουρκια θεωρειται στρατηγικος συμμαχος των ΗΠΑ λογω τοποθεσιας και θρησκειας.
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Η Τουρκία πρέπει να μπει στην ΕΕ.
Αν δεν μπει, αυτά που θα χάσουμε είναι περισσότερα από αυτά που, τυχόν, θα κερδίσουμε!!
Σαν χωρα ναι θα χασουμε, αλλα τι θα κερδισουμε αν πλεον δεν υπαρχει καν η ΕΕ??
Αυτό είναι απίθανο να συμβεί Γιώργο!
Είναι θέμα επιβίωσης όλων των χωρών που απαρτίζουν την ΕΕ, να την διατηρήσουν!Αλλοιώς χάθηκαν!!!Η Τουρκία μπαίνοντας στην ΕΕ θα αναγκαστεί να αλλάξει!
Και αυτό μόνο για καλό μας είναι!!! -
Όλα καλά σε αυτά που λετε αλλά τα πράγματα με τους τούρκους έχουν ως εξής.
Ποτέ δεν αφήνεις τον τούρκο να κάνει κάτι που του αρέσει. Για να του αρέσει παει να πει ότι δεν θα αρέσει σε εμάς. Πάντα πρέπει να ασκείς βέτο. Θέλουν ΕΕ αυτοί? ....... κόντρα εμείς....
Και ο λόγος είναι απλός. Ο τούρκος είναι το καλύτερο παιδί των αμερικανών οι οποίοι θέλουν να τους πετάξουν μέσα στην ΕΕ για να είναι μέσα στα κέντρα των αποφάσεων και να κάνουν ότι θέλουν. Έχουν που έχουν τους άγγλους αν βάλουν και τους τούρκους την κάτσαμε την βάρκα.
Αλλά και σαν Ελλάδα δεν μας συμφέρει με τίποτα.
Νομίζετε οτι θα λυθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας?
Νομίζετε ότι θα λυθεί το κυπριακό?
Νομίζετε ότι θα έχουμε λιγότερα προβλήματα σε σχέση με τώρα?
Φυσικά και Ο Χ Ι.
Ίσα που θα έχουν και απαιτήσεις μετά. Και ξέρετε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Ότι ζητάμε εμείς τώρα από αυτούς θα το ζητάνε και αυτοί από την ΕΕ σαν ισότιμο μέλος. Θυμηθείτε το αυτό....... αν μπουν, η υφαλοκρηπίδα θα παει περίπατο όπως και το κυπριακό. πολλοί έχετε ξεχάσει γιατί θέλουν οι αμερικανοί να τους βάλουν............. το πετρέλαιο του αιγαίου κύριοι. Αμέσως μετά την ένταξη τους θα δείτε τι σφαγή έχει να γίνει για το λάδι του αιγαίου. -
Απ' ότι καταλαβαίνω οι περισσότεροι που υποστηρίζετε το όχι θεωρείτε σαν δεδομένο ότι αν μπει ποτέ η Τουρκία στην ΕΕ, θα μπει υπό τις σημερινές συνθήκες. Μα, ακριβώς γι' αυτό θέλω να μπει η Τουρκία στην ΕΕ, μιας και αυτό θα δράσει ως καταλύτης για την αλλαγή της σημερινής κατάστασης!
Για να μπει στην ΕΕ, θα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα πρέπει να έχει δημοκρατία, θα πρέπει να μην έχει συνοριακές διαφορές με γειτονικές της χώρες, να έχει αποκυρήξει τον πόλεμο, κτλ, κτλ...
Αν και μόνο αν τα κάνει όλα αυτά, τότε θα μπει! Αν όχι θα μείνει απ' έξω! Και ερωτώ: Ποιος προτιμά την Τουρκία όπως είναι σήμερα από μία Τουρκία που συμπεριφέρεται σαν ένα πολιτισμένο κράτος;
Προσωπικά θέλω να μπει, απλούστατα γιατί θα αναγκαστεί να γίνει πολιτισμένο κράτος (όσο πολιτισμό έχουμε... αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα...)
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Απ' ότι καταλαβαίνω οι περισσότεροι που υποστηρίζετε το όχι θεωρείτε σαν δεδομένο ότι αν μπει ποτέ η Τουρκία στην ΕΕ, θα μπει υπό τις σημερινές συνθήκες. Μα, ακριβώς γι' αυτό θέλω να μπει η Τουρκία στην ΕΕ, μιας και αυτό θα δράσει ως καταλύτης για την αλλαγή της σημερινής κατάστασης!Για να μπει στην ΕΕ, θα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα πρέπει να έχει δημοκρατία, θα πρέπει να μην έχει συνοριακές διαφορές με γειτονικές της χώρες, να έχει αποκυρήξει τον πόλεμο, κτλ, κτλ...
Αν και μόνο αν τα κάνει όλα αυτά, τότε θα μπει! Αν όχι θα μείνει απ' έξω! Και ερωτώ: Ποιος προτιμά την Τουρκία όπως είναι σήμερα από μία Τουρκία που συμπεριφέρεται σαν ένα πολιτισμένο κράτος;
Προσωπικά θέλω να μπει, απλούστατα γιατί θα αναγκαστεί να γίνει πολιτισμένο κράτος (όσο πολιτισμό έχουμε... αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα...)
H EE δεν είναι η εγγύηση που πολλοί νομίζουμε. Περισσότερο χαλαρός οργανισμός, με βασικές αρχές -σε επίπεδο δεοντολογίας- ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Βλέπουμε τα δικά μας και ξεχνάμε οτί υπάρχουν κι άλλες χώρες εντός της ΕΕ που δεν έχουν λύσει τα δικά τους και δεν έχουν επιδείξει και τις πλέον 'φιλελεύθερες' πολιτικές στις διεθνείς τους σχέσεις. Π.χ. Αγγλία (Β.Ιρλανδία), Ισπανία (Χώρα των Βάσκων).Ειδικότερα για τα ανθρώπινα δικαιώματα οι χώρες δεσμεύονται ελάχιστα από την ΕΕ, απλώς τυγχάνει τα δυτικά κράτη να διέπονται από παρόμοια κουλτούρα. Επιπλέον η ΕΕ λειτουργεί συχνά-πυκνά ως κλειστό κλαμπ, χωλαίνοντας τραγικά σε πολιτικές μετανάστευσης και δικαιωμάτων τρίων (πλην Ευρωπαίων).
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Για να μπει στην ΕΕ, θα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα πρέπει να έχει δημοκρατία, θα πρέπει να μην έχει συνοριακές διαφορές με γειτονικές της χώρες, να έχει αποκυρήξει τον πόλεμο, κτλ, κτλ...
**Αν και μόνο αν τα κάνει όλα αυτά, τότε θα μπει! **Αν όχι θα μείνει απ' έξω! Και ερωτώ: Ποιος προτιμά την Τουρκία όπως είναι σήμερα από μία Τουρκία που συμπεριφέρεται σαν ένα πολιτισμένο κράτος;
Mέχρι εδω καλά φίλε Markvag....Ας πούμε οτι συμφωνούμε.Αλλα παρακάτω λες κάτι τελείως διαφορετικό νομίζω...
Εδω τον εκπολιτισμό της Τουρκίας τον παρουσιάζεις ως αποτέλεσμα της εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ, ενω πιο πριν το θέτεις ως προυπόθεση... (εκτος κι αν εγω κατάλαβα λάθος... )
Τελικά τι απο τα δυο θεωρείς πως θα έπρεπε να γίνει???
-
Για να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Κι εγώ είμαι εναντίον της εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ, τόσο για ιδεολογικούς λόγους όσο όμως και για τεχνικούς (χώρα 80 εκατ., σε όσο χαμηλό βαθμό ανάπτυξης κι αν βρίσκεται δεν παύει να αποτελεί μία εκ των πραγμάτων νέα υπερδύναμη, με υπερδικαιώματα σε μία ΕΕ πολλών ταχυτήτων).
Από την άλλη, επειδή είμαι αρκετά σκεπτικιστής, δεν μπορώ με κλειστά μάτια να πω ΟΧΙ, γιατί σκέφτομαι ποια ήταν η Ελλάδα (αλλά και οι Έλληνες) όταν μπήκε η ίδια στην ΕΟΚ (τότε).
-
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
Εδω τον εκπολιτισμό της Τουρκίας τον παρουσιάζεις ως αποτέλεσμα της εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ, ενω πιο πριν το θέτεις ως προυπόθεση... (εκτος κι αν εγω κατάλαβα λάθος... )
Τελικά τι απο τα δυο θεωρείς πως θα έπρεπε να γίνει???
Όχι, και πάλι το θέτω ως προϋπόθεση!
Στις διαπραγματεύσεις για την είσοδο μίας χώρας στην ΕΕ, η χώρα δεσμεύεται σε κάποια πράγματα. Μερικά από αυτά είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η σωστή συμπεριφορά, κτλ, όπως αυτά προβλέπονται από τις σχετική κοινοτική νομολογία (όχι δεν είμαι δικηγόρος!!! ).
Αυτό που δεν γνωρίζει κανείς είναι το τι συμβαίνει εάν η χώρα αρχικά συμφωνήσει και μετά δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα... Δεν γνωρίζω να προβλεπονται διαδικασίες αποπομπής μιας χώρας από την ένωση (γιατί θα μας είχαν πετάξει έξω προ πολλού... ).
Πάντως, άποψή μου είναι ότι ακόμα και με τον σημερινό όχι και τόσο τραγικά δεσμευτικό χαρακτήρα των συμφωνιών, αν η Τουρκία φτάσει στο σημείο να συμπεριφέρεται σαν γείτονας και όχι σαν μικρογραφία των ΗΠΑ, θα είναι σημαντική πρόοδος και θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ΕΕ. Ίσως κάνω και λάθος...
-
εδω δε μπορει να μπει η κροατια και οι λοιπες χωρες πλεον,θα μπουν οι ασπονδοι?
η τουρκια μονο με εσωτερικες ζυμωσεις θα φτασει καποτε σε ευρωπαικα στανταρ (πραγμα που βεβαια δε θα γινει γιατι δε συμφερει το καθεστως της )...η ΕΕ εχει προβληματα εσωτερικα πολυ μεγαλα τα οποια δε φαινεται να μπορει να αντιμετωπισει αυτη τη στιγμη...αν ειχαμε σοβαρη εξωτερικη πολιτικη,θα ελεγα αν συνεφερε την ελλαδα η μια η η αλλη περιπτωση...αυτο δε συμβαινει αρα -
Βρέ σας κάνανε πλύση εγκεφάλου.
Εδώ μας έχουν φάει τη μισή Κύπρο (εκείνη η παλιοσημαία στο όρος Τρώοδος; στο λαιμό μου κάθεται) και το μισό Αιγαίο.
Γιωργάκη (και Κωστάκη) το 87 ξεσπιτώθηκα όπως όλος ο Έβρος και κατέφυγα στα σύνορα της Βουλγαρίας. Όλα μας τα υπάρχοντα φορτωμένα στην καρότσα του Hi-Lux. Και εσύ πήγες μετά και μου χόρευες τσιφτετέλια .Δε θα στο συγχωρέσω ποτέ...
-
ΟΧΙ.
Και να γιατι:
Ευρωπη δεν ειναι ενας πολιτισμος (?) που καταδικαζει το θυμα του βιασμου και οχι το βιαστη.Ευρωπη δεν ειναι ενα κρατος που σφαζει τις μειονοτητες.
Ο Αδολφος για την 'τελικη λυση' ακολουθησε επακριβως οτι εκανε ο εκσυγχρονιστης Κεμαλ με τους Αρμενιους το 1910 με τους Ελληνες του Ποντου λιγο αργοτερα με τους Ελληνες της Ιιωνιας το 1922 με τους Αλεβιτες και τους Κουρδους (η σφαγη συνεχιζεται μεχρι σημερα).Ευρωπη δεν ειναι ενας λαος αναλφαβητος και απολιτιστος εκ πεποιθησεως.
Και οσο για εκεινους που υποστηριζουν την Ευρωπα'ι'κη προοπτικη της τουρκιας ενα ειδος πολιτικης κατευνασμου και εξημερωσης του Θηριου ας αναλογιστουν που οδηγησε η αντιστοιχη πολιτικη των Tσαμπερλεν-Νταλαντιε και οι συμφωνιες του Μοναχου του 1936 με τη Ναζιστικη Γερμανια ....
Οχι γιατι το χρωσταμε στους χιλιαδες νεκρους του Ποντου και της μικρασιας το χρωσταμε στους νεκρους και τους διωγμενους της Πολης το 1955 και του 1964 στους νεκρους και τους προσφυγες της Κερυνιας της Αμμοχωστου της Μορφου και της Λευκωσιας.
Και τελος ΟΧΙ γιατι το φιδι και ο Τουρκος φιλοι δεν πιανονται οπως μου ελεγε ο παππους μου που τους πολεμησε απο το 1912 ως το 1922 απο τα Γιαννενα μεχρι το Σαγγαριο. -
Και να και υπογραφες επι Βρετανικης προεδριας.
http://news.yahoo.com/s/afp/20050729/wl ... MlJVRPUCUl
-
Kαποιος φιλος πιο πανω ανεφερε οτι αν γινοταν δημοψηφισμα για τον αν θελουν την Ελλαδα στην Ε.Ε. το αποτελεσμα δεν θα ηταν υπερ της Ελλαδας.
Εχω πολλους λογους να αμφιβαλλω γιαυτο.
Εχω ομως λιγοτερες αμφιβολιες αν το δημοψηφισμα αυτο αφορουσε το γνωστο και μη εξαιρετεο εθνος-αδερφατο.
Ξερετε εκεινο το εθνος του οποιου αρχηγος του πολιτευματος θα γινει ενας αλογομουρης κακομουτσουνος με μια Καμηλα και ενα εθνος του οποιου ηγειται ενας Χιτλερισκος μοντελο 2005 o οποιος ειναι ο μοναδικος αξιολογος συμμαχος ενος συνοθυλευματος δολοφονων που αυταρεσκα ονομασαν τον εαυτο τους εθνος και των οποιων ηγετης ειναι ενας αποδεδειγμενα πνευματικα καθυστερημενος και ειναι ο oρισμος του αγραμματου απολιτιστου και ηλιθιου γελαδαρη.... -
Καποιος ειχε πει οτι ο μονος τροπος να πηγαινουμε στην Πολη χωρις διαβατηριο ειναι να μπει η Τουρκια στην ΕΕ
Εγω ειμαι υπερ. Τουλαχιστον δεν θα σπαταλαμε τοσα πολλα χρηματα σε στρατιωτικο εξοπλισμο.
-
Ο χρήστης Aerandir έγραψε:
Τουλαχιστον δεν θα σπαταλαμε τοσα πολλα χρηματα σε στρατιωτικο εξοπλισμο....τα ίδια έλεγαν και όταν μπήκαν και οι 2 στο ΝΑΤΟ...
-
Ο χρήστης ΚRΙΕΖΑ έγραψε:
ΟΧΙ.Ευρωπη δεν ειναι ενας λαος αναλφαβητος και απολιτιστος εκ πεποιθησεως.
Καλά, καταρχάς δεν είμαστε ένας λαός όλη η Ευρώπη..
Και αν οι Ευρωπαίοι έχουν αυτό το σκεπτικό το concept της ΕΕ είναι καταδικασμένο, και μοιραίο ότι θα αποτύχει.
Από 'κει και πέρα, θα'λεγα κανα 'γαλλικό' τώρα για τον πολιτισμό μας, άλλα δε θέλω να βγω off topic..
Αυτά φιλικά -
οχι
ο τουρκικος λαος δεν ειναι το προβλημα.. αυτοι ειναι κατα βαση οι καημενοι/αδικημενοι της υποθεσης...
οπως αλλωστε σε καθε τετοια υποθεση..οι τουρκικες δομες και η τουρκικη πολιτικη ειναι το προβλημα.
Τουρκια στην Ευρωπαϊκη Ενωση