-
Κοιτάζω τις επιλογές για οικοδόμηση κατοικίας και εχόντας ρωτήσει ένα σωρό κόσμο, και ο καθένας μου λέει τα δικά του. Όποιο μηχανικό/εργολάβο να
ρωτήσεις θα σου πεί τα δικά ανάλογα τι δουλείες κάνει.
Οπότε για μια μονοκατοικία (στην επαρχία)α) Σκελέτος : Τσιμέντο ή Σιδηροκατασκευή ?
Γιατί τα τσιμέντα είναι τόσο ακριβά ; μου λένε για 60-70 χιλιάδες ευρώ για
2 ορόφους/200 τμ σύνολο. Τί κοστίζει τόσο πολύ τα εργατικά ή το ίδιο
το τσιμέντο ??β) εξωτερικοί Τοίχοι. Τούβλα ή AlfaBlok ? Τι είναι πιο φτηνό ;
γ) εσωτερικοι τοιχοι: Τούβλα ή γυψοσανίδες ;
γ) Μονοση: Dawn/ Πολυουρεθάνη / φελιζόλ ;
Αυτά ανάμεσα στα τούβλα ή απο την έξω πλευρά ; -
Κοιτάζω τις επιλογές για οικοδόμηση κατοικίας και εχόντας ρωτήσει ένα σωρό κόσμο, και ο καθένας μου λέει τα δικά του. Όποιο μηχανικό/εργολάβο να
Οπότε για μια μονοκατοικία (στην επαρχία)α) Σκελέτος : Τσιμέντο ή Σιδηροκατασκευή ?
Τι θα έλεγες για προκατασκευή;
Η πιο γνωστή είναι η http://www.betanet.gr, αλλά υπάρχουν και 2-3 άλλες. Δεν είναι έτοιμα σπίτια, είναι συναρμολόγηση σε ό,τι σχέδιο θέλεις από έτοιμα στοιχεία. Το παραγγέλνεις, και στο φέρνουν με τη νταλίκα και το συναρμολογούν μέσα σε 2 μήνες.Όσον αφορά τα ερωτήματά σου, για το εσωτερικό θα επέλεγα σάντουιτς γυψοσανίδα-ηχομόνωση-γυψοσανίδα. Είναι έτοιμο για βάψιμο, ούτε σοβάδες ούτε τίποτα. Το κακό του είναι ότι μπορεί να χτυπηθεί πολύ εύκολα, αλλά επιδιορθώνεται και εύκολα!
Και μια και που είναι μονοκατοικία, δες και λίγο τα βασικά στοιχεία βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής (προσανατολισμός, κυκλοφορία του αέρα, κλπ) ώστε να έχει μικρότερη ανάγκη από θέρμανση και κλιματισμό.
http://www.spitia.gr/greek/meleti_efarmogi/bioclimate/bioclimate.htm
http://www.bouriotis.com/bioclimatic.html -
Ερώτηση κι από 'μένα για τον σκελετό:
η σιδηροκατασκευή μπορεί να τοποθετηθεί χωρίς πρόβλημα πάνω σε κολώνες παλιού τύπου;
Είναι τελικά φθηνότερη; -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ερώτηση κι από 'μένα για τον σκελετό:
η σιδηροκατασκευή μπορεί να τοποθετηθεί χωρίς πρόβλημα πάνω σε κολώνες παλιού τύπου;Ούτε γι' αστείο. Η μελέτη των στατικών πρέπει να έχει γίνει απ' την αρχή για το σύνολο του σκελετού.
Είναι τελικά φθηνότερη;
Λίγο. Αλλά πολύ συντομότερη. Το βασικό της πρόβλημα είναι ποιός ξέρει να την φτιαξει (μηχανικός **και **εργολάβος).
Επί του θέματος, φίλε Montecarlo 60-70 χιλ δρχ είναι συνολικά για το οπλισμένο σκυρόδεμα. Τα μπετά καθαριότητας και θεμελίωσης είναι φθηνότερα. Για τα υπόλοιπα μην περιμένεις λεπτομέρειες εδώ, έχουν γραφεί ολόκληρα βιβλία, πως να γίνει ανάλυση σε λίγες γραμμές;
Αν θέλεις περισσότερα, στείλε πμ. -
Ο χρήστης TGD έγραψε:
Και μια και που είναι μονοκατοικία, δες και λίγο τα βασικά στοιχεία βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής (προσανατολισμός, κυκλοφορία του αέρα, κλπ) ώστε να έχει μικρότερη ανάγκη από θέρμανση και κλιματισμό.
Βιοκλιμάτικα αρχιτεκτονική θα έχει σίγουρα, αφού η τιμή του Πετρελαίου μόνο
προς τα πάνω θα πάει... άσε που είναι και πio ενδιαφέρον.Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι τόσο ακριβά οι κατασκευές.
Η λύσεις τύπου betanet είναι ενδιαφέρουσες αλλά νομίζω οτι δεν κάνουν
εκτός αθηνων. anyway θα τους πάρω τηλέφωνο. -
Στις σιδηροκατασκευές, τα 'πατώματα' πως γίνονται ;
Ενα σακί 25 kg τσιμέντο σε πόσα κυβικά μπετόν αντιστοιχεί ;
-
Ο χρήστης Montecarlo έγραψε:
Η λύσεις τύπου betanet είναι ενδιαφέρουσες αλλά νομίζω οτι δεν κάνουν εκτός αθηνων. anyway θα τους πάρω τηλέφωνο.Κάνουν. Είχα ενδιαφερθεί εγώ για Σκιάθο. Μάλιστα είχαν στήσει ολόκληρο ξενοδοχείο στη Ρόδο, όπου τα στοιχεία τα είχαν στείλει με πλοίο!
Οι άλλες δύο εταιρίες που είχα ρωτήσει, η μία έχει γραφεία στο Κολωνάκι (όπως μπαίνεις δεξιά από Βασ.Σοφίας στο στενό που καταλήγει στη Σόλωνος) και η άλλη κοντά στο Ολυμπιακό Στάδιο. Δεν θυμάμαι τα ονόματά τους γιατί πάνε αρκετά χρόνια...Όσο για την μόνωση, στο μπετόν μπαίνει σίγουρα απ'΄έξω. Στα τούβλα πρέπει να εξαρτάται από το είδος την μόνωσης, αλλά τις πιο πολλές φορές βλέπω να μπαίνει ανάμεσα.
-
Τα σκυροδέματα του φέροντος οργανισμού υπολόγιζε τα περίπου στα 200euro το κυβικό.
Μόνωση θα βάλεις DOW και όχι απλή πολυστερίνη γιατί χάνει ποιο γρήγορα τις ιδιότητες της.
Το σκυρόδεμα δεν είναι ακριβό σαν υλικό το C20/25 υπολόγιζε το περίπου στα 55-65 ευρώ το κυβικό ανάλογα την περιοχή. Το ακριβό της υπόθεσης είναι το εργατικό. (προσοχή στην συμφωνία με τον υπεργολάβο μπετατζή ξεκαθάρισε ποιός πληρώνει το ένσημο , το ΙΚΑ δηλαδή για να μην βρείς μπελάδες μετά).
Από προκάτ κατασκευές δεν σκαμπάζω πολλά για να σε βοηθήσω , αλλά δεν πολυχρησιμοποιούνται, κρίσιμο στις προκάτ κατασκευές δεν είναι η παραγωγή τους αλλά το συνεργείο τοποθέτησης.
Απόφυγε τις εκπτώσεις ποιότητας σε μπετά και σίδηρο και βάλε φτηνότερη χέστρα και πλακάκια.
Φρόντισε το συνεργείο να τηρεί τον ΚΤΣ. (σωστές αναμονές, επικαλύψεις κλπ)Γιατί δεν απευθύνεσαι σε έναν μηχανικό να αναλάβει την επίβλεψη??? Δεν είναι έυκολο να κάνεις σπίτι αυτεπιστασία , έχει μυστικά που θα σε βάλουν σε μπελάδες.
Οτιδήποτε άλλο θέλεις πάντως κάνε ερώτηση να σου απαντήσω.
Δουλειά μας είναι....
-
Αποψη μου να αποφυγεις τα προκατασκευασμενα οπως ο διαολος το λιβανι...Μπορει να ειναι ευκολη λυση και να γλυτωνεις τη ψυχοφθορο επαφη με τα συνεργεια κατασκευης αλλα μακροπροθεσμα θα το πληρωσεις περισοτερο και θα ειναι πολυ λιγοτερο παραμετροποιησιμο απο ενα κλασικο σπιτι..............................
Επισης προτιμησε μηχανικο εμπειρο και σχεδιο οσο πιο απλο και λειτουργικο οχι μαλακιες τυπου γκαζον πανω απο τα γκαραζ οπως εκαναν σε εμενα στην Ιταλια και μας εχει φαει η υγρασιαΑντε με το καλο να το φτιαξεις και να το χαρεις με υγεια,ειναι ενα απο τα σημεια σταθμος στη ζωη ενος αντρα να φτιαξει το σπιτι των ονειρων του..
-
Ο χρήστης xsara16v έγραψε:
Τα σκυροδέματα του φέροντος οργανισμού υπολόγιζε τα περίπου στα 200euro το κυβικό.Το σκυρόδεμα δεν είναι ακριβό σαν υλικό το C20/25 υπολόγιζε το περίπου στα 55-65 ευρώ το κυβικό ανάλογα την περιοχή. Το ακριβό της υπόθεσης είναι το εργατικό. (προσοχή στην συμφωνία με τον υπεργολάβο μπετατζή ξεκαθάρισε ποιός πληρώνει το ένσημο , το ΙΚΑ δηλαδή για να μην βρείς μπελάδες μετά).
Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.
Δηλαδή τα εργατικά του καλουπώματος είναι αυτά που κοστιζουν πολύ;
Το C20/25 τί είναι ;
ο σκελετός ειναι οπλισμένος με σιδηρο, άρα ακριβότερος, ενώ τα πατώματα
ειναι απλό τσιμέντο;
Το πάτωμα με βιομηχανικό μπετόν είναι πιο ευκολο για την τοποθέτηση αργότερα των πλακακίων ή δεν αξίζει τον κόπο ;
Για τα ηλεκτρικά/υδραυλικά είναι καλύτερο να γίνουν οι τρυπές απο την αρχή ή σπαστεί αργότερα το τσιμέντο ; -
Μια συμβουλή από κάποιον που έχει χτίσει ...
Προτίμησε κάποια τεχνική εταιρεία να σου φτειάξει το σπίτι. Το επιπλέον κόστος ... είναι ο κόπος σου και πίστεψε με δεν πληρώνεται με τίποτα !!
Επιπλέον , δεν ξεφεύγεις από τον αρχικό σου προυπολογισμό ( 90% όσων αναλαμβάνουν μόνοι τους , ξεφεύγουν) , θα έχεις το σπίτι σου σε προκαθορισμένο χρόνο και το βασικότερο δεν θα κουραστείς.
Χρειάζεται κάποια προσοχή στο συμβόλαιο για τα προσυμφωνημένα υλικά , καλύτερα να έχεις μαζί σου κάποιον γνώστη.Παράδειγμα εταιρείας http://www.canadianhomes.gr (φτειάχνει και ξύλινα αλλά τελευταία ασχολείται κυρίως με κλασσική κατασκευή μπετά-τούβλα)
-
Επειδή ρώτησες για αλφαμπλόκ, να προσθέσω κι εγώ στα όσα σου είπαν παραπάνω οι φίλοι, ότι το αλφαμπλόκ κατά τη γνώμη μου είναι το υλικό του μέλλοντος. Όσοι δεν το χρησιμοποιούν, απλώς δεν το γνωρίζουν ή φοβούνται να το μάθουν. Ηχομονωτικό, ελαφρύ (σημαντικό για τον φέροντα οργανισμό σου), πυρίμαχο και οικολογικό. Απ' την άλλη, γυψοσανίδα δεν θα πρότεινα (πριν πέσετε πάνω μου, ο πατέρας μου κάνει γυψοσανίδες, δεν έχω λόγο να είμαι εναντίον) κυρίως γιατί είναι δύσκολο υλικό στο 'μετά'. Θέλει ειδικά ούπα για να βιδώσεις οτιδήποτε πάνω του, σπάει με το τίποτα (στο λύκειο είχα σπάσει χώρισμα με το κεφάλι ενός συμμαθητή μου, κι αν θέλετε πιστέψτε το ) και αισθητικά, δεν μου αρέσει που φαίνονται οι αρμοί. Για να μη φαίνονται, θέλει σπατουλάρισμα ΚΑΛΟ σε όλη της την επιφάνεια οπότε το κόστος δεν είναι τόσο χαμηλότερο τελικά.
Επίσης, η σιδηροκατασκευή λένε ότι είναι η λύση του μέλλοντος, μάλλον ισχυρότερη απ' το σκυρόδεμα (δεν είναι τυχαίο που οι ουρανοξύστες γίνονται μεταλλικοί πλέον) αλλά ποιος θα σου την κάνει; Άσε καμια 5-10 χρόνια ακόμα πριν εμπιστευτείς το σπίτι σου σε σιδηροκατασκευή, το λέω κυρίως επειδή δεν έχω εμπιστοσύνη στα συνεργεία. Αν πάλι βρεις φερέγγυα εταιρία, βουρ!
Οι πλάκες στις σιδηροκατασκευές νομίζω γίνονται πάλι με μπετόν ή αν δεν έχεις πρόβλημα να βλέπεις σιδηροδοκούς στην οροφή σου (ή αν δεν έχεις πρόβλημα ύψους ώστε να τις κρύψεις με ψευδοροφή) μπορείς να την κάνεις με έτοιμα στοιχεία. Για την τελευταία παράγραφο δεν κόβω χέρι!
-
Ο χρήστης nasos79 έγραψε:
Επειδή ρώτησες για αλφαμπλόκ, να προσθέσω κι εγώ στα όσα σου είπαν παραπάνω οι φίλοι, ότι το αλφαμπλόκ κατά τη γνώμη μου είναι το υλικό του μέλλοντος. Όσοι δεν το χρησιμοποιούν, απλώς δεν το γνωρίζουν ή φοβούνται να το μάθουν. Ηχομονωτικό, ελαφρύ (σημαντικό για τον φέροντα οργανισμό σου), πυρίμαχο και οικολογικό.Για το Alfablok, κάποιος μηχανικός μου είπε οτι έιχε πρόβλημα με την υγρασία και να το αποφύγω. Τον ρώτησα εαν επειδή είναι πιο ελαφρύ, σημαίνει οτι μπορεί να ελαφρύνει και ο σκελετός αλλα δεν ήξερε...
Επίσης, η σιδηροκατασκευή λένε ότι είναι η λύση του μέλλοντος, μάλλον ισχυρότερη απ' το σκυρόδεμα (δεν είναι τυχαίο που οι ουρανοξύστες γίνονται μεταλλικοί πλέον) αλλά ποιος θα σου την κάνει; Άσε καμια 5-10 χρόνια ακόμα πριν εμπιστευτείς το σπίτι σου σε σιδηροκατασκευή, το λέω κυρίως επειδή δεν έχω εμπιστοσύνη στα συνεργεία. Αν πάλι βρεις φερέγγυα εταιρία, βουρ!
Τι μπορεί να πάει στραβά σε σιδηροκατασκευή ; π.χ λόγω υγρασίας μετα απο κάποια χρόνια να σκουριάσουν τα Η ?
-
C20/25 είναι η ποιότητα του σκυροδέματος (σύμφωνα με τον Κανονισμό τεχνολογίας Σκυροδέματος) το 20 / 25 απλοποιημένα και χοντρικά είναι αντοχές στατιστικών δειγμάτων σε Mpa.
Δηλαδή το C16/20 είναι καλύτερο από το c12/15 το c20/25 καλύτερο από τα 2 προηγούμενα και το C25/30 καλύτερο και ούτω καθ΄εξής.
Εσύ στο διόρωφο που θα κάνεις θα βάλεις οπωσδήποτε C20/25 άσχετο τι θα σου λένε οι 'μάστορες' γιατί δεν είναι μόνο θέμα ανθεκτικότητας αλλά και θέμα προστασίας του οπλισμού. Το C20/25 προστατεύει καλύτερα τον οπλισμό και έχει μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο. Η διαορά είναι αμελητέα περίπου 3,00ευρώ στο κυβικό δηλαδή στα 200 κυβικά που θα ρίξεις είναι 600 ευρώ . (Βάλε ενα φτηνότερο πλακάκι για να απομειώσεις την διαφορά κόστους).Όσον αφορά το κόστος πρέπει να ξέρετε ότι η Έλλάδα (και η Ευρώπη γενικότερα) έχει ένα και μοναδικό πρόβλημα το οποίο την καθιστά μη ανταγωνιστική στην Διεθνή Αγορά, αυτό είναι το υψηλό εργατικό. Ένα τεχνίτης ξυλοτυπων πέρνει την ημέρα 50-60 ευρώ + 50-60 (ΙΚΑ ένσημο +χαρτόσημο + σουξου μουξου) κοστίζει 100-120 ευρώ την ΗΜΕΡΑ. Άρα καταλαβαινείς ότι όλο το κόστος της κατασκευής του αυξάνεται από το εργατικό και μόνο.
Το κυβικό σκυρόδεμα κοστολογικά αναλύεται σε (κόστος σκυροδέματος + κόστος χάλυβα + κόστος διαμόρφωσης χάλυβα και καλουπιών το λεγόμενο εργατικό ή φατούρα ) άρα συνολικά πιάνεις τα 200 ευρούλια.
Γνώμη μου όπως είπε κάποιος παραπάνω να πας σε μία τεχνική εταιρεία να σου κάνουν την δουλειά, το εργολαβικό όφελος να είσαι σίγουρος ότι θα το βγάλεις από το μειωμένο τρέξιμο που θα έχεις αλλά και από τις γκάφες που σίγουρα θα κάνεις ..........
Αν είσαι κοντά στην Θεσσαλονίκη θα χαρώ πολύ να σου κάνω μία προσφορα.......(να πάρουμε και εμείς καμμιά δουλίτσα )
-
Επειδή ενδιαφέρομαι και εγώ να κτίσω στο προσεχές μέλλον εξοχική κατοικία (με στόχο να χρησιμοποιείται πολύ συχνά) θα ήθελα τη συμβουλή κάποιου γνώστη για το παρακάτω.
Αξίζει τον κόπο να πάω σε αρχιτέκτονα που θα σχεδιάσει εξ'αρχής το σπίτι και τα περιφερειακά του και κατόπιν κατασκευή σύμφωνα με το σχέδιο?
Πόσο θα επιβαρυνόταν το κόστος με μια τέτοια προσέγγιση?
Εχει να προτείνει κανείς αρχιτέκτονες (έστω και με pm), το σπίτι θα είναι στην περιοχή της Κορινθίας.
Ευχαριστώ. -
Νάσο το πρόβλημα με τα νέα υλικά (όπως πχ το ALFABLOCk) δεν είναι το υλικό αλλά το συνεργείο που θα το περάσει.
Αν δεν ξέρουν καλά το υλικό και την εφαρμογή του και δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι μπορεί το τελικό αποτέλεσμα να είναι ΑΘΛΙΟ.
Η μεταλλικές κατασκευές είναι αντισεισμικές κατασκευάζονται γρήγορα, έχουν πολλά πλεονεκτήματα αλλά δεν πολυ χρησιμοποιούνται για σπίτια.
Το μέγεθος του σπιτιού ανεβάζει πολύ το κόστος επεξεργασίας των ελλατων διατομών χάλυβα οπότε δεν πολυ συμφέρουν ειδικά μετά την περσυνί κούρσα ανόδου του χάλυβα.Εμείς πάντως τις δουλεύουμε πολύ σε σούπερ μάρκετ, αποθήκες και βιομηχανικά κτίρια.
-
Ο χρήστης vmantas έγραψε:
...Αξίζει τον κόπο να πάω σε αρχιτέκτονα που θα σχεδιάσει εξ'αρχής το σπίτι και τα περιφερειακά του και κατόπιν κατασκευή σύμφωνα με το σχέδιο?Όχι, φίλε, δεν αξίζει απλά. Έτσι θα έπρεπε να γίνεται. Αρχιτέκτονας, πολιτικός μηχανικός, μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος, **υδραυλικός μηχανικός **και μετά, με τελικά σχέδια υπό μάλης, κατασκευαστής - εργολάβος ή ανεξάρτητα συνεργεία.
Νάσο το πρόβλημα με τα νέα υλικά (όπως πχ το ALFABLOCk) δεν είναι το υλικό αλλά το συνεργείο που θα το περάσει.
Έχτισα το σπίτι μου με Αλφα μπλοκ το 1992 και δεν είχα κανένα πρόβλημα από τότε. Δεν είναι και τόσο νέο σαν υλικό, τα περισσότερα συνεργεία πλέον το έχουν δουλέψει.
-
Ποια η δυσκόλια με το AlfaBlock... Εμένα μου φαίνεται ακόμα πιο ευκολο και απο τα τούβλα... σαν να παίζεις με lego είναι.
Πόσο πιο φτηνό είναι απο το Τούβλο. 100-120 Ευρώ την ημέρα για κάθε εργάτη ;;;; Τόσο (και ίσως λιγότερο) δίνουμε στους διδακτωρικούς στην εταιρία μου ;;
Μήπως δεν καταλαβαίνω κάτι;; Είναι τόσο ακριβά τα εργατικά ή το ΙΚΑ ειναι δυσανάλογο
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ